Dodaj do ulubionych

Ginekolog Janowski czy Zarzycka?

23.09.06, 09:41
Szukam dobrego ginekologa do poprowadzenia calej ciazy. Szukalam w necie info
o tych lekarzach i nic konkretnego nie ma. Czy sa tu panie ktore znaja tych
lekarzy, czy moga sie podzielic swoimi spostrzezeniami? Jak traktuja
pacjentki i ile kosztuja wizyty. Chcialabym aby lekarz byl przy porodzie i
aby mozna bylo sie u niego "legalnie" leczyc, jestem ubezpieczona wiec nie
interesuja mnie wizyty "na czarno".
Obserwuj wątek
    • Gość: Agniecha Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.upc.chello.be 23.09.06, 10:04
      Czy koniecznie szukasz polskiego ginekologa? Bo jesli nie,to w klinice Léopold
      na Etterbeek jest 2-och dobrych.
      • repairman Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 23.09.06, 11:06
        Polecam Dr. Janowski, "ostre i suche " podejscie ale dobry w tym fachu od
        poczatku do samego konca prowadzil ciaze zony ,

• aggy80 Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 23.09.06, 12:40
          mnie prowadzi Janowski, wcale nie wydaje mi sie suchy i ostry, ale ja mam
          blizniaki, wiec to troche inna ciaza i nawet sie nieco ze mna cacka :).
          wizyta kosztuje 35 euro.

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;18;34/st/20061119/dt/7/k/b0f2/preg.png
          • migotunia Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 23.09.06, 13:45
            Doktor Janowski podobno odbiera porody w jakiejs super drogiej klinice. Czy
            jesli jest sie jego pacjentka to trzeba tam rodzic czy mozna sobie wybrac inny
            szpital?
            • aggy80 Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 23.09.06, 14:34
              w razie porodu przedwczesnego dr J. kieruje do erasma, bo tam wczesniaki maja
              najlepsza opieke a i sam dr jest tam konsultatem. Porody odbiera w Edith Cavell.
              • Gość: anbxl Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.09.06, 14:50
                Nie znam zadnego z wymienionych,ale mysle,ze porownujac z PL jest wielka
                roznica-tu nie daje sie lapowek i wszystko jest legalne i podobno Belgia
                przoduje w uslugach medycznych-we wczorajszych gazetach byl n/t artykul-wkrotce
                5000miejsc pracy w sektorze dzieki tzw medycznej turystyce i to dotyczy
                wszystkich specjalnosci.A co do porodow w Erasme to musi byc naprawde oki skoro
                rodzina krolewska wlasnie ten szpital sobie wybrala
                • Gość: Do Anbxl Lapowka w Belgii IP: 32.106.94.* 27.09.06, 18:34
                  Anbxl !
                  Mialem operacje w Sint-Jan (obok placu Rogier).
                  Musialem placic polowe na czarno (belgijskiego lekarza) (dwa lata temu).
                  Takze nie tylko w Polsce ....
            • Gość: stefano Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: 195.187.51.* 26.09.06, 14:34
              Mozna rodzic gdzie sie chce, ale w Cavelu opłay nie są wcale takie astronomiczne.
              Jeżeli masz, jak piszesz, ubezpieczenie, to powinnać się zmieścić w 1000-1200
              eur. wpłaty własnej (pobyt w sali teoretycznie dwuosobowej, a w praktyce 80%
              jedynka z uwagi na minimalny przyrost naturalny ;-))
              • sil.bi Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 26.09.06, 15:32
                Mnie sie tez wydaje,ze w E.Cavell nie jest jakos nadzwyczajnie drogo. Korzystam
                tam z konsultacji i lekarze nie zadaja wiekszej zaplaty niz gdzie indziej.
                Porownywalam tez koszty operacji korekty krotkowzrocznosci i okazalo sie, ze
                kilka klinik mialo ceny wyzsze niz Cavell.
            • repairman Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 26.09.06, 15:29
              Heh, super drogiej, j
              • repairman Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 26.09.06, 15:32
                upp urwalo post, Odbiera w Edith Cavel , jak masz ubezpieczenie kompletne to
                cie to nie kosztuje nic, wszystko zwraca ubezpieczalnia , oczywiscie jak ma sie
                Hospitalia ( nie afiszuje sie nigdy tym w szpitalach ) czyli reasumujac ,
                porod naszego syna szpital policzyl jakies 4000€ z hakiem :), ubezpieczalnia
                pokryla to w 3/4 pozostala czesc pokrylo ubezpieczenie hospitalia i wyszlo
                zero plus dodatek od ubezpieczalni tak zwane "polskie becikowe" to w
                granicach 1000 euro ale to bylo 2,5 roku temu, ,;)

• migotunia Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 26.09.06, 22:46
        Czy moglabys podac do nich namiary? Janowski poki co jest wolny dopiero w
        pazdzierniku i nie wiem czy da rade mnie przyjac wczesniej wiec na wszelki
        wypadek chcialabym tez miec namiary na innych dobrych ginekologow - moga mowic
        po polsku, angielsku lub francusku. Dzieki ;-)
    • Gość: raku Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.consilium.europa.eu 26.09.06, 15:21
      spostrzezenie ojca tym razem. razem z zona korzystalismy z dr. Janowskiego,
      ocena ogolna: super! od poczatku, przez porod, ale takze po (wlaczajac w to
      nawet rozmowy na temat np. depresji czy karmienia). polecam.
    • Gość: przyszla mama Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 27.09.06, 17:28
      A czy ktos korzysal z uslug p. Zarzyckiej? Z checia wyslucham opinii na jej
      temat.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
    • Gość: Damdam Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: 87.65.101.* 01.10.06, 03:34
    • Gość: Damdam Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: 87.65.101.* 01.10.06, 03:40
      Hej, tu także ojciec...przyszły

O Zarzyckiej czytałem wiele niedobrego na www.belgia.net, ale są i dobre
      przykłady (bliskie mi), uratowała wcześniaka jaki w Polsce raczej nie miałby szans

Janowski to "naturalista" jak we Francji, propaguje porody naturalne, jak boli,
      to tak musi być, jak mdli to tak musi być, jak poród, to tylko naturalny...

kobiety mają o nim różne opinie, wiele chodzi do niego tylko dlatego, że jest
      Polakiem

jeżeli znasz francuski popytaj koleżanki także o innych lekarzy, jest ich tutaj
      moim zdaniem dobrych sporo, wielu mówi po angielsku, my byliśmy u takiego na USG

nie ma co się sugerować tym, że musi to być Polak...

Acha, jeżeli wolisz rodzić "po cesarsku" to tutaj na zawołanie niestety ciężko
      je sobie wywalczyć...wpływy Francji niestety...
      • aggy80 Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 01.10.06, 08:02

> Hej, tu także ojciec...przyszły
        >
        > O Zarzyckiej czytałem wiele niedobrego na www.belgia.net, ale są i dobre
        > przykłady (bliskie mi), uratowała wcześniaka jaki w Polsce raczej nie miałby
        sz
        > ans
        >
        > Janowski to "naturalista" jak we Francji, propaguje porody naturalne, jak
        boli,
        > to tak musi być, jak mdli to tak musi być, jak poród, to tylko naturalny...

to zalezy od ciazy i wskazan medycznych, u mnie od poczatku mowil o cc, dopiero
        teraz jak wszystko idzie ok i dzieci sie dobrze ulozyly moze bedzie sn, poza
        tym znieczulenie to standard, wiec nie znowu taka natura...
        wiecej do powiedzenia bede miala jak juz urodze, mam nadzieje ze dobrego :)
        >
        > kobiety mają o nim różne opinie, wiele chodzi do niego tylko dlatego, że jest
        > Polakiem

to jakis tam plus na pewno, ale dr j znanay jest tez wsrod tutejszych i ma
        dobra opinie z tego co slysze

> jeżeli znasz francuski popytaj koleżanki także o innych lekarzy, jest ich
        tutaj
        > moim zdaniem dobrych sporo, wielu mówi po angielsku, my byliśmy u takiego na
        US
        > G
        >
        > nie ma co się sugerować tym, że musi to być Polak...
        >
        > Acha, jeżeli wolisz rodzić "po cesarsku" to tutaj na zawołanie niestety ciężko
        > je sobie wywalczyć...wpływy Francji niestety...
        • Gość: raku Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.consilium.europa.eu 09.10.06, 16:03
          zgadzam sie. moja zona miala znieczulenie, nie bylo zadnego przymuszania do
          naturalnego porodu, mimo bolu czy innych nieprzyjemnosci. z drugiej strony sam
          wymusza porod, jak jest 10 dni po terminie, a nie czeka w zaparte. natomiast
          jego naturalizm przejawia sie m.in. w tym, ze w odroznieniu od wielu innych
          lekarzy potrzebujacych zawsze usg, potrafi manualnie ocenic np. polozenie
          plodu. z tego co pamietam to konsekwencja stazu w afryce, gdzie o sprzet bylo
          co najmniej trudno.

poza tym jest pochodzenia polskiego, urodzil sie tutaj, tutaj tez konczyl
          studia. co ma czasem anegdotyczne jak "bakterie sa mikroskopiczne" czy "worek
          plodny" ;-)

generalnie jestesmy z zona bardzo zadowoleni.
      • Gość: ja Damdam IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 09.10.06, 16:54
        Kto ci glupot o FR naopowiadal ? Jakie porody naturalne ? Wszystkie kobiety
        rodza ze znieczuleniem. Cesarskie ciecie na zyczenie, to chyba cos nowego, bo
        to akurat jest najgorsze rozwiazanie - cierpienie po porodzie, wiec chyba
        normalne, ze nie robi sie go na zyczenie.
    • migotunia Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 05.10.06, 10:43
      No coz, bylam u tego pana. Odradzam wszystkim. W zyciu nie bylam u gorszego
      ginekologa, pierwszy raz sie spotkalam z takim brakiem jakichkolwiek
      kompetencji.
      Wlasnie szukam nowego ginekologa, nie Polaka, mowiacego po francusku lub
      angielsku. Mam nadzieje ze tym razem dobrze trafie.
      • Gość: sylwia Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 05.10.06, 11:05
        migotunia, napisalam Ci na priva. odpowiedz prosze
      • aggy80 Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 05.10.06, 15:13
        mysle ze nie Polaka mowiacego po fr bardzo latwo Ci bedzie znalezc w bxl ;)

Ja wczoraj mialam nagla sytuacje, wyszedl problem na usg i w szpitalu szybko
        skontaktowali sie z dr Janowskim, ktory podjal decyzje o połozeniu mnie na
        oddzial, dostalam zastrzyki na rozwoj pluc dzieci, mase innych badan,
        przedstawiono mi mozliwe dlasze 'scenariusze' ciazy i cala ekipa bardzo fachowo
        sie ze mna obeszla a dr zlozyl mi wizyte po 20.

Mysle, ze to przegiecie z demonizowaniem lekarza po jednej wizycie, zwlaszcza
        bez podania konkretow.

Powodzenia w znalezieniu nowego.

Aggy

> No coz, bylam u tego pana. Odradzam wszystkim. W zyciu nie bylam u gorszego
        > ginekologa, pierwszy raz sie spotkalam z takim brakiem jakichkolwiek
        > kompetencji.
        > Wlasnie szukam nowego ginekologa, nie Polaka, mowiacego po francusku lub
        > angielsku. Mam nadzieje ze tym razem dobrze trafie.
        • Gość: sylwia Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 05.10.06, 16:14
          Watek jest bardziej rozwiniety na belgia.net. Ja tez jestem pacjentka i
          mialam/mam watpliwosci odnosnie jednej rzeczy. Mimo to uwazam, ze jest dobrym
          lekarzem i po prostu, byc moze facet mial zly dzien a Migotunia pecha.
          Zgadzam sie z Aggy, ze nie ma co demonizowac lekarza po jednej wizycie.
      • Gość: Damdam Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.189-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.10.06, 18:20
        Daj znać gdzie trafiłaś, mamy wizytę u Janowskiego 20tego, może jednak pójdziemy
        gdzieś indziej...
        • Gość: raku Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.consilium.europa.eu 09.10.06, 16:08
          idzcie i samo zobaczcie, w koncu nie majatek. ja osobiscie bardzo polecam,
          chociaz przy pierwszym kontakcie nie jest to bardzo wylewny lekarz, to jednak
          docieranie jest super. ma tez te zalete ze w odroznieniu od wielu innych -
          interesuje sie tez kobieta po. bez wzgledu jak jest zarobiony i zmeczony -
          zawsze przyjdzie zajrzec jak sie pacjentka czuje.
    • Gość: monika Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.upc.chello.be 05.10.06, 13:45
      Stanowczo odradzam dr Zarzycka to babochlop jesli chodzi o delikatnosc
      mozna przezyc szok pisze to bo bylam i nigdy wiecej.
      Polecam dr Lamy(kobieta) szpital Erazme, dr Nougarte(mezczyzna)i dr Pealeart(kobieta)Policlinik Baron Lambert porody w XL gdzie jedna z
      poloznych jest polka.
    • Gość: Ania Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 05.10.06, 16:10
      Czesc,

Bardzo polecam Dr Zarzycka, dwie ciaze mi prowadzila i da porody szczesliwie
      odbierala, ostatni 5 miesiecy temu; Jest bardzo kompetentna i komunikatywna. Ja
      rodzilam dwa razy w Ixelles i szpital tez sobie chwale.Oba porody z zarzycka to
      byl luksus pod wzgledem jej profesjonalizmu i troski i o dziecko i o matke! Nie
      ma zadnych apriori czy ma byc naturalnie czy nie, ma byc bezpiecznie i tak, jak
      Ty chcesz; ja dwa razy mialam znieczulenie. Poza tym w czasie ciazy mozna do
      niej zawsze zadzwonic, jesli cos Cie niepokoi, przyjmuje od rawu, nawet w
      weekendy czy wieczorami.

Pozdrawiam,
      Ania
    • migotunia Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 05.10.06, 18:29
      Nie bede na forum wypisywac jak nieodpowiedzialnie zachowal sie ten pan.
      Ewnetualnie moge cos powiedziec na priva.
      Jesli natomiast jest tu jakas kobieta w ciazy, tak jak ja, odradzam tego pana.
      Dla dobra swojego dziecka.
      • aggy80 Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 05.10.06, 18:32
        poprosze info na priva
        aggy
      • Gość: Dam Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.189-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.10.06, 19:01
      • repairman Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? 09.10.06, 16:24
        Hmm, dziwne ile ty tu czasu jestes?
        Kilku lekazy mielismy ale zostal Janowski przez te 8 lat zero problemow z nim,
        jak pisalem wczesniej jest szorstki. Facet dmucha na zimne mozna powiedziec (
        jesli komus to cos mowi , to musielismy przejsc przez badanie genomu pobranego
        z wodowychplodowych ) i co wszystko jest ok . Maly rosnie ma dwa i pol roku
        choc przy porodzie "zobaczyl swiatelko z iinej strony i chcial odplynac na
        tamta strone brzegu " Dla nas facet ma fach w rekach w kilka sekund podjal
        wlasciwa decyzje i ja wykonal, ale jednym podpasuje innym nie.
        Powodzenia w szukaniu tego wlasciwego.

• Gość: przyszla mama Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 06.10.06, 16:56
      W jakich godzinach przyjmuje dr Janowski?

Dzieki i pozdrawiam
      • Gość: raku Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.consilium.europa.eu 09.10.06, 16:10
        chyba generalnie caly dzien (o ile nie przyjmuje porodu w tym czasie), ale
        zadzwon i dopytaj 02 734 29 90
        • Gość: przyszla mama Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 10.10.06, 10:20
          Dzieki....tylko strasznie dlugo czeka sie na wizyte:( chyba ze tyczy sie to
          tylko nowych pacjentek i pierwszej wizytu a pozniej nie trzeba czekac 4 tygodni
          na kolejna .... jak to jest?
          • Gość: raku Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.consilium.eu.int 10.10.06, 11:17
            z tego co pamietam, to rzeczywiscie z zona musielismy troche odczekac na
            pierwsza wizyte bo terminy bylo zajete na dlugo przed (co chyba tez jest jakims
            dobrym prognostykiem), ale jak juz ja odbylismy to potem do samego konca juz
            nie bylo problemow na uzgadnianie kolejnej. jak to potem wyglada? nie pamietam
            zebysmy przychodzili czesciej niz raz na miesiac. Janowski akurat uwaza, ze
            ciaza to nie choroba, wiec nie umawia wizyt czesciej niz raz na miesiac (chyba,
            ze to koncowka i termin sie przesuwa). oczywiscie jak cos nagle zacznie sie nie
            tak, to jedzie sie do szpitala, a jego od razu sciagaja.
            moze, skoro nie masz jeszcze wybranego lekarza, umow sie na pierwsza wolna
            wizyte u niego, a w tym samym czasie sprawdz jeszcze kogos innego. nie majatek,
            a bedziesz miala zawsze szerszy wybor. pozdrawiam,
            • Gość: inn A slyszal ktos o dr Wilczek? Sa jakies opinie? IP: *.cec.eu.int 11.10.06, 16:19
              • Gość: dr wilk Re: A slyszal ktos o dr Wilczek? Sa jakies opinie IP: *.eca.eu.int 11.10.06, 16:23
                to jest starsza pani i przede wszystkim od lat nie robi porodow, wiec na to nie
                ma co liczyc.
                • Gość: inn Re: A slyszal ktos o dr Wilczek? Sa jakies opinie IP: *.cec.eu.int 11.10.06, 16:26
                  Ale w kwestiach nie-porodowych? Jakim jest lekarzem? Mialas doswiadczenie?
                  • Gość: dr wilk Re: A slyszal ktos o dr Wilczek? Sa jakies opinie IP: *.eca.eu.int 11.10.06, 16:28
                    ja b dawno do niej chodzilam ale jej specjalnie nie lubilam wiec sie
                    wynioslam. ale znam osoby ktore sa jej wierne. od strony med nie slyszalam
                    nic zlego, raczej pochlebnie.
                    • Gość: inn Re: A slyszal ktos o dr Wilczek? Sa jakies opinie IP: *.cec.eu.int 11.10.06, 16:58
                      dziekuje bardzo! jakies inne opinie??
    • Gość: ciezarowka Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.138-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.10.06, 20:23
      Jestem pacjentka Janowskiego i bede u nigo za jakis czas rodzic. Mam pytanie
      dotyczace porodu: jesli dziecku sie zachce wyjsc na swiat w godzinach
      urzedowania Janowskiego w jego prywatnym gabinecie (np w srode) to co on wtedy
      robi? zamyka gabinet i jedzie do porodu do E.Cavell czy jak to jest? Chodze juz
      do niego jakis czas i nie zdarzylo mi sie jeszcze, zeby odwolal jakas wizyte z
      powodu "odbierania porodu" a wiem, ze grafik w przywatnym gabinecie ma zawsze
      napiety...
    • Gość: przyszla mama Re: Ginekolog Janowski czy Zarzycka? IP: *.cec.eu.int 14.11.06, 10:37
      Odwiedzilam pana Janowskiego i..... stanowczo odradzam. Niestety podzielam
      wrazenia migotuni.....

a oto pokrotce, dlaczego:

- w ciazy jeszcze nie jestem, ale przez dlugi okres bralam b. silny (i
      wyniszczajacy organizm) lek, tak wiec naturalne wydaje sie, ze po takiej
      kuracji organizm trzeba ze szczegola starannoscia przygotowac (wzmonic,
      odzywic, spradzidz czy wszystko jest ok itp.) przed zajsciem w ciaze. Do tego
      zarowno na ulotce leku i jak od lekarza przepisujacego mi go, uslyszalam, ze
      nie powinnam zachodzic w ciaze podczas brania tego leku, bo moze on spowodowac
      powazne uszkodzenia plodu

- oto opinia Janowskiego: "nic panie nie musi robic, a ciaza to nie choroba
      (tu akurat sie zgodze, ale....) i jak chce moze Pani dalej ten lek stosowac....
      do 3 miesiaca nic sie przez lozysko nie dostaje do plodu ....

to mna wstrzasnelo..... tak 2 rozne opinie?!?!!?

- wg. Janowskiego zadne badania przed ciaza nie sa potrzebne.... wg jego teorii
      ze do 3 miesiaca nic sie nie przedostaje do lozyska plodu, wystarczy zrobic
      badania na poczatku ciazy i wtedy leczyc jak cos jest....

- wg Janowskiego, to ze jakies leki sa szkodliwe dla kobiety w ciazy, to
      wymysl.....jak jest chora, to trzeba ladowac w nia leki, na plod to nie ma
      wplywu....i jest to wymysl polskich lekarzy, ze kobieta w ciazy powinna (jesli
      to mozliwe) nie brac zadnych lekow

hmm ciekawi mnie tylko w swietle jego opinii, dlaczego na wielu lekach jest
      info: "nie stosowac w czasie ciazy i karmienia piersia"

- do tego opinia Janowskiego dot. pewnej dolegliwosci kobiecej: wszyscy to maja
      i nie nalezy sie przejmowac, a lecza to (w poddekscie: bezsensownie) tylko w
      Polsce.

- poza tym przerazilo mnie juz calkowicie, jak zobaczylam narzedzia
      ginekologiczne w brudnej misce z woda w zlewie..... mam nadzieje, ze je jednak
      wyparza, a nie tylko myje...

- do badania ginekologicznego chcial sie zabrac bez rekawiczek - o zgrozo!!!!!

To tyle..... wiecej juz go nie odwiedze... byc moze sa kobiety, ktorym to
      odpowiada, ale nie mnie.... ja cenie siebie i swoje zdrowie.... i jakos trudno
      mi uwierzyc ze medycyna tak bardzo rozni sie tu od tego, czego ucza w
      Polsce....i ze tylko w Polsce sie cos leczy....

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka