alkud 22.10.05, 17:37 I jeszczeeee jedeeeeen, i jeszczeeee raz :) 0---0 najgorszy blog świata animowanehistoryjki.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekzy To wina Czernobylu, matki sa jego ofiarami :-) 22.10.05, 18:01 Bez te atomy.... Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Re: To wina Czernobylu, matki sa jego ofiarami :- 22.10.05, 18:53 maciekzy napisał: > Bez te atomy.... Kto wie, kto wie... Oto fragment artykułu z 6 czerwca tego roku - całość na: www.portel.pl/artykul.php3?id_dz=&id_akt=13996&ns=0&PHPSESSID=b78adec766e277c3b979a760f1ee5b5b ----- Nadzwyczajny urodzaj na... bliźniaki w Elblągu. Od początku roku w szpitalu wojewódzkim przyszło na świat już 26 par bliźniaków. - To prawdziwy rekord - mówi ordynator oddziału ginekologiczno - położniczego, dr Hanicenta Rzepa. - Pracuję już od 31 lat i jeżeli w ciągu roku zdarzało się, że bliźniąt rodziło się, powiedzmy, dwadzieścia kilka, to tym razem, już od samego początku roku tempo urodzin jest zaskakujące. Tylu ciąż mnogich naprawdę jeszcze nie było. Lekarze nie wiedzą, co może być przyczyną tak dużej liczby bliźniaczych ciąż. Na pewno nie jest jednak plon sztucznych zapłodnień. [...] 26 par bliźniąt to jednak jeszcze nie cały „dorobek” w zakresie mnogich ciąż pierwszej połowy tego roku. Niedawno w elbląskim szpitalu wojewódzkim urodziły się trojaczki, a jesienią mają przyjść na świat kolejne. Także pod tym względem obecny rok zapowiada się więc rekordowo - mówią lekarze z Elbląga. ----- Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: To wina Czernobylu, matki sa jego ofiarami :- 22.10.05, 20:26 co.ty.powiesz napisała: > ----- > Nadzwyczajny urodzaj na... bliźniaki w Elblągu. > > Od początku roku w szpitalu wojewódzkim przyszło na świat już 26 par > bliźniaków. > - To prawdziwy rekord - mówi ordynator oddziału ginekologiczno - położniczego, > dr Hanicenta Rzepa. - Pracuję już od 31 lat i jeżeli w ciągu roku zdarzało się, > > że bliźniąt rodziło się, powiedzmy, dwadzieścia kilka, to tym razem, już od > samego początku roku tempo urodzin jest zaskakujące. Tylu ciąż mnogich naprawdę > > jeszcze nie było. > Lekarze nie wiedzą, co może być przyczyną tak dużej liczby bliźniaczych ciąż. > Na pewno nie jest jednak plon sztucznych zapłodnień. > [...] > 26 par bliźniąt to jednak jeszcze nie cały „dorobek” w zakresie mno > gich ciąż > pierwszej połowy tego roku. Niedawno w elbląskim szpitalu wojewódzkim urodziły > się trojaczki, a jesienią mają przyjść na świat kolejne. Także pod tym względem > > obecny rok zapowiada się więc rekordowo - mówią lekarze z Elbląga. > ----- Kiedyś jak miała być wojna to rodziło się więcej chłopców. Teraz, w miarę jak coraz więcej kobiet służy w woju takie rozróżnienie już nie jest potrzebne. Po prostu na ciężkie czasy rodzi się więcej dzieci, niezależnie od podziału na płeć. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Re: To wina Czernobylu, matki sa jego ofiarami :- 22.10.05, 21:37 saikokila napisał: > Kiedyś jak miała być wojna to rodziło się więcej chłopców. Ja nie przywiązuję większej wagi do zacytowanego artykułu - po prostu podałam go, bo zjawisko jest ciekawe, ale wymaga dogłębniejszych badań. Natomiast chciałabym zwrócić uwagę, że teza, którą zacytowałaś, ma wartość podobną, jak ta, że jeśli dzisiaj sobota, to w przyszłym tygodniu pójdę do kina, albo i nie. Wynikałoby bowiem z niej, że w średniowiecznej Polsce czy w XVII-wiecznej Szwecji chłopi (i chłopki) nie miały nic lepszego do roboty jak oglądać w TVN24 lub słuchać w Trójce dyskusji politologów o tym, że za lat 10 czy 20 lat będzie wojna zwana potopem i dlatego należy wziąć się za płodzenie chłopców. Ale nie mam do Ciebie pretensji, bo takie wytłumaczenie jest dość popularne, jak wiele innych zabobonów czy ludowych "mądrości" (jak na przykład przysłowia związane z pogodą). Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: To wina Czernobylu, matki sa jego ofiarami :- 22.10.05, 22:34 co.ty.powiesz napisała: > saikokila napisał: > > > Kiedyś jak miała być wojna to rodziło się więcej chłopców. > > Ja nie przywiązuję większej wagi do zacytowanego artykułu - po prostu podałam > go, bo zjawisko jest ciekawe, ale wymaga dogłębniejszych badań. Ciekawe, ale znane od ponad dwudziestu lat. We wszystkich krajach w miarę uprzemysłowionych liczba urodzin bliźniaków i innych wielokrotnych rośnie od tego mniej więcej czasu. Badania są prowadzone ciągle i ciągle nie ma ostatecznych ustaleń, "wini" się zwykle terapie i zabiegi wspomagające zapłodnienie (wystarczy że więcej kobiet będzie rodziło w późniejszym wieku, powiązanie wieku matki z większym prawdopodobieństwem ciąży mnogiej jest znane od dawna), plus czasem stosowanie antykoncepcji. Niektórzy dorzucają zanieczyszczneia środowiska albo stresy, ale spróbuj to udowodnić. :) Jedyne badania na ludziach w zasadzie to zbieranie danych, nie można zaplanować eksperymentu. Przynajmniej w cywilizowanym kraju. > Natomiast chciałabym zwrócić uwagę, że teza, którą zacytowałaś, ma wartość > podobną, jak ta, że jeśli dzisiaj sobota, to w przyszłym tygodniu pójdę do > kina, albo i nie. Wynikałoby bowiem z niej, że w średniowiecznej Polsce czy w > XVII-wiecznej Szwecji chłopi (i chłopki) nie miały nic lepszego do roboty jak > oglądać w TVN24 lub słuchać w Trójce dyskusji politologów o tym, że za lat 10 > czy 20 lat będzie wojna zwana potopem i dlatego należy wziąć się za płodzenie > chłopców. Mogą tu wchodzić czynniki których nie bierzemy pod uwagę gdyż są po prostu niewyobrażalne. Może ludzie nie są świadomi a ich organizmy mają zdolność prekognicji i same się przeprogramowują. Całość jest oczywiście uzasadniona ewolucyjnie. ;-P > Ale nie mam do Ciebie pretensji, bo takie wytłumaczenie jest dość popularne, > jak wiele innych zabobonów czy ludowych "mądrości" (jak na przykład przysłowia > związane z pogodą). Cieszę się. Co prawda ja używam cześciej sformułowania "głupota ludowa", ale pewnie chodzi o to samo. Też uważam to za popularne zjawisko i miło mi że ciągle się ono rozwija. Zapewnia to naszemu krajowi niepowtarzalną atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: To wina Czernobylu, matki sa jego ofiarami :- 22.10.05, 23:28 suuuuuuuuuper, bedzie nas - mieszkancow Elblaga wiecej :) i pewnie lyso teraz tym, co zrobili ten filmik:))))))))))) q3arena.gry.imro.pl/w/?id=21&akcja=download&kat=2&file=10140 pozdrowienia i niech dzieciaczki rosna zdrowe!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś