Dodaj do ulubionych

Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Włoszech

IP: *.grzybowice.protonet.pl 24.08.04, 10:39
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 24.08.04, 12:54
      ja w Mediolanie na 2 osoby wydaje ok 300-350 euro (wliczone wszytko, lacznie z
      kosmetykami i srodkami czystosci).
      • Gość: siwa Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 25.08.04, 13:17
        hej czy moglabys dac mi jakiekolwiek wskazowki jak znalezc prace we wloszech?
        chodzi nie o sezonowa ale o prace na przynajmniej pol roku, chodzi o to ze ja
        jade na stypendium i moj facet chce byc przy mnie, wiesz moze co to znaczy 6
        miechow rozlaki :( ??
        pliz jakbys cos wiedziala....

dzieki!!
        • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 25.08.04, 13:24
          ja mam juz od lat dokumenty, a bez tych szukanie jakiejs pracy legalnej jest
          raczej nie mozliwe (no chyba ze jestes naprawde w czyms dobry i chca tylko
          ciebie), pozatym zalezy jak znasz jezyk
          co do pracy nielegalnej to sama szukam dla kumpeli i nie moge znalezc, a dla
          faceta to po prostu nie mam pojecia
          sorry
          • pia.ed Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 25.08.04, 18:40
            Czytalam gdzies, ze we Wloszech za wizyte u lekarza sie placi, tak samo jak w
            Szwecji. A czy te pieniadze dostaje sie spowrotem z ubezpieczalni, tak jak w
            Irlandii czy nawet w Polsce?
            • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 26.08.04, 09:31
              wyglada to tak
              za wizyte u lekarza internisty, u tego do ktòrego jestes zapisana nic sie nie
              placi. placisz natomiast tzw. "ticket" za wizyte u lekarza specjalisty (musisz
              miec skierowanie od internisty), i za wszelkie badania, od badania krwi czy
              moczu az po resonans, itp. ale nie jest to oczywiscie calkowita wartosc tego
              badania tylko pewna czesc. podobnie za lekarstwa. niektòre sa pelnoplatne ale
              za inne (oczywiscie majac czerwona recepte lekarza) placisz bardzo malo bo nie
              wiecej niz 4 euro. natomiast przy skladaniu zeznania podatkowego, jezeli twoje
              wydatki na lekarzy, wszelkie badania (zaròwno te z kasy jak i prywatne),
              wszystkie rachunki z aptek (nawet te na zwykla aspiryne) jaka ròwniez za szkla
              kontaktowe, plyny do nich i okulary chyba tez, przekroczyly kwote 125 euro
              rocznie to za to co ponad ta kwote dostaniesz 19% zwrotu.
              • pia.ed Sluzba zdrowia we wloszech 26.08.04, 10:39
                No to macie swietnie!
                W Szwecji kupno okularow czy soczewek jes calkowicie prywatne i nigdzie tego
                nie zwracaja. Ja za moje okulary progresywne zaplacilam 5 500 kr. W euro to
                bedzie jak sie podzieli przez 9,3. Wyszlo mi ca 600 euro.
                Moj syn ma zwykle minusy i zaplacil 3000 kr czyli ca 320 euro.

Za lekarzy ZAWSZE sie placi do pewnej granicy rocznie, potem dostaje sie wolna
                karte na pozostale miesiace. Z wlasnej kieszeni trzeba zaplacic 100 euro, a za
                lekarstwa 190 euro rocznie.
                Odciagac sobie z podatkow tego nie mozna.
                Za lezenie w szpitalu KAZDY oprocz dzieci placi 6,5 euro dziennie.

Na dentyste dostaje sie malenka znizke (5-10 procent) w czasie tego samego
                leczenia jesli przekroczy pewna wysoka sume, ale nie obejmuje to kosztow
                materialu, tylko pracy dentysty.

Niedawno za jeden zab z wypelnieniem trzech kanalow i koronke ze zlotym
                sztyftem (byla tylko taka mozliwosc) zaplacilam 8 800 kr czyli ponad 950 euro!

To juz ZE ZNIZKA na prace dentysty... Zab zostal zrobiony w ciagu trzech
                wizyt, bez zadnego leczenia, mialam tylko slabe korzenie, stad potrzeba
                wypelnienia.
                No i oczywiscie nie moge sobie tego nigdzie odciagnac.

A szwedzkie pensje sa bardzo niskie w porownaniu z np niemieckimi czy
                angielskimi.
                • zuzinkas Re: Sluzba zdrowia we wloszech 26.08.04, 11:03
                  zapomnialam dodac ze idac do lekarza czy robiac badania "z kasy" czasami trzeba
                  bardzo dlugo czekac i jezeli sa to badania dosc wazne jestes zmuszony isc
                  prywatnie
                  jak wygladaja pobyty w szpitalu nie wiem bo na szczescie narazie nie mialam
                  takiej potrzeby
                  co do dentysty tez nie za bardzo sie orientuje bo ja id zawsze w czasie pobytu
                  w Polsce
                • zuzinkas Re: Sluzba zdrowia we wloszech 26.08.04, 11:14
                  zapomnialam dodac ze "ticket" za np. tomografie kosztuje 47 euro (wiec nie
                  malo) a wizyta u lekarza specjalisty (ortopeda) ok 17 euro
                  badania krwi, za kazde "male" badanko jest jakas kwota i w moim przypadku nigdy
                  nie zeszlam ponizej 50 euro za badania a kilka razy nawet ponad 100 euro
                  • pia.ed Re: Sluzba zdrowia w Szwecji 26.08.04, 11:30
                    W Szwecji badania laboratoryjne sa wliczone w cene wizyty.
                    Lekarz decyduje o potrzebie badan i nie ma jakiegos "proszenia sie" o badanie
                    jak w Polsce...
                    Badania laboratoryjne nie obciazaja w zaden sposob lekarza, bo ma stala
                    miesieczna pensje od panstwa.
                    Odmawia raczej dla solidarnosci w ogolnym oszczedzaniu w Sluzbie Zdrowia.

Zrobienie badan na wlasna reke, tak popularne w Polsce, tutaj nie istnieje.
                    Ufa sie lekarzowi w 100% i jezeli lekarz nie widzi potrzeby, to znaczy ze
                    potrzeby nie ma.

Jedynie kiedy wysylaja na np rentgen mozgu czy cos specjalnie skomplikowanego
                    (przy szpitalu), to placi sie jak za wizyte u specjalisty
                    300 kr czyli ca 35 euro.
          • Gość: włochy Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.grzybowice.protonet.pl 25.08.04, 21:57
            poszukują budowlańćó w Pszczynie firma REPER UL:MŁYŃSKA5
            • pia.ed Ile kosztuje chleb, pizza itd 26.08.04, 10:48
              Podaj troche cen w tanich sklepach.
              A ile kosztuje pizza, ktora stala sie narodoym daniem Szwedow, i jest
              najlepsza w Europie?

W Szwecji kosztuje od 3,5 euro wzwyz, zalezy od pizzerii.
              Ale te za 3,5 -4 euro mozna czesto spotkac, szczegolnie jako danie na lunch.
              Jest ona wielkosci duzego talerza i zawsze z salatka.

Za ile mozna juz zjesc cos goracego w barze w czasie lunczu?
              • zuzinkas Re: Ile kosztuje chleb, pizza itd 26.08.04, 11:20
                Co do pizzeri to akurat bylam wczoraj. Za 2 pizze, 2 piwa, 2 kawy +
                tzw. "coperto" czyli nakrycie tez na 2 osoby zaplacilismy 21,50 €.
                Najzwyklejsza Margherita kosztuje ok 4-5 euro.
                Co do cen w sklepach to proponuje zerknac tutaj (niestety tylko po wlosku)
                www.esselungaacasa.it/hs2/Freevisitwelcome.asp
                to strona internetowa marketu gdzie robie zakupy
                sa tez tansze dyskonty typu LIDL czy LD ale tam zagladam rzadko

co do chleba to we Wloszech kupuje sie go na ... wage. w prywatnej piekarni pod
                domem kosztuje 4€/kg ale juz w Esselundze mniej
                • Gość: raper Re: Ile kosztuje chleb, pizza itd IP: *.pool8250.interbusiness.it 02.09.04, 18:24
                  Ja moge dodac, ze wydaje na utrzymanie (jedzenie, kosmetyki, srodki czystosci)
                  ok. 100 euro/tydzien dla 2 osob. Mieszkam rowniez w Lombardii ale niedaleko
                  miasta Bergamo.
                  Moim zdaniem sprawa wyglada gorzej jesli chodzi o utrzymanie samochodu. Jesli
                  jest na wloskiej rejestracji, to koszt jest dosc duzy (ja po 4 latach
                  bezwypadkowej jazdy place za forda 1.8 ok 1200 euro ubezpieczenia rocznie +
                  ok.250 euro podatku drogowego + benzyna, ktora kosztuje teraz ok.1,17
                  euro/litr).
                  pozdr
                  • pia.ed samochod 03.09.04, 00:47
                    Rzeczywiscie, utrzymanie samochodu kosztuje bardzo duzo, ale moze komunikacja
                    publiczna jest tania?
                    • zuzinkas Re: samochod 03.09.04, 09:42
                      Nie powiedzialabym, w Mediolanie bilet kosztuje 1€ i jest wazny przez 75 min.
                      Bilet miesieczny to wydatek 30€ a roczny 300€.
                      Co do ubezpieczenia samochodu to my placilismy za Punto 900€.
                      • pia.ed Bilety komunikacji miejskiej 03.09.04, 10:44
                        To w kazdym razie komunikacj miejska we Wloszech jest TANIA w porownaniu z
                        komunikacja w Malmo, Sztokholmie i BERLINIE, gdzie planuje jechac i dlatego
                        zorientowalam sie w cenach.
                        • zuzinkas Re: Bilety komunikacji miejskiej 03.09.04, 11:41
                          a tam ile kosztuje????
    • Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:01
      Zuzinkas - ale z ciebie skarbnica wiedzy :-))) Dzieki!
      Myslimy z mezem o wyjezdzie do slonecznej Italii za praca - ale nie fizyczna,
      raczej jakas biurowa. Ile trzeba uczyc sie jezyka, zeby jako-tako opanowac??
      Dodam, ze znam b. dobrze angielski, ale wiem ze wloski tez musze dobrze
      opanowac. Prace chcemy znalezc z Polski, a nie jechac w ciemno. Nie wiesz moze
      jak tam traktuja nasze dyplomy i uprawnienia???
      pozdrawiam
      • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 12:15
        Zalezy o jakie dyplomy i uprawnienia ci chodzi. Do tej pory trzeba bylo zdawac
        jakies egzaminy jezeli konczylo sie studia w Polsce i chcialas aby twòj dyplom
        byl uznany (nawet kumpela badaca magistrem biologii). Podobnie dyplom
        pielegniarski. Ja jestem po ogòlniaku i szkole policealnej (turystyczna) i mam
        obydwa dwiadectwa potwierdzone w Konsulacie Wloskiem w Warszawie, ale z
        wyjatkiem jednej pracy to nigdy nikt tego odemnie nie chcial.
        Podobnie nikt nigdy nie pytal o jakies egzaminy czy kursy wloskiego ale ja tu
        juz mieszkam od 7 lat i pozatym na rozmowie widza w jakim stopniu znasz jezyk.
        Mam znajomych, ktòrzy znalezli prace bez swietnej znajomosci wloskiego, ale z
        zasady w duzych korporacjach czy bankach miedzynarodowych, gdzie przymykaja
        troche na to oko. Nie wiem jaka prace masz ty na mysli i jakie macie
        wyksztalcenie.
        • Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:23
          chodzi mi dokladnie o meza uprawnienia budowlane-architektoniczne. Ja natomiast
          tez mam studia wyzsze techniczne, ale na poczatek nie bede szukala pracy w
          zawodzie, tylko byle jaka, byle biurowa - jak sie uda ;).
          Wiem, ze dokumenty trzeba przetlumaczyc(tlumacz przysiegly) i potwierdzic w
          konsulacie. Ale ciekawa jestem czy jakeis egzaminy trzeba bedzie zdawac by
          dyplom i uprawnienia zaliczyli. Moze poszukam cos jeszcze na polskich stronach.
          Bylabym wdzieczna za podanie jakichs linkow do wloskich biur pracy. A nuz sie
          po angielsku cos dowiem...
          • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 12:45
            zerknij tutaj
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10307&w=13157746&v=2&s=0
            najlepiej zaczas pracowac dzieki agencjom pracy tymczasowej (jezeli chodzi o
            cienie) typu Manpower (mam bardzo dobre doswiadczenia), Temporary, Adecco,
            Start, Metis.
            • Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:53
              Zuzinkas - dzieki wielkie, jestes kochana :-)))
              Jeszcze jedno pytanko - na ile mozna liczyc w takiej pierwszej pracy biurowej??
              W ogole nie znam rzedu zarobkow w IT i nie wiem czego sie spodziewac.
              Pozdrawiam
              • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 13:03
                jako recepcjonistka czy sekretarka w pierwszej pracy to na pewno nie wiecej jak
                900 (z 13, czasami tez 14, zalezy od kontraktu) i ewentualnie + talony na obiad.
                a w jaki region sie wybieracie??
                • Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:26
                  hmmm jeszcze nie wiemy. Moze gdzies kolo Bolonii, bo tam kogos mamy znajomego...
                  Ale moga byc okolice Mediolanu ;)
                  Na razie jest to wszystko w sferze niewiazacych planow, bo dopiero zabieramy
                  sie za jezyk. Myslelismy tez o Irlandii (ze wzgledu na moj angielski), ale
                  jakos Wlochy blizej Polsce i blizej sercu ;)
                  • zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 14:48
                    no to powodzenia!
                    a jak macie wiecej pytan to zerknijcie na "forum wloskie".
                    • Gość: zuza Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 11:59
                      mam pytanko,gdzie szukac "wloskiego forum"?
      • Gość: raper Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.pool8250.interbusiness.it 04.09.04, 08:59
        mi na nauke podstaw (tak aby w kazdym miejscu moc sie porozumiec) byly
        potrzebne 3 tyg. kursu po 6 godzin dziennie.
        Moim zdaniem bez znajomosci wloskiego ciezko bedzie ci znalezc prace w biurze.
        Powinnnas/nines poswiecic poczatek pobytu tylko na nauke jezyka. W mojej opini
        Wloski nie jest trudny.
        powodzenia
    • Gość: zuza Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 12:01
      gdzie szukac"wloskiego forum"? bede wdzieczna za pomoc
    • Gość: zuza Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 12:13
      juz znalazlam , sorki za niepotrzebne zawracanie glowy
      • zuzinkas forum wloskie 05.09.04, 12:35
        jezli ktos jeszcze go szuka to tu macie link
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10307
    • Gość: nastka79 Do zuzinkas IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 13:36
      Hej,chcialabym nawiazac z Toba blizszy kontakt i dowiedziec sie czegos wiecej o
      Twoim zyciu we Wloszech,czy jest taka mozliwosc? Jak masz na imie i ile masz
      latek(jesli mozna spytac)mam mnostwo pytan ,ale nie dajmy sie
      zwariowac,wszystko w swoim czasie
      • zuzinkas Re: Do zuzinkas 06.09.04, 10:27
        jak chcesz to napisz na mòj e-mail

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka