Dodaj do ulubionych

aniam ma pytanko :)

06.05.07, 20:36
dostałam ofertę pracy (sypią się teraz, a jak potrzebowałam to nie było;).
Warunki takie: 1200-1600 (brutto oczywiście, wysokość zależy od poziomu
języka), ale musiałabym też zalożyć firmę tu w Niemczech albo w Polsce. I tu
jest problem, bo nie orientuję się o kosztach prowadzenia takiej mini-firmy w
DE. Ile z tego odeszłoby mi na miesiąc? Gdyby ktoś mi odpowiedział, biorąc
pod uwagę minimalne i maksymalne proponowane wynagrodzenie, będę ogromnie
dźwięczna :)
pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: aniam80 Re: aniam ma pytanko :) IP: *.web.vodafone.de 06.05.07, 21:39
      spadł ten mój wątek to go troszke podniosę :) czy nikt mi nie może udzielić
      odpowiedzi na pytanie? Nikt się nie orientuje?
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 07.05.07, 07:25
      Odpowiem ci wieczorem:))
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 10:01
        czekam z tylko sobie znaną niecierpliwością :)))
    • Gość: tw Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 07.05.07, 14:12
      Ania, napisz w jakiej branzy, bo to tez rozne koszta, rozne versischerungi, itd.
      • Gość: aniam80 Re: aniam ma pytanko :) IP: *.web.vodafone.de 07.05.07, 14:55
        chodzi o pracę na stanowisku psychologa w organizacji, która pomaga rodzicom
        dzieci z ADHD... w ich ofercie pojawia się hasło "pracownik socjalny", ale nie
        wiem, jakie to ma znaczenie :) pewnie jakieś ma :)))
        • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 07.05.07, 16:57
          Zalozenie firmy jednoosobowej nie jest skomplikowane,wystarczy ze idzeisz do
          Gewerbeamtu w Zarzadzie miasta i zglaszasz Gewerbe,koszt okolo 25 €.Poniewaz
          jednoosobowa firma to Einzelunternehmen nie placisz zadnych podatkow oprocz
          Einkommensteuer(podatek dochodowy),jesli zarobisz tylko max okolo 8000 € w roku
          nie placisz zadnego podatku.Ale musisz sie ubezpieczyc ,mam tu na mysli
          Krankenversicherung,bez tego nie mozna przciez zyc bo jak ci sie cos stanie
          to musialbys za leczenie placic.Koszt takiego ubezpieczenia to dla kobiety w
          twoim wieku okolo 260 € w miesiacu,kobiety placa wiecej niz fac eci bo musza
          dwa razy w roku swe kicie pani doktorowi do przegladu pokazac:)))Do tego
          doszloby skladki na rente,ale tego na poczatku nie musialbys wlasciwie miec.To
          bylyby wswzystkie koszta zwiazane z prowadzeniem firmy.Jesli zarabialbys wiecej
          niz 8000 € w roku to wtedy placisz od tez powyzszej sumy Einkommensteuer,ale
          to nie jest duzo.Wiec nie wiem czy ci sie to oplaci,to zalezy od
          zarobkow,musialbys wiedziec ile otrzymasz za miesiac pracy,miec odpowiednia
          umowe .Zalezy tez ile zarabiasz teraz,bo przciez masz tez z tej pracy
          mieszkanie za darmo i jedzenie,wiec musialbys to sobie skalkulowac.
          • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 17:05
            a jak mam ubezpieczenie zdrowotne w PL to się liczy tu w Niemczech? tak sobie
            pracuję do tej pory...
          • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 17:11
            jesli wezmę pod uwagę 1200 brutto minus mieszkanie - jedzonko to niewiele
            więcej mi zosatnie, niż jak mam teraz. Ale większa wypłata kusi :) no i nowe
            wyzwanie :) tyle że jak założę firmę, a potem wrócę do PL to tam się do mnie
            przyczepią... do dupy ;)
          • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 17:16
            Nic dodac nic ujac. Sonderregelung f. Kleinunternehmer Par. 19 Abs. 1 UStG
            Dodam tylko, ze USt. nie musisz placic jesli twoj Umsatz w poprzednim roku
            kalendarzowym nie przekroczyl 17.500,00 € (dane z roku 2006) i w roku birzacym
            przewidujaco nie przekroczy 50.000,00 €. Jesli jednak dobrowolnie wyrazisz chec
            odciagania USt. nie mozesz z tego zrezygnowac pozniej przez nastepne 5 lat.
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 07.05.07, 19:00
      Ta k sobie zy j w slodkiej nieswiadomosci az ci sie cos stanie...........Czy
      polska kasa zdrowia placi niemieckie rachunki tego nie wiem,musialabys ich sie
      oto zapytac,drugim pytaniem jest,czy niemieccy lekarze iszpitale honoruja
      twoja polska karte ???Czy ty nigdy tu nie bylas u lekarza??A co z ginekologiem??
      Idziesz wtedy jak jestes w polsce czy co??Nie rozumiem tego.Ponad to jesli
      jestes tu legalnie zatrudniona to twoja zatrudniajaca firma musi placic za
      ciebie skaldki do Krankenkasse,inaczej nie idzie!Wtedy musialabys miec
      niemiecka karte !
      Przciez musisz na koniec miesiaca otrzymac Lohnzettel,wydruk z komputera ile
      zarabiasz netto a ile brutto,tam musza byc wszystkie skladki
      wyszczegolnione,takie
      jak :Rentenversicherung,Krankenversicherung,Kirchensteuer,Arbeitslosenversicheru
      ng ,Lohnsteuer,wez to sprawdz.
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 19:25
        1. już na samym początku napisałam, że nie znam się na przepisach
        2. do ginekologa chodzę w PL
        3. jednym z warunków stawianych w czasie, gdy decydowałam się na tę pracę, w
        której obecnie jestem, było to, że sama się ubezpieczę w PL (ubezpieczenie
        pokrywa ewentualny do 30dni pobyt w szpitalu, na każdą inną pozostałą konieczną
        wizytę u tutejszego lekarza biorę rachunek, jak jestem w PL to kontaktuję się z
        ubezpieczycielem i zwracają mi kaskę i tak to się kula już ponad rok...)
    • ronin34 Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 19:36
      Wlasnie jestem na gazowni wiec sie zalogowalem:))Ale do rzeczy:)Z tego widze ze
      oni cie niezle wykorzystuja,za twa skladke na kase chorych firma musialby
      placic ponad 500 €,a tak oszczedzaja te pieniadze,jesli tak faktycznie jest,to
      oni cie nigdy nie zwolnia nawet wtedy nie ,jak przyjdzie 10 niemcow chetnych
      na twe miejsce pracy.Normalnie tego nie idzie ominac,ale byc moze dla
      pracownikow zatrudnionych z zagranicy mozna cos takiego zrobic.Czy tobie sie
      to w ogole oplaca,na takich zasadach tu pracowac``??
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 20:01
        przez 5 lat studiów pracowałam za 780zł na miesiąc. Miałam to szczęście, że
        mieszkałam z rodzicami. Po skończeniu studiów straciłam pracę, i miałam dyplom,
        ale nie miałam kasy :) no i chciałam się usamodzielnić :) to był główny motyw
        wyjazdu. Padło na Niemcy, o nie mam większych problemów z językiem, no i stąd
        przyszła pierwsza i w miarę rozsądna oferta pracy. Opłaca mi się tu popracować
        kilka lat (mam 5razy więcej niż w PL), wiem, że 1000 dla Ciebie to niewiele,
        ale to co zarobię jest dla mnie, ewentualne przyjemności i zachcianki sama
        sobie finansuję :) no i jestem zadowolona :)
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 07.05.07, 20:36
      Ciesze sie ze jestes zadowolona z tego co masz w chwili obecnej ale jak ci sie
      trafi lepsza okazja to nie zastanawiaj sie:))Tja,nie mow ze 1000 € to dla
      mnie niewiele ,ja znam wartosc pieniadza,wprawdzie dzis zarabiam duzo,duzo
      wiecej,i nawet mnie to czasami przeraza,sam sibie nie wierze ze mi tak dobrze
      idzie gdy niektrzy musza przciez caly miesiac za 800 € pracowac.Ale mozesz mi
      wierzyc ze na to co teraz mam ciezko pracowalem.Kiedy tu przyjechalem zaczalem
      pracowac na czarno i otrzymwywalem wtedy,17 lat temu 10 marek na godzine:))
      Potem moj wujek zalatwil mi legalna prace u BMW i tam pracowalem przez kolejne
      13 lat:))To byla moja pierwsza i jedyna praca u kogos w niemczech ,zarabialem
      w ostanich latach okolo 15 € na godzine brutto:))10 lat temu wybudowalem
      dom,praktycznie wlasnorecznie,kosztowalo mnie to 2 lata mojego zycia,wszystkie
      urlopy ,dni wolne od pracy i swieta i cale oszczednosci wpakowalem w ten dom:)

Dopiero 3 lata temu sie usamodzielnilem,zwolnilem sie z BMW i zalozylem wlasna
      firme:)Ale na poczatku tez bylo ciezko,byly momenty ze mialem watpliwosci czy
      dobrze zrobilem zwalniajac sie z BMW,to byla pewna praca tam:))Dzis jest juz
      ok,ale mam ciagle swoje wizje ktre chcialbym zrealizowac,nie wiem czy mi sie to
      uda.PIENIADZE nie sa wszystkim aniamku,czasami je masz a nie jestes
      szczesliwym.zycze ci zebyy dalej ta twa prace miala i lepsza znalazla, i byla
      szczsliwa ,zasluzylas na to bo jestes fajna i z milym charakterem dziewczyna:)
      • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 07.05.07, 21:30
        Wow, terza jestem nawet ja pod wrazeniem
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 00:30
        teraz jestem w stanie tylko wow napisac :) więcej jutro, bo mi zaraz się enter
        na czole odciśnie :)))
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 06:50
        no więc jestem i postaram się, by moja wypowiedź była zrozumiała :)
        no więc Roninku kochany, nie powiedziałam, że nie wiesz, ile to jest 1000euro,
        wiem przecież, że wtedy na dzień dobry nikt nie dał Ci tyle, ile teraz sam
        sobie wypracowałeś. Wiem też, że pieniądze to nie wszystko, ale w sumie to sam
        powiedz" lepiej jak są, niż jakby miałoby ich nie być :) a ja teraz nie mam na
        szczęście żadnych większych problemów (no może poza narastającą w ostatnim
        czasie tęsknotą za mamą i siostrą :), ale ten stan tlumaczę sobie swoim wiekiem
        i pocieszam się nadzieją, że kiedyś nie będzie tak ogromna :)
        wiem, że mam teraz takie warunki pracy i wszystkiego z nią związanego, jakie
        moga mi sie później już nie trafic, i dlatego moje pytania apropo własnej firmy
        etc., ale chyba narazie nie skorzystam. Pieniądze mogłyby być większe, ale nie
        zostawię Marcina tu po to, by 250km dalej mieć 200euro więcej niż teraz.
        Pieniądze to nie wszystko i ja też o tym wiem. To, co mam teraz, daje mi
        poczucie satysfakcję i poczucie spełnienia zawodowego, i sądzę, że póki co tu
        zostanę.
        PeeS. Dzięki Ronin za taaaaaaką odpowiedź, nawet nie wiesz, jak fajnie się to
        czytało :) jak tylko będziesz miał jezszcze kiedyś ochotę poforumować ;) to
        jestem chętna :)))
        pozdrawiam cieplutko i miłego dnia wszystkim życzę :)
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 16:07
      Cos ty dzis tak wczesnie wstalà??::))Co do pieniedzy masz racje,lepiej jak
      sa......jest jeden problem mniej i przyczyna klotni w zwiazku:))
      Co do tesknoty to ja tesknilem tak okolo 2-3 lat,pote mi to przeszlo i gdyby
      nie moi rodzice ktrzy mieszkaja w polsce,nie pojchalbym tam juz nigdy.
      A teraz musze sie usmiechnac,wiesz ja tez mam na imie Marcin ale tu mowi sie
      Martin:))Bedac w milosnym uniesieniu nie musialbys myslec nad tym z kim sie w
      danej chwili kochasz:))
      Czy poznalas go tu w niemczech czy jeszcze w polsce??I jak dlugo jestescie
      razem??Czy on tez pracuje??
      Ja sie byc moze jutro wieczorem wybiore ksiezniczke od szparagow odwiedzic:))
      Normalnie ona pracuje do 18-19 godziny wiec nie chce jej glowy zawracac ale mam
      na to jutro ochote,troche porozmawiac:9))Tak rozmawiam z moim Hau hau i z
      internetem:))
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 16:32
        ale Ci się pytań do mnie zebrało :)))

"Co do tesknoty to ja tesknilem tak okolo 2-3 lat,pote mi to przeszlo"

ja mam takie fazy :) niekiedy tak mnie weźmie, że mam wrażenie, że na nogach
        bym poszła :) ale że to spory kawałek (1100km prawie), to na wrażeniu się
        kończy :)))

> A teraz musze sie usmiechnac,wiesz ja tez mam na imie Marcin ale tu mowi sie
        > Martin:))

Ku przypomnieniu: mieszkam tu troszeczkę, ale na tyle długo, by wiedzieć jak
        jest Marcin po niemiecku :)))

Bedac w milosnym uniesieniu nie musialbys myslec nad tym z kim sie w
        > danej chwili kochasz:))

na to pytanie nie udziele odpowiedzi :) a tak na marginesie, to potrafisz
        myśleć będąc w miłosnym uniesieniu? :))))))))

> Czy poznalas go tu w niemczech czy jeszcze w polsce??I jak dlugo jestescie
        > razem??Czy on tez pracuje??

poznaliśmy się w PL, on jest z Gdańska, ja z ok. Wrocławia :))) także mamy
        wprawę w byciu w związku na odleglość :) jesteśmy razem 3 lata (jeszcze mnie
        rzucił :)))) pracuje tu od niedawna, ciężko było znaleźć pracę, udało nam się
        po pół roku. Ale udało się :)

jak jeszcze jakieś pytania Ci się urodzą w tej Twojej główce, to nie krępuj
        się :)

• aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 16:32
        a wstałam tak wcześnie bo tak u mnie wiało, że nie umiałam spać :)))
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 18:18
      Na razie wiecej pytan nie mam:PP,juz mi osobie wszystko opowiedzialas i ja
      tobie tez o mnie,jestesmy juz stare forumowe malzenstwo:)O)
      Jednego nie rozumiem,on cie rzucil a ty do niego wrocilas???Jakos nie chce mi
      sie w to wierzyc:)Z mojego punktu widzenie,raz koniec,zawsze koniec,nie ma
      odwrotu ani zlituj sie.Ja sam bylem 8 lat w zwiazku bez slubu,ale 3 lata temu
      byl gorzki koniec :)
      • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 18:30
        A mozna wiedziec, jaki powod byl tego gorzkiego konca? Jak uwazasz to za zbyt
        prywatne patanie, to oczywiscie nie odpowiadaj.
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 19:09
        napisałam że JESZCZE mnie nie zostawił ;) (może niezbyt wyraźnie po tej
        ostatniej nocy się wyrażam :)
        ale za chiny ludowe do głowy by mi nie przyszło "forumowe małżeństwo" :))) w
        dodatku "stare", z 2-tugodniowym może stażem :)
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 20:12
      Aniamku no zadarzaly sie juz przypadki ze ludzie sie zenili po 2 tygodniach
      znajmosci:))A macie juz date slubi wyznaczona??:)O))Jesli tak napisz tu,kiedy
      wychodzisz za maz,w tym dniu upije sie po raz pierwszy w moim zyciu do
      nieprzytomnosci:))
      TW nikt ´mnie tu nie zna,wiec moge ci powiedziec dlaczego wyrzucilem moja
      ukochana z domu.Zylem w slodkiej niewiedzy ze moja przyszla zona jest
      alkoholiczka,latami to swietnie maskowala.Az kiedys sprawa sie rypla a poniewaz
      nie chciala sie isc leczyc ,koniec przyszedl szybko i bolesnie dla niej,choc
      jesli mam byc szcery,to dla mnie tez .Znalismy sie dlugie 8 lat.
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 20:28
        data slubu nie wyznaczona jeszcze :) w ogóle to ja już od paru lat nic nie
        planuję, bo z mojego doświadczenia wniosek taki: niewiele moich planów mi się
        ziściło :) ale to nie znaczy, ze wszystko pozostawiam przypadkowi :)
      • Gość: tw Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 22:45
        Przykro mi ronin. To co piszesz, to straszne. Moze ona jakies problemy miala i
        w alkoholu topila, czy po prostu tak sobie pila bo lubila?
        Ale i tak dobrze zrobiles, zycie z taka osoba musi byc niezmiernie uciazliwe.
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 20:13
      Aniam kiedy wstawisz twe foto w twa wizytowke?:))
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 08.05.07, 20:26
        jak ładnie poprosisz :)))
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 21:43
      A moze wcale nie wstawiaj,bo sie jeszcze w´tej dziewczynie zakocham a wtedy
      dopiero bym sobie klopotow narobil:))Ja tez chcialem wczoraj moje foto w
      wizytowke wstawic bo mnie w gazowni napadli o to,ale sie nie udalo,plik za
      duzy:))
      Co do planow ,to ja lubie sobie wszystko zaplanowac:)I potem postepuje wedlug
      planu ale nie zawsze mi to wychodzi tak jak bym to chcial:))
      • Gość: aniam80 Re: aniam ma pytanko :) IP: *.web.vodafone.de 08.05.07, 22:06
        > A moze wcale nie wstawiaj,bo sie jeszcze w´tej dziewczynie zakocham a wtedy
        > dopiero bym sobie klopotow narobil:))

Roninku kochany, serce nie sługa :)))) nigdy nie wiesz tak do końca :)

dobrej nocy Ci - Wam - życzę :)
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 09.05.07, 19:25
      Ach aniamku mialem dzis taki stress ze nie jestem w stanie myslec:))A jutro
      dopiero beda problemy:))Ale mysle ze to jakos przezyje :))
      Pozd i zycze dobrej nocy:)
      • ta_mara28 Re: aniam ma pytanko :) 09.05.07, 19:31
        Roninie, problemy ? A ja myślałam, że ktoś taki jak ty nie ma żadnych
        problemów. A tu proszę, smutna miłość i jej jakże smutny koniec. Kiedy
        przeczytałam Twoją Historię doznałam wstrząsu. :))) Może założymy kącik
        złamanych serc na tym forum ?::)))
        • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 10.05.07, 08:53
          Ja nie mam zlamanego serca,wprost przeciwnie.
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 09.05.07, 19:49
        witaj Ronin :) ja też miałam dziś zabiegany dzień, ale wszystkie troski i
        zmartwienia odpłynęły, bo Marcin jest :) wrócił :) w końcu :))) wiem, że jutro
        powrócą wszystkie problemy, ale cieszę się dniem dzisiejszym :) no i nocą :)))
        zmykam stąd już i pozdrawiam ciepło,
        do jutra :)

PeeS. Dopisałam parę rzeczy do wizytówki :)
    • ronin34 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 08:55
      Aniam ty masz 180 cm wzrostu??Ale mnie teraz przerazilas:))
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 10:11
        Ronin, nie wiedziałam, że tak łatwo można Cię wystraszyć :)
        ja już się do mojego wzrostu przyzwyczaiłam, ale dawniej, w ogólniaku byłam zła
        na rodziców :) potem pokochałam koszykówkę i pokochałm swoje 180cm :) no a
        teraz to już mnie to ani ziębi, ani parzy :)

PeeS.: powiedz mi, skąd się biorą takie typy, jak "beobachter"? ręcę mi
        opadają, jak go tu czytam... szkoda słów
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 10.05.07, 20:16
      No wystraszylas mnie bo ja mam tylko 172 cm wzrostu:))Musialbym patrzec do
      gory chcac spojrzec w Twe oczka:))Choc np Rod Steward tez ma wysoka
      przyjaciolke i inni tez:))
      Co do beobachtea to nie chcialo mi sie czytac co napisal:))On sam swoje
      bzdurne watki podobija do gory bo mu sie nikt nie wpisuje:)
      • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 20:31
        Marcin ma 176cm, więc też jest niższy ode mnie ;) ale przecież nie wysoki
        wzrost jest czynnikiem gwarantującym szczęśliwy związek, co nie? :)

mam nadzieję, że nie spotka mnie los beobachtera i nie będę musiała dźwigać
        mojego wątku, jak nie tego, to któregoś następnego też nie chcę sama podnosić :)

• aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 20:32
        a swoją drogą to stworzył nam sie pomalutku coś a`la prywatny wątek :) fajna
        rzecz :)))) takie jest moje zdanie :)
        pozdrówka :)
        • ta_mara28 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 20:45
          Nie chce być złośliwa, AniuEm, ale w moim wątku też stworzyliście sobie z
          roninem prawie prywatny wątek, gdzie byliście prawie tylko Wy i Wasze
          przekomarzania. Widzę teraz, że to w waszym przypadku norma. :))))
          • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 21:04
            ja też nie chcę być złośliwa, ale nie AniaEM, lecz aniam :) no i teraz nie chcę
            być jeszcze bardziej złośliwa, ale to nie ja chciałam zakładać z Roninem coś o
            złamanych sercach :)

a odbiegając od tematu, to zdecydowałaś już w sprawie wyjazdu?;)
            • iw78 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 21:29
              aniam80 napisała:

> ja też nie chcę być złośliwa, ale nie AniaEM, lecz aniam :)

No no ...ale jesteś złośliwa, myślę iż Tamara powiedziała to raczej w formie
              żartu, a Ciebie to, delikatnie mówiąc, dotknęło :)) A chyba nie
              powinno...myślałam, ze jesteś bardziej opanowana :)
              Poza tym, Tamara niejednokrotnie napisała do Ciebie AniaEm i jakoś wtedy nie
              miałaś "uwag" :P:P:P

no i teraz nie chcę być jeszcze bardziej złośliwa, ale to nie ja chciałam
              zakładać z Roninem coś o złamanych sercach :)

No wiesz, gdybym ja chciała być złośliwa tak jak Ty teraz...to też mogłabym
              napisać jakie wątki Ty założyłaś dot. Ronina :P:P:P

Pozdrawiam ;))

• aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 11.05.07, 08:19
                Ronin wie, jakie wątki wcześniej pisałam, a Tamara może się dowiedzieć, jak się
                troche cofnie na forum ;) nie ukrywam tego, więc nie mam z tym problemu.
                No i właśnie jestem na etapie PMS :) więc wybaczcie dziewczyny :)
                pozdrawiam
                • iw78 Re: aniam ma pytanko :) 11.05.07, 08:44
                  aniam80 napisała:

> Ronin wie, jakie wątki wcześniej pisałam, a Tamara może się dowiedzieć, jak
                  się troche cofnie na forum ;)

hmmm...wątpię aby ją to interesowało ;) ( no ale gdyby juz...faktycznie ..., to
                  musiałabyś podać nicki pod jakimi się wypowiadałas hihi)no
                  ale...Najważniejsze,że Ty wiesz...
                  Moja uwaga raczej wzięla się stad, że nie lubie kiedy ktoś jest złośliwy w
                  sposób jaki Ty byłaś...dlatego też sobie pozwoliłam na ...;)))

Tak więc...mam nadzieję,iż nie gniewasz się na mnie :))

Pozdrawiam :)

.......................................
                  Na oceanie życia jestem kroplą...
                  • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 11.05.07, 09:52
                    nie obrażam się tak prędko :)
                    i jeszcze raz przepraszam :)

i pozdrawiam :)
          • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 21:05
            aaaaaa i jeszcze mi się przypomniało, że to była tylko tylko moja propozycja,
            ale jestem otwarta na wszelkie sugestie (żeby nie było że chcę Ronina tylko dla
            siebie :)))) poza tym on mnie nie chce, bo się przeraził, jak mu powiedziałam,
            jaka wysoka jestem ;)
            a co do prywatnego wątku, to z Tobą też mi się fanie pisze :)
          • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) 10.05.07, 21:06
            zapomniałam się pożegnać :)))
            dobrej nocy życzę i z co niektórymi mam nadzieję jutro popisać :)

słodkich snów :)
    • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 11.05.07, 09:17
      Jakiego macie Internetanbiter? Musze sporzadzic nowa umowe i szukam jakiegos
      nie drogiego.
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 11.05.07, 12:31
      Ja mam AOL ale teraz sie bardziej Telekom oplaci.
      • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 11.05.07, 17:46
        Ronin ja wiem, ze ty aol masz, juz nawet przeciez podejrzewali niektorzy
        inteligenci ze ja to ty. Powiedz jaka masz taryfe? Ile placisz i co w tym jest.
        Ja potrzebuje tylko zwykly dostep do internetu. Darmowe rozmowy mam z komorki.
        A wiesz moze jaka najtansza taryfe poleca Telekom?
    • aniam80 Re: aniam ma pytanko :) już nie ma :))) 11.05.07, 16:16
      wpadłam na chwilę: się pożegnać z Wami. Ale nie płaczcie, bo tylko na
      weekend :) no, a od poniedziałku jestem już z powrotem :) cieszą się co
      niektórzy ;)))

a mój net to oferta z vodafone (chyba jedyna na tym forum taka jestem ;). Ale
      są dwa powody: 1. nie mam stacjonarnego telefonu, żeby mieć stałe łącze, 2.
      korzystam z laptopa, więc w razie przeprowadzki internet idzie za mną.

Nie jest to najtańsza opcja (ok.50 na miesiąc), ale nie mam określonego limitu,
      nie mam problemu z zasięgiem, no i mam kontakt ze światem :)))

to ja zmykam teraz,
      pozdrawiam cieplutko i fajnego weekendu życzę :)
      • info-tw Re: aniam ma pytanko :) już nie ma :))) 11.05.07, 17:49
        Aniau ja tez mam laptopa, ale wole sciagac internet przez stacjonarny, jest
        taniej.
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 11.05.07, 20:09
      No i aniamek poleciala :((Ja mam w domu Aoli place w miesiacu 35 €,za DSL.Za to
      w firmie mam Telekom i to jest za 40 pare € Telefonanschluß,w tym dzwonienie
      przes caly okragly tydzien za darmo do telefonow stacjonarnych w BRD plus
      Internet DSL.Tak wiec jest to wsyzstko co potrzbujesz za 45 €.
      • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 11.05.07, 20:16
        E tam, ja dzwonie z komorki za darmo. A za AOL place 9,90 plus ca. 17,00 € do T-
        Com. To razem 27,00€. A myslalam ze moze cos tanszego tez istnieje juz? Ale
        chyba nie.
        • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 12.05.07, 11:19
          Pragliwy czyli chciwy dwa razy traci,slaskie przyslowie.
          • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 12.05.07, 16:25
            Ronin, a kto pisal, ze sknera jest?
            Ja jestem poprostu oszczedna kobitka.
    • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 12.05.07, 16:30
      A na czym lubisz najbardziej oszczedzac??:))
      • info-tw Re: aniam ma pytanko :) 12.05.07, 16:46
        Ty to zadajesz trudne pytania. Na wszystkim lubie oszczedzac. No moze poza:
        ciuchami, kosmetykami, fryzjerem, butami, torebkami, itp. ;)
        • Gość: ronin Re: aniam ma pytanko :) IP: *.proxy.aol.com 12.05.07, 17:43
          No tak,czego mozna sie spodziewac po kobiecie:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka