terkao 25.02.07, 20:17 Mam laptopa w Niemczech jak załozyć internet jakie jest najprostrze i najtańsze rozwiązanie Pozdrawiam Laik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 25.02.07, 21:03 Najtansze jest nie miec internetu wcale osiolku:) Odpowiedz Link Zgłoś
terkao Re: Internet w Niemczech 26.02.07, 00:03 Ronin moze juz opuscisz Forum bo zaduzo masz wiedzy doradczej ..a to widac po twoim życiorysie że nie masz kultury Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: Internet w Niemczech 26.02.07, 11:02 Chodzi o internet w domu? Zobacz, jakie sa aktualne oferty dsl od Alice, Versatel albo 1&1 w twojej okolicy. F. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 27.02.07, 17:45 witam, też jestem w Niemczech i też mam tu laptopa ;) korzystam z oferty Vodafone von zu Hause (DataPack pro 6). Z tego co się tutaj orientuję aby móc korzystać z Alice albo 1&1 i podobnych potrzeba telefon stacjonarny (cała imprezka z podłączeniem - nowa skrzynka itd to koszt ok. 100euro plus potem ok.50 miesięcznie). To co ja mam to takie małe coś, co się wkłada do laptopa (w sklepie kupujesz kartę sim i podpisujesz umowę (jak w Polsce komórka na abonament). Masz do wyboru kilka możliwości: miesięczny koszt zależy od wielkości danych, które wyślesz i odbierzesz, np. 30MB, 100MB, 200MB lub 5GB. Ta pierwsza kosztuje ok.20euro, ale nie ma sensu jej brać bo starczy tylko na wejście na interię i wyjście z niej;) wiem, bo sprawidziłam :) teraz mam 5GB (nazywają ją tu Policy Flatrate). I z tej jestem zadowolona, kosztuje ok.55euro miesięcznie, ale nie masz strachu że za dodatkowe megabajty przyjdzie Ci słono zapłacić, bo 5GB spokojnie na wszystko starcza. No chyba że komuś przyjdzie do głowy ściągać sobie filmy ;) ale do przeglądania stron, na pocztę i różne takie to chyba najlepsze wyjście.No i jeszcze jedno: do podpisania umowy wystarczy dokument potwierdzający zameldowania oraz karta bankomatowa (rachunek jest ściągany automatycznie z konta). Pozdrawiam, Ania z Furstenfeldbruck Odpowiedz Link Zgłoś
terkao Re: Internet w Niemczech 27.02.07, 18:32 Wiam Ania dziekuje Ci bardzo za grzeczność własnie o tą informację mi chodziło skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 27.02.07, 19:00 Glupis jak but!!W telecom za 50 € miesiecznie masz:Telefon i dzwonienie pod numery stacjonarne za darmo!!!przez caly tydzien,do tego internet (DSL)bez jakichkolwiek ograniczen co do sciagania dat.W sumie wiec wszystko co potrzbujesz :Telefon i internet za sume 50 € miesiecznie!! Oczywiscie do tego dochodza koszta podlaczenia tego wszystkiego ale to placi sie jednorazowo.Wiec zadne Vodafone tylko Telecom. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 27.02.07, 20:07 cieszę się, że mogłam pomóc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 27.02.07, 20:13 T-com jest dobry dla kogoś, kto ma tu własne (albo przynajmniej wynajęte mieszkanie). Jak ktoś wynajmuje pokój u kogoś, a nie od kogoś całe mieszkanie, to moim skromnym zdaniem nie ma sensu zakładanie telefonu stacjonarnego. Poza tym oferta z Vodafone ma jeszcze ten plus, że jak zmienisz miejsce zamieszkania to Twój internet przeprowadza się razem z Tobą i Twoim laptopem. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 28.02.07, 07:20 W tym wypadku masz Aniu racje,ale nie przyszlo mi by do glowy ze ktos tu nie ma wlasnego mieszkania:) ja jestem tu od ponad 16 lat Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 28.02.07, 18:04 Witam, tak właśnie myślałam, że już jesteś tu zakorzeniony :) a ja właśnie jestem na etapie wypuszczania korzonków. I nie wiem jak długo tu jeszcze pobędę, gdzie jestem teraz :) i stąd taka byłam mądra i w ogóle. pozdrawiam z Furstenfeldbruck (obok Monachium), Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 28.02.07, 19:43 No jestes naprawde madra:))masz zamiar tu zostac na stale??Szkoda ze tak daleko od mnie mieszkasz:PPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 28.02.07, 19:52 wiem, że byłam :) i skromna też jestem :))) (studia nie poszły na marne;) za dwa tygodnie będzie rok, odkąd tu jestem. Nie robię nic ciekawego, ale mam co miesiąc pewny cent ;) a teraz ściągnęłam swojego chłopaka i próbujemy coś dla niego wyszukać, ale ciężko jest. Tyle że nie poddajemy się jeszcze :) pozdrawiam (mimo odległości:), a właściwie to jaka ona jest?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 01.03.07, 07:19 To byloby okolo 650 km :))Ja mieszkam 10 km od Köln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 01.03.07, 17:44 Brawo Ania25 :))jak widze znasz sie juz troche na Karnavale:)Tu mialabys lepiej niz kolo München:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 01.03.07, 20:14 wątpię, czy byłoby mi tam lepiej. Poza tym nie tylko karnawałem człowiek żyje. Są ważniejsze w życiu sprawy, niż czerwony kos klowna lub inne tego typu rzeczy. Może wydać się to Panu dziwne, ale ja jestem pewna, że nie jestem osamotniona w takim myśleniu. Zostaję tu, gdzie jestem, Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 01.03.07, 20:18 Przede wszystkim mow mi "du" :) forma "pan" to nie w internecie:))A jak gleboko zapuscilas juz korzonki in Bayern??Masz zamiar zostac tu na stale?? Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 01.03.07, 21:01 du,Ronin, jako dobrze wychowana przez rodziców nie startuję per "Ty" do kogoś, kogo nie znam, a wiem, albo domyślam się, że jest ode mnie starszy. Na chodniku czy też na forum - zasady muszą jakieś obowiązywać :) korzonki mają roczek i nadal się zapuszczają póki co. I narazie nie wybieram się do domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 04.03.07, 08:22 W internecie jest norma ze mowi sie odrazu "du",ja mam 34 lata wiec az taki starszy od ciebie nie jestem:))Alez Aniu jak tak mozna zapuszczac korzonki w kraju odwiecznego wroga polakow jakim sa niemcy??? Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 04.03.07, 09:28 Dzień dobry :) Odkąd tu jestem, to jeszcze nie widziałam nigdzie hasła pt.: "Niemczy to odwiczny wróg Polaków" etc. Może za krótko tu jestem, a może po prostu dobrze trafiłam ;) nie wnikam i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Internet w Niemczech IP: *.proxy.aol.com 04.03.07, 10:26 Czesc Aniu:))Takimi haslami karmione sa polskie dzieci w szkole:))myslalem ze ty tez jestes wychowana na Medalionach. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniaa25 Re: Internet w Niemczech 04.03.07, 10:46 cześć :) czytałam. Ale muszę Cię rozczarować: nie mam doświadczeń ze Ślązakami, z tymi zza Buga, czy też zza jakiejkolwiek innej rzeki. Nie mam doświadczeń z dziadkiem, który był prusakiem. Może dlatego ciężko dojść Nam do porozumienia w tej kwestii. I nic nie poradzę na to, że nie odczuwam tego co Ty: nie nienawidzę Niemców i wszystkiego, co z nimi jest związane. Jest tu mi tu lepiej niż w Polsce. Tam studiowałam i przez całe pięć lat pracowałam za 670zł. Z tego opłacałam studia (dojazdy, książki, egzaminy etc.), miałam to szczęście, że mieszkałam wtedy z rodzicami. Inaczej nie mogłabym sobie na studiowanie pozwolić. Dzień po obronie pracy mgr dostałam wypowiedzienie z firmy, bo już byłam "za drogim" pracownikiem. Wtedy (było to 3 lata temu) pierwszy raz wyjechałam. Padło na Holandię. Nie żałuję. Nauczyłam się języka, poznałam inny kraj, ludzi, kulturę. Zarobiłam. Wróciłam do Polski. A tu bez zmian. Z Urzędu pracy dostałam ofertę pracy: w barze przy krojeniu sałatek. Odmówiłam. A pani w urzędzie na mnie z krzykiem. Oszczędzę Ci tego, co usłyszałam. Nie trwało to dłużej niż dwa miesiące i znów wyjechałam.I tak znalazłam się w Niemczech. Nie ukrywam, główny powód jest taki, że jest blisko do domu. Ale tez praca, którą wykonuję, bardzo mi odpowiada. Może dlatego, że póki co wszystko układa się tu dla mnie po mojej myśli, nie potrafię czuć tak jak Ty. Nie czuję niechęci czy wręcz nienawiści do Niemców. Nie wiem też, czy udało mi się wyjaśnic Ci swój punkt widzenia. Mam jednak nadzieję, że tak :) pozdrawiam, Ania P.S. Dzieli nas jeszcze mniejsza różnica wieku, niż Ci się zdaje :))) Odpowiedz Link Zgłoś