Gość: TR IP: *.dial.scarlet.be 13.08.06, 18:09 Czy ktos z Was ma moze NIP Rady i Komisji. Po angielsku nazywa sie to chyba VAT number. Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja przeciez ani Komisja ani Rada nie IP: 87.65.107.* 13.08.06, 20:05 jest platnikiem VAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TR Re: przeciez ani Komisja ani Rada nie IP: *.dial.scarlet.be 13.08.06, 21:58 NIPu tez nie ma? To jaki numer wpisac na wydawanym w Polsce zwolnieniu ? Musi sie jakos rozliczac, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: przeciez ani Komisja ani Rada nie 14.08.06, 06:10 żaden, co za problem Odpowiedz Link Zgłoś
kontraktowiec Re: 14.08.06, 10:09 Do Bylego - "jaki problem?" Taki, ze lekarz w Polsce nie chce wystawic kolezance zwolnienia jesli nie poda ona NIP Instytucji. A L4 w Radzie nie przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Kontraktowiec i L4 14.08.06, 10:30 A po jakiego grzyba chodzicie do "panstwowego" lekarza??? Idziecie do prywatnego, on wam wystawia zwolnienie na zwyklym swisktu papieru, albo na formularzu recepty, przybija pieczatke i nie musi wtedy podawac zadnego NIPu. Przeciez te historie sa potrzebne tylko dla osob ubezpieczonych w narodowych ("panstwowych") ubezpieczalniach. A jakie zwolniena akceptuje wasza konkretna instytucja to inna sprawa. W mojej kazde, pod warunkiem ze w PIERWSZY dzien zwolnienia za granica przesylalo sie takowe faksem do adminu i nazwiskiem i nr telefonu lekarza w Polsce, do ktore lekarz unijny ma prawo sie zwrocic w razie watpliwosci. Poza tym sa raz bralem zwolnienie w Szkocji i raz w Polsce. W Szkocji bylo to na jakims unijnym swistku, w Polsce bylem w przychodni przyszpitalnej, tam mieli nawet specjalny druczek dla obcokrajowcow, wlasnie bez NIPow itd. Odpowiedz Link Zgłoś
woluwe Re: 14.08.06, 10:32 DO Bylego a to byl wlasnie prywatny - wiecej do niego nie pojdzie ale po co ma placic drugi raz za wizyte jak juz raz byla Odpowiedz Link Zgłoś
kontraktowiec Re: 14.08.06, 10:34 Kolego Woluwe a Ty co komentujesz jak nie wiesz Do Kolegi Bylego - ja sam nie wiem - kolezanka prosila to spytalem. Odpowiedz Link Zgłoś
woluwe Re: 14.08.06, 10:36 Do Kontraktowca ja pisze bo wiem tez tak mialem w Gdyni jak prosilem o zwolnienie dal mi L4 a tu mi nie przyjeli wybaczcie brak precyzji w odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Zwolnienie 14.08.06, 12:07 Trudno mi powiedziec, dlaczego Wam nie przyjeli polskiego zwolnienia. Ale pamietam, ze w mojej instytucji na intranecie byl chyba 5-stronicowy pamflet o zwolnieniach, oczywiscie tylko po francuskiemu i w zadnym ludzkim jezyku wiecej. W kazdym badz razie te uregulowania byly dosyc skomplikowane, ale polski NIP i widzimisie polskich lekarzy tutaj sa akurat najmniej istotne. Poszukajcie sobie takiej instrukcji w waszej instytucji, albo zapytajcie kogos ze dluszym stazem, jak to jest, jak sie zachoruje za granica i sprawa bedzie jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Com - Bxl Re: Zwolnienie w Komisji w Brukseli - uwaga ! IP: 32.106.94.* 14.08.06, 12:22 Zachorowalem w Polsce w r. 2004 (kamienie w nerkach). Z Polski, wyslalem faksem dokument od pr. lekarza do service médical w Komisji w Brukseli i zawiadomienie do mojego szefa. Paskudna lekarka z Komisji wyslala mi odrazu faks do Polski ze mam dwa dni zeby isc na kontrole do Komisji w Brukseli. Cala afera. Nie moglem jechac. Do tego stopnia ze przez "mediator" i "adwokata" z Komisji, zalatwilem dobrze sprawe. Ale w r. 2005, mialem ostra angine, bylem chory 4 dni. To odrazu ta malpa wyslala mi telegram do domu o godz. 11.30 ze musze byc na kontrole w Komisji o godz. 14.00. Trzeba uwazac na szybkie i ostre kontrole z Komisji z Brukseli. Pare lat temu, byl tam niesamowity balagan - byl audit - teraz sie boja. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Zwolnienie w Komisji w Brukseli - uwaga ! 14.08.06, 12:24 czyli jednak sie potwierdza, ze w PIERWSZY dzien zwolnienia trzeba przesylac faksem zwolnienie do service mediacal. Pewnie to dzieki Wlochom, bo oni sa znani z tego, ze przy kazdym urlopie na Sycylii przysylali zwolnienie na 3 tygodnie....;-) Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Re: Zwolnienie w Komisji w Brukseli - uwaga ! 14.08.06, 13:03 Prosze nie siac popeliny. Byly ma racje, wiec nie bede powtarzac. Zreszta wystarczy kliknac gdzie trzeba i wszystko jest jasne: What must I do ? If you fall ill and are unable to work, there are a number of things you must do immediately 1 Inform your immediate superior of your absence, stating : likely duration your address the telephone number on which you can be contacted 2 Write your personnel number on the medical certificate and send it to the Medical Service (Brussels/Luxembourg). A medical certificate is mandatory in the following cases : all absences exceeding three calendar days absences of up to three days if you have been absent without a medical certificate for more than 12 days in total over the previous 12 months Note : if you fall ill during annual leave, either at home or elsewhere, you must fax the medical certificate to the Medical Service (Brussels/Luxembourg) within 48 hours and then send the original by post. On the fax you must : state that you are on annual leave state the address where you are staying and the means by which you can be contacted (telephone/fax number, etc.). Only if you comply with these requirements will the Medical Services duly register the medical certificate as covering absence for sickness during your annual leave. Odpowiedz Link Zgłoś
pszemcio odpowiedz 22.08.06, 14:14 Wspolnoty, a co za tym idzie ich instytucje nie sa podatnikami VATu, w zwiazku z czym nie maja nr VAT. Sa traktowane podobnie jak osoby fizyczne. Co do szczegolow czytaj w www.cc.cec/budg/imp/vat/imp-140- 020_vatmanual_en.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TR Re: IP: *.cec.eu.int 22.08.06, 14:56 Unfortunately the address you were looking for does not exist anymore. ale to juz niewazne ;) Odpowiedz Link Zgłoś