Dodaj do ulubionych

NIP Komisji i Rady

IP: *.dial.scarlet.be 13.08.06, 18:09
Czy ktos z Was ma moze NIP Rady i Komisji.
Po angielsku nazywa sie to chyba VAT number.
Z gory dzieki za pomoc.

pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: ja przeciez ani Komisja ani Rada nie IP: 87.65.107.* 13.08.06, 20:05
      jest platnikiem VAT
      • Gość: TR Re: przeciez ani Komisja ani Rada nie IP: *.dial.scarlet.be 13.08.06, 21:58
        NIPu tez nie ma?
        To jaki numer wpisac na wydawanym w Polsce zwolnieniu ?
        Musi sie jakos rozliczac, nieprawdaz?
        • byly_eurokrata Re: przeciez ani Komisja ani Rada nie 14.08.06, 06:10
          żaden, co za problem
          • kontraktowiec Re: 14.08.06, 10:09
            Do Bylego - "jaki problem?"

Taki, ze lekarz w Polsce nie chce wystawic kolezance zwolnienia
            jesli nie poda ona NIP Instytucji.
            A L4 w Radzie nie przechodzi.
            • byly_eurokrata Kontraktowiec i L4 14.08.06, 10:30
              A po jakiego grzyba chodzicie do "panstwowego" lekarza??? Idziecie do
              prywatnego, on wam wystawia zwolnienie na zwyklym swisktu papieru, albo na
              formularzu recepty, przybija pieczatke i nie musi wtedy podawac zadnego NIPu.
              Przeciez te historie sa potrzebne tylko dla osob ubezpieczonych w narodowych
              ("panstwowych") ubezpieczalniach.
              A jakie zwolniena akceptuje wasza konkretna instytucja to inna sprawa. W mojej
              kazde, pod warunkiem ze w PIERWSZY dzien zwolnienia za granica przesylalo sie
              takowe faksem do adminu i nazwiskiem i nr telefonu lekarza w Polsce, do ktore
              lekarz unijny ma prawo sie zwrocic w razie watpliwosci.

Poza tym sa raz bralem zwolnienie w Szkocji i raz w Polsce. W Szkocji bylo to
              na jakims unijnym swistku, w Polsce bylem w przychodni przyszpitalnej, tam
              mieli nawet specjalny druczek dla obcokrajowcow, wlasnie bez NIPow itd.
              • woluwe Re: 14.08.06, 10:32
                DO Bylego
                a to byl wlasnie prywatny - wiecej do niego nie pojdzie
                ale po co ma placic drugi raz za wizyte jak juz raz byla
                • kontraktowiec Re: 14.08.06, 10:34
                  Kolego Woluwe a Ty co komentujesz jak nie wiesz
                  Do Kolegi Bylego - ja sam nie wiem - kolezanka prosila to spytalem.
                  • woluwe Re: 14.08.06, 10:36
                    Do Kontraktowca
                    ja pisze bo wiem
                    tez tak mialem w Gdyni
                    jak prosilem o zwolnienie
                    dal mi L4 a tu mi nie przyjeli
                    wybaczcie brak precyzji w odpowiedzi
                    • byly_eurokrata Zwolnienie 14.08.06, 12:07
                      Trudno mi powiedziec, dlaczego Wam nie przyjeli polskiego zwolnienia. Ale
                      pamietam, ze w mojej instytucji na intranecie byl chyba 5-stronicowy pamflet o
                      zwolnieniach, oczywiscie tylko po francuskiemu i w zadnym ludzkim jezyku
                      wiecej. W kazdym badz razie te uregulowania byly dosyc skomplikowane, ale
                      polski NIP i widzimisie polskich lekarzy tutaj sa akurat najmniej istotne.
                      Poszukajcie sobie takiej instrukcji w waszej instytucji, albo zapytajcie kogos
                      ze dluszym stazem, jak to jest, jak sie zachoruje za granica i sprawa bedzie
                      jasna.
                      • Gość: Com - Bxl Re: Zwolnienie w Komisji w Brukseli - uwaga ! IP: 32.106.94.* 14.08.06, 12:22
                        Zachorowalem w Polsce w r. 2004 (kamienie w nerkach).
                        Z Polski, wyslalem faksem dokument od pr. lekarza do service médical w Komisji
                        w Brukseli i zawiadomienie do mojego szefa.
                        Paskudna lekarka z Komisji wyslala mi odrazu faks do Polski ze mam dwa dni zeby
                        isc na kontrole do Komisji w Brukseli.
                        Cala afera. Nie moglem jechac. Do tego stopnia ze przez "mediator" i "adwokata"
                        z Komisji, zalatwilem dobrze sprawe.
                        Ale w r. 2005, mialem ostra angine, bylem chory 4 dni. To odrazu ta malpa
                        wyslala mi telegram do domu o godz. 11.30 ze musze byc na kontrole w Komisji o
                        godz. 14.00.
                        Trzeba uwazac na szybkie i ostre kontrole z Komisji z Brukseli.
                        Pare lat temu, byl tam niesamowity balagan - byl audit - teraz sie boja.
                        • byly_eurokrata Re: Zwolnienie w Komisji w Brukseli - uwaga ! 14.08.06, 12:24
                          czyli jednak sie potwierdza, ze w PIERWSZY dzien zwolnienia trzeba przesylac
                          faksem zwolnienie do service mediacal. Pewnie to dzieki Wlochom, bo oni sa
                          znani z tego, ze przy kazdym urlopie na Sycylii przysylali zwolnienie na 3
                          tygodnie....;-)
                        • asiunia.lux Re: Zwolnienie w Komisji w Brukseli - uwaga ! 14.08.06, 13:03
                          Prosze nie siac popeliny. Byly ma racje, wiec nie bede powtarzac. Zreszta
                          wystarczy kliknac gdzie trzeba i wszystko jest jasne:

What must I do ? If you fall ill and are unable to work, there are a number of
                          things you must do immediately

1 Inform your immediate superior of your absence, stating :

likely duration
                          your address
                          the telephone number on which you can be contacted

2 Write your personnel number on the medical certificate and send it to the
                          Medical Service (Brussels/Luxembourg). A medical certificate is mandatory in
                          the following cases :

all absences exceeding three calendar days
                          absences of up to three days if you have been absent without a medical
                          certificate for more than 12 days in total over the previous 12 months

Note : if you fall ill during annual leave, either at home or elsewhere, you
                          must fax the medical certificate to the Medical Service (Brussels/Luxembourg)
                          within 48 hours and then send the original by post. On the fax you must :

state that you are on annual leave
                          state the address where you are staying and the means by which you can be
                          contacted (telephone/fax number, etc.).
                          Only if you comply with these requirements will the Medical Services duly
                          register the medical certificate as covering absence for sickness during your
                          annual leave.

• pszemcio odpowiedz 22.08.06, 14:14
      Wspolnoty, a co za tym idzie ich instytucje nie sa podatnikami VATu, w zwiazku
      z czym nie maja nr VAT. Sa traktowane podobnie jak osoby fizyczne. Co do
      szczegolow czytaj w www.cc.cec/budg/imp/vat/imp-140-
      020_vatmanual_en.html
      • Gość: TR Re: IP: *.cec.eu.int 22.08.06, 14:56
        Unfortunately the address you were looking for does not exist anymore.

ale to juz niewazne ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka