Dodaj do ulubionych

Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:52
Witam,

moze znajdzie sie jakas zyczliwa osoba sklonna pomoc mi polapac sie w gaszczu
formalnosci zwiazanych z osiedleniem sie w Lux-ville. Zdaje sobie sprawe, ze
wiekszosc potrzebnych informacji znajduje sie pewnie w rozproszonej formie
czesciowo w archiwum, a czesciowo gdzies na stronach poszczegolnych firm i
urzedow. Rozpoczynam 16 lipca w KE Lux. Chcialbym zapytac, co i w jakiej
kolejnosci moge zalatwic PRZED tzw. taking up duty day, ponieważ przyjezdzam
9 lipca, a nie chcialbym spedzic tego czasu wylacznie na aklimatyzacji i
oczekiwaniu na ow Day 1.

Z potrzebnych dokumentow dysponuje obecnie wylacznie umowa najmu mieszkania w
Lux-ville. Szczegolnie zalezaloby mi na kilku rzeczach:
1. internet
2. rejestracja prawa jazdy na posterunku policji
3. konto bankowe w Fortis
(O takim luksusie jak winietka parkingowa nie wspominam, bo to moze poczekac).

Czy wszystkie te punkty moge zrealizowac, majac TYLKO UMOWE NAJMU (i
oczywiscie paszportem)? Ile realnie trwa instalacja internetu, np. w P&T. Nie
bardzo rozumiem, czy musze wystepowac o zalozenie linii telefonicznej, czy
tez jest tam juz staly numer, ktory przechodzi na kolejnych najemcow. A jesli
nie ma numeru, to czy zakladam go osobiscie, czy robi to wlasciciel
mieszkania?

Wiem, ze duzo prostych pytan, ale poplatalem sie w tym troche, a jesli chodzi
o watki archiwalne, to jakos nie potrafie wyluskac zawartych tam zapewne
bardzo cennych rad.

Dziekuje za ewentualna pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: inesitka Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: 88.207.135.* 06.07.07, 23:06
      Proponuję zagłębić się w www.polska.lu, zwłaszcza w tamtejsze FAQ-i
      A tak na szybko - z moich doświadczeń sprzed kilku miesięcy:
      1. internet - można załatwić mając tylko umowę najmu, a nawet nie będąc jeszcze
      w Lux (przesyłając formularze faksem). Oczekiwanie na podłączenie trwało 6 tyg.
      (PT). Niestety trzeba wziąć linię stacjonarną, żeby móc korzystać z internetu.
      Wszystko możesz zalatwić sam, bez posrednictwa własciciela
      2. prawo jazdy - tym się w ogóle nei martw, tym bardziej policją :) Te sprawy
      załatwia za Ciebie KE (wręczasz ksero prawka pierwszego dnia).
      3. konto w Fortisie. W moim przypadku wystarczyło okazanie "letter of
      invitation". Żądaj pakietu "international client/ expatrie", w ramach którego
      masz darmową gwarancję bankową.
      Powodzenia!

• Gość: KI Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:21
        Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

>Oczekiwanie na podłączenie trwało 6 tyg.

Dzięki za uświadomienie. W najczarniejszych snach nie przyśniłby mi się taki
        okres oczekiwania :( No coż, w takim razie chyba opóźnię przyjazd, bo bez netu
        to i tak niewiele zdzialam na miejscu.

Pozdrawiam koleżankę i jeszcze raz dziękuję ;)
        • Gość: zenek Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: *.cust.tele2.lu 06.07.07, 23:53
          Z netem tez nie.
        • Gość: Trian Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: *.217.147.7.coditel.net 07.07.07, 00:56
          Oczekiwanie 6 tygodni na internet nie jest normą (mam nadzieję). Jeżeli w
          mieszkaniu ktoś wcześniej korzystał z Internetu, to jest duża szansa, że zajmie
          to dużo krócej - są tam już potrzebne kabelki. Kwestia jedynie podpisania umowy
          i umówienia się z technikiem. Inesitka objęła chyba nowo wybudowane lokum i
          stąd tak długi czas oczekiwania.
          Na luksemburskim forum była niedawno dyskusja na temat dostawców netu - może Ci
          coś pomoże. Jakiś wybór jest.
          • byly_eurokrata UMTS? 07.07.07, 08:28
            A w Lux-panstwie nie ma internetu przez komorke (UMTS)? To jest co prawda
            drozsza opcja niz normalny internet, ale zawsze na okres przejsciowy jakies
            wyjscie
          • Gość: KI Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 23:37
            Trian, dzięki za nutę optymizmu. Właściwie już jestem przygotowany na 6
            tygodni, ale może uda się krócej, bo wiem, że w moim mieszkaniu na pewno
            mieszkał eurokrata, a to znaczy, że chyba na pewno miał internet. Mam nadzieję,
            że nie przez UMTS :)

A swoją drogą, Były, dzięki za ciekawą opcję do rozważenia.

Inesitka, jeśli mogę zapytać, objęłaś faktycznie nowe mieszkanie, czy poprzedni
            lokator też korzystał z netu.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Módlcie się za mnie, żebym jakoś dojechał za dnia:)
            • Gość: marcin Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 12:20
              ja czekalem na internet + nr telefoniczny w P&T 5 dni. Czekalbym krocej, ale
              nie mieli wolnych terminow technikow ... Oczywiscie warunkiem jest to, ze
              poprzedni lokator/wlasciciel tez mial numer (niekoniecznie internet) w P&T ...
              samo zalozenie numeru i internetu trwalo 20 minut.

marcin

p.s.
              pozdrowienia dla forumowiczow polska.lu z Polski ;)) nie ma jak urlop
              w "starym" domku :)

• Gość: olo Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE IP: 80.246.106.* 09.07.07, 12:56
                > nie mieli wolnych terminow technikow ...

no i wlasnie z tym to moze byc problem. ja w zeszlym roku o tej samej porze
                (srodek lipca) czekalem 4 tygodnie na technikow.
            • marguerite2003 Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE 10.07.07, 15:39
              Niestety, zmartwię Cię. To, ze ktoś przed Tobą miał tam internet nic nie znaczy.
              Tak naprawdę założenie internetu trwa 10 min (podłączenie w skrzynce na zewnątrz
              i sprawdzenie gniazdka) ale za to:
              - technicy mogą przyjść tylko w kretyńskich godzinach, a więc między 10 a 12 i
              14 :30 a 16
              - bywa, że są cyrki z papierami...
              • byly_eurokrata Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE 10.07.07, 15:44
                u ktoregos z operatorow telefonii komorkowej (nie pamietam teraz czy Tango czy
                ten inny) jest wlasnie oferta na szybki internet bezprzewodowy wraz z
                abonamementen na komorke, flatrate w okolicach 40 euro miesiecznie, wiec moze
                to na poczatek jest lepsze wyjscie niz telefon stacjonarny?
    • byly_eurokrata Tango widze ma UMTS 07.07.07, 10:03
      a poniewaz czlowiek z reguly i tak sobie zalatwia miejscowa komorke jak pracuje
      w danym kraju, to mozna zawrzec od razu abonanment na UMTS i spokojnie czekac
      az jakas tam luksia telekomunikacja zdola zalozyc internet.

The 3G "pure" Tango network

Tango’s 3G Multimedia network is being constantly developed, it covers more
      than 90% of the population and almost 70% of the territory
      Tango’s 3G Multimedia network enables downloading at a speed of 64 Kb/s in
      uplink mode and 384 Kb/s in downlink mode (speeds comparable to ADSL!)

www.tele2tango.lu/fr/private/mobile/abos/data/index.html
    • marguerite2003 Re: Co moge załatwic przed pierwszym dniem w KE 10.07.07, 15:36
      To powiem jak to wygląda z mojego doświadczenia:
      1. Internet - zawsze potrzebne podłaczenie P&T na które się czeka, jak już tu
      pisano, dość długo. Natomiast nie zawsze musisz płacić abonament za linię
      telefoniczną. W Luxembourg Online na przykład, płacę 35 EUR za 1Mb internet (a
      to stara oferta) i mam tzw. internet phone, z którego rozmowa do PL kosztuje
      6ct/min. Za telefon nie płacę abonamentu. Jest to tzw. acces degroupe i wiem, że
      nie wszędzie jest dostępny. Mnie się nawet nie pytali o umowe najmu -
      przypuszczam, że jak masz adres to możesz to załatwić nawet przed rozpoczęciem
      pracy.

2. Rejestracja prawa jazdy - załatwi to Komisja, ale zastanów się czy tego
      naprawdę chcesz. Nie jest to obowiązkowe, ma swoje zalety i wady. Wadą jest np.
      to, że automatycznie ważność twojego prawa jazdy jest ograniczona do ukończenia
      przez Ciebie 50 roku życia - potem musisz przechodzić regularnie badania.
      Zważywszy jednak, że ostatnio moje auto zostało "załatwione" przez 73 kompletnie
      pijaną babcię, to może to mieć pewien sens...

3. Poszłam do Fortisu na 2 dni przed rozpoczęciem pracy(30.08.06). Nie chcieli
      mi założyć konta mimo zaświadczenia z KE, że zaczynam pracę od 1.09.06 i
      posiadanej przeze mnie umowy najmu. Żądali "certificat de residence" który można
      otrzymać po otrzymaniu z ADMINU "declaration d'arrive", czyli najwcześniej
      pierwszego dnia. Bardzo byli mili i bardzo żałowali, że nie mogą mi konta
      założyć...ale nie założyli. Założyłam sobie je w S-Banku 1 dnia. Z kolei
      koleżanka założyła też w S-Banku w Jean Monnet na 2 tyg. przed rozpoczęciem
      pracy na podstawie letter of offer. W S-Banku gdzie indziej też nie chcieli
      założyć wcześniej.

Powodzenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka