dyletant5 29.01.08, 11:19 ... PO ma krew na rekach.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palcopstryk Na barykady, ludu roboczy! 29.01.08, 11:25 Kto nie blokuje, ten kapuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
raq skończyły się łapówki, to potrzebna podwyżka... 29.01.08, 14:22 właśnie tak - łapówki na zachodniej granicy się skończyły, i nagle celnicy się obudzili... normalny człowiek chodzi do pracy za 1500 i jest szczęśliwy, a jaśnie państwo celnicy podwyżki tyle chcą. jak się zarabiały po 1500 na zmianie na łapówkach, to trudno się przestawić na gołą pensję... PO - trzymać ich za mordy. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Nie będzie blokady dróg 29.01.08, 11:29 Jak to dobrze mieć takich odpowiedzialnych kierowców w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 Zła wiadomość dla towarzysza Jarosława i PISkomuny 29.01.08, 11:33 znowu sabotaż nie wyszedł.. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Zła wiadomość dla towarzysza Jarosława i PISk 29.01.08, 11:36 super, to nic by nie dało ta blokada tylko paraliż Kraju, trzeba pomóc nowemu Rządowi, rozwikłać ten problem, a swoją drogą to bym otwarła granice bez odpraw, a celników zwolnić. Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba444 Re: Zła wiadomość dla towarzysza Jarosława i PISk 29.01.08, 12:04 towarzysz Jarosław przeżyje szok ! Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 dyletant5 vel presentation1..ubeckie ścierwo... 29.01.08, 11:35 dostał ataku czerwonej wścieklizny.. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: dyletant5 vel presentation1..ubeckie ścierwo. 29.01.08, 11:54 piemont12 napisał: > dostał ataku czerwonej wścieklizny.. Nie obrażaj człowieka chorego na PiSsobłęd. Olewaj jego posty tak jak ja to robię od upadku PiSskomuny. BTW media za duże zainteresowanie przejawiają PiSsgamoniami. W ten sposób działają na szkode społeczeństwa polskiego przypominając o istnieniu ludzi chorych na władzę, o których jak najpredzej chciałbym zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Nie będzie blokady dróg 29.01.08, 12:13 Śmieszni są ci wszyscy , którzy dorabiają ideologię do wieloletnich zaniedbań na granicach. Każdy kto widział terminale w Jędrzychowicach, Świecku, czy Kołbaskowie , a z drugiej strony Dorohusk, Bobrowniki,Medyke, wie dlaczego umierali tam ludzie, potrzebne były działania jak w czasie klęśk żywiołowych. Od ilu lat wiadomo było,że nasza wschodnia granica będzie granicą UE. Nie było czasu budować tam terminali? Wszyscy mądrzy trąbią o łapówkach, ale niewielu zadaje sobie pytanie, jakie jet ich źródło. Mechanizm łapówkarski ma miejsce w imporcie, gdy nieuczciwym przedsiębiorcom zależy na zaniżenie wartości towaru. Na wschodniej granicy mamy jednak przede wszystkim wywóz, gdzie łapówki biorą celnicy za przyśpieszenie odprawy. Gdyby nie było kolejki, nikt by nie dawał łapówek. Gdyby na każdym z kilkunastu przejść zatrudnić po 20 celników dodatkowo, kolejek by nie było. Koszty minimalne, ale kolejne rządy wolały oszczędzać. Kolejna sprawa to traktowanie celników. Jeżeli rząd nie szanuje swoich funkcjonariuszy, to oni go w końcu olali. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Nie będzie blokady dróg 29.01.08, 12:18 Dzisiaj wszyscy łapią się za głowę , że w Koroszczynie stoi 1500 tirów. Dlaczego port w Hamburgu może wysłać tyle transportów w ciągu doby? I nie jest to eksport, gdzie celnik na granicy wklepuje tylko dane do komputera i przybija pieczątkę? Niemcy radzą sobie z taką ilością importów. System się kręci, firmy produkują , płacą podatki, a niemiecki rząd nie oszczędza na celnikach. Straciłem przez ten strajk kilka tysięcy dolarów. Do kogo iść z rachunkiem? Do celników , czy rządu , który jest ich pracodawcą? Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Nie będzie blokady dróg 29.01.08, 12:23 Tymczasem wszyscy biją pianę .Zwolennicy PiS wołają - to wina Tuska, zwolennicy PO - to Jarosław zawinił, Donald jescze nie miał czasu rozejrzeć się po swoim gabinecie. Szczerze mówiąc, guzik mnie to obchodzi, a dobrze wiem, że każdy dołożył swoją cegiełkę do tej sytuacji. Poczekajcie,aż przedsiębiorcy powiedzą ,że mają wszystko w ... i przeniosą się na słowację , albo do Pribałtyki. Skończą się pieniądze na kabaret. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Nie będzie blokady dróg 29.01.08, 12:49 gklej napisała: > społeczeństwo za to zapłaci Czyli po prostu ja zapłacę, a wnagrodę będę mógł powiedzieć społeczeństwo to ja. Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Nie będzie blokady dróg 29.01.08, 13:50 Do Pana Piotra Pacewicza Ponieważ dwa moje tiry stoją w Koroszczynie i produkcja musiała stanąć, mam dużo czasu na czytanie prasy i przeglądanie internetu. Czytam pana połajanki z sobotniego wydania GW, w którym strofuje Pan nauczycieli,że pracują za mało.Obok znajduje się list germanistki, który udowadnia,że jest inaczej. Pobłażliwie pomija Pan jej argumenty, pisząć,że propozycja dla oświaty to zwiększenie pensum i zwolnienie bardziej leniwych ( kto zdecyduje kogo zwolnić?). Po lekturze Pana tekstu doszedłem do wniosku,że skoro Pan reformuje oświatę, to zajmę się redagowaniem gazety, biorąc na warsztat teksty w GW o paraliżu wschodniej granicy ( na tym się trochę znam). Zakładam,że Wasze artykuły mają wyjaśnić te problemy czytelnikowi,który nie ma o nich pojęcia.Po lekturze kilku tekstów na ten temat nie mam dobrego zdania o pracy wykonanej przez Państwa: 1.Z Państwa tekstów nie wynika kto firmuje protest - najpierw piszecie o Związku Zawodowym Izby Celnej,"lubelskim związku celników", dopiero 26 piszecie o "porozumieniu białostockim", ale co to za porozumienie do dzisiaj nie wiem. 2.W negocjacjach z 25 na 26 według Was uczestniczyli " przedstawiciele Federacji Związków Zawodowych służby Celnej, "Solidarności" Pracowników Skarbowych, oraz Związku Zawodowego Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy". Dlaczego "Solidarność" Pracowników Skarbowych ? I czy na pewno Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej , skoro w filmie z wiadomości Polsatu,załączonym do tekstu, jej przewodnicząca mówi,że należy do "porozumienia białostockiego"? 3. W piątek Michał Boni dał związkowcom czas do poniedziałku na ustalenie stanowiska. Na próżno szukać informacji o poniedziałkowym spotkaniu Boniego ze związkowcami.Było czy nie? 4.W poniedziałek premier poleciał do Białegostoku, żeby spotkać się z szefami urzędów celnych.Czy spotkał się też ze związkowcami? 5.W poniedziałek do wieczora, we wtorek do 11 brak jakiejkolwiek informacji, czy osiągnięto porozumienie. Z notki z 29.01 z 11.36 wynika,że jakieś rozmowy trwają (cyt. Widzimy też, że rozmowy celników z rządem idą coraz lepiej - powiedział w TVN24 Wiesław Milewski, przedstawiciel kierowców.), ale kto rozmawia i gdzie, nie wiadomo.Z dalszej części tekstu wynika,że protest gaśnie, ale nie wiadomo, czy w wyniku porozumienia , czy samoistnie. 6. W różnych tekstach pojawiają się rózne informacje o pensjach celników - najpierw pisano, że to 1300 PLN, w artykule "Żony celników jednoczą się przeciwko artykułowi 25" pada kwota 3000.Więc ile oni zarabiają? 7.Dopiero w artykule z 29.01. tłumaczycie na czym polega problem z art 25 Ustawy o Służbie Celnej - zwalnia się celnika w przypadku "wniesienia aktu oskarżenia o umyślne popełnienie przestępstwa, ściganego z oskarżenia publicznego" i "tymczasowego aresztowania". Dalej jednak nie wiem, czy za każde przestępstwo, czy tylko związane z jego pracą? Jak weźmie udział w bójce i dostanie grzywnę , to też go wyrzucą? 8 Obydwa artykuły są późniejszymi dodatkami do ustawy - kto je dołączył, jaki rząd i dlaczego? 9.Czy celnicy to służba mundurowa, czy umundurowana ( art 1 ustawy). Czy to jakaś różnica? 9. Najważniejsze - czy ktoś ma jakieś koncepcje na temat tego,żeby sytuacja się nie powtórzyła? Oczywiście poza rzuceniem worka pieniędzy? Jednym słowem Panie Pacewicz do pracy.Lepszej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś