Gość: internauata IP: *.cec.eu.int 24.01.06, 11:34 Czek it aut: www.voipstunt.com/en/index.html PS. Za darmoche na stacjo of kors;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sil.bi Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 12:05 Dodam, ze darmowe dzwonienie jest ograniczone do 1 minuty, ale to zawsze cos:- ). Swego czasu cos podobnego oferowal Voipbuster. Pozniej wprowadzili oplaty, ale wciaz jest bardzo tanio, taniej niz np. przez Skype. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.cec.eu.int 24.01.06, 14:16 Owszem - 1 minuta jest na testy. Potem kupujesz za 10 ojro i dalej dzwonisz za darmoche!:) Uwaga - kredyt (te 10 ojro) po 120 dniach przepada wiec lepiej i tak je wygadac na komorki i inne niedarmowe nr-y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voipstunt Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:43 - pisze ze minimalny kredyt jest za 5 Euro (czy on takze jest na okres 120 dni?) - podobno sa limity dzienne (1 godzina dziennie), ale zawsze mozna sie przelogowac na inneg konto - podobno z Norwegii mozna dzwonic do Polski bez wplaty depozytu po 40 minut dziennie z jednego loginu (wiec moze i z innych krajow?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.netcologne.de 24.01.06, 16:10 sorry, ale jak to mowil jeden moj kolega, sa ludzie, ktorzy nawet zapalki "zalatwiaja" zamiast jest kupowac. Czy normalnego epsy nie stac na zwykle rozmowy do Polski. Nie pamietam jak jest w belgii, ja ze stacjonarnego w niemczech place na stacjonarny w polsce 5 centow za minute, to jest 3 euro na godzine = mniej niz paczka papierosow dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: 212.190.72.* 24.01.06, 16:11 W Belgacom 1 min do Polski kosztuje ok. 60 centow o ile dobrze pamietam cennik. Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 16:24 Byly, dziwie sie, ze akurat Ty podnosisz te kwestie. Tania telefonia internetowa to nie jest zalatwianie sobie czegokolwiek, tylko korzystanie z tanszej opcji. Twoje rozumowanie wydaje mi sie bledne,bo w praktyce oznacza np. to, ze jesli widze w sklepie dwa identyczne rodzaje jablek w roznej cenie, to powinnam kupic te drozsze tylko dlatego, ze jestem epsem. Przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.netcologne.de 24.01.06, 16:32 silbi, w idealnych warunkach jest tak, ze produkt tani jest gorszej jakosci, produkt drogi lepszej. Telefonia internetowa jest pod wzgledem jakosci do d.... i zupelnie nieporownywalna do rozmowy przez normalna linie telfoniczna. Kazdy ma swoja filozofie wydawania pieniedzy. Ja jestem np. wygodny i wole zuplacic kilka centow wiecej, bez koniecznosci kombinowana przy rozmowach. I uwazam ze przynajmniej przy niemieckich relacjach cenowych skorka (telefonowanie darmowe przez 1 min, potem na nowo wybieranie nr i znowu 1 min i tak dalej) nie jest warta wyprawki i ze epsa - w przeciwienstwie np. do szukajacego pracy na czarno polskiego kafelkarza - na taka odrobine "luksusu" stac. Ty mowisz natomiast o czyms innym, ze ten sam (ajkosciowo) produkt ma dwie rozne ceny. Wtedy oczywiscie kupuje sie tam gdzie tanie. To jasne. Chyba ze znowu z wygodu kupujesz drogo za rogiem bo nie chce ci sie jechac 3 km dalej, zeby kupic tanie, ale to inna historia Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 16:38 Nie jestem ekspertem od technicznych kruczkow telefonii, ale jakosc rozmow przez Skype'a czy wlasnie Voipbuster jest wedlug mnie bardzo dobra i wowczas nie widze powodu do przeplacania. W swoim pierwszym poscie na ten temat skrytykowales epsia postawe, w drugim piszesz juz o tym, co dla Ciebie jest wygoda i 'odrobina luksusu'. nie sadzisz, ze to dziwne wymagac takich samych zachowan od wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.netcologne.de 24.01.06, 16:44 zarzucasz mi brak logiki, ale ciagle porownujesz jablka z gruszkami. Ja znam telefonie internetowa od dluzszego czasu i uwazam, ze jakosc nie jest taka sama. To jest tak jakby mowic, ze do pracy na Schumannie z Anderlechtu mozna jechac fiatem uno albo volvem, ze droga taka sama, to po co za volvo przeplacac ;-) Oczywiscie kazdy niech robi jak uwaza, ja tylko sie dziwie, po co na sile oszczedzac na groszowych sprawach. Jak mowie, mnie rozmowa do polski kosztuje 5 centow za minute ze stacjonarnego. Wiec przy takiej cenie mozliwosc zaoszczedzenia nawet 50% czyli 2,5 centa za minute dalaby mi oszczednosci miesieczna rzedu moze 2 euro. Dlatego moj osad, ze po co tak kombinowac. Ale jak ktos ma zylke sporotwa do oszczedzania za wszelka cene, to prosze Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 16:56 Niech zatem argumentem bedzie to, ze dzwoniac ze stacjonanrego w Belgii musisz zaplacic za rozmowe do Polski przynajmniej 30 c, a to dla niektorych duzo. Czesc osob nie ma telefonu stacjonarnego w domu, wiec telefonowanie Skypem z komputera jest przy okazji wygodniejsze niz bieganie do arabskiej budki telefonicznej. Co do jakosci, jak wspomnialam, nie zamierzam wyrokowac, bo sie na tym nie znam. Btw, porownanie z fiatem uno nawet mi sie spodobalo;-), ale nadal nie uwazam telefonowania taniej za kombinowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: 212.190.72.* 24.01.06, 16:57 Ty natomiast za bardzo generalizujesz. Podam ci przyklad z wlasnego podworka. Moja mama jest osoba bardzo gadatliwa i gdy dzwoni do mnie nie potrafi mowic krocej niz 1,5 godziny. Gdybym uzywal Belgacomu, zaplacilbym fortune. Przekonalem ja do uzywania skype i ostatnio dowiedzialem sie wszystkiego co slychac u blizszych i dalszych znajomych. Rozmowa trwala rowno 3 godziny. Gdybym uzywal Belgacomu zaplacilbym 180 min * 0,6 euro = 108 euro. Dzwoniac przes skype nic nie zaplacilem. Czy uwazasz, ze jestem dusigroszem? Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 17:23 mczapl, sepem nie jestes, ale masz szkockie obywatelstwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.cec.eu.int 24.01.06, 16:58 Tu sie zgodze z bylym eurokrata. Moze zaoszczedzisz te 5 euro albo nawet 20 na miesiac. Ale czy jest sens bawic sie w to dla takiej sumy? Bo jakosc owszem jest OK ale napewno nie az tak dobra jak normalny telefon. Wiem cos o tym bo mieszkalam w kraju gdzie minuta do Polski kosztowala ponad 4 euro wiec alterntywne sposoby na dzwonienie mnie interesowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.pt.lu 24.01.06, 17:02 >mnie rozmowa do polski kosztuje 5 centow To dobry jestes, bo ja to nawet blednego pojecia nie mam ile mnie jeden impuls kosztuje. Od lat kazdy kaze mi zalozyc skypa, zeby moc telefonowac ze mna gratis, a ja jeszcze czasu nie znalazlam zeby sluchawki sobie kupic! Na porownamnie tych wszystkich taryf tez pewnie z pol dnia trzeba stracic wiec ja pozostaje przy swojej opcji: place rachunek jaki mi przysylaja na koniec miesiaca i nie interesuje sie reszta. A czy zaplace 60 czy 100 ojro to naprawede roznicy nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brublox Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.brutele.be 24.01.06, 17:14 Wez pod uwage, ze w BE po prostu nie oplaca sie miec stacjonarnego i coraz wiecej ludzi z takowego rezygnuje na rzecz komorki... Ci, ktorzy mowia, ze kiedys ze skype'a korzystali i jakosc do D.. tez moze dobrze by zrobili biorac pod uwage rozwoj przepustowosci lacz internetowych. Jakosc ogolnodostepnego voip na przestrzeni ostatniego roku znacznie sie polepszyla i polepszac bedzie.. Niekotrzy ISP juz oferuja pakiet Internet, TV + telefon, gdzie ten ostatni jest w technologii VoIP... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.boczek Bzdura! Bzdura! Bzdura! 09.03.06, 09:28 Piszesz, ze z technologia VoIP jestes za pan brat i potrafisz odroznic jakos poloczenia VoIP od tradycyjnego polaczenia telefonicznego. piszac, ze placisz 5 centow za minute przyznajesz, ze nie korzystasz z polaczenia Belgacomu (ktore wynosi tak jak ktos napisal ok. 60 centow). musiales podpisac umowe z tanim providerem (tri stars, five stars czy jak to sie tam nazywa), a to jest nic innego jak wlasnie VoIP. podobnie z kartami-zdrapkami. to sa polaczenia VoIP. wiec chyba jednak nie masz takiego wyczulonego ucha, skoro dzwoniac za 5 centow na minute nie zauwazyles zadnej roznicy od polaczenia za 60 centow. albo po prostu tej roznicy prawie nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 17:29 nie zgadzam sie z bylym nawet epsy umieja liczyc (vide numerical na egzaminach, jakos trzeba uzbierac ten wymagany procent). i fakt bycia epsem - lepszym niz kafelkarz nie ma tu nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: Dzwon do PL za darmoche !! 24.01.06, 17:26 Eurokrato, nie mieszaj dwoch systemow placenia za polaczenia za telefon - niemieckiego ze wszystkimi vorwahlami i - belgijskiego, z gory zaplanowanego jako drogi kto umie liczyc ten wybierze tansza oferte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.netcologne.de 24.01.06, 18:24 ok, krotkie podsumowanie z mojej strony, dlaczego w ogole sie wtracilem: u mnie w pracy nie mozna dzwonic prywatnie z telefonu sluzbowego, bo "wyjscie na miasto" jest zablokowane. Dlatego wiekszosc osob uzywa tzw. calling cards jak pilnie musi zadzwonic. Najtansza calling card oferowala rozmowy na nr stacjonarne za 3 centu/min. Ale z jakichs tam powodow operator musial te kare wycofac. Alternatywna karta jest 100% drozsza, bo rozmowa kosztuje 6 centow za minute. W pracy zawrzalo, na korytarzach dyskusje, jaka to drozyzna itd. Mialo sie wrazenie, ze ludzi o zarobkach powiedzmy bylej unijnej kategorii B od ust beda sobie musieli odejmowac, zeby sobie pozwolic na telefon. Wreszcie nerwy mi puscily i pytam sie goscia, ktory najwiecej biadoli, ile on miesiecznie przez te karte dzwonil. Okazuje sie, ze gora 30 minut. Czyli ta drozyzna to 90 centow MIESIECZNIE wiecej. Moje uwagi dotyczyly bardziej takich osob, ktore uprawiaja sztuke dla sztuki. Jak ktos codziennie dzwoni 1 godz. do Polski, to na pewno innaczej musi kalkulowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.boczek Re: Dzwon do PL za darmoche !! 09.03.06, 09:32 te niemieckie vorwahle to tez nic innego jak VoIP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruxa Re: Do Eurokraty (byłego) IP: *.cec.eu.int 09.03.06, 10:24 Z Niemiec i dzwonisz za 5 c do Polski? Juz rok temu było to dowodem nieudolności (bez obrazy), bo mozna było za 2 lub taniej :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 11:42 A ja polecam inny model telefonii. Jest to telefonia internetowa, o jakości zwykle nie odbiegającej od stacjonarnej. ALE: dzwonię z mojego telefonu stacjonarnego, który wpięty jest do routera internetowego, zakupionego u providera usługi. Router ten ma przypisany numer z jednej z polskich stacjonarnych stref numeracyjnych. SKUTEK: Ja dzwonię ze stacjonarnego do Polski za 3,5 ct/min, a do mnie można się z Polski zadzwonić płacąc polską taryfę lokalną lub ewentualnie międzymiastową, jeśli ktoś dzwoni z innej strefy numeracyjnej niż moja. Moja rodzina bardzo sobie chwali, że nie jest skazana na kontakty tylko z mojej inicjatywy :) Jakby ktoś był zainteresowany szczegółami, służe na priva (szymbi na gazeta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.cec.eu.int 25.01.06, 12:02 mała korekta - właśnie sprawdziłem cennik i była obniżka, aktualna cena połączeń to 3 ct/min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spin Re: Dzwon do PL za darmoche !! IP: *.cec.eu.int 09.03.06, 10:27 a daj spokój z takim koszmarem... Akurat zaporową cenę na połączenia dla mamusi lub teściowej baaardzo sobie chwalę... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_texas Art. bezpieczenstwo VoIP a Skype 09.03.06, 09:00 www.gsmmania.pl/article.php?story=20060308222338412 Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś