wiking63 03.10.09, 08:35 Brawo dla Kuby!!! zaczynają właśnie marsz ku liberalizacji polityki gospodarczej i zbliżenia ku kanonom obowiązującym w całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
everettdasherbreed Kolejny dowód, że darmowych obiadów nie ma. 03.10.09, 08:49 Za nalanie zupy do miski płaci się wolnością. Niezbyt opłacalna transakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 ...breed: co to jest wolność dla ciebie? 04.10.09, 22:28 Nie chcę cie trudzić wyjaśnieniem co to jest miska zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Sprostowanie! 08.11.09, 22:08 Od listopada z przydziałów kartkowych wypadły ziemniaki i fasola, o czym część Kubańczyków dowiedziała się w sklepach, próbując wykupić żywność. Innych powiadomiły komitety obrony rewolucji. Odtąd te produkty ludzie będą musieli kupować na wolnym rynku, co najmniej dwukrotnie drożej. Pensje naturalnie nie wzrosły. Przebicie jest 20-to krotne! Czy to w ichnich Peweksach (Cubalse, TRD, Panamericana) czy na tarhach (mercados) ... Dzisiejsza Kuba to tak jak koncowka Jaruzela w koncu lat 80-tych. Jedyna roznica to brak Solidarki ... Odpowiedz Link Zgłoś
cover_w Kubański reżim likwiduje darmowe obiady 03.10.09, 12:45 A co porabia dzielny Fidel ? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Kubański reżim likwiduje darmowe obiady 03.10.09, 13:36 Darmowe obiadki i opiekę mają więźniowie . Komunizm to skazanie każdego na taką "wolność" ... Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 asmall4: no i mamy wzorzec wolności wg ciebie 04.10.09, 22:31 to Stany Zjednoczone z największą ilością wieźniów na 100tys. ludności. Tak trzymać, nie popuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: asmall4: no i mamy wzorzec wolności wg ciebie 07.11.09, 12:51 Po prostu w USA egzekucja prawa jest szybsza i "twardsza" . I nie me to akurat nic wspólnego z komuną ,która wszystkich od 13 roku życia chciała zapędzić do łagrów i fabryk zbrojeniowych ... Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: asmall4: no i mamy wzorzec wolności wg ciebie 07.11.09, 19:00 asmall4 napisał: > Po prostu w USA egzekucja prawa jest szybsza i "twardsza" . > > I nie me to akurat nic wspólnego z komuną ,która wszystkich od 13 roku życia > chciała zapędzić do łagrów i fabryk zbrojeniowych ... No popatrz, za komuny miałem chyba z 13 lat i jakoś mnie nikt do fabryki nie zapędził... Za to kapitalizm zapędza do fabryk sporo dzieci, zwłąszcza w Azji. A co do USA, to nie rozśmieszaj mnie - to zamordystyczna państwo policyjne. Mieszkałem tam parę lat to i się mogłem przypatrzeć. Nie ma to jak sprawiedliwość a'la stany typu dożywocie za wybicie szyby w drzwiach sklepu (zasada three strikes - out). No chyba że masz kasę. Wtedy jak OJ Simpson możesz zarżnąć dwie osoby nożem, zostawić kupę śladó, uciekać w zakrwawionym ubraniu a i tak cię uniewinnią. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: asmall4: no i mamy wzorzec wolności wg ciebie 09.11.09, 15:10 > A co do USA, to nie rozśmieszaj mnie - to zamordystyczna państwo > policyjne. Chiba miales na mysli Kube? Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: asmall4: no i mamy wzorzec wolności wg ciebie 07.11.09, 22:50 drogi Asmallu, kiedy mialem 13 lat , w Polsce byla "komuna". Nie pracowalem w fabryce zbrojeniowej, lecz chodzilem do 6 klasy 8- letniej szkoly podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: asmall4: no i mamy wzorzec wolności wg ciebie 09.11.09, 20:08 Bo u nas była łagodna wersja ,a nie prawdziwy leninizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Kubański reżim likwiduje darmowe obiady-zbrodnia 03.10.09, 15:13 ZBRODNIA! Jak mozna wciskac darmowe obiady. Czlowiek powinien byc wolny. Chce to je, chce to pije,chce to pierdzi. Wolnosc to kapitalizm! Masz ochote pojsc na zupe do Armii Zbawienia to idziesz. Nie masz ochoty? To jak wyzej. Na Kubie rezim jest odpowiedzialny za wiele zbrodni. Przykladowo dzieci musza chodzic do szkoly! MUSZA! Co to jest? Oswiecim? Ludzie musza pracowac! A jak kto ma zyczenie byc na zasilku? Zbrodnia! Kazdy moze za friko isc do doktora! Mnie to cuchnie jakas komunistyczna zbrodnia. Za doktora powinno sie zaplacic. Wtedy jest pewnosc ze bedzie leczyl! Uczniom i studentom daja darmowe podreczniki!? A kto je pisal??? Jakie tresci komuna tam przemyca? Fidel buduje za friko domy Kubanczykom.... Ja mysle ze przed otynkowaniem zakladaja podsluch. Wszyscy pala cygara ! A ,jak wiadomo, palenie szkodzi. Czyli rezim dokonuje masowej zbrodni na wlasnym narodzie. Obalic ten rezim! Takich i podobnych zbrodni dopuszczaja sie na Kubie codziennie.Dziwie sie ze najwieksza demokracja ciagle patrzy na te zbrodnie i nic nie robi. -------- P.S.Tylko idiota napisze ze Kubanczyk zarabia 20 dolcow. Kubanczyk moze wymienic swoj zarobek na 20 dolcow a to zasadnicza roznica. Kilo ryzu, jak dobrze pamietam kosztuje tam z 10 centow.Tylez kawalek gnata. U mnie takich cen w sklepie nie ma. Jak ktos pamieta czasy w przeszlej Polsce. To mysmy tez zarabiali 20 dolcow i kupowalismy maluchy.Kubanczyk za swoje 20 dolcow utrzymuje na chodzie zabytkowe samochody/nie dajcie sie nabrac ze to Amerykanskie i nigdy sie nie psuje/. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Kubański reżim likwiduje darmowe obiady-zbrod 03.10.09, 15:27 2560a napisał: > ZBRODNIA! > Jak mozna wciskac darmowe obiady. Czlowiek powinien byc wolny. Chce > to je, chce to pije,chce to pierdzi. Wolnosc to kapitalizm! Masz > ochote pojsc na zupe do Arm ... itd. Nie podniecaj się tak 2560a, bo ktoś może to wziąć dosłownie. GW biadoląca dotychczas nad bidą i nędzą Kuby pewnie niechcący przyznała teraz, że opieka socjalna państwa jest tam wszechobecna, co zresztą też nie jest zdrowe, tak jak jej brak (np. w Polsce). Niedawno NIE opublikowało ciekawy tekst na temat problemów Kuby: www.nie.com.pl/art20737.htm Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Kubański reżim likwiduje darmowe obiady-zbrod 03.10.09, 17:12 Autor: lubat ..Nie podniecaj się tak 2560a, bo ktoś może to wziąć dosłownie. GW biadoląca dotychczas nad bidą i nędzą Kuby pewnie niechcący .. Ja sie nie podniecam.Jak ktos nie pojmuje ze swiat nie jest ani bialy ani czarny to nie uzdrowie go.GW jest gazeta propagandowa. Podaje strawe bezmozgowcom i oni to trawia i resztki wydalaja. O, na swieta znow jade na Kube.Zastapie sobie teksty pisane rozmowami z Kubanczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Swiat nie jest bialo-czarny 07.11.09, 16:52 Swiat dzieli sie na normalne kraje, kolorowe i czyste, oraz czerwony smietnik, brudny i cuchnacy jak gacie lubata, onuce 2560a i zgnile scierwo lenina w marmurowym szalecie. Na swieta, wszelka menelia jedzie na Kube, kraj tanich dziwek, taniego syfa i krosciatych, zasapanych "turystow" z lewej nogawki. Tylko skad byle lewus wie, kiedy sa swieta? Ktos mu pewnie powiedzial, bo z czytaniem u czerwonych to, tego, no... Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Swiat nie jest bialo-czarny 07.11.09, 19:06 bezportek napisał: > Swiat dzieli sie na normalne kraje, kolorowe i czyste, oraz czerwony > smietnik, brudny i cuchnacy Jaaaasne. Niedaleko czerwonej Kuby masz mlekiem i miodem płynące "normalne" Haiti albo Dominikanę (gdzie w przeciwnieństwie do Kuby nie wyjdziesz bezpiecznie poza hotel pospacerować bo cię skroją > Na swieta, wszelka menelia jedzie na Kube, Nieźle sobie radzi ta menelia, bo dobre wczsy na Kubie do bardzo tanich nie należą. Ale w sumie jakoś sobie biedne prawiczki muszą tłumaczyć że nie jest tak fajnie tam gdzie ich nie stać żeby pojechać. A swoją drogą Kuba w zimie to super sprawa. Byłem dwa lata temu i bardzo polecam. Ciepło, weseli ludzie - super odskocznia z tej naszej smutnej burej zimowej polski pełnej zgorzkniałych nienawidzących wszystkich frustratów. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Swiat nie jest bialo-czarny 08.11.09, 15:16 "Jaaaasne. Niedaleko czerwonej Kuby masz mlekiem i miodem płynące "normalne" Haiti albo Dominikanę (gdzie w przeciwnieństwie do Kuby nie wyjdziesz bezpiecznie poza hotel pospacerować bo cię skroją " Na Haiti nigdy nie byłem ale zupełnie przypadkowo w 2005 r. mieszkałem parę dni w hotelowym pokoju razem z Rosjaninem mieszkającym na stałe w San Domingo. Chociaż w jelcynowskiej Rosji widziałem wiele dziwactw, ale w to, co on nam naopowiadał o Dominikanie i Haiti nie uwierzyliśmy. Dopiero kiedy pokazal swoje zdęjcia z San Domingo i zagadał po hiszpańsku - zaczęliśmy go traktować na poważnie. Ja mu uwierzyłem bo znał takie szczegóły z Rosji 1995 roku (wtedy emigrował), jakie mogły być wiadome tylko naocznemu świadkowi wydażeń. Kilka faktów z jego opowieści: 1. W Dominikanie dziewczynka po pierwszej miesiączce jest wysyłana przez matkę na ulicę zarabiać na życie, bo nikt nie będzie w domu trzymać darmozjada. 2. W San Domingo mieszkać można tylko w elitarnej dzielnicy dla bogatych. Poza nią jest zbyt niebezpiecznie dla białego człowieka. 3. Na Haiti nie ma rządu i parlamentu. Mimo tego że stacjonują tam wojska USA, sytuacja jest jeszcze gorsza niż w Dominikanie. Kiedy zaczęliśmy się z niego zgrywać, to nam przerwał: Zombi? Oczywiście że istnieją! Sam widziałem tam kilku! Osobiście wolę odpoczywać na komunistycznej Kubie. A Panu bezportkowi życzę miłego odpoczynku w kapitalistycznym Haiti Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: Swiat nie jest bialo-czarny 09.11.09, 15:16 Dokladnie tak! Dlatego wlasnie tylu ludzi z Haiti i DR emigruje na Kube ... baaaa, slyszales o tysiacach emigrantow amerykanskich, ktorzy na pontonach dostaja sie codziennie na Kube? Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Swiat nie jest bialo-czarny 09.11.09, 18:03 "slyszales o tysiacach emigrantow... " Ja tam w słuchy nie wierzę, dlatego postaram się to sprawdzić osobiście.. w przyszłym roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 2560a 04.10.09, 00:05 Kazdy moze za friko isc do doktora! ooo to tam lekarze robia za darmo? czy moze panstwo im placi z twoich podatkow? nie ma darmowej sluzby zdrowia tylko placisz za nia w taki sposob zebys nie zajarzyl i dalej cieszył sie wszechobecna "darmocha" oplacana przez swietego mikolaja bo wczele nie z twoivch podatkow z ktorych by cie bylo stac na szpital bez kolejek bez opryskliwych lekarzy patrzacych na ciebie jak na intruza itd Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 zz26: koleś, nie wszędzie udało się tak zdezorga - 04.10.09, 22:37 nizować służbę zdrowia jak w polsce. Notabene rączkami lekarzy. zz26 napisał: > Kazdy moze za friko isc do doktora! > > ooo to tam lekarze robia za darmo? czy moze panstwo im placi z twoich podatkow? > nie ma darmowej sluzby zdrowia tylko placisz za nia w taki sposob zebys nie > zajarzyl i dalej cieszył sie wszechobecna "darmocha" oplacana przez swietego > mikolaja bo wczele nie z twoivch podatkow z ktorych by cie bylo stac na szpital > bez kolejek bez opryskliwych lekarzy patrzacych na ciebie jak na intruza itd Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: 2560a 07.11.09, 19:11 zz26 napisał: > Kazdy moze za friko isc do doktora! > > ooo to tam lekarze robia za darmo? czy moze panstwo im placi z twoich podatkow? > nie ma darmowej sluzby zdrowia tylko placisz za nia w taki sposob zebys nie > zajarzyl i dalej cieszył sie wszechobecna "darmocha" oplacana przez swietego > mikolaja bo wczele nie z twoivch podatkow z ktorych by cie bylo stac na szpital > bez kolejek bez opryskliwych lekarzy patrzacych na ciebie jak na intruza itd Patrz, a przez miedzę w takich USA służba zdrowia prywatna, ludziska nieobciążeni na nią podatkami i kurcze paredziesiąt milionó obywateli tego najpotężniejszego i jednaego z najbogatszych krajów na świecie jest pozbawionych opieki medycznej i drży z obawy przed chorobą bo oznacza ona śmierć/kalectwo albo ruinę finansową. A na prywatne ubezpieczenie ich nie stać. I mimo najwyższych na świecie wydatkó na służbę zdrowia dostępność opieki zdrowotnej w USA jest mniejsza niż na komunistycznej Kubie. Paradoks co? Rzecz jasna myślący czlowiek zauważy, ze w systemie prywatnej opieki zdrowotnej do jej i tak niemałych kosztów musi jeszcze dojść marża zysku firm medycznych i ubezpieczeniowych. Co jeszcze bardziej winduje koszty. Tylko to raczej kwestia nei do ogarnięcia dla przeciętnego polskiego jaskiniowego neoliberała o horyzontach ekonomicznych kończących sie na ważywniaku... Odpowiedz Link Zgłoś
1pik Reżim, który zapewniał darmowe obiady był cudownym 03.10.09, 20:09 reżimem. Czemu dowiadujemy się o tym po likwidacji tego cudu? Może dowiemy się o cudownej demokracji i dobrobycie w sąsiednim Haiti? Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 wiking23: oczywiście dla ciebie standardem jest 04.10.09, 22:26 taka "neoliberalna" polityka jak w gdzie?? No wyksztuś robaczku neoliberalny szkoły balcerka! Tzn zapewne SGH, bo tam takie tuzy kształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 czyli ida w slady cywilizacji zachodniej 04.10.09, 23:06 tu darmowych obiadow nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej4 Stasiński zauważył 06.10.09, 17:13 No proszę, Stasiński zauważył, że "komunistyczny reżim" od pół wieku bezpłatnie żywił ludzi, w odróżnieniu od swego proamerykańskiego poprzednika Batisty, który ludzi tylko głodził, torturował, mordował i gnębił politycznie a z kraju zrobił dom publiczny dla amerykańskiej mafii. Jeszcze jak autor kiedyś zauważy, że Kuba to jedno z niewielu na świecie a jedyne w tej części świata państwo, gdzie dzieci nie śpią na ulicy, bo po prostu nie ma tam bezdomności, że pomimo wieloletniej blokady gospodarczej ze strony USA, jest tam jedna z najlepszych służb zdrowia na świecie a system edukacyjny jest do pozazdroszczenia nawet przez mieszkańców Skandynawii, że koszt, jaki Kuba płaci za to, że się wyzwoliła spod dyktatury jankeskiego imperializmu to embargo, oczernianie rządu, kłamstwa o rzekomym braku demokracji i ciągła terrorystyczna presja ze strony Zachodu i że alternatywą dla obecnego systemu jest Haiti lub Republika Dominikana a nie, jak sadzą niektórzy filistrzy - Belgia czy Szwecja - to może ułoży nam się inny obraz Kuby, niż ten serwowany przez "dziennikarzy" pokroju autora tego steku propagandowego pustosłowia. Zachęcam do odwiedzenia strony Cuba Solidarity Campaign, żeby się dowiedzieć więcej na temat Kuby - prawdy a nie skrajnie prawicowej propagandy pana Stasińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Stasiński zauważył 07.11.09, 10:44 Rzygać się chce, jak się czyta takie wypociny. Dzieci dorwały się do klawiatur i piszą bzdury korzystając ze wspomagania wydziału propagandy FSB w postaci tow. Lubata (a gdzie się podziała tow. Eva-15? Na wczasach w Soczi?). Zapytajcie rodziców, jak świetnie im się żyło pod rządami podobnego reżimu w PRL. Jeśli sami nie korzystali ze sklepów za żółtymi firankami (pewnie nawet nie wiecie, co to było), to pewnie ich wspomnienia nie będą takie różowe. I na koniec proponuję eksperyment: spróbujcie pomyśleć (wiem, że nie jesteście przyzwyczajeni, ale tym niemniej zachęcam, to naprawdę nie boli). Jeżeli na Kubie jest tak świetnie i wspaniale, a w USA tak źle, to dlaczego tysiące ludzi ryzykuje życiem próbując się dostać na różnych tratwach z Kuby na Florydę, a w przeciwnym kierunku jakoś nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Stasiński zauważył 07.11.09, 19:25 jorn napisał: > Rzygać się chce, jak się czyta takie wypociny. Dzieci dorwały się do klawiatur > i piszą bzdury korzystając ze wspomagania wydziału propagandy FSB tobie jak jasiowi z d... się wszystko kojarzy? Nie zauważyłeś matołku że nie ma już socjalistycznego ZSRR popierającego socjalistyczną Kubę? W Rosji balwanku kapitalizm jest i to komuniści są w opozycji (prześladowanej okrutnie zdaniem naszej polskiej propagandy). Jakby Fidel działał w ROsji to by go FSB na przesłuchania wzywało :) A co do Kuby a też i PRL to nie piernicz mi opowieści dziwnej treści jak to strasznie było/jest bo tak się składa że "w przestrzeni" byłem i na Kubie a "w czasie" byłem w PRL bo niestety tak młody juz nie jestem by go nie pamiętać. I opowiastki o żelaznym wilku i żółtych firankach sobie daruj. Rodzina mocno solidarusza była (przeszło wszystkim jak zobaczyli co solidaruchy robią jak sie dorwali do koryta) i w zawodach mało wtedy korzystnych więc zero przywilejów czy deputatów. A i tak się nieźle żyło bo starczyo byc obrotnym i można było dorobić a o podstawową pensję/pracę/mieszkanie się nikt nie martwił. Mnie osobiście zmiana pasowała, bo mój zawód jest teraz bardzo w cenie i w PRL w życiu nie miałbym tyle ile mam. Poza tym bawi mnie że najbardziej po doopie na przemianach dostali solidaruchowaci robole któzy najwięcej z PRL korzystali a najbardziej chcieli go wywrócić. Ale dobrze wiem że nie ma czarno-białych obrazków. A dla ubogiej socjalistycznej Kuby realnym porównaniem nie jest należąca do wielkich USA Floryda tylko podobne zasobami i możliwościami kapitalistyczne Haiti czy Dominikana? Byłeś? Widziałeś? No to wiesz że jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 mam 2 pytanka kajtusiu 07.11.09, 22:19 czy chcesz aby w Polsce było tak jak na Kubie??? dlaczego ciągle piszesz o Haiti, a nie o Kostaryce, Barbados, Arubie ie albo Jamajce??? Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: mam 2 pytanka kajtusiu 07.11.09, 23:02 dla Kuby mozliwym wariantem po upadku castryzmu bylaba haitanska bieda, a nie dobrobyt Florydy.. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: mam 2 pytanka kajtusiu 08.11.09, 10:00 nie odpowiedziałeś kajtusiu na oba pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda odpowiadam pisiaczku 08.11.09, 13:08 des4 napisał: > czy chcesz aby w Polsce było tak jak na Kubie??? Tzn. jak? Słońce, plaże uśmiechnięci wysportowani piękni ludzie zamiast deszczu, i smutnych jojczących brzydkich i źle ubranych rodaków? Pewnie że chcę :) A jeśli chodzi o ustrój, to osobiście nie paliłbym się do zmiany, bo mam obecnie bardzo dobrą sytuację, tylko że niewielki procent Polaków ma podobnie dobrą. Jakbym zarabiał średnią krajową to kto wie, czy Kubański system nie wydawałby mi się lepszy. > dlaczego ciągle piszesz o Haiti, a nie o Kostaryce, Barbados, Arubie > ie albo Jamajce??? Bo Haiti to dobry przykład jako ze jest w miarę znane rodakom z mediów (zwłaszcza parę lat temu jak wuj sam gwizdnął i wysłaliśmy tam wojsko na jego rozkaz) więc mogą sobie wyrobić porównanie. Barbados/Aruba to słabe porównanie bo to małe wyspy - to tak jakby porównywaćć Polskę z Luksemburgiem i wnioskowac o systemach. Prędzej już możan porównywać z Kostaryką czy Jamajką - w obu bieda piszczy maksymalnie (jeśli chodzi o Kostarykę opieram się na tym co czytałem, Jamajkę widziałem, pięknie ale biednie) no i wyjdzie że przeciętenmu obywatelowi może być lepiej na Kubie. A Jamajka i Kostaryka nie były przez pół wieku prześladowane i obłożone embargiem przez najsilniejszy kraj na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
porque kauzypedra 08.11.09, 16:08 kauzyperda napisał: >Prędzej już możan porównywać z Kostaryką czy Jamajką - w obu bieda > piszczy maksymalnie (jeśli chodzi o Kostarykę opieram się na tym co > czytałem, We wszystkim opierasz sie na tym co czytals:D. Z tego co wypisujesz wyraznie widac, ze nigdy nie byles na Kubie,Karaibach a tym bardziej w USA. Snij dalej...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: kauzypedra 08.11.09, 17:28 porque napisała: > kauzyperda napisał: > > > >Prędzej już możan porównywać z Kostaryką czy Jamajką - w obu bieda > > piszczy maksymalnie (jeśli chodzi o Kostarykę opieram się na tym co > > czytałem, > > We wszystkim opierasz sie na tym co czytals:D. Z tego co wypisujesz wyraznie > widac, ze nigdy nie byles na Kubie,Karaibach a tym bardziej w USA. Snij dalej.. > .:)) buahaha, to trafiłeś kulą w płot. Piszę wyraźnie o kostaryce - że tylko czytałem i faktycznie nie byłem. W USA prosiaczku mieszkałem ponad dwa lata (skończyłem tam szkołę średnią). Kubę i Jamajkę odwiedzałem turystycznie, ale sporo je zjeździłem więc pogląd mam wyrobiony. Pocieszaj się dalej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: kauzypedra 08.11.09, 17:45 kauzyperda napisał: > W USA prosiaczku mieszkałem ponad dwa lata > (skończyłem tam szkołę średnią). Z dyrdymalow jakie wypisujesz o USA wynika, ze nadal jestes analfabeta i nie byles w USA ani jednej godziny:) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: kauzypedra 08.11.09, 18:39 no to kajtusiu, kolejne proste pytanko, co charakterystycznego rzuca się w oczy na każdym z lotnisk na Jamajce - Norman Manley, Rio Ochos, Montego Bay, Morant Bay??? I na jakim lądują czartery turystyczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: odpowiadam pisiaczku 08.11.09, 18:34 kauzyperda napisał: > des4 napisał: > > > czy chcesz aby w Polsce było tak jak na Kubie??? > > Tzn. jak? Słońce, plaże uśmiechnięci wysportowani piękni ludzie > zamiast deszczu, i smutnych jojczących brzydkich i źle ubranych > rodaków? Pewnie że chcę :) rozumiem, Kuba składa się ze slonecznych plaż zaludnionych klonami rodem ze Słonecznego Patrolu... ale czyja to wina, że jesteś brzydki i źl eubrany??? > > A jeśli chodzi o ustrój, to osobiście nie paliłbym się do zmiany, bo > mam obecnie bardzo dobrą sytuację, jak każdy na forum, hehe... tylko że niewielki procent > Polaków ma podobnie dobrą. Jakbym zarabiał średnią krajową to kto > wie, czy Kubański system nie wydawałby mi się lepszy. jak każdy na forum masz co najmniej 3 średnie.... > > > > dlaczego ciągle piszesz o Haiti, a nie o Kostaryce, Barbados, > Arubie > > ie albo Jamajce??? > > Bo Haiti to dobry przykład jako ze jest w miarę znane rodakom z > mediów (zwłaszcza parę lat temu jak wuj sam gwizdnął gwizdnął??? konkreciki proszę... i wysłaliśmy > tam wojsko na jego rozkaz) więc mogą sobie wyrobić porównanie. > > Barbados/Aruba to słabe porównanie bo to małe wyspy - to tak jakby > porównywaćć Polskę z Luksemburgiem i wnioskowac o systemach. > > Prędzej już możan porównywać z Kostaryką czy Jamajką - w obu bieda > piszczy maksymalnie (jeśli chodzi o Kostarykę opieram się na tym co dziękuję, o to mi chodziło, przyznałeś że kubański zamordyzm nie rozwiązal problemu biedy... > czytałem, Jamajkę widziałem, pięknie ale biednie) no i wyjdzie że > przeciętenmu obywatelowi może być lepiej na Kubie. nie widziałeś Jamajki.... A Jamajka i > Kostaryka nie były przez pół wieku prześladowane i obłożone > embargiem przez najsilniejszy kraj na świecie. > Urban też twierdził swego czasu, że nasze kurczaki i inne problemy wynikają z wiadfomego embarga... to mi wystarczy towarzyszu... Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Stasiński zauważył 08.11.09, 23:06 Jeżeli rzeczywiście pamiętasz te czasy i mimo wszystko te bzdury wypisujesz, to diagnoza może być tylko jedna: jesteś nieuleczalnym idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Viva (otra) Cuba Libre! 09.11.09, 15:23 Mnie osobiście zmiana pasowała, bo mój zawód jest teraz bardzo w cenie i w PRL w życiu nie miałbym tyle ile mam. Moja ciotka byla kiedys kierowniczkom w miensnym ... do dzis za komunom poplakuje :) Poza tym bawi mnie że najbardziej po doopie na przemianach dostali solidaruchowaci robole któzy najwięcej z PRL korzystali a najbardziej chcieli go wywrócić. Ten chlopek-roztropek co "przez plot skakal" to nawet sobie dzisiaj chwali :) Odpowiedz Link Zgłoś