Dodaj do ulubionych

info niem. MSZ

31.01.07, 18:48
wbrew pogloskom, ze zatrudnianie ludzi z NMS ma dalej priorytet, dostalem
dzis emaila z niem. MSZ, ze do konca lutego kilkanasie DG dostalo zielone
swiatlo na zatrudnianie laureatow ze starych MS.

Ew. ponowna blokada moze (ale nie musi) nastapic dopiero w marcu.
Obserwuj wątek
    • Gość: pavju incognito Re: info niem. MSZ IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.01.07, 20:31
      no to chyba dobrze dla ciebie? jak masz ciagle interes miedzy Odra a Bugiem ;)
      • byly_eurokrata Re: info niem. MSZ 31.01.07, 21:04
        nie za bardzo rozumiem twojej logiki pav,
        po pierwsze primo ja jestem tlumaczem a nie administratorem
        po drugie primo ja jestem na liscie rezerwowej ze swojej natury (jezyk
        ojczysty) zwiazanej z NMS a nie OMS, wiec to dla mnie - sensu largo - niedobra
        nowina.
        • paw_dady Re: info niem. MSZ 31.01.07, 21:16
          byly_eurokrata napisał:

> nie za bardzo rozumiem twojej logiki pav,
          > po pierwsze primo ja jestem tlumaczem a nie administratorem

a gdzies ta mbylo o administratorach bo nei widzialem sorka

> po drugie primo ja jestem na liscie rezerwowej ze swojej natury (jezyk
          > ojczysty) zwiazanej z NMS a nie OMS, wiec to dla mnie - sensu largo -
          niedobra nowina.
          >

no jak to masz caly miesiac zeby cos znalezc? to chyba duzo czasu?

Serdecznosci
          PD
          • byly_eurokrata Re: info niem. MSZ 31.01.07, 21:29
            paw, zaczynam watpic w ciebie i w zdolnosc logicznego myslenia: skoro
            odblokowano przyjmowanie ludzi ze starych panstw czlonkowskich do konca lutego,
            to znaczy ze ich lobby wygralo potyczke i teraz beda na sile przyjmowac swoich
            (dotyhczas byla mowa: poki kontyngenty z NMS sie sa zapelnione, szlaban na
            ludzi ze starych NMS). Poniewaz ja jako lauerat listy tlumaczy polskich nie
            moge sie starac ani o stanowisko w niemieckiej sekcji tlumaczeniowej ani na
            stanowisku administracyjnym, to mnie osobiscie ta informacja w ogole nie
            dotycza. Ale moga one miec znaczenie dla tych niedobitkow z polskich list
            rezerwowych z 2003 r., ktorzy jeszcze nie maja etatu, bo to znaczy, ze beda
            miec teraz jeszcze mniejsze szanse. Rozumiecie teraz kolego czy nie? A gdzie
            sie ma albo nie ma interesu, to nie gra roli, bo teraz panie dziejku takie
            wariacke czasy, ze np. znajoma epsia austriaczka ma interes w Polsce, bo
            wykladala kilka lat na UJ przed angazem unijnym.
            • Gość: pav Re: info niem. MSZ IP: *.193-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.01.07, 23:03
              kajam sie bylo jak wol, ze ze starych MS czyl itam gdzie jeszcze nie masz
              swojego itneresu ;)

Trzymam kciuki abys trzymajac swoj interes w reku zjechal do Bxl poki zlote
              wrota sie nie zatrzasna. Na zawsze ;o)

Serdecznosci
              PD
              • Gość: dianette Pawiu stesknilam sie za toba IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 18:51
                Nie ma jak droczenie sie z pawiem:)

No ale bedzie nam osladzal dalsze etapy konkursu.

Pozdrawiam
                Przyszla EPSKA i swiezo upieczona mamusia:)
              • Gość: dianette do bylego IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 18:52
                co tam slychca byly? jestes jeszcze w Kolonii czy juz zalapales sie na etata
                tluamcza w Brukseli?

Pozdrawiam
                • byly_eurokrata Re: do bylego 01.02.07, 18:55
                  zdalem, ale jeszcze w kolonii, bo
                  a) w brukseli na ma ani jednego wolnego etatu
                  b) nawet w Luksemburgu jest ich tyle co kot naplakal

Widze, ze zdalas preselekcje dla administratorow. Gratuluje! I zycze powodzenia
                  dalej
                  • Gość: dianette Re: do bylego IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 19:00
                    czesc

Oj to szkoda. Ale ty do Luxa nie chciales.
                    A co do Brukseli- co z komitetami??? przeciez masz tam znajomych?

Czytam wlasnie watek tlumaczach i wam wspolczuje. Tez bym sie wk.....
                    Tyle wysilku na nic. Asie pamietam z francuskiej listy dyskusyjne -tak jej
                    zalezalo, a teraz walczy o ten parlament.
                    No ale zycze wam powodzenia
                    • byly_eurokrata Re: do bylego 01.02.07, 19:09
                      nawet w komitetach nie ma etatow, zadne znajomosci nie pomoga, bo przyjeli
                      tylko tempow i koniec. Rada to samo.
                      Tak wiec podchodz nadal z dystansem do konkursu, bo nawet jak sie znajdziesz na
                      liscie, to niekoniecznie musi to znaczyc, ze dostaniesz naprawde etat, nawet
                      jesli administratorzy maja teoretycznie lepsze szanse, ale razem z wami beda
                      laueraci z Bulgarii i Rumunii a im sie bedzie nalezal angaz z klucza
                      narodowosciowego w pierwszej kolejnosci....
                      • Gość: dianette Re: do bylego IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 19:19
                        To w sumie chyba troche zalujesz, ze zrezygnolaes z etatu tempa. Mialbys teraz
                        etat jak w banku.

Zdaje sobie sprawe, ze to nic nie znaczy. Mam znajomego z konkursu dla AD7 z
                        NMS, ktory odbyl sie chyba w lipcu 2004 i on dalej nie ma etatu...
                        Ja dopiero zdalam preselekcje. Dla mnie ta cala preselekcja to gra w totoka.
                        Trudniejsza zdalam , latwiejsza wprawdzie tez, ale nie na tyle, aby dostac sie
                        do nastepnej rundy.
                        • byly_eurokrata Re: do bylego 01.02.07, 19:25
                          Gość portalu: dianette napisał(a):

> To w sumie chyba troche zalujesz, ze zrezygnolaes z etatu tempa. Mialbys
                          teraz
                          > etat jak w banku.
                          oczywiscie ze etat mialbym jak w banku, ale EPSO wtedy nie bylo laskawe dac nam
                          (tempom) do zrozumienia, ze wkrotce bedzie nowy konkurs. Mowiono nam tylko, ze
                          jak tylko pojawia sie laureaci konkursu, to my wylecimy z pracy. Rownoczesnie z
                          propozycja przedluzenia kontraktu o rok w Brukseli albo 3 lata w Luksemburgu
                          dostalem oferte awansu ze starej pracy, wiec sie zdecydowalem wrocic do
                          Niemiec. Z tamtej perspektywy to byla wlasciwa decyzja, z dzisiejszej moze nie,
                          ale coz, jakby czlowiek znal przyszlosc....
                          • Gość: dianette Re: do bylego IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 19:29
                            Skoro masz fajna w prace w DE to czemu ci tak zalezy na pracy u UE?
                            Moj maz mowil, ze nigdy nie przeprowadzi sie do Brukseli:). Teraz jak mamy
                            dziecko to w ogole bedzie trudniej podjac taka decyzje- jezeli nawet mi sie
                            nawet uda...
                            • byly_eurokrata Re: do bylego 01.02.07, 19:41
                              ja mam fajna prace, i szczerze mowiac, mam mniej roboty niz mialbym w Brukseli,
                              ale sa dwa powody
                              - w wiele wyzsze zarobki netto
                              i przede wszystkim
                              - mozliwosc przejscia na emeryture w wieku 55 lat z taka kasa jak w Niemczech w
                              wieku 67 lat, to jest 12 lat roznicy, a ja nie mam ochoty pracowac w wieku
                              szesdziesieciu ilus lat
                              • Gość: sgdhg Re: do bylego IP: *.28.66.192.coditel.net 01.02.07, 20:28
                                blokada to pewnie moze za kilka miesiecy bedzie
                                teraz jest moment dla old MS. Wyniki egzaminow EPA beda w kwietniu i wiekszosc
                                ludzi to sa wlasnie tacy co juz maja zaklepane posadki i tylko czekaja na
                                wynik. Reszta wlansciwie jest juz zalatwion.
                                Ja nie moglam sie nadziwic ze u nas trzymali miejsce dla goscia w toku egzaminu
                                juz od wrzesnia zeszlego roku ale gosciu w pazdzierniku dostal wiadomosc ze nie
                                przeszedl pisemnego heheheh Takich jak on jest masa.
                                • byly_eurokrata Re: do bylego 01.02.07, 20:36
                                  no to sgdhg potwierdzasz tylko moja analize tego interesu: wewnatrz takiej
                                  duzej organizacji sa gruppy lobbystyczne a poniewaz na stanowiskach
                                  kierowniczych w 90% siedza ludzie ze starych MS, to mozna sobie wyobrazic, jak
                                  oni kombinuja, zeby przepchac swoich. Zanim sie skonczy konkurs EPA AD 60
                                  najciekawsze posadki beda zaklepane, priorytet beda mieli Rumuni i Bulgarzy a
                                  Polacy ´- administratorzy beda tak samo pucowac klamki w poszukiwaniu etatu jak
                                  my tlumacze teraz. To ta mniej blyskotliwa strona EPSO....
            • Gość: gosc Re: info niem. MSZ IP: 136.173.62.* 05.02.07, 11:26
              pav nic nie rozumie bo nawet nie odroznia NMS od OMS.
    • Gość: dianette egzmin dla tlumazcy niemieckich IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.07, 19:08
      a jaki byl ten egzamin. Ja niestety nie poszlam, bo zle sie czulam ( tak sie
      sklada , ze w miedzyczasie bylam w stanie blogoslawionym :))

Czy byl b. trudy? i
      • byly_eurokrata Re: egzmin dla tlumazcy niemieckich 01.02.07, 19:11
        preselekcje zdalem, tekst polski byl o Gazpromie, pelno nazw wlasnych z
        rosyjskiego, nie wiadomo bylo jak transkrybowac, nonsens. No i troche takich
        pojec jak ropociag, naftociag, gazociag, nie zawsze to takie proste bylo.

Tekst angielski, juz nie pamietam o czym, ale znowu troche filozficznie
        wydumany. Przypuszcam ze znow nie zdam angielskiego i na tym sie skonczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka