Dodaj do ulubionych

temp a przyszlosc

IP: *.direct-adsl.nl 29.06.06, 23:08
witam serdecznie.
bede sie staral o prace temorary agent-a w IT, AST3. jakie sa szanse dostania
stalej pracy po wygasnieciu kontraktu? od czego to zalezy?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: temp a przyszlosc IP: *.78-136-217.adsl.skynet.be 29.06.06, 23:17
      Zadneeeeeeeeeeeeeeeeeeeee-aby dostac stala prace to musisz zdac konkurs chocby
      wewnetrzny,ale ich bedzie coraz mniej,bo ostatnio i to jest w trakcie wydano
      miliony na konkurs kontraktowy UE 25.
      Czasem ale to jak w toto lotku mozesz miec szczescie,5ale chyba coraz
      mniej.......)bo nie jestes np ladna Wloszka i nie masz siostry sekretarki HoU
      het leven zo als is,ale i tak probowac warto...........
      • Gość: XXX Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 30.06.06, 08:41
        To nie jest dokladnie tak.
        Jak masz kontrakt na np kilka miesiecy albo rok to oczywiscie jest szansa ze
        moga ci go przedluzyc. Nie wiem dokladnie na ile ale zdaje mi sie ze maximum do
        3 albo 6 lat tak moga robic. W moim przypadku jest tak ze moge byc przedluzana
        do 6 lat. Po 6 latach niestety przy obecnych przepisach nie da sie dalej
        przedluzyc. Ale przepisy przeciez moga sie zmienic tak jak do tej pory sie
        zmienialy na kozysc takich przypadkow.

Takze na starcie mozesz sie dowiedziec czy w twojej sytuacji to maximum jest 3
        czy 6 lat.

To czy Twoje krotkie kontrakty beda przedluzane to zupelnie inna bajka. Jak
        jestes gosciu OK i jak jest zapotrzebowanie na twoje zdolnosci to raczej kazdy
        kto moze stara sie ci kontrakt przedluzac. Poza tym bedac juz tu robisz
        networking i jak ludzie wiedza ze jestes OK gosc i ze dobrze sie z toba
        rozmawia to zawsze cos ktos ci powie ciekawego, powiadomi o wakatach itp.

• Gość: isi Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 30.06.06, 09:01
          u nas niestety jest ogromne parcie na zwalnianie kontraktowych i nie
          przedluzanie z nimi umow. Chyba duzo zalezy od szefow, a ci przyjeli polityke
          zatrudniania ludzi po konkursach z nowych panstw.
          Kontraktowi odchodza i nic nie da sie na to poradzic.
          Ale zawsze trzeba miec nadzieje.
          • Gość: kontraktowiec kiedy konkursy ? IP: *.cec.eu.int 30.06.06, 09:52
            wszystko fajnie ale kiedy beda konkursy?
            kiedy?
            ostatnie AST (C) czy AD (A) na EPA byly przeciez
            prawie 3 lata temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: dianette pytanie IP: *.netcologne.de 30.06.06, 11:21
              Nie rozumiem polityki EPSO.
              Dlaczego nie ma mozliwosi zatrudniania kontraktowcow na stale. Skoro ktos sie
              sprawdzil?
              Ok cala ta gadanine o sprawiedlisowci, ze kazdy powinnien miec szanse, ze
              konkurs zew jest dla wszystkich mozna wlozyc miedzy bajki. W takim razie po co
              sa w ogole organizowane konkursy wewnetrze? Przeciez one z marszu dyskryminuja
              ludzi z zewnatrz , ktorzy nawet nie maja szans na wziecie w nich udzialu.
              Oprocz tego tylke sie tu slyszalo, ze w przypadku konkursow zew. i tak tzw.
              tempy maja od razu przewage ( jesli zdadza) nad ludzmi z zewnatrz.

Moze mnie ktos oswieci? bo moim zdaniem ta polityka nie ma sensu...
              • byly_eurokrata Re: pytanie 30.06.06, 11:35
                Konkursy wewnętrzne to jednoznaczne przegięcie piętnowane przez europejskie
                związki zawodowe, ale forsowane przez pewne kręgi głównie w parlamencie.

Co do kontraktowców itd. Nie rozumiem Twoich zastrzeżeń, ja byłem tempem i żeby
                nim zostać musiałem przejść skrócony egzamin (bez preselekcji, tylko wiedza
                fachowa pisemnie plus ustny). Podobnie postępuje się obecnie w ramach tego
                konkursu na 4 kategorie kontraktowych, tez byly egzaminy pisemne i są ustne.
                Więc w sumie za friko nikt się na tempa (generalnie) nie dostaje. Jeśli temp
                pracuje na stanowisku powiedzmy 2 lata, poczym zdaje egzamin EPSO, to jest
                przeciez takim samym laureatem tego egzaminu jak ktoś "z ulicy". On ma po
                prostu przewagę, że ma 2 lata doświadczenia zawodowego na dokładnie tym
                stanowisku, które się chce obsadzić. To chyba normalne, że pracodawca woli
                pracownika, którego zna od 2 lat niż zupełnie sobie nieznanego.
              • przemas_ue Re: pytanie 30.06.06, 11:48
                kontraktowcy zatrudnieni na stale w agencjach office'ach typy PMO, OIB po
                zdaniu drugiej czesci testow na kontaktowcow maja szanse na staly angaz (o
                wiele mniej atrakcyjny finansowo), natomiast kontaktowcy w DGs maja inny statut
                (por. art. 85 i 88 dolaczonych do statutu zasad stosowwanych do tzw. innych
                pracownikow) i generalnie zalezy od polityki HR danej DG, co z takim
                delikwentem zrobia
                • Gość: anbxl Re: pytanie IP: *.78-136-217.adsl.skynet.be 30.06.06, 19:08
                  XXX ale ty wszystko widzisz w rozowych kolorach,ale zapewniam ciebie,ze nawet
                  bedac oki i nawet majac super poparcie mojego HoU(do dzis przyjaznimy sie)nic
                  nie dalo sie zrobic,bo byli z lepszymi plecami.Nie tak dawno zaproponowano mi
                  kontrakt w dg markt-majac juz doswiadczenie i zapewnienie przyszlego HoU ze
                  bedzie oki (ale on nie zawsze duzo moze)udalam sie do HR,a tam pani byla direct-
                  krotki kontrakt,bo na dluzszy i tu pokazala mi liste bylo sporo chetnych...
                  A napewno bedzie coraz gorzej,a z tego co do mnie doszlo od stycznia nawet
                  niemozliwe przydluzania kontraktow tempow,bo te miejsca sa juz przeznaczone dla
                  laureatow konkursow kontraktowych EU 25 i tu czy ktos moze to potwierdzic
                  podobno pierwsze kontrakty dla tych nowych kontraktowych beda 5 letnie a
                  nastepne bezterminowe (cos jest ale ogolnie na stronie dg admin i to doszlo do
                  mnie,ale czy ktos jeszcze cos slyszal na ten temat??)
                  Co do konkursow wewnetrznych to byly wlasnie zwiazki swoich dlugoletnich tempow
                  forowaly,pewnie ze to nie sprawiedliwe,ale c'est la vie i zawsze tak
                  bedzie.......
                  • byly_eurokrata Re: pytanie 30.06.06, 19:21
                    ANBXL, z tymi zwiazkami to sie akurat nie zgodze. W 2004 zwiazki - i to
                    wyjaktowo wszystkie - wyslaly do wszystkich pracownikow wspolnego emaila, ze
                    Parlament planuje zapis w przepisach umozliwiajacy przejscie asystentom poslow
                    do parlamentu na konktrakt staly bez egzaminow pod warunkiem "odsiedzenia" w
                    parlamencie jakiegos tam okresu czasu. Nie wiem, jak ta historia się skonczyla,
                    ale Komisja w sprostowaniu napisala bardzo enigmatycznie, ze nie bedzie
                    zadnych "automatycznych" mianowan, tylko ze bedzie sprawdzanie kwalifikacji w
                    opraciu o te same kryteria. Ale jak znam zycie, skonczylo sie na tym, ze
                    uchwalono egzamin wewnetrzny dla ludzi ze stazem, ktory sila rzeczy nigdy nie
                    moze byc tak nieobliczalny jak preselekcja EPSO
                    • Gość: anbxl Re: pytanie IP: *.78-136-217.adsl.skynet.be 30.06.06, 20:18
                      Byly slyszalam o tej sprawie,ale to nie to samo o czym ja myslalam-dzieki
                      zwiazkom juz jakis czas temu robiono konkursy wewnetrzne dla tych,ktorzy,moze
                      najczesciej ktore pracuja jako tempy nawet kilkanascie lat (taaakkkkk)i
                      kilkanascie razy nie zdaly egzaminu,a po takim wewnetrznym(rozmowie)sa juz
                      styatutowymi.Co do tych asystentow poslow to pewnie,ze to nigdy nie przejdzie i
                      to jest logiczne,bo po co komu taki asystent z odrzutu (czytaj dostal sie po
                      znajomosci,cos ostatnio ucichla sprawa asystentow LPR gdzie zona tam kogos
                      pobierala pensje asystencka nie wyjezdzajac z PL)
                      • byly_eurokrata Re: pytanie 30.06.06, 20:29
                        w tym kontekście są trzy kategorie osób:
                        a) asystenci posłów = kumoterstwo
                        b) pracownicy kontraktowy na tzw. indefinite time jak np. nauczyciele jez.
                        obcych, ktorych po kilkunastu (!)latach pracy w 2004 r. czescwiowo wyrzucono z
                        pracy na zbity pisk, przeciwko czemu -slusznie- protestowaly zwiazki zawodowe
                        c) zwykle tempy, ktorym cześsciowo dawano kontrakt na 3-4 miesiace i
                        przedluzano go dopiero w ostatniim dniu uplywu kontraku, przeciwko czemu -
                        rowniez slusznie- prostestowaly zwiazki zawodowe.

Tylko przypadek a) to prywata, w przypadku b) i c) jak najbardziej mozna
                        zrozumiec stanowisko zwiazkow zawodowych
    • Gość: zuza Re: temp a przyszlosc IP: *.upc.chello.be 01.07.06, 20:35
      .. a ja cCi powiem , probuj, nigdy nic nie wieadomo, jako tempo masz pensje
      urzednika, a moze dostaniesz kontrakt bezterminowy? trzeba probowac..
      • Gość: anbxl Re: temp a przyszlosc IP: *.235-201-80.adsl.skynet.be 01.07.06, 20:41
        Pewnie jak sie nie ma stalej pracy to zawsze warto probowac,bo tylko moze byc
        lepiej........
        • kontraktowiec Re: temp a przyszlosc 02.07.06, 11:00
          "tempo" juz chyba nie ma a Contract Agents maja troche gorsze pensje>
          Tzn FG IV (odpowiednik A) ma nizsza niz funkcjinariusz A :((
          • byly_eurokrata Konkursy wewnetrzne 02.07.06, 18:06
            Czasami dobrze poczytac staff regulations. Polecam Art. 29 (uwaga na
            sformulaowania typu...."only to members of the temparary staff"):

3. The institutions may organise internal competitions for each function group
            on the basis of qualifications and tests for the institution concerned which
            shall be at grade AST 6-level or higher and at grade AD 9-level or
            higher.
            These competitions will be open only to members of the temporary staff of that
            institution engaged in accordance with Article 2(c) of the Conditions of
            Employment of other Servants of the European Communities.The institutions shall
            require as minimum qualifications for these competitions at least ten years of
            service as a temporary servant and having been recruited as a temporary servant
            on the basis of a selection procedure which ensured the application of the same
            standards as for the selection of officials in conformity with Article 12(4) of
            the Conditions of Employment of other servants. By derogation from paragraph (1)
            (a) of this Article, the Appointing Authority of the institution that engaged
            the temporary servant shall, before filling a vacant post in that institution,
            consider transfers of officials within the institution in parallel with
            successful candidates from these internal competitions.
            4. Once every five years the European Parliament shall organise an internal
            competition on the basis of qualifications and tests for each function group
            which shall be at grade AST 6-level or higher and at grade AD
            9-level or higher, in accordance with the conditions set out in the second
            subparagraph of paragraph 3.
          • byly_eurokrata Re: temp a przyszlosc 02.07.06, 18:10
            kontraktowiec napisała:
            > "tempo" juz chyba nie ma a Contract Agents maja troche gorsze pensje>
            > Tzn FG IV (odpowiednik A) ma nizsza niz funkcjinariusz A :((

Nie do konca, "contract agent" to nowe pojecie na byle "auxiliary agent" a ci
            juz zawsze mieli zarobki gorsze od funkcjoriuszy A

"The category of contract agent was introduced by the Staff Regulations, which
            entered into force on 1st May 2004. It replaces the category of auxiliary agent
            (although auxiliary agents can continue to work in the European Institutions
            for a transition period until 31/12/2007)."

• Gość: kontraktowiec Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 03.07.06, 10:03
              Nie nie prawda
              auxi zwykle zatrudnieni byli przed reforma
              wiec mieli wyzsze zarobki od funkcjonariuszy A
              po reformie
              A teraz stali sie CA - czytaj 2000 euro mniej!
              • Gość: Emilia2006 Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 03.07.06, 10:14
                Male sprostowanko.
                Auxi byli zatrudniani do 30 wrzesnia 2004 (czyli jeszcze pare miesiecy po
                reformie) na starych lepszych warunkach finansowych.

A ci co zaczeli 15 wrzesnia maja jeszcze ponad rok tego luksusu no chyba ze
                zdali na A7 i sie wczsniej przeksztalca i spadek zarobko nie bedzie az tak
                odczuwalny :)
              • byly_eurokrata Re: temp a przyszlosc 03.07.06, 10:18
                uważam, że trochę nielogicznie argumentujesz, bo przed reformą wszyscy
                zarabiali więcej.
                Z tego co mi wyjaśniano, aux zarabiali netto mniej, bo musieli sami wykupić
                sobie ubezpieczenie zdrowotne i chyba nie dostawali pewnych dodatków do pensji.
                Ale nie dam sobie ręki uciąć, bo mnie to aż tak nie interesowało.

Czyli aux nazywają się teraz contrac agents
                a temporary agents nadal temporary agents.

Inna sprawa, jaką formę zatrudniania obecnie się preferuje.
                • Gość: emilia2006 Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 03.07.06, 10:38
                  Byly nie wiem czy to do mnie.
                  Ale jak do mnie to ci powiem ze owszem po reformie wszyscy maja mniej. Przed
                  reforma pakiet auxilierow byl stosunkowo mniej korzystny niz przedreformowych
                  pracownikow stalych. W maju 2004 weszla reforma w ktorej pracownicy stali
                  stracili. Ale Auxilierzy byli zatrudniani miedzy majem a 30 wrzesnia jeszcze na
                  starych warunkach. Ale tylko do 30 wrzesnia. Takze jak sie ktos zalapal na Aux
                  w najwyzszej kategorii i na najwyzszy mozliwy step (i tu nie bylo tak ze
                  maximum step 2 tylko liczyli do maxa lata doswiadczenia)to wynagordzenie moglo
                  byc lepsze niz AD5 po konkursie. np Aux A group 1 podstawa placy to 6 144,76.
                  Co do dodatkow to nie wiem bo u mnie to nie ma znaczenia.
                  • byly_eurokrata Re: temp a przyszlosc 03.07.06, 11:00
                    emilia, to bylo do kontraktowca, bo on twierdzil, ze teraz nie ma tempow, bo
                    zostali zastapieni contract agents

Nie chce sie wypowiadac w kwestii uposazen, bo to inna kwestia.
                    Ale terminologiczno-metodycznie na stronie komisji jest info, ktore podale, ze
                    po reformie zamiast pojecia "aux" uzywa się "contract agent".

Natomiast w mysl obowiazujacego jeszcze statutu nadal istnieje
                    pojecie "temporary agent", wiec zwrocilem uwage, ze nie ma co mieszac pojec.

Co to aux sprzed reformy i po to roznie to chyba bywalo, znalem dziewczyny na
                    C, one nie byly zadowolone przed reforma ze statusu aux, bo musialy sie
                    ubezpieczec od kosztow leczenia, co wcale nie bylo takie proste ani tanie.
                    • Gość: akuku Re: temp a przyszlosc IP: *.243.81.adsl.skynet.be 03.07.06, 11:20
                      Co do ubezpieczenia zdrowotnego aux to nie wygladalo to tak strasznie,
                      np. dla 1 osoby pelne ubezp zdrow w partenie to bylo jakies 30 euro na miesiac.
                      O ile pamietam to zwroty za wydatki na lekarzy sa podobne do tych dla urzednikow
                      stalych.
                      • Gość: paffff Re: temp a przyszlosc IP: *.18-136-217.adsl.skynet.be 03.07.06, 12:52
                        > np. dla 1 osoby pelne ubezp zdrow w partenie to bylo jakies 30 euro na miesiac

a mowisz ubezp o dodatkowym czy malym ryzyku? no i w jakiej kategorii
                        wiekowej ;)
                        • Gość: kontraktowiec Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 03.07.06, 14:05
                          Rzeczywiscie CA to nowe wcielenie auxi
                          Czy temp jeszcze sa nie wiem
                          nie dpotkalem takich u mnie ani nigdzie indziej.

Co do pensji chodzilo o to, ze Polacy auxi
                          zarabiali wiecej niz pierwsi polscy funkcjonqriusze
                          czyli A*5 i C1

to tyle tytulem sprostowania

• Gość: emilia2006 Re: temp a przyszlosc IP: *.cec.eu.int 03.07.06, 11:27
                      Byly mozliwe ze mogly byc niezadowolone i ze byly tego powody.
                      Ja tez nie moge zrozumiec z punktu widzenia logiki tylko, dlaczego moja corka
                      automatycznie podlega pod moje ubezpieczenie a nie meza mimo ze wszystkie
                      dodatki dostaje maz. Z drugiej strony ja nie marudze i nie dochodze bo jak tu
                      jechalam to myslalam ze przy wielkim szczesciu zasile szeregi raczej slabo
                      oplacanej belgijskiej akademi a okazalo sie ze pokazaly sie inne, lepsze opcje
                      takze nie narzekam tylko ciesze sie tym co mam.
                      • Gość: asiunia Re: temp a przyszlosc IP: 212.190.74.* 03.07.06, 17:26
                        Gość portalu: emilia2006 napisał(a):

> dlaczego moja corka
                        > automatycznie podlega pod moje ubezpieczenie a nie meza mimo ze wszystkie
                        > dodatki dostaje maz

Jak sie domyslam, Twoj maz rowniez pracuje dla Instytucji, tak?
                        Jesli tak, to zapewne nie ma tego samego gradu/stepu co i Ty, tylko wyzszy.

To by wyjasnialo sytuacje, o ktorej piszesz, gdyz oni zawsze wszystko wyliczaja
                        i przyznaja z korzyscia dla pracownika. Tj. Toj maz zarabia wiecej wiec i
                        dodatkek na dzieco jest wiekszy niz jak Ty bys dostawala; Ty zarabiasz mniej
                        wiec placisz mniejsza skladke za ubezpieczenie dziecka niz maz Twoj by placil
                        itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka