Dodaj do ulubionych

TV platformy cyfrowe

IP: *.32-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.06.07, 18:24
czy kos z was ma talerz Polsatu albo Cyfry? Podobno w Belgii sa jakies
obostrzenia w tym zakresie i moj landlord kreci nosem na instalacje talerza.
Jak to przeskoczyc?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: TV platformy cyfrowe IP: *.access.telenet.be 08.06.07, 18:40
      kupic maly talerz np w Makro i postawic w oknie
      Oficjalnie nie ma zadnych przepisow,choc syndyk czy wlasciciel je wymyslaja,a
      ty jak jestes Polakiem to masz prawo do dostepu do ,,swoich,, mediow-ja kiedys
      przez to przechodzilam i bylo na naszym...
      • kapitan_ameryka Re: TV platformy cyfrowe 08.06.07, 21:26
        Krecic to oni moga lody swojej rodzinie, nic wiecej. Nie dajcie sie zastraszyc.
        Istnieje cos takiego jak PRAWO do dostepu do informacji z kraju pochodznia - w
        calej EU to obowiazuje - wiec... srodkowy palec i papapa...

Inna sprawa, ze jesli montaz anteny ingeruje w konstrukcje budynku... Ale taka
        na stojaku, a balkonie - nie ma problemu.
        • do.ki pytanko do anbxl i kapitana 09.06.07, 13:33
          > Istnieje cos takiego jak PRAWO do dostepu do informacji z kraju pochodznia - w
          > calej EU to obowiazuje

Tak na wszelki wypadek poprosze o KONKRETNY akt prawny, ktory to prawo ustanawia. Nie zadna tam dyrektywe czy zalecenie, ale akt prawny.
          • Gość: Texas Re: pytanko do anbxl i kapitana IP: 88.147.22.* 09.06.07, 14:25
            Konstytucja.
            Konkretny artykul juz byl cytowany na tym forum.

Pzdr:)
            • Gość: Texas Re: pytanko do anbxl i kapitana IP: 88.147.22.* 09.06.07, 14:41
              OK. Sama siebie poprawie, odnosnik nie byl do konstytucji:)
              Za to ponizej link do dyskusji, ktora na ten temat juz sie toczyla.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=36457483&a=36457483
              Pzdr:)
              • do.ki Re: pytanko do anbxl i kapitana 09.06.07, 15:18
                OK, dzieki. Wyglada na to, ze gdyby gmina sie uparla i zabronila mi instalacji anteny, to po walce w koncu wygralbym swoje "prawo do odbioru sygnalu z satelity", ale najpierw musialbym wydac majatek na prawnikow.
                • byly_eurokrata Re: pytanko do anbxl i kapitana 09.06.07, 15:24
                  dokladnie tak jest doki, podobnie z wynajmujacym, nie ma zadnych ustaw, sa
                  tylko ogolniki, wszystkie konkrety trzeba niestety rozstrzygac na drodze sadowej

w niemczech wyglada to tak. Delikwent (D) pisze do wynajmujaego (W=
                  D: chce zalozyc antene
                  W: nie pozwalan ze wzgledow estetycznych
                  D: ale mi przysluguje, ze wzgledu na prawo europejskie

wariant (1)
                  W: ok, ale talerz ma byc zalozony przez firme specjalistyczna i to na dachu a
                  nie na balkonie i kable nie moga isc na zewnatrz po tynku, tylku musza byc
                  wewnarzt (ma do tego rzeczywiscie prawo wedlug orzecznistwa sadowego) = bardzo
                  wysokie koszty instalacji

wariant (2)
                  W: nie interesuje mnie zadne prawo europejskie, nie pozwalam, jak zalozysz, dam
                  wypowiedzenie
                  D: zaklada talerz
                  W: wysyla wypowiedzenie
                  D: podaje sprawe do sadu, wygrywa, W musi wycofac wypowiedzenie po czym wysyla
                  list wg wariantu (1)

Wniosek:
                  Pytac sie z gory, czy wolno zalozyc talerz, jak wynajmujacy marudzi, nie
                  wynajmowac.

• do.ki Re: pytanko do anbxl i kapitana 09.06.07, 16:57
                    > Delikwent (D) pisze do wynajmujaego (W=

Byly, mnie ta kombinacja wcale nie interesuje, bo ja nie wynajmuje od kogos, tylko co najwyzej komus. Gdy wieszalem antene, spodziewalem sie sekow ze strony wladz gminy- a zeby wladze gminy zaczely robic seki, wystarczy donos jednego "zyczliwego". Podobnie zreszta jest z jezdzeniem na polskich numerach, ale to juz zupelnie inna sprawa. No wiec gdyby gmina sie uparla, to zabronilaby instalacji anteny na moim wlasnym domu, bo sobie przeglosuja, ze nie i juz. I teraz sie z nimi prawuj.

Gdy zakladalem talerz na dachu budynku, w ktorym wynajmowalem mieszkanie, to po prostu zadzwonilem do wlascicieli z pytaniem czy maja cos przeciwko. Powiedzieli, ze odpowiadam za wszelkie szkody, ktore przy okazji spowoduje, np zaciekanie z powodu uszkodzenia izolacji dachu, a poza tym OK. OK, powiedzialem, powiesilismy talerz z kumplem, bylo to w 1996 roku, talerz wisi do dzis (jak wiesz gdzie patrzec, to mozna go z dolu dostrzec, ale to trudne).
          • Gość: anbxl Re: pytanko do anbxl i kapitana IP: *.access.telenet.be 09.06.07, 19:52
            Jakies 3-47 lata temu moglabym ci podac konkretny-zarowno europejski jak i
            belgijski na podstawie ktorego wygralismy z syndykiem w sadzie grodzkim
            (talerz stal na balkonie na stojaku zrobionym z wieszaka).Do.ki nie mam teraz
            czasu aby wyszukiwac,wiem ze jestes na tyle intelo,ze sam znajdziesz-tak jak
            kpt napisal jako mniejszosc masz prawo do kontynuowania zwiazkow ze swoimi
            korzeniami...rowniez ogladajac tv
            • do.ki Re: pytanko do anbxl i kapitana 09.06.07, 20:01
              W porzadku, Texas juz zapodala linka.

Z drugiej strony, taki przepis to tez przesada. Niby dlaczego mniejszosci maja miec takie szczegolne prawa?
              Musze o tym pomyslec, zanim pojde jutro glosowac.
              • Gość: anbxl Re: pytanko do anbxl i kapitana IP: *.access.telenet.be 09.06.07, 20:25
                Jak znasz choc troche tutejsze prawo i polityke to wiesz dobrze,ze
                to.......jedno bagno.Wczoraj najlepszy byl Elio w programie RTL gdzie
                odpowiadal z marszu na pytania...A premier V obiecal,ze jak zostanie premierem
                to nastepnym razem glosowanie nie bedzie obowiazkowe (belgijska demokracja)i
                wowczas co 4 pojdzie glosowa wg ankiety.Merde z tym jutrzejszym glosowaniem-u
                nas min 1h w kolejce
                A co do sadzenia to prawda jest ze tutejsi prawnicy to tylko potrafia duzo kasy
                wolac,dlatego u mnie obywa sie bez nich.......
                • do.ki pol serio 09.06.07, 20:33
                  Jest takie opowiadanko Ziemkiewicza (nie boj sie byly, tu chodzi o fikcje literacka, wyluzuj), gdzie jakas zapadla wiocha w kazdych wyborach wyciagala 100% frekwencji, i to bez zadnych oszustw. Jak to zrobiono? Proste- lokal wyborczy byl w jedynej we wsi gospodzie. Dopoki trwaja wybory, nie ma sie gdzie napic. Wiec wszyscy jak jeden maz szli glosowac, jak juz wszyscy zaglosowali, lokal mozna bylo zwinac i zycie wracalo do normy. Moze to jest jakis pomysl na demokracje?
                  • kapitan_ameryka Re: pol serio 10.06.07, 20:43
                    Uwazaj zanim zaglosujesz na rasistow z flandrii. Slyszalem, ze chca weryfikowac
                    nadawanie obywatelstwa i beda wykopywac "obcych" takich jak ty.
                    • Gość: anbxl Re: pol serio IP: *.access.telenet.be 10.06.07, 22:30
                      Przesadzasz z tymi rasistami-to tylko media ich tak kreuja...nieraz mialam z
                      nimi kontakt i nikt nie chcial mnie wykopywac,a wrecz przeciwnie-gratulowano mi
                      integracji i znajomosci jezyka...
                    • do.ki Re: pol serio 10.06.07, 22:31
                      kapitan_ameryka napisał:

> Slyszalem, ze chca weryfikowac
                      > nadawanie obywatelstwa i beda wykopywac "obcych" takich jak ty.

Nie jestem laryngologiem, ale najwyrazniej nie uwolnie sie od problemow ze sluchem na tym forum. Kapitanie, niech weryfikuja! Jakie by to musialy byc kryteria, zeby wykopac takiego obcego jak ja?

Jakos dziewnie malo sie boje... Bo widzisz, w odroznieniu do ciebie, ja tu jestem U SIEBIE.
                      • kapitan_ameryka Re: pol serio 11.06.07, 00:14
                        1. To byl zart z mojej strony ;)
                        2. A kto powiedzial, ze ja nie jestem??? Howgh!
                        • do.ki Re: pol serio 12.06.07, 22:58
                          kapitan_ameryka napisał:

> 1. To byl zart z mojej strony ;)

Slaby.

> 2. A kto powiedzial, ze ja nie jestem??? Howgh!

Ja mowie. Na jakiej podstawie? A kto nie tak znowu dawno kpil ze mnie, zem sie na Belga naturalizowal i on by takiec-go czegos W ZYCIU... nie kto inny, tylko Ty, kapitanie, czy tez pamiec mi nie dopisuje?
                          • kapitan_ameryka Re: pol serio 13.06.07, 20:11
                            Ty sie naturalizowales, a sa tacy co nie musieli. Zazylo?
                            • do.ki Re: pol serio 13.06.07, 22:46
                              > Ty sie naturalizowales, a sa tacy co nie musieli. Zazylo?

Nie, a powinno? To daje ci moze jakies poczucie wyzszosci?
    • Gość: zielona Re: TV platformy cyfrowe IP: *.225-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.06.07, 09:34
      W regulaminie Cyfry+ jest zdaje sie cos o uzytkowaniu sprzetu wylacznie na
      terenie RP... Ktos to weryfikowal? Latwo samemu ustawic sobie talerz?
      • byly_eurokrata Re: TV platformy cyfrowe 10.06.07, 09:49
        Gość portalu: zielona napisał(a):
        > W regulaminie Cyfry+ jest zdaje sie cos o uzytkowaniu sprzetu wylacznie na
        > terenie RP... Ktos to weryfikowal? Latwo samemu ustawic sobie talerz?

- to wynika z praw emisji filmow, ktore cyfra ma tylko na obszar Polski. Ale
        jak masz polski dowod osobisty z adresem w Polsce, to nikt nie bedzie wiedzial,
        od biedy kupisz karte na nazwisko/adres rodziny a rachunki mozesz mimo to
        oplacac zagraniczna karta kredytowa (to sie niby nazywa ze ty jestes "sponsor
        abonamentau"...)
        - trzeba ustawic w pionie i w poziomie pod okreslonym katem, ja bym sie w to
        nie bawil, bo to bedzie trwalo godzinami, jak sie nie znasz.
        • kapitan_ameryka Re: TV platformy cyfrowe 10.06.07, 20:41
          byly_eurokrata napisał:

> - trzeba ustawic w pionie i w poziomie pod okreslonym katem, ja bym sie w to
          > nie bawil, bo to bedzie trwalo godzinami, jak sie nie znasz.

Wiesz... nie wszyscy sa dupami wolowymi. Jak ustawi na kreski jakie sa
          zaznaczone na zestawie do montazu, to zajmie mu to gora godzine (liczone ze
          skladaniem tego).

• byly_eurokrata Re: TV platformy cyfrowe 10.06.07, 20:49
            drogi kapitanie, niezly agent z ciebie musi byc, bo to telewizji cyfrowej nie
            liczy sie tylko natezenie sygnalu, lecz dodatkowo jakosc sygnalu, ktora musi
            byc jak najbardziej optymalna, bo potem przy byle burzy bedziesz mial czarny
            ekran.
            Ciekawe, ze fachowcom, a zakladalem anteny juz 3 razy w 2 krajach, zajmuje to
            wraz ze specjalistycznym sprzetem do mierzenia, przynajmniej pol godziny.
            • kapitan_ameryka Re: TV platformy cyfrowe 10.06.07, 21:52
              To ciapa wyjatkowa jestes. Mi za pierwszym razem zajelo to 45 minut - liczone z
              telefonem do Polski, bo nie powiedzieli, ze musze zrestartowac dekoder.

Aha, zadnego "spec" sprzetu nie mam. Wiesz, w szkole mnie nauczyli gdzie jest
              poludnie... a i obserwowac potrawie i widac gdzie i jak sa ustawione anteny...
              • Gość: ciapa Re: TV platformy cyfrowe IP: *.upc.chello.be 10.06.07, 22:01
                Ty tomi to znasz sie na wszystkim
              • do.ki tu sie zgodze z kapitanem 10.06.07, 22:35
                Istotnie, trudnosc w ustawieniu anteny jst proporcjonalna do srednicy talerza. Maly talerz, czyli 75-80 cm mozna ustawic "z reki", poslugujac sie wskaznikiem jakosci sygnalu, ktory mozna wywolac z menu odbiornika cyfry+ (o ile pamietam menu-6-2). Wieksze talerze ustawia sie trudniej, ale i to jest do przejscia, wystarczy troche cierpliwosci. No i umiejetnosc policzenia sobie pod jakim katem ustawic talerz. Te dane mozna znalezc w necie.
    • Gość: marcin Do uzytkownikow Cyfry+ IP: *.197-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.06.07, 20:43
      Czy bez problemow odbieracie w BXL "autorskie" programy Cyfry z ligami
      zagranicznymi i filmami?
      A tak w ogole: jakich kanalow nie odbieracie (sa dostepne tylko na terytorium
      PL)?
      • byly_eurokrata Re: Do uzytkownikow Cyfry+ 24.06.07, 21:42
        ???
        Nie ma czegos takiego jak programy dostepny tylko na terytrium RP
        Jak masz legalna karte, to mozesz odbierac wszedzie, przeciez ta karta nie ma
        GPS ;-)
        • Gość: marcin Re: Do uzytkownikow Cyfry+ IP: *.236-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.06.07, 21:44
          Masz TV SAT? W moim unicie ma ja kilka osob (nie Polakow) i zgodnie przyznaja,
          ze niektore programy dostepne przez platforme cyfrowa w ich krajach nie sa
          dostepne w Belgii.
          Uprzejmie prosze o opinie ludzi, ktorzy na podany temat maja jakas wiedze (sa
          tu uzytkownikami Cyfry); bo kolega jak widze nalezy do takich co pisza zeby
          pisac :D
          • byly_eurokrata Re: Do uzytkownikow Cyfry+ 25.06.07, 21:57
            drogi marcinie, skoro temat cie tak interesuje, to powinienies byl zadac sobie
            troche trudu i dokladniej poczytac w archiwum.

Mam Cyfre od 2 lat i nie mam zadnych problemow.
            Skoro masz kolegow w unicie, to sie zaptytaj dlaczego u nich nie dziala.
            Brytyjczycy maja zupelnie inny system, tam moze ew. cos nie dzialac, ale z
            innych powodow.
            • do.ki Re: Do uzytkownikow Cyfry+ 25.06.07, 22:05
              A moze ci koledzy z unitu Marcina przyznali sie przy wykupowaniu abonamentu, ze
              zamierzaja go uzywac w Belgii? To by tlumaczylo zablokowanie programow ze
              wzgledu na prawa autorskie. Ale skoro tak postapili, to sami sa sobie winni.
    • Gość: :) Re: TV platformy cyfrowe IP: *.cec.eu.int 03.07.07, 09:25

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka