IP: 212.244.168.* 12.08.05, 05:45
Nawet w tak bogatym kraju jak Irlandia - sa bezdomni... Z reguly sa to osoby
z tzw. marginesu spolecznego, ktore po prostu chca tak zyc - to jest ich
wybor. Irlandia otacza swoich obywateli wszechstronna opieka. Irlandzki
bezrobotny moze liczyc nie tylko na cotygodniowy zasilek pieniezny, ale takze
na pokrycie np. kosztow wynajmu mieszkania (w tym takze depozytu), itp. Czesc
Irlandczykow korzysta z tego, pracujac jednoczesnie "na czarno". Ponadto sa
tutaj dla bezrobotnych specjalne tanie hostele (placi sie ok. 40 euro za
tydzien, w zamian otrzymuje sie 1-osobowy pokoj + pelne wyzywienie, z tymze
dla irlandzkich bezrobotnych taki hostel jest bezplatny, wystarczy im okazac
stosowne zaswiadczenie z FAS-u), a takze - bezplatne noclegownie (w
irlandzkiej noclegowni pokoje sa rowniez jednoosobowe - ale nie mozna w nich
przebywac w ciagu dnia) w ktorych mozna rowniez najesc sie do syta. Jedynym
warunkiem korzystania z ww. hostelu i noclegowni jest to - ze trzeba przyjsc
trzezwym. A pijani lub pod wplywem narkotykow? Lub ci, ktorzy wola spac pod
chmurka? Ci otrzymuja codziennie czyste koce i koldry - i spia tam, gdzie im
pasuje. Tak, to wolny kraj :-) Dodajmy, ze w Irlandii temperatury sa
praktycznie przez caly rok powyzej zera stopni, wiec zamarzniecie raczej
nikomu nie grozi. W ostatecznosci - zawsze mozna pojsc na policje, a ta
pomocy nie odmowi :-)
Obserwuj wątek
    • dcio Re: bezdomni 17.08.05, 00:44
      Ile rzeczywistiosci w tej bajce ;o))))))))))
      ?????????

Gość portalu: irlandia napisał(a):

> Nawet w tak bogatym kraju jak Irlandia - sa bezdomni... Z reguly sa to osoby
      > z tzw. marginesu spolecznego, ktore po prostu chca tak zyc - to jest ich
      > wybor. Irlandia otacza swoich obywateli wszechstronna opieka. Irlandzki
      > bezrobotny moze liczyc nie tylko na cotygodniowy zasilek pieniezny, ale takze
      > na pokrycie np. kosztow wynajmu mieszkania (w tym takze depozytu), itp. Czesc
      > Irlandczykow korzysta z tego, pracujac jednoczesnie "na czarno". Ponadto sa
      > tutaj dla bezrobotnych specjalne tanie hostele (placi sie ok. 40 euro za
      > tydzien, w zamian otrzymuje sie 1-osobowy pokoj + pelne wyzywienie, z tymze
      > dla irlandzkich bezrobotnych taki hostel jest bezplatny, wystarczy im okazac
      > stosowne zaswiadczenie z FAS-u), a takze - bezplatne noclegownie (w
      > irlandzkiej noclegowni pokoje sa rowniez jednoosobowe - ale nie mozna w nich
      > przebywac w ciagu dnia) w ktorych mozna rowniez najesc sie do syta. Jedynym
      > warunkiem korzystania z ww. hostelu i noclegowni jest to - ze trzeba przyjsc
      > trzezwym. A pijani lub pod wplywem narkotykow? Lub ci, ktorzy wola spac pod
      > chmurka? Ci otrzymuja codziennie czyste koce i koldry - i spia tam, gdzie im
      > pasuje. Tak, to wolny kraj :-) Dodajmy, ze w Irlandii temperatury sa
      > praktycznie przez caly rok powyzej zera stopni, wiec zamarzniecie raczej
      > nikomu nie grozi. W ostatecznosci - zawsze mozna pojsc na policje, a ta
      > pomocy nie odmowi :-)
    • dcio Re: bezdomni 17.08.05, 00:47
      Mozesz dac jakies adresy?????

:o)
    • dcio Re: bezdomni 17.08.05, 00:56
      Jednosobowy pokuj + pełzwienmie Ha ha ha !!!!

ale siębabrałem !!!!!!!!!!!

przez 5 min w to wierzylem

i pilicja nie bije ,

ale mnie trafia :(
      • Gość: obywatel Re: bezdomni IP: 212.17.59.* 17.08.05, 12:34
        Przez miesiac mieszkalem w takim hostelu (Cork, Irlandia). Ten hostel nadal
        istnieje i dziala na tych samych zasadach. Ma juz oczywiscie komplet Polakow.
        Adres mozesz uzyskac np. w FAS-ie lub Dziennym Centrum "Simon". A droge do FASu
        lub "Simon"-a pokaze Ci praktycznie kazdy napotkany Polak. Na przyszlosc
        zastanow sie, zanim zarzucisz komus klamstwo.

Piotr Slotwinski
        www.obywatel.blog.onet.pl <-
    • Gość: obywatel Re: bezdomni IP: 212.17.59.* 17.08.05, 12:21
      Uwaga!
      Ponizszy tekst zacytowany przez uzytkownika o nicku "Irlandia" pochodzi z mojego
      bloga i jest mojego autorstwa. Zostal tutaj umieszczony bez mojej wiedzy i
      zgodzy, a co najwazniejsze - z naruszeniem - bylo ni bylo - praw autorskich. Na
      przyszlosc prosze podawac zrodlo z ktorego sie cytuje, a nie przypisywac sobie
      autorstwo cudzych tekstow... Oryginalny tekst znajduje sie na moim blogu pod
      linkiem:
      obywatel.blog.onet.pl/2,ID32722716,DA2005-08-01,index.html
      Piotr Slotwinski
      • Gość: KESTER Re: bezdomni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:17
        ...no i sraj się dalej o swoje prawa! Myslisz,że jesteś wielkim odkrywcą! Mamy
        wole media i wnioskując z tekstu głównego nikt nie przyszył sobie swojego nick
        do jakiegoś tam tekstu co niby go napisałeś! Chodziło głównie o przekaz
        informacji i danych zawartych na stronach internetowych a tyś się zachował jak
        strzegąca kwoka swojego jaja! Jeśli masz obiekcje to pocoś umieszczał ten tekst
        na stronie?! Trzeba było opatentować i sprzedawać go w formie wysyłkowej, Gamoniu!
        • Gość: mapet Re: bezdomni IP: *.unknown.be.uu.net 02.09.05, 11:44
          KESTER straszny z ciebie buras
          • Gość: KESTER Re: bezdomni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:04
            ...niechodzi o to czy ja jestem buras! (nie czuje się urażony!)

...tylko klient mnie wkurzył bo to takie Polskie "sr.. się jak niema
            najmniejszego sensu"! Poprostu mam dosyć takich co "srają ogniem na zapaloną
            pochodnie"! ...a cały temat swojej wypowiedzi o "jego autorstwie" obrócił w
            swoje "pięć minut" jakby to on był największy z nas tu wszystkich na forum!
            ...zamiast cieszyć się, że jego blog z jakimiś tam danymi dociera do licznego
            grona! (...bo ważne są dzieła a nie ich autorzy!)
            • Gość: majkel Re: bezdomni IP: *.unknown.be.uu.net 02.09.05, 12:22
              osobiscie malo mnie to obchodzi ale jesli cytujesz czyjas wypowiedz podajesz
              autora taka zasada i tyle
            • Gość: obywatel Re: bezdomni IP: 212.17.59.* 03.09.05, 21:05
              ..a cały temat swojej wypowiedzi o "jego autorstwie" obrócił w
              > swoje "pięć minut" jakby to on był największy z nas tu wszystkich na forum!

Zwrocilem grzecznie uwage, ze skopiowano moj tekst bez podania autorstwa.
              Nigdzie nie napisalem i nigdy sie nie uwazalem za "najwiekszego z was wszystkich
              na tym forum". Ty chyba strasznie zakompleksiony jestes, cio?

> ...zamiast cieszyć się, że jego blog z jakimiś tam danymi dociera do licznego
              > grona! (...bo ważne są dzieła a nie ich autorzy!)

Myslenie rodem z komunizmu - albo z lawki pod blokiem. Obstawiam to drugie.
              Ciesze sie ze moj blog dociera do licznego grona. Po to go pisze. Ale dziela -
              tworza autorzy. Bez autorow - nie byloby dziel. Poswiecam SWOJ czas na pisanie
              bloga. Dziele sie zdobytymi przeze mnie informacjami (a sa to informacje - bylo
              nie bylo - z pierwszej reki, chocby przedstawione w sposob subiektywny). Z
              e-maili ktore dostaje wiem, ze wielu osobom informacje tam zawarte pomogly w tym
              i w owym. Ale w zamian za to, chce zeby szanowano moje prawa autorskie, tak jak
              jest to w calym cywilizowanym swiecie. Co z tego, ze dany tekst znajduje sie na
              ogolnodostepnej stronie internetowej? To znaczy, ze mozna go sobie dowolnie
              wykorzystywac? Bez wiedzy i zgody autora? A niby z jakiej racji? To co jest "na
              internecie" - to jest wspolne, czyli niczyje? Tego typu rzeczy reguluja
              odpowiednie przepisy i ustawy. Zapraszam do zapoznania sie z nimi. Bo z Twoim
              tokiem myslenia mozesz trafic na kogos, kto sie wkurzy jak mu "rabniesz" to czy
              tamto "bo to na necie bylo" - i - nie daj Panie Boze - rabnie cie po kieszeni.
              Albo po mordzie...

Piotr Slotwinski
        • Gość: obywatel Re: bezdomni IP: 212.17.59.* 03.09.05, 20:37
          > ...no i sraj się dalej o swoje prawa! Myslisz,że jesteś wielkim odkrywcą! Mamy
          > wole media i wnioskując z tekstu głównego nikt nie przyszył sobie swojego nick
          > do jakiegoś tam tekstu co niby go napisałeś!

Nie "niby" - tylko JA go napisalem. Autorstwo "przyszyl" sobie uzytkownik
          kopiujacy MOJ tekst - bez podania mojego autorstwa.

>Chodziło głównie o przekaz
          > informacji i danych zawartych na stronach internetowych a tyś się zachował jak
          > strzegąca kwoka swojego jaja!

Nie "na stronach" - tylko na MOJEJ stronie. Zwrocilem tylko uwage - ze
          wykorzystano MOJ tekst - bez mojej wiedzy i zgody. Z naruszeniem naleznych praw
          autorskich. I tyle.

>Jeśli masz obiekcje to pocoś umieszczał ten tekst
          > na stronie?!

Po to - zeby Czytelnicy MOJEGO bloga mogli go sobie poczytac. To nie znaczy - ze
          mozna go sobie bez mojej wiedzy i zgody kopiowac i umieszczac gdzie sie komus
          spodoba - dodatkowo nie podajac kto jest autorem.

>Gamoniu!

Pog Mo Thoin :-)

Piotr Slotwinski
    • walesa4 Re: bezdomni 02.09.05, 15:48
      widać jaka ciemnota wyjeżdza z kraju

• Gość: connacht Re: bezdomni IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.09.05, 20:03
        Wg statystyk, Irlandia nalezy do najbogatszych krajow swiata. Statystyki swoje a życie swoje. Co jakis czas gazety, radio, TV naglasniają sprawę BIEDY w Irlandii. Okazuje się, ze wsród starych krajów EU Irlandia ma NAJWYZSZY procent biedy i ubóstwa ! Również w Irlandii jest najwyzszy procent osób chorych psychicznie i ułomnych. Na drugim miejscu jest Wielka Brytania. Porównywali się do...Czech, gdzie poziom biedy nalezy do najniższych w Europie.
        Rząd Irlandii jest atakowany przez media, że nic sie nie robi, aby tę biedę zwalczyć. Najgorzej jest w hrabstwie Donegal.
        Z okazji poczatku roku szkolnego duzo sie pisze i mówi o szkołach, uczniach.
        Okazuje się, że bardzo wielu rodziców nie stać na książki, przybory, itp.
        Skąd my to znamy ?? A statystyki wykazuja dochod GDP na głowę prawie równy Szwajcarii i Norwegii. Popatrzcie sie na szkoły w tych dwóch krajach i porównajcie je do Irlandii. To w Polsce szkoły są ładniejsze i lepiej wyposażone niż w Irlandii !
        Teraz studia w Irlandii: Oplaty zniesiono kilka lat temu, ale niewiele to zmieniło. Odsetek studiujących studentów z rodzin robotniczych, rolniczych i tych o niskich dochodach wcale nie wzrósł. Nawet spadł o kilka procent. Studiują dzieci bogatych. Kiedy rok temu podniesiono kwestie przywrócenia oplat dla tych z rodzin bogatszych (bylo to chyba powyzej 80k euro/rok w rodzinie) to ci bogaci natychmiast podniesli wielki krzyk, zę są strasznie zadlużeni, spłacają 2 domy, bo muszą, spłacają 3 samochody, bo muszą, i na nic wiecej ich nie stać, i jakiekolwiek czesne bedzie oznaczało bankructwo takiej bogatej rodziny.
        Na codzień pracuję w fabryce, z młodymi Irlandczykami, którzy chcieliby studiować a nie stać ich, oraz ze starszymi, którzy chcieliby posłać dzieci na studia i też nie stać ich na to.
        Co godzine today.fm nadaje reklamy: wez kredyt studencki 100.000 euro. To tyle, ile kosztuje utrzymanie studenta przez 3 lata...

Nie idealizujcie Irlandii. Posluchajcie radia, poczytajcie gazety a sie dowiecie. No, chyba, że języka nie znacie...

• syn_rydzyka Re: bezdomni 03.09.05, 20:27
        walesa4 napisała:

> widać jaka ciemnota wyjeżdza z kraju

Co, poza Polską nie ma biedy? Wierzysz w te bajki, co piszą w Wyborczej o mleku
        i miodzie?
        Widać jaka ciemnota jest wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka