Dodaj do ulubionych

EPSO/AD4/04

IP: 83.217.99.* 20.01.05, 15:14
Czesc,
Czy ktos bedzie bral udzial w tym konkursie?
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:23
      Jasne! Ciekawe kiedy będą testy?
      • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 21.01.05, 10:07
        To przynajmniej jedna bratnia dusza. Czy juz zaczales sie uczyc?
        • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 10:22
          Jeszcze nie, ale kupiłem sobie jakąś książkę w Empiku i przymierzam się do
          lektury. Śledzę bieżące informacje w internecie i czekam na ogłoszenie terminu
          egzamnu żeby rozplanować przygotowania ;)
          Pozdrawiam
          • Gość: Gosia Re: EPSO/AD4/04 IP: 193.11.36.* 21.01.05, 10:30
            Z jakiej jestescie dziedziny, ja z socio-economics,
            • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 21.01.05, 10:33
              European Public Administration
            • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:33
              Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Z jakiej jestescie dziedziny, ja z socio-economics,

EPA
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 21.01.05, 10:29
      A zdawales juz kiedys, czy to bedzie pierwszy raz?
      • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:32
        Gość portalu: Nika napisał(a):

> A zdawales juz kiedys, czy to bedzie pierwszy raz?

Zdawałem ale minimalnie mi zabrakło /1 pkt. na wypracowaniu/, żeby przejść do
        ustnego. Fakt że poszedłem na egzamin praktycznie z marszu, bo uczyłem się
        niewiele :( Mam nauczkę że lenistwo nie popłaca i teraz obiecałem sobie że
        przyłożę się do nauki :) Może się uda czego i Tobie życzę.
        • Gość: Nika Piotrze IP: 83.217.99.* 21.01.05, 13:13
          Napisz prosze, jak najlepiej przygotowac sie do pisemnego. Wszystko inne w
          miare wiadome: testy, testy, testy, matematyka, etc. Ale ten pisemny?!
          pozdrawiam,
          Nika
          • Gość: piotr Re: Piotrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:28

> Napisz prosze, jak najlepiej przygotowac sie do pisemnego. Wszystko inne w
            > miare wiadome: testy, testy, testy, matematyka, etc. Ale ten pisemny?!
            > pozdrawiam,
            > Nika
            Nie wiem czy jestem najlepszym źródłem informacji skoro jednak nie zdałem ;)
            Na pewno rację ma epsotek w Twoim wątku "Testy preselekcyjne - wazne pytanie",
            jeśli chodzi o technikę pisania, a poza tym to myślę że trzeba się wykazać
            odpowiednimi wiadomościami z wybranego przez siebie tematu.
            Pozdrawiam
    • Gość: Michał Re: EPSO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 11:58
      europa.eu.int/epso/brochures/cee_pl.pdf
      • mpbc Re: EPSO 21.01.05, 14:23
        A wiecie może kiedy jest przewidywany egzamin???
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 21.01.05, 14:29
      Mysle, ze po okolo czterech tygodniach od zamkniecia konkursu, czyli pewnie
      poczatek marca.
      • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:54

> Mysle, ze po okolo czterech tygodniach od zamkniecia konkursu, czyli pewnie
        > poczatek marca.
        A masz skądś taką informację czy się domyślasz? Zgodnie z tym co napisali w OJ,
        tj.:"NB: Within one month following the final date for registration, EPSO will
        invite you to confirm your application and, where applicable, to choose the
        city in which you wish to sit the preselection tests.
        The invitation and confirmation will take place via the EPSO profile only.
        If you do not confirm your application within two months following the final
        date for registration, EPSO will consider that you have withdrawn your
        application, which will be terminated." wydaje się że termin ogłoszą nie
        wcześniej niż za dwa miesiące /skoro dali tyle czasu na potwierdzenia/, czyli w
        kwietniu, co oznacza że egzamin byłby najwcześniej w maju albo w czerwcu, ale
        może się mylę.
        Jeśli ktoś ma jakieś "przecieki" niech da znać. Myślę że nie tylko mi zależy na
        wiarygodnej informacji. Pozdrawiam.
        • mpbc Re: EPSO/AD4/04 21.01.05, 15:51
          Trochę nie chce mi się wierzyć że za miesiąc. Patrząc na ostatni większy
          konkurs, deadline był w czerwcu a egzamin w listopadzie.
    • Gość: tina Re: EPSO/AD4/04 IP: *.crowley.pl 21.01.05, 17:00
      Ja tez na socio-economics. Nie mam pojecia czego sie uczyc na pre-selection ani
      jak to wyglada. Nika co masz na mysli mowiac testy testy testy matematyka? Skad
      to wiesz? Czy sa jakies ksiazki z testami? Nikt mi nie chce powiedziec :-(
      • Gość: hania Re: EPSO/AD4/04 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:09
        ja też się zapisuję do tych socjo i risk czy wiecie może , czy dobrze
        zrozumiałam? pierwsze 3 testy dostaje się razem do napisania? czyli łącznie ile
        pytań i czasu na to? czy można mieć brudnopis i kalkulator? i gdzie były
        poprzednie egzaminy w W-wie? Stawiam na dużo statystyki (chyba?)
        • Gość: Lilka Re: EPSO/AD4/04 IP: *.aster.pl 17.02.05, 09:06
          Poprzednie egzaminy w Warszawie byly w hali expo na Pradzynskiego. Wszystkie
          testy i wypracowanie sa 1 dnia (trwa to caly dzien). Po testach jest przerwa (1
          godz.) przed wypracowaniem. Co do czasu, to jest to okolo 1 min na pytanie. Moja
          rada: odpowiedziec na te pyt., co do ktorych jest sie pewnym, potem przejsc test
          od poczatku i ewentualnie strzelac na reszte :-) Da sie to zdac, trzeba tylko
          sie porzadnie wyspac, i nie stresowac w dniu egzaminu. Ja zaczynam od 1 marca w
          Komisji.
          Powodzenia!
    • Gość: Jontek Nika, Piotr, Gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:11
      Powiedzcie proszę jak u Was z językiem. Taki zwykły szkolny, czy macie praktykę
      z pobytów za granicą (staże itp.)?
      Pytam bo ja nie mam, a nie chciałbym wyjśc na idiotę.
      Pozdrawiam
      • Gość: T Student Re: Nika, Piotr, Gosia IP: *.devs.futuro.pl 22.01.05, 16:36
        Język, nawet szkolny, jest do przyjęcia. Może trochę gorzej jest na ustnym, bo
        wtedy ważna jest także płynność wypowiedzi ale to dopiero po pisemnym. W
        polskich szkołach zwykle nie uczą jak mówić a tylko regułek gramatycznych, ale
        nie jest to generalna zasada.
    • Gość: Nika A propos terminow IP: *.lns4-c8.dsl.pol.co.uk 22.01.05, 19:19
      Jak napisalam - mysle, ze po okolo miesiacu, ale teraz widze, ze nie doczytalam
      informacji. W takim razie, sadze ze egzamin bedzie na poczatku maja. To dobrze,
      bo jest wiecej czasu na przygotowanie.
      Piszcie, z czego sie uczycie. Razem zawsze razniej!
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 25.01.05, 12:39
      Co slychac?
      • Gość: tina Re: EPSO/AD4/04 Hania Nika i Inni IP: *.computerland.pl 26.01.05, 13:50
        Czesc Haniu i Niko,
        ja akurat nie boje sie az tak bardzo o swoj angielski tylko o testy. Nie wiem z
        czego sie uczyc! Czy tylko z dostepnych starych testow? Powiedzcie, prosze Was
        raz jeszcze.
        tina
        • Gość: hania Re: EPSO/AD4/04 Hania Nika i Inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:01
          ogladałam wszystkie testy na stronie EPSO, ale poza tym innych nie znalazłam
          mnie interesuje jęz. niemiecki, sądzę że matematyczno-statystyczne będą
          polegały na czytaniu danych, gdzieś widziałam jeszcze schowane testy angielskie-
          chyba to była strona cef (?) jak odkopie to napiszę.z wiedzy o unii czytam jak
          tu ktoś podpowiadał-w oryginale-aby sobie utrwalać pojęcia, reszta-pewnie na
          wyczucie bądż szczęście, zbyt wiele informacji poza stronami epsowskimi nie ma
        • Gość: hania Re: EPSO/AD4/04 Hania Nika i Inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:04
          ogladałam jest książka z testami o unii w języku polskim, może warto wzbogacić
          ją o nowe dane statystyczne-może zajrzec na Eurostat
          • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 Hania Nika i Inni IP: 83.217.99.* 26.01.05, 16:48
            Ja wlasnie mama ta polska ksiazke z testami, a oprocz tego robie wszystko, co
            tylko uda mi sie znalezc w internecie.
            • mpbc EPSO/AD4/04 12.02.05, 18:13
              I jak tam przygotowania? Ja jakoś nie mogę się zebrać do nauki :)
              • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 14.02.05, 09:24
                Ja na razie zrobilam testy z jednej ksiazki i to wsjo. A Ty?
                • Gość: mpbc Re: EPSO/AD4/04 IP: 195.94.203.* 14.02.05, 11:15
                  Do testów na razie nie usiadłem, siedzę i czytam trochę o instytucjach, trochę
                  o historii Unii, mam mnóstwo do przypomnienia. Za rozwiązywanie testów wezmę
                  się gdzieś od marca i wtedy zacznę się z nimi bawić.
                  Ciekawe ile osób z Polski zgłosiło się na ten konkurs? Zawsze zostaje A*9,
                  który mają ogłosić w połowie roku.
                  • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 14.02.05, 12:22
                    A czy wiadomo juz, kiedy egzamin?
                    • Gość: mpbc Re: EPSO/AD4/04 IP: 195.94.203.* 14.02.05, 13:39
                      Nie, nic jeszcze nie wiem.
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 09:35
      A z czego sie uczysz? Mozesz polecic jakies ksiazki?
      m.
      • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 10:03
        Jeżeli jest to pytanie do mnie to:
        1. Głównie serwer EU, tam jest mnóstwo aktualnych danych.
        2. Byłem na kursie w CoE w Brugii i trochę z materiałów, które tam przerabiałem.
        3. “The Government and Politics of the European Union” Neill Nugent – bardzo
        lubię tę pozycję, choć nie jest łatwa.
        • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 10:59
          Tak, do Ciebie. Dziekuje za informacje. A masz duzo testow?
          Nika
          • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 11:19
            Jak na razie to żadnych, coś dostałem z innych konkursów (C, stare A8) ale
            jeszcze nie szukałem testów dotyczących A*7 i A*9.
            Zresztą uważam, iż testy powinno się rozwiązywać dopiero po nauce, bo wtedy
            można się zorientować, czego jeszcze warto się pouczyć. A jak zrobię to na
            początku, to od razu się ukierunkuję i mocno zawężę sobie zakres powtarzanej
            wiedzy.
            • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 11:53
              Pytam, bo moze sie wymienimy. Ja, na przyklad bralam udzial w konkursie na
              wyzsze stanowisko i mam testy z logiki, ktore moge Ci przeslac. Bylabym
              wdzieczna, gdybys przeslal mi to, co masz (ja mam tylko A8 ostatnie) i uciesza
              mnia mnie wszystkie inne testy!
              Nika
              • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 12:58
                Wyższe stanowisko??? Nie było jeszcze żadnego konkursu na nic wyżej oprócz
                chyba A*12 (chyba) o jakim konkursie mówisz?
                Dopierorok temu był A8 (obecne A*5)i tyle.
                Materiały na A8 dostałem od kogoś właśnie stąd z forum więc pewnie je już masz.
                Na "C" mam w wersji drukowanej i mogę ci skserować, ale to był konkurs na
                sekretarki.
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 13:10
      A*9, w tym samym czasie kiedy A*12. C tez sie przydadza. Od przybytku glowa nie
      boli.
      Nika
      • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 13:39
        Jesteś może z Warszawy?
        A*9-A*12 wymaga 10 lat pracy po uzyskaniu dyplomu. I się zastanawiam czy
        licencjat to też „university graduate level”? Bo licencjata zrobiłem w 1994 a
        magistra w 1996.
        • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 14:34
          Nie, nie z W-wy. Juz nie pamietam, jakie byly wymagania w tamtym konkursie, na
          pewno wszystkich nie spelnilam. Chcialam po prostu zobaczyc, jak wyglada
          egzamin. W kazdym razie licencjat to tez graduate level. Odsylam do zrodla:
          europa.eu.int/epso/on-line-applications/pdf/guide-1242-171104_en.doc
          Nika
          • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 15:40
            I jak wrażenia? Co cię zaskoczyło i jak to oceniasz z perspektywy czasu?
            Ja jeszcze nigdy nie startowałem w egazminie organizowanym przez epso. Miałem
            tylko trochę kontaktu z osobami które uczą do egzaminów i tyle.
            • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 15:51
              Ten egzamin byl bardzo krotki, skladal sie jedynie z dwoch testow (logika plus
              matematyka). Trwal chyba dwie godziny z krociutenka przerwa miedzy jedna a
              druga czescia. Podchodzilam do niego w Brukseli; tlumy ludzi w wielkiej,
              dusznej sali. Stoliki ustawione jak na maturze. Z rzeczy swoich mogles miec
              chyba tylko cos do picia, chusteczke (nie pamietam, czy dlugopis tez). Miedzy
              stolikami wciaz chodzili tzw. inwigilatorzy. Na sali nie bylo czym oddychac.
              Bardzo rygorystycznie pilnowali czasu. Najwieksza trudnoscia egzaminu byl brak
              czasu. Udalo mi sie wszystko zrobic i zdac, ale tez i zrozumiec, ze bardzo zle
              sie do niego przygotowylalam, nie robiac testow na czas. Testy musisz robic z
              zegarkiem w reku, dajac sobie na jedno pytanie 30-60 sekund.
              Nika
              • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 16:00
                Czyli już wtedy zdałaś? A teraz podchodzisz drugi raz?
                • mpbc Re: EPSO/AD4/04 16.02.05, 16:02
                  logika plus matematyka????
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 16.02.05, 16:34
      Verbal plus numerical reasoning. To nie ma zadnego znaczenia, ze zdalam, bo i
      tak dalej nie przeszlam. (Mam tylko satysfakcje, ze przeszlam przez testy, ale
      coz to za wysilek w porownaniu z pieciagodzinnym egzeminem, ktory nas czeka).
      Poza tym, na kazde stanowisko jest osobny konkurs.
      P.S. Widziales, zglosilo sie 5500 osob.
      Nika
      • Gość: Perra-azul Re: EPSO/AD4/04 IP: 5.4R1D* / *.uk.deuba.com 17.02.05, 15:21
        Niko, a skąd wiesz ile osób się zgłosiło do konkursu? To duzo czy malo w
        porownaniu z poprzednimi konkursami?
        • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 16:17
          O 5500 zgłoszeń poinformowało EPSO na swojej stronie. Nie jestem tylko pewien
          czy to są wszystkie zgłoszenia, czy tylko z Polski? Jeśli to są wszystkie
          zgłoszenia /tak mi się przynajmniej wydaje/ to chyba jest ich mniej niż na
          pierwszy konkurs.
          A może są jakieś "przecieki" co do terminu egzaminu?
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 17.02.05, 16:19
      To sa wszystkie zgloszenia. Miejsc jest okolo 500, czyli wychodzi 10 osob na
      miejsce!
      • Gość: piotr Re: EPSO/AD4/04 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:21
        czyli nie jest źle :)
    • Gość: Nika Piotrze! IP: 83.217.99.* 18.02.05, 10:56
      I co? Rozpoczales juz przygotowania?
      • Gość: piotr Re: Piotrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 15:56
        właściwie to nie bardzo. Czekam kiedy ogłoszą termin egzaminu.
        Pzdr.
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 22.02.05, 15:04
      Podbijam watek. Moze ktos jeszcze sie przylaczy.
      • Gość: adm laureaci A8 IP: *.cec.eu.int 22.02.05, 15:14
        no to sie przylazam
        czy ktos z juz laureatow zapisal sie?
        • Gość: ruda Re: laureaci A8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:35
          no ja się zapisałam...
          tyle, że jestem w rezerwie nie jako A8, a jako LA8
          ale w/g nowej Staff Regulation to bez różnicy...
    • Gość: Lydia Re: EPSO/AD4/04 IP: *.computerland.pl / *.computerland.pl 28.02.05, 20:14
      Niko, czy dostalas moze juz testy od Unii?
      Dzieki za info i buziak,
      Lydia
    • Gość: Nika Re: EPSO/AD4/04 IP: 83.217.99.* 01.03.05, 09:05
      Ja nie zamawialam testow od Unii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka