Dodaj do ulubionych

ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka pła...

08.09.09, 16:46
I tak oto Stany, tzw. "superpower" osiagnely calkowite dno.
Obserwuj wątek
    • makova_panenka Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 16:52
      Inaczej. Jeśli USA będą chciały się zadłużać będą to robić przez MFW a nie przez FED, a to oznacza, że będzie im można patrzyć na łapy, oraz to, że nie uciekną przed spłatą zadłużenia poprzez inflację USD.
      • chuleton Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 17:37
        makova_panenka napisała:

> Inaczej. Jeśli USA będą chciały się zadłużać będą to robić przez
        MFW a nie prze
        > z FED, a to oznacza, że będzie im można patrzyć na łapy, oraz to,
        że nie uciekn
        > ą przed spłatą zadłużenia poprzez inflację USD.

Bardzo ciekawe. Tylko kto ich zmusi? :) Jelsli beda chcialy sie
        zadluzac zrobia to przez FED. Po to on jest.
        • forum.humorum.defekalium Europa 2 do 5x bardziej zadłużona niż USA 08.09.09, 21:20
          Śmieszą mnie naiwniaki wieszczący koniec USA (chciałoby się, co?)

Długu zewnętrznego do spłacenia niektóre kraje europejskie mają i kilka razy więcej niż Amerykanie, jesli policzymy go w relacji do PKB.

Podobnie z długiem publicznym.

www.nationmaster.com/graph/eco_deb_ext_pergdp-economy-debt-external-per-gdp
          www.nationmaster.com/graph/eco_pub_deb-economy-public-debt

Nominalnie zaś przymuleni brytole mają prawie tyle samo długu co hamburgery, a gdzie im tam do ich gospodarki i technologii.

Przypominam tez, że USA ma w cholerę różnej maści surówców naturalnych i potencjału energetycznego. Socjalistyczna Europa ma wielkie kupsko. Wszystko musi importować.

Sami oceńcie, kto tu lepiej stoi.

No i to dolar, a nie euro jest walutą rezerwową.
          • jedrol73 Re: Europa 2 do 5x bardziej zadłużona niż USA 08.09.09, 21:53
            Poczekaj jeszcze troche, to nie bedzie ci tak do smiechu... Nie ma co sie
            licytowac kto ma gorzej, bo zle jest wszedzie. A "kryzys" gdzie mial swoj
            poczatek? Tak, czy inaczej koniec Stanow jest juz bliski. Predzej, czy pozniej
            beda mieli hiperinflacje po tych tonach dolcow, ktore ostatnio wydrukowali. Caly
            swiat ma ich dosyc. Musisz przyznac, ze to raczej spektakularna porazka, jak na
            "supermocarstwo" Przypomnij nam jeszcze jedna rzecz: ile to milionow ludzi nie
            ma tam ubezpieczenia zdrowotnego? LOL
            • swinia_spigelmana Re: Europa 2 do 5x bardziej zadłużona niż USA 08.09.09, 22:22
              jedrol73 napisał:

> swiat ma ich dosyc. Musisz przyznac, ze to raczej spektakularna porazka,
              jak na
              > "supermocarstwo" Przypomnij nam jeszcze jedna rzecz: ile to milionow
              ludzi nie
              > ma tam ubezpieczenia zdrowotnego? LOL

wg radia US dla armed forces in europe - ponad 50 mln a co?
              • cracovian Re: Europa 2 do 5x bardziej zadłużona niż USA 08.09.09, 23:21
                50 mln nie ma, a w Europie by za nich podatnicy zaplacili - ot to!
                Porazka jest, ale w sensie finansowym raczej nie :-)
                • swinia_spigelmana Re: Europa 2 do 5x bardziej zadłużona niż USA 09.09.09, 19:28
                  cracovian napisał:

> 50 mln nie ma, a w Europie by za nich podatnicy zaplacili - ot to!
                  > Porazka jest, ale w sensie finansowym raczej nie :-)

znaczy amerykanskei radio okalmuje Ameryknaow na niekorzysc
                  sponsorow? ciekawe idea zaiste.

Wlasnie to DOBZRE ze w europie jest cos takiego bo ja wole wiecje
                  placic niz patrzec na urierajacych bo nie maj na leki. Nie jestem
                  jakism Bucholtzem
            • kapelan_rady_nadzorczej Re: Europa 2 do 5x bardziej zadłużona niż USA 08.09.09, 23:46
              ja nie mam ubezpieczenia zdrowotnego w europejskim wydaniu - mam
              tylko ubezpieczenie od naglych wypadkow i ostrej choroby, czyli
              takiej ktora polozyla by mnie do szpitala...w innych wszystkich
              przypadkach tzn. rutynowych wizyt kontrolnych, badan itp. place
              gotowka...tak samo za recepty, jezeli potrzebuje lekow - czyli robie
              dokladnie to samo, co robi wiekszosc ludzi w Polsce jezeli chca miec
              jakakolwiek przyzwoita opieke bez czekania miesiacami...tyle, ze ci
              ludzie w Polsce najpierw jeszcze musza oplacic haracz dla ZUS, zeby
              sobie urzedasy mogly wybudowac nastepny piekny gmach biurowy...to po
              co ta fikcja?
      • faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 18:32
        Inaczej.

Dolary, a właściwie ich część wróci do nadawcy.

W dzisiejszym stanie rzeczy zanim zaczniesz handlować na
        międzynarodowym rynku (np. kupić ropę) musisz kupić od USA walutę
        (najlepiej płacąc swoimi towarami), ktora nigdy nie wraca do Stanów
        (bo na przykład sprzedawca ropy potrzebuje złota).

Dolar to magiczny czek.
        • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 19:34
          faolitarna napisał:
          > W dzisiejszym stanie rzeczy zanim zaczniesz handlować na
          > międzynarodowym rynku (np. kupić ropę) musisz kupić od USA walutę
          > (najlepiej płacąc swoimi towarami), ktora nigdy nie wraca do Stan
          > (bo na przykład sprzedawca ropy potrzebuje złota).
          > Dolar to magiczny czek.

Małym Kaziom się wydaje, że do handlu międzynarodowego są potrzebne zielone
          papierki. I jak oni zamawiają te zielone papierki ? Pocztą ? Poprzez kolej ? A
          może specjalny statek płynie z USA i wiezie Francuzom, Polakom i Murzynkom
          kontenery z zielonymi, aby sobie mogli pohandlować na Świecie ?
          Aż żal dyskutować na tym poziomie.

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 19:51
            Aby zdobyć dolary nabywa się rządowe papiery dłużne US.
            • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 21:51
              faolitarna napisał:
              > Aby zdobyć dolary nabywa się rządowe papiery dłużne US.

I to tymi papierami dłużnymi płaci francuska firma szejkowi arabskiemu przy
              zakupie ropy ?

Nie musisz odpowiadać, sam wiem, że ta twoja teoryjka kupy się nie trzyma i
              wynika tylko z powszechnego u socjalistów i innych anty-globalistów przekonania,
              że "FED masę zielonych drukuje i ... basta". A jak z tego zrobić spójny obraz to
              już ich nie interesuje, bo zrobią to za nich ci co krzyczą na forach o płaceniu
              za ropę ... zielonymi.

Mało tego, już pokręciłaś socjalistom i anty-globalistom teorię, bo jeśli jednak
              nie zielone papierki FED rozsyła po Świecie, a papiery dłużne to już zaczyna być
              inna bajka. Bo trzeba znaleźć chętnego, aby POŻYCZYŁ Jankesom i ulokował swoje
              oszczędności w ich papiery dłużne. Muszą dać dobre odsetki od tej lokaty, aby
              nie opłaciło się kupić polskich lub węgierskich papierów, ale własnie jankeskie.
              Muszą dbać o siłę waluty, aby lokujący w papiery nie uciekli od nich.
              Wot zagwozdka !?

A jeszcze dodam ciekawostkę z danych: FED w ostatnich 20-tu latach drukował w
              porównaniu z PKB USA mniejszą sumę dolarów niż NBP drukował złotych w porównaniu
              z PKB Polski.
              Szok, da !?

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 22:10
                Nie wiem ile FED drukuje banknotów. wydaje się, że fizycznie jest ich
                w obiegu więcej w Rosji niż w USA, ale co to ma do rzeczy?

Czym według ciebie płaci Holandia kupując ropę naftową w Maroku, czy
                Grecja kupując ropę w kazachstanie. (nazwy krajów wybrałem
                przypadkowo)

Może jestem w blędzie, ale nigdy nie słyszałem o wolnym
                międzynarodowym rynku surowców.

Wybacz, ale zupełnie zbiłeś mnie z tropu. Co ma z tym FED wspólnego?
                Chodzi o jakieś powiązania osobiste? Nie widzę żadnego
                instytucjonalnego związku FED z rynkiem ropy naftowej.
                • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 22:46
                  faolitarna napisał:
                  >Nie wiem ile FED drukuje banknotów. wydaje się, że fizycznie jest
                  >ich w obiegu więcej w Rosji niż w USA, ale co to ma do rzeczy?

Z Rosją na pewno źle Ci się wydaje. Jeden gangster na 10.000 ludzi z walizką ze
                  100.000 USD to jednak nieporównywalnie mniej zielonych w obiegu niż w
                  amerykańskim miasteczku z 20.000 zwykłych ludzików.

FED w roku 2002 wydrukował łącznie 700mld USD od początku istnienia.
                  Do dziś to będzie już pewnie ponad 900 mld USD (łatwo sprawdzić).

NBP wydrukował łącznie już pewnie jakieś 80 mld PLN albo więcej.

>Czym według ciebie płaci Holandia kupując ropę naftową w Maroku,

W zależności od umowy w jakiej walucie marokański szejk czy marokańska firma
                  naftowa chciała otrzymywać przelewy.
                  PRZELEWY (nie gotówka) w postaci uznania lub obciążania wybranych kont w
                  wybranych bankach.
                  Jeśli marokańska firma chciała otrzymywać należność np. w walucie Arabii Saud.,
                  to aktualny ładunek np. 300 tys. baryłek przeliczany jest wg aktualnej ce3ny
                  ropy (wg umowy), niech będzie, że to cena z giełdy w New York City pomniejszona
                  o 3 dolary na baryłce. Niech wyjdzie, że za ten ładunek należy się 15 mln USD w
                  walucie szejka z Arabii po kursie dnia (też ze światowej giełdy walut). Firma
                  holenderska wrzuca dyspozycję przelewu równowartości 15mln dol. w euro ze
                  swojego konta na giełdę walut. To wyjdzie pewnie dajmy 11,3 mln euro i to euro
                  wg polecenia wymiany na riale saudyjskie da równowartość dajmy na to 54 mln
                  riali saudyjskich i tą uzyskaną sumę firma holenderska poleca przelać na konto
                  szejka saudyjskiego, który ma swoją filię wydobywczą w Maroku.
                  Proste ? Był tam użyty choć jeden zielony papierek do tych przelewów czy wymian ?

> Może jestem w blędzie, ale nigdy nie słyszałem o wolnym
                  > międzynarodowym rynku surowców.

A to błąd. Od czasów II wojny świat. i międzywojnia wiele się zmieniło i tak
                  międzynarodowe rynki jak rynek ropy głównie są wolne.
                  Owszem, Związek Sowiecki miał swoją metodologię sprzedaży ropy, ale sojusznicy
                  nie wychodzili na tym nadzwyczaj dobrze, a i ZSRS też już dawno się skończył.
                  Jeszcze Chavez próbuje "nie-wolny" rynek stosować i daje tanią ropę Fidelowi i
                  ... jankeskim biedakom, ale to ilości śmiszyje a i mocarstwo Chaveza toże śmisznyje.

>Wybacz, ale zupełnie zbiłeś mnie z tropu. Co ma z tym FED
                  >wspólnego?
                  >Chodzi o jakieś powiązania osobiste? Nie widzę żadnego
                  >instytucjonalnego związku FED z rynkiem ropy naftowej.

I bardzo dobrze, że już nie widzisz, boi takich nie ma.
                  Gdyby FED miał wyznaczać, kto jest jego dobrym klientem, to nigdy nie dopuściłby
                  do obalenia Saddama Husajna. Ten gość w jednej piwnicy miał dokładnie spakowane
                  1 MILIARD USD a druga taka piwnica została opróżniona przed wkroczeniem sił USA.
                  Setka takich "dobrych dla FED" kolesiów i można byłoby dokładnie paręSET
                  miliardów zielonych dodrukować. Niestety, gdy mądrzejsi wchodzą do takich piwnic
                  to już te zielone papierki idą do obiegu i z dalszego dodruku nici.

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 23:02
                    Nigdy wcześniej nie słyszałem o szejkach arabskich przyjmujących
                    zapłatę za ropę w rialach. Czy Aramco zlikwidowano?
                    Kiedy zlikwidowano OPEC?

Ciągle wspominasz o FED i banknotach. Co one mają wspólnego?

Co robi ten szejk saudyjski w Maroku? Przeniósł się tam po likwidacji
                    Aramco?
                    • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 10:13
                      faolitarna napisał:
                      > Nigdy wcześniej nie słyszałem o szejkach arabskich przyjmujących
                      > zapłatę za ropę w rialach. Czy Aramco zlikwidowano?
                      > Kiedy zlikwidowano OPEC?

U ilu szejków pracowałaś w księgowości, że miałabyś "słyszeć" o umowach
                      handlowych i walutach w jakich prowadzą swoje konta bankowe i w jakich się
                      rozliczają ?

Od kiedy to OPEC powołano do nadzorowania "poprawności" waluty rozliczeniowej w
                      umowach handlowych ?

> Ciągle wspominasz o FED i banknotach. Co one mają wspólnego?

Przecież to TY ciągle o tym pisałaś, jakoby cały Świat ściągał świeżo
                      wydrukowane zielone papierki z USA w celu ... "uczynienia możliwym swój handel
                      zagraniczny" !
                      Oczywiście FED i jego zielone papierki nie mają niczego wspólnego z
                      możliwościami handlu międzynarodowego. O czym starałem się Ciebie przekonać.

>Co robi ten szejk saudyjski w Maroku? Przeniósł się tam po
                      >likwidacji Aramco?

Ręce opadają. Nie, olaboga, pomyliłem się ! Tam był szejk australijski i w
                      każdej umowie handlowej kazał sobie płacić za ropę dolarami australijskimi. I
                      karmą dla kangurów.

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 11:25
                        OPEC pilnuje, żeby czlonkowie rozliczli się w dolarach od umowy w
                        1971 r. Bodajże była to najważniesza decyzja tego kartelu w historii.
                        każde odstępswo od tej reguły jest brzemienne w skutki.

Po co mi znać szczegóły księgowości szejków arabskich.
                        Jak chcesz inwestować w opcje walutowe nie znając raportow
                        publikowanych przez banki narodowe? Przecież to są publicznie
                        dostępne dane.

Pisałem, że potrzeba waluty. Nie wiem i nie interesuje mnie kto i co
                        drukuje. Ale ja nic nie pisałem o FED. On nie ma żadnego związku o
                        którym bym wiedział.

w Australii uznają co najwyżej tytuły arystokracji angielskie. Nie ma
                        wśród nich szejka.

No to, czy słyszałeś o płatności za rope naftową w dolarach
                        australijskich?
                        • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 12:50
                          faolitarna napisał:
                          >OPEC pilnuje, żeby czlonkowie rozliczli się w dolarach od umowy w
                          >1971 r. Bodajże była to najważniesza decyzja tego kartelu w
                          >historii. każde odstępswo od tej reguły jest brzemienne w skutki

A po co niby w OPEC tego rozliczania sie w dolarach pilnuje ? Jakie to miałyby
                          być "brzemienne skutki" innego rozliczania się ?

OPEC powstał aby windować ceny ropy poprzez porozumienie kartelowe
                          państw-producentów. Skupia państwa (w większości wrogie wobec USA), które mają
                          coś ok. 30% światowej produkcji ropy i których celem jest windowanie ceny ropy
                          (w tym, oczywiście, windowanie ceny zakupu ropy dla największego światowego
                          importera - USA).

Zresztą, podaję model "rozliczenia się w dolarach". Holenderska firma odbiera
                          tankowiec z 300.000 baryłek ropy z firmy wydobywczej w Maroku i z tego tytułu
                          akceptuje powstanie zobowiązania Holendrów wobec Marokańczyków na kwotę 15 mln
                          USD płatne w terminie 10 dni. Zobowiązanie w dolarach jest ? Jest ? Byłyby
                          sankcje i międzynarodowe ściganie dłużnika, gdyby się nie wywiązał z zapłaty
                          zobowiązania ? Byłyby ?
                          Był użyty choć jeden zielony papierek, aby stworzyć takie zobowiązanie Holendrów
                          i należność Marokańczyków ? NIE BYŁ żaden zielony papierek do tego potrzebny !

A po 10 dniach, zgodnie z umową handlową, Holendrzy dają w swoim banku
                          dyspozycję przelewu na konto Marokańczyków w euro (bo taka była umowa handlowa)
                          owej równowartości 15 mln USD liczonej w euro po kursie z dnia zapłaty i ... już.

> Po co mi znać szczegóły księgowości szejków arabskich.

Bo tylko wtedy wiedziałbyś, w jakich walutach faktycznie idą przelewy. Bez tej
                          wiedzy szczegółowej nie wiesz nic tylko powołujesz się na rzekome zapisy OPEC
                          (kto i gdzie je widział?), że przelewy "MUSZĄ" iść w walucie USD.

>Pisałem, że potrzeba waluty. Nie wiem i nie interesuje mnie kto i
                          >co drukuje.

Nawet do przelewów w walucie USD nie potrzeba waluty wydrukowanej w postaci
                          zielonych papierków. "Waluty" w postaci papierów dłużnych rządu USA też nie
                          potrzeba (skąd w ogóle ten pomysł, że potrzebne byłoby to komuś do przelewów czy
                          do handlu miedzynarodowego ?!).

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 15:13
                            Co do brzemiennych skutków:
                            www.un.org/Docs/sc/committees/IraqKuwait/842e.pdf
                            en.wikipedia.org/wiki/Iranian_oil_bourse
                            news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/2531833.stm
                            www.iran-daily.com/1385/2741/pdf/i3.pdf
                            O
                            wpływie OPEC na papiery dłużne US

Zastanawiałeś się co się dzieje w banku, który zobowiązał się odebrać
                            15 mld dollarów więcej niż posiadał?

• darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 16:24
                              Nawrzucałeś mnóstwo dokumentów a to o relacjach Irak - Kuwajt a to o czymś i co
                              niby ma to mówić o "brzemiennych" skutkach ewentualnego braku rzekomego
                              pilnowania przez OPEC (kartelu, przypominam, anty-amerykańskiego w działaniach
                              prezentowanych postawach) rozliczeń w USD ?
                              Napaść Iraku na Kuwejt też wynikał z rozliczeń w USD :)

>Zastanawiałeś się co się dzieje w banku, który zobowiązał się
                              >odebrać 15 mld dollarów więcej niż posiadał?

A o czym ty piszesz ?
                              Co to ma do mojego przykładu wzajemnej należności-zobowiązania na przykładową
                              kwotę 15 milionów USD ?

Co to w ogóle za pytanie z Księżyca ? Bank, który się zobowiązał odebrać 15 mld
                              USD wiecej niż posiadał ??? Coż to za idiotyczna sytuacja ? Cóź to za idiotyczne
                              zobowiązanie się jakiegoś banku ?
                              Wiesz co chciałeś napisać czy nie za bardzo ?

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 16:50
                                Nie musi być 15 mld, ale po prostu dużą kwotę. Skutek tego przelewu
                                mozebyć taki, że istnieje znaczna nierównowaga między zobowiązaniami do
                                odebrania i wypłacenia w danym banku w danym dniu.

Co się wtedy dzieje?

Nic tam nie ma o relacjach między Irakiem, a Kuwejtem. Przeczytaj
                                uważnie.
                                • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 21:27
                                  faolitarna napisał:
                                  >Nie musi być 15 mld, ale po prostu dużą kwotę. Skutek tego przelewu
                                  >mozebyć taki, że istnieje znaczna nierównowaga między zobowiązaniami
                                  >do odebrania i wypłacenia w danym banku w danym dniu.
                                  >Co się wtedy dzieje?

Zauważ, że mój przykład stworzenia zobowiązania-należności prawnej z tytułu
                                  odbioru ropy tankowcem to był byt prawny, który w ogóle nie wymagał pośrednictwa
                                  banku (w handlu międzynarodowym akurat korzysta się wiarygodności banków dla
                                  pośrednictwa, ale w obrocie krajowym 99.99% zobowiązań-nalezności z tyt.
                                  kupna-sprzedaży powstaje bez jakiegokolwiek udziału banku.
                                  Dwa podmioty kreują zobowiązanie-nalezoność, bo jeden pozwolił na zaciągnięcie
                                  kredytu kupieckiego a drugi zobowiązał się go spłacić w odroczonym terminie. Te
                                  podmioty mogą wykreować zobow.-nal. w dolarach (stosowane w warunkach wysokiej
                                  inflacji przy niektórych dobrach) a wymagać spłaty po kursie dnia w walucie
                                  krajowej (oczywiście, żaden zielony papierek nie uczestniczy w kreowaniu takich
                                  zobowiązań-nalezności dolarowych).

Gdy jednak chcesz wkraczać w sferę rozważań o systemie bankowym to uważaj, bo
                                  widzę, że nie masz w tym temacie wystarczającej wiedzy. Łatwo o głupie wnioski.
                                  Temat systemu bankowego jest podobny do rozważań o parowanych bytach
                                  zobow.-nal.. W tym nie ma żadnej magii tylko żelazna logika i ... niepowstawanie
                                  czegoś z niczego (jak chcieliby kolesie od teorii o "kreowaniu pieniądza w
                                  bankach").
                                  Twoje rozważania z tym bankiem to ślepa uliczka. Oczywiste jest, że w ślad za
                                  lokatami bankowymi w danej walucie bank ma obowiązek zamrażać mały odsetek
                                  gotówki danej waluty. Są to procenty a w przypadku lokat długoterminowych tylko
                                  promile lokaty.
                                  Byłoby nawet miejsce na wskazywanie, że w ten sposób FED upchnie parę zielonych
                                  w różnych bankach światowych. Jednak to ślepa uliczka dla Twoich rozważań.

Choć do samych rozważań o żelaznej logice zależności systemu bankowego nawet
                                  namawiałbym Cię.

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 09.09.09, 22:01
                                    No to napisz mi proszę co robi bank, jeśli ma tę 15 mld $ więcej?

Nie chodzi o żadne lokaty. Nie chodzi mi o obrót krajowy. Co się
                                    dzieje, jeśli bank ma na rachunkach bierzących 15 mld $ wiecej niż
                                    poprzedniego dnia?
                                    • darr.darek Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 10.09.09, 10:21
                                      faolitarna napisał:
                                      > No to napisz mi proszę co robi bank, jeśli ma tę 15 mld $ więcej?
                                      > Nie chodzi o żadne lokaty. Nie chodzi mi o obrót krajowy. Co się
                                      > dzieje, jeśli bank ma na rachunkach bierzących 15 mld $ wiecej niż
                                      > poprzedniego dnia?

Jeśli KLIENT tego banku ma na owych "r-kach bieżących" nagle 15mld więcej to JAK
                                      NAJBARDZIEJ chodzi o lokaty o o nagłe zwiększenie wartości lokat w danym banku.
                                      Takie nagłe "skoki" w życiu realnym banków już się raczej nie zdarzają, ale
                                      możemy porozważać.

W wersji gotówkowej, przychodzi oszczędzający do banku, wpłaca 15mld do kasy i
                                      tworzy tym samym swoją lokatę na 15mld. Bank mający powiedzmy 30mld aktywów
                                      nagle jest "zalany" nadmiarem gotówki zwiększającej jego aktywa o 15mld i
                                      równoczesnie zwiększa się kwota zobowiązań wobec klientów i zwiększają się
                                      pasywa banku o 15mld.
                                      Aktywa i pasywa nadal są równe i nic nie jest "ponad".
                                      Oczywiście ten bank negocjuje z wielkim klientem na ile jego lokata jest
                                      długoterminowa a na ile krótko- i po upewnieniu się, że lokata jest około-roczna
                                      zaczyna na gwałt szukać chętnych banków na krótkoterminowe pożyczki gotówkowe,
                                      aby zrobić na tym interes.

W wersji przelewu przez owych Holendrów dla owych Marokańczyków możemy rozważyć
                                      krótko jeden duży bank, który obsługuje i Holendra i Marokańczyka. Na skutek
                                      polecenia przelewu 15mld (niech będzie, że za 1000 tankowców od razu) ten sam
                                      bank zmniejsza stan lokaty lub powiększa stan długu Holendra i ten sam bank
                                      powiększa stan lokaty Marokanczyka lub pomniejsza stan jego zadłużenia. Jeśli
                                      obydwaj mają tylko lokaty to suma bilansowa banku nie zmienia się ani na jotę.
                                      Identycznie jeśli obydwaj mają zadłużenie, to też suma bilansowa banku nie
                                      zmienia się ani na jotę. Jednemu zadłużenie się powiększa drugiemu o ta samą
                                      kwotę pomniejsza, bo własnie dostał przelew.
                                      Jeśli Holender właśnie zrobił zadłuzenie wobec banku na 15mld a Marokańczyk
                                      właśnie zrobił lokatę na 15mld to suma bilnaoswa banku powieksza się o 15mld.

Jeśli przelew idzie z dużego banku Holendra do małego banku Marokanczyka, to
                                      duży bank daje polecenie przelewu do małego banku, sam w ten sposób tworzy
                                      zobowiązanie (z tyt.zadłużenia) wobec małego banku, a mały bank z jednej strony
                                      ma nagle w aktywach należność od dużego banku i nagle też ma w pasywach
                                      zobowiązanie wobec klienta-Marokanczyka, czyli ma jego lokatę na 15mld.
                                      Wypłacenie tego w ewentualnej gotówce to znów inny problem - prblem techniczny
                                      podobny, tylko ODWROTNY problem do tego banku z pierwszego przykładu, który
                                      przyjął 15mld w gotówce i też miał pewien problem techniczny, bo oprócz
                                      wielkiego zwiększenia sumy bilansowej i oprócz wielkiej możliwości zarobku nie
                                      obejdzie się bez indywidualnego negocjowania z klientem-Marokanczykiem na ile
                                      długo lub krótko chce lokatę trzymać.

• faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 10.09.09, 22:33
                                        Nie, nie ma banku, który obsługuje Maroko i Holandie.

I nie chodzi o tworzenie żadnej lokaty. To tylko przesuwa Ci problem
                                        tych pieniędzy dalej.
                                        Opisz co według ciebie robi bank, który ma zwiększoną "sumę bilansową"
                                        o 15 mld $. Z czego ma wynikać ta wielka możliwośc zarobku? Opisz to.
    • czarny-misio USA robi niezłe przewały 08.09.09, 16:57
      na tym ze dolar jest dominujący, manipuluje giełdami, cenami ropy i gospodarkami.
      • piotr.ny przeciez mozna miec rezerwy w takiej walucie 08.09.09, 22:36
        w jakiej sie chce. Wystarczy tylko podpis prezesa banku centralnego
        i ministra finansow danego kraju.
    • funia81 Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 17:03
      > I tak oto Stany, tzw. "superpower" osiagnely calkowite dno.

Tak, tak, oczywiscie. Tylko dziwnym trafem wiekszosc ludzi na swiecie (moze poza
      Chinczykami, bo oni sa skutecznie indoktrynowani np. przez Xinhue ;-)) zazdrosci
      im tego dna. Ciekawe dlaczego?
      • jedrol73 Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 17:09
        Chyba nikt im juz nie zazdrosci. Ja na pewno nie. A ty czego im zazdroscisz?
        Rozwin troche swoja mysl.
        • aegis_of_heart Ja to im kilku rzeczy zazdroszczę. 08.09.09, 18:21
          Np. poziomu nauki albo etapu cywilizacyjno-gospodarczego związanego z poziomem
          usług, wygodą życia i stopniem specjalizacji gospodarki.

Podobnie jest z drogami, tzw. przemysłem wysokiej techniki, branżą rozrywkową
          itd.itp.

Wystarczy się przejechać i zobaczyć. Jeśli ktoś uważa, że Polska i Polacy nie
          mają tutaj czego zazdrościć, to skończony frajer.

Ogólnie pogłoski o śmierci USA są mocno przesadzone. :)
          Podobnie jest z Japonią - oni tam mają od 20 lat kryzys, ale wielu z nas
          wzięłoby ten kryzys bez wahania. :)
          • kapelan_rady_nadzorczej Re: Ja to im kilku rzeczy zazdroszczę. 08.09.09, 18:48
            ilosc zarejestrowanych miedzynarodowych patentow naukowych w roku
            2007:
            USA - 52,000 (slownie 52 tysiace)
            Polska - 102 (slownie sto dwa)

nie...Polska to juz absolutnie nie ma czego Stanom
            zazdroscic...przeciez to szczesliwa i bogata wyspa po srodku morza
            lez;-)
            • faolitarna Re: Ja to im kilku rzeczy zazdroszczę. 08.09.09, 19:07
              Aha, możesz mi napisać, ilu prawników zajmuje się wypełnianiem
              aplikacji o przyznanie patentu międzynarodowego w Polsce i w Stanach.

Czy którykolwiek bank w Polsce przyznaje kredyty na procedure
              przyznania patentu?

I dlaczego aż 102 patenty zostały zarejestrowane w Polsce, a nie w USA?
              • kapelan_rady_nadzorczej Re: Ja to im kilku rzeczy zazdroszczę. 08.09.09, 19:36
                co tu maja do rzeczy prawnicy? zeby prawnik mogl sie zajac
                wypelnieniem aplikacji najpierw ktos musi miec produkt lub odkrycie
                naukowe nadajace sie do opatentowania, nie? czy Twoim zdaniem to
                prawnicy sobie zmyslaja, to co opatentowuja?

Aż 102 patenty? to o 21 mniej niz Czechy (prawie 4 razy mniej
                ludnosci niz Polska) w tym samym okresie, o 58 mniej niz Wegry...dla
                porownania jeszcze kilka krajow europejskich: Szwecja - 3,5 tys.,
                Francja - 6,3 tys. Niemcy - 18 tys
                • faolitarna Re: Ja to im kilku rzeczy zazdroszczę. 08.09.09, 19:53
                  Nie, ale łatwiej mi bedzie znaleźć prawnika do wypełnienia aplikacji w
                  Stanach, niż w Polsce.
                  • qawsedrftg policzyłeś patent na wygląd strony google? 08.09.09, 20:15
                    Większość tych patentów to crap czyli śmieć.

USA stacza się od dawna ale wyższy poziom życia u nas
                    to świeża sprawa. Wejście do UE bardzo pomogło.
                    • kapelan_rady_nadzorczej Re: policzyłeś patent na wygląd strony google? 08.09.09, 20:23
                      tyle, ze ten crap, czyli smiec to najbogatsza firma na swiecie...ja
                      bym chcial miec taki smiec, a ty nie? musza miec opatentowane takie
                      sprawy, bo inaczej zaraz wszystkie orly z takich krajow jak Rosja,
                      czy Chiny wszystko im skopiuja i ukradna...i czy to jest jedyna
                      rzecz opatentowana przez Google? zapewniam cie...maja jeszcze pare
                      innych ciekawych patentow
          • traktorzysta Bardziej zazdroszczę Niemcom ,niż Amerykanom .n/t 08.09.09, 18:49
        • the_foe Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 19:05
          jedrol73 napisał:

> Chyba nikt im juz nie zazdrosci. Ja na pewno nie. A ty czego im zazdroscisz?
          > Rozwin troche swoja mysl.

Moze tego ze to 2. kraj na swiecie co do efektywnosci pracy (za Norwegia) - ok.
          36 USD na godzine (liczone parytetem sily nabywczej). Dodam ze Polska ma 12 USD.

No i to ze USA to ponad 20% PKB swiata tez robi wrazenie...
          • scibor3 Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 19:29
            > No i to ze USA to ponad 20% PKB swiata tez robi wrazenie...

Ja ci wyczyszczę buty za 10 mld USD a ty mi za tą samą kwotę i do końca roku
            wyciągniemy PKB Polski na szczyt listy. Taka to ich gospodarka. A co do ilości
            patentów - coraz częściej to są patenty na dwuklik myszą lub podobne.
      • olim Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 17:18
        Może dlatego, że większość ludzi na świecie marzy aby wydawać więcej niż się zarabia, co rezydentom "największej potęgi gospodarczej" udawało się przez ostatnie ćwierć wieku.
      • syndyk.iv.rp Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 17:28
        funia81 napisał:

> > I tak oto Stany, tzw. "superpower" osiagnely calkowite dno.
        >
        > Tak, tak, oczywiscie. Tylko dziwnym trafem wiekszosc ludzi na swiecie (moze poz
        > a
        > Chinczykami, bo oni sa skutecznie indoktrynowani np. przez Xinhue ;-)) zazdrosc
        > i
        > im tego dna. Ciekawe dlaczego?

Zazdroszczą ci, którzy znają Ameryke z filmów.
        • aegis_of_heart Ja tam poznałem "Amerykę" osobiście. 08.09.09, 18:27
          I całkiem mi się podobało. Było lepiej, niż oczekiwałem.

Bo widzisz, nie każdy jedzie do USA na "zmywak" na Greenpoincie.

Niektórzy jadą tam jak cywilizowani ludzie i tak są traktowani.

Oczywiście, masa rzeczy mnie tam wkurzała. Ale było też bardzo wiele pozytywów
          nieosiągalnych w Polszcze.

Natomiast wydaje mi się, że właśnie większość "wrogów Ameryki" nigdy tam nie
          była i - oczywiście - nie zamierza tam nigdy pojechać.
          Bo po co weryfikować swoje uprzedzenia, prawda?

Łatwiej pleść bzdury o czymś, czego się na oczy nie widziało.

To dotyczy też ślepych piewców "USA - ojczyzny wolności".
      • faolitarna Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 18:34
        Nie bardzo rozumiem, kto tak bardzo im zazdrości.

Detroit
    • zayed Ja proponuje "srebrniki" sprawdzona waluta 08.09.09, 17:14
      pozdr
      • imw ale srebrniki sa oparte na kruszczu 08.09.09, 17:49
        a "nowoczesna" bankowość kreuje pieniądz wirtualny
    • cmok_wawelski A ONZ to skad sie na tym zna??? 08.09.09, 17:20
      Jak sie patrzy na afrykanskich kacykow dominujacych te organizacje, na tych
      mistrzow dyplomacji ze sluchaweczkami podszeptu tlumacza w uchu to jest to
      110% obraz grupy ludzi, ktorym sie naprawde udalo w zyciu. Jak paczkom w masle
      im tan nad ta Wschodnia Rzeka jest.
      • cmok_wawelski NAFTA?? Nie, nie ropa. 08.09.09, 17:26
        www.amerocurrency.com/collectibles.html
        signaveritae.files.wordpress.com/2008/01/r_eagle_lib_20amero_pl.jpg
        thespinfactor.com/thetruth/wp-content/uploads/2009/04/amero_note1.jpg
        • aegis_of_heart Ooo, podróba konta smok_wawelski? 08.09.09, 18:29
          Ciekawe, ciekawe...

Niedawno też znalazłem swoją podróbę na tym forum. Nudzi wam się aż tak?

----

Natomiast z rewelacjami pomysłu ONZ wstrzymałbym się do sprawdzenia kto stoi za
          tym raportem.
          Bo jego "odkrycia" nie są żadna nowością - ciekawa jest sama zupełnie nowa
          rozgrywka.
      • rabbinhood Jeśli pomysł jest logiczny i pożyteczny 08.09.09, 19:18
        a jego twórcy mają odpowiednie ku temu kwalifikacje, to nie ma znaczenia, czy
        pochodzą z Afryki lub Południowej Ameryki, ludzie mądrzy rodzą się na całym
        świecie, argumenty że ktoś jest kacykiem pokazują że ktoś nie umie znaleźć
        argumentów i wymyśla sobie swoją własną rzeczywistość.Tutaj oddam cześć osobie z
        Afryki którą bardzo szanuję, czyli Poprzedniemu Sekretarzowi ONZ Kofi'emu Atta
        Annan'owi, bo chciałbym aby ludzie w Polsce byli tak mądrzy jak on.
        • kapelan_rady_nadzorczej Re: Jeśli pomysł jest logiczny i pożyteczny 08.09.09, 19:41
          Koffi Annan...to ten, ktorego syn dzieki znajomosciom papy robil
          przekrety na irackim programie "ropa za zywnosc", no nie? madrzy to
          oni sa w tym ONZ-ecie - doskonale wiedza jak wyciagac kase z ONZ-
          owskiej biurokracji i upychac ja po tajnych kontach w rajach
          podatkowych
    • syndyk.iv.rp I po Ameryce 08.09.09, 17:24
      Mocarstwo prowadzące ciągłe wojny wykończyło się samo, w ramach swoich
      żywtonych interesów. Ameryko więcej wojen!
    • kalifaktor Zacznijmy od wyrzucenia ONZ z USA (NYC dokladnie) 08.09.09, 17:40
      Jestem za ropatrzeniem pomyslu. Sugeruje zaczac jednak od
      sciagniecia wszystkich dlugow od zlokalizowanego w NY ONZ- lacznie
      z niezaplaconymi przez tzw"dyplomatow" mandatami za parkowanie
      gdzie popadnie.
      Pozniej sugeruje obciezcie dotacji dla UN, jako ze to USA daje
      jakies 95 % kasy na utrzymanie tej bandy afrykanskich nierobow i
      pasozytow a potem jak to juz ureguluja i obetniemy im doplyw oraz
      wyslemy kopem w dupe do Afryki, to potem zastanowimy sie co dalej
      z tym problemem.
      • qualias Re: Zacznijmy od wyrzucenia ONZ z USA (NYC doklad 08.09.09, 18:59
        Nie jestem fanem tej organizacji w obecnym kształcie ale to co Ty
        piszesz to stek bzdur. Zwłaszcza jeżeli chodzi o finansowanie...

A z tym wyrzuceniem siedziby ze Stanów to świetny pomysł swoją drogą,
        myślę że wielu by się ucieszyło. Z tym że raczej nie tych co Ty sobie
        myślisz...

Gratuluję roztropności i wiedzy.

----------------------------------------------------------
        Do oszczerców:
        K.P.K. art. 304
        Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu
        ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję.
        • kalifaktor Kto wiec finansuje UN? Napisz prosze. 08.09.09, 19:03
          Twoim zdaniem kto finasuje UN?
        • faolitarna Re: Zacznijmy od wyrzucenia ONZ z USA (NYC doklad 08.09.09, 19:10
          Umieszczenie siedziby w NY mogło się kiedyś wydawać dobrym pomysłem,
          ale dziś chyba radykalnie zmniejsza efektywność pracy w tej instytucji.
          Najlepsze restauracje i masa dostepnych rozrywek demoralizuje.
        • piotr.ny przynajmniej byloby mniej wypadkow samochodowych 08.09.09, 22:41
          i latwiej znalesc miejsce do zaparkowania na Manhattanie.
    • mr_kagan USD powinna zastąpić nowa jednostka płatnicza 08.09.09, 17:42
      Oby jak najszybciej!
      • jagopa Re: USD powinna zastąpić nowa jednostka płatnicza 08.09.09, 21:45
        Czy ty wiesz co piszesz tumanie? Jesli masz lepsza koncepcje od tzw.
        onz to podaj a jajk nie masz pojecia to zamilcz.
    • muzzyczny ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka pła... 08.09.09, 18:05
      Debata tajnej sesji Kongresu nad wprowadzeniem stanu wojennego w USA.
      B.A. Brooks (The United American Freedom Foundation) Marzec 13, 2008
      13 marca tego roku odbyło się tajne spotkanie Kongresu Stanów
      Zjednoczonych. Poprzednio, w historii tego kraju, takich tajnych
      spotkań było tylko trzy. I choć wszyscy uczestnicy zobowiązani
      zostali do ścisłej tajemnicy to pomimo tego kilka osób tak było
      oburzonych sesją, iż jej fragmenty zaczęły przenikać do niezależnej
      prasy (oficjalne a więc ocenzurowane media nigdy o tym tajnym
      spotkaniu parlamentarzystów nawet się nie zająknęły). Po raz
      pierwszy wspomniano o tajnej sesji Kongresu USA w Australii.
      Niedługo po tym, Dawid J. Meyer z Last Trumpet Ministries
      opublikował obszerne sprawozdanie, w którym można znaleźć między
      innymi, iż:
      - Pod koniec roku 2008 nastąpi gwałtowne załamie się amerykańskiego
      rynku finansowego.
      - W pod koniec lata AA2009 zostanie ogłoszona wiadomość o zapaści
      finansowej Stanów Zjednoczonych.
      - Kongres rozważał możliwość wojny domowej w Ameryce, jako
      odpowiedzi na załamanie się finansów.
      - Prewencyjne internowanie tych wszystkich, którzy zostali
      zidentyfikowani przez FBI jako potencjalni rebelianci.
      - Zatrzymani mają być umieszczeni w obozach znanych jako REX 84
      (Readiness Exercise [Ćwiczenia do Gotowości] planowane i
      przeprowadzone po raz pierwszy w 1984 roku.
      - Możliwość akcji odwetowych przeciwko członkom Kongresu po
      ogłoszeniu bankructwa Ameryki.
      - Umieszczanie członków Kongresu wraz z rodzinami w bezpiecznych
      miejscach przed spodziewanymi, masowymi rozruchami.
      - Konieczne i nieuniknione połączenie się Stanów Zjednoczonych z
      Kanadą i Meksykiem w celu stworzenia nowego państwa – Unia Północnej
      Ameryki.
      - Emisja nowej waluty, AMERO, która ma zastąpić dolara.
      Z wyjątkiem kilkuset tysięcy amerykańskich patriotów, reszta nie ma
      pojęcia o przyczynach i źródłach krachu, mało tego, ci ludzie nie
      chcą o tym wiedzieć (skąd my to znamy, rodacy [przycz. tłumacza])
      Prawda jest taka, że czym dokładniej się temu przyjrzeć tym gorzej
      to wszystko wygląda. Amerykański dolar staje się coraz bardziej
      bezwartościowy a mimo to miliardy są ładowane każdego tygodnia w
      wojnę w Iraku (około 12 miliardów miesięcznie.
      Federalny Bank Rezerw [2] (The Federal Reserve Bank) nie jest
      własnością rządu amerykańskiego a tylko prywatnym przedsiębiorstwem,
      którego właścicielami jest 11 bankierów. Coraz więcej ludzi zaczyna
      zadawać sobie pytania o przyszłość Stanów Zjednoczonych, o
      przyszłość ich rodzin i przyjaciół. Niedawno ktoś podniósł kwestię
      płacenia podatków – nasz Urząd Skarbowy jest absolutnie bezlitosny w
      tej materii aczkolwiek w Ameryce nie ma żadnej ustawy przewidującej
      płacenia podatku od dochodu.
      Ostatnio przykłady drakońskich praw można mnożyć – choćby
      zatwierdzona już przez parlament ustawa “Priorytetyzacja Źródeł i
      Organizacja Praw Intelektualnych Własności”, która przewiduje
      przepadek całego mienia w wypadku “odkrycia” przestępstwa w tej
      materii. Mało tego, zagarnięcia czyjegoś mienia może nastąpić nawet
      w wypadku jeśli władze uznają, iż ktoś rzekomo “ułatwił” popełnienie
      przestępstwa.
      Wyszło także na jaw, iż FEMA (Federal Emergency Management Agency)
      zamówiła w firmie Halliburton[3] instalację sieci obozów
      koncentracyjnych na terenie USA. Na ten cel rząd przeznaczył $385
      milionów dolarów. Jak się okazuje, rząd zaczął Także odnawianie
      starych obozów, w których podczas II Wojny Światowej internowano
      setki tysięcy amerykańskich obywateli. Już teraz mówi się u nas o
      nich jako “Obozy Śmierci”, w których tzw. “Niebieskie” i “Czerwone”
      Listy wyznaczą więźniom przeznaczenie.
      Nie od rzeczy będzie tu także przypomnienie, iż ta banda
      globalistów/Illuminati/Nowego Porządku Światowego ma na uwadze
      program depopulacji świata – ponad 30% ludności ma zostać
      zlikwidowanych w następnych kilku latach. Po to właśnie urząd
      prezydenta, dzięki specjalnym ustawom, może w każdej chwili przejąć
      władzę autokratyczną.
      26 września 2006 roku, prezydent (pożal się Boże) G.W. Bush nalegał
      na Kongres Stanów Zjednoczonych by, w świetle wielkiej katastrofy,
      jaką był huragan Katrina, zmodernizowały ustawę znaną pod nazwą
      Posse Comitatus.
      Wszystko to rodzi podstawowe pytanie: czy Stanom Zjednoczonym
      Północnej Ameryki grozi wprowadzenie stanu wojennego? Ano, kiedy na
      ulicach małych miasteczek, gdzie nie zdarzył się wypadek morderstwa
      w ciągu ostatnich kilku lat, coraz częściej widać uzbrojonych po
      zęby w automatyczną broń policjantów, w kamizelkach kuloodpornych i
      hełmach – być może to wystarczy za odpowiedź.
      Pamiętajcie, że wiedza pomoże wam przetrwać. Czytajcie, pamiętajcie,
      przekazujcie innym, uczcie się i nawzajem pomagajcie sobie.
      Zabezpieczcie sobie zapasy wody i pożywienia co najmniej na jeden
      rok. W spiżarniach gromadźcie pożywienie, które nie zepsuje się w
      najbliższym czasie – konserwy wszelkiego rodzaju oraz mięso i
      warzywa w puszkach. Ważne jest by mięć zapasy oleju, miodu, mąki,
      soli, płatków owsianych, grochu i fasoli. Uczcie się jak konserwować
      żywność, jak uzdatniać wodę do picia – dwie łyżeczki domowego chloru
      na 7,5 litrów wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 24 godziny pod
      przykryciem – woda będzie zdatna do picia. Gotowanie wody nie zawsze
      eliminuje bakterie są bowiem takie, które są odporne nawet na bardzo
      wysokie temperatury.
      Rodacy – byliście od lat ostrzegani, że takie czasy mogą przyjść ale
      większość z was wybrała polityczną, i nie tylko, ślepotę. Czasu już
      nie zostało wiele. Odwiedzajcie codziennie stronę internetową The
      United American Freedom Foundation oraz dprogram.net po wiadomości,
      których na próżno byście szukali w oficjalnych mediach.
      Tłumaczenie: Zbyszek Koreywo Źródło oryginalne: “Uncensored”
      (październik/grudzień 2008)
      Oraz bieżące
      “Twarde” już nie tak twarde, 12 sierpień 2009
      To już nie są tylko plotki. Dolar znajduje się na krawędzi upadku.
      Od kilku dni zastanawiałem się czy zamieszczać tu informacje o
      których aż huczy w sieci a mianowicie o sprzedaży dolarów przez
      ambasady USA na całym świecie i prowadzonym przez nie skupie
      lokalnych walut.
      Ta informacja choć nie pochodzi z zadnych potwierdzonych źródeł a
      opiera się na plotkach współgra z inną plotką sprzed kilku miesięcy,
      kiedy sporo się mówiło o wywożeniu przez amerykańskich dyplomatów,
      walizek pełnych dolarów na placówki zagraniczne. Jesli chodzi o
      finanse nie ma pewniejszych źródeł niż izraelskie. A tu właśnie Bank
      Izraela podjął decyzję o zaprzestaniu codziennych zakupów
      amerykańskiej waluty. Minister finansów, Yuval Steinitz powiedział
      przy tej okazji: ” – Mamy poważny problem i nie jest on wynikiem
      spekulacji. Powoduje go osłabienie dolara na całym świecie.” Tak
      więc wszystko jasne i jeśli macie oszczędności w “zielonej walucie”
      bierzcie przykład z najlepszych na świecie specjalistów od
      pieniędzy – na pewno nie stracicie. czy ktoś słyszał o Bank Holiday
      pod koniec sierpnia 2009
      • aegis_of_heart Przecież to jest dawno czerstwa bzdura. 08.09.09, 18:35
        Jakoś nie wierzę w te rewelacje.

"Nieuniknione połączenie USA, Kanady i Meksyku"?

Większej bzdury chyba autor nie mógł już umieścić... ewidentnie napisane przez
        jakiegoś "rednecka", prawdziwego Amerykanina walczącego z "chemtrailsami". :>

Szczerze, to dalej mi się nawet nie chciało czytać. Jeśli nawet do takiej debaty
        doszło, to ten przekaz jest równie wiarygodny co domysły nad Area 51.
        • faolitarna Re: Przecież to jest dawno czerstwa bzdura. 08.09.09, 18:45
          Mi to raczej pachnie NWO (Ci nieszczęśni fanatycy Rona Paula).

Włożę to do zagródki "teorie spiskowe" razem z "chem trails" i "man
          made global pandemic".
    • aegis_of_heart Ja tam poznałem "Amerykę" osobiście. 08.09.09, 18:23
      I całkiem mi się podobało.

Widzisz, nie każdy jedzie do USA na zmywak na Greenpoincie.

Niektórzy tam jadą jako cywilizowani ludzie i są tak traktowani.

Oczywiście masa rzeczy w tamtym kraju zwyczajnie wk....., ale jest też bardzo
      wiele pozytywów.
    • kapelan_rady_nadzorczej ONZ w 85% finansowana z amerykanskich podatkow 08.09.09, 18:34
      moze najpierw rozliczyc ONZ-owskich biurokratow z republik
      bananowych z ich dlugow i z tego co sa winni miastu Nowy Jork i USA?
      wykopac to rozleniwione, skorumpowane dziadostwo np. do
      Paryza...ciekawe tylko jak dlugo Francuzi beda chcieli je
      finansowac...?
      • kalifaktor To szczyt hipokryzji UN 08.09.09, 18:49
        Czara goryczy przelewa sie juz od czasow mayora Kocha...
        I nie moze sie przelac. Niezaplacone czynsze, mandaty, wypadki
        drogowe, przestepstwa. Ile mozna?
        Za ryj i do EUROPY !!!!!!!!
        • kapelan_rady_nadzorczej Re: To szczyt hipokryzji UN 08.09.09, 18:54
          co ty..Europa ich nie przyjmie...w Europie tylko duzo sie gada o
          pomocy najbiedniejszym krajom i takim organizacjom jak ONZ, ale
          kiedy przychodzi do wylozenia na to grosza, to europejczycy maja
          zaszyte kieszenie...najlepiej im wychodza drogie konferencje, takie
          jak Davos gdzie mozni najbogatszych panstw przez kilka dni zra
          najdrozsze potrawy popijajac najdrozszym winem i poklepujac sie
          wzajemnie po plecach, ze tyle robia dla biednych tego swiata - fakt,
          ze troche afrykanskich krezusow tez sie przy okazji naje za darmo;-)
      • syndyk.iv.rp Z podatkow, czy z drukowania pustego pieniądza? 08.09.09, 19:10
        USA będzie musiało płacic skladke w innej walucie. Walucie, która ma jakąś wartośc.
        • kapelan_rady_nadzorczej Re: Z podatkow, czy z drukowania pustego pieniądz 08.09.09, 19:46
          byc moze...ale poki co jest jednym z niewielu krajow, ktore wogole
          te skladki placa...
          • syndyk.iv.rp Re: Z podatkow, czy z drukowania pustego pieniądz 08.09.09, 23:27
            kapelan_rady_nadzorczej napisał:

> byc moze...ale poki co jest jednym z niewielu krajow, ktore wogole
            > te skladki placa...

Dzięki temu wetują wszystki rezolucje w sprawie Izraela. Po to chyba potrzebny
            jest im ten cały ONZ.
    • the_foe Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 18:55
      jedrol73 napisał:

tu nie chodzi o gospodarke USA, ale o wojsko i rope.
      Dolar bedzie miedzynarodowym srodkiem platniczym do czasu kiedy swiat bedzie
      uzalezniony od ropy a USA jako jedyne bedzie w stanie zagwarantowac stalosc dostaw.
      To Ameryka siedzi w kazdym kraju (lub go kupila jak Rosje) - procz Iranu i
      Wenezuelii, gdzie jest cos do wykopania i pilnuje by nikt nie zakrecil kurka.
      A wrazie klopotow z dostawami to USA bedzie ostatnim krajem gdzie tej ropy
      zabraknie. DLatego wszyscy beda sie trzymac $. Z tego co wiem w Eurolandzie nei
      wydobywa sie wiecej ropy niez sie zuzywa. Tak samo w Iniach czy Chinach i
      Japonii. I zaden z krajow Europy, Chiny czy Indie nie trzymaja za jaja takie
      kraje jak Arabia Saudyjska, Kuwejt, Irak.
    • kapelan_rady_nadzorczej Specjalne Prawa Ciągnienia 08.09.09, 18:59
      juz lece do banku wymieniac swoje dolary na te prawa ciagnienia
      gwarantowane przez gospodarki Rosji, Brazylii, Indii i Chin...czysta
      komedia
      • faolitarna Re: Specjalne Prawa Ciągnienia 08.09.09, 19:16
        Raczej UE, USA, Japonii i UK.
        Ich waluty w połączeniu składaja się na SDR.
        • kapelan_rady_nadzorczej Re: Specjalne Prawa Ciągnienia 08.09.09, 19:44
          prawda...i tak pozostanie...dolara pewnie cos kiedys zastapi, ale to
          jeszcze dluuuugo potrwa....i konferencje prasowe Medwediewa i
          kolegow z ONZ niczego tu nie zmienia
          • faolitarna Re: Specjalne Prawa Ciągnienia 08.09.09, 19:58
            Może nigdy juz nie być przez tysiace lat znowu takiej "drugiej
            sestercji".

Może też utrzyma się właśnie taki koszyk walut jak SDR.
    • slavko.matejovic ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka pła... 08.09.09, 19:00
      No i już niedługo wprowadzą AMERO... a mówili, że to spiskowe teorie
      frustratów, a wychodzi na to, że Alex Jones miał rację...
    • kapelan_rady_nadzorczej Zlotowka zastapi wszystkie waluty 08.09.09, 19:48
      przeciez Polska to jedyny kraj na swiecie, gdzie nieznane jest
      zjawisko kryzysu gospodarczego
    • rmiechowicz ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka pła... 08.09.09, 20:09
      Kiedyś taką międzynarodową walutą było złoto. Nie widzę sensu, aby jeden
      papierek, na wartość którego mają wpływ politycy, zastępować innym, którego
      wartość zależy od innej grupy polityków. Może więc wrócić do złota?
    • tajlerdarden Akurat ONZ i Bank Światowy najbardziej pomagają..i 08.09.09, 20:15
      ... biednym. Drenują rozwijające sie kraje. Dają im kredyty (papierowe nic nie
      warte pieniądze, a potem zadłużają całe kraje, prywatuzują co tylko się da.
      Oni tam kombinują jak jeszcze zarobić, a nie jak pomóc światu...
      • faolitarna Re: Akurat ONZ i Bank Światowy najbardziej pomaga 08.09.09, 20:28
        Trzeba mieć tupet, żeby całe ONZ wziąść do jednego worka.

Pani Tibaijuka prowadzi pozyteczną działalność informacyjną

UN Habitat

To chyba dobrze, że chcą zarabiać. Nie?
        • tajlerdarden ONZ chyba nie jest od zarabiania? 08.09.09, 21:08
          Jakoś odnoszę wrażenie, że minęło kilkadziesiąt lat odkąd ta firma istnieje i
          niewiele pomogli na świecie. To że czasem gdzieś wyślą błękitne hełmy to tylko
          koszty uzyskania przychodu...
          • faolitarna Re: ONZ chyba nie jest od zarabiania? 08.09.09, 21:41
            Ba, w ONZ można świetnie zarobić.

Co do sił wojskowych to myślę, że nie chciałbym, żeby robiono w moim
            imieniu. Rozumiem wojsko jako zorganizowaną siłę do rabunku poza
            granicami kraju. Jakoś nie kojarzy mi się z działaniami porządkowymi.
    • maniakon tak to by zalatwilo dolara na cacy 08.09.09, 20:28
      ale jak by miala wygladac wymiana i czy ta nowa walute tez moznaby bylo
      dodrukowywac w nieskonczonosc przy byle kryzysie :D
      • faolitarna Re: tak to by zalatwilo dolara na cacy 08.09.09, 20:40
        Nie załatwiło by.

SDR nie jest specjalnie nowe. Po prostu dotąd nikt z tego szeroko nie
        korzystał.

Tylko banki należące do Międzynarodowego Funduszu Walutowego mogą go
        uzyskać, więc musiałbyś liczyć na NBP, który wymienilby swoje rezerwy
        dolarowe na SDR i dalej by je rozprowadzał (chociaż parę miliardów
        SDR ma juz teraz).

Teoretycznie można ją dodrukowywać, ale wymagałoby to zgody wszyskich
        szefów banków narodowych (dokładnie 85% większości głosów).
    • 12.12a1 Proponuje rubla. 08.09.09, 21:11
      Rok temu prezydent federacji glosno mówil,ze rubel powinien zastapic dolca.
      • faolitarna Re: Proponuje rubla. 08.09.09, 21:32
        Przeczytaj, jeszcze raz co powiedział.
        Może się uśmiejesz.
      • gm114 Transferowego rubla oczywiście. 08.09.09, 21:41
        A już tak na serio, to najwyższy czas na powrót do PARYTETU ZŁOTA !!!

Tak było przez stulecia i dobrze było.

Od razu skończą się szwindle z cichym drukowaniem makulatury.
        • faolitarna Re: Transferowego rubla oczywiście. 08.09.09, 21:45
          No, no. Czego się czlowiek nie nauczy. Parytet złota przez stulecia?

Gdzie te tajemnicze krainy budujące swą gospodarkę w oparciu o złoto?
    • hyakinthos Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 21:48

Spokojnie, maja inee sposoby pokazania swojej superpower. Np przy uzyciu kilku
      ze swoich ~1500 samolotow mysliwskich.
      • jedrol73 Re: ONZ: Dolara powinna zastąpić nowa jednostka p 08.09.09, 21:58
        1500 mysliwcow... tak, to robi wrazenie. Przypomnij nam wszystkim, ile to wojen
        USA wygraly? Zadnej, haha. Banda jelopow.
    • bestmisio44 To nie przejdzie,nie ma szans w najbliższym czasie 08.09.09, 21:58
      USA to jedyne mocarstwo,nie zanosi się narazie aby to się zmieniło,ba ja
      uważam iż to zły pomysł ponieważ nie ma alternatywy dla dolara,następny
      argument,przeliczył ktoś koszty i zagrożenia z tym związane?to tak jakbyśmy
      zmieniali zasady spłaty kredytu hipotecznego w trakcie jego spłacania,zawsze
      takie operacje są z niekorzyścią dla klienta to oczywista oczywistość;-)
      • syndyk.iv.rp Przejdzie i to bardzo szybko 08.09.09, 23:26
        bestmisio44 napisał:

> USA to jedyne mocarstwo

USA to nie mocarstwo, a bankrut.
    • albert74 euro idzie na 3,4 zeta 08.09.09, 22:01
      dolar slabnie, za chwile surowce w gore i powtorka z rozrywki, a
      zloty? 3,4 za euro pod koneic 2010 .r czytajcie:
      www.spekulancik.pl/?p=238
    • swinia_spigelmana zaglosumy nogami i kupmy USD 08.09.09, 22:28
      ja jako matol kupie Euro albo surowce np. srebro. Ale wszystkich obroncow
      $ oraz wierzacych, ze kurs 4 PLN/Eur do zwierciedla moc naszej gospodarki
      zapraszam do mnie. Sprzedam zlote bo USD juz nie mam.
    • saksalainen Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 00:11
      USA jest uzalezniona od popytu na dolary.

Jak myslicie, o co chodziło w wojnie z Irakiem? Bron masowego razenia? Jakby sie w powietrzu rozpłyneła... Rope? A ilez to tej ropy Irak ma? Czy saudyjska ropa Amerykanom nie wystarcza? Irak mogłby w ogole przestac wydobywac rope, i nic by sie nie stało. Ale Irak chciał zrobic cos znacznie gorszego w skutkach: Zaczac sprzedawac rope za Eurony.

Jezeli skonczy sie popyt na dolary, dolar poszybuje w doł, pociagnie za soba budzet federalny, budzety wszystkich stanow i cała amerykanska gospodarke, a ta pociagnie cały swiat - o ile Amerykanie nie zrobia z tego powodu wojny swiatowej.
      • kapelan_rady_nadzorczej Re: Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 00:25
        "Jezeli skonczy sie popyt na dolary, dolar poszybuje w doł,
        pociagnie za soba budzet federalny, budzety wszystkich stanow i cała
        amerykanska gospodarke, a ta pociagnie cały swiat"...a no wlasnie -
        czyli na uniknieciu takiej sytacji powinno zalezec wszystkim krajom -
        i zalezy...i dlatego tego typu pomysly jak narazie sa tylko tym:
        pomyslami i nikt zbyt powaznie ich nie traktuje....dolar kiedys
        pewnie bedzie czyms zastapiony jak waluta rezerwowa, ale po pierwsze
        to bedzie dlugi proces, a po drugie wcale nie musi prowadzic do
        upadku gospodarczego USA - tak samo jak kiedys odejscie od funta
        brytyjskiego jako glownej swiatowej waluty (na rzecz dolara) nie
        doprowadzilo do upadku Wielkiej Brytanii
        • saksalainen Re: Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 00:40
          kapelan_rady_nadzorczej napisał:

> wcale nie musi prowadzic do
          > upadku gospodarczego USA - tak samo jak kiedys odejscie od funta
          > brytyjskiego jako glownej swiatowej waluty (na rzecz dolara) nie
          > doprowadzilo do upadku Wielkiej Brytanii

Nie ma porownania: Funt miał wtedy (jesli dobrze pamietam) pokrycie w złocie, i były to czasy kiedy kraje nie zadłuzały sie tak jak teraz. Funt miał realna wartosc, niezaleznie od tego czy był głowna waluta czy nie. Dzisiejszy dolar oparty jest na zaufaniu w amerykanska gospodarke i popycie na niego (ktory utrzymuje sie głownie dlatego ze ropa jest kupowana za dolary).
          • faolitarna Re: Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 00:57
            Pomyśl chwilę. Skoro ten funt mialby mieć pokrycie w złocie i dolar
            mial pokrycie w złocie to po co zmieniać walutę? Chyba raczej
            zmienialiby walutę bez pokrycia w złocie na mającą pokrycie w złocie,
            na odwrót, albo między dwoma walutami bez pokrycia w złocie.
            • saksalainen Re: Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 01:33
              To nie jest tak ze ktos celowo zmienił. Po prostu amerykanska gospodarka zyskała wieksze znaczenie niz brytyjska, i watuta tez.

Pokrycie w złocie obowiazywało praktycznie wszedzie az do I wojny swiatowej. I w sumie z powodu wojny zostało zniesione, bez tego oszustwa nie dałaby sie finansowac.
              • faolitarna Re: Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 08:13
                No nie do końca.

Idea złotego standardu jest bardzo opłacalna...
                ...jeśli można z niej w dowolnym momencie zrezygnować.

Brytyjczycy mieli zwyczaj wydawać dużo obligacji (szczególnie w
                czasie wojen, które w tak ogromnym państwie były częste), więc trudno
                tu mówić o utrzymaniu wymienialności na złoto. Rynki finansowe
                posługiwały się chętniej obligacjami. (zgodnie z kopernikańską teorią
                pieniądza).
            • nie-tak Re: Amerykanie do tego nie dopuszczą 09.09.09, 07:43
              faolitarna napisał:

> Pomyśl chwilę. Skoro ten funt mialby mieć pokrycie w złocie i dolar
              > mial pokrycie w złocie to po co zmieniać walutę? Chyba raczej
              > zmienialiby walutę bez pokrycia w złocie na mającą pokrycie w złocie,
              > na odwrót, albo między dwoma walutami bez pokrycia w złocie.
              Pokrycie w zlocie, buhaha
              Chyba by była cala hameryczka nim pokryta gdyby dolar miałby pokrycie w zlocie.

-------------------------------------------------------------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka