Gość: andrzej IP: *.grzybowice.protonet.pl 24.08.04, 10:39 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 24.08.04, 12:54 ja w Mediolanie na 2 osoby wydaje ok 300-350 euro (wliczone wszytko, lacznie z kosmetykami i srodkami czystosci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 25.08.04, 13:17 hej czy moglabys dac mi jakiekolwiek wskazowki jak znalezc prace we wloszech? chodzi nie o sezonowa ale o prace na przynajmniej pol roku, chodzi o to ze ja jade na stypendium i moj facet chce byc przy mnie, wiesz moze co to znaczy 6 miechow rozlaki :( ?? pliz jakbys cos wiedziala.... dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 25.08.04, 13:24 ja mam juz od lat dokumenty, a bez tych szukanie jakiejs pracy legalnej jest raczej nie mozliwe (no chyba ze jestes naprawde w czyms dobry i chca tylko ciebie), pozatym zalezy jak znasz jezyk co do pracy nielegalnej to sama szukam dla kumpeli i nie moge znalezc, a dla faceta to po prostu nie mam pojecia sorry Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 25.08.04, 18:40 Czytalam gdzies, ze we Wloszech za wizyte u lekarza sie placi, tak samo jak w Szwecji. A czy te pieniadze dostaje sie spowrotem z ubezpieczalni, tak jak w Irlandii czy nawet w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 26.08.04, 09:31 wyglada to tak za wizyte u lekarza internisty, u tego do ktòrego jestes zapisana nic sie nie placi. placisz natomiast tzw. "ticket" za wizyte u lekarza specjalisty (musisz miec skierowanie od internisty), i za wszelkie badania, od badania krwi czy moczu az po resonans, itp. ale nie jest to oczywiscie calkowita wartosc tego badania tylko pewna czesc. podobnie za lekarstwa. niektòre sa pelnoplatne ale za inne (oczywiscie majac czerwona recepte lekarza) placisz bardzo malo bo nie wiecej niz 4 euro. natomiast przy skladaniu zeznania podatkowego, jezeli twoje wydatki na lekarzy, wszelkie badania (zaròwno te z kasy jak i prywatne), wszystkie rachunki z aptek (nawet te na zwykla aspiryne) jaka ròwniez za szkla kontaktowe, plyny do nich i okulary chyba tez, przekroczyly kwote 125 euro rocznie to za to co ponad ta kwote dostaniesz 19% zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Sluzba zdrowia we wloszech 26.08.04, 10:39 No to macie swietnie! W Szwecji kupno okularow czy soczewek jes calkowicie prywatne i nigdzie tego nie zwracaja. Ja za moje okulary progresywne zaplacilam 5 500 kr. W euro to bedzie jak sie podzieli przez 9,3. Wyszlo mi ca 600 euro. Moj syn ma zwykle minusy i zaplacil 3000 kr czyli ca 320 euro. Za lekarzy ZAWSZE sie placi do pewnej granicy rocznie, potem dostaje sie wolna karte na pozostale miesiace. Z wlasnej kieszeni trzeba zaplacic 100 euro, a za lekarstwa 190 euro rocznie. Odciagac sobie z podatkow tego nie mozna. Za lezenie w szpitalu KAZDY oprocz dzieci placi 6,5 euro dziennie. Na dentyste dostaje sie malenka znizke (5-10 procent) w czasie tego samego leczenia jesli przekroczy pewna wysoka sume, ale nie obejmuje to kosztow materialu, tylko pracy dentysty. Niedawno za jeden zab z wypelnieniem trzech kanalow i koronke ze zlotym sztyftem (byla tylko taka mozliwosc) zaplacilam 8 800 kr czyli ponad 950 euro! To juz ZE ZNIZKA na prace dentysty... Zab zostal zrobiony w ciagu trzech wizyt, bez zadnego leczenia, mialam tylko slabe korzenie, stad potrzeba wypelnienia. No i oczywiscie nie moge sobie tego nigdzie odciagnac. A szwedzkie pensje sa bardzo niskie w porownaniu z np niemieckimi czy angielskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Sluzba zdrowia we wloszech 26.08.04, 11:03 zapomnialam dodac ze idac do lekarza czy robiac badania "z kasy" czasami trzeba bardzo dlugo czekac i jezeli sa to badania dosc wazne jestes zmuszony isc prywatnie jak wygladaja pobyty w szpitalu nie wiem bo na szczescie narazie nie mialam takiej potrzeby co do dentysty tez nie za bardzo sie orientuje bo ja id zawsze w czasie pobytu w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Sluzba zdrowia we wloszech 26.08.04, 11:14 zapomnialam dodac ze "ticket" za np. tomografie kosztuje 47 euro (wiec nie malo) a wizyta u lekarza specjalisty (ortopeda) ok 17 euro badania krwi, za kazde "male" badanko jest jakas kwota i w moim przypadku nigdy nie zeszlam ponizej 50 euro za badania a kilka razy nawet ponad 100 euro Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Sluzba zdrowia w Szwecji 26.08.04, 11:30 W Szwecji badania laboratoryjne sa wliczone w cene wizyty. Lekarz decyduje o potrzebie badan i nie ma jakiegos "proszenia sie" o badanie jak w Polsce... Badania laboratoryjne nie obciazaja w zaden sposob lekarza, bo ma stala miesieczna pensje od panstwa. Odmawia raczej dla solidarnosci w ogolnym oszczedzaniu w Sluzbie Zdrowia. Zrobienie badan na wlasna reke, tak popularne w Polsce, tutaj nie istnieje. Ufa sie lekarzowi w 100% i jezeli lekarz nie widzi potrzeby, to znaczy ze potrzeby nie ma. Jedynie kiedy wysylaja na np rentgen mozgu czy cos specjalnie skomplikowanego (przy szpitalu), to placi sie jak za wizyte u specjalisty 300 kr czyli ca 35 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włochy Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.grzybowice.protonet.pl 25.08.04, 21:57 poszukują budowlańćó w Pszczynie firma REPER UL:MŁYŃSKA5 Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Ile kosztuje chleb, pizza itd 26.08.04, 10:48 Podaj troche cen w tanich sklepach. A ile kosztuje pizza, ktora stala sie narodoym daniem Szwedow, i jest najlepsza w Europie? W Szwecji kosztuje od 3,5 euro wzwyz, zalezy od pizzerii. Ale te za 3,5 -4 euro mozna czesto spotkac, szczegolnie jako danie na lunch. Jest ona wielkosci duzego talerza i zawsze z salatka. Za ile mozna juz zjesc cos goracego w barze w czasie lunczu? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Ile kosztuje chleb, pizza itd 26.08.04, 11:20 Co do pizzeri to akurat bylam wczoraj. Za 2 pizze, 2 piwa, 2 kawy + tzw. "coperto" czyli nakrycie tez na 2 osoby zaplacilismy 21,50 €. Najzwyklejsza Margherita kosztuje ok 4-5 euro. Co do cen w sklepach to proponuje zerknac tutaj (niestety tylko po wlosku) www.esselungaacasa.it/hs2/Freevisitwelcome.asp to strona internetowa marketu gdzie robie zakupy sa tez tansze dyskonty typu LIDL czy LD ale tam zagladam rzadko co do chleba to we Wloszech kupuje sie go na ... wage. w prywatnej piekarni pod domem kosztuje 4€/kg ale juz w Esselundze mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raper Re: Ile kosztuje chleb, pizza itd IP: *.pool8250.interbusiness.it 02.09.04, 18:24 Ja moge dodac, ze wydaje na utrzymanie (jedzenie, kosmetyki, srodki czystosci) ok. 100 euro/tydzien dla 2 osob. Mieszkam rowniez w Lombardii ale niedaleko miasta Bergamo. Moim zdaniem sprawa wyglada gorzej jesli chodzi o utrzymanie samochodu. Jesli jest na wloskiej rejestracji, to koszt jest dosc duzy (ja po 4 latach bezwypadkowej jazdy place za forda 1.8 ok 1200 euro ubezpieczenia rocznie + ok.250 euro podatku drogowego + benzyna, ktora kosztuje teraz ok.1,17 euro/litr). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed samochod 03.09.04, 00:47 Rzeczywiscie, utrzymanie samochodu kosztuje bardzo duzo, ale moze komunikacja publiczna jest tania? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: samochod 03.09.04, 09:42 Nie powiedzialabym, w Mediolanie bilet kosztuje 1€ i jest wazny przez 75 min. Bilet miesieczny to wydatek 30€ a roczny 300€. Co do ubezpieczenia samochodu to my placilismy za Punto 900€. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Bilety komunikacji miejskiej 03.09.04, 10:44 To w kazdym razie komunikacj miejska we Wloszech jest TANIA w porownaniu z komunikacja w Malmo, Sztokholmie i BERLINIE, gdzie planuje jechac i dlatego zorientowalam sie w cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Bilety komunikacji miejskiej 03.09.04, 11:41 a tam ile kosztuje???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:01 Zuzinkas - ale z ciebie skarbnica wiedzy :-))) Dzieki! Myslimy z mezem o wyjezdzie do slonecznej Italii za praca - ale nie fizyczna, raczej jakas biurowa. Ile trzeba uczyc sie jezyka, zeby jako-tako opanowac?? Dodam, ze znam b. dobrze angielski, ale wiem ze wloski tez musze dobrze opanowac. Prace chcemy znalezc z Polski, a nie jechac w ciemno. Nie wiesz moze jak tam traktuja nasze dyplomy i uprawnienia??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 12:15 Zalezy o jakie dyplomy i uprawnienia ci chodzi. Do tej pory trzeba bylo zdawac jakies egzaminy jezeli konczylo sie studia w Polsce i chcialas aby twòj dyplom byl uznany (nawet kumpela badaca magistrem biologii). Podobnie dyplom pielegniarski. Ja jestem po ogòlniaku i szkole policealnej (turystyczna) i mam obydwa dwiadectwa potwierdzone w Konsulacie Wloskiem w Warszawie, ale z wyjatkiem jednej pracy to nigdy nikt tego odemnie nie chcial. Podobnie nikt nigdy nie pytal o jakies egzaminy czy kursy wloskiego ale ja tu juz mieszkam od 7 lat i pozatym na rozmowie widza w jakim stopniu znasz jezyk. Mam znajomych, ktòrzy znalezli prace bez swietnej znajomosci wloskiego, ale z zasady w duzych korporacjach czy bankach miedzynarodowych, gdzie przymykaja troche na to oko. Nie wiem jaka prace masz ty na mysli i jakie macie wyksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:23 chodzi mi dokladnie o meza uprawnienia budowlane-architektoniczne. Ja natomiast tez mam studia wyzsze techniczne, ale na poczatek nie bede szukala pracy w zawodzie, tylko byle jaka, byle biurowa - jak sie uda ;). Wiem, ze dokumenty trzeba przetlumaczyc(tlumacz przysiegly) i potwierdzic w konsulacie. Ale ciekawa jestem czy jakeis egzaminy trzeba bedzie zdawac by dyplom i uprawnienia zaliczyli. Moze poszukam cos jeszcze na polskich stronach. Bylabym wdzieczna za podanie jakichs linkow do wloskich biur pracy. A nuz sie po angielsku cos dowiem... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 12:45 zerknij tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10307&w=13157746&v=2&s=0 najlepiej zaczas pracowac dzieki agencjom pracy tymczasowej (jezeli chodzi o cienie) typu Manpower (mam bardzo dobre doswiadczenia), Temporary, Adecco, Start, Metis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:53 Zuzinkas - dzieki wielkie, jestes kochana :-))) Jeszcze jedno pytanko - na ile mozna liczyc w takiej pierwszej pracy biurowej?? W ogole nie znam rzedu zarobkow w IT i nie wiem czego sie spodziewac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 13:03 jako recepcjonistka czy sekretarka w pierwszej pracy to na pewno nie wiecej jak 900 (z 13, czasami tez 14, zalezy od kontraktu) i ewentualnie + talony na obiad. a w jaki region sie wybieracie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:26 hmmm jeszcze nie wiemy. Moze gdzies kolo Bolonii, bo tam kogos mamy znajomego... Ale moga byc okolice Mediolanu ;) Na razie jest to wszystko w sferze niewiazacych planow, bo dopiero zabieramy sie za jezyk. Myslelismy tez o Irlandii (ze wzgledu na moj angielski), ale jakos Wlochy blizej Polsce i blizej sercu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło 03.09.04, 14:48 no to powodzenia! a jak macie wiecej pytan to zerknijcie na "forum wloskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 11:59 mam pytanko,gdzie szukac "wloskiego forum"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raper Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.pool8250.interbusiness.it 04.09.04, 08:59 mi na nauke podstaw (tak aby w kazdym miejscu moc sie porozumiec) byly potrzebne 3 tyg. kursu po 6 godzin dziennie. Moim zdaniem bez znajomosci wloskiego ciezko bedzie ci znalezc prace w biurze. Powinnnas/nines poswiecic poczatek pobytu tylko na nauke jezyka. W mojej opini Wloski nie jest trudny. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 12:01 gdzie szukac"wloskiego forum"? bede wdzieczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Jakie wydatki miesięczne na wyżywienie we Wło IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 12:13 juz znalazlam , sorki za niepotrzebne zawracanie glowy Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas forum wloskie 05.09.04, 12:35 jezli ktos jeszcze go szuka to tu macie link forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10307 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastka79 Do zuzinkas IP: *.inter-media.pl 05.09.04, 13:36 Hej,chcialabym nawiazac z Toba blizszy kontakt i dowiedziec sie czegos wiecej o Twoim zyciu we Wloszech,czy jest taka mozliwosc? Jak masz na imie i ile masz latek(jesli mozna spytac)mam mnostwo pytan ,ale nie dajmy sie zwariowac,wszystko w swoim czasie Odpowiedz Link Zgłoś