IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.06, 22:07
Forumowicze, powiecie mi cos nt. tej wlasnie dzielnicy? Udalo mi sie tam
znalezc lokum, calkiem fajne i nie najdrozsze - jak na poczatek uwazam, ze
nie zle. Palcem na mapie + zdjecia, wyglada w porzadku, a rzeczywistosc
pokaze jak jest naprawde.
Czy to bezpieczna okolica dla samotnej epski?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: jette IP: *.240.81.adsl.skynet.be 20.06.06, 22:43
      to mi przypomina historie sprzed kilku miesiecy-poznana przez to forum pewna
      wowczas przyszla epska (z czasem super kolezanka)poprosila aby zwiedzic z nia
      zarezerwowane przez net jeszcze z PL mieszkanie na Jette,bo marzyla o widoku na
      Atomium.Pomimo moich wielu nieeeeeeeeee pierwszego dnia zwiedzila ow mieszkanko
      (blok niedaleko szpitala Brugmann)i zachwycila sie,a skonczylo sie ze
      zamieszkala u innej fantastycznej epski (dzieki temu forum)a potem znalezlismy
      jej studio przy Ambiorix ktore wkrotce zwalnia.Moze i Jette jak na BXL to
      spokojna dzielnica,ale............. NAJWIEKSZY MINUS zbyt daleko od
      pracy.Obecnie jest masa wolnych mieszkan blizej dzielnicy UE
      ps pozdrowienia dla...rozpoznaja sie
      • Gość: nowa epska Re: jette IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.06, 23:39
        blisko to to nie jest... nawet na mapie :( ale na poczatek cos za cos :)
        A jak dlugo sie jedzie do Schumana? tak orientacyjne?
        Jak jej mieszkanko jest ladne to moze sie z nia skontaktuje, jak przyjade???
        Dasz mi jakies namiary?
        Dzieki
        • maggreally Re: jette 21.06.06, 00:28
          glownie z powodu odleglosci nie wzielam tego mieszkania to jest ok. 15 - 18
          przystankow metra od schumana, mieszkanie ktore teraz bede opuszczac jest
          wystawione na sprzedaz w agencji i niestety nie mam pojecia co bedzie dalej -
          czy do wynajmu, czy nie.....
          natomiast jak juz wspomniala Anbxl w tej chwili mozna naprawde za "male"
          pieniadze znalezc cos bardzo blisko instytucji - tylko ze trzeba byc na
          miejscu - pochodzic i poszukac ogloszen ktorych jeszcze jest bardzo duzo...
          • Gość: kontraktowiec cena IP: *.cec.eu.int 21.06.06, 10:02
            A co znaczy niedrogo - bo nie znam cen z Jette.

Pokoj z salonem (acz nie duzymi) w okolicach Schumana
            mozna juz za 600 euro.

• Gość: nowa epska Re: jette IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.06, 11:15
      18 przystankow to troche duzo, z jakas godzina wyjdzie....
      Chyba sie rozejrze sie za czyms blizej, a miesiac czy dwa na poczatek sie
      przemecze :)
      Dzieki
      • Gość: anbxl Re: jette IP: *.240.81.adsl.skynet.be 21.06.06, 21:14
        kontraktowiec wczoraj widzialam sporo ogloszen juz za 450-500euro nawet umeblowane studio i 1 pokojowe
        nowa tam nawet nie masz dobrego polaczenia metrem,odpusc sobie...Najlepiej zrobisz jak na pierwsze dni wezmiesz nawet apart hotel i na miejscu rozgladniesz sie-nie wynajmuj w ciemno to jak kupowanie kota w worku,naprawde jest duzy wybor,moze napisz do gokm ona zwalnia mieszkanko od 1/08 a podobno wlascicielka ma obecnie kilka do wynajecia,miejsce przy samym merode,jezeli chcesz to was skontaktuje
        M+P pozdro,P juz coraz blizejjjjjjjjjjjjjjjjjjjj,och ta agencja.....z tego co wiem to jest na Av Louize i bedzie wynajmowac to studio-tak mi mowili przez telefon
    • Gość: Ja tam mieszkam Re: jette IP: *.upc.chello.be 21.06.06, 21:57
      i sobie chwale. cala droga do shumana zajmuje mi metrem ok 20. nikt przy
      zdrowych zmyslach nie jezdzi od stacji houba brugman caly czas linia 1A tylko
      przesiada sie na Simonisie (sprawdzilam ze stoperem nawet z przesiadka jest 10
      min krocej). wszysko zalezy jak daleko jest do metra od mieszkania i dalej od
      metra do pracy. dla mni 30 min do pracy nie jest uciazliwe a za cene studia w
      centrum mozna wtedy wynajac jednopokojowe np takie jak moje ok 80 m ;))
      Pozdrawiam i zycze powodzenia w BLX ;))
      • Gość: anbxl Re: jette IP: *.240.81.adsl.skynet.be 21.06.06, 22:04
        I jak jest na stacji Simonis szczegolnie w godzinach szczytu?Tez sobie chwalisz?Nigdy nie mialas zlych doswiadczen,szczegolnie poznym wieczorem??Moja corka chodzi na Jette do szkoly (moze znasz St Pieterscollege)i codziennie opowiada kryminalne historie.Przed miesiacem jak popsul mi sie samochod to tez przyszlo mi jezdzic z Simonis-nie tylko przepelnione i smierdzace metro (w godzinach szczytu)to wieczorem pelno podejrzanych typow.Osobiscie uwazam ze np dobrze jest tam cos kupic na dluzej,a jako pierwsze wynajac cos blizej pracy
      • Gość: ? Moze pociagiem? Na Jette zatzymuje sie jadacy na IP: *.access.telenet.be 21.06.06, 22:46
        Schumana.

Rozklad mozna sprawdic na www.sncb.be
        • anbxl Re: Moze pociagiem? Na Jette zatzymuje sie jadacy 21.06.06, 23:14
          Pewnie lepiej pociagiem ale te chyba sa co godzine-czasem jezdze wlasnie tamtedy pociagiem z gare lux do siebie wlasnie przez gare de jette
    • slonce3 Re: jette 22.06.06, 16:12
      A ja mieszkam w Jette od lat nastu i sobie bardzo chwale. Do pracy jezdze, co
      prawda samochodem, ale czasami tez i pociagiem. I jest to bardzo dobre
      polaczenie. Tylko 10 minut do Schumana!!! Co prawda jest chyba jeden albo 2
      pociagi bezposrednie na godzine, ale z przesiadka na dworcu Nord i bez
      wyczekiwan na peronie, podroz trwa max. 20 min.
      W dodatku pociag jest duzo luzniejszy i spokojniejszy niz metro.

Oczywiscie jak we wszystkich innych dzielnicach, jesli sie uprzec, to tez sie
      znajda miejsca mniej spokojne. Ale jest to dobra dzielnica. Wszystko pod reka,
      duzo sklepow, nie trzeba robic kilometrow, zeby zaopatrzyc lodowke. Sporo
      imprez kulturalnych. Etc.

Acha. I jest to dzielnica, ktora ma bardzo dobra reputacje wsrod Belgow, a to
      jest dobry wskaznik;)
      • Gość: anbxl Re: jette IP: *.240.81.adsl.skynet.be 22.06.06, 18:13
        Zgadzam sie co do reputacji,sklepow,imprez,szkol (do szkoly mojej corki chodzi
        bardzo duzo dzieci eurokratow i belgijskich ministrow).No i Jette rozwija sie-
        niezla jest ta nowa dzielnica-nowe bloki-osiedle na Jette,ale to chyba dobre
        dla kogos kto juz tu zadomowil sie,a nie dla kogos kto zacznie prace i bedac na
        okresie probnym nieraz mu przyjdzie zostac,,po godzinach,,
        • Gość: Ja tam mieszkam Re: jette IP: *.upc.chello.be 22.06.06, 20:34
          oczywiscie ze kazdy ma swoje zdanie nt ale nie ma co sraszyc dziewczyny.
          - jesli bedzie pracowala jako eurokratka po konkursie to raczej nie bedzie
          miala problemu z przedluzeniem umowy.
          - tak sie mowi ale to pierwsze mieszkanie nie jest takie "czasowe" my wlasnie w
          tym czasowym mieszkamy juz 2 rok i nawet przymiezajac sie do kupna mieszkania
          po okresie probnym to pewnie w tym mieszkaniu spedzi troche czasu.
          - co do nadgodzin to jesli bedzie je miala na poczatku to tym bardziej beda
          poznie i co wtedy kiedys trzeba bedzie zanocowac w biurze;)
          - dla mnie infrastruktura i komfort duzego mieszkania to dosc duza wartosc (
          nie wspominam o cenie.
          zycze trafnych wyborow ale lepiej je podjac juz w BLX niz Polsce
          • Gość: Ja tam mieszkam Re: jette IP: *.upc.chello.be 22.06.06, 20:37
            a i jeszcze przestepczosc coz wszedzie moze byc nieciekawie po 22 nie tylko na
            jette bardziej bym obstawiala opustoszala w wekendy CEE i zatloczone
            Ixelles ;))
            • Gość: anbxl Re: jette IP: *.240.81.adsl.skynet.be 22.06.06, 21:06
              Oki masz podwojna racje :-))Ale tez zachecam do wyboru tu na miejscu,a nie przez net z PL
    • thelma333.3 Re: jette 26.09.14, 21:14
      witam, podbijam temat; jak wygladaja warunki obecnie? jakies swieze opinie? chodzi mi zwlaszcza o bliskosc ringu , a takze, czy lataja tam samoloty z zaventem? pozdr I dzieki z gory za wszelkie opinie
      • najlepszy_znawca_tematu Re: jette 02.10.14, 11:39
        Witam,

Mieszkam na dalekim Jette (czyli blisko ringu i Wemmel). Ring wcale mi nie przeszkadza - zero halasu. Jesli chodzi o samoloty, to lataja - czasem czesciej czasem rzadziej. Jesli masz w zwyczaju spac przy otwartym oknie, a nie chcesz wstawac o 6 to odradzam.

Jette to fajna dzielnica, choc oczywiscie duzo zalezy od konkretnej okolicy. Generalnie im dalej o bazyliki tym lepiej, choc w okolcy Spiegel/Mirroir tez znajda sie fajne miejscowki.

Tak jak juz ktos napisal przed kilkoma laty, jest to bardzo belgijska dzielnica i zdaje sie najbardziej flamandzka ze wszystkich dzielnic BXL. Co nie znaczy, ze nie ma Polakow i polskiego sklepu. Oficjalne, urzedowe broszurki informacyjne przed ostatnimi wyborami lokalnymi byly po FR, NL, EN, RO i PL.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka