Dodaj do ulubionych

wymeldowanie

IP: 80.51.219.* 12.06.05, 18:23
Wyjezdzam z kraju do pracy na kilka lat. Niestety obejmuje mnie obowiazek wojskowy, i muszesie wymeldowac z pl, bym mial spokojna glowe i z wojskiem i podatkami. Pytanko: Czym rozni sie wymeldowanie na pobyt staly i na pobyt czasowy? Czy jak kiedys wroce do PL to bez klopotow bede mogl sie zameldowac ? jakie sa zalety i wady wymeldowania czasowego a jakie stalego. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bagarmosen Re: wymeldowanie 13.06.05, 09:10
      ZADALEŚ CIEKAWE PYTANIE. Syn wymeldowal się Z RP na stałe -pomyslalam ,że jest
      obywatelem polskim a więc w każdym wypadku ma prawo się zameldowac z
      powrotem.Jak sprawa wyglada z czasowym (o ile takie istnieje?)należy chyba
      sprawdzić w Wydziale Spraw Obywatelskich Urzędu Wojewódzkiego.
    • Gość: Łukasz Re: wymeldowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:48
      A tak wogole to jestes pewien ze twoje problemy z wojskiem skoncza sie po
      wymeldowaniu? Zalozmy ze po roku chcialbys wrocic zaczac studia, idziesz do wku
      ze jestes studentem i wszystko gra? to chyba za piekne zeby bylo prawdziwe
    • Gość: M. Re: wymeldowanie IP: 80.50.85.* 13.06.05, 15:17
      to że się wymeldujesz nie wzalnia cię od służby wojskowej, bo jesteś obywatelem RP to samo dotyczy podatków

• Gość: Pawel Re: wymeldowanie IP: *.server.ntli.net 13.06.05, 21:22
        Na stale lub czasowo mozna sie zameldowac, a nie wymeldowac. Wystarczy troche
        logicznie pomyslec.
    • thores Re: wymeldowanie 21.06.05, 11:30
      Nie zgadzam sie z Twoja wypowiedzią.Kilka dni temu udałem się do UM w celu
      wymeldowania się z Rzeczypospolitej.
      Urzędniczka wydała odpowiedni blankiet w którym to wypisałem podstawowe
      informacje.Po sprawdzeniu informacji z moimi danymi z dowodu,ksiązeczki
      wojskowej oraz z danymi które posiadała w komputerze została wbita pieczątak o
      następującej tresci;
      "wymeldowany z pobytu stałego (ulica.nr)i data.
      pod pieczątak widnieje napis (za granicę)

Podobnie trzeba postąpic z wojskiem oraz Urzędem skarbowym.Z tym drugim juz jest
      gorzej ponieważ musisz wypisać druk NIP-3
      (identyfikacyjne/aktualizacyjne osoby fizycznej nieprowadzacej samodzielnie
      działalnosci gospodarczej) nastepnie zmuszony jestes poprosić Urzedniczkę o
      adres i numery telefonów do odpowiedniego Urzedu Skarbowego.
      Urzędem tym jest;

Pierwszy Urząd Skarbowy
      02-013 Warszawa Śródmieście
      ul. Lindleya 14

58-46-100
      58-46-250

Tylko w tym urzędzie możesz zgłosic fakt wymeldowania się,osobiście jak i drogą
      pocztową.
      Gdy chcesz zadzwonić to od razu pytaj o wydział dla obcokrajowców.
      Dziwne to trochę,jestem polakiem,mam obywatelstwo Polskie a traktuja mnie jako
      obcokrajowca!
      • Gość: brednie Re: wymeldowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:46
        z tym US to brednie
    • Gość: bagarmosen Re: wymeldowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:47
      dobrze torres piszesz ,ale nie do końca!jesli posiadasz nieruchomość lub
      gospodarstwo rolne lub posiadłość zglaszasz tam gdzie napisaleś.O ile nie masz
      nic! to w swoim lokalnym US -tak przynajmniej mnie poinformowano ,ale zglosze
      sie do nich dopiero z rezydencja podatkowa innego państwa - aby moja wizyta
      trwala jak najkrocej
    • Gość: bagarmosen Re: wymeldowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 17:50
      zapomnialam dodac , ze jesli wymeldujesz się z RP - obowiązek wojskowy ciebie
      nie dotyczy! z drukiem wymeldowania , który dostaleś z Umiejskiego zglaszasz
      się do ewidencji wojskowej i odfajkowują iz nie podelgasz obowiązkowej
      słuzbie.wiem to z doświadczenia moich synow
    • Gość: sabna Re: wymeldowanie IP: *.range86-133.btcentralplus.com 21.06.05, 22:35
      Przeciez zameldowanie to tylko potwiedzenie faktu zamieszkiwanialub przebywania
      (bodajze ponad 2 m-ce) w danym lokalu. Nie mozna sie wymeldowac z RP jak to
      ktos napisal, mozna sie wymeldowac tylko z konkretnego lokalu tak samo jak nie
      mozna sie wymeldowac czasowo. Nie ma to nic wspolnego z obywatelstwem.
      Moze to uniemozliwic skuteczne dostarczenie wezwania co prawda, albo pomoc w
      udowodnieniu ze sie nie "żyje@ na stale w Polsce (przy podatkach), ale samo w
      sobie to nie zwalnia z placenia podatku, ani ze sluzby wojskowej. Co innego
      jest zrzeczenie sie obywatelsatwa RP.
      • Gość: emigrant Re: wymeldowanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 22.06.05, 06:21
        sabana myslisz ze PRL bis tak latwo pozbywa sie oslow do strzyzenia ops swoich
        obywateli?

Wymagane dokumenty w sprawie zrzeknięcia się obywatelstwa polskiego:

1. Obywatel polski ubiegający się na wyrażenie zgody na zrzeknięcie się
        obywatelstwa polskiego
        składa wniosek ? dostępny w konsulacie.
        2. Do wniosku należy dołączyć ? oświadczenie o zrzeknięciu się obywatelstwa
        polskiego w formule:
        Ja niżej podpisany zrzekam się obywatelstwa polskiego. Podanie przyczyny
        nie jest wymagane.
        3. Dokument stwierdzający posiadanie obywatelstwa innego państwa lub
        przyrzeczenie jego nadania
        wydany przez właśc wy organ państwa którego jest obywatelem lub o którego
        obywatelstwo
        występuje.
        4. Oświadczenie że nie toczy się przeciw niemu postępowanie sądowe.
        5. Oryginał aktu urodzenia.
        6. Odpis aktu małżeństwa lub inny dokument określający stan cywilny.
        7. Własnoręcznie sporządzony życiorys w języku polskim.
        8. Aktualną fotografię formatu paszportowego.

Uwaga: Odpisy aktu stanu cywilnego wydane przez zagraniczne urzędy muszą być
        wpisane w polskie akty stanu cywilnego.

Termin procedury zrzeczenia się obywatelstwa polskiego:
        termin procedury zrzeczenia się z obywatelstwa polskiego liczy się od dnia
        złożenia dokumentów w Kancelarii Prezydenta RP. Decyzji w tej sprawie należy
        oczekiwać w terminie ok. 12 miesięcy.

Opłata za procedurę zrzeczenia się obywatelstwa polskiego:

wynosi 55 dolarów za przyjęcie i opracowanie dokumentów w sprawie zrzeczenia
        się obywatelstwa polskiego płatne w postaci money order wystawionego na Polish
        Consulate General lub gotówką w kasie Konsulatu Generalnego i 345$ za
        doręczenie postanowienia.

dodam ze po 12 miesiacach czekania na decyzje Prezio wcale nie musi sie zgodzic
        bys nie byl juz obywatelem polskim.
    • Gość: bagarmosen Re: wymeldowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 06:01
      sabna , mój syn jest wymeldowany z terytorium Rzeczypospolitej - więc wiem co
      piszę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka