Dodaj do ulubionych

belgijskie ID - nareszcie...

19.01.06, 17:24
Witajcie,

Wlasnie dzis otrzymalem do lapki slodko wygladajacy dokumencik, a mianowicie karte stalego pobytu. Niemniej, Belgowie nie byli by soba, jesli by nie byli upierdliwcami, bowiem jest ona wazna tylko do 16.06.2005, a dodatkowo mam sie zglosic za mniej wiecej 2 tygodnie aby mi wpisali jakis moj miejscowy PESEL. Skoro dzis stalem 40 minut, to po obserwacji okienek, gdzie mam sie zglosic na poczatku lutego, przyszly czas oczekiwania szacuje na min. 2 godziny. Wtedy Pani wpisze mi numer PESEL. A w czerwcu moze dostane laminat.
plusy - juz moge isc do kazdego biura i nikt nie wywali mnie za drzwi za brak tego papierka
minusy - moga wywalic za brak dowolnego innego...

jutro ide do ORBEM.

>>stej tu bi tjuned krew sie bedzie lala gesto<<
Obserwuj wątek
    • brublox Re: belgijskie ID - nareszcie... 19.01.06, 18:12
      > (...) karte stalego pobytu. Niemniej, Belgowie nie byli by soba, jesli by nie
      byli upierdliwcami, bowiem jest ona wazna tylko do 16.06.2005, (...)

gupi jacys ci belgijczycy. staly pobyt wazny na pol roku wstecz...

:)

P.S. trzymam kciuki, tez nie lubie tutejszej administracji
      • jakubsky Re: belgijskie ID - nareszcie... 19.01.06, 18:28
        przepraszam,
        16.06.2005 to ja jeszcze w Niemczech bylem
        chodzilo mi o 16.06.2006

• Gość: byly_eurokrata Re: belgijskie ID - nareszcie... IP: *.netcologne.de 19.01.06, 19:55
          gratuluje i wspoczuje, nie mialem co prawda jako eurokrata do czynienia z
          belgijska administracja, ale za to z poczta. 3 osoby przed okienkiem oznaczaly
          z reguly 30-40 min czekania! Czegos takiego nawet Bareja by nie wymyslil
          • Gość: anbxl Re: belgijskie ID - nareszcie... IP: *.67-136-217.adsl.skynet.be 19.01.06, 20:47
            jakubsky zapisz sie lepiej do vdab-odpowiednika flamandzkiego forem-mniej
            problemow a i mozesz to zrobic online
      • Gość: octi Re: belgijskie ID - nareszcie... IP: *.74-136-217.adsl.skynet.be 19.01.06, 20:59
        a teraz musisz ich przeprosic hihi
        • Gość: Bruxa Przeprosic? - Za co?!!! IP: *.cec.eu.int 20.01.06, 09:51
          • drugapolowaeurokratki Re: Przeprosic? - Za co?!!! 20.01.06, 10:07
            Jakub to dopiero poczatek Twoich przygod !
            Zaklad?
            :-)
            • Gość: Bruxa Re: Przeprosic? - Za co?!!! IP: *.cec.eu.int 20.01.06, 10:11
              Jak na razie minusy przesłoniły nam plusy na tyle skutecznie, że nie dostrzegłam
              (liśmy) żadnych. No, może bezprowizyjne wyciąganie kasy z bankomatów wszystkich
              banków...

Co do początku przygód - wypluj to proszę, bo tego co było już zanadto :-))
              za dużo wrażeń na raz...
              • Gość: Sofi Re: Przeprosic? - Za co?!!! IP: *.cec.eu.int 20.01.06, 12:41
                "No, może bezprowizyjne wyciąganie kasy z bankomatów wszystkich
                banków"

????
                O czym ty mowisz ? Jak wlasnie klne na czym swiat stoi bo z moich doswiadczen
                wynika, ze moge wyciagnac kase TYLKO I WYLACZNIE z bankomatu mojego banku !!! W
                zadnym innym moja karta jeszcze nigdy nie zostala zaakceptowana.
                I musze powiedziec ze w Polsce byla opcja wyciagniecia ZA OPLATA z bankomatu
                innego banku, tutaj nie ma jej wcale.
                • Gość: paw@large bruxa zocha 1:0 IP: *.207-200-80.adsl.skynet.be 20.01.06, 12:48
                  maja swoje bankomaty to prawda ale sa tez bankomaty banksys'u (fakt coraz ich
                  mniej ) ktore obsluguja wszystkie karty ;)

bruxa zoach 1:0 ;D

• jakubsky Re: Przeprosic? - Za co?!!! 20.01.06, 15:10
                  ok, uscislijmy
                  na moje oko to w tym kraju jest bezprowizyjne wyciaganie kazy z wlasnego konta takze przy uzyciu innych bankow
                  ale
                  te INNE BANKI MUSZA MIEC BANKOWMATY NA ZEWNATRZ swojej siedziby (ulica, pasaz handlowy),

inaczej faktycznie zobaczysz fige:(
                  • drugapolowaeurokratki Re: Przeprosic? - Za co?!!! 20.01.06, 17:03
                    Trzeci raz to czytam i dalej nie wiem
                    co Ci dalo to tzw. zwykle, normalne ID
                    A mozeTy chcesz po prostu zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza?
                • Gość: BRUXA Re: Przeprosic? - Za co?!!! IP: *.217.157.124.coditel.net 20.01.06, 23:16
                  Jesli bankomat jest na zewnatrz, to wyciagasz kasę i idzesz, bez bólu.
                  • Gość: paw@night Bruxa IP: *.81-201-80.adsl.skynet.be 22.01.06, 23:50
                    jesli tak jest spobuj w KBC jak sie uda stawiam piffko ;)
                    mowi o bankomatach KBC nie o banksysu ;)
    • jakubsky Re: belgijskie ID - nareszcie... 20.01.06, 15:12
      ... teraz nie mam czasu, ale pozniej cos jeszcze do tego dopisze...
      • drugapolowaeurokratki JakubSky - radze i prosze 20.01.06, 16:58
        JakubSky, radzę i proszę... proszę i radzę... nie markuj kroku...
        tylko zrób i to nawet nie jeden tylko, dwa ...albo trzy

A na powaznie - dalej nie wiem po co wlozyles calys swoj trud
        w walke o to tzw. zwykle ID.
      • drugapolowaeurokratki JakubSky - radze i prosze 20.01.06, 16:58
        JakubSky, radzę i proszę... proszę i radzę... nie markuj kroku...
        tylko zrób i to nawet nie jeden tylko, dwa ...albo trzy

A na powaznie - dalej nie wiem po co wlozyles calys swoj trud
        w walke o to tzw. zwykle ID.
        • jakubsky Re: JakubSky - radze i prosze 20.01.06, 17:37
          z unijnym ID nie mozesz pracowac w belgii, bo nie jestes zarejestrowany w gminie.
          Posiadanie zwyklego belgijskiego ID nie wyklucza mozliwosci pracowania w instytucjach, ale daje ci prawo pracowania w belgii jako takiej.
          Inna sprawa, ze bez tego drugiego dkumentu nie zalatwi sie tu nic. Nawet nie otworzy firmy.
    • brooxelka Gratulacje!Mnie pani Prukfa z Population.. 20.01.06, 22:05
      powiedziala, ze moj szacowny malzonek dostac zwyklego belgijskiego ID ... nie
      moze. Fakt- pani Prukfa nie byla od tego, bo byla od "niezwyklych" ID i musiala
      zadzwonic do Service des Etrangeres, zeby cos wiedziec na ten temat, gdzie
      najprawdopodobniej albo sie nie zrozumiala z osoba odpowiedzialna i scisle
      wyspecjalizowana, albo tamta ja zle poinformowala.

Tak, czy siak nie docieralo,gdy mowilam, ze 2 lata przejsciowe dotycza PRAWA
      PRACY, a nie POBYTU. Wiem, ze moj francuski jest skandaliczny, ale jej
      angielski byl jeszcze gorszy..Anyway- scena byla lepsza, niz w Bareji- w
      zatloczonym od stert teczek i innych papierzysk malym zatechlym pokoiku
      siedzialy trzy Prukfy. Weszla czwarta z czekoladkami i wszystkie przy mnie
      zaczely ciamkac...Ze "pas mal", ze "bonnes"...

Pierwszy gul zaliczony. Ide do prawnika...
      • Gość: Jakubsky Re: Gratulacje!Mnie pani Prukfa z Population.. IP: *.217.157.124.coditel.net 20.01.06, 23:34
        1. Trzeba się zawsze dowiadywać u źródła, a jak nie to drązyć aż do wyczerpania
        wątpliwości
        2. Daj mi kontakt do małżonak, to mu powiem co i jak.
        3. pozdrawiam
        4. Jakubsky z koniem
        • Gość: mz Re: Gratulacje!Mnie pani Prukfa z Population.. IP: *.brutele.be 21.01.06, 15:23
          Znalazłem coś takiego: www.ootb.be/verblijf-werk/. Trzeba tylko
          rozszyfrować szczegóły, może będzie pomocne.
        • bruxellka Re: Gratulacje!Mnie pani Prukfa z Population.. 21.01.06, 20:12
          Jakubski, ja to bruxellka :)
          • Gość: bezrobotny Re: Gratulacje!Mnie pani Prukfa z Population.. IP: 5.6.2R* / 80.200.248.* 22.01.06, 23:40
            kto moze sie ubiegac o belgijskie ID?
            prawo pobytu juz mam ale co z tego jak pracy podjac nie mozna bez pozwolenia,
            czy to ID daj moznosc takowa, dodam ze zonka nie pracuje w KE ino w inszej
            fyrmie
            • jakubsky pozwolenie na pobyt staly i pozwolenie na prace 23.01.06, 00:01
              caly czas mowimy o belgiskim ID dla cudzoziemcow!!
              caly pic polega na tym, ze tego pracodawce trzeba samemu znalezc.
              potem (majac to ichniejsze belgijskie a nie, sorry za neologizm, "EPSie" ID) dajesz pracodawcy do wypelnienia druczki ktore masz z biura pracy, a ktore on oddaje potem wypelnione do biura pracy.
              potem dostajesz pozwolenie na prace i pracujesz.

czyli w twoim przypadku, bezrobotny, to szukasz teraz pracy, przyszlego pracodawcy.
              a najgorsze to znalezc tego pracodawce...
              • Gość: drugapolowa Re: pozwolenie na pobyt staly i pozwolenie na pra IP: 62.235.201.* 23.01.06, 10:52
              • drugapolowaeurokratki Re: pozwolenie na pobyt staly i pozwolenie na pra 23.01.06, 10:58
                Coz dwie rzeczy
                1- wierzyc mi sie nie chce, ze specjalne id jest gorsze od zwyklego
                (przejrzalem staff regulations i inne takie i nic nie ma!!!)

2- Trzeba pamietac, ze zadne ID (ani tzw. zwykle ani tez tzw. specjalne)
                nie znosi okresu przejsciowego dla pracownikow z Polski
                tak czy siak pracodawca musi wystapic do ORBEMu o pozwolenia :-(

pozdrawiam
                dpe

• jakubsky Re: pozwolenie na pobyt staly i pozwolenie na pra 23.01.06, 12:41
                  To idz do ORBEM, ONEM etc. i sie spytaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka