Dodaj do ulubionych

ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL !

09.10.06, 13:29
Zapewne wszyscy wiedza jak wygladaja w BRX "ruchome znaki zakazu zatrzymywania
i postoju" - niewielkie,a pod spodem mala tabliczka z napisanymi kreda datami.
Stawia sie je zazwyczaj podczas remontu kamienicy lub przeprowadzki.

Ale do rzeczy.

Zaparkowalem w czwartek wieczorem (05 pazdz) przed takim znakiem, gdzie na
tabliczce bylo napisane kreda 17/09 - 04/10
(mieszkam 2 kamienice dalej i taka date na znakach widzialem przechodzac od
dwoch tygodni)
Na drugi dzien o godzinie 14-tej mojego samochodu juz w tym miejscu nie bylo a
na tabliczce pojawila sie nowa data 17/09 - 28/10

Kiedy wyjasnialem to zdarzenie na komisariacie, pan policjant powiedzial ze
jego to nic nie obchodzi i ze to ja mam problem. Moge sobie pisac odwolania i
co tylko mi sie podoba, ale zebym sie liczyl z tym ze mam male szanse na
wygranie czegokolwiek.
Koszt odebrania samochodu 75 euro + jeszcze podobno poczta dostane mandat, ale
nie wiem jakiej wysokosci.

Pomimo zapewnien policjanta zamierzam jednak napisac jakies odwolanie. Udalo
mi sie znalesc dwie osoby chetne do zaswiadczenia ze data zostala zmieniona i
ze dzien wczesniej byla inna. Tylko do kogo i jak to napisac, czy ktos wie ?
Obserwuj wątek
    • kontraktowiec Re: 09.10.06, 13:38
      Moja ANTYBELGIJSKOSC sie wzmacnia !!!
      • Gość: driver Re: IP: *.211-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.10.06, 13:52
        tylko 75 euro? mi odholowali samochod tescia i polgodzinny parking kosztowal
        nas 119 eurodukatow :)
    • Gość: strus troche inny przypadek IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.06, 16:50
      Tutaj niestety nie moge Ci za duzo podpowiedziec, ale ja mialem przypadek ze
      zwyklym znakiem "stalym". Informowal on, ze parkowanie przy krawezniku jest
      dozwolone jedynie z wykupionym biletem do parkowania. Tyle tylko, ze znak ten
      nie stal na poczatku ulicy, tylko w polowie. Na poczatku nie bylo zadnego znaku
      mowiacego ze nie wolno parkowac bez tego biletu. Mieszkam teraz w Niemczech i
      tu jest tak, ze jesli trzeba zaplacic za parkowanie na danej ulicy to znak stoi
      na jej poczatku. Jesli natomiast stoi na srodku to oznacza to, iz postoj jest
      platny dopiero od tego miejsca. Jak to jest dokladnie uregulowane w Belgii?
      Jesli sa strefy platne, to taki znak w ogole nie mialby sensu, bo niby wszyscy
      to wiedza, jesli jednak juz go postawili, to powinien on stac wedlug mnie na
      poczatku ulicy. Nie zaplacilem jeszcze mandatu i mam nadzieje, ze nie bede
      musial, bo mam w koncu "polskie blachy". :)
      • jakubsky Re: troche inny przypadek 09.10.06, 20:38
        w tym kraju jest burdel jesli chodzi o oznaczenie drog...
        co do szty pytania nie wypowiadam sie
        • Gość: anbxl Re: troche inny przypadek IP: *.64-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.10.06, 22:02
          A mnie to wcale nie dziwi,bo wlasnie w Brugge mialam podobny przypadek,ale
          obylo sie bez odcholowania tylko mandat i tym razem zawalczylam i
          wygralam.Zawalczylam tez z tzw policja mivb-chyba 2 lata temu jechalam na
          sinctelaite pasem-wolnym dla autobusow-tez wygralam,bo nie mogli mi
          udowodnic,ze to ja jechalam..Nie mieli zdjec....
          Oczywiscie twoj przypadek mnie nie dziwi,ale jest super latwy do wygrania,bo
          wlasnie wybory i w niektorych gminachy wladza sie zmienia-proponuje napisac
          poleconym do echevin od spraw drogowych skarge,a juz wczesniej popros tych
          swiadkow,zeby napisali krotkie oswiadczenia,ze bylo tak jak piszesz.Jutro
          napisze ci dalsza odpowiedz,bo poprosze o rade kolezanke z pracy-dobra adwokatke
          • Gość: Agniecha Re: do kpt.yogi IP: *.upc.chello.be 10.10.06, 07:34
            zadzwon na Twoja komune i tam dostaniesz numer do "dzialu drogowego" czy jak to
            tam mozna nazwac......byc moze sie uda wywinac od mamndatu, ale musisz wtedy
            napisac skarge, etc. Moj maz mial podobny przypadek i tak zrobil, dolaczajac
            kopie swojego listu do burmistrza ( zeby bylo "smieszniej" )No i
            wygral......Powodzenia
            • Gość: anbxl Re: do kpt.yogi IP: *.64-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.10.06, 18:15
              Dzis pytalam i tak jak wczesniej pisalam-musisz wyslac skarge listem poleconym
              (najlepiej za potwierdzeniem odbioru)nie na dzial-wydzial tylko na konkretna
              osobe-odpowiedzialnego echevin za drogi,kopie listu+pare slow-juz nie polecone
              do komisarza policji z twojej dzielnicy.Wszystko na pismie,a nie ,,na gebe,,
              • kpt.yogi Sa swiadkowie 13.10.06, 15:27
                Dziekuje bardzo za cenne informacje ! Na miejscu zdarzenia zostawilem kartke z
                prosba o zgloszenie sie osob ktorym tez odcholowano samochod wiec nie jestem
                sam, mam 3 swiadkoch w tym jednego ktory widzial zdarzenie na wlasne oczy.
                Opowiedzial mi ze jak przyjechala policja to data byla jeszcze do 1-szego a na
                jego pytanie dlaczego odcholowuja samochody skoro data jest wlasciwa policjant
                odpowiedzial ze go to nie obchodzi, ze zadzwonili do nich ze maja odcholowac, to
                odcholowuja (policjanci bezmozgowcy zupelnie jak u nas). Daty zostaly zmienione
                dopiero pozniej.
                Ale w kazdym badz razie dzieki za wszelkie info, bede walczyl !
                • Gość: hol Re: Sa swiadkowie IP: *.consilium.eu.int 13.10.06, 16:18
                  Zycze powodzenia i trzymam kciuki, ale hol pisze sie przez samo "h"
                  :)
                  • Gość: anbxl Re: Sa swiadkowie IP: *.24-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.10.06, 19:54
                    Ajaka to komuna???W ktorym miejscu???Dzis mialam okazje rozmawiac z Pascalem
                    Smet i prosil o wiecej szczegolow....
                    • kpt.yogi Re: Sa swiadkowie 16.10.06, 13:14
                      to jest Schaerbeek a wszystko dzialo sie przy rue Victor Lefevre...
                      • Gość: anbxl Re: Sa swiadkowie IP: *.28-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.10.06, 19:15
                        napisz na priva,jutro podam ci namiary dokladne gdzie mozesz napisac jeszcze
                        jedna skarge-ministerstwo bxl wydzial drogowy,minister P Smet
    • pan.boczek Re: ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL ! 02.11.06, 11:47
      no i jak postepy w tej sprawie?

ciekaw jestem, bo takie rzeczy dzieja sie takze w mojej okolicy.
      na szczescie osobiscie jeszcze nie mialem tej nieprzyjemnosci,
      ale nigdy nic nie wiadomo...
      • Gość: pav Re: ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL ! IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.11.06, 12:50
        kiedys kolega zaparkowal na ruchomym zakazie bo bylo owlne miejsce po czym
        przestawil znak zakazu za swoj samochod. Za jakis zas przeszedl policjant i
        skoro auto nie stalo na zakazie nic nie zrobil ;o)
        • pan.boczek Re: ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL ! 02.11.06, 15:59
          w mojej okolicy troche sie wycwanili, bo oprocz samego stawiania znaku,
          maluja kolorowym sprayem znak na chodniku. gliniarz wiec wie gdzie znak ma stac...
          • Gość: pav Re: ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL ! IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.11.06, 19:19
            patrz pan - gliny a sie ucza nie jak epsy ;)

mzoe wez ten sam kolor spaya i namaluj kreski w paru miejscach - potem mozna
            zaczac przestawiania albo wypisywania mandatow na prawidlowo zaparkowane auto
            sasiada ;)
    • Gość: magda Re: ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL ! IP: *.169-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.11.06, 17:33
      Rada na przyszlosc: jesli tylko masz aparat w komorce to rob zdjecia za kazdym
      razem gdy stawisz samochod w "podejrzanym miejscu" czyli obok takich ruchomych
      znakow albo gdy stawiasz obok samochodow na belgijskich numerach i masz dziwne
      przeczucie ze jesli ktos dostanie mandat to tylko samochod na niebieskich
      tablicach. To nic nie kosztuje a moja kolezanke juz dwa razy uratowalo od mandatu.
      • pan.boczek Re: ruchome znaki zakazu - to jest SkAnDaL ! 09.11.06, 15:58
        to zakrawa na paranoje. podobnie powinno sie nagrywac wszystkie wazniejsze
        rozmowy telefoniczne, bo nigdy nie wiadomo co nas moze w zwiazku z nimi spotkac.
        najlepiej nagrywac z wizja (wtedy przylapanemu trudniej sie wyprzec)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka