Dodaj do ulubionych

szkoła europejska

IP: 194.181.60.* 10.01.08, 08:57
Mam pytanie do osób, których dzieci chodzą do szkoły europejskiej na
poziomie podstawówki. Czy trudno się tam dostać i czy w grę wchodzi
tylko Bruxelles I dla sekcji polskiej?
Mam 8-letniego syna, którego od września chciałabym tam posłać
(obecnie jeszcze jesteśmy w Polsce).
Claudia
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: szkoła europejska 10.01.08, 09:23

Czy trudno się tam dostać?
      > nie. Jesli jestes pracownikiem instytucji szkola nie ma prawa cie
      nie przyjac
      czy w grę wchodzi tylko Bruxelles I dla sekcji polskiej
      > tak

Mam 8-letniego syna, którego od września chciałabym tam posłać
      > super! Bedzie nas wiecej!
      • claudia_07 Re: szkoła europejska 10.01.08, 10:20
        Dzięki za info, co prawda mój syn na razie nie wykazuje chęci zmiany
        szkoły i wyjazdu - uważnie obejrzał informacje w Wiadomościach na
        temat alarmu antyterrorystycznego w Brukseli przed Nowym Rokiem i
        skomentował krótko: "Widzisz, nie warto tam jechać", ale będzie
        musiał zmienić zdanie.
        • arwydd Re: szkoła europejska 10.01.08, 10:48
          a ja tak z ciekawosci zapytam- czy sa jakiekolwiek szanse na sekcje
          angielska jesli rodzice sa Polakami? mieszkamy w UK, moj czterolatek
          chodzi od dawna do przedszkola angielskiego, jest wlasciwie
          dwujezyczny, nie ukrywam, ze szkoda byloby to zaprzepascic...

i jeszcze- wyczytalam, ze w Belgii szkola zaczyna sie od 6rz, czy
          dla dziecka urodzonego wiosna to oznacza 5,5 czy 6,5?
          • Gość: kaja Re: szkoła europejska IP: *.cec.eu.int 10.01.08, 11:22
            dziecko zaczyna szkołe w roku, w którym kończy 6 lat (obchodzi 6-te
            urodziny) - logicznie chyba, nie?
            • arwydd Re: szkoła europejska 10.01.08, 12:48
              no dla mnie nie :) u mnie dziecko zaczyna szkole w pierwszym
              semestrze po 4-tych urodzinach, szkola zaczyna sie i wiosna i
              jesienia.
              • Gość: sqgh Re: szkoła europejska IP: *.cec.eu.int 10.01.08, 17:21
                W takim wypadku lobbowalabym intensywnie zeby do sekcji angielskiej
                mogl pojsc.

Mysle ze masz bardzo dobre podstawy.

• Gość: mama Re: szkoła europejska IP: *.156-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.01.08, 19:14
                  Moim zdaniem szanse otrzymania miejsca dla Twojej pociechy w sekcji
                  angielskiej są niewielkie. Ale próbować trzeba. Liczy sie przede
                  wszystkim narodowość rodziców. Obydwoje jesteście Polakami. W
                  Brukseli wiele dzieci chodzi do przedszkoli francuskich co,
                  absolutnie nie jest podstawą do otrzymania miejsca w sekcji
                  francuskiej. Znajoma, Polka, która ma męża Duńczyka, w domu
                  porozumiewają się po angielsku, nie mogła posłać syna do sekcji
                  angielskiej. Ale wydaje mi się, że każdy przypadek oceniany jest
                  indywidualnie. Zadzwoń i dowiedz się jakie warunki musisz spełnić
                  itd. Powodzenia...
                  • Gość: gość Re: szkoła europejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 23:52
                    z tego co pamietam, to dziecko urodzone do 20.X danego roku zalicza
                    się jako 6 latek a póżniejsze idą w roku następnym,
                    jeśli chodzi o sekcję angielską to nie będziesz miał problemu -
                    kwestia tylko wolnego miejsca w klasie ale masz większy wybór szkół
                    a nie tylko EEB1 w Uccle. nie masz obowiązku zapisania dziecka do
                    sekcji polskiej, zwłaszcza, że bez problemów dziecko wykaże
                    znajomość jęz. angielskiego na poziomie dziecka angielskiego
                  • sofi75 do arwydd 11.01.08, 07:47

i wez pod uwage, ze jesli powiedzie ci sie z ta sekcja EN, to do "wyboru"
                    pozostanie ci tylko jedna szkola: Bxl IV w Laeken z tymczasowa siedziba (nie
                    wiadomo do kiedy) w Berkendael (szczegolow szukaj na stronie szkoly). W
                    Berkendael jest w tej chwili okolo 160 pociech.
                    Pozostale sekcje EN, FR i DE (w innych szkolach) zablokowaly juz zapisy ze
                    wzgledu na przeludnienie.

powodzenia
                    _____________________________________________________________
                    Joachim 01.06.2007 (13tc) i Mały Ktoś 13.11.2007 [*](10tc)
                    • arwydd Re: do arwydd 11.01.08, 10:13
                      bardzo to wszystko ciekawe.
                      ja jestem na razie na etapie rozwazan teoretycznych, bo dopiero jade
                      na interview, ale edukacja mojej pociechy od dawna spedza mi sen z
                      powiek (w UK jest to rownie trudny temat, zeby nie powiedziec
                      trudniejszy) i wolalabym wiedziec wczesniej jak to wszystko wyglada.

syn za chwile skonczy 4 lata, idzie do szkoly we wrzesniu. czyli
                      domyslam sie, ze gdybysmy sie ewentualnie przenosili po wrzesniu, to
                      jako dziecko z rozpoczeta edukacja w UK mialabym mocniejsze podstawy
                      do walki o sekcje ANG, a na razie to w sumie szanse sa male.

ale im wiecej czytam o szkolach, tym wiekszy mam metlik w glowie.
                      musze przyznac, ze mam bzika na punkcie edukacji i tak sie
                      zastanawiam co myslicie o szkolach prywatnych? bo prywatne szkoly
                      miedzynarodowe czy brytyjskie w Brukseli sa naprawde fajne, taki np
                      St. John's... 20 tys euro czesnego oczywiscie boli, ale w sumie
                      dobra edukacja to jedyne co moge dac swojemu dziecku w posagu i
                      jedyne co chcialabym dac. czy wedlug Was warto placic takie
                      pieniadze?

z wysokoscia sumy jaka trzeba wydac na ksztalcenie dziecka juz sie
                      zdazylam oswoic w UK. za przedszkole place obecnie 750 funtow, o ile
                      porzadna primary da sie znalezc, o tyle poziom szkol typu
                      comprehensive jest tak zatrwazajacy, ze pozostaja tylko szkoly
                      prywatne, a to wydatek rzedu 800-1000f. i po prostu nie ma wyjscia,
                      pozostaje tylko ta opcja.

czy w Brukseli roznica miedzy poziomem dostepnych szkol publicznych
                      (sekcje polska w EE odrzucilam, jesli nie sekcja ang to szkola
                      franc/flamandzka) a szkol prywatnych uzasadnia wysokosc czesnego?
                      • Gość: ona Re: do arwydd IP: *.cec.eu.int 11.01.08, 13:40
                        > domyslam sie, ze gdybysmy sie ewentualnie przenosili po wrzesniu,
                        to jako dziecko z rozpoczeta edukacja w UK mialabym mocniejsze
                        podstawy do walki o sekcje ANG, a na razie to w sumie szanse sa male.
                        • arwydd Re: do arwydd 11.01.08, 14:57
                          dlaczego dobra edukacja ma od razu oznaczac wziecie udzialu w
                          wyscigu szczurow? i co to w ogole ma wspolnego?? od 10 lat pracuje w
                          koncernach w sektorze prywatnym i jak to w zyciu, sa tacy, ktorzy
                          stawiaja na wyscig i kariere i tacy, ktorzy zarabiaja zeby zyc i o
                          17 zmykaja do domu (ja!). nie widze zwiazku z rodzajem wyniesionej
                          edukacji.

dla mnie porzadne wyksztalcenie to atut, dzieki ktoremu mozna
                          znalezc w miare dobra prace w wiekoszosci miejsc na ziemi, czyli po
                          prostu opcja wyboru. dla mnie 'dobra' oznacza wymagajaca jak
                          najmniej wysilku przy w miare sensownym wynagrodzeniu, moze moje
                          dziecko wybierze cos innego, ale zamilowania do wyscigu szczurow z
                          domu rodzinnego nie wyniesie.

sekcje polska odrzucilam nie z powodu poziomu w szkole EE - choc ten
                          wciaz pozostaje dla mnie niejasny z powodu mnostwa sprzecznych
                          opinii i dziwactwa w postaci laczonych klas. ale ja nie mam zludzen,
                          ze wrocimy do Polski, jesli nie Bruksela, to zostaniemy w UK, albo
                          pojedziemy jeszcze gdzies dalej. oczywiscie naucze dziecko tak
                          dobrze polskiego jak sie uda i - mam nadzieje - zaszczepie milosc do
                          naszego pieknego jezyka, ale nie widze sensu przechodzenia calej
                          edukacji szkolnej po polsku.

czy moglabys wyjasnic co to znaczy, ze poziom nauczania w szkolach
                          publicznych jest bardzo dobry, tylko infrastruktura szwankuje?
                          dotychczas raczej widzialam wypowiedzi, ze poziom jest niski, a z
                          przedmiotow scislych w szkolach franc. zatrwazajacy.
                          • Gość: ona Re: do arwydd IP: *.cec.eu.int 11.01.08, 15:25
                            choc ten
                            wciaz pozostaje dla mnie niejasny z powodu mnostwa sprzecznych
                            opinii i dziwactwa w postaci laczonych klas.
                            -
                            • arwydd Re: do arwydd 11.01.08, 15:41
                              rozumiem z czego wynika laczenie klas w polskiej sekcji, co nie
                              zmienia faktu, ze nie wydaje mi sie to najlepszym pomyslem z punktu
                              widzenia dzieci.

tak, narzekania na poziom przedmiotow scislych to z tego forum.

bardzo dziekuje Ci za wypowiedzi, sa naprawde bardzo pomocne.
                              zreszta sama na pewno wiesz jak trudno jest wybrac szkole dla
                              dziecka :)
                              • Gość: ona Re: do arwydd IP: *.cec.eu.int 11.01.08, 15:50
                                bardzo dziekuje Ci za wypowiedzi, sa naprawde bardzo pomocne.
                                zreszta sama na pewno wiesz jak trudno jest wybrac szkole dla
                                dziecka :)

>> nie wiem. Jak zaczynalam, to byla nas tutaj garstka, w tym
                                dzieciatych pewnie z 5 osob :) Nie bylo z kim wtedy robic "wywiadu"
                                tak jak wy robicie, a ze FR wtedy jeszcze nie znalam, po belgijskich
                                szkolach tez nie mialam jak chodzic, zeby sie dowiedziec jak jest -
                                wyszlo, ze pojdzie do EE. Z perspektywy nie zaluje ;)

pozdrawiam
                                • Gość: mama Re: do arwydd IP: *.193-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.01.08, 16:31
                                  słyszałam od jednej mamy, że sekcje angielskie są przeładowane.
                                  pracowałam w szkole i z doświadczenia wiem, że lepiej pracuje się w
                                  klasach łączonych, gdzie jest mniej uczniów niż w klasach 30
                                  osobowych. Swoją drogą, czy ktoś wie jakie jest minmum aby utworzyć
                                  oddzielną klasę? W Polsce klasa była dzielona dopiero przy 35. Więc
                                  mieliśmy jedną klasę 34 osobową. Czy jest nas dużo, rodziców
                                  rocznika 2002? mOŻE UDAŁOBY SIĘ ZAWALCZYĆ O ODDZIELNĄ klasę?
                                  • sofi75 mama, prawdopodobnie jest nas juz wystarczajaco 11.01.08, 17:20

duzo ... nie wiem, ostatni raz liczylam to jakos w pazdzierniku.
                                    Moze tez nie o wszystkich 'dolaczajacych' wiem :)
                                    albo cos sie zmienilo.
                                    • Gość: wgo Re: mama, prawdopodobnie jest nas juz wystarczaja IP: *.74-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.08, 00:19
                                      Moj syn rocznik 2002 pojdzie do szkoły EE w przyszłym roku, teraz
                                      jest w przedszkolu francuskim. Ile dzieci bylo w październiku? Co do
                                      klas laczonych to nie jest to zle, bo np. mlodsze dzieci na tym
                                      korzystają. Co do sekcji pol czy ang to wg mnie lepiej byc w 10
                                      osobowej klasie polskiej niz 30 osobowej angielskiej. Nauczycielowi
                                      latwiej sie pracuje i moze wiecej zrobic z dziecmi na lekcji lub tez
                                      wytlumaczyc garstce dzieci jak mają z czyms problem
                                      • sofi75 w pazdierniku wychodzilo 12.01.08, 12:02

mi 24 wedlug info ktore posiadam. Od 25 rozlaczaja, wiec witamy! Jestes 25. mam
                                        jedynie nadzieje ze nikt sie w miedzyczasie nie rozmyslil :)
                                        No i moge tez o kims nie wiedziec :)
                                        • Gość: anbxl Re: do arwydd IP: *.access.telenet.be 12.01.08, 15:08
                                          Tak jak wszedzie na swiecie tak i w Belgii i Brukselii sa
                                          super,dobre i gorsze szkoly. Podobno ogolnie lepszymi sa szkoly
                                          katolickie (jak panstwowe) bo one zeby uzyskac dotacje z
                                          ministerstwa sa bardziej pod kontrola.Niedawno tutejsza min Arena-
                                          szefowa ministerstwa walonskiego chciala dac rowne szanse wszystkim
                                          i oglosila zapisy do szkol frankofonskich,co spowodowalo,ze do tych
                                          lepszych szkol byly nawet tygodniowe kolejki. Jezeli chodzi o strone
                                          flamandzka to jest podobnie...I te lepsze szkoly dzieki wygranym
                                          konkursom i olimpiadom dostaja wieksze dotacje,a wiec i
                                          infrastruktura jest lepsza (u mojej corki kazdy ma swoja
                                          szafke,komputer,pomoce naukowe sa najnowsze,ale..........szkola i
                                          atmosfera nie jest ok-nie chca przyjmowac "obcych" tylko sama
                                          flamandzka smietanka-dzieci poslow,politykow,a i sporo z UE,chca
                                          zeby wszyscy mieli min 70% i np jak ktos jest dobry ze scislych
                                          przedmiotow (moja reprezentuje szkole na olimpiadzie z matmy)a
                                          kiepski z jezykow (przypadek mojej corki) to pomimo,ze ma 72% chca
                                          sie jej pozbyc w...chamski sposob (wychowawczyni dzwoni o 20h w
                                          czwartek ze ona i rada szkolna radza,zeby od 15/01 zmienic szkole,bo
                                          tu trzeba ze wszystkiego byc dobrym)Dla mnie i meza to byl SZOK i
                                          juz podjelismy pewne kroki w ministerstwie flamandzkim,gdzie pracuje
                                          moj maz.To jest wlasnie tutejsza mentalnosc oczywiscie bez uogolnien
                                          z ktora rodzice chcacy wyslac swoje pociechy do tych lepszych
                                          belgijskich szkol moga spotkac sie.......A wiec czy warto???Moze
                                          lepiej pozostac przy europejskiej szkole???Znam rodzine z
                                          Syrii,ktora jest w Belgii od kilku lat i 5 dzieci juz po kilku
                                          miesiacach tu pobytu bylo najlepszymi w podstawowce,sredniej i na
                                          studiach (z przedmiotow scislych i jezykow)Wszyscy chodzili lub
                                          chodza do STPieterscollege na Jette i byli najlepszymi w klasie,bo
                                          poprostu to maja we krwi.Znam innych,tutejszych,ktorzy za wszelka
                                          cene chca ze swoich dzieci zrobic geniuszy i.........tylko dzieci na
                                          tym cierpia...
                                          • Gość: mama Re: do arwydd IP: *.191-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.08, 19:48
                                            Sofi, moja w tej chwili chodzi do francuskiego przedszkola, ale od
                                            września idzie do EE, sekcja polska. Czyli będzie, według Twoich
                                            obliczeń 26. W takim razie pozostaje pytanie przy jakiej liczbie
                                            podzielą ich na dwie klasy -).
                                            • Gość: asgfh Re: do arwydd IP: *.28.83.160.coditel.net 12.01.08, 19:55
                                              Moze niektore klasy angielskie sa przeplnione ale to nie regola.
                                              Moj syn jest w klasie angielskiej i jest 16 dzieci.
                                              • Gość: mama Re: do arwydd IP: *.191-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.08, 20:33
                                                Macie szczęście. Marzeniem jest uczyć się w takiej klasie i uczyć. W
                                                gimnazjum miałam dwie 16 osobowe klasy. Obie strony zyskują. A
                                                twierdzenie, że z uczniami gimnazjum najtrudniej się pracuje w ogóle
                                                sie nie sprawdzało.
                                                • Gość: arwydd Re: do arwydd IP: *.bulldogdsl.com 12.01.08, 20:48
                                                  dla jasności mojego obrazu - czy w sekcji polskiej EE wszystkie
                                                  zajęcia są po polsku, czy tylko część?

Anbxl - czy są jakieś ogólnodostępne rankingi szkół brukselskich,
                                                  zwłaszcza podstawowych?

asgfh - a do której szkoły chodzi Twój syn?
                                                  • sofi75 Re: do arwydd 12.01.08, 21:02
                                                    dla jasności mojego obrazu - czy w sekcji polskiej EE wszystkie
                                                    > zajęcia są po polsku, czy tylko część?

>> zalezy w ktorej klasie - w starszych sa.
                                                  • Gość: anbxl Re: do arwydd IP: *.access.telenet.be 12.01.08, 21:13
                                                    Napewno sa,ale raczej nie publikowane publicznie....I to wcale nie
                                                    zalezy od dzielnicy,bo np wnuki krolewskie (dzieci Astrid) chodzily
                                                    i chodza do zwyklej szkoly flamandzkiej obok polskiego
                                                    kosciola,natomiast dzieci Filipa na Laeken do szkoly katolickiej
                                                    flamandzkiej...Jezeli chcesz to ewentualnie moge dowiedziec sie o te
                                                    lepsze szkoly podstawowe flamandzkie.Ale pewnie to bedzie zalezalo
                                                    gdzie bedziesz mieszkala,bo ciagnac dziecko na drugi koniec BXL w
                                                    godzinach szczytu to stres i glupota...
                                            • sofi75 mama, ciebie liczylam :) 12.01.08, 21:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka