Dodaj do ulubionych

CAST 27 po tescie

14.07.07, 22:17
Jak Wam poszło?. Moim zdaniem ostania część była bardzo trudna. Grałem w
ruletkę.Na werbalach jak zwykle zabrakło mi czasu dlatego też strzelałem. AS
Obserwuj wątek
    • Gość: Ines Re: CAST 27 po tescie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.07.07, 11:06
      ja zdawalam na AST 23 i na Cast27 i ze zdziwieniem zauwazylam ze CAST jest
      trudniejszy, czasu jakby mniej, pytania o UE zupelnie inne, ogolnie myslalam
      ze Cast to bedzie pikus a tymczasem wcale nie. Czy macie podobne odczucia?
      • Gość: gosc Re: CAST 27 po tescie IP: *.gradacc.ox.ac.uk 15.07.07, 11:27
        Widze, ze macie podobne odczucia, jak ja :(. Pierwsza czesc byla OK, choc i tak
        pojawilo sie kilka pytan, ktorych sie nie spodziewalam, ale 50-60% bylo do
        zodobycia. Na drugiej czesci totalnie zabraklo mi czasu, wiec pod koniec wiecej
        bylo zgadywania niz kalkulacji :(. A trzecia czesc calkowicie mnie zaskoczyla
        zakresem pytan. W odroznieniu od testow z poprzednich lat, tym razem na tescie
        kompetencyjnym polowa pytan byla raczej z wiedzy ogolnej (w jakims stopniu
        zwiazanej z UE). Oczywiscie wiedza ogolna tez powinna byc sprawdzona, ale
        uwazam, ze nie powinna stanowic polowy pytan. Juz nic nie wspominajac, ze np. 2
        pytania dotyczyly tego samego dokumentu OECD, wiec jesli ktos go nie przeczytal,
        to byl automatycznie 2 pytania w plecy :(. Hmmmm... Nie pozostaje mi nic innego,
        jak czekac na wrzesniowe wyniki (choc znajac epso, to pewnie bedzie roczne
        opoznienie:). Na sukces raczej nie licze... :(
        • dyzurna Re: CAST 27 po tescie 15.07.07, 14:59
          podzielam wasze opinie, test byl trudny. choc jak dla mnie werbale byly do
          przejscia. tzn text tych werbali nie byl wziety z ksiezyca. a spodziewalam sie
          trudengo ekonomiczno-biznesowego jezyka. co do reszty to nie poszlo mi za
          dobrze...pytania z zakresu obowiazkow sekretarki zaskoczyly mnie okropnie.
          w ogole sie nie uczylam na ta czesc egzaminu co bylo duzym bledem...
          • Gość: dianette Re: CAST 27 po tescie IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.07, 16:43
            Mam jedno pytanko. W grupie IV test kompetencyjny dotyczy tylko paru wybranych
            dziedzin , a reszta bedzie miala go pozniej, czy wszyscy maja test
            komptenencyjny razem z preselekcja.

Function Group IV : ICT (Information and Communication Technology) Adviser
            Economics/Finance/Contracts Adviser

Ja mam w przyszlym tygodniu , ale sie zastanawiam czy warto. Trudny test,
            krotkie i slabo platne kontraktky . Sama nie wiem....

• mmm3217 Re: CAST 27 po tescie 15.07.07, 16:50
            Witaj Milena,
            Natrafiłam na to forum szukając informacji na temat CAST 27. Pilnie poszukuję
            informacji na temat pytań z wiedzy sekretarskiej - czy mogłabyś w ogólnym
            zarysie napisać na czym one polegają? Będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam, Marta.
            Mój mail martali@wp.pl
            • Gość: gosc Re: CAST 27 po tescie IP: *.gradacc.ox.ac.uk 15.07.07, 17:09
              Test kompetencyjny w jednym dniu razem z testem "EU knowledge" i "verbal and
              numerical reasoning" maja profile:

Wszystkie Relex oraz:

Function group II - Human Resources/Clerical Assistant
              Function group II - ICT (Information and Communications Technology) Assistant
              Function group II - Financial Assistant
              Function group II – Secretary
              Function group III – Human Resources Officer
              Function group III – ICT (Information and Communications Technology) Officer
              Function group III – Finance/Accounts Officer
              Function group III – Administrative Officer
              Function group IV – ICT (Information and Communications Technology) Adviser
              Function group IV – Economics/Finance/Contracts Adviser

Test kompetencyjny, przynajmniej w grupie Relex, byl trudny. Polowa pytan nie
              wchodzila w zakres tematyczny, ktory podalo mi epso!!! Przygotowywalam sie
              prawie 2 miesiace, a i tak polowa pytan byla nowoscia! Gdybym wiedziala, ze tak
              bedzie wygladal test, to na pewno nie poswiecilabym na przygotowania tyle
              czasu.
              • Gość: dianette Re: CAST 27 po tescie IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.07, 17:21
                Wiesz to tak czasem jest.

Ja na piewrwzsy moj test EPSO tlumacze przygotowywalam sie prawie 3 tygodnie,
                ale bardzo intensywnie i wprawdzie zdalam preselekcje, ale nie przeszlam
                dalej. Na kolejny test EPA prawie wcale sie nie uczylam (zle bylam w ciazy i
                nie mialam jakos na to zdrowia) i o dziwo zdalam preselejce i i czes
                pisemnego , co dalje zonbaczy.

Niedawno zdawalam preselekce z dziedziny PR i tez mi niezle poszlo, chociaz
                wniki beda za parae miesiecy i znowu wcale sie nie uczylam, bo mam malucha ,
                malo czasu znow jestem w ciazy:) . moze tez stan po prostu poimaga:9 bazuje
                na wiedzy , ktora tam kiedys zdobylam i po prostu ide w ciemno...
              • jakubsky Re: CAST 27 po tescie 15.07.07, 22:54
                widzisz?
                i masz dwa miesiace uroczego czasu w plecy:)
                a swoja droga, jesli masz dobrze ustawione zycie w jukeju, to nie przyjezdzaj tu
                • Gość: quasimodo Re: CAST 27 po tescie IP: 217.167.123.* 16.07.07, 09:15
                  Oj, bylo trudno...
                  I czesc byla o wiele bardziej szczegolowa niz moglem przewidziec
                  II czesc, o ile czesc werbalna nie byla zaskakujaco trudna (niepoprawny
                  optymizm?) to w czesci numerycznej sie zupelnie zagubilem w % dzieci
                  analfabetow, dlugosci seriali we Wloszech, swiezych rybach we Francji itd.
                  no i III czesc...porazka na calej linii... :/
          • sara332 Re: CAST 27 po tescie 16.07.07, 19:35
            czesc Milena,

bylabym rowniez wdzieczna, gdybys mogla napisac na czym polega ten test z
            obowiazkow na sekretarke?. Zdaje za 2 tyg. i dobrze byloby sie choc troszke
            orientowac.
            pozdrawiam
            Beata (bnowicka3@o2.pl)

dyzurna napisała:

> podzielam wasze opinie, test byl trudny. choc jak dla mnie werbale byly do
            > przejscia. tzn text tych werbali nie byl wziety z ksiezyca. a spodziewalam
            sie
            > trudengo ekonomiczno-biznesowego jezyka. co do reszty to nie poszlo mi za
            > dobrze...pytania z zakresu obowiazkow sekretarki zaskoczyly mnie okropnie.
            > w ogole sie nie uczylam na ta czesc egzaminu co bylo duzym bledem...
            >
            • dyzurna Re: CAST 27 po tescie 16.07.07, 20:21
              witam nowe nicki :)

po 1 nie jestem Milena :) w mojej sygnaturce jest data urodzin mojej corki.
              4 czesc egzaminu to wiedza typowo sekretarska, niestety nie pamietam czy 60 czy
              40 pytan :( ale napewno trwa 40 minut.
              smialo mozna sie spodziewac duzo pytan z exela i worda . np dzieki jakim
              klawiszom mozna cos skopiowac, wyciac, zmienic komorke itp.ponadto z
              organizacja pracy w sekretariacie pytania typu "co bys zrobil gdyby?"postaram
              sie przypomniec i jeszcze cos dopisze.
              • Gość: sype Re: CAST 27 po tescie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 11:04
                witam serdecznie! czy moglabys podac pare przykladow pytan z dziedziny
                sekretariat. Bylabym bardzo wdzieczna! Dziekuje.
    • lombric1 Re: CAST 27 po tescie 16.07.07, 13:08
      Bede zdawac za dwa dni - czego sie spodziewac na tescie zawodowym :
      sekretariat ?
      moze jakis przyklad pytania - dziekuje i zycze powodzenia .............
      • Gość: Magda Re: CAST 27 po tescie IP: 136.173.162.* 16.07.07, 18:00
        Ja tez za dwa dni... i nie wiem czego mam sie spodziewac
        Dla sekretarek tez maja byc numerical question???
        Moze juz ktos zdawal i powie jak bylo

powodzenia
    • Gość: gość Re: CAST 27 po tescie IP: *.201-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.07.07, 17:25
      a jak pytania na kontraktowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka