Dodaj do ulubionych

Poradnik dla nowych epsow.

12.02.06, 20:21
Obserwuje to forum juz od ponad roku i mysle ze jest tu zbieranina masy
fajnych ludzi.

Od pewnego czasu widze tez ze pytania rzucane tu czesto sie powtarzaja.
reakcje sa rozne. Czesto rzeczywiscie ciezko przerabiac ten sam temat po 20
razy.

Dlatego wiec mam propozycje zeby zjednoczyc sily i wyprodukozac cos w rodzaju
poradnika dla nowych epsow. Znalazly by sie w nim porady bardzo praktyczne i
na wszystkie te tematy ktore sa istotne dla osob ktore w Belgii dopiero
zaczynaja. I oczywiscie nie chodzi tu o tlumaczenie staff regulations.

Osobiscie mam kilka pomyslow na caloksztalt sprawy ale mysle ze fajnie by
bylo gdyby to byl wspolny wysilek tu ludzi. A jak sie zorganizujemy to to cos
mogloby powstac w ciagu 2 czy 3 miesiecy. Mysle ze wiele osob bedzie za to
wdzieczne.

Co wy na to?

Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: Poradnik dla nowych epsow. 12.02.06, 20:53
      Juz byly inicjatyty chyba, ale towarzystwo w 5 poscie zaczelo sie klocic i
      wyzywac...
      • emilia2006 Re: Poradnik dla nowych epsow. 12.02.06, 20:57
        Ale ja mam pomysl jak to zorganizowac zeby nie bylo takich incydentow bo ja
        jestem profesjonalistka.:)

Tomi na Ciebie tez licze.

• tomi_22 Re: Poradnik dla nowych epsow. 12.02.06, 21:02
          Ja sie nie mieszam do tego. To wasza inicjatywa, znaczy BXL. Moge jesynie
          przygladac sie z boku i kibicowac. Osobiscie to zycze powodzenia wam w tym.

Aha, kluczem do sukcesu moze byc rozmowa z mczaplem i paroma "innymi" osobami.
          • Gość: dramaciek Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 09:02
            Mysle, że to bardzo dobry pomysł. Pewnie wystarczyłoby zrobić go w PDF.
            Szczerze mówiąc to można by po prostu wkleic pewne wątki z forum. Tylko nie
            wiem jak z prawami Gazety Wyborczej? Chętnie sie przyłączę, ale pewnie nie na
            początku. pozdr.
            • Gość: szymbi Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.cec.eu.int 13.02.06, 09:25
              Pewną formę takiego uporządkowania zaproponowaliśmy na forum luksemburskim.
              Zapraszamy do czytania i naśladowania!

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30150
              • emilia2006 Re: Poradnik dla nowych epsow. 13.02.06, 09:32
                Super.
                Bylam bylam i byloby super gdyby ktos na poczatek to zrobil tu na Brukseli.
                Ja technicznie do tego jestem noga:)

Gratuluje inicjatywy.
                • tomi_22 Technicznie 13.02.06, 09:50
                  Od tej strony to wyglada tak: Robisz sobie kategorie z cyklu co jest potrzebne.
                  Potem uzywasz wyszukiwarki i szukasz. Jak znajdujesz to co cie interesuje to
                  kopiujesz to sobie do worda i szukasz dalej. Potem odrzucasz dublujace sie
                  posty, i starasz sie wynalezc te najbardziej tresciwe. I tak az do skutku. W
                  luksie TROCHE czasu to zajelo, podejrzewam ze tu jak bys pracowal non stop, to
                  w miesiac sie z tym uwiniesz.
                  • emilia2006 Re: Technicznie 13.02.06, 10:41
                    Prosze Panstwa,

Stworzylam spis rozdzialow jakie w tym przewodniku moglyby sie znalezc.
                    Napewno wiele rzeczy ominelam wiec prosze o zerkniecie i dobre rady
                    (konstruktywne)co jeszcze by moglo sie w tym znalezc.

Pozdrawiam.
                    ________________________________________________________________
                    Spis treści.

Każdy rozdział zawierałby cześć opisowa plus na dole użyteczne linki do źródeł.
                    Ewentualnie można by jeszcze dodać linki do wątków na EPSO forum, ale tego to
                    nie jestem pewna jeszcze.

Ominęlibyśmy tez zagadnienia które już zostały opisane w rożnych innych
                    przewodnikach typu Bigfoot czy Pascal czy Lonely Planet bo jaki sens.

Jak widać ze spisu treści to byłby przewodnik z zakresu codziennego życia a
                    sprawy związane strictum z instytucjami nie byłyby tu poruszane poza pierwsza
                    częścią bo to jest wszystko dokładnie opisane już gdzie indziej.

A. Od listy rezerwowych do listy plac.

Ten rozdział zawierałby następujące części:

1. Szukanie konkretnej pracy.
                    2. Wysyłanie aplikacji – komu i jak.
                    3. Lobbying.
                    4. Przyjazd na interwiew – jak zorganizować kilka w jeden dzień, gdzie się
                    zatrzymać podczas pobytu, jak uzyskać szybki zwrot kosztow, jak dojechać jak
                    odjechać i jak poruszać się najefektowniej po Brukseli itp.
                    5. Medical.
                    6. ...........................

B. Od oferty pracy do przyjazdu.

1. Co można zrobić już w Polsce albo o czym już trzeba pomyśleć – lista
                    kontrolna.
                    2. Przeprowadzać całość inwentarza czy nie?
                    3. Firmy przeprowadzkowe i cala procedura z tym związana.
                    4. ...............................

C. Bruksela optymalnie.

1. Pierwsze lokum – opcje i jak je znaleźć, dobre dzielnice, rachunki itp.
                    2. Sprawy finansowe – nowe konto, kaucja za mieszkanie, ile na początek…..
                    3. Telefon, telewizor i Internet plus innego rodzaju opłaty związane z lokum.
                    4. Transport – jak się poruszać po Brukseli i Belgii.
                    5. Kupno samochodu – jak i gdzie plus procedury pożyczkowo rejestracyjne.
                    6. Alternatywa do kupna samochodu – taksówki, car-share, wynajem itp.
                    7. Sprawy zdrowotne, lekarze, szpitale – gdzie i jak.
                    8. Dzieci – od bobasa do wieku przedszkolnego – żłobki, nianie, …….
                    9. Dzieci – wiek szkolny.
                    10. Szkoły Europejskie.
                    11. Szkoły lokalne.
                    12. Szkoły polskie.
                    1.3 Co robić w wolnym czasie? – Gdzie znaleźć informacje o imprezach, kina,
                    teatry, koncerty.
                    14. Ciekawe miejsca w Brukseli i okolicach – informacje, których normalnych
                    przewodnikach nie ma.
                    15. Ambasad i konsulat Polski.
                    16. Pomoc domowa, sprzątanie…..
                    17. Kupno nieruchomości.
                    18. Parkowanie, mandaty, prawo jazdy.
                    19. Doszkalanie się poza instytucjami.
                    20. Sprawy bliskie niezatrudnionym partnerom.
                    21. .....................

D. Sklepy, sklepy, sklepy.

1. Artykuły spożywcze – supermarkety, ceny, zakupy jedzenia przez net….
                    2. Polskie produkty i sklepy Polskie.
                    3. Meble – od tanich do mniej drogich.
                    4. Transport mebli os sklepu do domu plus winda zewnętrzna na 12 piętro .
                    5. Gospodarstwo domowe plus elektronika.
                    6. Księgarnie francusko, anglo, polsko i innojęzyczne.
                    7. Sklepy z odzieżą.
                    8. Usługi – szewc, hydraulik, mechanik i inne naprawy……
                    9. ……………..

E. Odrobina luksusu.

Ten rozdział byłby napisany na końcu bo nie aż taki ważny.

1. Biura podroży, plus ogólne pomysły na weekendowe i nie tylko wyskoki.
                    2. Fitness kluby.
                    3. Kosmetyczki, fryzjerzy, masarzysci ……
                    4. Golf, żagle, kręgle, tenis,
                    5. Rower (oddzielny rozdział bo to moje hobby )
                    6. Kawiarnie, puby, restauracje, nightclubs – to czego nie ma w przewodnikach.
                    7. ………………….

• Gość: Sofi Dobre ... IP: *.cec.eu.int 13.02.06, 11:12
                      Najbardziej podobalo mi sie:
                      - jak sie najEFEKTOWNIEJ (sic!) poruszac po Brukseli.

Zwazywszy odsetek singli wsrod Polakow, ktorzy tu zjechali, temat wydaje sie
                      niezwykle wazki :)
                      • emilia2006 Re: Dobre ... 13.02.06, 11:23
                        Sofi ty sobie nie rob jaj tylko looknij i powiedz czego tu brakuje na tej
                        liscie. :)

Zwazywszy ze w ciagu ostatnich 18 lat jest to moja druga produkcja po polsku
                        poza streszczeniem na konkursie) to i tak mi niezle idzie.

Jak ktos wie jak stworzyc tekst w pdf zeby byly tez zakladki z rozdzialami to
                        postawie piwko. Jak skonwertowac tekst to wiem ale jak te zakladnki zrobic to
                        nie mam pojecia a boje sie spytac mojej sekretarki po SGH :))))) (Zartuje
                        oczywiscie co do sekretarki reszta postu jaknajbardziej powazna)
                        • kapitan_ameryka Re: Dobre ... 13.02.06, 11:26
                          Gość portalu: Sofi napisał(a):

> Najbardziej podobalo mi sie:
                          > - jak sie najEFEKTOWNIEJ (sic!) poruszac po Brukseli.
                          >
                          > Zwazywszy odsetek singli wsrod Polakow, ktorzy tu zjechali, temat wydaje sie
                          > niezwykle wazki :)

Czepiasz sie. Kazda potwora znajdzie swojego amatora.
                          • Gość: Sofi OK, w takim badz razie IP: *.cec.eu.int 13.02.06, 11:39
                            rozbudowalabym rozdzial:
                            20. Sprawy bliskie niezatrudnionym partnerom.

czyli kwestie pozwolenie na prace, ORBEM itp. mozliwoscie znalezienia pracy,
                            kiedy trzeba miec pozwolenie, a kiedy nie i jak to wszystko jesc.
                            Mam wrazenie ze z niewielkimi wyjatkami (np. jakubsky), nasi partnerzy
                            poruszaja sie w tym temacie jak dzieci we mgle i nie wiem tylko czy to dlatego,
                            ze nie chca czy ze nie moga.

W kwestiach kulinarnych osobliwosci uwazam, ze szanowny Wielki Brat powinien
                            zasilic forum swoja lista 1200 gatunkow piw belgijskich.
                            • emilia2006 Re: OK, w takim badz razie 13.02.06, 12:05
                              Sofi masz racje tylko ze u mnie przyjechalismy oboje do instytucjii wiec ja
                              tego nie przechodzilam.

W tej kwesti wiec licze na partnerow EPSOW bo temat jest bardzo wazny i ten
                              rozdzial mozemy odpowiednio rozbudowac.

Czy jest ktos chetny i bardziej kompetentny i gotowy pomoc z tym rozdzialem?
                              • Gość: Bruxa Re: OK, w takim badz razie IP: *.cec.eu.int 14.02.06, 12:15
                                pewnie Jakubsky - z moją pomocą, bo jeśli on sobie poradził, to jak myślicie -
                                kto mu dostarczył podstawowych informacji? Wszystkie te sprawy są w intranecie,
                                na stronach ONEMu i ORBEMu, oraz BLBE, ale rotrzepane jak jaja na biszkopt i
                                wielu woli mówić "nie da się" niż przysiąść fałdów i poszukać.
                                • Gość: paffff Re: OK, w takim badz razie IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 28.06.06, 19:44
                                  przyznaj sie Bruxa mialas duzo czasu w pracy na szukanie ;D
                    • epsotek Re: Technicznie 14.02.06, 15:41
                      Do części handlowej pewnie warto by było dopisać coś na temat zakupów bez VATu
                      oraz o zniżkach dla "Epsuf"

A poza tym to fajny pomysł.
    • Gość: mczapl Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.europarl.eu.int 13.02.06, 16:42
      Bardzo sie ciesze, ze sa ludzie zainteresowani inicjatywa stworzenia poradnika
      dla nowych epsow i nie tylko.

Mam pewien pomysl, ale najlepiej byloby stworzyc zespol redakcyjny, ktory sie
      zajmie tym wszystkim. Jezeli jestes chetny by pomoc innym i potrafisz pisac
      lepiej niz niejeden posel, to wyslij do mnie maila na mczaplicki@europarl.eu.int

Spis tresci jest bardzo fajny i zapewne bedzie stanowil os centralna naszych
      wypocin.
      • emilia2006 Re: Poradnik dla nowych epsow. 13.02.06, 16:52
        Wyslalam ci maila na poczte gazetowa.
        Pozdrawiam.
      • Gość: Sofi Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.cec.eu.int 13.02.06, 17:02
        Jezeli jestes chetny by pomoc innym i potrafisz pisac lepiej niz niejeden
        posel, to wyslij do mnie maila na mczaplicki@europarl.eu.in

>>> Oulala - to zalezy kogo sie wezmie za benchmark posla (-nki). jesli ta
        pania tutaj: serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3158290.html to mysle ze kazdy
        z nas ja bije na glowe.
        • Gość: dramaciek Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 17:32
          Tak z mojego doświadczenia, to zacznijcie od czegoś małego i potem stopniowo
          rozbudowujcie. Bo jak będziecie chcieli stworzyć produkt doskonały to nie
          zobaczymy go za 5 lat. Jestem cienki w elektroniczne klocki, ale koncept
          wikipedii jest wzorcowy. Moze by stworzyć EPSOpedię? :)Popieram inicjatywę,
          włączę sie w ograniczonym zakresie, ale dajcie mi kilka miesięcy :)
          • Gość: byly_eurokrata Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.netcologne.de 13.02.06, 17:37
            hehe, dramaciek, niejeden(-na) tak obiecywal(-a) a po przyjezdzie do BRUXa
            zrobilo sie wokol nich cicho jak w studni.
            Moze by tak wzor "Real Life" z MTV zorganizowac tu soap pt. "Pierwszy dzien
            swiezych epsow w nowej rzeczywistosci"?
            • Gość: mczapl Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.europarl.eu.int 13.02.06, 17:44
              Byly - nie badz taki sceptyczny wobec dramaciaka. Ja tez obiecywalem, ze jak
              sie pojawie w Brux bede pomagal i jak dotad slowa dotrzymuje - i wierze, ze w
              jego przypadku tez tak bedzie...
              • Gość: byly_eurokrata Re: Poradnik dla nowych epsow. IP: *.netcologne.de 13.02.06, 17:50
                Nie na serio mowie z tym Real Life. Raz jedna dziewczyna na goraco tu opisala
                swoj pierwszy dzien pracy, to moim zdaniem naprawde ciekawe: zalatwiania
                badge´a, adresu emailowego, wypelnianie najwazniejszych formularzy sluzbowych,
                brak tego czy tamtego w biurze, stosunek innych do nowych. To tez jest w sumie
                przydatne.
          • Gość: Bruxa to jest dobry pomysł... IP: *.cec.eu.int 14.02.06, 12:18
            Uważam, że pomysł z leksykonem jest dobry. To byłoby prostsze w obsłudze, gdyby
            zrobić hasłowo i alfabetycznie. Krótsze teksty, a na koniec odsyłacz "patrz
            również...
      • Gość: tito NIE PDF IP: *.europarl.eu.int 15.02.06, 15:00
        Ja chetnie wejde do redakcji (ale ortografie musi mi ktos sprawdzac) i bede
        pisal to co wiem i to co moge znalezc w necie.

Nie jestem przekonany do PDF.

Co powiecie na stworzenie strony www? Z poradnikiem, z baza fiszek chetnych,
        itd. Zaczniemy lekko - bez bajerow a potem sie zobaczy. I tutaj Paw IT bylby
        uzyteczny w koncu :)
        Ja moglbym uzyczyc mojego serwera na poczatek a powoli moglibysmy zlozyc sie na
        domene i serwer. Co wy na to?
    • Gość: pawiu zycze powodzenia ;D IP: *.142-200-80.adsl.skynet.be 14.02.06, 13:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=30732895&a=30732895
      bo jak dotad epsy nie ptrafily nic zrobic. Poza DrJ ale Jakubsky to nie eps
      wiec sie nie liczy ;D
    • Gość: pawiu ubezpieczenie zdrowotne wspolmalzonkow IP: *.88-201-80.adsl.skynet.be 15.02.06, 20:19
      jakos wszycy piekni mlodzi ale ale
      a) W Belgii sa 3 poziomy ubezp zdrowotnych duze ryzyko/amle ryzyko +
      uzupelniajace

b) ubezpieczenie epsa standardowe jest na poziomie malego ryzyka

c) polowki raczej nia sa tym oobject o dental nie mwoiac

zeby bylo fajniej z wiekiem coraz trudnie sie zpaisac na ubezp dodatkowe czy
      czasem na male ;) a ile mi wiadomo stawka z momentem zapisania w zasadzie nie
      rosnie mimo wieku im pozniej sie zapiszesz tym wiecej bulisz...

a sluzba zdrowia w Belgii niejest tania oj nie jest.
      • emilia2006 Re: ubezpieczenie zdrowotne wspolmalzonkow 16.02.06, 09:58
        Masz racje Paw wcale nie jest tanie.

Lekie zlamanie raczki i 6000 bez pobytu w szpitalu.

Czekamy na powrot mczapl z wojazy i planning poradnika sie zacznie.

Paw a ty czasem nie masz zdolnosci pisarskich?
        • Gość: Pawel Re: ubezpieczenie zdrowotne wspolmalzonkow IP: 212.244.213.* 28.06.06, 16:55
          Mam takie pytanko, czy udało się wam zrobić ten poradnik dla nowych?
          Pozdrawiam.
        • Gość: paffff do Emilii -jeszcze ubezpieczenie odp cywilnej IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 28.06.06, 19:21
          > Paw a ty czasem nie masz zdolnosci pisarskich?
          nie nie ma niestety jestem analfabeta po polibudzie ;o)

A do ubezpieczenia od opd cywilnej - tez wazne. kosztuje standardowo ok 70Eur
          na rodzine/rok - i pokrywa wszelkie kwestie odpowiedzialnosci typu:
          - zbijesz szybe sasiadowi
          - podapiesz mu lakier leasingowanego BMW ;)
          - dziecko kopnie pilke i patrz pkt 1...

a Belgowie maja to do siebie ze uwilebiaja sie o takei rzeczy sadzic bo
          ZAKLADAJA, ze osoba pozwana jest ubezpieczona - a kasa z ubezpieczenia to tak
          jak niczyja ;)

Pozdrawiam
          PD
    • bartekn82 Re: Poradnik dla nowych epsow. 28.06.06, 18:58
      swietny pomysl !!!! trzymam kciuki za sprawna realizacje, pozdrawiam zespol
      redakcyjny :)
    • Gość: paffff poradnik CD IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 28.06.06, 19:24
      jesli chcecie zeby byla to forma ogolnei dostepna moze warto zrobic to w jednym
      miejscu
      forum? dzierzawiona domena z darmowyn hostingiem? a moze cos a la blog?

tam kazdy chetny dopisuje swoja wiedze tematyczna a inne watki sa do dyskusji i
      ew FAQ.

Jesli na tym forum mczapl moze spokojnie 'powiesic' watek o poeraniku na
      pierwszym miejscu i w ten sposob kazdy wchadzacy na forum wpierw moze poczytac
      co i jak znim zada pytanie...

pozdruffka
      PD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka