Dodaj do ulubionych

Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku???

29.04.05, 13:06
Napiszcie mi please kolejnosc zalatwiania spraw po przyjezdzie do Brx.
1)Czy moge wynajac mieszkanie bez posiadania konta w banku?
2)A moze najpierw nalezy zalozyc konto w banku?
3)Czy mozna w ogole zalozyc konto w banku jezeli jeszcze nie wynajalem
mieszkania i nie posiadam adresu w Brukseli?
Dostalem od ADMINU potwierdzenie daty rozpoczecia pracy + 2 Dokumenty do
wypelnienia przez bank. Nalezy tam wpisac adres zamieszkania....czy moge tam
wpisac adres polski??? Troche sie w tym wszystkim pogubilem. Probuje sobie
zaplanowac kolejnosc dzialan po przylocie do Brx. i nie moge logicznie sobie
tego poukladac. Troche glupie pytania ale nic nie poradze na to,ze jestem dzis
niekumaty....pozdrowionka
Rafal
Obserwuj wątek
    • Gość: :):) Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.cec.eu.int 29.04.05, 13:33
      Najpierw konto.
      W pracy ci wytlumacza jak to zrobic.
      Potem mieszkanie bo depozyt jest uwiazany na twoim koncie.
      Pozdrawiam
      • stuzia Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 29.04.05, 16:59
        Gość portalu: :):) napisał(a):

> Najpierw konto.
        > W pracy ci wytlumacza jak to zrobic.
        > Potem mieszkanie

A gdzie mieszkac do tej pory? Przeciez to wszystko tlumacza w admin ale w
        pierwszym dniu pracy. Hotel, troszke drogi. Flathotele? Jest cos atrakcyjnego
        oprocz Phileas Fogg?

Mnie tylko denerwuje to zawieszenie w prozni miedzy letter of offer a 1szym
        dniem pracy.

Totalny chaos i brak rzeczowych informacji. Moze jak poznam te Instytucje to
        zrozumiem. To forum i osoby tu poznane sa dla mnie najlepszym zrodlem
        informacji.
        • Gość: dscfqsfd Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.cec.eu.int 29.04.05, 18:56
          YH. Najlepszy jest Bruegel (maja tam np. zelazko), J. Brel ujdzie. rezerwowac
          z wypszedzeniem, bo problemy z miejscami.
          • Gość: gngfh Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.cec.eu.int 29.04.05, 18:57
            tj wyprzedzeniem rzecz jasna
    • Gość: ansil Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.cec.eu.int 29.04.05, 14:03
      oczywiscie ze mozesz wynajac mieszkanie bez posiadania konta- tylko wtedy
      kaucje zaplacisz wlascicielowi do raczki, a to niedobrze..
    • bud8 Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 29.04.05, 14:16
      W Fortis (z ktorego uslug nie wszyscy sa zadowoleni;) mozna "zarezerwowac"
      numer konta w Polsce.
      Mozesz wtedy przelac bedac jeszcze w Polsce pieniadze, ktore beda Ci potrzebne
      na kaucje zamiast wozic je w gotowce.
      Jednak wszystkie formalnosci zwiazane z kontem bankowym musisz juz zalatwic w
      Bxli. Tutaj tez bank podbije Ci formularz potrzebny w ADMIN.
      • schaflar Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 29.04.05, 18:03
        Wszystko rozumie, ale jezeli najpierw zaloze konto w banku to beda chcieli ode
        mnie adresu zamieszkania, a ja planuje dopiero cos wynajac po paru dniach. Jaki
        adres mam podac w banku?? polski??
        • cannella Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 29.04.05, 19:16
          Ja podałam polski, ale strasznie to zdezorganizowało pracę oddziału :-) Mój bank
          wysyła pocztą PIN do karty, PIN do PC-banking i zawiadomienie, że karta czeka w
          oddziale. Otwierając konto zaznaczyłam, że PINy będę odbierać w oddziale. Z
          PINem do karty nie było problemu, natomiast ten do PC-banking w sumie trzy razy
          anulowali i zamawiali od nowa, bo za każdym razem ktoś coś pomylił. A już
          najbardziej rozbawiło mnie, jak po miesiącu pojechałam do Polski i tam czekało
          na mnie pismo z radosną wiadomością, że w banku czeka na mnie karta (ta sama,
          którą od trzech tygodni nosiłam w portfelu) i mogę ją odebrać w takich, a takich
          godzinach.
        • Gość: Marek Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.71-136-217.adsl.skynet.be 29.04.05, 19:22
          Co ja zrobilem:
          przez internet
          1. mieszkanie u P.Fogg bez kaucji, tylko numer karty, na jeden miesiac,
          powiedzialem, ze zaplace gotowka gdy przyjade. I tak zrobilem, zadnych
          depozytow co bylo wspaniale.Blisko pracy-gra. W drugim miesiacu zaczne sie
          rozgladac za cos permanent jak dostane 2. pensje.
          2. w dniu przyjazdu od razu popoludniu(piatek) poszedlem do ing otworzyc konto,
          fortis chciala specjalne spotkanie-pierdoly-w ING tez musialem umowic sie na
          spotkanie, ale od razu wzieli wszystkie papiery i dali mi numer konta itd.
          3.w poniedzialek w dniu rozpoczecia pracy wyrobilem ID i podalem im moj
          tymczasowy adres
          4. we wtorek malem spotkanie z pmo i dalem im numer konta, i reszte papierow.
          I tyle, ludzie to nie jest wielkie dzielo.
          • stuzia Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 30.04.05, 18:30
            o! To tez mnie coraz bardziej przekonuje.
            Marku, oswiec mnie jeszcze :
            ad.2 jakie papiery chca w ING?
            ad.4 co to jest pmo i jaka reszte papierow?

A czy ktos z Was stara sie o przyjecie dziecka do creche? (to chyb ma byc ten
            PALM)
            • Gość: Marek Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.243.81.adsl.skynet.be 30.04.05, 19:48
              ING-paszport,list zatrudnienia(letter of offer) z Twoja pensja.
              PMO-wyplaca pensje i expenses, dowiesz sie wszystkiego jak przyjedziesz.
              Plus jak masz komorke upewnij sie , ze moze przyjmowac rozne sim karty. Tutaj
              idziesz do pierwszego lepszego sklepu i kupisz sim za 28 euro i masz nowy numer
              belgijski.
              • Gość: stuzia Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.idea.pl 30.04.05, 23:15
                Dzieki!
                Kiedy zaczynasz i gdzie?
          • Gość: Sil Do Marka!!!! IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 07.05.05, 11:36
            Witaj Marku, chciałabym też wynająć flat w Phileas Fogg. Parę dni temu
            napisałam do nich maila, ale nie odpowiadają. Czy mógłbyś dowiedzieć się, czy
            mają coś wolnego od 10 czerwca na miesiąc? Będę wdzięczna. Podaj mi swojego
            priva, proszę.
            • Gość: Sil Re: Do Marka!!!! IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 09.05.05, 11:21
              Podbijam do góry, bo zależy mi na kontakcie z Tobą, Marku:).
              • Gość: Ewik Re: Do Marka!!!! IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 09.05.05, 11:49
                Sil,
                Marek najprawdopodobniej skontaktuje sie z Taba jutro. Ja bylam w kontakcie z
                Karin (phileas fogg) - chcialam flat od 01/06 ale chyba nie miala nic wolnego
                bo zaproponowala mi pokoj za 500 Euro na miesiac. Marek mowi ze to tanio, ale
                za ta sume to ja juz sobie studio flat z immoweb wynajelam.

Powodzenia

Ewa
                • Gość: Sil Re: Do Marka!!!! IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 09.05.05, 11:59
                  Cześć Ewik, piszesz, że wynajęłaś coś z immoweb. Możesz wtejemniczyć mnie w
                  szczegóły? Oglądałaś to mieszkanko, czy wynajęłaś "wirtualnie"? Jeśli chcesz,
                  skrobnij do mnie na priva: s_biszto-szczesny@o2.pl Dzięki!
                  • Gość: Ewik Re: Do Marka!!!! IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 09.05.05, 13:06
                    Juz napisalam.............
                    • Gość: Ela do Ewik w prawie mieszkania IP: *.localdomain / 213.25.181.* 09.05.05, 13:34
                      a czy szczegółami to możnaby tak bardziej publicznie.Kidyś szczegóły na temat
                      rozmów, teraz mieszkań .
                      Ech.
                      • Gość: Ewik Re: do Ewik w prawie mieszkania IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 09.05.05, 13:50
                        Z poczatku mialam wiele obiekcji ale postanowilam sprobowac. Przegladajac
                        oferty na immoweb wpadly mi w oko dwa flaty, ktore wydawaly sie byc w zasiegu
                        mojego budgetu a zarazem w dzielnicy ktora budzilaby moje zaufanie. Wyrazilam
                        swoje zainteresowanie. Tego samego dnia nialam juz kontakt z besposrednimi
                        wlascicielami (osoby prywatne). Przez okolo tydzien wymienialam z wlascicielami
                        info: co i jak, na temat okolicy, warunkow najmu etc.
                        Poniewaz naczytalam sie wiele, wciaz nieufna wybralam sie na jednodniowa
                        wycieczke do Brukseli poznac landlordow.
                        Koniec koncow wynajelam male studio (35 metrow kw.) w nowoczenym bloku na
                        Woluwe-St-Lambert, umeblowane, 15 min do Shumana abutobusem, na okres 12
                        miesiecy. Wlascicielem jest przemily Holender, zaufalam mu odruchowo
                        natychmiast. Nie musialam wplacac depozytu od reki, powiedzial ze zorganizujemy
                        wszystko jak przyjade juz na dobre.
                        Drugi flat byl w sasiedniej dzielnicy Woluwe-St-Piere. Blok co prawda stara
                        generacja, ale wewnatrz podobniez odnowione w zeszlum roku - nie widzialam
                        poniewaz wlascicielka byla na urlopie (tak nawiasem mowiac sama pracuje dla
                        instytucji). Poszlaby mi nawet na reke przy wynajmie i nie chciala depozytu -
                        gwarancja mial byc status pracownika stalego. Okolica spokojna, niedaleko
                        Stokel stacji metra (mniej niz 10 min piechotka) i jakies 15 min od tego
                        pierwszego tego flatu na ktory sie zdecydowalam. Zawazyla tutaj kwestia
                        umeblowania - (kuchnia wyposazona: loduwka, kuchenka, szafki, jednak sypialnio-
                        salon trzeba urzadzac samemu) a ja wole odlozyc kwestie kupowania mebli na
                        pozniej. Podaje Ci linaka moze Cie zainteresuje
                        www.immoweb.be/EN/Rent.Estate.cfm?IdBien=545935. Centrum Stokel bardzo
                        ladne - nie ma Turkow, czysto, sklepy, banki, kawiarnie, restauracje, silownia,
                        cudowny park, - wszystko bliziutko.
                        Chetnie odpowiem na wszelkie pytania.
                        A teraz musze troche popracowac.

Pozdrawiam
                        • Gość: Ela Re: do Ewik w prawie mieszkania IP: *.localdomain / 213.25.181.* 09.05.05, 14:23
                          Ewik jak zwykle jesteś niezawodna.Dziękuję Ci za pomoc kolejny raz.Pytania mogą
                          się pojawić trochę później i wtedy jeszcze Cię pomęczę . Jeżeli pozwolisz
                          oczywiście :) Serdecznie pozdrawiam
                          • Gość: Ewik Re: do Ewik w prawie mieszkania IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 09.05.05, 14:36
                            Ja, niezadowolona?? Zupelnie Cie nie rozumiem. Powiedzialabym ze wrecz
                            przeciwnie, czuje sie bardzo szczesliwa, jest mi wesolo, a Ty przestan sie
                            czepiac (i po co mi bylo sie dzielic moimi uwagami? zebys mogla sie czepnac?
                            chyba zaprzestane pisac cokolwiek bo niewinnie narazam sie tylko na
                            obsztorcowanie).
                            Zegnam
                            • Gość: Flip Re: do Ewik w prawie mieszkania IP: 213.227.72.* 09.05.05, 14:38
                              NIEZAWODNA!!! ona napisała nieZAWODNA!
                              • Gość: Ewik Re: do Ewik w prawie mieszkania IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 09.05.05, 14:42
                                Ah, najmocniej przepraszam w takim razie (widac lekcje czytania by mi sie
                                przydaly) - skladam moje potkniecie na karb przepracowania, i przeziebienia.
                                Elu wybacz.
                                • Gość: Ela do Ewik IP: *.localdomain / 213.25.181.* 11.05.05, 08:26
                                  He,he dopiero teraz przeczytałam.
                                  Wybaczam oczywiście :) . Ja naprawdę cenię sobie wszystkie porady i jestem jak
                                  najdalsza od krytyki czegokolwiek.
                                  He,he.
                                  Zdrowiej Ewik zatem.
                                  • Gość: Ewik Re: do Ewik IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 11.05.05, 11:44
                                    Elu, kamien z serca mi spadl, bo czulam sie winna ze tak Ci nawtykalam.
                                    Poza tym, dziekuje, czuje sie juz lepiej. Katar mi przeszedl i odrazu lepiej
                                    widze!

Pozdrawiam
                      • Gość: Ewik Re: do Ewik w prawie mieszkania IP: *.dft.gsi.gov.uk / 213.86.133.* 11.05.05, 11:53
                        Przytocze tu fragment emaila od Sylwi i ponizej moja odpowiedz. Moze inni sie
                        dorzuca i uzupelnia/poprawia ponizsze info.

Sylwia: Wracajac jeszcze do mieszkan, powiedz mi, jak rozwiazalas sprawe 3-
                        letniego terminu wynajecia? Slyszalam, ze teoretycznie zawsze umowa opiewa na 3
                        lata- a co w przypadku jej wypowiedzenia? Czy mozna tez wiedziec, jakie
                        bedziesz placic monthly charges? Czy te oplaty sa po prostu wg rachunkow? W
                        Immoweb z reguly podaja kwoty charges i to dosyc dokladne- zastanawiam sie jak
                        oni je wyliczaja, bo czasem bardzo sie od siebie roznia (np. 50-100€)...

Odp: Tez na poczatku myslalam ze najkrutrzy kontrakt wynajmu to 3 lata, jednak
                        jest wiele ogloszen na rok a czasami nawet na kilka miesiecy. Osobiscie
                        wynajelam na rok. Jak sie zdecyduje opuscic mieszkanie to po 9 miesiacach od
                        momentu wprowadzenia sie musze powiadomic wlascicieli, albo moge przedluzyc
                        umowe na kolejny rok. Spotkalam sie rowniez z opcja wynajem na rok, pozniej
                        mieszkasz jak dlugo Ci sie podoba i masz miesieczny okres wypowiedzenia. Do
                        wyboru do koloru - mozna sie dogadac!
                        Jezeli chodzi o oplaty to nie jestem jeszcze ekspertem ale z tego co sie
                        dowiedzialam od landlorda to: kwota ktora jest podana w ogloszeniu z reguly
                        pokrywa wydatki na utrzymanie budynku, czyli sprzatanie klatki schodowej,
                        swiatlo na wspolnym korytarzu, trawnik pod blokiem i temu podobne. Wliczone
                        rowniez moze byc zuzycie wody, lub ogrzewanie jednak to roznie z tym bywa i
                        najlepiej wypytac o szczegoly. W moim przypadku oplaty w wysokosci 50 EURO
                        miesiecznie (40 EURO na budynek i 10 EURO za wode - jesli zuzyje wiecej
                        doplacam). Poza tym na swoje nazwisko mam elektrycznosc (wszysko elektryczne:
                        ogrzewanie, kuchenka) - okolo 40 EURO na miesiac i abonament za telefon jakies
                        17 EURO miesiecznie.
                        Obowiazkowo tzreba rowniez w Belgii placic za wywoz smieci 30 EURO na rok.
                        Telewizja kablowa chyba 150 EURO na rok (ale to juz Twoj wybor czy chcesz czy
                        nie). Bedziesz musiala rowniez (obowiazkowe!!) wykupic ubezpieczenie od pozaru
                        i powodzi (np. jak ci pralka wyleje i zalejesz sasiadow) - podobniez 50 EURO za
                        caly rok.
                        Gdzies czytalam o insurance for your 'civil responsibility' as a tenant ale to
                        juz jak chcesz, no i jeszcze nie odkrylam co mi to on daje i ile kosztuje.
                        Nie mam pojecia jak ksztaltuja sie oplaty za gaz bo mnie bezposrednio nie
                        dotycza. No i jesli masz gaz w domu ponoc ubezpieczenia sa drozsze.
                        To byloby wszystko co wiem, ale zaznaczam ze informacje sa z drugiej reki. Moze
                        byloby lepiej jakby sie wypowiedzial ktos kto juz placi.

Powodzenia wszystkim szukajacym

Ewa
                        • sparkling Ewa - dzięki!!!!!!!!!!!!!!! 11.05.05, 15:26
                • Gość: Marek Re: Do Marka!!!! IP: *.241.81.adsl.skynet.be 10.05.05, 21:09
                  Dziekuje Ewik,
                  Karin z P.Fogg wyjezdza w czwartek i bedzie z powrotem w poniedzialek. Czasami
                  nie odpowiada od razu, z reguly wieczorem z braku czasu. Samotna matka
                  prowadzaca business, wiecie jak to jest. Jakies pytania prosze bardzo odpowiem
                  jak bede mogl.Pa.
                  • Gość: Sil Re: Do Marka!!!! IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 10.05.05, 22:34
                    Hej Marku, fajnie, że się odezwałeś. Mógłbyś się dowiedzieć, czy w P. Fogg mają
                    jakieś wolne mieszkanko od 16 czerwca? Byłabym zainteresowana, a od paru dni
                    nie mam odpowiedzi na maila... Będę zobowiązana:). Pozdrawiam!
                    • hitmark31 Re: Do Marka!!!! 11.05.05, 22:40
                      Karin jutro wyjezdza.Trzeba z nia szybko, poniewaz pokoje ida. Ale to nie jest
                      jedyny b&b i flats w Brukseli. Prawda, ze blisko instytucji. Sam sie bede
                      wyprowadzal stad koniec maja, bo nie ma dla mnie miejsca. Patrz inny
                      watek.Marek.
                      • Gość: Sil Re: Do Marka!!!! IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 11.05.05, 22:56
                        Ale ten jest fajny i ceny bardzo przystępne. Jeśli chodzi o flathotele, nie
                        znalazłam nigdzie nic tańszego. Szkoda, że tam taki tłok:((...
                        • Gość: Marek Re: Do Marka!!!! IP: *.241.81.adsl.skynet.be 11.05.05, 23:00
                          Wiem,ze ktores z mieszkan jest wolne od 1go lipca, ale nie moje na ostatnim
                          pietrze z widokiem na ...... na inne dachy haha. A tyle sie nasprzatalem i
                          kwiaty mam w sypialni, roze w doniczce w kuchni, zostawie dla Niemki...
    • Gość: A&A Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:50
      Macie może jeszcze jakieś fajne pomysły i metody na wynalezienie mieszkanka
      oprócz przeglądania stron internetowych. Może ktoś jescze opisałby swoje
      doświadczenia. Czy będąc na miejscu w dwa/trzy dni da się wynająć coś
      senownego? Czy agencje rzeczywiście lepiej omijać z daleka? A może macie wzór
      umowy wynajmu i moglibyście go podesłać?

Liczę na waszą życzliwość :-)
      • Gość: brussels Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: 80.72.40.* 11.05.05, 13:12
        Hej, wprawdzie tez jestem na etapie bardzo wstepnego rozgladania sie za
        mieszkaniem, ale mam wzor umowy przyslany z Adminu. Podaj adres to Ci go
        podesle. Pozdrwiam :-)
        • sparkling Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 11.05.05, 15:25
          A czy moglbys przeslac tez mi ????? Na adres gazetowy ?????

• Gość: b. Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? IP: 80.72.40.* 11.05.05, 15:45
            Jasne, juz Ci wyslalam!
        • stuzia Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 11.05.05, 17:38
          Czy tez moge prosic? Na gazetowy.
          Z gory dziekuje!
      • agibxl Re: Co najpierw? mieszkanie czy konto w banku??? 11.05.05, 16:27
        Z mojego doswiadczenia, najlepiej wynajmuej sie mieszkanie wedrujac po okolicy,
        ktora sobie wybralas. kazde mieszkanie do wynajecia mam w oknie pomaranczowe
        ogloszenie "a louer" i wtedy widzisz jaki jest budynek, jaka ulica itp. Ja
        zwiedzilam kilka dzielnic i naprawde wynajelam tam gdize mi sie najbardziej
        podobalo. Oczywiscie zeby moc tak zrobic, trzeba byc juz w Brukseli... Ja
        zrobilam tak, ze przed wyjazdem zalozylam, ze jestem gotowa wynajac cos na
        bardo krotki okres, nawet w ciemno po to zeby moc na spokojnie szukac bedac na
        miejscu. Poniewaz "prawdziwy" wynajem mieszkania zazwyczaj jest na dluzszy
        okres (nawet kilka miesiecy to za dlugo) wiec szukalam czegos na
        zasadzie "sublet" - czyli ktos wyjezdza i jest gotow udostepnic (odstapic
        kontrakt) swoje mieszkanie czy cos w tym stylu. Teraz wiem, ze mialam szczescie
        ze udalo mi sie to znalezc, bo nie ma zbyt wiele takich ofert, ale sa rowniez
        miejsca a la hotele, ktore wynajmuja umeblwoane mieszkania na miesiac. Jest to
        drozej niz mieszkanie ale taniej niz zwykly hotel.

Takie spacerowanie po okolicy ma ta zalete, ze ogloszenia sa w miare aktualne.
        Przegladajac gazete, najczesciej jak dzwonilam mieszkania byly juz wynajete, a
        w internecie agencje umieszczaja ogloszenia i nigdy ich nie zdejmuja - czesto
        gesto nie sa aktualne.

Co do "charges" to uprzedzam, ze tak jak juz wspomniano, to nei sa tak naprawde
        oplaty w naszym pojeciu. Te charges w ogloszeniu nie zawieraja zazwyczaj
        zadnych oplat typu prad, gaz, woda itd itp bo to wszystko placi sie pozniej
        wedlug licznikow. Zakres tych charges trzeba dokladnie poznac na poczatku. Ja
        np. teraz mam w to wliczone ogrzewanie i wode ale zimna, ale poniewaz jest na
        gaz to gaz place osobno. Trzeba trzez zwrocic uwage na mieszkanie gdzie
        bedziesz placic sama za elektryczne ogrzewanie bo to moze byc zabojcze dla
        budzetu. To samo dotyczy wode na elektryczny grzejnik.

Rachunek w banku otworzylam na paszport i adres polski, a dopiero gdy dostalam
        tutejsze ID zostal tutejszy adres wprowadzony.
    • Gość: sekretarka Model umowy dla zainteresowanych IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 12.05.05, 16:39
      wzor umowy o wynajem mieszkania :
      www.arbitrage-mediation.be/immo-bail-res.htm
      • adobrucki Re: Model umowy dla zainteresowanych 12.05.05, 20:07
        Prośba do Stuzi lub do Brussels czy mogłybyście przesłać mi też umowę na adres
        adobrucki@op.pl. Sparkling próbowała mi ją przesłać ale coś jej nie wyszło. :-
        ). Mimo wszystko dziękuję jej za szere chęci. :-)

A&A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka