Gość: ciekawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:00 Mam pytanie: jaki eurokraci płacą podatek dochodowy? i jak to się rozlicza np w przypadku rozpoczęcia pracy na początku lipca (tj dokladnie w połowie roku) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tito Re: podatek dochodowy IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 04.02.05, 09:10 Podatek jest progresywny z wieloma progami, generanie placi sie mniej niz w PL czy gdziekolwiek indziej. Co do lipca to po prostu pity ktore masz za styczen - czerwiec roliczasz w PL, nie wpisujac w deklaracji wogole dochodow UE z dalszej czesci roku. Jak sie doczepi urzad skarbowy to dzwonisz do jednego z urzednikow tutaj i on taki urzad skarbowy pacyfikuje cytujac odpowiednie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: podatek dochodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:51 Dzięki. Jaka jest stopa opodatkowania dla A8 (zarobki 3300 EUR + 600 za przenosiny na poczatku + ew 200 EUR na zonę-allowance). I pytanie: czy jesli zona zostanie w Polsce to nalezy się za nią dodatek? Czy jest to uzależnione od jej zarobków (a jeśli tak - jakiego poziomu nie można przekroczyć)? BTW czytełaem Staff Regulations, ale jednoznzacznej odpowiedzinie wyczyytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: podatek dochodowy IP: *.upc.chello.be 05.02.05, 11:54 troche za szczegolowo jak na mnie - mimo wszystko nie jestem z ADMINu... Powiedz jaka masz kategorie i step, i czy masz oprocz zony masz dzieci to ci wysle wyliczenie z kalkulatora w intranecie - ale po weekendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: podatek dochodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 14:59 A 8 step 2, bez dzieci. Z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: podatek dochodowy IP: *.upc.chello.be 05.02.05, 23:49 A8 czyli A*5? czy A*8? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brussels Re: podatek dochodowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:17 A moglbys przy okazji sprawdzic ile bedzie wynosil podatek dla A*5 bez zony i dzieci? Z gory dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawa Re: podatek dochodowy IP: 32.106.80.* 06.02.05, 13:26 Przepraszam. Ile zarabia osoba (ex-kategoria B2-8) - troje dzieci - maz na utrzymaniu - z Polski do Brukseli. All allowances + Strasbourg. Thanks a lot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: podatek dochodowy IP: *.upc.chello.be 06.02.05, 19:10 nie wiem co to jest B2-8... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: podatek dochodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 17:31 A*5 - sorry, z przyzwyczajenia podałem jak na konkursie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito wyliczone pensje IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 07.02.05, 09:43 Pensje nie zawieraja dodatkow zwiazanych z przenosinami - to jest to co bedziecie dostawac regularnie co miesiac az do awansu :) ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kot00 Re: wyliczone pensje 07.02.05, 10:05 A moglbys jeszcze wyliczyc dla sekretarki z mezem, step 1, grade 1. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm pensje C step 1 IP: *.cec.eu.int 07.02.05, 10:11 2572 (a bez meza 2374..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brussels Re: pensje C step 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:41 Wielkie dzieki! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi jeszcze prośba o wyliczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:08 a ja bym bardzo prosił o wyliczenie A*5.1 z małżonką i 2 dzieci w wieku 2 i 4 lata. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 07.02.05, 11:15 jelsi pozwolicie to wieczorem to zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 07.02.05, 11:22 Szymbi, dostaniesz na reke: 4.740,70 dodatkowo jeszcze przenosinowe dodatki (samo daily allowance to okolo 1000 miesiecznie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: 138.250.144.* 07.02.05, 11:27 dziwie sie ze wam nie podali ile beda placic? mi wyliczyli i przyslali razem z listem ze mnie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
jelena_tomek Re: jeszcze prośba o wyliczenie 07.02.05, 11:30 napisali ci ile bedziesz zarabial netto? bo brutto to kazdy wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: 138.250.144.* 07.02.05, 13:11 zarabiala...tak brutto i netto, ze wszystkimi dodatkami i caloscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 07.02.05, 14:54 No to dziwne, wydaje mi sie ze wiekszosc dostaje brutto i jakie sa mozliwe dodatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daisy26 Re: kat C IP: *.crowley.pl 07.02.05, 15:09 Tito, a mógłbyś orientacyjnie podac wys. dochodu dla kat.C? powiedzmy najniższy grade. Jak oni to liczą? czy ma na to wpływ staż jaki juz masz przed podjeciem tam pracy?z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: kat C IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 07.02.05, 16:20 musze wiedziec jaka dostalas kategorie. Zaczynasz generalnie w najnizszym stepie kategorii, chyba ze wystapisz o step wyzej i oni ten step ci przyznaja. Moge podac ci wyliczenie jesli podasz mi grade i step. Jesli masz jakies problemy z ich ustaleniem czytaj staff regulations. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mayael Re: kat C IP: *.cec.eu.int 07.03.05, 10:28 Zalezy najwyrazniej do ktorej instytucji trafisz. W Komisji (przynajmniej tak bylo w moim przypadku) podaja brutto i netto, dodatki i wysokosc podatkow (nowozatrudnione sekretarki nie placa podatkow, bo sa ponizej progu) i innych skladek (emerytura, ubezpieczenie). Do ustalenia pensji liczy sie wyksztalcenie (4 lata za magistra)oraz staz pracy (udokumentowany)- wtedy zliczaja lata i jesli sie cos ma po tej stronie konkretnego (nie pamietam dokladnie ile trzeba minimum), to sie dostaje échelon 2. Z grubsza pensja sekretarki poczatkujacej jest ok. 2000 € netto(mozesz znalezc w statucie brutto - odejmij ok. 200-250 € na skladki, nie pamietam dokladnie, musialabym poszukac) + dodatek za oddalenie od kraju (16%)ale tylko jesli nie mieszkasz w Brukseli od kilku juz lat i zwlaszcza jesli nie masz obywatelstwa belgijskiego + ewentualne dodatki zwiazane z sytuacja rodzinna + coroczny dodatek na podroz do kraju liczony za kilometr oddalenia od miejsca zatrudnienia (rekrutowani z Brukseli musza mnienic "lieu de recrutement" na "centre d'intérêt" by otrzymac ten dodatek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 12:03 dzięki Ci Tito! To teraz tylko czekam na kogoś, kto mnie będzie tam chciał :) Odpowiedz Link Zgłoś
dasiek77 Re: jeszcze prośba o wyliczenie 10.02.05, 09:51 Mam ogromną prośbę o wyliczenie pensji netto dla sekretarki step1 grade 1 z mężem i dzieckiem... (czy to ma jakies znaczenie ze mąż zostaje w Polsce? a ja wyjezdzam z Mamą emerytką, która zajmie sie naszym 4-miesięcznym Jasiem?). Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: jeszcze prośba o wyliczenie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 10.02.05, 10:03 Po pierwsze, Jasiek jest sliczny -gratuluje!!! Po drugie pensja netto bez dodatkow przeprowadzkowych dla grade 1, step 1 to: Basic Pay Grade Step € New Scale Salary 1 / 1 2.341,61 Multiplication factor 1,0000000 Basic Pay before individual guarantee 2.341,61 Basic Pay Full time 2.341,61 Basic Pay 2.341,61 Household allowance 197,27 Dependent child allowance (6 years transition) 275,97 Expatriation allowance 450,38 Pension contribution 9,75% -228,31 Sickness insurance contribution -39,81 Accident insurance contribution -2,34 Tax -95,05 Pay calculated 2.899,72 Net pay € 2.899,72 Po trzecie, gdybys byla w stanie udowodnic, ze masz obowiazek utrzymac mame a ona nie ma dochodow, to na nia mozesz dostac dodatkowo jak na dziecko czyli 275 miesiecznie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dasiek77 Re: jeszcze prośba o wyliczenie 10.02.05, 10:47 Bardzo dziękuje za pomoc ;) Mama dostaje emeryturę więc raczej niczego już w tej kwestii nie wymyślę, ale z Twoich wyliczeń wynika, że nie będzie najgorzej ;) A tak z ciekawości, orientujesz się może ile kosztuje żłobek europejski? To tak na przyszłość - bo na razie i tak Jaśka nie oddam w żadne obce ręce ;) Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito zlobek w PE IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 10.02.05, 11:07 O ile wiem to nic :) nie kosztuje, ale jest malo miejsc, wiec np. pierwszenstwo maja samotni rodzice. Wlasnie koncza nowy zlobek - o wiele wiekszy, podobno ma byc hiper wyposazony :) Wszyscy chwala zlobek PE, nie slyszaklem nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Household allowance? IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 06.03.05, 19:52 Drogi Tito lub inni wtajemniczeni:). Czy household allowance przysługuje osobie zamężnej, ale której druga połówka pozostaje w Polsce? Dzięki z góry za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Re: tak - moj przypadek np. IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 07.03.05, 07:41 Dzięki:). Odpowiedz Link Zgłoś
rybka78 podatek dochodowy - a wspolne rozliczanie sie wPL 06.03.05, 22:55 Hej, a może wiecie, jak to jest z deklarowaniem eurodochodow do wspolnego rozliczenia sie malzonkow w Polsce? Konkretnie: ja od marca bede zarabiac w EUR, a moj mąż przez czas jakis jeszcze w Polsce w PLN. Do tej pory nie pracowalam i oczywiscie rozliczalismy sie wspolnie. Jesli mialabym doliczyc moje eurozarobki do jego, to tak by nam stopa PITu za 2005 poszla do gory, ze zupelnie nie warto opodatkowywac sie wspolnie - lepiej te moje eurodochody po prostu przemilczec. Ale skoro Tito pisze, że to są jakby oddzielne kategorie i polskiemu US nic do moich dochodow tam, to może moglibysmy opodatkowywac sie dalej wspolnie nie zglaszajac moich zarobkow w Luxie? Mam nadzieje, ze za bardzo nie namotalam... Może ktos sie zna i moglby cos sensownego poradzic? Z góry wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: podatek dochodowy - a wspolne rozliczanie si IP: *.upc.chello.be 06.03.05, 23:36 Druga mysl prawidlowa. Tez moj przypadek - za dochody z PL i tylko z PL opodatkowuje sie z zona. A od zarobkow UE, USemu warrrra! A jak nie to mozna na niego naposcic takiego Pana z ADMINu :) Odpowiedz Link Zgłoś
leo7 Re: podatek dochodowy 10.06.05, 18:11 Pyt: Czy Belgia to kraj w ktorym skaldamy deklaracje o przychodzie? Wydaje mi sie, ze gdzies ktos napisal ze rozliczamy sie z Wspolnota, ale kraje skladanie zeznania podatkowego rozumiem jest BE (dla zatrudnionych w Brukseli)? Milego Weekendu Wszystkim Leo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: podatek dochodowy IP: *.consilium.eu.int 07.03.05, 09:52 oto info ktore dostalam od znajomej ktora pracuje w msf i zajmuje sie wlasnie "nasza" sytuacja. wkeljam ponizej fragmenty maila: To, co zarobilas w polsce musisz normalnie rozliczyc. Tzn. PIT-11 ma Ci wlasnie umozliwic rozliczenie za ubiegly rok. Sciagasz ze stron MF formularz PIT-37, broszure informacyjna, wypelniasz w oparciu o dane zawarte w PIT-11 i wysylasz poleconym (zachowujac potwierdzenie nadania) do urzedu skarbowego wlasciwego ze wzgledu na miejsce zameldowania. I czekasz na ewnetualny zwrot. Jesli chodzi o dochody "brukselskie" - zasadniczo jestescie zwolnieni na podstawie Protokolu ws. przywilejów i immunitetów. Ale problem w tym, ze protokól musi zostac wdrozony umowa pomiedzy RP a WE. Umowa oczywiscie wciaz nie podpisana, bo od roku trwaja ustalenia dot. zwolnien z VAT-u :-) Nie mniej jednak wydaje mi sie, ze w zwiazku z tym zostalo wydane rozporzadzenie zwalniajace Was z podatku. Sprawdze to dzis i dam znac. Bo moze byc jeszcze tak, ze jestescie zwolnieni, ale deklaracje podatkowa i tak trzeba zlozyc. Jest tak jak pisalam, dochody z Brukseli sa zwolnione, ponizej przepis z ustawy o podatku dochodowym (troche go ucielam, bo jest baaaaaardzo dlugi :-))): Art. 21. 1. (100) Wolne od podatku dochodowego sa: 46a) (145) dochody uzyskane z instytucji Unii Europejskiej i Europejskiego Banku Inwestycyjnego, do których maja zastosowanie przepisy rozporzadzenia nr 260/68 z dnia 29 lutego 1968 r. ustanawiajacego warunki i procedure stosowania podatku na rzecz Wspólnot Europejskich (Dz. Urz. WE L 056, z 4.03.1968 r., z pózn. zm.). I w odniesieniu do tych dochodów nie musisz skladac deklaracji. Czyli rozliczasz tylko to, co wykazano w PIT-11. I pewnie dostaniesz jakis zwrot (jesli tak by bylo, a do tej pory Twój urzad skarbowy nie mial Twojego nr konta, to dodatkowo wyslij z roliczeniem tzw. NIP-3, druk tez na stronach MF, tam mozesz podac namiary na bank, zeby mogli przelac ewentualny zwrot). Odpowiedz Link Zgłoś
rybka78 no to pięknie - dzięki! 07.03.05, 10:39 Aniu i Tito, jesteście niezawodni, dzięki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
leo7 Re: podatek dochodowy 15.06.05, 10:51 Podbijam temat, moze jednak ktos odpowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: podatek dochodowy IP: *.cec.eu.int 15.06.05, 11:31 Jesli chodzi ci o zatrudnionych w Belgii a nie w instytucjach i przebywajacych fizycznie na terytorium Belgii powyzej 183 dni w roku (oraz potrafiacych to udowodnic, bo przeciez nie ma juz pieczatek w paszportach), to zdecydowanie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MartinM Re: podatek dochodowy IP: *.eca.eu.int 15.06.05, 12:24 Czy ktos wie czy umowa miedzy RP a WE w sprawie zwolnien podatkowych zostala juz podpisana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonce Re: do Tito podatek dochodowy IP: *.chello.pl 15.06.05, 18:33 Czy na Mame ktora ma 600 zl emerytury mozna dostac allowance jak na dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm poczytajcie statut, IP: *.cec.eu.int 16.06.05, 17:09 TAM WSZYSTKO jest, i podatkach i o mamie Odpowiedz Link Zgłoś
caryca1 Re: podatek dochodowy 17.06.05, 10:42 Sofi, udowodnic jest przeciez bardzo latwo- karta rezydenta i pozwolenie na prace:d chyba zapomnieliscie ze nas to nadal obowiazuje.Wiec w tym przypadku urzad skarbowy moze naskoczyc Odpowiedz Link Zgłoś