Dodaj do ulubionych

Czy to naruszenie RODO?

02.09.25, 20:51
Pracownik przychodni przyszpitalnej zabiera do domu zaświadczenia z danymi pacjentów (imię, nazwisko, pesel), skanuje i z prywatnej poczty przesyła tym pacjentom.

Wg mnie to naruszenie RODO, jestem zbulwersowana i trochę w szoku, bo przecież nie ma żadnej kontroli nad tym, kto ma dostęp do tych danych w domu pracownika, kto ma dostęp do jego poczty itp. To chyba jest w ogóle nielegalne??

Zgłosiłybyście coś takiego? Jeśli tak to komu - dyrektorowi szpitala (przychodnia przyszpitalna) czy inspektorowi RODO od razu (ale wtedy już się chyba robi większa afera, bo jeśli to faktycznie naruszenie to on chyba ma obowiązek zgłosić to do GIODO??)
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 20:58
      Tu naruszeń to jest kilka, jak najszybciej do inspektora danych osobowych i do dyrekcji przychodni, dyscyplinarka jak nic.
    • lauren6 Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 21:18
      > zabiera do domu zaświadczenia z danymi pacjentów

🤦‍♀️

> prywatnej poczty przesyła

🤦‍♀️🤦‍♀️
      • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 21:39
        No dokładnie tak zareagowałam.

A na dodatek pani wysłała mi zaświadczenie pi moim telefonie, w którym przedstawiłam się jako córka pacjentki. Czyli w sumie tak naprawdę nie wie, komu je wysyła.
        • alicia033 Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 21:50
          (pomijając wszystko inne) czyli kobieta zrobiła ci uprzejmość a teraz chcesz ją wkopać.
          Coż, życzę ci, żebyś odtąd natrafiała wyłącznie na ostrych służbistów.
          • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 21:59
            Nie, właśnie nie chciałabym jej wkopać, ale uważam, że to co robi jest niedopuszczalne i trzeba by coś z tym zrobić, tylko nie wiem co i jak, żeby ona nie poniosła konsekwencji dyscyplinarnych.

I niestety w niektórych kwestiach nie ma innego wyboru jak być służbistą, spodziewałam się, że będę musiała po te zaświadczenie przyjechać. Zresztą wystarczyłoby, żeby przysłała to jako ohasłowany zip ze służbowego maila i już by było dużo bezpieczniej.
            • alpepe Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 22:41
              Zwróciłabym jej uwagę właśnie w ten sposób i postraszyła, że ktoś może jej zrobić ciepło koło tyłka. Ale nie robiłabym nic więcej.
              • milva24 Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 07:04
                alpepe napisała:

> Zwróciłabym jej uwagę właśnie w ten sposób i postraszyła, że ktoś może jej zrob
                > ić ciepło koło tyłka. Ale nie robiłabym nic więcej.
                >
                >
                Zrobiłabym tak samo.
                • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 08:36
                  Tak zrobię, chociaż to starsza osoba i mam wrażenie, że nic do niej nie dociera.
            • geez_louise Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 22:48
              Zrobiła to, bo ze służbowego maila nie wolno wysyłać takich plików i w wielu placówkach informatycy wyłapują takie działania na poczcie/komputerach służbowych.

Dlatego zawsze mówię, że nie łamie się przepisów dla pacjentów, choćby nie wiadomo jak prosili.
              • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 23:15
                Ona sama to zaproponowała, ja nawet nie brałam tego pod uwagę, nie prosiłam o to.
                Wyglądało to tak, jakby dla niej była to normalna procedura jaką zwykle stosuje, zapytałam o zaświadczenie, a ona mi mówi o prywatnym mailu.
                • geez_louise Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 23:27
                  Niektórzy mają małą wyobraźnię, wierzą w dobrych ludzi i mają miękkie serduszko.

Dzwoni córka pani Jadwigi Golabek lat 83, emerytowanej ekspedientki, że Iksiński, lekarz prowadzący obiecał zaświadczenie dla lekarza rodzinnego, a ona szuka w pliku papierów od lekarza - skierowania do poradni neurologicznej są, recepty na xarelto to są, ale tego zaświadczenia nie ma. Patrzy, że pani Jadwiga mieszka w miasteczku oddalonym 30 kilometrów i z głębi swojej głupoty i naiwności stwierdza, że zrobi im przysługę, po co mają jeździć po kwit który lekarz obiecał, w systemie jest, tylko zapomniał wydrukować najwyraźniej. Co może pójść źle? Przecież córka udowodniła że historię wizyty lepiej zna od pacjentki, pani Jadwiga nie jest celebrytką której dane chce wyłudzić SuperExpress.

No właśnie… jest to dobry przykład na szkolenie dla pracowników rejestracji.
                  • milva24 Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 07:07
                    geez_louise napisała:

> Niektórzy mają małą wyobraźnię, wierzą w dobrych ludzi i mają miękkie serduszko
                    > .
                    >
                    Wyobraźnię to ja mam akurat dużą, ale ile razy miękkie serduszko mnie w problemy wpakowało (prywatnie i służbowo) to nawet nie zliczę. Powiedzenie, że jeśli ma się miękkie serce to trzeba mieć twardą dupę nie wzięło się znikąd.
          • profes79 Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 06:47
            Poczekaj aż twoje dane zaczną fruwać po necie bez żadnej kontroli. U mnie w robocie jakbym coś takiego zrobił to może nie od razu dyscyplinarka (chociaż nie zdziwiłbym się) ale konsekwencje by były; damn, ja miałem - pracując w zespole gdzie ktoś popełnił błąd (polegający na wysłaniu zaproszeń na szkolenie bez ukrycia listy maili) pogadankę i szkolenie dodatkowe mimo, że niczym w tej sprawie nie zawiniłem. Ale ktoś z adresatów złożył formalną skargę u nas.
            • alicia033 Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 09:06
              profes79 napisał:

> Poczekaj aż twoje dane zaczną fruwać po necie bez żadnej kontroli.

Co do tego to nie mam żadnych złudzeń: moje dane raczej od dawna już fruwają po internecie, twoje i innych też, bo włamy do systemów i wycieki to rzecz powszechna, co chwila jest informacja o wycieku iluśtam set milionów danych użytkowników np. popularnych serwisów... Więc tylko ostatni naiwny może wierzyć w to, że akurat jego dane po sieci nie latają...
              • lauren6 Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 11:57
                > Co do tego to nie mam żadnych złudzeń: moje dane raczej od dawna już fruwają po internecie

To jest najgłupsze podejście do ochrony własnych danych: po co je chronić skoro pewnie ktoś je kiedyś ukradł 🤦‍♀️

> włamy do systemów i wycieki to rzecz powszechna

Tak, ukradli ci numer buta ze sklepu internetowego. W tym wypadku mówimy o potencjalnym wycieku całych danych osobowych łącznie z peselem oraz o wycieku danych wrażliwych, czyli dokumentacji medycznej.

Widać nie masz żadnej wiedzy o ochronie danych osobowych i procedurach, a jesteś pierwsza do wymądrzania się. Żenujące
            • lauren6 Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 11:57
              > U mnie w robocie jakbym coś takiego zrobił to może nie od razu dyscyplinarka

Znam podobny przypadek wycieku danych i dyscyplinarka poszła.
          • lauren6 Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 11:51
            > kobieta zrobiła ci uprzejmość

Następnym razem zrobi przyjemność złodziejowi i jej dane osobowe będą hulać w internecie. Zapewnie byłabyś bardzo wdzięczna za takie uprzejmości, gdyby w ich wyniku ktoś nabrałby chwilówek na twoje dane.
    • taki-sobie-nick Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 21:50
      Pomijając meritum, PO CO on to robi?
      • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 23:16
        Żeby załatwić sprawę.
        • taki-sobie-nick Re: Czy to naruszenie RODO? 02.09.25, 23:46
          Jaką?
          • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 08:37
            Wydanie pacjentowi zaświadczenia, o które prosi.
            • iwles Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 11:58

A w miejscu pracy nie może tego zrobić?
              • agnes_gray Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 12:38
                Twierdzi, że nie, bo nie ma skanera.

Rozumiem, że nie ma go na swoim biurku, ale nie wierzę, że w całym szpitalu nie mają żadnego skanera.
                • iwles Re: Czy to naruszenie RODO? 04.09.25, 13:54

No to dziwne, przecież teraz cała dokumentacja jest w komputerze.
    • pffpffpff Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 10:49
      Tak
    • kachaa17 Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 11:50
      Chyba zależy co jest napisane w regulaminie. U mnie w pracy jak składamy wniosek o pracę zdalną to oświadczamy, że dane sa chronione i nikt nie ma do nich dostępu. Dokumentów u mnie nie wolno wynosić ale to jest raczej naruszenie regulaminu a nie incydent naruszenia ochrony danych osobowych.
      • kachaa17 Re: Czy to naruszenie RODO? 03.09.25, 11:53
        Aa, jakoś pominęłam, że wysyła zaświadczenie z prywatnego maila, to tak nie powinno być. W sumie też tam są dane wrażliwe więc też nie powinna ich wynosić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka