damodar11 14.07.07, 22:17 Jak Wam poszło?. Moim zdaniem ostania część była bardzo trudna. Grałem w ruletkę.Na werbalach jak zwykle zabrakło mi czasu dlatego też strzelałem. AS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ines Re: CAST 27 po tescie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.07.07, 11:06 ja zdawalam na AST 23 i na Cast27 i ze zdziwieniem zauwazylam ze CAST jest trudniejszy, czasu jakby mniej, pytania o UE zupelnie inne, ogolnie myslalam ze Cast to bedzie pikus a tymczasem wcale nie. Czy macie podobne odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: CAST 27 po tescie IP: *.gradacc.ox.ac.uk 15.07.07, 11:27 Widze, ze macie podobne odczucia, jak ja :(. Pierwsza czesc byla OK, choc i tak pojawilo sie kilka pytan, ktorych sie nie spodziewalam, ale 50-60% bylo do zodobycia. Na drugiej czesci totalnie zabraklo mi czasu, wiec pod koniec wiecej bylo zgadywania niz kalkulacji :(. A trzecia czesc calkowicie mnie zaskoczyla zakresem pytan. W odroznieniu od testow z poprzednich lat, tym razem na tescie kompetencyjnym polowa pytan byla raczej z wiedzy ogolnej (w jakims stopniu zwiazanej z UE). Oczywiscie wiedza ogolna tez powinna byc sprawdzona, ale uwazam, ze nie powinna stanowic polowy pytan. Juz nic nie wspominajac, ze np. 2 pytania dotyczyly tego samego dokumentu OECD, wiec jesli ktos go nie przeczytal, to byl automatycznie 2 pytania w plecy :(. Hmmmm... Nie pozostaje mi nic innego, jak czekac na wrzesniowe wyniki (choc znajac epso, to pewnie bedzie roczne opoznienie:). Na sukces raczej nie licze... :( Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: CAST 27 po tescie 15.07.07, 14:59 podzielam wasze opinie, test byl trudny. choc jak dla mnie werbale byly do przejscia. tzn text tych werbali nie byl wziety z ksiezyca. a spodziewalam sie trudengo ekonomiczno-biznesowego jezyka. co do reszty to nie poszlo mi za dobrze...pytania z zakresu obowiazkow sekretarki zaskoczyly mnie okropnie. w ogole sie nie uczylam na ta czesc egzaminu co bylo duzym bledem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: CAST 27 po tescie IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.07, 16:43 Mam jedno pytanko. W grupie IV test kompetencyjny dotyczy tylko paru wybranych dziedzin , a reszta bedzie miala go pozniej, czy wszyscy maja test komptenencyjny razem z preselekcja. Function Group IV : ICT (Information and Communication Technology) Adviser Economics/Finance/Contracts Adviser Ja mam w przyszlym tygodniu , ale sie zastanawiam czy warto. Trudny test, krotkie i slabo platne kontraktky . Sama nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mmm3217 Re: CAST 27 po tescie 15.07.07, 16:50 Witaj Milena, Natrafiłam na to forum szukając informacji na temat CAST 27. Pilnie poszukuję informacji na temat pytań z wiedzy sekretarskiej - czy mogłabyś w ogólnym zarysie napisać na czym one polegają? Będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam, Marta. Mój mail martali@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: CAST 27 po tescie IP: *.gradacc.ox.ac.uk 15.07.07, 17:09 Test kompetencyjny w jednym dniu razem z testem "EU knowledge" i "verbal and numerical reasoning" maja profile: Wszystkie Relex oraz: Function group II - Human Resources/Clerical Assistant Function group II - ICT (Information and Communications Technology) Assistant Function group II - Financial Assistant Function group II – Secretary Function group III – Human Resources Officer Function group III – ICT (Information and Communications Technology) Officer Function group III – Finance/Accounts Officer Function group III – Administrative Officer Function group IV – ICT (Information and Communications Technology) Adviser Function group IV – Economics/Finance/Contracts Adviser Test kompetencyjny, przynajmniej w grupie Relex, byl trudny. Polowa pytan nie wchodzila w zakres tematyczny, ktory podalo mi epso!!! Przygotowywalam sie prawie 2 miesiace, a i tak polowa pytan byla nowoscia! Gdybym wiedziala, ze tak bedzie wygladal test, to na pewno nie poswiecilabym na przygotowania tyle czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dianette Re: CAST 27 po tescie IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.07, 17:21 Wiesz to tak czasem jest. Ja na piewrwzsy moj test EPSO tlumacze przygotowywalam sie prawie 3 tygodnie, ale bardzo intensywnie i wprawdzie zdalam preselekcje, ale nie przeszlam dalej. Na kolejny test EPA prawie wcale sie nie uczylam (zle bylam w ciazy i nie mialam jakos na to zdrowia) i o dziwo zdalam preselejce i i czes pisemnego , co dalje zonbaczy. Niedawno zdawalam preselekce z dziedziny PR i tez mi niezle poszlo, chociaz wniki beda za parae miesiecy i znowu wcale sie nie uczylam, bo mam malucha , malo czasu znow jestem w ciazy:) . moze tez stan po prostu poimaga:9 bazuje na wiedzy , ktora tam kiedys zdobylam i po prostu ide w ciemno... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: CAST 27 po tescie 15.07.07, 22:54 widzisz? i masz dwa miesiace uroczego czasu w plecy:) a swoja droga, jesli masz dobrze ustawione zycie w jukeju, to nie przyjezdzaj tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quasimodo Re: CAST 27 po tescie IP: 217.167.123.* 16.07.07, 09:15 Oj, bylo trudno... I czesc byla o wiele bardziej szczegolowa niz moglem przewidziec II czesc, o ile czesc werbalna nie byla zaskakujaco trudna (niepoprawny optymizm?) to w czesci numerycznej sie zupelnie zagubilem w % dzieci analfabetow, dlugosci seriali we Wloszech, swiezych rybach we Francji itd. no i III czesc...porazka na calej linii... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sara332 Re: CAST 27 po tescie 16.07.07, 19:35 czesc Milena, bylabym rowniez wdzieczna, gdybys mogla napisac na czym polega ten test z obowiazkow na sekretarke?. Zdaje za 2 tyg. i dobrze byloby sie choc troszke orientowac. pozdrawiam Beata (bnowicka3@o2.pl) dyzurna napisała: > podzielam wasze opinie, test byl trudny. choc jak dla mnie werbale byly do > przejscia. tzn text tych werbali nie byl wziety z ksiezyca. a spodziewalam sie > trudengo ekonomiczno-biznesowego jezyka. co do reszty to nie poszlo mi za > dobrze...pytania z zakresu obowiazkow sekretarki zaskoczyly mnie okropnie. > w ogole sie nie uczylam na ta czesc egzaminu co bylo duzym bledem... > Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: CAST 27 po tescie 16.07.07, 20:21 witam nowe nicki :) po 1 nie jestem Milena :) w mojej sygnaturce jest data urodzin mojej corki. 4 czesc egzaminu to wiedza typowo sekretarska, niestety nie pamietam czy 60 czy 40 pytan :( ale napewno trwa 40 minut. smialo mozna sie spodziewac duzo pytan z exela i worda . np dzieki jakim klawiszom mozna cos skopiowac, wyciac, zmienic komorke itp.ponadto z organizacja pracy w sekretariacie pytania typu "co bys zrobil gdyby?"postaram sie przypomniec i jeszcze cos dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sype Re: CAST 27 po tescie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 11:04 witam serdecznie! czy moglabys podac pare przykladow pytan z dziedziny sekretariat. Bylabym bardzo wdzieczna! Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lombric1 Re: CAST 27 po tescie 16.07.07, 13:08 Bede zdawac za dwa dni - czego sie spodziewac na tescie zawodowym : sekretariat ? moze jakis przyklad pytania - dziekuje i zycze powodzenia ............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: CAST 27 po tescie IP: 136.173.162.* 16.07.07, 18:00 Ja tez za dwa dni... i nie wiem czego mam sie spodziewac Dla sekretarek tez maja byc numerical question??? Moze juz ktos zdawal i powie jak bylo powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CAST 27 po tescie IP: *.201-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.07.07, 17:25 a jak pytania na kontraktowych Odpowiedz Link Zgłoś