karw123 Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 10:36 Z ZUS jest tylko jeden problem. Ma totalnie w dupie kasę, którą administruje. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A dziwicie się, że renty i emerytury są niskie 06.10.09, 11:22 Jak mają być wysokie, skoro banda cwaniaków was okrada? Nie rozumiecie bałwany, że sąsiad wyłudzający rentę okrada WAS? Kosztem waszej emerytury on dostaje te pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Re: A dziwicie się, że renty i emerytury są niski 06.10.09, 12:51 wielki_czarownik napisał: > Jak mają być wysokie, skoro banda cwaniaków was okrada? Nie rozumiecie bałwany, > że sąsiad wyłudzający rentę okrada WAS? Kosztem waszej emerytury on dostaje te > pieniądze! Dokładnie na pensje pracowników i marmury to im zawsze wystarczy ale polecą po emerytach. To tak jak z ustawianymi dzwonami samochodowymi okrada się uczciwie płacących składkę a nie prezesa firmy ubezpieczeniowej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Głupoty gadasz 06.10.09, 18:07 Pokazywano jak się kształtują wydatki ZUS. Okazuje się, że na te wszystkie marmury, limuzyny itp. idą grosze. Grosze z punktu widzenia całości. Coś ok. 1% wszystkich posiadanych środków ZUS przeznacza na siebie. Reszta idzie na beneficjentów. Tak więc nawet jeśli urzędnicy ZUS zaczną pracować za darmo, to średnia renta czy emerytura wzrośnie o jakieś 10-12 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq KTO to powiedział? 06.10.09, 12:10 "Jeśli przedsiębiorca składa mi miesięczną deklarację, z której wynika, że wystawiał rachunki, podpisywał umowy w dniach, w których przebywał na zwolnieniu lekarskim, to mu to zwolnienie zakwestionuję." Szanowny Panie Autorze, KTO to powiedział? Przez 2 lata byłem przedsiębiorcą, prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą. Co miesiac składałem deklaracje ZUS-DRA z powpisywanymi kwotami ubezpieczeń a czasem zasiłków, jakie mi się należały za L4. NIGDY zusowi nie chwaliłem się jakie rachunki/faktury wystawiłem, NIGDY nie pokazałem im żadnej umowy BO TO NIE ICH BIZNES. Zus nie ma wglądu w dokumentację przedsiębiorstwa, zus TYLKO zbiera haracz w postaci składek, których to wysokość co kwartał ustala. Jeszcze raz: ZUS NIE WIE KIEDY WYSTAWIAM RACHUNKI, FAKTURY, KIEDY PODPISUJĘ UMOWY. Więc pytam KTO powiedział zacytowane zdanie i dlaczego taki "specjalista" nadal pracuje w zusie? Odpowiedz Link Zgłoś
hellbert Re: KTO to powiedział? 06.10.09, 12:44 Nie napinaj się, ustawa u ubezpieczeniach społ. od 1998 roku miała 67 nowelizacji. Wiem że podpisywanie rachunków i umów (osobiste a nie przez np. pełnomocnika) to naruszenie warunków do zasiłku chorobowego. Teraz, OBECNIE! A że BYŁO inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: KTO to powiedział? 06.10.09, 14:37 co nie zmienia faktu, że w wielu sytuacjach osoby prowadzące działalność gospodarczą mają prawo do chorobowego mimo, że choroba nie wpływa na ich zdolność zarobkową. jeden z absurdów prawnych Odpowiedz Link Zgłoś
werner1 Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 13:12 jokanda102 pisala "...dziwne tez, ze narod tak jest przywiazany do tradycji katolickiej - czyzby przykazanie 'nie kradnij' nie nalezalo do dekalogu???" Nawet kzieza wola tego tematu nie poruszac w kazaniach, wola walczyc z in vitro itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 13:54 Hahaha... nie NAWET księża, tylko ZWŁASZCZA księża... :) Odpowiedz Link Zgłoś
parvuselephantus Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 13:35 Po takim tytule nie spodziewam sie snaleźć jakiegokolwiek sensu w artykule - REDAKCJO DALEJ NIE CZYTAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gtomasso Dobrze, że powstał taki artykuł 06.10.09, 14:09 Może to uświadomi biernym rodakom skalę rabowania naszych portfeli przez cwaniaków i nierobów! Trzeba w ten sposób "donosić", bo w inny sposób się tego zjawiska nie ukróci... Jednak pozostaje kilka zasadniczych problemów związanych z kwestią lewych zwolnień i INFORMOWANIA o nich właściwych organów, mianowicie: 1. Co z tego, że będziemy donosić o sytuacjach łamania prawa, skoro i tak z tymi informacjami nikt nic nie robi? Bo anonimowe... A przecież anonimowość jest problemem także przy zgłaszaniu zdarzeń na policji! Nie dziwota, że ludzie nie informują pod nazwiskiem, skoro dany delikwent, którego zgłoszenie dotyczy, od razu ma informację KTO na niego doniósł. W tej sytuacji nie ma co się dziwić, że ludzie nie chcą zgłaszać takich przypadków pod nazwiskiem. Wniosek? Trzeba zmienić odpowiednie ustawy... 2. Odnośnie powyższego punktu - poza kwestią anonimowości jest dalej problem odpowiednich procedur i systemu kar. Tak jak ktoś pisał wcześniej - odebranie prawa do zasiłku to przecież żadna kara, a wręcz zachęta do kombinowania - bo a nuż się uda? Rzeczywiście najlepiej podziałały by kary typu zwrot ileś-tam-krotności wyłudzonego świadczenia. Plus oczywiście gigantyczne kary dyscyplinarne i finansowe dla lewych lekarzy. 3. Nawet jeśli udało by się zmienić powyższe kwestie, to i tak pozostanie problem samego ZUS-u. Bo co z tego, że się uszczelni system i zostanie w nim kupa pieniędzy, jeśli one następnie będą wydane na premie dla prezesów, dyrektorów, kierowników, marmurowe kible i korty tenisowe na dachach urzędów? Ten moloch trzeba przetrzebić, to jest jasne. Tylko nie wiadomo jak i nie ma na to mocnych w tym kraju... 4. Niezbędne są również działania zmierzające do zwiększania świadomości obywatelskiej ludzi - poczucie wspólnotowości, odpowiedzialności, uczciwości itp., a co za tym idzie wzrost tzw. kapitału społecznego. Wiem, że jest to proces, który musi być rozłożony na pokolenia, ale na litość - kiedyś trzeba go w końcu zacząć! Jest kasa z Unii (też w dużej mierze rozkradana...), więc można prowadzić jakieś programy uświadamiające, edukacyjne (ponoć jakieś już są...), kampanie społeczne. Do cywilizacji zachodniej strasznie nam daleko w każdym razie (natomiast można powiedzieć, że w odniesieniu do pewnych dziedzin - na szczęście!). Jeszcze można by pomyśleć nad paroma jeszcze punktami, ale kto to będzie czytał ;) Pozostaje jednak pytanie - co normalni i uczciwie pracujący obywatele mogą z tym zrobić? Wybrać innych polityków, którzy to uporządkują? A skąd się oni mieliby wziąć...? Jakiś projekt ustawy obywatelskiej? Tak, tylko ciekawe kto go wtedy przegłosuje w Sejmie...? Zresztą taki projekt obywatelski też jest niezłą fantazją... Czyli co pozostaje? Emigracja? Tylko gdzie, bo na zachód od Odry też się nieciekawie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Dobrze, że powstał taki artykuł 06.10.09, 14:43 ad 3 zus nie wypłaca żadnych świadczeń ani chorobowych, ani rent i emerytur instytucją, z której są wypłacane pieniadze jest FUS ( fundusz ubezpieczeń społecznych ) jest on aministrowany przez zus pieniądze z fus nie są i nie mogą być przeznaczone na inne cele niż wypłata świadczeń fus stracił zdolność finansową w 1998 ad 4 - niezbędna jest zmiana prawa - np. obecnie osoba pracują może być niezdolna do wykonywanej pracy i ją wykować podobnie można otwierać firmy, tylko dla wyłudzenia zasiłków chorobowych co więcej wyłudzacze są ulubionym temat obrony społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Artykuł dla brukowców 06.10.09, 14:55 Porażające jest to, że propagandę GW kupują prawie wszyscy a tacy jak gtomasso bez żenady podają nawet "receptę" rozwiązania problemu. Trzeba mieć tupet aby przy takiej ignorancji dawać innym wykład. Cytat za GW: "lekarze orzecznicy skontrolowali przez ten czas 42 tys. osób. Wydano 5,6 tys. zaświadczeń korygujących, a suma wstrzymanych zasiłków to 1,1 mln zł." W tym samym czasie ZUS oszukuje setki tysięcy Polaków, na sumę idąca w miliardy zł. Dobrze "współpracuje" tutaj z ZUSem Ministerstwo Infrastruktury pod przewodnictwem min. Grabarczyka, który do tej pory nie wie jak zorganizować Centralne Archiwum. Problem będzie narastał, bo dotyczyć będzie 5 mln Polaków w ciągu następnych kilku lat. A możeby tak zażądać oświadczeń od polityków o ich stanie zdrowia, że są zdrowi: nie dokucza im kręgosłup ,serce, astma etc. Nie mieliby wówczas możliwości ucieczek na zwolnienia w przypadku afery. Ci, którzy kablują szykują jedynie bat na własną d... ZUS udoskonali dzięki takim gorliwym aparat represji i oszustwa. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
gtomasso Oszołomów nie brakuje... 07.10.09, 08:00 Porażające to jest niestety to, że zawiść do GW może spowodować kompletną ślepotę względem rzeczywistości... To co, jak GW o czymś napisze, to znaczy, że tego nie ma, czy jak? Twoim zdaniem nie ma problemu z lewymi zwolnieniami, zasiłkami, rentami itp? ZUS to złodziej, którego okradanie jest dobre? Front obrońców lewizny, cwaniactwa i złodziejstwa jest, jak widać, w narodzie wciąż silny. Tak silny, że chyba jeszcze przez lata nie uda się tutaj nic zmienić.... A ty, spector, popisałeś się kompletną nieumiejętnością rozumienia tekstu pisanego - weź przeczytaj jeszcze raz mój post, potem pierwszy akapit swojego i następnie zastanów się jednak nad próbą ukończenia podstawówki... Bo że "już" się nie uczysz to wynika z twojej wypowiedzi, tak samo jak to, że raczej całkiem nieźle żyjesz sobie z państwowego, tfu, naszego... Odpowiedz Link Zgłoś
asystentkaa Toż to żywa reklama oszukiwania ZUS 06.10.09, 14:31 "- Rocznie około dziesięciu lekarzom. " Czytaj: LUDZIE!!! Kradnijcie do woli. Prawdopodobieństwo wpadki jest zerowe. Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Polacy donosicielstwo mają we krwi 06.10.09, 15:23 Niegdyś spora część społeczeństwa wydawała Żydów Niemcom, potem składała donosy komunistom a teraz dalej donoszą. Oczywiście mogą sobie wymyślać różne usprawiedliwienia ale prawda jest jedna: po prostu mają to we krwi. Tak samo jak złodziejstwo. Spróbujcie zostawić coś na ulicy bez przymocowania tego czegoś do ściany. Zniknie w ciągu paru minut nawet jeśli to bezwartościowy śmieć. Czemu? Bo można. Taki imperatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
werner1 Kontrol pilnie potrzebna 06.10.09, 15:33 Where there is a will - there is a way! poczatki sa? www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091006/POWIAT04/561581356 Odpowiedz Link Zgłoś
romek-sz Re: Kontrol pilnie potrzebna 07.10.09, 04:08 Dziecko drogie, nie myl Społeczeństwa Obywatelskiego z kapusiami. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz_kowalski Kontrol pilnie potrzebna 07.10.09, 10:12 OPOWIEŚĆ ZUSOWSKA Wczoraj miałem " wspaniałą" przyjemność być badanym przez orzecznika ZUS dotyczącym " legalności i zasadności zwolnienia L-4". Pragnę się z Wami podzielić kilkoma spostrzeżeniami z przebiegu w/w badania. Od 15 lat choruję na cukrzycę, od 20 lat na nadciśnienie, od 5 lat mam refleks żołądkowy, od 3 lat neuropatię cukrzycową, nie wspomnę o pogorszeniu wzroku i innych sprawach np. jak biegunki. Byłem na zwolnieniu od 2 czerwca i od wczoraj ozdrowiałem i jestem zdolny do pracy dzięki orzecznikowi ZUS. Zostałem wezwany na 2 dni przed upływem zwolnienia ( to chyba normalna praktyka ZUS) i odebrano mi te dwa dni. Odwołanie od w/w faktu można dokonać po otrzymaniu decyzji czyli po 2 tygodniach do Sądu– wielu z badanych rezygnuje z odwołania, dlatego orzecznicy mogą pochwalić się " imponującą" skutecznością. Jestem zdolny do pracy mimo, iż śpię 3 do 4 godzin dziennie, pieką i bolą mnie stopy i mam wszystkie przypadłości przy neuropatii cukrzycowej (zainteresowani objawami– portal dotyczący cukrzycy ). Jak bardzo można zejść poniżej poziomu byle tylko były wyniki i skuteczność. Panie Prezesie ZUS mam 51 lat i kapitał powyżej 500 000 zł – niech mi Pan go odda– obiecuję nie chcę od Was nic, ani chorobowego ani emerytury ( której prawdopodobnie nie dożyję ), nie chcę poniżania przy kontrolach i badaniach – chcę tylko moich pieniędzy płaconych do Waszej instytucji, poradzę sobie sam!!! Z tego miejsca apeluję do młodych- nie płaćcie do tej instytucji komunistycznej nic, starajcie się lokować pieniądze gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz_kowalski Opowieść zusowska 07.10.09, 10:36 OPOWIEŚĆ ZUSOWSKA Wczoraj miałem " wspaniałą" przyjemność być badanym przez orzecznika ZUS dotyczącym " legalności i zasadności zwolnienia L-4". Pragnę się z Wami podzielić kilkoma spostrzeżeniami z przebiegu w/w badania. Od 15 lat choruję na cukrzycę, od 20 lat na nadciśnienie, od 5 lat mam refleks żołądkowy, od 3 lat neuropatię cukrzycową, nie wspomnę o pogorszeniu wzroku i innych sprawach np. jak biegunki. Byłem na zwolnieniu od 2 czerwca i od wczoraj ozdrowiałem i jestem zdolny do pracy dzięki orzecznikowi ZUS. Zostałem wezwany na 2 dni przed upływem zwolnienia ( to chyba normalna praktyka ZUS) i odebrano mi te dwa dni. Odwołanie od w/w faktu można dokonać po otrzymaniu decyzji czyli po 2 tygodniach do Sądu– wielu z badanych rezygnuje z odwołania, dlatego orzecznicy mogą pochwalić się " imponującą" skutecznością. Jestem zdolny do pracy mimo, iż śpię 3 do 4 godzin dziennie, pieką i bolą mnie stopy i mam wszystkie przypadłości przy neuropatii cukrzycowej (zainteresowani objawami– portal dotyczący cukrzycy ). Jak bardzo można zejść poniżej poziomu byle tylko były wyniki i skuteczność. Panie Prezesie ZUS mam 51 lat i kapitał powyżej 500 000 zł – niech mi Pan go odda– obiecuję nie chcę od Was nic, ani chorobowego ani emerytury ( której prawdopodobnie nie dożyję ), nie chcę poniżania przy kontrolach i badaniach – chcę tylko moich pieniędzy płaconych do Waszej instytucji, poradzę sobie sam!!! Z tego miejsca apeluję do młodych- nie płaćcie do tej instytucji komunistycznej nic, starajcie się lokować pieniądze gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś