Gość: ruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:03 żeby zaczynać od siebie: test zdałam, wstydziłabym się, jakbym nie zdała, teraz ulubiona część konkurencji: kompletowanie dokumentacji ;o/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Emma Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.cec.eu.int 13.09.05, 12:17 Ja nie wiem jaki wstyd nie zdac? Czy ty uwazasz ze ci co nie zdali to gorsi? Gwarantuje ci ze nie. Ja akurat tez zdalam ale to czy ktos zdal czy nie zdal tego testu to nie ma nic wspolnego ze zdolnosciami osoby. Takie moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 13.09.05, 12:59 wstydziłabym się, jakbym nie zdała, bo skoro w ostatnim czasie już kilka takich samych pozdawałam (na A5, na A9), to jakbym tego nie zdała, to by oznaczało, że przebimbałam pisałam w pierwszej osobie, liczbie pojedynczej, nie wiem, czy zauważyłaś? nie mówiłam, że to wstyd, nie mówiłam, że ktoś jest gorszy czy lepszy, ani tego, że to ma cokolwiek wspólnego z innymi zdolnościami, niż ze zdolnością zdawania testów :o) ja na ten przykład mimo, że dłuższy czas już figuruję na pewnej liście rezerwowej, pracy jeszcze nie mam, i znów: nie uważam, że to jest ogólnie rzecz biorąc powód do wstydu, ale też nie poczytuję tego sobie za powód do chwały, a czasami, jak mam gorszy dzień, to się z tego wstydzę takie moje prawo ;oP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hala Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.supermedia.pl 14.09.05, 12:32 Hej Mona odezwij się jak ci poszło? umieram z ciekawości zresztą nie tylko ja reszta gęsiowiczow też. pozdr Hala Odpowiedz Link Zgłoś
mona811 Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 14.09.05, 16:26 Witam, Niestety z przykrością informuję, iż zgodnie z moimi przewidywaniami oblałam część c uzyskując jedynie 16 pkt. Z a i b miałam jakieś 80% poprawnych odpowiedzi. Jest mi strasznie przykro z tego powodu tym bardziej, że sporo czasu poświęciłam na przygotowania... No ale cóż, such is life, wszystkiego mieć nie można, next time:-))) itd.. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy trzymali za mnie kciuki i przeżywali ze mną ten egzamin. Pozdr. serdecznie Mona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.cec.eu.int 14.09.05, 16:31 A mnie czesc C uratowala bo A i B to raczej wiecej niz 65 procent nie mialam. Podejrzewam wlasnie ze na C tym razem wiele osob sie potknela bo nie bylo to takie latwe. A moze wiecie ile bylo minimum zeby wejsc do puli? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 14.09.05, 20:02 ja tez nie zdalem, z C mialem 19, z B mialem 0 - ale to jakies dziwne skoro z A mialem 36 - chyba sie gdzies walnalem w kolmne albo numerze pytania przy przepisywaniu. raz zdasz, raz nie. A5 juz zdalem, wiec mnie to jakos nie boli. Ale niestety do konkretnej pracy jeszcze daleko. glowa do gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hala Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.supermedia.pl 15.09.05, 10:42 Ojej to rzeczywiście szkoda, mam nadzieję , że następnym razem pojdzie Ci lepiej nie poddawaj się. Wiesz już czego się spodziewać, po prostu musisz dużo czytać w języku angielskim cokolwiek nawet babskie pisma, romanse(polecam Jane Austin) słownictwo koszmarne ale nauka języka gwarantowana i gazety codzienne no i oczywiscie profesjonalne wydawnictaw zwiazane z twoja pracą. Szybkość czytania ze zrozumieniem to podstawa zdania C. No i trochę matematyki z procentami. Pozdrawiam Cie serdecznie nie martw się do następnego razu Hala Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 jeszcze nie EPSO a juz... 13.09.05, 12:19 uwaza, ze jest lepsza... W nagrode randka z Pawiem... Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: jeszcze nie EPSO a juz... 13.09.05, 13:01 a mógłbyś mi wskazać, gdzie_ja_napisałam, że jestem lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: jeszcze nie EPSO a juz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 13:02 o, proszę, zapomniałam się przelogować ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: jeszcze nie EPSO a juz... IP: *.cec.eu.int 13.09.05, 13:13 Ruda moze ja za bardzo zareagowalam. To bylo moje pierwsze podejscie i do samego egzaminu bylam przekonana ze dla mnie taka preselection to pestka. Po egzaminie zdecydowanie nabralam pokory. Porownujac test z poprzedniego EPA i ten z 15 lipca uwazam ze byl duuuuuuuuuuuzo trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: jeszcze nie EPSO a juz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:30 ja tam nie uważam, że pestka ;o) i rzeczywiście było trudniej, niż wtedy ale łatwiej, niż "reasoning" na A9 (logicznie) z drugiej strony, absolutnie żadnego doświadczenia nie mam, jak taki "esej" ma wyglądać, więc w tym temacie nie mam żadnych oczekiwań, może zdam, może nie (w 2003 pisałam na tłumacza, a na A9 była tylko wielka porcja "reasoningów") Odpowiedz Link Zgłoś
tomi_22 Re: jeszcze nie EPSO a juz... 13.09.05, 13:12 Pojmowanie swiata nie ogranicza sie do "doslownosci" ale na szerszym spojrzeniu na temat - tu mamy wiec "wstydzila bym sie gdzynym nie zdala". Piszac to sugerujesz, ze Ci co nie zdali moga sie wstydzic tak jak bys ty sie wstydzila. Ale skoro zdalas, to uwazasz, ze tamat cie nie dotyczy i spokojnie piszesz o tym co by bylo jak by... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka przestancie sie klocic IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.05, 13:38 super, ze zdaliscie, bo test byl naprawde trudny,mam porownanie, bo zdawalam juz trzeci raz, i dopiero teraz zdalam testy..... wiem wiem, od razu dodam, ze jestem "blondynka", to pewnie dlatego tyle razy mi sie nie udalo... ale jeszcze dluga droga przed Wami (tak jak i przede mna) dostac stolek w Brukseli:-) pytanie: wysylacie tez polskie dokumenty, czy tylko tlumaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Zdawalnosc IP: 212.190.72.* 13.09.05, 15:06 wcale nie powinnas czuc jakiegolwiek dyskomfortu, ze za trzecim razem zdalas. Wsrod eururzednikow standardem (wsrod starych panstw, nowe jeszcze maja zbyt krotki staz), by zdac egzaminy dopiero za drugim lub trzecim podejsciem. Dopiero gdybys nie zdala za dziesiatym razem, to moznaby posadzic, ze jestes blondi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: Zdawalnosc IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.05, 13:57 moj znajomy z Niemiec zdawal az 6 razy i tez mi mowil, ze to normalka ... wlasciwie to jestem zapisana na jeszcze dwa konkursy, takze w sumie bede 5 razy zdawac;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Ruda! Pozdrawiam serdecznie :) IP: *.hh.dial.de.ignite.net 13.09.05, 13:44 Wciaz trzymam kciuki za Ciebie i wszystkich oczekujacych, zeby te kolejne zdawania okazaly sie niepotrzebne! Ale gratukuje kolejnego podejscia i wytrwalosci. A tym kolega o "szerszym spojrzeniu na temat" sie nie przejmuj :))) Odezwe sie na priva Kubus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Dane statystyczne IP: *.netcologne.de 14.09.05, 08:02 Czy dostaliscie od EPSO informacje, ile osob faktycznie przystapilo do egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Ruda! Pozdrawiam serdecznie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:35 dzięki :o) mam czym się przejmować w realu, więc daruję sobie kolegów w necie ;o) czekam na prywatę judytak@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: jeszcze nie EPSO a juz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:33 zły, kto źle myśli ja osobiście nigdy nic nie sugeruję, piszę dokładnie to, co mam na myśli i owszem spokojnie piszę, co by było gdyby :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lkc Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 14.09.05, 20:56 90% z A, 90% z C i brak jednego punktu do minimalnej ilości z B... czyli "we regret to inform you, etc." ALe pocieszam się ze dopiero pierwszy raz zdawałam. Nie wiem tylko dlaczego oblałam część B, skoro A poszła tak ładnie. Nie szkodzi - poczekam na następną okazję. Powodzenia dla wszystkich którzy zdali w dalszych etapach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma do Ikc IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 09:12 Wiesz co. Ja w taki wynik to nie bardzo wierze. To znaczy nie wieze ze z A i C ma sie 90 procent a z najlatwiejszej czesci oblewa. Albo wciskasz kit albo jak pisales czesc B to cie glupawka przejela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dori Pytanko.... IP: *.pool8023.interbusiness.it 15.09.05, 09:18 Wybaczcie pytanie "zielonej" i nie obrzucajcie kamieniami: to ile trzeba miec %, aby zdac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 09:25 Pytanko jest ok. Nie wiem dokladnie bo zdalam i tym co zdali nie daja wyniku. Ale wedlug mojego szacunku mialam mniej wiecej z A - max 65% B - max 75% i z C max 65 a raczej 60%. Ale tez jestem ciekawa ile trzebabylo miec wszystkiego razem. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Pytanko.... 15.09.05, 09:54 wszedzie masz pass mark. ja mialem: Test a): 36 /60 (pass mark 30) Test b): 0 /20 (pass mark 10) Test c): 19 /40 (pass mark 20) troche mnie zdiziwl wynik b, ale moze sie walnalem w czyms, chociaz w to nie wierze, bo pytania byly wrecz latwe i potem je sprawdzalem z kolezanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 10:08 Passmark nie wystarcza zeby wejsc do puli najlepszych. Mozesz miec i po 70 procent w kazdego i nadal nie zdac. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Pytanko.... 15.09.05, 10:57 wiem ze polacy mieli problem z wejsciem do puli na A5. ja nie mniej nie jestem w polskiej puli, wiec moze by i pass mark wystarczyl. ale bardziej mnie intryguje 0 z testu B. ale nie mam zamiaru dociekac o co chodzi, bo i tak w C nie mam nawet pass mark. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka do marekggg IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.05, 11:15 mozesz poprosic EPSO o kopie twojego arkusza z odpowiedziami, to bedziesz wiedzial co sie stalo, pisales, ze nie jestes z polskiej listy, jak sie mam dwa obywatelstwa, ma to tez jakis wplyw na dalszy proces kwalifikacyjny? zdajesz konkurs dla nowych krajow, a wpisuja cie na liste starych???nie zrozumialam Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: do marekggg 15.09.05, 11:21 moze poprosze epso o kopie, ale i tak nie ma co bo C jest pod pass mark. mam tylko jedno obywatelstwo a to slowackie, wiec jestem z nowych krajow. co do tych podwojnych - nie ma pojecia jak to dziala, w kazdym razie znam takich co mieli podwojne, ale sie podszywaja zawsze pod to ktore da im wiecej korzysci - przy stypendiach pod polskie, przy konkursach przed 2005, w innych konkursach pod polskie znow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda podwójne obywatelstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:40 kiedy zgłaszasz się na dany konkurs, deklarujesz jedno obywatelstwo według własnego wyboru, który ci się wydaje korzystniejsze dalej w tym konkursie będziesz już takim obywatelem w jednych konkursach "pule" są dzielone na kraje, w innych nie (w tym, o którym mowa w tym wątku, pule są dzielone) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: podwójne obywatelstwo 16.09.05, 10:53 wiem ze tak jest. ale bardzo mnie smieszy i dziwi jak niektory z podwojnym obywatelstwem w polsce opowiadaja o swojej polskosci oraz o tym jak promuja polske i polakow za granica ale jak tylko moga to o tym zapominaja. rowniez to dziala w druga strone - jak nie maja szans z drugim obywatelstwem, to sie podszywaja pod polskie, chociaz czesto gardza rodakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: podwójne obywatelstwo IP: *.cec.eu.int 16.09.05, 11:57 Marekggg, A mnie to wogole nie dziwi ze ludzie robia tak jak im wygodniej. W koncu jak sie sam o siebie nie zatroszczysz to inni tylko tylek wypna. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: podwójne obywatelstwo 16.09.05, 12:49 wiem, akurat ze w takim razie sie dziwie ze z jednej strony sa takimi wielkimi patriotami a przy kazdej okazji jezeli akurat nie pasuje to o tym zapominaja albo o tym milcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: podwójne obywatelstwo IP: *.netcologne.de 16.09.05, 21:17 Nie przesadzaj z tym patriotyzmem. W dobie globalizacji wiele osob ma podwojne albo nawet potrojne obywatelstwo przez urodzenie i pochodzenie. I pomysl pare "krokow" do przodu: urodzi ci sie dziecko w Belgii, tam sie wychowa, bedzie chodzic do szkoly, zeby nie wiem jak czesto wozic to dziecko do polski do dziadkow na wakacje itd. ono automatycznie bedzie sie bardziej utozsamialo z Belgia niz z Polska. Jesli do tego dojdzie belgijski malzonek, to takie dziecko bedzie mialo dwa obywatelstwa. I co, musi byc patriota w mickiewiczowsko- romantycznym znaczeniu? Moim zdaniem wystarczy, jak bedzie darzylo Polske sympatia. A ze dzieku dwom paszportom bedzie mialo korzysci, to jego prawo. Nie mozna na takie sprawy patrzec ze swojego - sorry za antycypacje - zasciankowego podworka, tzn. z sytuacji, gdzie cale zycie mieszkalo sie w Polsce. A tak nawiasem, mieszkam od kilkunastu lat w Niemczech, tutaj tylko nazisci mowia "jestem dumny z faktu, ze jestem Niemcem". Pojecie "patriotyzmu" w zasadzie w swiadomosci przecietnego obywatela nie istnieje i panstwo jakos funkcjonuje..... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: podwójne obywatelstwo 17.09.05, 10:31 z tym co napisalesz sie zupelnie zgadzam. nie wiem co to znaczy w moim wypadku "zasciankowy" - ja spedzilem 1/3 zycia za granica - dla mnie jest polska krajem obcym, bo sie tutaj nie urodzilem a mieszkam dopiero od 10 lat. co do tego patrioty - nie mam pojecia jaki to jest w znaczeniu mickiewicza, bo nie czytalem, ale chodzi mi o cos zupelnie innego - z jednej strony patriota prawie jak z LPR-u a kiedy tylko moze, to sie z niego wypiera (jezeli mu to akurat jest na reke) - po prostu taka hipokryzja jakas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: podwójne obywatelstwo IP: *.netcologne.de 17.09.05, 11:14 OK, male nieporozumienie. Myslalem, ze jestem jakims narodowcem z Polski, ktory przez cale zycie nosa z tego kraju na dluzej niz na 2 tygodnie nie wystawil i dla ktorego osoby w podwojnym obywatelstwem to prawie zdrajcy narodowi ;-). Do dzisiaj pamietam akcje co gorliwszych przedstawicieli strazy granicznej, ktorzy odmawiali "wypusczenia" z Polski osob ze starej emigracji, ktore wjechaly do Polski na obcym paszporcie, bo stary im sie skonczyl i nowego jeszcze sobie nie wyrobili. Przymuszanie obywateli do "przyznawania sie do polskosci" do niczego nie prowadzi. Albo ktos chce albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: podwójne obywatelstwo 17.09.05, 11:36 czasami mam wrazenie ze te zielone ludziki na granicach to maja nas.ane w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: podwójne obywatelstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:53 jakoś nie widzę nic dziwnego ani zdrożnego w tym, jeśli ktoś czuje się związany z dwoma (lub więcej) krajami ja też tak się czuję dla moich dzieci będzie to stan naturalny (innego nie znają) oczywiście chętnie "promuję" jednych i drugich gdziekolwiek, i nikim nie gardzę :o) poza tym, jak mnie proszą o podanie jednego obywatelstwa, to podam jedno, niby co innego miałabym robić?! jeśli potem, np. w rozmowie ktoś mnie pyta o szczegóły, to opowiem o szczegółach, i tyle jeśli mnie proszą o podanie wszystkich posiadanych obywatelstw (takie formularze też się zdarzają), to podaję dwa proste, praktyczne, nie przeideologizowane życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 14:36 Trzeba bylo miec 70 punktow zeby przejsc do kolejnego etapu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 15:38 Jezeli jest tak jak mowisz to znaczy ze jest nas w puli mniej niz 310. Super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 16:17 No chyba nie mniej niz 310 bo tyle kandydatow bylo ich (EPSO) zalozeniem po pierwszym etapie. Wystarczylo miec 60 punktow zeby zdac, ale trzeba bylo miec az 70 (albo tylko 70) zeby przejsc do kolejnego etapu. Wniskuje ze lista jest pelna (inaczej ci co zdali tyle ze nieco gorzej byli by zaproszeni do przeslania dokumentow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 16:27 Oj chyba nie bo: A - max 60 B - max 40 c- max 40 czyli total - 140 czyli mozna wyciagnac wniosek ze wystarczylo miec ogolnie 50% zeby wejsc a szansa ze dokladnie tylko 310 ludzi ten dokladny warunek spelnila to raczej jest 50%. Albo inaczej jaka jest szansa ze dokladnie 310 osob spelnilo ten warunek? czyli bardzo prawdopodobne ze nawet nie maja 310 osob. NO chyba ze moja logika jest niepoprawna. Moze mnie ktos poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 16:38 Test a)60 (pass mark 30) Test b)20 (pass mark 10) Test c)40 (pass mark 20) Suma 120 (50% z tego 60 punktow zdany egzamin), najlepsza 310-ka kwalifikowala sie od 70+ Jestem pewna bo mam znajomych, ktorzy nie przeszli z 69.5 a zdali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Pytanko.... IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 17:03 Masz racje. Nie wiedzialam ze B to po pol punkta liczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mona811 Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 15.09.05, 11:55 European public administration - EPSO/AD/04/04-PL Pre-selection tests: correct answers Test A Test B Test C Question European public administration Question EU Question Verbal & Numerical 1 B 41 C 1 A 2 A 42 C 2 D 3 B 43 D 3 B 4 C 44 A 4 B 5 B 45 C 5 A 6 B 46 D 6 D 7 A 47 B 7 B 8 A 48 A 8 C 9 C 49 D 9 D 10 B 50 C 10 C 11 C 51 B 11 D 12 A 52 B 12 C 13 B 53 B 13 B 14 A 54 C 14 A 15 D 55 A 15 C 16 C 56 C 16 C 17 A 57 D 17 B 18 B 58 A 18 D 19 A 59 B 19 B 20 B 60 D 20 A 21 D 61 A 21 B 22 C 62 D 22 B 23 A 63 B 23 D 24 C 64 A 24 A 25 C 65 C 25 B 26 B 66 A 26 A 27 A 67 A 27 B 28 D 68 B 28 B 29 A 69 C 29 B 30 B 70 D 30 C 31 D 71 C 31 B 32 D 72 A 32 C 33 D 73 B 33 C 34 A 74 B 34 A 35 A 75 A 35 A 36 D 76 C 36 D 37 B 77 B 37 B 38 D 78 C 38 A 39 C 79 B 39 D 40 D 80 A 40 D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 13:38 Tak patrzac na te wyniki to wydaje mi sie ze z C mialam 21 na 40. To sie nazywa pech czy szczescie? Odpowiedz Link Zgłoś
mona811 Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 15.09.05, 13:39 a jaki wynik CI podali w liście "pożegnalnym"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.cec.eu.int 15.09.05, 13:56 No ktos tu podal. Ale list mialam nie pozegnalny bo weszlam do puli wiec zdalam. A jakbym miala dwa punkciki mniej to bym nie zdala. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? 15.09.05, 14:31 czyli tym razem nie bylo zadnej puli tak jak na A5 - jezeli ktos ma pass mark to przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 10:44 jestem pod wrażeniem :o) chyba będę musiała odgrzebać te arkusze i posprawdzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy testy IP: *.aster.pl 16.09.05, 20:53 A może byście też jak już wiecie, że przeszliście dalej to byście zeskanowali i przesłali nam testy z A, bo mamy tylko B, w razie czego podaję adres: renusek@interia.pl dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: AD/4/04 - no i jak wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:55 sprawdziłam i melduję test a) 29 poprawnych odpowiedzi test b) 33 test c) 30 Odpowiedz Link Zgłoś