rita.1 04.10.09, 10:53 Kiedyś "bezinteresownie" donosili do SB, teraz do ZUS i skarbówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r A kto skontroluje ZUS? 04.10.09, 11:18 "A lekarze orzecznicy skontrolowali przez ten czas 42 tys. osób. Wydano 5,6 tys. zaświadczeń korygujących, a suma wstrzymanych zasiłków to 1,1 mln zł." ******************************* Tyle, ile marmur w kiblach któregoś z oddziałów ZUS. Nie pochwalam lewych zwolnień, ale z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że polski system ubezpieczeniowy w istotny sposób degeneruje polską gospodarkę, a lewizna jest jednym z efektów degeneracji. Przy okazji: to kolejny artykuł próbujący bronić ZUS. Rzetelne dziennikarstwo wymaga przedstawienia przypadków, kiedy to ZUS oszwabił i zostawił na lodzie ubezpieczonych. A jest tego sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Lekarz lekarza kryje. To jest taka sama korporacja 06.10.09, 09:15 jak prawnikow. I lubia w swoich oczach uchodzic za "dobrych" najczesciej czyims kosztem oczywiscie. Znajduja na kazde wydane falszywe zwolnienie naszym, platnikow ZUS-u kosztem, tysiace usprawiedliwien. Skoro nasze sadownictwo (mafia wymiaru sprawiedliwosci) bez mrugniecia okiem od dziesiecioleci akceptuje falszywe zwolnienia lekarskie co prowadzi niejednokrtnie do przedawnienia trudno sie dziwic ze ZUS nie potrafi sobie z tym poradzic. Re: A kto skontroluje ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Lekarz lekarza kryje. To jest taka sama korpo 06.10.09, 09:58 Jak to ktoś kiedyś powiedział: "Jest taki kraj, gdzie każdy patrzy jakby tu wydymać każdego innego". Odpowiedz Link Zgłoś
legoo Re: Lekarz lekarza kryje. To jest taka sama korpo 06.10.09, 14:27 Nie bądź głupi, nie płać zus haraczu: zus.pox.pl/bezskladek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
suga3 Kontrol pilnie potrzebna 04.10.09, 11:58 ludzie wyludzaja renty i zasilki, bo wiedza ze jak przyjdzie do placenia emerytury to dostana ochlapy albo beda mogli sobie wziac kawalek marmurowego kibla na pamiatke... ZUS jest traktowany w PL jako kasa zapomogowo pozyczkowa dla budzetu, wiec dlaczego nie dla obywateli? obciazenie przez ZUS i fiskusa w Polsce to jakies 50% zarobkow brutto w niektorych przypadkach, pokazcie mi gdzie tak jest na swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 11:24 A nie pomyślałeś, że emerytury są niskie, bo nawet 3/4 rent w kraju jest wyłudzonych? Przecież ten zdrowy leń, który wyłudza rentę robi to kosztem TWOJEJ emerytury! W Polsce jest obecnie więcej rencistów, niż inwalidów po II wojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
zaratoostra Kontrol pilnie potrzebna 04.10.09, 17:59 Rozwiazanie proste jak w USA: nie mam zwolnienia, dni chorobowe traktowane sa tak samo jak wakacje. I biore kiedy czuje sie chory ale ubywa mi z wakacji. A jak choroba na dluzej to od tego sie ubezpieczam prywatnie (i nie przymusowo). Prywatnego ubezpieczyciela nie tak latwo oszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Kontrol pilnie potrzebna!!!!!!??????? 04.10.09, 19:43 Ta kontrola;Tej kontroli;NIE ten kontrol i tego kontrola!Ny pysaty ny czytaty.Korrekta do Erraty i Errata do korrekty.Sralis mazgalis! Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Kontrol pilnie potrzebna!!!!!!??????? 05.10.09, 13:00 bogdan331 napisał: > Ta kontrola;Tej kontroli;NIE ten kontrol i tego kontrola!Ny pysaty ny czytaty.K > orrekta do Erraty i Errata do korrekty.Sralis mazgalis! > Sądze,że to był cytat niepiśmiennego donosiciela do ZUS,a nie dziennikarza.,bo wystarczy poczytać te donosy,aby taki wniosek wysnuć. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Kontrol pilnie potrzebna!!!!!!??????? 05.10.09, 13:34 > Ta kontrola;Tej kontroli Przecież to świadomie zastosowany środek stylistyczny. Pospólstwo na kontrolę zawsze mówiło kontrol. Zresztą kiedyś Kuba Sienkiewicz w piosence "Koniec" zastosował ten sam chwyt: Jak kontrol w tramwajach.... Nihil novi. Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Kontrol pilnie potrzebna!!!!!!??????? 06.10.09, 09:59 kicior99 napisał: > > Ta kontrola;Tej kontroli > > Przecież to świadomie zastosowany środek stylistyczny. Zgadza się. Pamiętam film polski o wieczorowej szkole dla dorosłych (niestety tytułu nie pamiętam), z dialogiem nauczycielki ze słuchaczem (w tej roli niezapomniany Józef Nowak): Nauczycielka: Mamy tu zdanie "Do tramwaju weszła kontrol.". Czy to zdanie jest poprawne? Słuchacz: Nooo... Nie jest. Nauczycielka: A jak powinno ono poprawnie brzmieć? Słuchacz: Poprawnie? "Do tramwaju wszedł kontrol." :) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Kontrol pilnie potrzebna!!!!!!??????? 06.10.09, 13:43 Ciekawe, że tego akurat się czepiasz, ale że zakład widzi precedens zamiast procederu, to już ci umknęło... Językoznawca z ciebie jak z koziej dupy trąba. Odpowiedz Link Zgłoś
librek Kontrol pilnie potrzebna 04.10.09, 20:17 Polacy kombinowanie i narzekanie mają we krwi. Wykrycie lewego zwolnienia powinno być traktowane jak oszustwo bądż wyłudzenie. Pozbawienie nienależnego świadczenia nie jest żadną karą. To tak, jakby złodziejowi kazać zwrócić ukradziony towar i puścić wolno. Może kara w wysokości pięciokrotności wyłudzonego zasiłku dla "chorego" i lekarza zahamowałaby ten proceder ? Odpowiedz Link Zgłoś
sizon Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 08:50 zgadzam się z Tobą w pełnej rozciągłości, faktycznie Polacy bardzo kombinują, tylko nie zapomnij, że w ZUSie też pracują nasi rodacy, na Wiejskiej również. To oni pokazują nam drogę... "Z jaką prędkością Pan jechał?" "Z dozwoloną plus"... Odpowiedz Link Zgłoś
joetf Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:09 Wystarcza kary wiezienia + zakaz wykonywania zawodu dla lekarzy, i problem rozwiaze sie na dobre, bo nikt nie bedzie mial odwagi wystawic dluzszego zwolnienia bez porzadnych badan diagnostycznych (a nie zrobili jeszcze tomografow, co moga przyjmowac koperty:P:P:P) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 13:46 Też mi sie to w oczy rzuciło, że o karach dla lekarzy pani z ZUS wypowiadała się niechętnie i krótko, a pan redaktor taktownie nie naciskał... Wydaje mi się, że tam, gdzie ktoś bierze lewe L4 jest tez ten, kto je daje? Czy moze się mylę...? Ale jak zwykle winna jest tylko jedna strona. Odpowiedz Link Zgłoś
psychopatolog Re: Gazet Wyborcz pilnie potrzebna 05.10.09, 11:36 Tytuł jest cytatem z listu. Mówią tak oldskulowcy z postpeerelowskich fabryk: "na zakład wpadła kontrol". Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Re: Gazet Wyborcz pilnie potrzebna 06.10.09, 08:51 > Co to jest „kontrol”? Był taki węgierski film. Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Gazet Wyborcz pilnie potrzebna 06.10.09, 10:00 dexterek011 napisał: > > > Co to jest „kontrol”? > > Był taki węgierski film. Dokładnie to był film "Kontrolerzy". Odpowiedz Link Zgłoś
astrowiktor Re: Gazet Wyborcz pilnie potrzebna 06.10.09, 15:47 Węgierski to "Kontroll" przez dwa "l". (Ciekawe, czy kontrolerzy ZUS też noszą opaski na rękawach? - z literką "z", jak "Zorro"). Jest jeszcze "Control" przez "c" o Ianie Curtisie. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Kontrol pilnie potrzebna 04.10.09, 22:26 Artykuł dotyczy chyba tylko sfery budżetowej.Firmy prywatne raczej tego problemu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 14:35 problem też dotyczy firm prywatnych np. w przypadku groźby zwolnień , czasem i 2/3 załogi potrafi iść na zwolnienia lekarskie poza tym bardzo częste jest życie 2 miesiące pracy, 6 miesięcy zwolnienia, czasem swiadczenie rehabilitacyjne, 6 miesięcy zasiłku dla bezrobotnych, a potem szukania następnego jelenia , który takiego pracownika zatrudni tylko problemem staje się brak uprawnień rentowych i emerytalnych tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak ludzie ze zwolnieniami lekarskimi 05.10.09, 03:59 powinni byc zwalniani z pracy bo zaden z nich uzytek. Odpowiedz Link Zgłoś
jokanda102 cale rzesze jak widac zlodziejstwo maja we krwi 05.10.09, 11:01 i pozniej mozna sie dziwic, ze politycy sa tak beznadziejni - a jacy maja byc, skoro ich wyborcy sa nie lepsi... dziwne tez, ze narod tak jest przywiazany do tradycji katolickiej - czyzby przykazanie 'nie kradnij' nie nalezalo do dekalogu??? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: cale rzesze jak widac zlodziejstwo maja we kr 05.10.09, 13:36 W Wielkiej Brytanii tego typu donosicielstwo jest powszechne, a nawet w mediach można spotkać reklamy społeczne zachęcające do informowania o benefit fraud. Biorąc pod uwagę, że to jest okradanie mnie z moich podatków - jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
bolko_49 Re: Kontrol pilnie potrzebna 05.10.09, 17:57 to nie jest "donoszenie". Donoszenie to bezinteresowne kablowanie, a w tym przypadku, gdy ktoś sobie "choruje" na zawołanie, to okrada mnie, Ciebie i wszystkich którzy płacą składki ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 08:51 bolko_49 napisał: > to nie jest "donoszenie". Donoszenie to bezinteresowne kablowanie, a w tym > przypadku, gdy ktoś sobie "choruje" na zawołanie, to okrada mnie, Ciebie i > wszystkich którzy płacą składki ZUS Chyba też jesteś chory.Kto Cię okrada?Kto okrada mnie-chyba,że ZUS. Największym złodziejem to jest ZUS i rząd,nakazując płacić mi haracz.Myślisz człowieku,że płacisz na swoją starość?A doczekasz? Znałem wielu,co liczyło,ile to będą mieć emerytury.Nie doczekali upragnionej emerytury.Co z ich pieniędzmi pobieranych przez ZUZ? Nic,przepadły jak kamień w wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 09:32 Nie trzeba być geniuszem, żeby zrozumieć, że jeżeli ktoś wcina zupę ze wspólnego kotła, to dla innych zostaje mniej. Niestety, dla niektórych pojęcia abstrakcyjne, jak państwo, wspólnota, ba - nawet gmina są zbyt złożone aby je pojąć. Jest tylko JA (ew. ON, szwagier), i ONI. Oni to państwo, urząd, ZUS, banki, TPSA, TVP itd. itp. ONI to taka jedna wielka magma. ONI trzymają się razem, żeby MNIE i szwagra oszwabić. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 13:49 Nie jak kamień w wodę, tylko jak renty wieloletnie dla zdrowych ludzi, dorabiających na boku nierzadko ciężką fizyczną pracą, albo jak zasiłki chorobowe dla panienek, które jak tylko zobaczyły na teście dwie kreseczki to idą na osiem miesiecy na chorobowe 100% płatne, bo przecież w ciąży nie można się przemęczać i 8 godzin za biureczkiem siedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
grastep00 Kontrol pilnie potrzebna 05.10.09, 18:37 Szanowny Panie Redaktorze.Jeżeli nawet w anonimie ktoś użył wyrazu KONTROL ,pan nie powinien przytaczać go doslownie.Jeżeli zastosował Pan ten zabieg trzeba było wyjaśnić sens błędnego zapisu dokonanego przez Pana.I wilk byłby syty wtedy i owca.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:28 Chyba oszalałeś? To nie jest przedszkole ani lekcja języka polskiego w podstawówce. Masz własny rozum, zapewne bagaż doświadczeń i powinieneś rozumieć dlaczego ten wyraz został użyty właśnie w tej formie. Póki co jeszcze część społeczeństwa nie zidiociała do reszty (mam nadzieję, że spora!) i nie tylko umie wysłowić się w swoim języku, ale też ten język rozumie i czuje na tyle, by nie tłumaczyć mu rzeczy elementarnych. Reszta niech się uczy, ale w szkołach. > Szanowny Panie Redaktorze.Jeżeli nawet w anonimie ktoś użył wyrazu KONTROL > ,pan nie powinien przytaczać go doslownie.Jeżeli zastosował Pan ten zabieg > trzeba było wyjaśnić sens błędnego zapisu dokonanego przez Pana.I wilk byłby > syty wtedy i owca.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 12:14 jakoś większość czytelników rozumie to bez dodatkowych wyjaśnień.. może czytaj więcej, to bardziej oswoisz się ze środkami stylistycznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 08:25 zanim coś napiszesz - pomyśl! Odpowiedz Link Zgłoś
mario-z Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 08:47 Zawiadamiam ZUS, że mój mąż Bogusław podczas pobierania zasiłku chorobowego z ZUS--u wykonuje na czarno inną pracę. SUKA Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:01 A doczytałeś jej motywację do napisania tego? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:13 > Zawiadamiam ZUS, że mój mąż Bogusław podczas pobierania zasiłku chorobowego > z ZUS--u wykonuje na czarno inną pracę. > SUKA No, skoro ona to suka, to na niego - złodzieja, okradającego własne dzieci - określenia chyba braknie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Winny jest system i ludzie, jak zwykle 06.10.09, 08:52 za kilka lat przyjdzie kres możliwości wypłacalności państwa i nastąpi wielki krach. nagle spadną pensje budżetówki, emerytury i renty. a co zrobią Polacy? wyjdą na ulice protestować, że państwo nie daje. dzisiejsi 30-kowie powinni sobie wypracować 10-15 lat emerytury w jakimś starym kraju UE i zbierać minimum 500-800zł miesięcznie na prywatnym koncie emerytalnym. zapomnijcie, że za 30 lat będziecie mięli więcej niż 20% z ZUS i OFE w porównaniu do pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
snow Złodziejska... 06.10.09, 08:59 mentalność ludzi w tym kraju. Wieczne kombinowanie jak tu oszukać, wyłudzić, pożyczyć i nie oddać, itp. To musi wymrzeć ze dwa pokolenia żeby było lepiej. Nie pomogą na to żadne przepisy i ustawy, dopóki ludzie nie zmienią sposobu myślenia i postępowania. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 09:02 to będąc na zwolnieniu nie mogę wyjść z domu? a jak to się ma np.do depresji Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:30 Czy masz siedzieć w domu, czy nie, zależy od jednostki chorobowej, to chyba proste? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 23:38 megi1973 napisała: > to będąc na zwolnieniu nie mogę wyjść z domu? a jak to się ma np.do > depresji !!! -Prawdziwą depresję to będziesz miała jak Ci ZUS wyliczy emeryturę ,po odliczeniu chorobowego który nie jest okresem składkowym! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowe_kontko Oszukiwanie ZUSu jest "be", ale ZUSowi wolno 06.10.09, 09:08 Wiecie zapewne drodzy płatnicy, że jeśli zalegacie z opłatami, to ZUS pobierze je z Waszych pensji (do 50% wynagrodzenia) i doliczy do tego odsetki. Oczywiście ZUS to nie bank - tu nie ma możliwości negocjacji. Jeśli jednak uda się Wam po jakimś czasie udowodnić, że tak naprawdę wcale ZUSowi nie zalegaliście, to oczywiście odda Wam pieniądze. Elegancko, wprost na konto. ALE POBRANE ODSETKI ZATRZYMA. Nie zapłaci też odsetek od pobranych pieniędzy. Dostaniecie po prostu zwrot niesłusznie pobranych składek. A wszelkie koszty z tym związane i tak Wy zapłacicie. Skąd to wiem? Bo dokładnie coś takiego mnie spotkało. Zanim załatwiłem różne papierzyska w Urzędzie Skarbowym i w samym ZUSie (sami nie wiedzą co mają w papierach) - zdążyli mi pobrać prawie 15 tys. A oddali - 12 tys. 3 tys. pln to były odsetki od rzekomej zaległości (bardzo starej, sprzed ca. 5-6 lat). A tutaj złodziej się skarży, że go okradają. To po prostu śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
aietes kiedyś się walczyło z komuną, teraz się okrada 06.10.09, 09:17 innych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Między donosem a doniesieniem 06.10.09, 09:29 W naszym kraju donos kojarzy się jednoznacznie i jest to skojarzenie mocno negatywne. W większości cytowanych donosów można się dopatrzyć zwykłej zawiści. Niemniej jednak jest żona - już nie anonimowa, która po prostu walczy o swoje (alimenty), są pracownice sklepu, które czują się wydymane przez "koleżankę". Wreszcie - odpowiedzmy sobie na pytanie: co zrobisz, jeśli zobaczysz jak ktoś kradnie, np. wyjmuje radio z cudzego samochodu? Czy nie czujesz wtedy MORALNEGO OBOWIĄZKU, by przeciwdziałać złu? Zawiadomić policji, właściciela? A czym jest oszukiwanie ZUS? Oczywiście kradzież ma różne odcienie (tak!), czym innym jest skrojenie portfela w autobusie, a czym innym wyniesienie długopisu z pracy. Pytanie gdzie w tej "palecie" umieszczamy lewe zwolnienia, no i pytanie o kontekst zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif kradzież to złodziejstwo 06.10.09, 09:38 i wyniesienie długopisu z pracy - to też kradzież Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Truzim to banał 06.10.09, 10:46 sportif napisał: > i wyniesienie długopisu z pracy - to też kradzież Po pierwsze: kradzież kradzieży nierówna, chociażby widać to w przepisach. Po drugie - nie dajmy się zwariować! Wynoszę długopis z pracy, a potem smaruję tym długopisem notatki DO PRACY. Za czas poświęcony na pracę w domu nie dostaję ekstra kasy, a wierz mi - jest ona wyżej wyceniana od stada długopisów ;-) A z telefonu służbowego dzwonię prywatnie. Albo w czasie służbowej rozmowy ze znajomym pogadam również na tematy prywatne. A będąc chorym odbieram pocztę i załatwiam pilne sprawy. O właśnie! Grałem na laptopie w sapera. Prywatnie... ;-))) Jeszcze raz powtórzę: NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ. Są sprawy, gdzie złodziejstwo jest oczywiste, a są też drobiazgi i sprawy nie do końca jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Między donosem a doniesieniem 06.10.09, 14:51 mała róznica samochód ma sąsiad, a przecież zus zawsze będzie miał pieniądze przynajmniej do dnia, w którym politycy zgodzą się na obniżenie emerytur i rent projekt ustawy jest gotowy od 2002 roku Odpowiedz Link Zgłoś
3-kuleczka Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 09:36 a ja się pytam KTO wystawia te zwolnienia? Lekarze, prawda? wydaje im sie ze jak liznęli medycyny to mogą siedziec nic nie robić i czekac na łapóweczki. To ich trzeba kontrolować i eliminowac z zawodu! Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Gdyby zabrać wszystkie lewe renty ... 06.10.09, 09:37 Ciekawe jak by wpłynęło na gospodarkę gdyby zabrać wszystkie lewe renty, zasiłki, wcześniejsze emerytury, krus, itp. itd. ? W zusie stanowisko lekarza orzecznik powinno się nazywać lekarz łapownik ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
3-kuleczka Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 09:40 co za porównanie kurzy móżdżku, jak masz ochotę to utrzymuj takich cwaniaczków i pasozytów, pewnie nie pracujesz albo nalezysz do takich własnie co biorą od innych, idż więc podyskutuj gdzie indziej, tu za wysoki poziom dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:03 trzeba komunizmu zęby zrobić PORZĄDEK W NASZYM KRAJU!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:18 > Kiedyś "bezinteresownie" donosili do SB, teraz do ZUS i skarbówki. Uważasz, że źle robią? Przez takie myślenie ten kraj jest właśnie rajem dla cwaniaków i oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:25 Dobrze mówisz, to że ZUS jest do bani, nie znaczy ze sąsiad może żyć za nasze. Kiepsko się czuję że świadomością że sąsiadka od zawsze żyje za nasze składki emerytalne. Kiedyś mi się rozpłakała że chcą jej rentę zabrać a przecież ona nigdy nie pracowała i to jest niemoralne bo co ona teraz.... Poza tym to bardzo pobożna, uczciwa, serdeczna i dobra kobieta. Ale złodziejka i to permanentna a ja nie donosząc na nią jestem współwinna tak po prawdzie, no i frajerka w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś