Dodaj do ulubionych

CAST Croatia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 19:15
Czy ktos sie orientuje jak to jst z tym CAST Croatia? Egzaminy sie
odbyly, wyniki juz sa, ale kiedy Chorwaci beda zatrudniani? Czy byl
taki przypadek ze zatrudniano obywateli z kraju kandydackiego
jeszcze przed oficjalnym przystapieniem do UE? Czy laureaci beda
czekali na angaz az do momentu wejscia Chorwacji do UE?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: CAST Croatia IP: *.217.146.33.coditel.net 26.05.09, 20:53
      > Czy ktos sie orientuje jak to jst z tym CAST Croatia?

a co ma być? normalka :-D

Egzaminy sie
      > odbyly, wyniki juz sa, ale kiedy Chorwaci beda zatrudniani

jak przyjdzie odpowiedni moment

Czy byl
      > taki przypadek ze zatrudniano obywateli z kraju kandydackiego
      > jeszcze przed oficjalnym przystapieniem do UE?

oczywiście, zawsze tak jest

Czy laureaci beda
      > czekali na angaz az do momentu wejscia Chorwacji do UE?

niektórzy mogą poczekać
      • Gość: zainteresowana Re: CAST Croatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 21:08
        Dzieki, chodzilo mi o to czy w ogole choc jedna osoba z laureatow
        CAST CROATIA moze zostac zatrudniona przez UE jeszcze przed wejsciem
        Chorwacji do Unii. Swoje lata mam i pamietam jak Polska w UE nie
        byla, ale Polacy takich mozliwosci raczej nie mieli, tak mi sie
        wydaje. Ale moze sie nie orientuje do konca.
        • Gość: kaja Re: CAST Croatia IP: *.217.146.33.coditel.net 26.05.09, 21:13
          wiesz, cała kwestia w tym, że ne ma jeszcze ustalonej daty wejścia Chorwacji do
          UE, może to być 2011, jak i równie dobrze 2015 rok

a rekrutacja CA przed rozszerzeniem miałą również miejsce w przypadku Polski
          • Gość: zaintersowana Re: CAST Croatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 21:20
            Dzieki Kaju, to dla mnie bardzo pozytywna informacja! :) Nie
            wiedzialam o tym CASTcie dla Polakow przed wejsciem do UE.
        • Gość: haha Re: CAST Croatia IP: *.217.147.42.coditel.net 26.05.09, 21:24
          nie mieli dobre sobie ;)ja do dzis znam takich co konkursu nie zdali
          zadnego a zaczeli pracowac przed wejsciem PL i sobie siedza do
          dzis ...i podejrzewam ze beda siedziec nie wiedzac jakim cudem;)
          • byly_eurokrata Re: CAST Croatia 26.05.09, 21:32
            a ja znam takich, co zdali CASTA dla Polakow przed wejsciem Polski do Unii, bo sam do nich nalezalem, moj egzamin byl o ile pamietam w zimie 2004, pierwsi ludzie z tego konkursu zaczeli pracowac bodajze w marcu, kilkoro od 1 maja a przewazajaca wiekszosc, w tym ja, od czerwca 2004

zupelnie bez konkursow przyjmowano chyba tylko na AST, ale tez byla jakas tam ustna rozmowa kwalifikacyjna
            • anbxl Re: CAST Croatia 26.05.09, 21:59
              Znam 3 Polakow,ktorzy bez zadnych egzaminow rozpoczeli prace jako
              auxilaire w 2003 zarowno Ast jak AD.Pozniej byli AT,a obecnie sa F
              (po zdanym konkursie)
              • byly_eurokrata Re: CAST Croatia 26.05.09, 22:25
                zgoda, ale zeby zostac F musieli jednak kiedys w koncu zdac normalny konkurs epso
                • Gość: gosc Re: CAST Croatia IP: *.dyn.versateladsl.be 27.05.09, 07:33
                  Polakow zatrudniano w Instytucjach od 2002 roku.. nazywalo sie
                  to "pre-enlargment staff"... rekrutacja odbywala sie na podstawie CV
                  i rozmowy kwalifikacyjnej;
                  Wszyscy ktorzy chcieli zostac na stale musieli zdac normalny ogolny
                  konkurs.
                  Pozostali zostali zamienieni w AC i obowiazuje ich limit 6 lat pracy.
                  Nie widze jaki moze byc inny powod organizowania juz teraz konkursow
                  dla Chorwatow niz zamiar rozpoczecia zatrudniania. Zazwyczaj
                  Instytucje zaczynaja od tlumaczy - tak tez bylo z Polakami.... na
                  przyklad w celu przygotowania Traktatu akcesyjnego... (Rada).

Przy poprzednich rozszerzeniach bylo latwiej... pre-enlargment staff
                  albo dostawal mozliwosc udzialu w konkursie wewentrznym.. albo w
                  ogole konkursu nie przechodzili.. wtedy byla jeszcze mozliwosc
                  tytularyzacji bez konkursu.. czasami konkursy wewentrzene polegaly
                  na .. Cv + rozmowie....
                  Przy rozszerzeniu 2004 tylko Parlament zdecydowal sie na konkurs
                  wewnetrzny dla temporary staff, jakies 2/3 lata temu... ostatnio
                  Komisja, ale to nie byl taki typowy konkurs nastawiony tylko na
                  tytularyzacje przedakcesjynych tempow.. startowac mogli wsszyscy, w
                  tym mianowani zeby podniesc sobie grade.
                  • tuhanka Re: CAST Croatia 27.05.09, 08:13
                    Nie wiem, na ile się to potwierdzi, ale doszły do mnie słuchy, że pierwsi
                    Chorwaci mają być już zatrudnieni na przełomie roku, a co najmmniej takie są
                    przymiarki.
                    • Gość: zainteresowana Re: CAST Croatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 16:12
                      Dziekuje wszystki za odpowiedzi. Jesli cos uslyszycie na ten temat w
                      ciagu najblizszych miesiecy to bede wdzieczna za podbicie tematu.
                      I jeszcze jedno pytanie - kiedy warto zaczynac sie reklamowac? No bo
                      o tym, ze trzeba sie samemu promowac mowia wszyscy.... ile odczekac
                      po ogloszeniu wynikow po takim CASTcie?
                      • Gość: K Re: CAST Croatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 18:30
                        Czesc Zainteresowana,
                        z czystej ciekawosci pytam, dlaczego jestes zainteresowana konkursem CAST
                        CROATIA. Czy Ty bierzesz w nim udzial, bo masz podwojne obywatelstwo i stad
                        Twoje zainteresowanie? Czy tak po prostu wywolalas temat, a chodzi Ci ogolnie o
                        CASTy, ktorych bylo kilka.
                        K
                        • Gość: zainteresowana Re: CAST Croatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 18:32
                          Odpowiedz jest prosta. Maz Chorwat - dostal sie na liste :)
                          • Gość: prac Re: CAST Croatia IP: *.cor.europa.eu 29.05.09, 14:38
                            W moim dziale jest jedna Chorwatka i stara sie o przedluzenie (albo
                            raczej o zdobycie nowego kontraktu) na bazie tego konkursu. Jesli
                            sie jej uda, dam znac.
                            • Gość: zainteresowana Re: CAST Croatia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 10:12
                              o swietnie, dzieki! To bedzie dobra wskazowka, ze juz sie cos
                              zaczelo dziac po tym konkursie.
                    • Gość: kaja Re: CAST Croatia IP: *.217.146.33.coditel.net 27.05.09, 18:25
                      jeśli chodzi o tłumaczy - wiadomo o tym było na przełomie roku 2008/2009
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka