Dodaj do ulubionych

Wyniki ustnego - AD5/05

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 21:51
Czy ktoś orientuje się, kiedy dokładnie powinny być wyniki ustnego, tzn. czy
udało mu/jej się wydobyć bliższą datę od komisji? Mi chyba mówili, że w
połowie października, ale nie jestem pewny, bo byłem w lekkim szoku w trakcie
egzamu. Nawet nie pamiętałem pytań :-)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 07.10.06, 21:59
      pod koniec miesiaca

Egzamin to zawsze rzecz nieprzyjemna, ale zeby byc w szoku???
      • Gość: Panna nikt Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 00:07
        A co się tak dziwisz, Były? Fakt, nieco bulwarowe określenie, ale chyba znane
        Tobie jako natywnemu :)
        Gdybyś nie przespał ani minuty poprzedniej nocy, to chyba też byłbyś w szoku...

A swoją drogą egzamin wcale nie był nieprzyjemny. Powiedziałbym nawet, że jeden
        z przyjemniejszych w moim życiu, bardzo przyjemni ludzie, sympatyczni,
        uśmiechnięci, życzliwi, nadający na tej samej częstotliwości.
        • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 08.10.06, 00:12
          > Gdybyś nie przespał ani minuty poprzedniej nocy, to chyba też byłbyś w
          szoku...
          Ja duzo nie spalem, bo mialem troche temperature ze wzgledu na zapalenie
          gardla. Egzamin mialem o 9 rano a z powodu mojego chronicznie niskiego
          cisnienia rano i niewypspania balem sie, ze zasne na siedziaco. Ale zeby szok
          i nie pamietac pytan....;-)
          Moja komisja byla co prawda uprzejma, ale nie okreslil bym jej jako zyczliwa
          czy sympatyczna. Wszystkie trzy panie robily bardzo znudzone wrazenie
          • Gość: Panna nikt Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 00:21
            Były, zdajesz się nie zauważać jednego z odcieni znaczeniowych tego słowa.

Cyt. za PWN: «silna reakcja psychiczna wywołana gwałtownym, zwykle negatywnym
            zdarzeniem lub przeżyciem»

Reakcja psychiczna polegała na niemożności skupienia myśli i wypowiedzenia ich
            w składnej postaci oraz zapamiętania pytań.
            • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 08.10.06, 00:30
              nie rozumiem, bo sobie zaprzeczasz, z jednej strony bardzo sympatyczna komisja,
              jeden z najmilszych egzaminow w zyciu, a z drugiej podajesz definicje "zwykle
              NEGATYWNEGO zdarzenia lub przezycia", ale niewazne,
              kilka osob sie pytalo, kiedy beda wyniki, wszyscy dostali odpowiedz, ze do
              konca miesiaca.
              Pani sekretarka, ktora odprowadzala mnie do windy sama z siebie powiedziala, ze
              wyniki beda najpozniej do konca miesiac.
              • Gość: Panna nikt Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 00:40
                Nie ma nic sprzecznego w mojej wypowiedzi. Podałem jedynie ogólną definicję,
                zwróć uwagę na słowo "zwykle".
                • Gość: Panna nikt Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 00:43
                  Oczywiście dziękuję za info! Trzeba będzie uzbroić się jeszcze w cierpliwość,
                  ale po czekaniu na dzień dziecka mamy już w tym duże doświadczenie.
          • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 09.10.06, 15:15
            ja mam dokladnie takie same wrazenia, a mialam tez w czwartek tak wiec to
            pewnie te same panie. tylko ze oprocz tego bylo jeszcze 2 panow! mialam 5 osob
            w komisji! nie wiem dlaczego, bo widzialam na forum, ze reszta miala 3. moja
            kolezanka stwierdzila, ze po przeczytaniu mojego cv byli tak porazeni, ze
            wszyscy chcieli mnie zobaczyc...trzymam sie tej wersji chociaz jest ona raczej
            malo prawdopodobna;) sam egzamin mogl mi pojsc lepiej, za bardzo bylam
            zestresowana chyba. pytania takie sobie - zapytali mnie co wiem o
            kaliningradzie! niestety nie wiedzialam zbyt duzo na ten temat, a podobno sa
            jakies specjalne programy unijne. poza tym pytali o darfur, czy wiem ile
            dostali pomocy humanitarnej z ue! wiedzialam ogolnie o co chodzi, ale przeciez
            nie bede kula na pamiec cyferek! mialam jednego polaka w komisji, ktory zadawal
            idiotyczne pytania dot. jezyka polskiego i chyba myslal, ze mi tym pomaga...nie
            wiem kompletnie co mam myslec, tez byliscie tacy zdenerwowani? mam nadzieje, ze
            oni biora na to poprawke...
            • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 15:31
              Magdita,
              czyli sie potwierdza, ze ci co zdawali na koncu mieli najgorsze pytania!
              to ja mialem szczescie ze zdawalem rano o godz. 9, to chyba tych 2 panow
              jeszcze nie dojechalo na egzamin.

Kaliningrad to byl akurat dla mnie zbawieniem, bo ja czesto tlumacze teksty z
              dziedziny polityki bezpieczenstwa i swego czasu w kolku musialem tlumaczyc
              jakies teksty o zasadach wydawania przepustek na podroze z Kalinigradu do
              Rosji, polskich obawach i skojarzeniach z "korytarzem" itd., to ich zagadalem,
              ale niestety mi przerwali i zaczeli zadawac durnowate pytania o IRA itp.

Kolega w piatek mial cos na temat "lizbonizacji polityki handlowej2 w swietle
              ostatnich wypowiedzi komisarza ds. handlu. Metniej juz tego nie mozna
              formulowac.

Ja nie bylem w czasie egzaminu w ogole zdenerwowany, tylko przed i po ;-).
              Troche blysnalem swoim zyciorysem i dowiadczeniem zawodowym, ale tak w sumie
              super nie jestem zadowolony przez te pytania o unii.
              No coz, zobaczym.
              • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: 217.33.134.* 09.10.06, 15:47
                no zobaczym...moj staz zawodowy to 4 lata dopiero i nie mialam za bardzo czym
                blyszczec tym bardziej, ze tlumaczem jestem z doskoku troche. licze na to, ze
                oni bardziej chcieli nas zobaczyc i ocenic czy nie jestesmy debilami,
                psychopatami czy innymi takimi i czy sie nadajemy i pasujemy osobowosciowo do
                tej unijnej kliki. ale skoro do rozmowy przeszlo 285 osob to musza jakos odsiac
                zeby im te 125 zostalo...chyba ze przeszlo mniej niz 285...
                • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 15:55
                  ale skoro do rozmowy przeszlo 285 osob to musza jakos odsiac
                  >
                  > zeby im te 125 zostalo...chyba ze przeszlo mniej niz 285...

hehe Magdita, widze ze nie dotyczytalas (pani sekretarka przed egzaminem tez
                  mnie opieprzyla ze nie umiem czytac, bo nie mialem ze soba kopii dowodu...) -
                  do ustnego dopuscili maks. 190 a nie 285

Czyli odsiew z 190 na 125, jesli zdalo 190 osob.
                • Gość: Asiek Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.daminet.pl 09.10.06, 15:55
                  A skad wiesz, ze do rozmowy przeszlo 285 osob? O ile dobrze pamietam mialo byc
                  190.
              • Gość: Asiek Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.daminet.pl 09.10.06, 15:54
                Ja podobnie jak byly bylam zdenerwowana przed, ale w trakcie trema mi przeszla.
                Komisje oceniam jako niezwykle mila i zyczliwa. Bylo 5 osob, w tym Polak (szef
                tlumaczy w parlamencie).
                Jak juz pisalam w mojej relacji pytania z UE mialam glupie i nie jestem
                zadowolona z moich odpowiedzi, chociaz cos tam jednak powiedzialam. Ale
                bardziej pytali mnie o zyciorys, o tlumaczenia i o mnie. I tu bylo chyba lepiej
                chociaz to trudno powiedziec bo moga sie usmiechac i byc sympatyczni ale w
                duchu zupelnie sie ze mna nie zgadzac.
                Czesc o pracy w srodowisku wielokulturowym skupila sie glownie na pytaniach o
                pewna organizacje pro-europejska, w ktorej dzialam. Zainteresowalo to ich w
                moim cv i zaczeli o to pytac i w sumie calkiem fajnie o tym podyskutowalismy.
                Dlatego wyszlam w bardzo dobrym nastroju, tymbardziej, ze przewodniczacy
                powiedzial mi, ze jestem idealnym przykladem na dostosowanie sie do zycia poza
                krajem. Bardzo to milo zabrzmialo ale wole sie nie podniecac bo czesc o UE
                poszla mi jednak srednio. I szczerze mowiac szlag mnie trafia jak pomysle, ze
                przez niedouczenie sie paru rzeczy o UE moga mnie odwalic. Ale co zrobic? Teraz
                mozna tylko czekac. Pozdrawiam.
                • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 15:58
                  Asiek to u Ciebie bylo jak u mnie. Mnie tez sie pytali o moje doswiadczenia, o
                  moj punkt widzenia na niektore sprawy itp.
                  Ale u mnie byly tylko osoby, zadnego Polaka. Troche niedobrze, bo podajac
                  przyklady z trudnisciami tlumaczeniowymi nie moglem przytaczac slow polskich
                  tylko ich doslowne tlumaczenia.
                  • Gość: Asiek Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.daminet.pl 09.10.06, 16:02
                    Pocieszam sie jednak, ze czesc o UE nie byla najwazniejsza. A sadze tak miedzy
                    innymi dlatego, ze o UE pytania zadawaly mi tylko 2 osoby (reszta wygladala
                    jakby srednio ich to interesowalo, tylko jak mnie spytali o to co ostatnio
                    zrobila Hiszpania z obcokrajowcami nielegalnie u nich przebywajacymi Polak
                    troche sie ozywil i pokiwal glowa na moja odpowiedz). A o tlumaczenie i o mnie
                    pytania zadawali wszyscy i byli znacznie bardziej zainteresowani moimi
                    odpowiedziami.
                • wolnaamerykanka Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 16:02
                  A jakie macie ogólnie odczucia co do swoich szans po ustnym? Po wyjściu z
                  egzaminu, w stanie pierwszej euforii, wydawało mi się, że poszło mi raczej
                  dobrze, tak na 80%... Niezadowolona byłam tylko ze swoich popisów na części o
                  UE. Potem dopiero zaczęły mi się przypominać różne głupoty, które wygadywałam w
                  stresie... Ale ogólnie było chyba ok. Czytając forum odnoszę wrażenie, że
                  właściwie większość z nas jest zadowolona po ustnym (zwykle oprócz części o
                  UE). Ale jeżeli wszystkim poszło dobrze, to według jakich kryteriów będą nas
                  odrzucać?... Myślicie, że bardziej będzie się liczyło doświadczenie zawodowe,
                  czy osobowość odpowiednia do pracy w UE? Czy jeszcze coś innego?
                  • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 16:10
                    No ja wlasnie sam nie niem. Na ustnym mozna w sumie dostac duzo punktow, bo 40.
                    Przypuszczam (ale to tylko przypuszczenia), ze skoro ustny skladal sie niby z
                    trzech blokow (wiedza o unii, praca w srodowisku multi kulti i kompetenecje
                    tlumaczeniowe), to z kazdego bloku beda przydzielac rowna ilosc punktow.
                    Ja zauwazylem np. ze jak sie przedstawialem i wymienilem m.in. , ze tlumacze
                    czesto umowy miedzynarodwe, ze wszystkie 3 damy z komisji to skrzetnie
                    zanotowaly, podobnie jak kilka innych faktow z zakresu pracy w srodowisku
                    miedzynárodowym itp.
                    Natomiast podczas pytan o unie nikt nic nie zapisywal. Ale moje panie byly
                    praktycznie przez caly czas od A do Z znudzone, wiec ja nie mialem wrazenia, ze
                    komisja jest specjalnie mila.
                    • wolnaamerykanka Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 16:21
                      Hmmm... Moja komisja była bardzo miła, ale za to nie padło ani jedno pytanie o
                      środowisko multi-kulti!!! Sama się zdziwiłam. Jesteś pewien, że to jest
                      oddzielny blok???
                      • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 09.10.06, 16:28
                        ja tez nie mialam takiego pytania, nie przejmuj sie. nie wiem czy te bloki beda
                        rowno oceniane, bo ja mialam duzo o unii i o tlumaczeniach, a malo dot. mojej
                        osoby. jedno bylo takie pytanie, jak sobie to wszystko wyobrazam i jakie mam
                        oczekiwania. a tak to im chyba czasu zabraklo, bo mialam 5 osob w komisji i sie
                        nie wyrabiali. i tak trzymali mnie tam ponad 50 minut, jakos chyba nie
                        najciekawiej trafilam.
                      • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 16:31
                        no u mnie moze expressis verbis tez nie, ale np. co sadze o wielojezycznosci
                        (ale rozmowa sie jakos stoczyla na dyskusje, czy istnieje rzeczywiscie 100%
                        dwujezycznosc).
                        No nie wiem, nie ma co gdybac, moze po prostu przyznaja te punkty bezposrednio
                        po rozmowie na zasadzie ogolnego wrazenie, nie mam pojecia. Zreszta nie moge
                        sobie wyobrazic, zeby ktos tego egzaminu w ogole nie zdal (ok, byla jakas
                        osoba, ktora sie porzadnie spoznila na ten egzamin, to mozna ja oblac, ale
                        chyba nie bylo takich, ktore o niczym nie mialy pojecia).
                        Moze wszyscy dostana przynajmniej 20 punktow i o wynikach beda jednak decydowac
                        punkty z pisemnego? Roznie moze byc. Tyle czekalismy, to chyba te 2-3 tygodnie
                        jeszcze sie doczekamy.
                        Zreszta jak wiemy miejsce na liscie rezerwowej nie jest tozsame z gwarancja
                        etatu.
                        • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 09.10.06, 16:41
                          ale fajnie by bylo miec swiadomosc, ze jest sie na liscie;) a podobno kandydaci
                          z nowych krajow sa teraz na topie, a szczegolnie kobiety, chodzi o parytet
                          oczywiscie. takich ciekawostek sie dowiedzialam bedac w brukseli. no ale
                          przekonamy sie wkrotce...
                          • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 16:46
                            tutaj trzeba zwracac uwage na niuanse, bo generalnie przyjeto co prawda za malo
                            urzednikow z NMS, ale jesli chodzi o POLSKICH urzednikow, to przyjeto ich
                            proporcjonalnie najwiecej.
                            Nie zapominaj ze polski egzamin na tlumaczy z 2003 r. zdalo ponad 110 osob na
                            planowanych chyba 135. Czyli praktycznie caly limit. Z innych NMS zdalo tylko
                            30-40 na planowanych 135. U nich nadal sa ogromnie braki, w przypadku sekcji
                            polskich co najwyzej uzupelnianie drobnych niedoborow.

Co do parytetu: wsrod tlumaczy jest mimo wszystko lekka przewaga kobiet, wiec
                            wedlug paretytetu powinni przyjmowac facetow....;-)
                            • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 09.10.06, 16:57
                              szczerze mowiac nie mialam pojecia o tych niuansach, bo wczesniej sie tymi
                              konkursami nie interesowalam. jestem ze tak powiem swiezynka epsowa, ale to
                              jest wciagajace i na pewno jeszcze gdzies sie zglosze jak mi teraz nie
                              pojdzie;)
                              • Gość: znudził mi się Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:57
                                Tak Magdita, egzaminy EPSO strasznie wciągają. Ja się już zapisałem na kolejny,
                                żeby mieć coś na pocieszenie w razie porażki w naszym. Tylko tak się
                                zastanawiam, czy sobie przez to nie zaszkodzę, bo ten drugi to zupełnie inny
                                profil. I przewodniczący komisji jakoś tak dziwnie drążył wokół tematu, czy
                                chcę być tłumaczem.
                    • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 09.10.06, 16:23
                      ja tez nie mialam wrazenia, ze komisja jest jakas super mila. taka bardziej
                      obojetna mi sie wydawala. ale chyba nie ma juz sensu tego roztrzasac, wszyscy
                      mamy podobne odczucia. bardzo fajnie, ze max 190 osob przeszlo, a nie jak
                      myslalam 285. juz wiem! 285 przechodzilo do drugiej czesci pisemnego! skleroza
                      nie boli...
                      • Gość: Panna nikt Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:43
                        Ciekawi mnie jedna rzecz. Czy instytucje zapraszające kandydatów z listy
                        rezerwowej na rozmowy kwalifikacyjne dysponują wszelkimi informacjami zebranymi
                        o kandydatach w trakcie dotychczasowych etapów rekrutacji (wyniki preselekcji,
                        wypociny pisemne, notatki z ustnego, może nawet zapis audio(?)), czy tylko mają
                        do dyspozycji samą listę z podziałem na merit groups oraz CV.

Były, liczę na Twoje cenne supozycje :)
                        • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 21:18
                          no bez przesady, to zaden Big Brother.

Kandydaci sa podzieleni na tzw. Merit Groups od I do III. Kwalifikacja do merit
                          group zalezy do sumy wszystkich punktow uzyskanych na egzamine (ale bez
                          preselekcji, o ile dobrze pamietam, czyli pisemny + ustny)
                          Teoretycznie (ale podkreslam tylko teoretycznie) w pierwszej kolejnosci powinni
                          byc brani z merit group I.
                          Ale praktycznie (mowimy tylko wylacznie o tlumaczach, a nie o administratorach,
                          sekretarkach itp. zeby sie tu off-topicowa dyskusja nie wywiazala)
                          jest tak, ze
                          - w pierwszej kolejnosci wezma automatycznie wszystkich tempow, ktorzy zdali
                          konkurs, bez wzgledu na to, w ktorej merit group sie oni znajduja
                          - potem wszykuje sie ludzi na podstawie ich zyciorysow i znajomosci pozadanych
                          jezykow. Wiecj jak ktos mial np. niemiecki jako glowny + powiedzmy wegierski
                          jako drugi, to nie ma zbyt dobrych szans
                          - zaprasza sie ludzi na ustne rozmowy. Tutaj - co tu duzo mowic - decyduje
                          nazwijmy to "urok osobisty" (nie chodzi o wyglad). Na tym forum juz byly
                          opisywane przypadki osob, ktore w stylu amerykanskich na interview mowili, ze
                          wszystko potrafia, a jak nie, to siada nocami i sie naucza, ze bede przychodzic
                          chetnie do pracy w sobote i w niedziele itd. Wbrew pozorom nikt takich nie
                          chce. Uwazam, ze trzeba byc soba, na tym sie najlepiej wychodzi. W miare
                          decydujacym motywem moze byc (ale nie musi) dyspozycyjnosc, tzn. jesli etat sie
                          zwalnia za 4 tygodnie i pytaja czy mozesz zaczac za 4 tygodnie, a ty
                          odpowiadasz, ze wolalabys za 6 miesiecy, bo najpierw chcesz na urlop, potem
                          przyjezdza tesciowa a potem jest festiwal w Sopocie i chcialabys go ostatni raz
                          zobaczyc na zywo przed wyjazdem, to decydent moze stracic cierpliwosc i wziasc
                          nastepna osobe z listy.

Disclaimer: wszystkie powyzsze wywody to moje osobiste poglady a nie oficjalna
                          wykladnia czegokolwiek zapisana w statucie, zeby sie tu nie zrobil zaraz
                          balagan.

PS
                          Na kazdym konkursie sa inne komisje egzaminacyjne, wiec nikt nie psuje sobie
                          szans biorac udzial w roznych konkursach,
                          Z reguly komisje pytaja sie, czy ktos naprawde widzi sie w roli tlumacza
                          pisemnego jesli delikwent byl cale zycie np. tlumaczem ustnym, bo generalnie
                          jest poglada, ze albo to albo to.
                          Ew. ktos mogl miec jakies stanowisko kierownicze i sie dziwia, czemu chce byc
                          zwyklym tlumaczem.
                          Mnie sie np. zapytano czy nie mialbym problemow z degradacja z funkcji
                          weryfikatora na zwyklego junior translatora.
                          • Gość: radecka Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 09.10.06, 21:46
                            Ciekawe uwagi. A jak sadzisz, kto ma lepsze szanse, ktos z MG I z angielskim i
                            wloskim, czy ktos z MG III z angielskim, niemieckim i dobrym francuskim?
                            Ja zdawalam w czwartek po poludniu i generalnie potwierdzam to o czym
                            pisaliscie wczesniej. Te wszystkie wasze informacje odnosnie pytan o unii wcale
                            mi nie pomogly bo mialam jeszcze inne pytania niz wy. Ale teraz to juz
                            niewazne. Ale tez z tej czesci nie jest zadowolona, a z reszty tak sobie bo ja
                            nie jestem tlumaczka wiec i tak sie dziwie, ze do tego etapu doszlam i wcale
                            bym sie nie zdziwila jesli dalej nie przejde bo jestem pewna, ze sa lepsi ode
                            mnie i to w sumie oni sobie zasluguja na to zeby znalesc sie na liscie
                            rezerwowej. A skad macie ta informacje, ze ustny zdawalo 190 osob? To
                            przypuszczenia, czy informacja jest potwierdzona bo nigdzie tego nie zanalzlam.
                            Pozdrawiam
                            • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 09.10.06, 21:55
                              trudno mi powiedziec, jaka kombinacja jezykowa jest najbardziej chodliwa.
                              Na pewno najlepiej miec angielski i francuski jako dwa pierwsze jezyki, a pisze
                              to, chociaz moim glownym jest niemiecki. Ja ja bym byl decydentem, to bym w
                              ogole nie zawracal sobie glowy kandydatami, ktorzy nie znaja przynajmniej 2 z
                              trzech pivotow

Te 190 osob to maksymalna liczba osob, ktore MOGA byc dopuszczone do ustnego w
                              mysl warunkow konkursu. Ale ile rzeczywiscie dopuszczony, tego nie wiemy. Wiemy
                              tylko, ze nie wiecej niz 190.

A tak ogolnie Radecka, skad wiesz, ze inni sa tacy duzo lepsi od Ciebie? Moze
                              dobrze napisalas pisemne, chociaz nie masz doswiadczenia a ci z doswiadczeniem
                              (np. ja) napisali gorzej. Wszystko jest mozliwe
                              • Gość: radecka Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 09.10.06, 22:14
                                Acha, nie wiedzialam, ze 190 to maxymalna liczba osob dopuszczonych. Wiec moze
                                nawet zostalo dopuszczonych mniej? Byloby tym lepiej dla nas:-)
                                Nie wiem czy jestem lepsza czy gorsza, ale sobie moge wyobrazic, ze
                                przynajmniej czesc w was jest jednak lepsza ode mnie, bo wy macie praktyke
                                zawodowa a ja nie. Wiec raczej to wy przelumaczyliscie te teksty lepiej ode
                                mnie. A nawet gdybym to wlasnie ja ten pisemy zdala lepiej niz prawdziwi
                                tlumacze to i tak nie swiadczy o tym ze jestem lepsza. W codziennej pracy wy
                                bedzieci lepsi bo macie juz wprawe, a mi tego brakuje.
                                A wracajac do MG, zdaje sobie sprawe z tego ze najlepsza kombinacja to
                                przynajmniej dwa jezyki z trzech glownych, ale tak sie caly czas zastanawiam
                                kto bedzie mial priorytet, ktos z dwoma glownymi jezykami z MG I, czy taka sama
                                szanse bedzie mial ktos z trzema glownymi jezykami ale znajdujacy sie w MG III?
                                Jak wazna role w takim przypadku odgrywaja te MG, no bo wkoncu po cos one sa.
                                • Gość: bladolica Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.aster.pl 09.10.06, 22:46
                                  Ja tam kurcze już bym chciała wiedzieć- udało się, czy nie.
                                  Jak się nie udało, to przynajmniej o tyle fajnie, że można będzie zobaczyć, jak
                                  dokładnie ocenili te moje tłumaczonka, no i na za co obcięli na ustnym ( UE to
                                  mój typ ewentualny, ojo ojoj, strasznie mnie długo z tego męczyli, a ja
                                  rzeźbiłam, oj rzeźbiłam). No ale oczywistejest, że miło by było przejść...
                                  Tyle że w tych pozostałych krajach w ani jednym nie ma 120 osób na liście
                                  rezerwowej, max. ok. 90, co dobrze nie wróży. Chyba że my, Polacy, zdolniejsi
                                  po prostu jesteśmy i tyle ;). Pozdrawiam
                                  • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 10.10.06, 08:57
                                    Gość portalu: bladolica napisał(a):
                                    > Tyle że w tych pozostałych krajach w ani jednym nie ma 120 osób na liście
                                    > rezerwowej, max. ok. 90, co dobrze nie wróży. Chyba że my, Polacy, zdolniejsi
                                    > po prostu jesteśmy i tyle ;).

No cóż, muszę Cię rozczarować. Polska ma bardzo ogólnie rzecz biorąc chyba tyle
                                    mieszkańców, co wszystkie inne NMS razem. Chyba jest jasne, że jeśli w
                                    egzaminie na 125 miejsc może startować potencjalnie 38 milionów osób z Polski
                                    albo kilkaset tysiecy z Malty, ze wyniki sa inne.

Jak to Niemcy mówia, Die Masse macht's und Quantität ist nicht unbedingt
                                    Qualität....
                                    • Gość: bladolica Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.aster.pl 10.10.06, 18:59

Jak zrozumiałam sugerujesz, że Polaków ma liście rezerwowej może być więcej?
                                      Tak bliżej górnego limitu? Tylko się cieszyć :).Przyczyna jest nieistotna.
                                      Niech będzie to nawet tylko i wyłącznie liczebność naszego narodu, a nie jego
                                      wybitne uzdolnienia i pracowitość...
                                      Choć zakładając, że Maltańczycy byliby ponad przeciętnie zdolni w interesującej
                                      nas materii tłumaczeń, a Polacy to głąby ostatnie, wynik mógłby być
                                      zaskakujący - np. 125 osób z Malty, a z Polski jedynie 60...
                                      Ale nie będę zapędzać się w takie dywagacje z sufitu wzięte...

Pozdrawiam
                                • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 10.10.06, 08:54
                                  >ale tak sie caly czas zastanawiam kto bedzie mial priorytet, ktos z dwoma
                                  >glownymi jezykami z MG I, czy taka sama szanse bedzie mial ktos z trzema
                                  >glownymi jezykami ale znajdujacy sie w MG III?
                                  > Jak wazna role w takim przypadku odgrywaja te MG, no bo wkoncu po cos one sa.

Radecka, moim zdaniem to trochę akademickie rozważania. Jest podział na MG, bo
                                  to jest jakieś tam kryterium, ale nie jedyne. Nie przecież żadnych przepisów
                                  NAKAZUJACYCH przyjmowanie tylko MG I, dopiero po jej wyczerpaniu MG II itd.

Ja się staram myśleć w kategoriach zdroworozsądkowych i wczuć się w rolę
                                  takiego HoU. Takowy dostaje liste od EPSO a tam jest Kowalska z tym niemieckim
                                  i węgierskim w MG I oraz Nowak z angielskim i francuskim w MG II. O
                                  zakwalifikowaniu to tej czy tamtej grupy decyduje ew. 3 punkty OGóŁEM w tą czy
                                  w tamtą stronę. Myślisz, że jego to będzie interesować, ze Kowalska na ustnym
                                  odpowiedziała na 2 pytania o Unii lepiej niż Nowak? Jak to będzie HoU z
                                  Komisji, gdzie chyba 90% tekstów źródłowych jest po angielsku i po francusku,
                                  to ja na jego miejscu szukałbym sobie ludzi z tymi dwoma językami oraz z dobrym
                                  życiorysem (praktytka zawodowa w tych dwóch językach) a nie abstrakcyjnej osoby
                                  z MGI.
                                  • Gość: Elf Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 10:34
                                    Ja może z trochę innej beczki, w każdym razie też w nurcie roważań czysto
                                    teoretycznych.
                                    Zastanawiam się, jak to jest: ląduje się, powiedzmy, na liście rezerwowej
                                    obowiązującej początkowo do końca 2007, a następnie ot, powiedzmy, do końca
                                    2008 r. Przez pierwsze miesiące myśli się o możliwościach, jakie niesie ze sobą
                                    figurowanie w MG I czy II, ale w eterze głucha cisza, życie spokojnie toczy się
                                    dalej, sprawa schodzi na coraz dalszy plan. Delikwentka / kobieta (przepraszam
                                    panów za zawężenie kręgu protagonistów w tym miejscu ;-) zachodzi w ciążę,
                                    która po upływie odpowiedniego czasu staje się widoczna, a tu nagle pojawia się
                                    zaproszenie na rozmowę w konkretnej instytucji...
                                    Zastanawiam się, jak w tym momencie miałyby się do siebie zasada
                                    niedyskryminacji i dyspozycyjność? Czy z tej osoby się rezygnuje podając inny
                                    powód / nie podając go? Czy zależy to od tego, czy praca jest do podjęcia od
                                    zaraz czy dopiero za kilka miesięcy? Może ktoś z Was orientuje się, jak to się
                                    odbywa w takiej sytuacji?
                                    Wiem, że są kobiety, które w takich przypadkach "rezygnowały z Unii".
                                    Interesuje mnie, czy również Unia rezygnuje z takich kobiet ;-)?
                                    • Gość: Texas Re:czy również Unia rezygnuje z takich kobiet ;-) IP: 88.147.21.* 10.10.06, 21:44
                                      > Wiem, że są kobiety, które w takich przypadkach "rezygnowały z Unii".
                                      > Interesuje mnie, czy również Unia rezygnuje z takich kobiet ;-)?

Z tego co czytalam, to nie;) :
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=17706379&a=17706379
                                      Pzdr:)
                                      • Gość: Elf Re:czy również Unia rezygnuje z takich kobiet ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 12:58
                                        Texas, wielkie dzięki za odzew! Aż miło się czyta takie historie...
    • Gość: Eneko_ex post Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 10:14
      Zdaje się, że Węgrzy nadal nie dostali wyników, a minęło już 16 dni. Czyli my
      chyba też gdzieś na sam koniec października chyba... :(
      • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 12.10.06, 14:28
        musimy sie jeszcze troche pomeczyc, ale moze to i lepiej - jeszcze moge sie
        ludzic, ze bede na tej liscie ;) jestem ciekawa czy duzo bylo takich osob,
        ktore wlasciwie nie mialy zadnego formalnego doswiadczenia w tlumaczeniu tylko
        zawsze tlumaczyly z doskoku tak jak ja. czuje pewien niesmak po tej rozmowie,
        ale po pisemnych tez czulam i jakos przeszlam dalej;)
        • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 12.10.06, 14:34
          magdita, w pierwszych konkursie przeszlo duzo osob bez zadnego doswiadczenia i
          dostaly prace.
          Trundo powiedziec jak bedzie teraz, jesli na liscie bedzie np. 50% osob z
          doswiadczeniem a 50% bez. Zreszta jak pisalem kombinacja jezykowa tez odgryswa
          role.
          W kazdym badz razie nawet jak sie ukaza lista rezerwowa, to nie bedzie
          gremialnego zatrudniania dziesiatek tlumaczy naraz jak w 2004/2005 roku, tylko -
          moim zdaniem - bedzie to szlo jak krew z nosa ;-)

Nie dajmy sie zwariowac jak na wynikach pisemnego, gdzie codziennie ukazywaly
          sie zaklady, kiedy sie ukaza....
          • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 12.10.06, 14:44
            ja jeszcze nie wariuje;) nawet nie wiem czy bym rzeczywiscie chciala sie
            przenosic do lux, gdyz teraz mieszkam w londynie i moglabym przezyc straszny
            szok przeprowadzajac sie, ale tak jak juz chyba wczoraj mowilam sama swiadomosc
            znalezienia sie na liscie juz jest calkiem przyjemna. no ale zobaczymy...trzeba
            sie uzbroic w cierpliwosc. 2 tygodnie to pestka, przeciez ten proces
            rekrutacyjny juz trwa ponad rok!
            • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 12.10.06, 14:48
              Nie rozumiem, z Lądka do Luxa to przeciez upgrade, bo zamiast 20 tys.
              mieszkancow bedziesz miala 70 czy 80...
          • Gość: Pablo Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.icpnet.pl 12.10.06, 23:56
            > W kazdym badz razie nawet jak sie ukaza lista rezerwowa, to nie bedzie
            > gremialnego zatrudniania dziesiatek tlumaczy naraz jak w 2004/2005 roku, tylko
            > -
            > moim zdaniem - bedzie to szlo jak krew z nosa ;-)

Ale czy nie jest przypadkiem tak, ze pisemnych nie zdala WIEKSZOSC pracujacych
            dotychczas tlumaczy? Na pewno odpadlo ze 20 - 30 osoba, ktore byly dotad na
            kontrakcie, a ktos je bedzie musial zastapic. Poza tym ci ludzie czesto nie
            wyrabiali sie ze zleceniami i po naszym konkursie powinno w instytucjach
            pracowac wiecej tlumaczy, niz przed nim. To wszystko oznacza, ze jednak pare
            (parenascie, paredziesiat? :-)) osob z nas przyjma i to byc moze dosc szybko.
            • Gość: Eneko_ex post Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 07:25
              Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Ale czy nie jest przypadkiem tak, ze pisemnych nie zdala WIEKSZOSC pracujacych
              > dotychczas tlumaczy? Na pewno odpadlo ze 20 - 30 osoba, ktore byly dotad na
              > kontrakcie

Oni byli z PO... ;)
              • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 13.10.06, 07:27
                > > Ale czy nie jest przypadkiem tak, ze pisemnych nie zdala WIEKSZOSC pracuj
                > acych
                > > dotychczas tlumaczy?

Konkurs z 2003 r. zdalo ponad 110 osob, stad WIEKSZOSC pracujacych dotychczas
                tlumaczy to tlumacze statutowi, kontraktowi to mniejszosc
                • Gość: Pablo Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 08:28
                  Ok, mialem na mysli wiekszosc kontraktowych, ktorych jednak tez jest sporo. W
                  kazdym razie zwolni sie dosc szybko sporo miejsc, na ktore beda przypuszczalnie
                  potrzebowali ludzi.
                • Gość: gość Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: 62.121.128.* 13.10.06, 08:41
                  europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/06/173&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
                  "(...) By the end of April 2006, DGT had recruited 473 full-time translators.
                  This is 94% of the total number of translators needed per language. More than
                  two thirds of the translators are, however, still on temporary contracts, while
                  the recruitment process is continuing.
                  The following table shows the current situation broken down by language.
                  Translators in place (Luxembourg and Field Offices) 1 April 2006:
                  Dept: PL
                  Number: 58"
                  • Gość: Eneko_ex post Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 09:00
                    Jeżeli faktycznie odpadło 20-30 kontraktowych a docelowa obsada nie uległa
                    zmniejszeniu, to szykowałoby się przynajmniej 50 miejsc, a to już sporo.
                    • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 13.10.06, 09:06
                      eneko, a skad ty znasz docelowa obsade? Masz na mysli 90 stanowisk w komisji
                      jako "target".
                      Ja juz w tych papierach budzetowych znalazlem info komisji, ze target zostal
                      skorygowany w dol na 75, bo jak sie okazalo, na wiecej nie ma zapotrzebowania.
                      • Gość: Eneko_ex post Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 09:10
                        byly_eurokrata napisał:

> eneko, a skad ty znasz docelowa obsade? Masz na mysli 90 stanowisk w komisji
                        > jako "target".
                        > Ja juz w tych papierach budzetowych znalazlem info komisji, ze target zostal
                        > skorygowany w dol na 75, bo jak sie okazalo, na wiecej nie ma zapotrzebowania.

A czyje to były papiery? Jeżeli to ostateczny docelowy, to miejsc będzie jakieś
                        10 (dla zewnętrznych). Czyli sporo zachodu o (prawie) nic.
                        • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 13.10.06, 09:13
                          to bylo - o ile pamietam - stanowisko komisji w sprawie tego slawetnego raportu
                          Trybunalu Obrachunkowego, o ktorym - jak pamietasz - tutaj duzo dyskutowalismy.

A na jakiej "obsadzie docelowej" Ty sie opierasz mowiac o 50 stanowiskach?
                          • Gość: Eneko_ex post Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 09:18
                            byly_eurokrata napisał:

> A na jakiej "obsadzie docelowej" Ty sie opierasz mowiac o 50 stanowiskach?

Oj, chyba patrzyłem na support staff. Jeżeli tłumaczy było 58, egzaminu nie
                            zdało 20-30, a docelowo ma ich być 75, to wychodziłoby 50, ale to dość
                            optymistyczne założenia są.
                            • Gość: Elf Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 11:02
                              Czy liczbę etatów dla tłumaczy planuje się zwiększyć do 75 w roku 2007?
                              Można prosić o link potwierdzający te dane?
                              I czy nie wydaje Wam się, że to raczej mało prawdopodobne, że z kontraktowych
                              egzamin oblało AŻ 20-30 osób? Przecież to gigantyczna liczba! Ja nie do końca w
                              to wierzę..
                              • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 13.10.06, 11:06
                                > Czy liczbę etatów dla tłumaczy planuje się zwiększyć do 75 w roku 2007?
                                > Można prosić o link potwierdzający te dane?
                                Z informacji w tym tekscie nie wynikalo chyba, w roku 2007, tam byla z tego co
                                pamietam ogolnie mowa o "target number".
                                Poszujak sobie raportu Trybunalu Obrachunkowego dot. sluzb tlumaczeniowych,
                                nie mam linka pod reka, nie chce mi sie szukac

> I czy nie wydaje Wam się, że to raczej mało prawdopodobne, że z kontraktowych
                                > egzamin oblało AŻ 20-30 osób? Przecież to gigantyczna liczba! Ja nie do końca
                                > w to wierzę..

Ja tez nie, ale niech sie ludzie ciesza i maja nadzieje....;-)

• Gość: Pablo Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.icpnet.pl 13.10.06, 13:54
                                  > Ja tez nie, ale niech sie ludzie ciesza i maja nadzieje....;-)

Informacja sprawdzona, uzyskana od insidera. A co do nadziei, kiedy czlowiek ma
                                  marzyc, jak nie teraz? Za te 2-3 tygodnie moze sie okazac, ze juz nie ma o czym
                                  marzyc :-)
                                  • Gość: ks Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: 212.190.74.* 16.10.06, 15:06
                                    a skad ten insider bo w pe odpadly tylko 2
                                    • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 16.10.06, 16:25
                                      ja tez nie za bardzo rozmiem, skad te cyfry. kotraktowych w KE bylo moze w
                                      sumie 30, a przeciez nie jest tak, ze oni wszyscy nie zdali.
                                      • Gość: Pablo Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.icpnet.pl 16.10.06, 18:48
                                        Moje informacje dotycza KE i tam wlasnie wiekszosc z tych ok. 30 osob, o ile mi
                                        wiadomo, nie zdala. Plus 2 z PE i mamy liczbe z przedzialu 20-30, choc
                                        faktycznie blizej 20. No ale nie spieram sie, nie bylem tam i nie liczylem tych
                                        pechowcow. Poza tym mysle, ze lepiej nie mowic tu o tym, bo po co sprawiac tym
                                        ludziom przykrosc, oni pewnie tez czytaja jeszcze to forum i ten watek. Czuje
                                        sie jak sep dyskutujac o liczbie miejsc "po kims"...
                      • Gość: Pablos Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.cec.eu.int 13.10.06, 11:41
                        Ani 90, ani 75. W tej chwili w DGT PL jest prawie 60 osób i taki też
                        jest "target": 60. Jedyna niejasność dotyczy tego, czy ta liczba obejmować ma
                        też kadrę zarządzającą, czy tylko tłumaczy.
                  • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 13.10.06, 09:03
                    Drogi gosciu, ja znam te statystyki OGOLNE, ale na tym forum generalnie kuleje
                    zdolnosc czytania ze zrozumieniem. Wiec postaram sie metoda lopatologiczna:

Jest 10 nowych panst czlonkowskich, dla wszystkich byl pierwszy konkurs dla
                    tlumaczy w roku 2003.
                    Wyniki tego konkursu byle EKSTREMALNIE rozne w zaleznosci od jezyka.
                    Polacy mieli najwiecej laureatow, bo wlasnie ponad 110, Czesi i Wegrzy w miare
                    duze, a wszystkie inne jezyki SMIESZNIE MALO.
                    Jak wrzucisz te wszystkie liczby do jednego worka, to przecietna statutowych na
                    WSZYSTKIE jezyki NMS wyjdzie, jak podano w tej notatce prasowej, czyli 1/3
                    statutowych i 2/3 kontraktowych, ALE
                    szczegolnie w sekcji polskiej, i w mniejszym stopniu w sekcji wegierskiej i
                    czeskiej proporcje sa ODWROTNE.
                    Blad logiczny na tym forum polega, ze ludzie przekladaja zawsze OGOLNE
                    informacje dotyczace WSZYSTKICH NMS na sytuacje dotyczaca Polakow, a tak nie
                    jest.
                    Zreszta potwierdzenie moich prognoz mozna znalezc na tym forum, bo pare
                    miesiecy temu jakis tlumacz z komisji nawet zadal sobie trudo i obliczyl pi
                    razy oku ile osob nie zdalo, specjalnie duzo tych stanowisk nie bylo.

• Gość: Bladolica Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.aster.pl 12.10.06, 21:34
        ja tam się nastawiam na wyniki w okolicach Święta Zmarłych...
        • Gość: panna nikt Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 00:06
          Była już rocznica Stanu Wojennego, był Dzień Dziecka, a teraz będzie Święto
          Zmarłych :-(( Oj nie błysnąłem na ustnym. Im dalej od występu, tym większe
          poczucie zażenowania i zmarnowanej ogromnej szansy. Żal dotkliwy, bo jestem
          stworzony do tej pracy, niestety nie umiem ładnie mówić...
          • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: 217.33.134.* 13.10.06, 13:58
            Nie martw sie za bardzo, mysle, ze jest nas wiecej. Ja tez sie czuje stworzona
            do tej pracy, strasznie lubie tlumaczyc i moge siedziec w tym godzinami, a na
            rozmowie nie blysnelam. I czuje niesmak, ale staram sie o tym nie myslec za
            duzo. Bo teraz i tak juz nic nie zmienimy...
            • Gość: do Magdity Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:22
              Dzięki za pocieszenie, Magdita. Ale łatwo się tak mówi. Jak sobie przypomnę,
              jak głupio (wręcz infantylnie) odpowiadałem na niektóre pytania, to chciałbym
              się zapaść pod ziemię. Oni pewnie mieli wrażenie, że się nie przygotowywałem. A
              było dokładnie odwrotnie, mnóstwo czytania, oglądania, uczenia się itp., szkoda
              gadać. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mimo twardych obiektywnych
              przesłanek na NIE, intuicja i przeczucie podpowiadają mi, że będę na liście.
              Kompletna schiza...
              • Gość: magdita Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.rws.com 16.10.06, 14:01
                ale ja sie dokladnie tak samo czuje! tez wydaje mi sie, ze odpowiadalam jak
                male dziecko i uzywalam dosyc prostego jezyka. a uczylam sie, czytalam,
                przegladalam niemiecka prace, ogladalam newsy. Ale oni chyba biora pod uwage
                fakt, ze czlowiek byl zdenerwowany. Tym bardziej, ze zdolnosci krasomowcze nie
                sa w zawodzie tlumacza pisemnego najwazniejsze ;) Pytanie jeszcze, jak poszly
                pisemne, ile ludzi w ogole przeszlo itp. I ja tez mam przeczucie, ze sie znajde
                na tej liscie, mimo ze nie jestem zadowolona ze swojego performance na
                rozmowie. We shall see...
                • Gość: mi Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:52
                  Magdita, jak to mówi moja koleżanka "oni was zapraszają na te rozmowy, żeby
                  zobaczyć, czy jesteście normalni, czy nie macie tików itp." :)))
                  I tej wersji będę się trzymał. Pozdrowienia dla wszystkich oczekujących.
                  Trzymajmy się, już niedługo!
                  • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 17.10.06, 12:55
                    mi, no tak easy to nie jest, to na wiekszosci ustnych jest wiecej kandytatow
                    niz miejsc na liscie rezerwowej, wiec iles ludzi trzeba odsiac, jesli odsiewaja
                    tych z tikami itd. to ok, ale co, jesli na naszym ustnym wszyscy byli
                    normalni? ;-)
                    • Gość: mi Re: Wyniki ustnego - AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:35
                      Były, no przecież żartuję, próbuję tylko rozładować atmosferę :)
    • ms100 Zwrot kosztow podrozy po ustnym... 13.10.06, 11:34
      Czy ktos juz moze dostal, lub wie kiedy go oczekiwac...
      • Gość: Eneko_ex post Re: Zwrot kosztow podrozy po ustnym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 11:40
        Jeżeli będzie tak jak w przypadku AD42, to wzór wygląda następująco:

Termin = X + 120 dni

gdzie:

X oznacza datę egzaminu.
        • byly_eurokrata Re: Zwrot kosztow podrozy po ustnym... 13.10.06, 11:52
          ludzie kurde, dajcie sobie spokoj z tym zwrotem kosztow, co 3 dni to samo
          pytanie.
          Dostaniecie zwrot, nie bojcie sie, z reguly to trwa bite 3 miesiace, ale jak
          pisze Eneko moze trwac 3 miesiace plus x. Wiec jak mina trzy miesiace tez nie
          ma sensu sie dopytywac, dlaczego jeszcze nie ma. Jak bedzie, to bedzie.

Tutaj Pablo pisze ze target tla komisji to 60 tlumaczy a nie 75 czy 90, a wy
          sie - sorry - pie..mi zajmujecie. Wiem, ze mozna byc w roznej sytuacji
          materialnej itd. itp. ale to jest inwestycja w przyszlosc, i uwazam za troche
          dziwnie, zeby kilka tygodni (w przypadku innych kilka dni) po zakonczeniu
          konkursu biadolic z tym zwrotem.
          • ms100 byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na liscie 13.10.06, 13:23
            a juz sie martwisz jaki target tlumaczy...
            a eu to nie jest organizacja charytatywna wiec normalne ze chce wiedziec kiedy
            dostane kase i czesc.
            pozdrowienia i polecam magnez na stres przed ogloszeniem listy...
            • byly_eurokrata Re: byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na li 13.10.06, 13:32
              ms

ja biore pod uwage wszystkie opcje
              czyli ze nie znajde sie na liscie rezerwowej
              i
              ze nawet jak sie znajde, to nie dostane np. etatu.

Co do charyratywnosci organizacji unijnych: ten temat, jak pisalem, jest
              poruszany conajmniej raz w tygodniu. Zwrot kosztow trwa dlugo, ale jest 100%
              zagwarantowany, wiec to jest akurat sprawa, ktora nie trzeba sie martwic i
              dlatego - martwiac sie o inne niewiadome -, tym sobie akurat glowy nie
              zawracam.
            • puks01 Re: byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na li 13.10.06, 13:36
              Hm, wydaje mi sie ze rozeznanie sie w mozliwosciach zatrudnienia zanim wszyscy
              rzuca sie do lobbingu po okresie euforii jest jak najbardziej na rzeczy, bo to
              cos na co masz wplyw. A w dodatku skutecznie zajmuje mysli, dzieki czemu nie
              musisz szpikowac sie magnezem - to juz chyba lepiej migdaly, czekolada:)

Co do terminu zwrotu kosztow, czyli kwestii na ktora wplywu nie masz: mi
              przeslali pieniadze po prawie 4 miesiacach.
              • byly_eurokrata Re: byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na li 13.10.06, 13:39
                Ja reaguje troche "alergicznie" na to biadolenie w sprawie zwrotu kosztow
                podrozy, bo obserwowalem to nawet u kolegow, ktorzy dostawali juz dawno sute
                pensje unijne i co 2 dni przy obiedzie sie zamartwiali, dlaczego jeszcze nie
                maja zwrotu 132, 75 euro za cos tam, jakby od tego zalezal ich byt materialny.

A wiec ms, nastaw sie na MINIMUM 3 miesiace, po tych trzech miesiacach mozesz
                sie zaczac troche martwic.
                • ms100 OK, dzieki za informacje i trzymam kciuki... 13.10.06, 13:42
                  za wszystkich wyczekujacych.
                  • Gość: Bladolica He he a mnie się dzisiaj śniło, że IP: *.net-serwis.pl 13.10.06, 13:59
                    dostałam list od EPSO w starannie, ręcznie zaadresowanej kopercie. Tylko kurcze
                    cd. mi się nie przyśnił, no i nie wiem, co w niej było... Wszystko przez ten
                    budzik ;). Pozdrawiam.
              • Gość: Morgoth Re: byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na li IP: 80.50.34.* 13.10.06, 14:01
                Mam pytanie w sprawie tego lobbingu. Przypuśćmy, że znajdę się na liście
                rezerwowej (kombinacja EN-FR). Co dalej? Mam pisać maile do HoU polskich sekcji
                tłumaczeń że jestem na liście i proszę o przyjęcie do pracy? Były albo Puks,
                odpowiedzcie, bo nie mam pojęcia jak to się odbywa.
                • byly_eurokrata Re: byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na li 13.10.06, 14:05
                  ja tez nie wiem, bo tych polskkich HoU to tak naprawde co kot naplakwal. Albo
                  to sa jacys po, albo obcokrajowcy, ktorzy sie tym zajmuja obok swoich
                  obowiazkow, bo jeszcze nie obsadzono etatow. Sam nie mam pojecia, jak i co
                  robic. Zreszta jak wszyscy gremialnie zaczna lobbowac w stylu wysylania emaili
                  ze swoim CV, to taki HoU bedzie mial dwie tozsame kupki dokumentow: ze EPSO i
                  od kandydatow, wiec i tak zadecyduje wedlug swojego widzimisie ;-)
                  • puks01 Re: byly jeszcze nawet nie wiesz czy jestes na li 13.10.06, 14:24
                    > Zreszta jak wszyscy gremialnie zaczna lobbowac w stylu wysylania emaili
                    ze swoim CV, to taki HoU bedzie mial dwie tozsame kupki dokumentow: ze EPSO i
                    od kandydatow, wiec i tak zadecyduje wedlug swojego widzimisie ;-)

- Ale jesli ktos wysle e-maila z CV to na zdrowy rozum HoU dostanie dodatkowa
                    informacje, ze czlowiek faktycznie sie interesuje jego unitem (na co z reguly
                    jest przynajmniej grzeczna odpowiedz, ze uwzglednia delikwenta przy
                    poszukiwaniu kandydatow na przyszle ew. wakaty;/). A przy okazji wiecej sie o
                    nim dowie z listu motywacyjnego - nie tylko 'faktograficznie'...
                    • Gość: Asiek Kiedy wyniki? IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 17.10.06, 10:47
                      Mozliwe, ze to tylko plotka ale podobno szef parlamentu (ktory byl w komisji
                      egzaminacyjnej) powiedzial, ze wyniki mialy byc juz wczoraj. Czyli, ze moze epso
                      wklepaloby je do naszych dossiers dzisiaj. Fajnie by bylo, chociaz chyba lepiej
                      sie nie podniecac.
                      • Gość: Morgoth Re: Kiedy wyniki? IP: 80.50.34.* 17.10.06, 10:55
                        A Węgrzy już dostali?
                        • byly_eurokrata Re: Kiedy wyniki? 17.10.06, 11:02
                          No coz,nawet jesli komisja przekaze EPSO protokol z wynikami, to wcale nie
                          znaczy, ze one zostana od razu wklepane do bazy danych. Ale jesli EPSO sie
                          spielo, to jak bylo z wynikami pismenych? Jakos we wczesnych godzinach
                          popoludniowych byly nieprawda?

PS
                          Nic nie wiem na temat wegrow
                          • Gość: Asiek Re: Kiedy wyniki? IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 17.10.06, 11:05
                            Wyniki pisemnych pojawily sie jakos tak kolo 12, moze nawet wczesniej. W kazdym
                            badz razie w poludnie na pewno juz byly. Mam nadzieje, ze epso bedzie sie jednak
                            streszczac!
                            • byly_eurokrata Re: Kiedy wyniki? 17.10.06, 11:14
                              No to dawajcie znac, jakby co, bo ja mu w pracy wolne lacze. Aha, ale jak mnie
                              nie ma na liscie, to nie dawajcie znawac przed obiadem ;-)
                              • Gość: panna nikt Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:48
                                A widzicie, jednak dobrze mi się coś obiło o uszy. Dałbym głowę, że coś mi
                                mówili o połowie października. Wszyscy zaprzeczyliście, a tu proszę :)
                                • Gość: Eneko_ex post Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:51
                                  Ja pragnę tylko zauważyć, że to byłby swoisty rekord w historii EPSO, no i że
                                  Węgrzy chyba nadal czekają...... A na egzaminie była wyraźnie mowa o końcu
                                  października. Pocieszające jest to, że teraz przypuszczalnie mejl przychodzi o
                                  razu, a nie ze sporym opóźnieniem.
                                  • Gość: ruda Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:40
                                    powiedz no temu swojemu węgrowi, co jeszcze czeka, żeby zajrzał...
                                    a może tym, co nie zdali, wstawią później?
                                    (ale jestem złośliwa...)
                                    • byly_eurokrata Re: Kiedy wyniki? 17.10.06, 13:48
                                      ruda, to ty jestes taka z rozdwojonym jezykiem, lewy koncuszek polski, prawy
                                      wegierski? To ewenement jestes! ;-)
                                      • Gość: ruda Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 15:16
                                        pewnie, mam podwójny język, jak węże ;o)
                                        wiadomo, że ruda, to fałszywa ;oP

nikt nie chce zatrudniać ewenementów :o(
                                        jak na razie...
                                        no cóż, może w tą stronę wyjdzie mi lepiej?
                        • Gość: ruda Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:38
                          Gość portalu: Morgoth napisał(a):

> A Węgrzy już dostali?

ano dostali
                          wczoraj wieczorem
                          ja też dostałam
                          to jestem teraz na liście z HU jako target language
                          może będę miała więcej szczęścia?
                          • Gość: mi Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 16:37
                            Na liście rezerwowej jeszcze nie ma Węgrów...
                            • byly_eurokrata Re: Kiedy wyniki? 17.10.06, 16:44
                              kurde, za kazdym razem jak widze nowego posta w tym watku to mi cisnienie
                              skacze...;-)

Mi, jak przyslali nam wyniki pismenych, to na stronie epso ukazala sie chyba
                              dopiero 2 dni pozniej informacja, ze sa wyniki.

Ja przypuszczam ze aneks do listy juz opublikowanej zrobia en bloc dla
                              wszystkich pozostalych jezykow a nie dla kazdego osobno, bo to by nie mialo
                              sensu.
                              • Gość: mi Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 21:22
                                Były, oczywiście wiem, że najpierw info jest w profilach, a na liście później.
                                Ale skoro wyniki były w profilach wczoraj, to, z perspektywy osoby
                                niepracującej jeszcze w instytucjach i mającej może nieco wyidealizowany ich
                                obraz, zaktualizowanie listy dzisiaj wydaje mi się czymś zupełnie normalnym i
                                zgodnym ze standardami cywilizowanego świata, tym bardziej, że to przecież
                                prosta czynność administracyjna.
                                • Gość: mi Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 21:26
                                  Przepraszam, dopiero teraz widzę błąd gramatyczny w tym zdaniu, proszę
                                  przymknąć na to oko ;) Ale wiadomo chyba, co autor miał na myśli...
                                  • byly_eurokrata Re: Kiedy wyniki? 17.10.06, 21:53
                                    mi
                                    nie wiem o jakich listach mowisz, o liscie rezerwowej konkursu AD05 czy o
                                    informacjach na stronie EPSO o aktualizacji danych w sprawie poszczegolnych
                                    konkursow.
                                    Brak jest wynikow wegrow, polakow i chyba czechow. Pierwsza czesc listy
                                    rezerwowej opublikowano en bloc, wiec przypuszczam, ze druga czesc tez bedzie
                                    publikowana en bloc a nie uzupelniania co pare dni o nowy jezyk. Bo inne
                                    egzaminy ustne przeciez tez sie juz skonczyly, wiec to kwestia kilku dni. A
                                    kandydatom przeciez wystarczy info przez ich profil epso, czy taki wegier
                                    lauerat zobaczy sie na liscie dzis czy dopiero za 14 dni nic nie zmienia, on
                                    przeciez wie, ze jest na liscie, dlatego to nie ma priorytetu.
                                    • Gość: mi Re: Kiedy wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 22:23
                                      Były, mówię o liście rezerwowej:
                                      europa.eu/epso/laureats/res-list-ad-5-05-trad_en.pdf
                                      Komunikatów na stronie EPSO w tabeli "Notice for candidates" już dawno nie było
                                      dla naszego konkursu, co jest zupełnie zrozumiałe w tej fazie rekrutacji -
                                      najważniejsze, że jest info na nasze skrzynki.

Oczywiście masz rację, że kandydatom wystarczy informacja w profilach. Nie
                                      miałem zamiaru krytykować EPSO. Chciałem tylko wyrazić swoją opinię, że
                                      wrzucenie nazwisk Węgrów do tego PDF-a JUŻ dzień po publikacji w profilach nie
                                      byłoby przecież nadgorliwością, tylko czymś zupełnie normalnym. Ale jeśli wolą
                                      poczekać kilka dni, żeby wrzucić hurtem więcej, to nic strasznego się nie
                                      stanie przecież :) Ale nie trafia to do mnie jako argument całkowicie
                                      usprawiedliwiający takie opóźnienie.
                      • Gość: radecka Re: Kiedy wyniki? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 17.10.06, 22:38
                        Gość portalu: Asiek napisał(a):

> Mozliwe, ze to tylko plotka ale podobno szef parlamentu (ktory byl w komisji
                        > egzaminacyjnej) powiedzial, ze wyniki mialy byc juz wczoraj.

Skad to wiesz Asiek? Masz moze jakies bardzie rzetelne informacje? Dziekuje za
                        wszelkie informacje.
                        • Gość: Asiek Re: Kiedy wyniki? IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 17.10.06, 22:45
                          Wiem to od kolezanki, ktora jest tlumaczem w parlamencie. Mowi, ze ktos podobno
                          slyszal od szefa, ze wyniki mialy byc wczoraj. Ale podkresla, ze od szefa
                          bezposrednio tego nie uslyszala wiec roznie to moze byc. Pozdrawiam.
                          • Gość: radecka Re: Kiedy wyniki? IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 17.10.06, 23:06
                            "ktos podobno slyszal od szefa". ja w takie rzeczy nie wierze, to napewno
                            jakies plotki. Ale dziekuje za informacje i tez pozdrawiam:-)
    • byly_eurokrata Re: Wyniki ustnego - AD5/05 18.10.06, 07:35
      > Czy ktoś orientuje się, kiedy dokładnie powinny być wyniki ustnego...

no coz slowo "powinny" w kontekscie EPSO jest bardzo relatywne. Nawet jak
      powiedzieli "w polowie miesiaca", to np. 23 w rachubie EPSO jest jak
      najbardziej polowa miesiaca.....;_)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka