Dodaj do ulubionych

Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach

IP: *.cec.eu.int 07.12.05, 10:46
Czy ktos z was mieszka w Vilvoorde? Jak tam jest? Czy da sie tam dogadac po
fr.? A moze macie jakies inne propozycje, gdzie mozna kupic mieszkanie na
przedmiesciach?
Obserwuj wątek
    • Gość: paw, just paw Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: *.240.81.adsl.skynet.be 07.12.05, 11:14
      Gość portalu: sdf napisał(a):

> Czy ktos z was mieszka w Vilvoorde?
      jesli tam mieszkasz a pracujesz w EU to szybciej dojdziesz z Charleroi niz z
      Volvoorde poaptrz na siatke polaczen.

> Jak tam jest? Czy da sie tam dogadac po fr.?

jest to chamstwo i nietakt tych okolichach. nie zdziwie sie jak w sklepie ci
      nie obsluza jak bedziesz mowil po francusku.

> A moze macie jakies inne propozycje, gdzie mozna kupic mieszkanie na
      > przedmiesciach?

nie ma dobrej propozycji - na wille w 'odergemie' cie nie stac bo cys nie
      szukal tanich miejsc jak vilvoorde. pomyls ile masz kasy, jak wazne jest dla
      ciebie spokoj, ilozs ziemi czy odleglosc od pociagu ew autostrady. wtedy mozna
      odpowiedziec na takie pytanie
    • Gość: brublox Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: 195.234.32.* 07.12.05, 12:02
      Vilvoorde to wojujaca Flandria, ktora ma zakusy na Bruksele :) Jesli bedziesz
      gadal po fr, to powiesza Cie za j*** na pierwszej lepszej latarni.
      Ja w koncu znalazlem, w samym centrum, niedaleko placu Jourdan, ale latem prawie
      kupilem dom w Louvain-la-Neuve. Doskonale polaczenie z bxl, okolice
      uniwersyteckie, wiec mlodo i milo, no i do tego tanio. Dom z 2003, 250m² ok
      290.000 TVAC. powodzenia!
      • drugapolowaeurokratki Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach 07.12.05, 14:29
        Trzeba mowic po angielsku to mile obsluza :-)
        Normalna rzecz walcza w wynarodowieniem!
        A nie jaka mowa Szyraka.
        A poza tym w Vilvoorde jest malo frankofonow (kilkanascie procent)
        wiec nie ma tak zwanych "language facilities"

--
        trois couleurs - un drapeau - un empire
        www.lafficheur.com/pictures/3%20couleurs%20,1%20drapeau,1empire.JPG
        • drugapolowaeurokratki LANGUAGE FACILITIES - gdzie? 07.12.05, 14:36
          Tylko dla zainteresowanych
          lista miejscowosci okolobrukselskich
          z duza iloscia frankofonow
          a co za tym idzie tzw. "language (linguistic) facilities"
          (niestety dla franko- a nie dla anglojezycznych)

Drogenbos - 55% frankofonow
          Kraainem - 78%
          Linkebeek - 79%
          Sint-Genesius-Rode - 58%
          Wemmel - 54%
          Wezembeek-Oppem - 72%

W tych miejscowosciach wiec sa ulatwienia
          dla nieflamandzkojezycznych.

• Gość: mama Re: LANGUAGE FACILITIES - gdzie? IP: *.cec.eu.int 07.12.05, 15:24
            facilities dotyczy rowniez szkol i przedszkoli - w tych gminach sa rowniez
            francuskojezyczne. Kupilam dom w Rhode, polaczenie pociagiem bezposrednio na
            Schumana, cicho i zielono, polecam.
            • Gość: anbxl Re: LANGUAGE FACILITIES - gdzie? IP: *.247.81.adsl.skynet.be 07.12.05, 19:10
              Gadacie glupoty,bo w Vilvoorde zaden,,szanujacy sie,,Flamand nie mieszka,gdyz
              swego czasu jak jeszcze ,,dzialalo,,Renault i nie mieli rak do pracy to
              przyjeli masy czyli Marokanow i Hiszpanow,Portugalczykow etc i dlatego tam jest
              prawdziwa mieszanka i wiekszosc mowi wlasnie po francusku.Z powodu tej
              mieszanki tam i domy sa tansze np niedawno miasto sprzedawalo nawet za 75-90 na
              licytacji.Ja osobiscie popieram flamandzkie roszczenia bo skoro wybierasz ta
              prowincje to ty powinienes dostosowac sie,ale to polityka i nie ten temat tu,a
              tam tak jest bo burmistrzem jest Dehaan-byly I minister.Oczywiscie sa i te
              lepsze okolice np willowa kolo parku 3 fonteinnen i tv vtm-podobno maja ja w
              najblizszych latach powiekszyc.Jest tez Koningsloo-zaraz za Laeken gdzie
              jeszcze sporo ziemi na sprzedaz i sporo nowych domow lub w budowie.Dookola BXL
              masz jeszcze Wemmel,Grimbergen-Strombeek,gdzie kiedys mieszkalam i Asse gdzie
              mieszkam.Please przestancie bawic sie w ta walonska fdf polityke-po co wam
              facilites linguistiques??????????? A jak nie to przeciez jestescie wolni i
              mieszkajcie sobie po stronie walonskiej i placcie dodatkowo np taxe za tv i
              radio i wiele innych
              • logoo Re: LANGUAGE FACILITIES - gdzie? 07.12.05, 19:27
                Przedmiescia Vilvoorde sa depresyjne, niczym Ksiezy Mlyn w Lodzi, ale ze maja
                charakter, to nawet nowe segmenty w zabudowie szeregowej nawiazuja do stylu
                starej zabudowy. Nie podobalo mi sie. Upilbym sie albo powiesil. Natomiast
                centrum Vilvoorde to dwie, trzy ale jakze urocze uliczki handlowe. Piekne.
                Teraz wybieraj.
              • brublox Re: LANGUAGE FACILITIES - gdzie? 07.12.05, 19:32
                anbxl, masz racje, ze jesli chce sie mieszkac we Flandrii, to trzeba "play by
                their rules", ale to nie zmienia faktu, ze jak wjezdzasz do Vilvoorde, albo do
                Dilbeek, to pierwsze, co widzisz, to tablice z napisam "Tu Flamandowie czuja sie
                u siebie". A na dwujezycznych tablicach informacyjnych (najczesciej stawianych
                przez region bxl), czesc francuska jest zamazana sprayem. Portugalczycy raczej
                tego nie robia, he, he!

U mnie w firmie, widac bardzo dobrze kto skad jest. Ci z okolic Brukseli jawia
                sie jako konkwistadorzy kultury NL. Ci z Antwerpi... n'ont en rien à f**re :)

Tych ostatnich lubie bardziej :)
                • drugapolowaeurokratki A co ? 07.12.05, 22:05
                  A co Marokanczyk to juz nie moze byc Flamandem?
    • Gość: octi Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: *.117-200-80.adsl.skynet.be 07.12.05, 22:31
      w odpowiedziach nikt nie wzial pod uwage ze Twoj nick to sdf ;)
      • Gość: anbxl Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: *.247.81.adsl.skynet.be 07.12.05, 22:39
        Temat jest inny,a jezeli chodzi o polityke to w tutejszej siedze od dobrych
        paru lat (min rada prowincjalna)-swego czasu bylam w PS a nawet na poczatku
        liznelam FDF (to dla tych bardziej wtajemniczonych w tutejsza polityke)ale jak
        mi kazano to czy tamto contre VL-czego nie cierpie to uprzedziam sie strasznie
        do tych frankofonskich zagrywek Manguine'a,a pracuje ze 179 Flamandami,gdzie
        jestem jedyna obca i zapewniam ciebie,ze jestem dawana za przyklad innym i
        super akceptowana,bo poprostu dostosowalam sie,bo to nie mnie Belgia wybrala
        tylko ja wybralam Belgie.A wiec jak sie nie podoba to zawsze mozna wrocic do PL
        • paw_dady Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach 07.12.05, 22:55
          Gość portalu: anbxl napisał(a):

> do tych frankofonskich zagrywek Manguine'a,a pracuje ze 179 Flamandami,gdzie
          > jestem jedyna obca

anbxl i 179 rozbojow ;)
          • Gość: anbxl Re: do paw IP: *.241.81.adsl.skynet.be 08.12.05, 08:34
            paw nie rozbojow-swego czasu poszlam na calosc i ostro pokazalam pazurki,bo
            jestem za rownouprawnieniem :-)i....wyszlo na moja korzysc
            • woluwe FDF? 08.12.05, 10:31
              FDF - czy to poludniowa odmiana Vlaams BLocku?
              • Gość: anbxl Re: FDF? IP: *.241.81.adsl.skynet.be 08.12.05, 10:50
                woluwe Vlaams Blocku-hihiiiiiiii ni pisownia sie zgadza ni fakty-bo ta nazwa
                nie istnieje nawet w takiej formie od roku,a jest Vlaams Belang za ktorym stoja
                murem Famandowie-co bylo widac podczas ostatnich wyborow.FDF to podgrupa MR
                gdzie rzadzi prawdziwy faszysta Oli Manguine-ale tu polityka to nie ten
                temat,bo przeciez bylo nt mieszkania,a rozmowa o polityce na necie moim zdaniem
                nie wskazana bo kazdy ma prawo do wlasnego zdania a ja wcale nikogo nie
                zamierzam przekonywac do mojego
      • Gość: Sofi Wzial, wzial octi ale przeciez to IP: *.cec.eu.int 08.12.05, 13:31
        oczywiste, inzcaj by nie szukal chalupy czyli domicila :)
    • berecik77 Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach 08.12.05, 00:55
      Gość portalu: sdf napisał(a):

> Czy ktos z was mieszka w Vilvoorde?

ja nie

>Jak tam jest?

nie wiem

• Gość: sdf Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: *.cec.eu.int 08.12.05, 18:27
        Uzasadnij, prosze...;-)
      • jakubsky Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach 09.12.05, 21:21
        ale jedzie tam autobus 47 z De Bruckere, przejezdzajacy kolo nas i rzut niemo(c)herowym beretem od Gare du Nord, co dla mnie jako dla osoby bez samochodu jako takiego jest raczej dosc istotne (transport miejski i publiczny)

a jak tam jest to nie wiem, ale wiem, ze po drodze mija fajne na oko knajpy
    • Gość: sdf Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: *.cec.eu.int 08.12.05, 18:31
      Bardzo dziekuje za tyle ciekawych informacji. Piszcie dalej, prosze, najlepiej
      o warunk&ach mieszkaniowych w bliskiej Flandrii, chociaz watki polityczne tez
      sa interesujace.
      • Gość: anbxl Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach IP: *.247.81.adsl.skynet.be 08.12.05, 21:18
        Flandria jako region jest bogatsza bo wieksza,lepiej zorganizowana i moim
        zdaniem madrzejsza,bo biorac belgijska sytuacje to nie ma na swiecie drugiego
        takiego cyrku-10 mln ludzikow a 6 roznych rzadow i podleglych im
        ministerstw,ministrow i urzednikow.Ale przeciez to nie najwazniejsze-
        najwazniejsze sa 4 sciany gdzie bedziesz sie czuc jak w domu-u siebie w domu
        • paw_dady Re: Vilvoorde? Mieszkanie na przedmiesciach 08.12.05, 21:25

> takiego cyrku-10 mln ludzikow a 6 roznych rzadow i podleglych im

eeee 6 nie 5 rzadow? a 6 to w plopslandzie? ;o)
        • Gość: mczapl Gwoli usislenia IP: *.dsl.scarlet.be 09.12.05, 07:30

> Flandria jako region jest bogatsza bo wieksza

Flandria jest mniejsza od Walonii...
          • Gość: paw, just paw uscisleie uscislenia IP: *.24-136-217.adsl.skynet.be 09.12.05, 09:54
            a) liczysz ze stolica (Brussel) czy bez? a Walonie z Eupen czy bez?
            b) jest ludniejsza 0k 60% ;)
          • Gość: anbxl Re: Gwoli usislenia IP: *.243.81.adsl.skynet.be 09.12.05, 15:48
            mczapl gwoli uscisnienia-niestety jest duzo wieksza od Walonii i moze jeszcze
            dzis podam ci dokladne liczby :-)
            • Gość: mczapl Re: Gwoli usislenia IP: 212.190.72.* 09.12.05, 16:11
              Wallonia 16 844 km2
              Flandria 13 522 km2
              Region Bruksela-stolica 161 km2

Zrodlo: Wikipedia.be
              • Gość: ciakawy Re: Gwoli usislenia IP: *.brutele.be 09.12.05, 17:34
                czekamy na twoje dane an bxl
                • Gość: sdf ja juz wole o polityce... IP: *.cec.eu.int 09.12.05, 17:50
                  a najlepiej o tym, jak sie gdzie mieszka. Zielen, polaczenia, czystosc,
                  przyjazni sasiedzi... takich wiadomosci nie znajde w encyklopedii, a dane o
                  wielkosci i zaludnieniu krajow zwiazkowych, regionow etc - owszem.
                  • Gość: paw, just paw Re: ja juz wole o polityce... IP: *.141-200-80.adsl.skynet.be 09.12.05, 19:12
                    jak sie mieszka - wszedzie sa zyczliwi sasiedzi ;) na ile zyczliwi zalezy do
                    tego ja sam sie zachowujesz jak jestes epsobucem nigdzie nie bedzie milo. jak
                    jestes gosc w porzo wszedzie bedzie ok...
                • Gość: anbxl Re: Gwoli usislenia IP: *.240.81.adsl.skynet.be 10.12.05, 00:49
                  troche pozno dla mnie i po imprezce,ale jutro napewno poszukam moich,choc
                  najprowdopodobniej mowiac ze jest wieksza mielismy dwa rozne pojecia na mysli
    • paw_dady podatki 08.12.05, 21:29
      przy zakupie

12,5% Walonia
      10 Flandria
      12,5% Bxl ale zdaje sie 45k Euro przy zakupie pierwszego domu nie jest taxowlne.

+ notariusz i koszta bankowe

Kadaster zalezy od gminym jej zasobosci i lokalizacji mniej do domu ;)
      • brublox Re: podatki 09.12.05, 20:23
        Jesli chodzi o podatki, to kupujac w bruksie zwroccie uwage, czy ulica jest
        wlaczona do miejskiego planu zagospodarowania (plan régional de développement).
        Na ulicach objetych planem, abattement (kwota zwolniona od podatku) wzrasta z
        45k do 60k.
        Warto zwrocic na to uwage, zwlaszcza, ze notariusz i koszta bankowe liczone sa
        od tej pomniejszonej kwoty.

Mozna sprawdzic w gminie. W razie czego sluze mapka planu w pdf :)

czirsik
        • bruxellka Re: podatki 11.12.05, 17:25
          w belgi tez ma sie znizki jezeli jest to twoja pierwsza nieruchomosc i w
          brukseli np musi sie mieszkac 5 lat :)
          pare istotnych informacji mozna wyczytac na www.bruxelles.irisnet.be/
          lub na www.immoweb.be :)

tu cos o vilvoorde :)
          www.vilvoorde.be/asp/home.asp
          • Gość: Ekonomist(k)a znizka podatku... IP: 80.91.156.* 11.12.05, 23:13
            ... przysluguje (o ile piszemy o tym samym) tylko przy spelnieniu okreslonych
            warunkow (byc moze takich, jak piszesz - nie pamietam dokladnie jakie byly
            wymienione, ale z pewnoscia gros osob, ktore tutaj przyjechaly na dluzej a nie
            ma domku np. w Ostendzie ;) - czytaj: epsów - je spelnia), ale tylko wtedy, gdy
            kadaster na nieruchomosci nie przekracza 745 EUR. Mam wrazenie, ze w Brukseli
            bedzie trudno znalezc dom, ktory spelnia ten warunek.
            • Gość: zaciekawiona Re: znizka podatku... IP: *.consilium.eu.int 12.12.05, 16:11
              Czy orientujecie się, czy uzyskanie tej zniżki wymaga nieposiadania wogóle
              żadnego domu/mieszkania (także w Polsce), czy liczą się tylko nieruchomości w
              Belgii?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka