Dodaj do ulubionych

Konkurs AST

IP: *.cec.eu.int 28.03.07, 13:56
Watek n/t tego konkursu zrobil sie km.Proponowalam,aby utworzyc
nowy,ale...skoro nie ma chetnych to ja sobie na to pozwalam :-))Proponuje
wpisywac kiedy kto ma egzaminy.A ju,,po,,wpisywac
wrazenia,spostrzezenia,uwagi,ktore moga przydac sie zdajacym w pozniejszym
terminie...To tylko propozycja........
Obserwuj wątek
    • Gość: papatya73 Re: Konkurs AST IP: *.142-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.03.07, 17:05
      Ja mam ezgamin 26.04. Z racji tego, ze mieszkam w BXL i mam nazwisko
      zaczynajace sie na A to chyba ide na pierwszy ogien....

Pozdrawiam Wszystkich przygotowywujacych sie do egzaminu ;-)
      • Gość: anbxl Re: Konkurs AST IP: *.cec.eu.int 28.03.07, 17:31
        Moim zdaniem to chyba nie byly kryteria brane pod uwage,bo ja tez mieszkam na
        miejscu,a egzaminy mam miesiac po tobie.Znam 2 osoby,ktore tez tu sa i maja
        nazwiska na pierwsze litery i tez maja egzaminy w polowie maja-moim zdaniem to
        zwykly przypadek,ale oczywiscie moge sie mylic...
        • lalli Re: Konkurs AST 28.03.07, 20:37
          Ja ma 11.05, a mieszkam w Polsce :-)

jak to jest ze zwrotem kosztow dojazdu? Piszą, że tylko w przypadku
          zakwalifikowania się do ustnych. A ja mam najpierw ustny (rano), a potem
          pisemny (po południu)... i nie rozumiem :-(
          • tuhanka Re: Konkurs AST 28.03.07, 20:42
            Moze i miejsce zamieszkania ma cos do rzeczy, bo ja wysylalam dokumenty z Polski
            i mam tez termin na 11 maja, a w dwa tygodnie po przeslaniu papierow do EPSO
            dostalam oferte pracy z Londynu i teraz bede jechac z Anglii. Musze sie
            dowiedziec w EPSO, co musze zaktualizowac i gdzie :)
            Druga rzecz to moze byc jezyk. Ja zdaje jako drugi jezyk angielski, a np. anbxl
            jestem niemal pewna, ze francuski :) Moze stad inne terminy.
          • Gość: malena888 Re: Konkurs AST IP: *.lublin.mm.pl 28.03.07, 20:45
            Witajcie,
            Popieram koleżankę w związku z pytaniem o zwrot kosztów. Czy sam fakt zdawania
            egzaminu w Bruxeli upoważnia mnie do ubiegania się o zwrot kosztów.
            Ja mam egzamin 31-05-2007, najpierw rano pisemny, póżniej po południu ustny,
            jak widzę najpóźniej ze wszystkich. Nie wiem, czy to dobrze, czy żle. Nie chcę
            marudzić, ale czy może ktoś orientuje się, o czym to świadczy.
            Dziękuję za odpowiedź doświadczonego pracownika instytucji unijnych,

Pozdrawiam,

Malena888
            • Gość: anbxl Re: Konkurs AST IP: *.access.telenet.be 28.03.07, 20:58
              Moze nie jestem doswiadczona,ale sprobuje ci odpowiedziec-juz dzis poznym
              popoludniem probowalam dowiedziec sie i podpytac jak to jest z tymi datami i
              podobno nie ma co sie doszukiwac jakis przypisywan,bo to podobno czysty
              przypadek-byly porobiono zespoly,ktore sprawdzaly nasze dokumenty i ich
              autentycznosc,a potem ukladali grafik i jak komu przypadlo no to i tak
              ma..........Nie zapomnijcie,ze w maju przypada troche wolnego w BXL (9/05 i 17-
              18/05).Moim zdaniem czym pozniej tym lepiej oczywiscie jak wczesniejsi
              kandydaci podziela sie swoimi opiniami i doswiadczeniami (i nie bedzie jak
              kiedys przy jakims konkursie,ze nikt nic nie powie,bo przeciez jestesmy
              konkurencja dla siebie-sorry,ale to mnie smieszy).Co do zwrotu kosztow to
              pewnie liczy sie od miejsca skad przyjedziesz,a wiec t zostaje ci UK,bo trzeba
              dac ksero biletu,a oryginal pokazac.To pewnie bedzie jak przy innych egzaminach
              w BXL-zostawicie dokumenty i za jakies 2-3 miesiace dostaniecie zwrot
              kosztow.No i wszyscy maja egzamin ustny i praktyczny w jednym dniu (wymiana-
              rano jedna grupa,po poludniu druga-to jest napisane w Epso dossier
              • Gość: Ola Re: Konkurs AST IP: *.101-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.03.07, 22:21
                To i ja ponowie swoje pytanie w nowym watku. Widze, ze wiele osob przeszlo
                dalej. Czy moglibyscie mi napisac po jakich studiach jestescie? Ja nie
                przeszlam (w uzasadnieniu bylo, ze przez dyplom- choc mam ukonczone studia
                wyzsze 5 letnie) i taraz sama nie wiem jakie studia "przepuszczaja dalej" a
                jakie nie. Bede wdzieczna za pomoc w rozwiklaniu "zagadki roku" dla mnie :)
                • Gość: chyba najstarsza Re: Konkurs AST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:00
                  Studia: lingwistyka stosowana-mgr, ale, że należało wykazać się studiami w
                  dziedzinie "sekretarskiej" (ktoś na tym forum kiedyś mi odpisał, że istnieją
                  takie na poziomie licencjackim - pojęcia o tym nie miałam) LUB średnim
                  wykształceniem + min. 3 lata doświadczenia, więc oprócz kopii dyplomu studiów
                  dołączyłam świadectwo dojrzałości + zaświadczenia, że mam ponad 15 lat pracy
                  jako sekretarka (doświadczenia w zakresie tłumaczeń i tego, że jestem tłumaczem
                  przysięgłym specjalnie nie podkreślałam).
                  • Gość: anbxl Re: Konkurs AST IP: *.access.telenet.be 29.03.07, 07:51
                    Ja jestem po socjologii,ale tak jak poprzedniczka napisala dolaczylam dokumenty
                    o 15 letnim doswiadczeniu w administracji (nie jako sekretarka).Moja kolezanka
                    z pracy jest po dziennikarstwie i ma 2 letnie doswiadczenie i tez nie przeszla
                    dalej,ale zlozyla odwolanie
                    • Gość: fan Re: Konkurs AST IP: *.cec.eu.int 29.03.07, 10:52
                      15 lat doswiadczenia... ale za to JAKIEGO (nie sekretarka!! alter-ego Solany,
                      asystent Dektora Genralnego, Administrator w Komisji.... floor menager,
                      wlasciciel agencji, wozna w szkole, kandydat w wyborach, ..wiecej grzechow nie
                      pamietam: )
                      ja bym na miejscu jury umarl ze strachu ogladajac twoje papiery:).. wiec rada
                      od serca: wytnij polowe tego!!! skromnosc poplaca......
                      • Gość: brukselka06 Re: Konkurs AST IP: *.chello.pl 29.03.07, 11:45
                        Czy Ty jestes tym "gosciem", co ciagle do... anbxl? To staje sie juz nudne jak
                        flaki z olejem i mija sie z celem tego forum. Wyglada na to, ze jestes jednym
                        z tych typow, ktorzy mysla, ze jak juz sa (czy to staz, kontrakt czy z
                        konkursu) w Instytucjach, to Pana Boga za nogi zlapali, bo takich, szczegolnie
                        z NMS, w Brukseli niestety pelno...
                      • anbxl Re: fan 29.03.07, 11:49
                        Daj sobie spokoj bo to co napisales-glupoty i podpuche kogos innego to swiadczy
                        tylko o TOBIE jaki jestes...glupi (tak chyba innego slowa tu nie mozna uzyc)
                        Skoro nie masz nic do powiedzenia w temacie to oszczedz sobie......
                        • Gość: fan2 Re: fan IP: *.4-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 19:20
                          ciekawe... bo dopiero co wyczytalem na forum gorzowa ze ty w SG
                          pracujesz:))....zreszta wystarczy wrzucic anbxl alias jona w wyszukiwarke
                          forum:))taaaka lekturka - ciekwe jak ktos moze podrabiac twoje posty jako anbxl-
                          jona zalogowana... Gazeta powinna powolac komisje sledcza:))
                          ps a co mi szkodzi.. ty tez jestes gluuuupia:)) i analfabetka, i mitomanka (to
                          taki przypadek jak ktos maniakalnie podszywa sie/przypisuje sobie zaslugi, itd )
                          pa, caluski
                          • Gość: anbxl Re: fan2 IP: *.access.telenet.be 29.03.07, 19:30
                            masz prawo do swojego zdania i mnie nic nie szkodzi :-)))Ale tu jest inny
                            temat,no chyba,ze nie umiesz czytac........Moze to do ciebie dotrze,ze to co
                            napisales to mam gleboko w powazaniu,a ty najprowdopodobniej zle sledzisz watki
                            (rowniez nie moje :-))Daj sobie spokoj,bo nie znajdziesz tu poklasku,gdyz temat
                            jest zbyt powazny i na razie normalna dyskusja na temat
                  • ibereda Re: Konkurs AST 29.03.07, 10:34
                    Lingwistko,

Z jakim językami kończyłaś UW? Bo ja z angielskim i rosyjskim.
                    Czy jesteś z Warszawy? Jeśli tak, to napisz, proszę, do mnie na priva, to może
                    spotkamy się i pogadamy.

Iwona
              • Gość: gosc Re: Konkurs AST IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 10:38
                Pytanie: jezeli 2.czesc egzaminu zaczyna sie o 14, czy zdaze na samolot o 20?
                tzn. ile trwa taki egz?
                • anbxl Re: Konkurs AST 29.03.07, 11:17
                  Na 99 proc,ten jeden to chyba jak bedzie jakis specjalny strajk-nie zapowiada
                  sie lub wybuch bomby :-))a wiec spoko-masz autobus na lotnisko
                  • idalia2121 Re: Konkurs AST 29.03.07, 12:26
                    Witam wszystkich zdających,
                    Mam pytanie dotyczace ustnego - czy orientujecie sie moze w jakim zakresie beda
                    maglowac ze znajomosci komputera? Tzn. czy wymagany jest tylko word, czy tez
                    moze np. excel? Podobno pierwszy raz organizowany jest test praktyczny z worda
                    i jakos tak mi sie zdawalo, ze tylko ten program obowiazuje, ale zaczynam
                    nabierac watpliwosci....
                    • ella111 Re: Konkurs AST 29.03.07, 13:28
                      Nie wiem czy to Ci pomoze, bo teraz konkurs inaczej wyglada, ale na poprzednim
                      konkursie AST mialam na ustnym pytania z komputera typu jakie znam skroty na
                      klawiaturze - czyli pytanie ogolne, dotyczyc moze i worda i excela.
                      • idalia2121 Re: Konkurs AST 29.03.07, 14:00
                        dzieki serdeczne. a pamietasz moze o co jeszcze Cie pytali?
                        • Gość: anbxl Re: Konkurs AST IP: *.cec.eu.int 29.03.07, 14:28
                          Chyba moga pytac o wszystko z tego zakresu,a ja dzis w porze lunch'u
                          rozmawialam n/t egzaminow dla Bulgarow i Rumunow i ...podobno nie byl latwy-
                          praktyczna znajomosc worda najwazniejsza i szybkie pisanie (pewnie stad to
                          pytanie o klawiature)znajomosc jezyka i skrotow do poprawiania bledow
                        • asiunia.lux Re: Konkurs AST 29.03.07, 16:02
                          Ja pamietam jeszcze kilka pytan:

-ktore funkcje worda uwazasz za przydatne i dlaczego?
                          -czy uzywasz "track changes"- kiedy i jak?
                          -czy uzywasz "shrink to fit"- kiedy?
                          -nazwij wszystkie skroty tastatury, jakich uzywasz,
                          -co to jest "macro" i kiedy stosujesz?
                          -jak funkcjonuje scaner, opisz krok po kroku,
                          -jak zarzadzasz folderami w outlooku?

i jakies tam pierdoly jeszcze, nie pamietam...
                          • Gość: Monika Re: Konkurs AST IP: *.221-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 22:25
                            Hmmm... z tego wynika, że pytania będą bardziej otwarte, a już myślałam, że może
                            test zamknięty. No i proste to one rzeczywiście się nie wydają :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka