15.01.07, 18:59
Hej!

Za pare miesiecy wychodze za maz, moj narzeczony jest Belgiem.
Interesuje mnie cala procedura zwiazana ze zmiana dotychczasowych dokumentow.
Bylabym wdzieczna za wszelkie info.

Czy zostaje nazwisko panienskie?
Dokumenty takie jak paszport, dowod osobisty - Jak dokonywac zmiany? Czy
dlugo to trwa?
Jakie dokumenty otrzymam tutaj?
Jakie przysluguja mi prawa po zawrciu zwiazku malzenskiego?
Czy moge legalnie pracowac?
Co z adresem zamieszkania? - Czy powinnam wymeldowac sie calkowicie z Polski
i zameldowac na stale tu?
Jaki adres na polskim dowodzie i paszporcie?
Czy bede miala dwa paszporty? Polski i Belgijski - Jak to jest?

Pozdr.

Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: Maz-Belg IP: *.77-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.01.07, 23:22
      hoi,ja jestem od 15 lat szczesliwa mezatka i moj maz jest Belgiem,szczegolowo
      napisze ci na priva,bo jestesmy w kontakcie,a tu krociutko,bo moze przydac sie
      innym......
      tez sadownie zmienic na nazwisko meza-ale po co???To kosztuje,ja zawsze uzywam
      nazwiska meza-nawet podpisuje szkolne agendy corek,bo jestem PANIA H
      -----------------------------------
      Dokumenty takie jak paszport, dowod osobisty - Jak dokonywac zmiany? Czy
      dlugo to trwa?
      --------------------------------------------------
      jA jako pierwsza Polka i wogole ze wsch bralam slub w Ostende i wowczas sami
      nie wiedzieli jak za to sie zabrac,ale dotad mam podwojne obywatelstwo-
      obywatelstwo dostalam po 3 latach od slubu,ale dalej jestem zameldowana w PL
      gdzie mam swoje mieszkanie,a wiec nigdy nic nie oddawalam,tu dostajesz na
      poczatek zolta karte
      ------------------------------------------------------------
      Jakie dokumenty otrzymam tutaj?
      tymczasowy,tutejszy dowod osobisty,kiedys byl zolty,ale teraz jak jestesmy w ue
      to moze byc niebieski
      ----------------------------------------------
      Jakie przysluguja mi prawa po zawrciu zwiazku malzenskiego?
      Czy moge legalnie pracowac?
      kiedys trzeba bylo miec pozwolenie na prace typu b,teraz mozesz pracowac
      legalnie bez zadnych pozwolen
      -------------------------------------------------------
      Co z adresem zamieszkania? - Czy powinnam wymeldowac sie calkowicie z Polski
      i zameldowac na stale tu?
      nikt od ciebie tego nie rzada,choc prawnie tak powinnas pewnie zrobic.Moj
      przypadek jest troche skomplikowany,bo nikt nikogo nie poinformowal,ze tu
      wyszlam za maz i tam ciagle jestem zameldowana i figuruje jako panna bez
      dzieci,moze kiedys tym sie zajme,ale na dzis ani czasu ani checi
      ----------------------------------------------------------
      Jaki adres na polskim dowodzie i paszporcie?
      Czy bede miala dwa paszporty? Polski i Belgijski - Jak to jest?

Dowody,bo jezeli chcesz miec tutejsze obywatelstwo to chyba obecnie tez mozesz
      sie starac po 3 latach od slubu.Kiedys chcieli zebym zrzekla sie polskiego
      obywatelstwa tlumaczac,ze jak pojde na emeryture to mam Belgom placic podatki a
      nie Polakom,byly egzaminy w sadzie teraz podobno to jest uproszczone
      ---------------------------------------------------------------------
      Zycze powodzenia i pytaj na priva bo jestesmy w kontakcie
      • byly_eurokrata Dowod osobisty 16.01.07, 07:07
        dla wyjasnienia kwestii adresu w polskim dowodzie osobistym, bo na ten temat
        panuja troche mity. Mozesz sie kompletnie wymeldowac z Polski i i tak bedziesz
        miala polski dowod osobisty. W rubryce "adres zamieszkania" bedzie figurawoly
        panstwo twojego pobytu, bez dokladnego adresu, wiec w twoim przypadku "Belgia".
        Taki dowod zalatwia sie w urzedzie miasta ostatniego miejsca zamieszkania na
        stale w Polsce.
      • Gość: mezatka Re: Maz-Belg IP: *.cec.eu.int 16.01.07, 14:44
        Nazwisko masz prawo (ba, nawet obowiazek!) wybrac, wszystko jedno gdzie
        bierzesz slub. My bralismy slub w Belgii, maz jest Belgiem i nosze oficjalnie
        nazwisko meza. Nic to nie kosztuje, nie ma zadnych sadownych zmian.
        • ella111 Re: Maz-Belg 16.01.07, 16:22
          a to nowosc, pare lat temu o nic nie pytali i nie bylo mowy o zadnej zmianie
          nazwiska. TO sie co pare lat zmienia w Belgii najwyrazniej :-)
          Co do obywatelstwa to Belgia chyba nadal nie uznaje podwojnego, chyba ze dzieci
          maja rodzicow z dwoch roznych krajow.
          • Gość: gosc Re: Maz-Belg IP: *.access.telenet.be 16.01.07, 16:54
            Mozna miec podwojne.
            • Gość: anbxl Re: Maz-Belg IP: *.73-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.01.07, 19:39
              Dzis to sprawdzalam u zrodla oficjalnie i tak z marszu po slubie naépewno
              zostaje sie przy panienskim nazwisku,rowniez Belgijki i inne nacje...Nazwisko
              mozna zmienic tylko sadownie-jutro postaram sie o numer konkretnego
              rozporzadzenia krolewskiego w tej sprawie
              Belgow nie powinno to interesowac ile ma sie obywatelstw,bo jak masz belgijskie
              to dla nich jestes Belgiem
              • byly_eurokrata Obywatelstwo 16.01.07, 20:00
                Najlepiej sprawdzac u zrodla:
                Indien u een vreemde nationaliteit bezit en de Belgische nationaliteit
                verwerft, vragen de Belgische autoriteiten u niet om uw oorspronkelijke
                nationaliteit op te geven.
                www.diplomatie.be/nl/services/nationalitydetail.asp?TEXTID=458
                If you hold another nationality and you obtain Belgian nationality, Belgian
                authorities will not ask you to renounce your original nationality

Poza tym---> Getting married in Belgium
                www.diplomatie.be/en/services/civilstatedetail.asp?TEXTID=42255
    • verbdroha Re: Maz-Belg 17.01.07, 03:23
      Jestescie cudowni ;-)

Dziekuje za informacje.

Jak bede jeszcze w trakcie miala jakies watpliwosci i pytanka - widze, ze moge
      liczyc na wasza pomoc.

Wlasnie otrzymalam zalegalizowane papierki z MSZ, teraz tlumacz, i idziemy
      wybrac konkretna date w Urzedzie Miasta ;-D

Pozniej male bieganie za dokumentami.
      No i powinnam wybrac sie do Polski pozmieniac tam wszystko.
      Mam nadzieje, ze na to mam czas, ze nie musze wszystkiego zalatwiac od razu na
      goraco.

Pozdrowionka ;-)
      • Gość: mezatka Re: Maz-Belg IP: *.cec.eu.int 17.01.07, 14:42
        Powtorze raz jeszcze, nazwisko mozna, a nawet trzeba sobie wybrac. Mozna
        zadzwonic do Ministerstwa i sie zapytac. Jest tam specjalna komorka, ktora tym
        sie wlasnie zajmuje, zeby petentow informowac, ze maja gminie swojej
        przypomniec, ze ma im dac taki wybor. Ja sama tu bralam slub i mam nazwisko po
        mezu w papierach bez zadnych zmian sadowych, zadnych kosztow i zadnych innych
        ceregieli.
        • Gość: mezatka Re: Maz-Belg IP: *.cec.eu.int 17.01.07, 14:46
          Zapomnialam dodac, ze nie dotyczy to Belgijek, one faktycznie musza wystepowac
          do sadu jesli chca zmienic nazwisko. Dotyczy to obywatelek tych krajow, w
          ktorych jest mozliwa zmiana nazwiska na nazwisko meza, np PL. Dlatego gmina
          wymaga dokumentu z Konsulatu wyjasniajacego jak sie to odbywa w PL.
          • byly_eurokrata Re: Maz-Belg 17.01.07, 15:18
            jak to czesto na tym forum, dyskusja jest troche zbedna, bo i anbxl ma racje i
            mezatka....., bo na stronie oficjalnej ktora podalem pod watkiem "obywatelswo"
            jest informacja, ze obywateli panstw czlonkowskich EU obowiazuja troche inne
            przepisy dotyczace nazwiska, a anbxl brala slub przez przytapieniem do unii.

Tam jest nr telefonu tej komorki o ktorej pisze mezatka, w razie watpliwosci
            chyba najlepiej jest zadzwonic do zrodla.
            • byly_eurokrata Nazwisko 17.01.07, 15:20
              Will marriage affect my surname?

Under Belgian law, marriage does not have any effect on the spouses' surnames.
              You keep the surname that you had before you were married unless you are also a
              national of another EU Member State. For further information on this matter,
              contact: Federal Public Service Justice, Service Changements de nom, Boulevard
              de Waterloo 11, B-1000 Bruxelles (tel. +32 (0) 2 542 67 04, fax +32 (0) 2 542
              70 23, website www.just.fgov.be, e-mail: info@just.fgov.be)
              • Gość: anbxl Re: Nazwisko IP: *.73-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.01.07, 18:28
                Byly wlasnie wyprzedziles mnie-ja za miesiac bedzie 15 lat jak bralam slub w
                Ostende jak juz pisalam jako pierwsza ze wschodniej strony w dodatku z
                konsularnym paszportem i ,ze tak jak pewnie dzis urzednicy byli
                niedoinformowani i nie wiedzieli jak za to sie zabrac to z dokumentow musialam
                tylko dostarczyc moj akt urodzenia przetlumaczony i zatwierdzony w polskim
                konsulacie i NIC wiecej i....hhhmmm w PL ciagle jestem panna bez dzieci bo
                podobno to ja powinnam zglosic i zaplacic tlumaczenia-nie mam na to czasu ani
                ochoty
                Tak podobno jest taka mozliwosc jak pisze mezatka,ale hhhmmm wielu urzednikow
                jest nie doinformowanych i to tylko moze dluzej potrwac....Kiedys zastanawialam
                sie nad zmiana nazwiska,ale po przemysleniu....i tak w cv wszystko jest......A
                jak trzeba to i tak podpisuje sie nazwiskiem meza
                • Gość: asiunia Re: Nazwisko IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 17.01.07, 19:03
                  > w PL ciagle jestem panna bez dzieci

Ja tez, anbxl. I ani mnie to ziebi, ani grzeje. Nawet nie wiem co trzebaby
                  zrobic zeby to zmienic, wiec nie robie nic, bo mnie to po prostu w ogole nie
                  interesuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka