Dodaj do ulubionych

zaświadczenia: niekaralność, zameldowanie

17.07.06, 12:54
cos takiego się pojawiło na forum, a informacje te mi jakos wczesniej
umknely, gdzie można znaleźć więcej info czy te 2 zaświadczenia są niezbędne
przy konkursach, np. AST

i gdzie w Polsce je się zdobywa, pewno w miejscu stałego zameldowania, ale
na komendzie i UM, tylko UM

i jak długo są ważne

i czy trzeba sie pojawic osobiscie czy wyślą pocztą

merci a la montagne :)

Obserwuj wątek
    • puks01 Re: niekaralność 17.07.06, 13:12
      w sadzie okregowym albo przez konsulat, nie wiem jak ws zameldowania
      • epsotek Meldunek 17.07.06, 14:02
        Zaświadczenie o meldunku w urzędzie gminy (w Warszawie w urzędzie gminy
        właściwym dla danej dzielnicy). Można tam też dostać zaświadczenie o
        wcześniejszym miejscu zameldowania
        • 0ceane ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 17.07.06, 14:04
          • epsotek Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 17.07.06, 14:14
            Zwykle na zaproszeniu na rozmowę jest informacja jakie dokumenty są wymagane i z
            tego co wiem to zawsze (prawie zawsze?) było wymagane zaświadczenie o
            niekaralności oraz zaświadczenie o miejscu zameldowania.
            • epsotek Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 17.07.06, 14:15
              To się tyczyło rozmów już na konkretny wakat. Pytałeś się o taką rozmowę czy o
              ustny egzamin w ramach konkursu?
              • 0ceane Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 17.07.06, 14:22
                Pytałam o interview, na które jest się zapraszanym po dostaniu się na listy
                rezerwowych
                takowego zaproszenia nie dostalam, bo lista nie jest jeszcze opublikowana
                (AST/02/04) dlatego próbuję sie dowiedzieć co w trawie piszczy

niestety pewnie będę miała nieprzyjemność pofatygowania się do urzędów
                osobiście i będę musiała wziąć urlop, którego juz nie mam, chyba, ze nikt mnie
                nie wezwie na interview

czy epso zaznacza jak świeże mają być te zaświadczenia?
                • epsotek Dokumenty dla osób z listy 17.07.06, 14:32
                  A więc jest tak:
                  Jak Cie zaprosza to przyślą instrukcję jakie dokumenty są potrzebne i zwykle
                  jest tam:
                  - zaświadczenie o zameldowaniu (być może nawet za ostatnie ileś tam lat) - do
                  zdobycia w urzędzie gminy,
                  - zaświadczenie o niekaralności - stosowny sąd,
                  - zaświadczenie o uregulowanym stosunku do służby wojskowej - wywożenie
                  książeczki wojskowej za granicę jest nielegalne więc stosowne zaświadczenie za
                  darmo wystawia twoja WKU,
                  - akt urodzenia (może być skrócony) wystawia urząd stanu cywilnego w miejscu
                  gdzie się urodziłeś. Ponieważ mieszkasz teraz pewnie gdzie indziej możesz
                  wniosek wysłać faksem i tam jest rubryczka gdzie możesz zaznaczyć gdzie jest ci
                  najwygodniej by podesłali (podeślą do wskazanego urzędu stanu cywilnego). Tam
                  nie będą wiedzieli czy masz za to zapłacić (chyba 25 zeta za skrócony) więc albo
                  karzą kupić znaczki skarbowe albo nie. Chyba powinno się płacić ale jak powiesz,
                  że to potrzebne do pracy to wjakiś tam przypadkach jest to nieodpłatne.
                  - Jeszcze jakieś zdjęcia, dokumenty do badań itp.

Ale to sa życzenia administracji. Podobno jak czegoś nie masz na rozmowę to
                  można dostarczyć później, a czasem akceptują ksero książeczki wojskowej itp.

• 0ceane dzięki 17.07.06, 14:38
                    może coś mi się uda załatwic na odleglość, wolę wziąć sie za to z wyprzedzeniem

na szczęście sprawy wojskowe mnie nie dotyczą:) można sie pocieszyć, że inni
                    mają gorzej
                    • epsotek Re: dzięki 17.07.06, 14:45
                      No to sprawdziłem, że jeszcze proszą o:
                      - kopie dyplomów (proszą chyba o tłumaczenie przysięgłe ale z doświadczenia
                      wiem, że samemu sobie można przetłumaczyć)
                      - Zaświadczenia od poprzednich pracodawców że się pracowało czy jak to się nie
                      nazywa (od aktualnego nie trzeba. Wystarczy np. kopia umowy)
                      - różne dokumenty poświadczające sytuację rodzinną (o ile oczywiście ma się do
                      pokazania, dzieci, żonę/męża, rozwód itp).

Ale należy do tego podchodzić bezstresowo.

Z resztą mogę podesłać taki spis po francusku jeśli chcesz
                      • 0ceane Re: dzięki 17.07.06, 14:54
                        dyplomy i swiadectwa pracy to juz im wysylalam przed sprawdzaniem pracy
                        pisemnej, E w tym wypadku, ale nie zdziwię sie gdy zechcą ponownie

ten spis po francusku to bardzo chętnie

zaczynam widziec jasniej:)
                        tylko jeszcze mam pytanie czy potrzebują to wszystko na konkretny interview
                        (wakat) czy w momencie faktyczne zatrudniania (rozpoczecie pracy)
                        • epsotek Re: dzięki 17.07.06, 14:59
                          Poproszą wraz z zaproszeniem na interview choć z tego co wiem jeżeli czegoś nie
                          dowieziesz to potem można uzupełnić.

A spis podeślę na twój gazetowy adresik
                • Gość: dziamdzia Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t IP: *.lama.pl 17.07.06, 17:45
                  Skoro nie masz urlopu to chyba największy problem będzie z samym dotarciem na
                  interview ;)
                  • 0ceane Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 18.07.06, 09:32
                    Gość portalu: dziamdzia napisał(a):

> Skoro nie masz urlopu to chyba największy problem będzie z samym dotarciem na
                    > interview ;)

może coś uzbieram przez najbliższe miesiące, lata...

Epsotku, jeśli ten spis miał w temacie statement, to usunęłam go z porannej
                    poczty (bez czytania) jako spam, bo dostaję takie różne, a rano jestem
                    połprzytomna
                    • epsotek Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 19.07.06, 10:00
                      No to wysłałem jeszcze raz
            • byly_eurokrata Re: ale czy są wymagane na interview EPSO? n/t 17.07.06, 14:15
              ja i większość znanych mi osób musiałem przedstawić zaświadczenie o
              niekaralności i zameldowania dopiero przy podejmowaniu pracy
    • Gość: Marguerite Re: zaświadczenia: niekaralność, zameldowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:35
      Co do zaświadczenia o zameldowaniu wystarczy kserokopia dowodu z adresem
      zameldowania. Przynajmniej u mnie się nie czepiali ani razu. Żadnych
      zaświadczeń nie załatwiałam.
      • byly_eurokrata Tlumaczenia metryk urodzenia itd. 18.07.06, 11:53
        Ponieważ pojawiąją się czasem pytania w tej sprawie:

W Dzienniku Ustaw RP Nr. 166/2004 z dnia 26 lipca 2004 r. jest opublikowana
        Konwencja Wiedeńska nr 16 dotycząca wielojęzycznych odpisów skróconych aktów
        stanu cywilnego. Ponieważ Polska ratyfikowała tę konwencję, można sobie ew.
        przed wyjazdem "do Unii" zabrać ze sobą odpisy skrócone aktu urodzenia i
        małżeństwa, które są po polsku, francusku i niemiecku (ciekawe, że po angielsku
        nie)
        • epsotek Re: Tlumaczenia metryk urodzenia itd. 19.07.06, 10:00
          Tylko po co skoro akceptują wersję polskojęzyczną. A pewnie za francuskie i
          niemieckie też trzeba zapłacić (piszę pewnie bo nigdy nie sprawdzałem)
          • byly_eurokrata Re: Tlumaczenia metryk urodzenia itd. 19.07.06, 10:02
            no sądze, że tyle samo trzeba zaplacic, co za zwykla metryka. A wielojezyczna
            sie moze ew. przydac dla innych wladz, np. belgijskich na potrzeby np. nie-
            epsiego malzonka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka