Dodaj do ulubionych

Szkoła rodzenia

IP: *.consilium.eu.int 07.03.07, 12:26
Czy ktoś może chodził w Brukseli i coś może polecić? Zależy mi na praktycznej
wiedzy o porodzie i opieką nad dzieckiem, a nie na new-age'owskim podejściu
promującym kosmiczne oddychanie i wgląd w swoje energetyczne i kolorowe "ja".
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: pav energetyzujacy Re: Szkoła rodzenia IP: *.15-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.03.07, 13:02
      nei wiem co w Bxl ale z doswiadczenia widze, ze takie szkoly prowadzi w
      zasadziee kazdy szpital z oddzialem polozniczym. W przypadku Leuven byla to
      polozna z duzym stazem ktora sama urodzila 3 dzieci wiec chyba wiedziala co
      mowi ;)

Sedecznosci
      PD
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Szkoła rodzenia 07.03.07, 15:02
      Znajoma Szwedka polecała mi to miejsce i organizację:
      www.bctbelgium.com/
      Ja jestem na razie na etapie czekania w megakolejce do gina, który mnie
      poprowadzi :-). Jeśli zdecydujesz się na coś daj proszę znać jeśli będziesz
      zadowolona, bo za chwilę też pewnie będę jakiejś szkoły r. szukać.
      • Gość: Sofi balbinka z tego wynika IP: *.cec.eu.int 08.03.07, 11:01
        Ja jestem na razie na etapie czekania w megakolejce do gina, który mnie
        poprowadzi :-).

>>> ze ty jestes in verwachting inaczej :)
      • Gość: dianette Re: Szkoła rodzenia IP: *.netcologne.de 08.03.07, 15:40
        Dziewczyny, a czy ta szkola wam co cos dala?

My z mezem chodzilismy, uczylismy sie oddechiow :) itd, itp, ale jak do czego
        pryzszlo to nie bylo miejsca na zastosowanie wiedzy zdobytej w szkole:)
        Wszystko potoczylo sie tak szybko, ze bylo nawet zbyt pozno na znieczulenie.
        • Gość: anbxl Re: Szkoła rodzenia IP: *.access.telenet.be 08.03.07, 22:33
          No wlasnie...poprzedniczka mnie wyprzedzila....Moim skromnym zdaniem tutejsza
          szkola rodzenia nie dala mi zbyt wiele,oprocz dwoch znajomych,z ktorymi
          kontakty utrzymuje i od czasu do czasu przy kawie (1-2 na rok)wspominamy te
          zajecia,porod i jak to czas szybko leci...)Ja chodzilam na takie zajecia w
          Vilvoorde w soboty
    • ella111 Re: Szkoła rodzenia 09.03.07, 11:51
      Ja chodzilam do bardzo fajnej poloznej. Pracuje w Erasme (przychodnia jest w
      centrum Brukseli).
    • brukselzanka Re: Szkoła rodzenia 12.03.07, 20:45
      Juz za kilka dni rozwiazanie. Z polecaniem mojej poloznej poczekam do tego
      czasu. W kazdym razie, szkoly rodzenia nie znalazlam. Chodze do gabinetu
      prowadzonego przez 5 poloznych, ktore wymieniaja sie dyzurami w weekendy i
      zastepuja sie gdy ktoras zachoruje itp. Na razie jestem zadowolona.
      • anbxl Re: Szkoła rodzenia 12.03.07, 21:07
        A wiec czy bedziesz rodzila w domu (co tutaj modne)czy w szpitalu????
        • citrouille Re: Szkoła rodzenia 13.03.07, 09:16
          Co tutaj modne ?
          Pierwsze slysze ! Ann skad czerpiesz takie informacje, mozesz podac jakies
          zrodlo ? W niektorych krajach w Europie, m.in. w Holandii to rzeczywiscie
          bardzo popularne, jakas 1/3 kobiet decyduje sie na porod w domu, ale w Belgii
          to zjawisko naprawde marginalne, do tego te problemy ze znalezieniem szkoly
          rodzenia... ??? Tutaj wielu lekarzy idzie niestety na latwizne, niektorzy
          proponuja nawet prowokowanie porodu przed weekendem, zeby miec swiety spokoj !
          Dlatego potencjalnie wybranego ginekologa nalezy dokladnie wybadac wczesniej,
          zeby nie miec potem przykrych niespodzianek.
          Co do szkol rodzenia, radze tez popytac w szpitalach: w moim to serwis
          kinezjoterapii tym sie zajmowal i to oni prowadzili cwiczenia oddechowe i takie
          tam inne. Byla tez relaksacja, bujanie sie na pilkach i zajecia w basenie, kasa
          chorych oczywiscie za to wszystko zwraca. Facetow jakos sie nie widywalo na
          zajeciach, mysle, ze przyszli tatusiowie byli zapracowani a babeczki cieszyly
          sie, ze maja te jedna godzinke w tygodniu wylacznie dla siebie...
          • Gość: Luz Re: Szkoła rodzenia-szpitale IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.07, 18:03
            A ktos ma jakies doswiadczenia z porodami? Ktore szpitale w Blx sa godne
            polecenia?
            • aggy80 Re: Szkoła rodzenia-szpitale 11.04.07, 21:41
              ja mialam cc w edith cavell, porod ok (maz trzymal mnie za raczke :) ale sporo przed czasem wiec dzieci przelezaly 24 doby na neonatologii a ja w 6 dobie wyszlam do domu i codziennie dojezdzalam do szpitala. dzieki uporowi swojemu i pomocy poloznych po ok dwoch tygodniach dzieci byly karmione tylko moim mlekiem, najpierw przez sade do nosa a potem naturalnie co uwazam za wielki sukces szczegolnie w przypadku blizniakow-wczesniakow. teraz maja 6 mcy i nie wiedza co to mleko modyfikowane i nie potrafia pic z butelki :)
              pozdrawiam i szczesliwego rozwiazania zycze
              aga
            • Gość: pracujaca mama Re: Szkoła rodzenia-szpitale IP: *.cor.europa.eu 12.04.07, 08:51
              Wiekszosc szpitali w Belgii jest ok, (akcje typu rodzic po ludzku tutaj
              zupelnie nieznane), rodzisz przewaznie tam gdzie pracuje twoj prowadzacy cie
              poloznik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka