Dodaj do ulubionych

food hygiene certficate

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 17:35
mam pytanie- jak wyglada sprawa z badaniami w przypadku pracy -w Anglii-w
szeroko pojętej gastronomii (czyli to, co u nas nazywa się Pracowniczą
książeczką zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych). Czy u nas też
mozna wyrobić sobie wyrobić coś w rodzaju międzynarodowego food hygiene
certificate, czy też tylko i wyłacznie w Anglii, wraz z wszystkimi
potrzebnymi badaniami. Jeśli tylko tam-ile to kosztuje, ile trwa..?
z góry dziękuję za odpowiedż
Obserwuj wątek
    • Gość: nikt nie wie? Re: food hygiene certficate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:26
    • thores Re: food hygiene certficate 26.05.05, 10:45
      Jako ze pracuje w branzy spozywczej to zdobylem tego typu ceryfikat.Mowa o Food
      hygienne certificate. Chce zaznaczyc ze uzyskalem ten certyfikat przez
      szkolenie ktore trwalo okolo 3 godzin.Mowa byla o :
      -warunkach przechowywania jedzenia,o bakteriach,o zamrazaniu, o gotowaniu
      itp.itp.Nie wykonywalem zadnych badan.Nie placilem nic,poniewaz szkolenie
      organizowala firma.
      to w sumie tyle na ten temat.Wiecej Ci nie powiem,bo niczego weicej nie
      doswiadczylem w tym temacie.
    • Gość: rosa Re: food hygiene certficate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 11:11
      ok. Dziękuję bardzo za odpowiedż. Zrozumiałam. W takim razie, może jeszcze
      inaczej postawię pytanie-dla osób pracujących w knajpach, barach, pubach etc. W
      Polsce trzeba mieć badania sanepidu-tak potocznie zwane-pracując w tego typu
      miejscach, jako miejscach, w których ma się kontakt z żywnością, czy chociażby
      tylko z piwem.
      (no, chyba, że pracuje się na czarno, co się zresztą często zdarza)
      No więc jak to wygląda w Anglii? Nie wiem, może w takim razie food hygiene
      certificate to coś innego, co by wynikało z wypowiedzi poprzednika. Myślałam,
      że to sformułowanie, pojawiające się w ogłoszeniach o pracę, takie 'badania
      sanepidowskie'oznacza. Widać- nie. W takim razie-jak wygląda sprawa z badaniami
      w Anglii? (które generalnie mają wykazać, czy nie jest się chorym na jakąś
      zakażną chorobę itd.)No po prostu angielski odpowiednik naszych badań
      sanepoidowskich..
      • Gość: Pawel Re: food hygiene certficate IP: *.server.ntli.net 26.05.05, 20:11
        Pracuje w Anglii w piekarni, przy przyjeciu do pracy wypelnilem ankiete, ze na
        nic nie choruje, jestem zdrowy na ciele i umysle i nie obgryzam paznokci.
        Zlozylem podpis, ze to co napisalem to prawda i koniec. Moi znajomi, ktorzy
        pracuja rowniez w przemysle spozywczym, skladali podobne deklaracje. Podejzewam,
        ze maja tutaj takie rozwiazanie prawne. Jezeli faktycznie bylbym chory i z mojej
        przyczyny ktos by sie rozchorowal (zarazil) mialbym niezle przesra***e. Co o tym
        myslicie?
        • Gość: Raf Re: food hygiene certficate IP: 62.233.234.* 26.05.05, 20:21
          gdy byłem na rozmowie w Tesco, dano nam do wypełnienia ankietę nt. naszego
          zdrowia. Tam były właśnie pytania o choroby, alergie, używane leki itd. Z tego
          co nam powiedział przedstawiciel Tesco, to w Anglii nie ma jako takich
          obowiązkowych badań pracowniczych, wypełnia się właśnie takie deklaracje. Jeśli
          potem w trakcie pracy okaże się, że w którymś punkcie skłamałeś/cierpisz na
          jakieś schorzenie, o którym nie poinformowałeś w ankiecie, to dla firmy może to
          być podstawa do zwolnienia takiej osoby, bo podpisując taką ankietę,
          poświadczyła nieprawdę. Tyle wiem w tym temacie.
        • Gość: Catriona Re: food hygiene certficate IP: *.server.ntli.net 26.05.05, 20:23
          Ja tez robilam kurs 'Food Hygiene', trwal ok. 6 godzin, a na koniec zdalam test
          i musialam czekac na wyniki i certyfikat. Nikt sie mnie nie pytal czy jestem
          chora i nie mialam robionych zadnych badan, ktore bylyby odpowiednikiem badan
          sanepidowskich w Polsce.
    • Gość: rosa Re: food hygiene certficate IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 12:52
      ok. czyli teraz wszystko jasne. Bardzo dziękuję wszystkim za odp[owiedż!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka