Dodaj do ulubionych

Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied...

19.10.09, 13:10
Jest pełno osiedli, na których brakuje miejsc parkingowych i mieszkańcy
zwyczajowo parkują na trawnikach ciekawe co teraz będzie odholują tym ludziom
wszystkie samochody i zlicytują. Przydała by się jeszcze możliwość
prewencyjnego pałowania mieszkańców, tak na wszelki wypadek. Mam nadzieję że
będą mogli również zaglądać nam do domów czy aby nie zachowujemy należytej
ostrożności przy rozbijaniu kotletów schabowych, i podcieraniu sobie tyłka.
Obserwuj wątek
    • wami41 Nowe prawo: Jezuniu, beda robic to co powinna Poli 19.10.09, 13:17
      Alez niespodzianka. W koncu Policja bedzie robila to co powinna
      robic i co robi w cywilizowanych krajach. Surprise!Surprise!! Na
      ktorym drzewie siedzi ten nasz kraj?
      • rechott Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chcieli 19.10.09, 13:45
        Czyli policja będzie miała prawo ukarać mnie za jazdę bez świateł po moim
        terenie. Mało im durnych ograniczeń prędkości zrobionych aby łapać kierowców,
        durnych zakazów postojów zrobionych dla właścicieli parkingów itd, itp.
        Oczywiście wszystko w imię bezpieczeństwa...

Super pomysł... niech żyje socjalizm.
        • dx7 Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 14:20
          > Czyli policja będzie miała prawo ukarać mnie za jazdę bez świateł po
          > moim terenie.

"Po moim terenie" .. buhaha ... Krzysztof Jerzyna ze Szczecina się znalazł. Szef
          wszystkich szefów - wraz ze swoim terenem.
          • rechott Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 14:48
            W artykule jest położony nacisk na drogi wewnętrzne na osiedlach i
            supermarketach, ale zwróć uwagę, że policja będzie miała prawo działać na
            wszystkich drogach wewnętrznych.
            Pewnie twój szyderczy uśmiech zniknie jak dostaniesz mandat jadąc po twojej (i
            tylko twojej) działce bez świateł czy bez pasów. O ile oczywiście kiedykolwiek
            będziesz miał takową działkę.
            To tyle w odpowiedzi na twoją rzeczową i jakże merytoryczną odpowiedź na mój
            poprzedni post.
            • babcia.klozetova Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 15:04
              rechott napisał:

> W artykule jest położony nacisk na drogi wewnętrzne na osiedlach i
              > supermarketach, ale zwróć uwagę, że policja będzie miała prawo działać na
              > wszystkich drogach wewnętrznych.

Jest pewna różnica między ogólnodostępnym parkingiem supermarketu a drogą
              na zamkniętej mojej posesji. Dotarło? Chodzi o ogólnodostępność, która implikuje
              interakcję twojego samochodu z innymi użytkownikami drogi!

> Pewnie twój szyderczy uśmiech zniknie jak dostaniesz mandat jadąc po twojej (i
              > tylko twojej) działce bez świateł czy bez pasów.

Nikt nie wlepi mi mandatu na mojej zamkniętej posesji. W razie czego
              pójdę do sądu i wygram!
              • anarchoateo Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 15:10
                babcia.klozetova napisała:
                > Jest pewna różnica między ogólnodostępnym parkingiem supermarketu a drog
                > ą
                > na zamkniętej mojej posesji. Dotarło? Chodzi o ogólnodostępność, która implikuj
                > e
                > interakcję twojego samochodu z innymi użytkownikami drogi!

Miło by było jak by to było napisane w ustawie. Bo na zasadzie domysłów to cię
                mogą skazać, tak jak to robią w federacji rosyjskiej.

> > Pewnie twój szyderczy uśmiech zniknie jak dostaniesz mandat jadąc po twoj
                > ej (i
                > > tylko twojej) działce bez świateł czy bez pasów.
                >
                > Nikt nie wlepi mi mandatu na mojej zamkniętej posesji. W razie czego
                > pójdę do sądu i wygram!

A jak nie wygrasz ? Jak prawo będzie jasne i dokładne i taki ekscesy jak jazda
                bez pasów po swojej działce będą karane. Co wtedy ?
                Tak wygląda prawo, kolego - jest bezwzględne.

• babcia.klozetova Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 15:19
                  anarchoateo napisał:

> Miło by było jak by to było napisane w ustawie. Bo na zasadzie domysłów to cię
                  > mogą skazać, tak jak to robią w federacji rosyjskiej.

Jeśli nie będzie odpowiedniego uszczsegółowienia, to trzeba będzie protestować -
                  metodami legalnymi.

> > Nikt nie wlepi mi mandatu na mojej zamkniętej posesji. W razie cze
                  > go
                  > > pójdę do sądu i wygram!

Wygram! Powołam się na "ducha ustawy" :-P

> (...) kolego
                  >

KOLEŻANKO! :-P
                  • mistrzkungfu Odp. 19.10.09, 16:48
                    Nowe uprawnienia drogówki łamią prawa obywatelskie, prawo do prywatności.
                    Osiedle strzeżone nie jest własnością państwa. Jak uchwalą tą ustawę to pójdzie
                    ona od razu do trybunału konstytucyjnego.
                    • pe1 Re: Odp. 19.10.09, 16:58
                      Prywatna działka nie jest obszarem eksterytorialnym. Obowiązuje na nim prawo
                      kraju, w którym ona leży. Tak samo jak nie wolno na niej mordować ludzi, tak i
                      nie wolno łamać przepisów ruchu drogowego. Wszystko jest spójne i logiczne i TK
                      na pewno tego nie zakwestionuje.
                      • laksmana Oj, łamiący przepisy się oburzyli. 19.10.09, 17:07
                        Na trawniczkach zachciało się parkować? Jak nie ma miejsca dla auta, to sprzedać
                        i na rowerek.
                        • erg_samowzbudnik Re: Oj, łamiący przepisy się oburzyli. 19.10.09, 18:05
                          laksmana napisał:

> Na trawniczkach zachciało się parkować? Jak nie ma miejsca dla auta, to sprzeda
                          > ć
                          > i na rowerek.

Trawke należy zastąpić parkingiem ,to nie wiocha żeby krowy się na trawie pasły.
                      • mistrzkungfu Re: Odp. 19.10.09, 19:04
                        Nie jest logiczne, bo przepisy ruchu drogowego są ustawą o współżyciu w sferze
                        publicznej, a moja prywatna działka nie jest sferą publiczną. Nikt nie może mi
                        zakazać parkować mi samochodu na moim podjeździe tak jak mi się podoba. Tak samo
                        mogę na moim prywatnym terenie (w domu) uprawiać seks, używać wulgaryzmy, pić
                        wódkę i palić papierosy, a państwu nic do tego. Tak samo nie ma prawa wpieprzać
                        się z butami w mój prywatny teren dopóki nikomu nie szkodzę.

A przepraszam bardzo - ale postawienie samochodu w poprzek mojej prywatnej drogi
                        to jednak co innego niż morderstwo. Tym pierwszym nikomu nie szkodzę. Więc
                        proszę nie podawać tak absurdalnych porównań.

Ostatnio MSWIA same totalitarne ustawy wymyśla, poczynając od inwigilacji
                        Internetu po to.
                        • tymon99 Re: Odp. 19.10.09, 19:15
                          jeśli na twojej działce ciąży np. służebność drogi koniecznej, to nie możesz
                          parkować w sposób utrudniający innym przejazd.
                          • mistrzkungfu Re: Odp. 19.10.09, 20:46
                            No to jest jasne, jeżeli kupuję działkę i mam świadomość tego faktu podczas
                            zakupu to muszę się do tego stosować.
                            • tymon99 Re: Odp. 20.10.09, 00:52
                              jeśli kupując nie byłeś tego świadomy, to wcale cię to nie zwalnia.
                              pretensje do sprzedawcy..
                              • mistrzkungfu Re: Odp. 21.10.09, 14:17
                                A do kogo. Taka umowa byłaby i tak nieważna.
                    • wami41 Re: Odp.Ajajajaj, budiet im budiet 19.10.09, 18:15
                      mistrzkungfu napisał:

> Nowe uprawnienia drogówki łamią prawa obywatelskie, prawo do
                      prywatności.
                      > Osiedle strzeżone nie jest własnością państwa. Jak uchwalą tą
                      ustawę to pójdzie
                      > ona od razu do trybunału konstytucyjnego.

Twoje prawo obywatelskie to ja, drugi obywatel domagajacy sie ladu i
                      porzadku mam w tyle. Nawet na osiedlu strzezonym musisz sie
                      zachowywac w cywilizowany sposob i przestrzegac obowiazujacego
                      wszystkich prawa. Wreszcie Policja bedzie taka jak jest policja w
                      swiecie.

• mistrzkungfu Re: Odp.Ajajajaj, budiet im budiet 19.10.09, 19:08
                        Coś Ci się pomyliło drogi obywatelu. Chcąc ograniczać moją wolność aby poszerzyć
                        Twoją de facto ograniczasz wolność nas obu. Teraz policja będzie miała prawo
                        wejść na teren prywatny i skazać kogoś za to jak zaparkował samochód. To jest
                        absurd i przejaw totalitaryzmu, państwa policyjnego.

Jeżeli zależy Ci na wolności to musisz sam ją szanować - zarówno swoją (w czym
                        jesteś widać dobry) ale też drugiego obywatela np. moją. A nie wciskać głowę
                        bardziej w obrożę z nadzieją, że w końcu będzie Ci wygodnie pasowała.
                        • wami41 Re: Odp.Ajajajaj, budiet im budiet 19.10.09, 20:11
                          >
                          > Jeżeli zależy Ci na wolności to musisz sam ją szanować - zarówno
                          swoją (w czym
                          > jesteś widać dobry) ale też drugiego obywatela np. moją. A nie
                          wciskać głowę
                          > bardziej w obrożę z nadzieją, że w końcu będzie Ci wygodnie
                          pasowała.

Widzisz, jak narazie ja szanuje swoja wolnosci ale inni obywatele
                          nie szanuja tego co ja.Ja nie ustawiam swojego samochodu, przyczepy,
                          naczepy, ciezarowki, klepaka na lawecie czy lawety pod oknami
                          sasiadow. To oni robia to pod oknami mojego domu(bo pod jego oknami
                          psuje wyglad "willi")a tutaj to mozna. Ja nie spalam smieci raz w
                          tygodniu ze wzgledow etycznych, estetycznych i humanitarnych a robia
                          to systematycznie moi sasiedzi. Widze, ze spolecznosc polactwa nie
                          rozumie co to jest wolnosc i demokracja. Im sie to kojarzy z
                          totalnym burdelem, z "robie co chce".
                          • mistrzkungfu Re: Odp. 19.10.09, 21:00
                            No cóż... Polska nie miała nigdy nadmiaru wolności. Kiedyś musi się nauczyć i
                            myślę że to jest już ta pora.
                        • joly.roger Re: Odp.Ajajajaj, budiet im budiet 19.10.09, 21:34
                          mistrzkungfu napisał:

> Teraz policja będzie miała prawo
                          > wejść na teren prywatny i skazać kogoś za to jak zaparkował samochód.

W kwestii formalnej - policja w Polsce na szczęście nie może nikogo za nic skazać.
                          • mistrzkungfu Re: Odp.Ajajajaj, budiet im budiet 22.10.09, 09:41
                            Racja, chociaż można powiedzieć potocznie "skazać na mandat"
                • hardy01 Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 21.10.09, 10:35
                  Kolego może najpierw przeczytaj Prawo o Ruchu Drogowym i dowiedz się
                  w szczególności czym jest "droga".

Wtedy przestaniecie chrzanić o mandatach za parkowanie przed swoim
                  domem.

Droga wewnętrzna na osiedlu nie jest Twoją własnością - tylko jest
                  własnością wspólnoty, co najwyżej współwłasnością z prawem do
                  użytkowania przez wszystkich.

Może nawet nie wiesz, ale często balkon w mieszkaniu nie jest Twoją
                  własnością, tylko własnością wspólną z wyłącznym prawem użytkowania
                  przez lokatora danego mieszkania.
              • rechott Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 15:30
                > Jest pewna różnica między ogólnodostępnym parkingiem supermarketu a drogą
                > na zamkniętej mojej posesji. Dotarło?

Nie dotarło.
                Na chłopski rozum masz rację ale pan policjant powiedział "Policja będzie mogła
                monitorować przestrzeganie przepisów drogowych na wszystkich drogach
                wewnętrznych" czyli na twojej prywatnej posesji także.
                Ps. Czym się różni zamknięta prywatna posesja jednego właściciela od zamkniętej
                prywatnej posesji grupy właścicieli?
                • papa_s Jak Panią Policjantkę lub Pana Policjanta 19.10.09, 16:47
                  wpuścisz na teren swojej posesji. Jeśli będzie odgrodzona kompleksem zasieków pod wysokim napięciem to Policjantki/Policjanci będą mogli wstąpić na teren twojej posesji tylko i wyłącznie z nakazem prokuratora.
                  • pe1 Re: Jak Panią Policjantkę lub Pana Policjanta 19.10.09, 16:59
                    Jeśli policja wie, że w twoim mieszkaniu popełniane jest morderstwo to wchodzi
                    bez nakazu prokuratora. Teraz policja będzie miała prawo wejść widząc, że na
                    swoim terenie łamiesz prawo drogowe. Jak będziesz stawiać fizyczny opór to
                    pójdziesz do pierdla za utrudnianie pracy policji.
                    • jender Re: Jak Panią Policjantkę lub Pana Policjanta 19.10.09, 17:17
                      Wiesz jaka jest różnica pomiędzy przestępstwem a wykroczeniem?
                      Trzeba było uważać trochę w szkole to byś może wiedział. Tylko w wypadku
                      przestępstwa policja ma takie prawo.
                      • rechott Re: Jak Panią Policjantkę lub Pana Policjanta 19.10.09, 17:57
                        A mi wydaje się, że jakoś to jednak rozwiążą bo policjant jasno mówi, że będą
                        mieli prawo monitorować WSZYSTKIE drogi wewnętrzne. Świadczy o tym także to, że
                        będą mieli prawo kontrolować zamknięte osiedla a przecież najczęściej jest to
                        ziemia właścicieli mieszkań.
                        • hssxy Re: Jak Panią Policjantkę lub Pana Policjanta 19.10.09, 23:46
                          Czy ma tych zamkniętych osiedlach mieszkają ludzie o IQ < m_n ?

Droga osiedla zamkniętego to nie jest posesja prywatna, tym bardziej nie jest nią parking przed sklepem. Jeśli ktoś wybuduje osiedle/market
                          to szlaki komunikacyjne na jego niewątpliwie prywatnym terenie stają się "drogą wewnętrzna" w momencie wpuszczenia pierwszego klienta/mieszkańca.

Nikt nie zabrania ci wybudowania osiedla i jeżdżenia po nim czołgiem ( oczywiście bez uzbrojenia ), pod warunkiem że na tym osiedlu mieszkasz sam z rodziną.
                          • rechott Re: Jak Panią Policjantkę lub Pana Policjanta 26.10.09, 16:01
                            A czym jest parking przed sklepem jak nie posesją prywatną? Do państwa należy
                            czy do właściciela marketu? To samo z drogami na zamkniętym osiedlu - są one
                            współwłasnością właścicieli mieszkań czyli własnością prywatną.

>Jeśli ktoś wybuduje osiedle/market
                            > to szlaki komunikacyjne na jego niewątpliwie prywatnym terenie stają się "drogą
                            > wewnętrzna"

Jak sobie ze znajomym na jednej działce postawimy 2 domy do których będzie
                            prowadzić droga, to już będzie to droga wewnętrzna czy jeszcze nie?

> Nikt nie zabrania ci wybudowania osiedla i jeżdżenia po nim czołgiem ( oczywiśc
                            > ie bez uzbrojenia ), pod warunkiem że na tym osiedlu mieszkasz sam z rodziną.

Podaj podstawę prawną takiej interpretacji. Chętnie się z nią zapoznam.
                        • papa_s Znasz termin droga? 20.10.09, 16:46
                          droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;
                          USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym art. 2 pkt 1

To co będzie na twojej posesji (zamkniętej) nie podpada pod tą definicję. Teren twojej posesji nie ma pasa przeznaczonego dla ruchu pojazdów. Droga wewnętrzna będzie musiała być oznakowana jako droga, żeby nie było wątpliwości. Jak sobie nie oznakujesz swojej drogi to nie będzie drogą.
                          • rechott Re: Znasz termin droga? 26.10.09, 15:56
                            A jak sobie wspólnota mieszkaniowa zamkniętego osiedla nie oznakuje jako droga
                            wewnętrzna to co? Nie będzie to droga wewnętrzna?
        • tymon99 Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 19:06
          jeśli masz swój zamknięty teren, to nie. jeśli po twoim terenie biegnie
          ogólnodostępna droga - oczywiście!
        • zamany Re:Nowe prawo: Jezuniu, beda robic co będą chciel 19.10.09, 19:14
          Nie będą ci zaglądać na podwórko,ale nie będa parkować mi przed
          klatką schodową.Ja od dawna tego nie robię.
      • michaelus_maximus jeszcze nie prawo, a do tego debilne! :) 19.10.09, 13:47
        jakies zupelnie oderwane od rzeczywistosci osobniki blizej nieokreslonego
        pochodzenie wpadly chyba na tak durne pomysly, ktore tylko utrudniaja zycie
        ludziom. nie wiemn, gdzie te wybryki niepohamowanej swobody laczenia hromosomow
        mieszkaja, ale na pewno nie na osiedlach - blokowiskach. na moim nie ma gdzie
        zaparkowac. ja mam wykupione miejsce na platnym parkingu, ale widze, ze ludzie
        zostawiaja samochodu na trawniku, bo na prawde nie maja zadnego wolnego miejsca
        wsrod tzw miejsc do tego przeznaczonych.
        a pod supermarketem jestem zwolennikiem parkownia na dwoch miejscach
        jednoczesnie dla samego zademnostrowania jak gleboki respekt i szacunek odczuwam
        wobec wlascicieli tegoz parkingu. miejsca parkingowe przez nich sa tak
        zaprojektowane, ze juz mniejsze byc nie moga. jak staniesz normalnie to od razu
        jakias polmozgi ci porysuja dzwi swoimi drzwiami.
        • kapitan.kirk Re: jeszcze nie prawo, a do tego debilne! :) 19.10.09, 16:47
          michaelus_maximus napisał:

> na moim nie ma gdzie
          > zaparkowac. ja mam wykupione miejsce na platnym parkingu, ale widze, ze ludzie
          > zostawiaja samochodu na trawniku, bo na prawde nie maja zadnego wolnego miejsca
          > wsrod tzw miejsc do tego przeznaczonych.

Biedactwa... Rozumiem, że jak Ci ktoś nasra na wycieraczkę i wytłumaczy, że to z
          braku publicznej toalety na osiedlu, to też uznasz to wyjaśnienie za wystarczające?
          Pzdr
    • karol_7 Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:18
      tak oto pańwstwo policyjne doskonale się rozwija
      Centra handlowe z własnymi oparkingami zatrudniaja stado
      ochroniarzy, co stoi na przeszkodzie aby oni się zajęli zakładaniem
      blokad i egzekwowaniem grzywny, wystarczy odpowiedni regulamin
      parkowania - tyle że wolą się wyjęczyć policją, której na normalnych
      drogach (poza miejscami ukrycia z radarem) trudno spotkać - ale
      ni8ech tam
      co do uliczek osiedlowych to zgoda, trzeba tam zrobić porządek, czy
      to przy pomocy policji czy gwoździa w oponie - byleby skutecznie

Ale parkingi centrów handlowych i wewnetrzne drogi osiedlowe to nie
      wszystkie terany które nie są drogami publicznymi. Nie znam
      dokładnego tekstu nowelizacji ale znając pomysłowość pajaców w
      mundurkach to gotowi uznać że kowalski na swoim podwórku pod domem
      też źle zaparkował

No i cóż to za argument że policja chciała takiej zmiany? Policja
      nie jest od stanowienia prawa a ich działania nie mają nic wspólnego
      z bezpieczeństwem na drogacvh tylko z łupieniem kieroweców (nieważne
      czy zasłużenie czy nie - chodzi jedynie o priorytety działań)
      • quebec4 ^^ popieram 19.10.09, 15:39
        Policja jest od zadań publicznych. A drogi wewnętrzne to drogi
        prywatne.

- na osiedlach wystarczyłby odpowiedni regulamin. Co za problem do
        wyskości czynszu dopisywać kary umowne.

- jeżeli na osiedlach brakuje bezpieczeństwa - to spółdzielnie
        powinny wynająć ochronę - to jest w końcu ich teren prywatny!

- supermarkety kasy mają aż za dużo, więc wspieranie się publiczną
        ochroną jest poprostu żenadą...

A tak swoją drogą... to co policja zamierza egzekwować, w sytuacji
        gdy oznakowanie na drogach wewnętrznych jest nielegalne...

• pe1 Re: ^^ popieram 19.10.09, 17:08
          > - na osiedlach wystarczyłby odpowiedni regulamin. Co za problem do
          > wyskości czynszu dopisywać kary umowne.

ktoś musi pilnować i ktoś musi wlepiać mandaty

> - jeżeli na osiedlach brakuje bezpieczeństwa - to spółdzielnie
          > powinny wynająć ochronę - to jest w końcu ich teren prywatny!

takiej ochronie trzeba słono zapłacić za takie usługi. kto ma zapłacić?
          mieszkańcy nie są zainteresowani tym, żeby ktoś ich pilnował, czy parkują
          prawidłowo, więc nigdy się nie zgodzą na wynajmowanie ochrony.
          • quebec4 Re: ^^ popieram 22.10.09, 10:24
            > > - na osiedlach wystarczyłby odpowiedni regulamin. Co za problem
            do
            > > wyskości czynszu dopisywać kary umowne.
            >
            > ktoś musi pilnować i ktoś musi wlepiać mandaty

W rzeczy samej - od tego jest ochrona obiektów prywatnych

> > - jeżeli na osiedlach brakuje bezpieczeństwa - to spółdzielnie
            > > powinny wynająć ochronę - to jest w końcu ich teren prywatny!
            >
            > takiej ochronie trzeba słono zapłacić za takie usługi. kto
            > ma zapłacić? mieszkańcy nie są zainteresowani tym, żeby ktoś ich
            > pilnował, czy parkują prawidłowo, więc nigdy się nie zgodzą na
            > wynajmowanie ochrony.

Po pierwsze: kto ma zapłacić? Społeczeństwo ma zapłacić za ochronę
            terenów prywatnych spółdzielni? Mieszkańcom się nie chce, to ja mam
            im za to zapłacić?

Po drugie: skoro mieszańcy NIE CHCĄ by ktoś im mówił gdzie mają
            stawiać samochody na swoim terenie. To trzeba to zdanie uszanować -
            to ich prywatny (spółdzielczy) teren!
      • tymon99 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 19:13
        karol_7 napisał:

> co stoi na przeszkodzie aby oni się zajęli zakładaniem
        > blokad i egzekwowaniem grzywny

nie dalej niż wczoraj widziałem, jak gościa fotografującego parkujących na
        miejscach dla niepełnosprawnych przed ch plaza w krakowie ochroniarze pogonili.
        tych, co parkowali, oczywiście nie..
    • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:18
      wyciąganie kasy, a i tak nie pomyślą, żeby coś "nareperować"? Nie wspominając o
      dresikach pod blokiem!
    • cambrone Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:18
      Parkując ZWYCZJOWO na trawnikach szanowny Pan łamie prawo.Nareszcie
      policja będzie mogła karac tych debili.W konstytucji nie jest
      zapisane,że każdy musi zaparkować pod blokiem!!!
      • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:24
        > zapisane,że każdy musi zaparkować pod blokiem!!!

no niestety, sporo rozsądnych rzeczy nie ma w konstytucji. Np. że pod blokiem
        powinien być i plac zabaw, i parking i przedszkole itd. Jakoś prywatni
        inwestorzy nie mają problemu znaleźć miejsca na sklep ;) Oczywiście, brakuje
        najważniejszego, Policja ma nas chronić, nie skubać :)))
        • cubikon Place zabaw ... 19.10.09, 14:10
          ... masz określone w Rozporządzeniu Min. Infrastruktury, Warunki techniczne jaki
          powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.. więc nie filozuj może już.
          • cillian1 Re: Place zabaw ... 19.10.09, 14:49
            dzięki takim jak ty, jest tak jak jest. Prawo i ch..., logika i ułatwianie życia
            ludziom zbyt skomplikowane!
        • bokhen Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:26
          a wiesz co to jest "Prawo"?
        • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:28
          cillian1 napisał:

> najważniejszego, Policja ma nas chronić, nie skubać :)))

Właśnie, fajnie by było gdyby policja zechciała chronić użytkowników chodników,
          przejść dla pieszych czy miejsc dla inwalidów skubiąc tych którzy mają w d*pie
          prawa innych.
          • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:52
            nie można dawać jednym, nie zapewniając czegoś innym ;) Parkingi, chodniki i
            trawniki istnieją na świecie w swoim sąsiedztwie, tylko w Polsce się nie da! Ot
            i tyle. Cieszcie, się, że policja dostanie nowe źródełko, nie dając nic w zamian
            :)))))
            • bokhen Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:57
              Sorry, ale nie możesz mieć żalu do sąsiada czy policji, o to że deweloper nie
              zrobił Ci parkingu pod oknem.
              • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:00
                Nowe osiedla, starają się takowe posiadać, mi chodzi o stare blokowiska, które
                były projektowane na rowery i maluchy! Nawet straż ma problemy wjechać. Dobrze
                że nie musisz zaiwaniać do sklepu po 2 km, bo to już prywatna inicjatywa, to i
                rozumu więcej ;)
              • michr Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:48
                bokhen napisał:

> Sorry, ale nie możesz mieć żalu do sąsiada czy policji, o to że
                deweloper nie
                > zrobił Ci parkingu pod oknem.
                Tu chodzi głównie o blokowiska z czasów komuny wtedy nie było
                żadnych deweloperów nawet nikt nie znał tego słowa. W tych czasach
                nikt nie sądził że prawie każdy będzie miał samochód. Facet który
                miał samochód był troszeczkę podejrzany. Społeczeństwo miało jeżdzić
                autobusami i tramwajami a nie wozić d..ę samochodami. Blokowiska te
                na szczęście budowane były na dużej przestrzeni. Są więc miejsca na
                parkingi ale niestety kosztem trawników.
            • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:58
              cillian1 napisał:

> nie można dawać jednym, nie zapewniając czegoś innym ;)
              > Parkingi, chodniki i
              > trawniki istnieją na świecie w swoim sąsiedztwie, tylko w Polsce się nie da!

Da się, da. Parkingów jest na pewno za mało ale NIGDY nie będzie wystarczająco.
              Jaki jest dla ciebie czas krytyczny który jesteś w stanie poświęcić żeby nie
              zostać drogowym chamem? Bo jak patrzę na ludków którym pstrykam fotki i zgłaszam
              na 986 to ten czas jest liczony w sekundach.

> Ot
              > i tyle. Cieszcie, się, że policja dostanie nowe źródełko, nie dając nic w zamia
              > n
              > :)))))

Policja (a raczej SM) nie ma dawać w zamian (poza poczuciem bezpieczeństwa
              ofkorz) tylko ma karać tych co mają przepisy w d*pie.
              • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:06
                przepisy w doopie to jedno, i jest na to przykładów masa. Ale i naginanie
                przepisów, aby tylko ukarać jest bardzo częste. Nie bronię tych, którzy chamsko
                wjeżdżają na zadbany trawnik itd, ale jak pod blokiem naprawdę nie ma ani
                jednego miejsca, to chyba warto poświęcić trawnik i zrobić parking! Prawda? U
                mnie pod blokiem jest k..a klomb, a w nim drzewko JPII, było statnio o tym w TV
                :)))) ludziska walczyli o drzewko jak o życie :))))) A co ważne, przedtem była
                tam piaskownica, babcie zrobiły sobie kościółek, pisia mać|!
                • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:12
                  cillian1 napisał:

> przepisy w doopie to jedno, i jest na to przykładów masa. Ale i naginanie
                  > przepisów, aby tylko ukarać jest bardzo częste.

Co ty wypisujesz - zmuszenie SM do ukarania kierowcy to wyższa sztuka jazdy typu
                  pobranie numeru zgłoszenia, telefon za godzinę, eskalacja etc. czy wreszcie
                  pójście z fotkami do siedziby straży i puszczenie tego papierem. A ty tu o jakiś
                  bajkach typu naginanie przepisów żeby ukarać :D

> Nie bronię tych, którzy chamsko
                  > wjeżdżają na zadbany trawnik itd, ale jak pod blokiem naprawdę nie ma ani
                  > jednego miejsca, to chyba warto poświęcić trawnik i zrobić parking!

Zdecydowanie TAK. Tylko, że jest to w interesie kierowców a nie WSZYSTKICH
                  mieszkańców. Taki parking musi spełniać pewne wymagania związane z ochroną
                  środowiska (nawierzchnia), oznakowanie etc.

> Prawda? U
                  > mnie pod blokiem jest k..a klomb, a w nim drzewko JPII, było statnio o tym w TV
                  > :)))) ludziska walczyli o drzewko jak o życie :))))) A co ważne, przedtem była
                  > tam piaskownica, babcie zrobiły sobie kościółek, pisia mać|!

To klomb czy piaskownica? Akurat w meczu drzewko kontra piaskownica dla
                  dzieciaków kibicowałbym dzieciakom.
                  • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:23
                    > Co ty wypisujesz

np. radary w SM ;)

> środowiska (nawierzchnia), oznakowanie etc.

kostka wystarczy ;) to nie jest autostrada :)

> To klomb czy piaskownica?

była piaskownica, jest klomb :))))) Co śmieszniejsze, klomb zacznie schnąć, bo
                    podłoże jest wylane betonem, jak to piaskownicę....

> dzieciaków kibicowałbym dzieciakom.

no widzisz, tylko wytłumacz to pozostałym, którzy upatrują w tym swój życiowy
                    cel ;)
                    Jakby kościołów było mało!
                  • quebec4 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:30
                    piszesz tak jakby zbiory kierowców i mieszkańców były zbiorami
                    rozłącznymi...
                    • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:38
                      :))))) nie wiem dlaczego tak zrozumiałeś. piszę, żeby każdy mógł żyć i każdy
                      miał swoją strefę, reszta jest oczywiście wspólna ;) Im więcej tego wspólnego,
                      tym lepiej, ale.... każdy musi mieć swoje miejsce! ;)
      • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:25
        cambrone napisał:

> Parkując ZWYCZJOWO na trawnikach szanowny Pan łamie prawo.Nareszcie
        > policja będzie mogła karac tych debili.W konstytucji nie jest

Dokładnie tak! Na moim osiedlu widziałam nawet idiotę (to eufemizm), który, by
        nie chodzić za dalego, wjechał terenówką po schodach na taras pod
        blokiem! Straż miejska nie reagowała, bo to teren spółdzielni mieszkaniowej.
        Któż miałby więc egzekwować prawo w takich przypadkach?? Podobnie pod
        supermarketami. Wreszcie normalniejemy :-)
        • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:28
          > supermarketami. Wreszcie normalniejemy :-)

będziesz się cieszył, jak ci dowalą za źle zaparkowany samochód (krzywo). A do
          tego to będzie się kierować, do zarabiania ;)

Tak samo jak stanie w krzakach:) jestem za, ale znam też podejście policji do
          obywateli/a, to ich sponsor!
          • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:34
            cillian1 napisał:

> > supermarketami. Wreszcie normalniejemy :-)
            >
            > będziesz się cieszył,

CIESZYŁA!

> jak ci dowalą za źle zaparkowany samochód (krzywo).

parkuję PROSTO. Po tylu (ciii, kobiety nie mówią o latach!) latach praktyki, to
            nie jest żaden problem.

> Tak samo jak stanie w krzakach:) jestem za, ale znam też podejście policji do
            > obywateli/a, to ich sponsor!

Co do krzaków, to zgadzam się w całej rozciągłości - zarządzenie/rozporządzenie
            komendanta głównego policji z 1993 w sprawie sposobu przeprowadzania kontroli
            prędkości jest wciąż ważne i wciąż łamane przez policjantów. Mówi ono, że nei
            wolno wykonywać kontroli prędkości z ukrycia (zza krzaków, płotów etc), ale
            wszyscy mają to w doopie!
            • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:44
              > CIESZYŁA!

wybacz ;)

> wszyscy mają to w doopie!
              tak samo będzie z drogami osiedlowymi, będzie zysk, i tylko zysk, wyłapywanie
              najdrobniejszych nieścisłości! A ty Polaku płać! Tak będzie. Na zachodzie
              policja nie wlepia mandatów (tak mówią sikorki) za byle co!
              • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:47
                cillian1 napisał:

> Na zachodzie
                > policja nie wlepia mandatów (tak mówią sikorki) za byle co!

Ale jak już wlepia, to solidne, a nie 50 pln!! Widzialam kilka lat temu reportaż
                w TV francuskiej, gdzie pokazywali, że Niemcowy skonfiskowali Ferrari za
                zbyt szybką (>300 km/h) jazdę na autostradzie. A u nas? 500 pln i 10 pkt. Kpina!
                • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:03
                  > zbyt szybką (>300 km/h) jazdę na autostradzie. A u nas? 500 pln i 10 pkt. K
                  > pina!

pojechałabyś 300 na naszych drogach?! Ja bałem się już przy 220, wibracje, nie
                  od auta, a od nawierzchni dawały się we znaki! A droga nowiutka, obwodnica
                  garwolińska ;) Zgadzam się, że trzeba wariatów wyłapywać, ale na 3 pasówce, to
                  trochę mija się z celem, to po co wydawać takie pieniądze na te "super" drogi! A
                  potem karać za 150km/h

Zaznaczam, że ukryta kamera czeka, aż kierowca przekroczy o 50, żeby dać
                  najwyższy mandat. Dla mnie to już nie pilnowanie, a zarabianie! Z ferrari
                  (300km/h) postąpiłbym tak samo, znaczy zabrał auto ;)
              • klara551 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 20.10.09, 09:16
                Bo na zachodzie nikt się nie odważy tak parkowac jak w Polsce.A stań
                w niemczech pod blokiem i nie wyłąćz silnika,to się przekonasz jakie
                są mandaty.A w Hiszpanii,jak źle zaparkujesz,to ci po prostu wywiozą
                samochód i już,bo policję zawiadamiają sami mieszkańcy.Wreszcie
                skończy się parkowanie pod oknem,bo do sypialni samochodu nie da się
                wstawić.Wreszcie będzie można wywalić z zamkniętego terenu osiedla
                super motor,który stoi przy drzwiach wejściowych,bo jest
                zadaszenie.A ze jak się nie da zaparkować sąsiadowi pod oknem i
                trzeba będzie się przejść,to dobrze.W tej chwili spółdzielnie są
                bezradne,bo nikt nie chce interwenowac jak jakieś barany parkują
                gdzie się da i jak się da.Często tylko dlatego,że nie chce się
                zjechać do garażu,lub garaż się wynajmuje.Prawo do normalności mają
                nie tylko bezmyślni właściciele samochodów,ale i reszta
                mieszkańców,co parkuje we właściwych miejscach.A czy nie wkurza was
                jak samochody blokują chodniki,bo właściciele nie umieją parkować i
                muszą swoją bryką zająć nie tylko miejsce do parkowania ale i
                chodnik.Drogi osiedlowe są wspólne,a nie tylko dla durnych
                posiadaczy samochodów,co muszą mieć brykę na oku i zapomnieli jak
                się chodzi
            • szyderczy_szyderca Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:24
              > Mówi ono, że nei wolno wykonywać kontroli prędkości z ukrycia (zza
              > krzaków, płotów etc), ale wszyscy mają to w doopie!

To zupełnie jak przestrzeganie prawa drogowego przez kierowców - też mają to w
              tym samym miejscu ...
          • cubikon Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:12
            Mi nie dowalą, bo ... NIE PARKUJĘ KRZYWO!!! proste, żyj i daj żyć innym
            • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:58
              > Mi nie dowalą, bo ... NIE PARKUJĘ KRZYWO!!! proste, żyj i daj żyć

dowalą dowalą, no chyba że jeździsz z linijką ;) i po zaparkowaniu upewniasz
              się, a znasz prawo mam nadzieję, i wiesz ile wynosi przepisowa odległość od
              krawężnika ;)

no nic, będą kosić kasę jak trzeba! A tłuszcza się cieszy!
        • three-gun-max Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:28
          Kto miał reagować? Spółdzielnia.
          Niestety prezentujesz mentalność osoby skrzywdzonej przez komunę i bandyckie metody to dla ciebie "normalność".
          • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:40
            three-gun-max napisał:

> Kto miał reagować? Spółdzielnia.

Spółdzielnia, czyli kto? Każdy ze spółdzielców? Ja zainterweniowałam - zgłosiłam
            do SM, ale PT strażnicy odpowiedzieli, że mają uprawnień do interwencji na
            terenie należącym do spółdzielni mieszkaniowej.

> Niestety prezentujesz mentalność osoby skrzywdzonej przez komunę i bandyckie me
            > tody to dla ciebie "normalność".

Nie skomentuję. Ręce opadają. BTW pojedź do Szwajcarii, Niemiec i zaparkuj na
            trawniku!!!!
            • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:40
              SM miało znaczyć Straż Miejska, a nie Spółdzielnia Mieszkaniowa :-)
              • swerd Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:29
                za granica trawa słuzy dla ludzi , w polsce żeby było gdzie parkować i żeby psy
                miały gdzie sr...
            • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:50
              > Nie skomentuję. Ręce opadają. BTW pojedź do Szwajcarii, Niemiec i
              > zaparkuj na trawniku!!!!

jeszcze nikt nie kopie studni, jak ma kran pod nosem!!!! Ludzie, zrozumcie, że
              dajemy im coraz więcej opcji pobierania od nas kasy! Mandat za prędkość (nie ma
              opcji pouczenia, nie ma k...a takiej opcji) jest nagrane (penie dlatego z buta
              mandat, bo nagranie jest już w systemie - tak mówią). Będziemy płacić i się
              cieszyć? Zawalidroga, byłem świadkiem, koleś zablokował drugiego kolesia.
              Zablokowany z miejsca dzwoni po holownik - sprawa zamknięta!

Trawniki, jak będzie gdzie stanąć, to i trawniki będą wolne! Nie jest sztuką
              zakazać wjazdu na trawnik, kiedy dookoła są miejsca do parkowania! Takich
              zakazów można mnożyć, zakaza wyprowadzania psów bez widocznego woreczka na....
              wiadomo co, najlepiej niech woreczek wisi na szyi, żeby był dla wszystkich
              widoczny! Poda wam się taki pomysł?!
              • bokhen Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:15
                Zanim kupiłeś samochód/mieszkanie trzeba było o parkingu pomyśleć. Teraz
                skomlesz na prawo, które w każdym innym kraju jest normą i nikogo nie dziwi.
                • cillian1 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:10
                  wiesz, Polska się zmienia, tylko urzędnicy stoją w miejscu! Wszystko się
                  zmienia, zanim skończyłeś szkołę, nie było kompów, więc jak się dostosowałeś?
                  Nadrobiłeś coś, czy samo się zrobiło?! Jak masz nowy dom, to nie będziesz go
                  modernizował z biegiem czasu? Pewnie nie!
              • szyderczy_szyderca Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:28
                > Ludzie, zrozumcie, że dajemy im coraz więcej opcji pobierania od
                > nas kasy! Mandat za prędkość (nie ma opcji pouczenia, nie ma k...a
                > takiej opcji) jest nagrane (penie dlatego z buta mandat, bo
                > nagranie jest już w systemie - tak mówią).

Pouczenie to można stosować w krajach, w których kierowcy prezentują jakiś
                podstawowy poziom kultury jazdy ...

> Będziemy płacić i się cieszyć?

Jeździj zgodnie z przepisami a jeśli nie potrafisz - bierz taksówkę.

> Trawniki, jak będzie gdzie stanąć, to i trawniki będą wolne!

Ale póki co nie ma gdzie stanąć i nie będzie - więc zamiast cwaniakować trzeba
                pojechać te 100-200 metrów dalej. A jak nie to mam nadzieje, że będzie więcej
                holowników ...
            • three-gun-max Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:59
              Jak masz beznadziejną spółdzielnię to sie wyprowadź.

Pojedź do korei północnej i spróbuj zaparkować na trawniku, o!
              Eurokołchoz to faktycznie świetny przykład.
              • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:17
                three-gun-max napisał:

> Pojedź do korei północnej i spróbuj zaparkować na trawniku, o!
                > Eurokołchoz to faktycznie świetny przykład.

Wolisz tak jak w USA?? Za zaparkowany na trawniku samochód ktoś przestrzeliłby
                Ci opony ;-P
            • quebec4 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:43
              Nie bądź infantylny. Słyszałeś o zarządzie spółdzielni? O walnym
              zgromadzeniu członków spółdzieni?
              • wrr2 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 16:36
                To uważasz, że członkowie spółdzielni (czyli w sporej części dziadkowie i
                babcie, jeśli to stera bloki) mieli się zebrać i nakłonić faceta do zaparkowania
                gdzie indziej? ROTFL :)
        • 77qwerty Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:30
          > nie chodzić za dalego, wjechał terenówką po schodach na taras pod
          > blokiem!

i ta terenowka tak Ci koscią w grdle siedzi ?

on zapłaci mandat i tak bedzie terenówka jeździł jak dotąd
          a tobie dziadu zaraz na bilet tramwajowy zabraknie
          • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:44
            77qwerty napisał:

> > nie chodzić za dalego, wjechał terenówką po schodach na taras pod
            > > blokiem!
            >
            > i ta terenowka tak Ci koscią w grdle siedzi ?

Nie! Nie tęsknię za terenówką, a moje auto jest ciut więcej warte niż ten
            przelatany Nissan :-P Uszkodził schody, za naprawę ja muszę płacić w czynszu!!

>
            > on zapłaci mandat i tak bedzie terenówka jeździł jak dotąd
            > a tobie dziadu zaraz na bilet tramwajowy zabraknie

Nie jestem dziadem, jak już, to BABĄ. W moim mieście nie ma tramwaju. I nie o to
            chodzi, tylko, by wyrobić wśród kierowców zachowania prospołeczne! Inaczej
            cofniemy się do poziomu dżungli! Ale wtedy kupię sobie SKOTa z demobilu i
            rozjadę taką terenówkę zaparkowaną na moim trawniku!
            • turbo_wesz Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:57
              uważaj bo ci jeszcze jakoś rzeczowo odpowie. toż to jakiś trollujący gnojek - a ty jeszcze go łechcesz odpowiedziami.
      • 77qwerty [...] 19.10.09, 13:26
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bokhen Re: panstwo policyjne 19.10.09, 14:19
          Koleś Ty już lepiej nic nie pisz. Zlazłeś z drzewa i pewnie wieczorem na nie wrócisz.
          Jesteś prostak i cham, dlatego irytują Cię inni, normalni ludzie, którzy wiedzą jakie zasady obowiązują w świecie ludzi.
        • szyderczy_szyderca Re: panstwo policyjne 19.10.09, 14:29
          > co zawistnie spogladasz zza firanek na cudze samochody
          > bo sam gołodupcu jezdzisz tramwajami

Na pewno zazdrości ci tego służbowego lanosa.
        • eti.gda Re: panstwo policyjne 19.10.09, 14:52
          77qwerty napisał:

> > Parkując ZWYCZJOWO na trawnikach szanowny Pan łamie
          prawo.Nareszcie
          > > policja będzie mogła karac tych debili.W konstytucji nie jest
          > > zapisane,że każdy musi zaparkować pod blokiem!!!
          > debil to z Ciebie
          > co zawistnie spogladasz zza firanek na cudze samochody
          > bo sam gołodupcu jezdzisz tramwajami

A u nas spółdzielnia buduje miejsca parkingowe, jak tylko jest
          możliwość. Jak na razie nikt nie musi parkować na trawnikach, a
          jeżeli to robi, to z pewnościa jest debilem, bo jakieś miejsce
          zawsze można znaleźć, choć niekoniecznie pod własnymi oknami. Ale
          wiem, że nie wszędzie jest tak dobrze.
      • yola13 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:01
        cambrone napisał:

> Parkując ZWYCZJOWO na trawnikach szanowny Pan łamie
        prawo.Nareszcie

ale zato jest napisane szanowny panie ze kazdy ma prawo do własnosci
        i ze jego własnosc podlega ochronie prawnej, dotyczy to wszystkich
        tych którzy maja mieszkania własnosciowe i wykupiony grunt a nie
        mają wlasnego miejsca parkingowego do którego maja prawo, bo jezeli
        przysługuje mi 54 metry kwadratowe gruntu za które place podatek a
        spoldzielnia nie chce mi wydzielic tego miejsca to nie jest to moja
        wina tylko spoldzielni
      • michaelus_maximus Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:01
        cambrone napisał:

> Parkując ZWYCZJOWO na trawnikach szanowny Pan łamie prawo.Nareszcie

kup sobie samochod, to wtedy bedziesz mial madrzejszego do powiedzenia na ten
        temat :) pewnie najlepiej zaprkowac 4 ulice dalej, gdzie nawet nie zobaczsz, jak
        ci kradna samochod, albo pijane dzeici odrywaja lusterka. chociaz wcale nie jest
        powiedziane, ze tam jest wolne miejsce, bo to kolejne osiedle.

czasem wydaje mi sie, ze tym nielicznym przeszkadza nie parkowanie, tylko sam
        samochod. cos w stylu "ja cierpie, bo nie mam samochodu, to ty cierp, ze nie
        masz gdzie zaprkowac, a najlepiej niech ci sie spali, a twoje dzieci zeby w
        siodmym pokoleniu mialy liszaje" :P
        • yola13 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:09

> cambrone napisał:
          >
          > > Parkując ZWYCZJOWO na trawnikach szanowny Pan łamie
          prawo.Nareszcie
          > > policja będzie mogła karac tych debili.W konstytucji nie jest
          > > zapisane,że każdy musi zaparkować pod blokiem!!!
          >
          > kup sobie samochod, to wtedy bedziesz mial madrzejszego do
          powiedzenia na ten
          > temat :) pewnie najlepiej zaprkowac 4 ulice dalej, gdzie nawet nie
          zobaczsz, ja
          > k
          > ci kradna samochod, albo pijane dzeici odrywaja lusterka. chociaz
          wcale nie jes
          > t
          > powiedziane, ze tam jest wolne miejsce, bo to kolejne osiedle.
          >
          > czasem wydaje mi sie, ze tym nielicznym przeszkadza nie
          parkowanie, tylko sam
          > samochod. cos w stylu "ja cierpie, bo nie mam samochodu, to ty
          cierp, ze nie
          > masz gdzie zaprkowac, a najlepiej niech ci sie spali, a twoje
          dzieci zeby w
          > siodmym pokoleniu mialy liszaje" :P

dokładnie, bo taka jest własnie mentalnośc Polaka, jak Kargul z
          Pawlakiem beda klocic się o kilka centymetrow miedzy albo beda się
          modlic do Boga zeby tamtemu krowa zdechla zamiast pomodlic sie o to
          zeby on sam tez mial taka krowe
        • paragraf66 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:23
          ktos kto mowi, ze skoro nie ma miejsca dla jego samochodu to moze go postawic
          gdzie mu sie podoba, np na trawniku jest kretynem.
          ktos kto mowi, ze ten komu to slusznie przeszkadza jest psem ogrodnika bo go
          razi, ze ktos inny ma samochod, a on nie, jest kretynem do kwadratu. proste.
          • yola13 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:11
            no pewnie bo tylko tacy jak ty sa jedynie slusznie poprawni
            politycznie i spolecznie, zenada, bleee
            • paragraf66 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:17
              a cos konkretnie to juz za trudno napisac, co?
          • michaelus_maximus Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 21:21
            ktos kto uwaza, ze trawniki sa swiete i nalezy im sie szacunek niczym lasom
            rownikowym jesst kretynem do potegi silnia :)))
            • paragraf66 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 21:28
              jesli moj post zrozumiales jako wezwanie do ochrony swietych trawnikow to... nie
              ma na ciebie takiej potegi
            • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 21:41

> ktos kto uwaza, ze trawniki sa swiete i nalezy im sie szacunek niczym lasom
              > rownikowym jesst kretynem do potegi silnia :)))

Piszesz tak bo nie masz swojego trawnika. Współczuję.
              • michaelus_maximus Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 23:17
                no wlasnie ten pod blokiem nalezy do mnie :)
                jestem czlonkiem spoldzielni, ktora jest wlascicielem tego gruntu.

prawda jest taka, ze nic nie poradzicie na ludzi, ktorzy parkuja na
                osiedlowych trawnikach:)
                albo ten artykul jest bardzo nierzetelnie napisany,
                albo ktos na prawde mial pomysl wprowadzenia takich glupich zmian w prawie,
                jednak mu sie nie uda. nawet zakladajac, ze sejm i senat by go poparly (co jest
                bardzo malo prawdopodobne), to i tak zostanie wycofany, bo jest sprzeczny z
                ustawa zasadnicza i TK go zmiesza z blotem. kazdy ma prawo do wlasnosci i jest
                to jedno z podstawowych i niezbywalnych praw.
                takie przepisy nigdy nie beda obowiazywaly na terenie prywatnym :))))
    • redakotr takie mamy czasy. Samochód nie jest luksusem 19.10.09, 13:19
      a złomy zaparkowane wiecznie trzeba w końcu zutylizować.
      • cillian1 Re: takie mamy czasy. Samochód nie jest luksusem 19.10.09, 13:19
        złom to nie luksus ;)
        • babcia.klozetova Re: takie mamy czasy. Samochód nie jest luksusem 19.10.09, 13:27
          cillian1 napisał:

> złom to nie luksus ;)

to luksus dla reszty społeczeństwa - stoją takie wraki miesiącami, nikt ich nie
          używałaściciele śmigają już nowymi autami, ale złomu nie zutylizowali, bo to
          kosztuje.
          • babcia.klozetova Re: takie mamy czasy. Samochód nie jest luksusem 19.10.09, 13:29
            miało być: ... nikt ich nie używa, a właściciele śmigają...
    • tweed Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:26
      Zwyczajowo, na trawniku... Brak slow.

A Heniek z parteru zwyczajowo napieprza swoja zone.
      A Kazik zwyczajowo kroi gowniarzy z telefonow i drobnych.
      A Kowalscy zwyczajowo podlaczaja sie do pradu na strychu, zeby
      placic mniej.
      A Zdzisiek zwyczajowo zawsze "costam" podpieprzy ze sklepu, jak robi
      zakupy...
      • pestycyd Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:31
        > Zwyczajowo, na trawniku... Brak slow.

Inaczej sytuacja wygląda, kiedy cały blok parkuje na trawniku bo nie ma
        parkingu. I mieszkańcom to nie przeszkadza bo wszyscy uważają że jest to jedyne
        wyjście, żeby zaparkować samochód w odległości do 5 km od domu.
        • tweed Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:41
          Tak samo inaczej to wyglada, jak caly blok kradnie. Wtedy to jest ok
          i nic zlego sie nie dzieje.
          • yola13 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:20
            porównanie troche idiotyczne, widac ze nie masz gosciu samochodu i
            madrzysz się jak nie wiem co
            • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:26
              yola13 napisała:

> porównanie troche idiotyczne, widac ze nie masz gosciu samochodu i
              > madrzysz się jak nie wiem co

chyba trzeba od podstaw: prawo wymyślono po to, by ludzie nie dochodzili swoich,
              różnie pojętych pretensji, przy pomocy noża, maczugi czy flinty. By
              ułatwić współżycie (ale nie kopulację!). Warunkiem działania tego
              ułatwienia jest konieczność dostosowania się do prawa przez wszystkich
              obywateli, w tym przypadku uczestników ruchu drogowego. Jak bowiem wyglądałaby
              sytuacja, gdyby jeden, w imię wolności osobistej, delikwent stwierdził, że lubi
              jeździć lewą stroną, albo zawsze na długich światłach, albo uwielbiałby pod
              Twoim oknem codziennie o 2 w nocy urządzać koncert klaksonem?? Życzę Ci, abyś
              jechała wtedy naprzeciw niego, w nocy, abyś właśnie miała pierwszą noc po wielu
              nieprzespanych z powodu choroby dziecka. Itd, itp.

Dotarło?
              • michaelus_maximus Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 21:38

> yola13 napisała:
                >
                > > porównanie troche idiotyczne, widac ze nie masz gosciu samochodu i
                > > madrzysz się jak nie wiem co
                >
                > chyba trzeba od podstaw: prawo wymyślono po to, by ludzie nie dochodzili swoich
                > ,
                > różnie pojętych pretensji, przy pomocy noża, maczugi czy flinty. By
                > ułatwić współżycie (ale nie kopulację!). Warunkiem działania tego
                > ułatwienia jest konieczność dostosowania się do prawa przez wszystkich
                > obywateli, w tym przypadku uczestników ruchu drogowego. Jak bowiem wyglądałaby
                > sytuacja, gdyby jeden, w imię wolności osobistej, delikwent stwierdził, że lubi
                > jeździć lewą stroną, albo zawsze na długich światłach, albo uwielbiałby pod
                > Twoim oknem codziennie o 2 w nocy urządzać koncert klaksonem?? Życzę Ci, abyś
                > jechała wtedy naprzeciw niego, w nocy, abyś właśnie miała pierwszą noc po wielu
                > nieprzespanych z powodu choroby dziecka. Itd, itp.
                >
                > Dotarło?
                >
                >
                >
                >
                >

o czym ty wogole piszesz babcia klozetowa? :D:D:D chyba ci sie nudzi, ze takie
                bzdury wymyslasz :D:D:D po pierwsze, to jezcze nie prawo, tylko projekt, a pod
                drugie prawo jest satnowione dla ludzi, a nie przeciw nim. a ty chyba nie do
                konca rozumiesz problem praw ;)

skoro jestes taka ciepla w skladaniu zyczen, w takim razie ja ci życze, zeby
                weszla ustawa, ze kto uzywaz na forum gazeta.pl nika babcia.klozetova musi sobie
                palnac w glowe :))) mam nadzieje, ze twoj respekt dla prawa bedzie na tym samym
                poziomie co teraz i wiesz co robic :D

p.s. nagraj koncert klaksonowy pod swoim oknem i wrzuc do netu! co graja 9
                symfonie bethovena, czy cos mniej popularnego?
                • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 22:11

> a pod
                  > drugie prawo jest satnowione dla ludzi, a nie przeciw nim.

Właśnie skasowałeś kodeks wykroczeń i kodeks karny i jeszcze parę dziesiątek
                  innych przepisów z których zdarza się komuś ponieść konsekwencje.

> a ty chyba nie do
                  > konca rozumiesz problem praw ;)

Niestety póki co to ty pokazujesz, że masz z tym problem. Dlatego jak użyjesz
                  sensownej argumentacji to coś będzie można podyskutować.

> skoro jestes taka ciepla w skladaniu zyczen, w takim razie ja ci życze, zeby
                  > weszla ustawa, ze kto uzywaz na forum gazeta.pl nika babcia.klozetova musi sobi
                  > e
                  > palnac w glowe :)))
                  > mam nadzieje, ze twoj respekt dla prawa bedzie na tym samym
                  > poziomie co teraz i wiesz co robic :D

No i widzisz - taki argument można zastosować dokładnie "przeciwko" KAŻDEMU
                  przepisowi określającemu jakiekolwiek sankcje. O to ci na pewno chodziło?

> p.s. nagraj koncert klaksonowy pod swoim oknem i wrzuc do netu! co graja 9
                  > symfonie bethovena, czy cos mniej popularnego?

To jak - zasuwamy pod prąd i nie będzie jakieś głupie prawo o ruchu drogowym
                  ograniczało naszej wolności?
            • szyderczy_szyderca Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:30
              Porównanie bardzo dobre - posiadanie samochodu nie ma tu nic do rzeczy. Nie
              trzeba być posiadaczem samochodu żeby widzieć łamanie prawa ...
            • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:34
              yola13 napisała:

> porównanie troche idiotyczne, widac ze nie masz gosciu samochodu i
              > madrzysz się jak nie wiem co

A posiadanie samochodu ma coś do rzeczy? Prostak wyrwany łańcuchem którym do
              niedawna był spętany wprost z objęć komuny nie rozumie i nie zrozumie, że
              POSIADANIE czegokolwiek nie jest wyznacznikiem KULTURY. Posiadanie samochodu nie
              musi implikować chamstwa i jest od tego samochodu niezależne. Cham zaparkuje na
              przejściu, na przystanku, na pasach, na trawie - gdziekolwiek będzie mu BLIŻEJ.
              I będzie przekonany, że MA RACJĘ bo w miejscu gdzie zaparkował nie było
              parkingu. Dyskusja z takimi osobnikami jest bezsensowna. Jedyne co można zrobić
              to zadzwonić na 986 z nadzieją, że w jednym przypadku na 10 chamstwo zostanie
              ukarane.
              • turbo_wesz Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:06
                też można uwiecznić zaistniałą sytuację przy pomocy aparatu fotograficznego i wysłać do Straży Miejskiej przy pomocy poczty elektronicznej. co polecam czynić, bo SM to lenie patentowane.
                • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:17
                  turbo_wesz napisał:

> też można uwiecznić zaistniałą sytuację przy pomocy aparatu fotograficznego i w
                  > ysłać do Straży Miejskiej przy pomocy poczty elektronicznej. co polecam czynić,
                  > bo SM to lenie patentowane.

I tak trzeba będzie przyjść i wypełnić kilka papierków :)

Zastanawiam się jakby to wysyłać poleconym przez ePUAP. Przydałaby się prosta i
                  skuteczna metoda żeby to robić taśmowo niemalże bo tych buraków do "zakapowania"
                  są setki!!! Teraz jeden zajmuje mi ok. 10-15 minut - telefon nr 1, potem nr 2
                  żeby się dowiedzieć jak poszło i ewentualnie eskalować, potem nr 3 - ponownie
                  żeby w większości wypadków wysłuchać jakiejś bzdury typu nie było załogi :)
              • yola13 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:22
                unhappy napisał:

> yola13 napisała:
                >
                > > porównanie troche idiotyczne, widac ze nie masz gosciu samochodu
                i
                > > madrzysz się jak nie wiem co
                >
                > A posiadanie samochodu ma coś do rzeczy? Prostak wyrwany łańcuchem
                którym do
                > niedawna był spętany wprost z objęć komuny nie rozumie i nie
                zrozumie, że
                > POSIADANIE czegokolwiek nie jest wyznacznikiem KULTURY. Posiadanie
                samochodu ni
                > e
                > musi implikować chamstwa i jest od tego samochodu niezależne. Cham
                zaparkuje na
                > przejściu, na przystanku, na pasach, na trawie - gdziekolwiek
                będzie mu BLIŻEJ.
                > I będzie przekonany, że MA RACJĘ bo w miejscu gdzie zaparkował nie
                było
                > parkingu. Dyskusja z takimi osobnikami jest bezsensowna. Jedyne co
                można zrobić
                > to zadzwonić na 986 z nadzieją, że w jednym przypadku na 10
                chamstwo zostanie
                > ukarane.
                >

jednak posiadanie samochodu w tym wypadku ma to do rzeczy szanowny
                panie ze jak masz samochod i wiesz ze nie masz gdzie zaparkowac bo
                na 30 mieszkancow miasto zapewnilo tylko 6 miejsc parkingowych to
                wtedy jestes w skorze tych co maja ten problem i sie borykają z nim,
                a gdy tego samochodu nie masz to po prostu problem ciebie nie
                dotyczy wiec nie jestes w stanie sobie nawet wyobrazic swoim malym
                mozgiem co to znaczy nie miec gdzie zaparkowac, i jedynie w tym
                kontekscie mialam na mysli podajac ze ten kto nie ma samochodu nie
                zrozumie tego co posiada samochod, w tym i jedynie w tym kontekscie,
                a wyzywanie od chamow tylko dlatego ze ktos posiada samochod i chce
                weegzekwowac prawo do czegos swiadczy o krotkowzrocznosci i
                umiejetnosci widzenia jedynie czubka swojego nosa i nic wiecej, aha
                zeby nie było ze respektuje łamanie prawa to chce tu sprostowac
                absloutnie jestem za przestrzeganiem przepisów przez wszystkich
                kierowców, ale poruszam tylko problem który nie jest zalezny od
                samych kierowców, ot i co
                • paragraf66 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:24
                  to po jakiego wala kupilas mieszkanie bez garazu, na osiedlu bez wystarczajacej
                  liczby miejsc parkingowych itp? nie podoba sie to sie przeprowadz, postaw dom z
                  garazem/miejscem parkingowym, ale NIE LAM PRAWA! bo czy to, ze nie masz gdzie
                  postawic auta uprawnia cie do zastawienia komus garazu? do zablokowania dojazdu
                  do posesji?
                  • yola13 troll 19.10.09, 16:01

• paragraf66 Re: troll 19.10.09, 21:30
                      argumenty sie skonczyly?
                  • michaelus_maximus Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 22:33
                    paragraf66 napisał:

> to po jakiego wala kupilas mieszkanie bez garazu, na osiedlu bez wystarczajacej
                    > liczby miejsc parkingowych itp? nie podoba sie to sie przeprowadz, postaw dom z
                    > garazem/miejscem parkingowym,

wlasnie w zarzdazch spoldzielni siedza buraki, co maja poglady jak ten
                    koles. a to wina zarzadu, ze nie ma gdzie zaparkowac!!! zamiast tych
                    trawnikow powinny byc parkingi
                    . a ty czlowieku sie stuknij w glowe,
                    zamiast pisac bzdury
                    . jak ktos kupowal mieszkanie 10 lat temu, to myslisz,
                    ze bylo napisane w umowie, ze na 30 mieszkancow jest 6 miejsc parkingowych?
                    myslisz, ze jak osiedla nie bylo, to mozna bylo przewidziec czy bedzie
                    dostateczna ilosc miejsc?

ale NIE LAM PRAWA! bo czy to, ze nie masz gdzie
                    > postawic auta uprawnia cie do zastawienia komus garazu? do zablokowania dojazdu
                    > do posesji?

ha, ha, ale sie koles wycofuje :P o jakim garazy i posesji czlowieku mowisz???
                    tematem bylo parkowanie na trawniku.
                    "po co kupi
                • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:32
                  yola13 napisała:

> jednak posiadanie samochodu w tym wypadku ma to do rzeczy szanowny
                  > panie ze jak masz samochod i wiesz ze nie masz gdzie zaparkowac bo
                  > na 30 mieszkancow miasto zapewnilo tylko 6 miejsc parkingowych to
                  > wtedy jestes w skorze tych co maja ten problem i sie borykają z nim,
                  > a gdy tego samochodu nie masz to po prostu problem ciebie nie
                  > dotyczy wiec nie jestes w stanie sobie nawet wyobrazic swoim malym
                  > mozgiem co to znaczy nie miec gdzie zaparkowac, i jedynie w tym
                  > kontekscie mialam na mysli podajac ze ten kto nie ma samochodu nie
                  > zrozumie tego co posiada samochod, w tym i jedynie w tym kontekscie,
                  > a wyzywanie od chamow tylko dlatego ze ktos posiada samochod i chce
                  > weegzekwowac prawo do czegos swiadczy o krotkowzrocznosci i
                  > umiejetnosci widzenia jedynie czubka swojego nosa i nic wiecej,

Wyobraź sobie mam samochód (duży osobowy ale marki nie podam), mam i mniejszy
                  (zafira - taki roboczy wołek), mam też bardzo mały (micra którym jeździ żona ale
                  i ja czasami) tylko, że mój czas graniczny to nawet kilkanaście minut spaceru. I
                  dlatego nie mam żadnego problemu ze znalezieniem wolnego miejsca. Nawet jak
                  mieszkam w Warszawie i wynajmuję swoje dawne mieszkanie to nie muszę mieć
                  samochodu pod blokiem (przeważnie miejsc nie ma więc nawet nie próbuję). Mogę
                  sobie dojść. To jakiś problem?

> aha
                  > zeby nie było ze respektuje łamanie prawa to chce tu sprostowac
                  > absloutnie jestem za przestrzeganiem przepisów przez wszystkich
                  > kierowców, ale poruszam tylko problem który nie jest zalezny od
                  > samych kierowców, ot i co

Chamstwo jest niezależne od człowieka? No, no... ciekawostka.
                  • yola13 Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 16:03
                    jak ty masz samochod i parkujesz go 15 minut drogi od domu to ja
                    jestem ksiedzem biskupem, skonczyłam z toba dyskusje
                    • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 20:04
                      A to ty duskutujesz??? A to niespodzianka. Zazwyczaj parkuję ok. 5 minut od domu
                      (jeśli mieszkam w Warszawie). Jak jest fatalna pogoda to sobie testuję czy
                      jednak jest miejsce (ale przeważnie nie ma bo bardzo często obok bloku jest w
                      hotelu zjazd "producentów wkrętów").

Ale tobie to nie pasuje do jakiejś wizji :D
                • tweed Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 17:09
                  Akurat tak sie sklada, ze mam samochod, a nawet dwa. Do niedawna
                  mialem 3, ale sprzedalem jeden, bo nie mialem ich gdzie trzymac.
                  Problem oczywiscie rozumiem, co nie zwalnia mnie z przestrzegania
                  prawa. Dodam takze, ze dzwonie do strazy miejskiej, jesli widze, ze
                  jakis palant przed moim blokiem zaparkowal w niedozwolonym miejscu.
                  Proste.
          • anarchoateo Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:00
            chory umysłowo faszysta
        • quebec4 ^^ Ludzie, opamiętajcie się! 19.10.09, 15:51
          To ich blok, to ich trawnik - moga parkować gdzie im się podoba. Na
          tym polega prawo własności. A jak im się nie podoba, to niech sie ze
          sobą dogadają - to w końcu ich blok i ich trawnik. I po co tam wam
          Policja! Dogadać się nie umiecie?

Dla przypomninia:
          = trawnik jest spółdzielni, kierowcy są mieszkańcami, a mieszkańcy
          są członkami spółdzielni. To wasz trawnik!

= jeżeli członkowie się umówią, to mogą stawiać samochody tam gdzie
          tylko chcą. A jak chcą by nie parkować na trawniku, to nich się
          umówią i wybudują sobie parking. A jak chcą trawnik mieć trawnik
          cały i nie mieć parkinku to ich problem - w każdym razie tu trzeba
          psychiatry a nie policji!
          • wal_1 Re: ^^ Ludzie, opamiętajcie się! 19.10.09, 20:03
            Przeczytaj to co napisałeś. "= jeżeli członkowie się umówią, to mogą stawiać samochody tam gdzie
            > tylko chcą. A jak chcą by nie parkować na trawniku, to nich się
            > umówią i wybudują sobie parking."
            Z logiką to nie ma nic wspólnego. Rozumiem, że wszyscy się umówili - chcą mieć trawnik a Ty jesteś jedynym (przepraszam za wyrażenie) członkiem, dla którego mają wybudować parking! Jednak wycofuje przeprosiny.
            • quebec4 Re: ^^ Ludzie, opamiętajcie się! 22.10.09, 10:18
              U ciebie z logiką też nie najlepiej... Gdybym tylko ja miał problem
              z parkowaniem... to by znaczyło że tylko ja mam samochód, a to by
              znaczyło że nie może być problemu z parkowaniem. Chyba sam widzisz,
              że to jest sprzeczność...
    • three-gun-max Gestapowskie metody 19.10.09, 13:26
      Parking pod supermarketem=teren prywatny. Drogówka won!
      Osiedle=teren spółdzielni. Drogówka won!
      Niedługo przyjdą i będą sprawdzali czy w domu myje ręce po sikaniu.
      • babcia.klozetova Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 14:00
        three-gun-max napisał:

> Parking pod supermarketem=teren prywatny. Drogówka won!

To znaczy, że można jeździć dowolnie, lewą stroną i rozbijać inne auta??

> Osiedle=teren spółdzielni. Drogówka won!

J.w.

> Niedługo przyjdą i będą sprawdzali czy w domu myje ręce po sikaniu.

Chyba masz w tym względzie nieczyste sumienie :-P
        • quebec4 Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 16:00

> To znaczy, że można jeździć dowolnie, lewą stroną i rozbijać inne
          auta??
          - tak, moża jeździć lewą stroną na swoim terenie. można robijać
          inne auta - na tym polegają niektóre widowiska, które właśnie z tego
          prawa korzystają, że nie obowiązuje na nich kodeks drogowy - czaisz
          juz teraz???

- na tym polega teren prywatny, że na jego terenie zasady ustanawia
          gospodarz. Wystarczy, że przy każdym wjeście na teren prywtany
          będzie tablica z zasadami - wjeżdżasz, zgadzasz się na zasady.
          Zupełnie jak wchodząc na pewne strony internetowe.

A zasady mogą być proste - wjeżdżając na teren parkingu skanują ci
          twoją kartę bankomatową (przy bramce) - wiedzą zatem kto i jakim
          samochodem wjeżdża na ich teren prywatny. Gdy się nie zastosowujesz
          do regulaminu - kara umowna bezpośrednio z karty. Ale wielkim
          sklepom to nie w smak, trzeba zainwestować... lepiej więc lobbować,
          by z policji zrobić ich prywatnych strażników... czaisz?
      • ja.ja222 Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 14:15
        Masz coś na sumieniu? Chyba tak skoro jest taka twoja reakcja.
        Nareszcie będzie można normalnie chodzić, jeździć po osiedlu a nawet
        swobodnie wejśc chodnikiem do klatki schodowej a nie po trawniku. A
        może ty potrzebujesz możliwości wjechania swoim gratem az do
        przedpokoju.
      • es_zet_pe Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 14:26
        Chyba nie wiesz co to są gestapowskie metody. Nie obrażaj pamięci ludzi których
        gestapo zatorturowało na śmierć. Prostacko-nowobogacka mentalność z ciebie przebija.
      • unhappy Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 14:35
        three-gun-max napisał:

> Parking pod supermarketem=teren prywatny. Drogówka won!
        > Osiedle=teren spółdzielni. Drogówka won!
        > Niedługo przyjdą i będą sprawdzali czy w domu myje ręce po sikaniu.

Już nie, już nie. Znaczy się od stycznia najprawdopodobniej moja komórka
        rozgrzeje się od dzwonienia na 986 z parkingu przy IKEI :D

Mam satysfakcję za każdym razem kiedy po moim telefonie drogowy cham dostaje
        wezwanie :)
        • the_ukrainian Śmierć konfidentom/nt 19.10.09, 14:48
        • cillian1 Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 17:56
          > Już nie, już nie. Znaczy się od stycznia najprawdopodobniej moja
          > komórka
          > rozgrzeje się od dzwonienia na 986 z parkingu przy IKEI :D

mam nadzieję, że tak samo reagujesz, jak dzieje się coś złego, naprawdę złego! ;)
          • unhappy Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 19:04
            Tak samo reaguję czyli dzwonię na policję chyba, że mam możliwość interwencji
            bezpośredniej :)
      • tweed Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 17:16
        A jaka roznica? Dopuszczony jest ruch, kazdy moze wjechac, obowiazuja
        przepisy, wiec ktos musi je egzekwoawac i karac za lamanie.

A jak ci ukradna samochod z parkingu pod supermarketem, to tez ci
        powinni napolicji powiedziec, ze ich to nie obchodzi, bo to nie ich
        teren?
      • taivarg Re: Gestapowskie metody 19.10.09, 18:47
        Tylko gestapowskie metody zdołają poskromić partyzanckie
        przyzwyczajenia niektórych i tak zarażonych anarchizmem Polaków.
        A to sprawdzanie mycia rąk też nie byłoby złe,kupę pieniędzy
        zaoszczędziły by kasy chorych na leczenie różnego rodzaju infekcji.
    • sharn1 Ja tam się cieszę... 19.10.09, 13:28
      Na moim osiedlu już kilka razy problem z przejazdem dużym samochodem
      miała straż pożarna, a nagminnie nie może wjechać zwykła śmieciarka.
      Oczywiście przez samochody stojące na zakazie parkowania i
      zatrzymywania. Do tej pory ci kierowcy i tak byli bezkarni, bo na
      straż miejska i policja nie mogła ich karać na terenie należącym do
      wspólnoty czy spółdzielni. Teraz zrobią kilka akcji wywózek
      samochodów gdzieś za Warszawę i chamstwo się nauczy współzycia
      społecznego.
      • three-gun-max Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 13:30
        Współżyj to ty ze swoją żoną a nie społecznie.
        Niech zgadnę - jeździsz tramwajami i cie zółć zalewa, że sąsiedzi mają samochody.
        • kermitek1 Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 13:44
          coś się tak uwziął?

problem sprzed kilku dni - ktoś zastawił mi i sąsiadowi garaż.
          Straz Miejska miala to gdzies. Policja nic nie mogla zrobic poza ustaleniem
          danych wlasciciela pojazdu.
          A ktos tam zaparkowal - "bo przeciez nie bylo nigdzie miejsca".

Wlasnie na takie sytuacje jest ta nowela.
          • fagusp Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 14:04
            Mi również kilka razy zwolennik "swobód demokratycznych" zastawił wyjazd z
            parkingu podziemnego parkując na zakazie. Do tej pory byli bezkarni. Teraz
            będzie na nich bat i dlatego tak pyskują na forum. Ciekawe że nie gardłują za
            tym, aby w ogóle znieść kary za nieprawidłowe parkowanie, na drogach publicznych
            również. Czy to dlatego, że wtedy zawalidrogi również im utrudniałyby przejazd?
          • babcia.klozetova Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 14:15
            kermitek1 napisał:

> coś się tak uwziął?
            >
            > problem sprzed kilku dni - ktoś zastawił mi i sąsiadowi garaż.
            > Straz Miejska miala to gdzies. Policja nic nie mogla zrobic poza ustaleniem
            > danych wlasciciela pojazdu.
            > A ktos tam zaparkowal - "bo przeciez nie bylo nigdzie miejsca".
            >
            > Wlasnie na takie sytuacje jest ta nowela.

Teraz już wiesz, kto Ci "zaparkowł" garaż - autor poprzedniego postu ;-)
            • sharn1 Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 14:16
              Albo jakaś inna yola13.
        • sharn1 Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 13:55
          three-gun-max napisał:

> Współżyj to ty ze swoją żoną a nie społecznie.
          > Niech zgadnę - jeździsz tramwajami i cie zółć zalewa, że sąsiedzi
          mają samochod
          > y.

Mam samochód, ale stać mnie na parking strzeżony, bo nie jestem
          burakiem ani spadochroniarzem z jakiejś wsi, który nie wie do czego
          parking służy ew. szkoda mu tej stówy miesięcznie.

Nie przeszkadza im, że śmieciarka nie ma jak wjechać i śmieci
          zalegają kolejne 2 dni (bo firma ma w umowie zapis zapewniający
          dojazd do kontenerów), albo ryzyko że w razie pożaru stracą życie
          lub dobytek, to mam pełne prawo to krytykować.
        • unhappy Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 14:36
          three-gun-max napisał:

> Współżyj to ty ze swoją żoną a nie społecznie.

Nie musisz w ten sposób potwierdzać, że współżycie rozumiesz tylko w jeden
          sposób. Ten najprostszy :D

> Niech zgadnę - jeździsz tramwajami i cie zółć zalewa, że sąsiedzi mają samochod
          > y.

Są ludzie którzy nie mają w d*pie innych bez względu na to czy jadą samochodem
          czy tramwajem :D
        • pcx Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 16:08
          Aaa... kolejny wieśniak, który "parkował" u siebie w dowolnym
          miejscu między oborą, a kurnikiem, a teraz, jak przyjechał do miasta
          to też by tak chciał...
          Wara, miasto to miasto, a tzw. zasady współzycia społecznego i
          przepisy coś muszą znaczyć... tak jest w całym cywilizowanym świecie
          (żeby daleko nie szukać, w Niemczech) i jakoś nikomu to nie
          przeszkadza...
          • cillian1 Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 17:58
            > (żeby daleko nie szukać, w Niemczech) i jakoś nikomu to nie
            > przeszkadza...

żeby porównywać, muszą być jednakowe warunki, jak wiemy nie są! Więc do doooopy
            z twoim porównaniem!
      • yola13 Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 14:02
        chamem jak narazie to jestes ty buraku
        • babcia.klozetova Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 14:21
          yola13 napisała:

> chamem jak narazie to jestes ty buraku

Jakieś uzasadnienie??
          • yola13 Re: Ja tam się cieszę... 19.10.09, 15:25

> yola13 napisała:
            >
            > > chamem jak narazie to jestes ty buraku
            >
            > Jakieś uzasadnienie??
            >
            >

to nie było do ciebie
    • evident I słusznie gó...arstwo chleje na osiedlach 19.10.09, 13:28
      a potem robi rajdy między blokami
      • the_ukrainian Re: I słusznie gó...arstwo chleje na osiedlach 19.10.09, 14:37
        Myślisz że oni będą przyjeżdzać do chlejących małolatów? To dla
        policji za duże wyzwanie. Oni będą w dzień wlepiać mandaty jak ktoś
        z braku miejsca zaparkuje na sralni dla osiedlowych kundli.
        • babcia.klozetova Re: I słusznie gó...arstwo chleje na osiedlach 19.10.09, 14:52
          the_ukrainian napisał:

> (...) na sralni dla osiedlowych kundli.

I to jest kolejna rzecz do wyegzekwowania - w moim mieście jest formalny nakaz
          sprzątania po kundlach (i po rasowych też), są nawet dystrybutory woreczków i
          specjalne kosze na odchody psów, ale nikt tego nie egzekwuje. Ale to inna bajka,
          zupełnie niezrozumiała dla parkujących na trwnikach.
        • eti.gda Re: I słusznie gó...arstwo chleje na osiedlach 19.10.09, 15:19
          the_ukrainian napisał:

> Myślisz że oni będą przyjeżdzać do chlejących małolatów? To dla
          > policji za duże wyzwanie. Oni będą w dzień wlepiać mandaty jak
          ktoś
          > z braku miejsca zaparkuje na sralni dla osiedlowych kundli.

Mówisz o sralni dla osiedlowych kundli... A wyobraź sobie, że nasza
          spółdzielnia znalazła kawał trawnika otoczonego żywopłoptem i
          przeznaczyła właśnie na sralnię dla kundli. Jest nawet
          tablica "Miejsce wyprowadzania psów". Oczywiście, zakłada się, że
          właściciele psów będą zbierac te gówna i wrzucać do specjalnych
          pojemników, których ustawiono tam aż trzy. Różnie z tym bywa, ale
          nikt nie może teraz narzekać. Jest jeszcze kilka takich pojemników
          rozstawionych po całym osiedlu, ale już kilka z nich stało się
          ofiarą chuliganów: jeden rozwalono na strzępy (a był juz pełny),
          drugi podpalono. A, jeszcze: Nowe miejsca parkingowe również
          spółdzielnia buduje, jak tylko jest możliwość.
    • burek_polny Brawo! Dobry pomysl. 19.10.09, 13:30
      Dlaczego tak dlugo z tym zwlekano ?
    • marcinwasiak Nieprawidłowe parkowanie 19.10.09, 13:30
      na parkingach-lotniskach supermarketów to bardzo poważny problem. Prawie
      przestępczość zorganizowana.
      • anarchoateo Re: Nieprawidłowe parkowanie 19.10.09, 14:51
        co ty prawisz - toć to prawie jak terroryzm.
        a terrorystów się traktuje kulką, albo przetrzymuje bez wyroku 5 lat w więzieniu.
        • warturek To chyba rzeczywiście zmowa 19.10.09, 16:15
          gdy hamy, jak jeden parkują na dwóch stanowiskach lub na miejscach dla inwalidów. Prawie wylącznie są to nowe luksusowe samochody.
    • 12.12a1 Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:33
      Czyli ma sie rozumiec,ze psychopaci fotografujacy samochody i kierowców straca
      swoje dziwaczne hobby.Chociaz ten pozytek bedzie,ze ci byli milicjanci i
      ormowcy zajma sie w koncu swoimi wnukami o ile ich rodziny na to sie zgodza bo
      to juz pewne ryzyko.
      • turbo_wesz Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 13:47
        od zmiany prawa "konfidenci", jak ich zwą ciule zastawiające cały chodnik swoim autem, będą mieli nawet gorzej, bo leniwa Policja już nie będzie mogła odrzucić zgłoszenia zasłaniając się brakiem jurysdykcji
        • michaelus_maximus Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:04
          tak, po prostu nie przyjada do konfidwenta :D
          i dobrze! niech sie zajmuja tym za co im placa, a takie lazenie za samochami to
          nawyzej dla strazy miejskiej.
          • turbo_wesz Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:30
            haha, dobre, straż miejska...

no więc oni też nie przyjeżdżają, dlatego jak ktoś mi parkuje na dzielni zastawiając chodnik, to robię zdjęcie, i wysyłam mailem. tego już zignorować nie mogą.

pozdrawiam parkujących na całym chodniku, na miejscu dla inwalidy, na drodze dla rowerów - życzę wysokich mandatów !!!
      • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:39
        12.12a1 napisał:

> Czyli ma sie rozumiec,ze psychopaci fotografujacy samochody i kierowców straca
        > swoje dziwaczne hobby.

Bez szans. Robię takich fotek kilka dziennie. Bez względu na prawo działanie SM
        i policji jest kompletnie nieskuteczne. Ja na 10 wezwań mam 1 wezwanie.
        Sałbiutko. Powinno być co najmniej 50%.

> Chociaz ten pozytek bedzie,ze ci byli milicjanci i
        > ormowcy zajma sie w koncu swoimi wnukami o ile ich rodziny na to sie zgodza bo
        > to juz pewne ryzyko.

Kurde - nie jestem byłym milicjantem ani ormowcem (za młody jestem) ale coś
        chyba mam w genach, że UWIELBIAM sytuację kiedy po moim telefonie drogowy cham
        staje się biedniejszy o parę dyszek :D
        • the_ukrainian Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:55
          > chyba mam w genach, że UWIELBIAM sytuację kiedy po moim telefonie
          drogowy cham
          > staje się biedniejszy o parę dyszek :D

No to lepiej uważaj bo kiedyś trafisz na kogoś kto ci ten telefon
          wsadzi głęboko że przez rok go nie wysrasz i przy okazji staniesz
          się biedniejszy o parę ząbków. Ząbki trzy razy nie wyrastają a
          konfidentów nikt nie lubi.
          • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:01
            the_ukrainian napisał:

> > chyba mam w genach, że UWIELBIAM sytuację kiedy po moim telefonie
            > drogowy cham
            > > staje się biedniejszy o parę dyszek :D
            >
            > No to lepiej uważaj bo kiedyś trafisz na kogoś kto ci ten telefon
            > wsadzi głęboko że przez rok go nie wysrasz i przy okazji staniesz
            > się biedniejszy o parę ząbków. Ząbki trzy razy nie wyrastają a
            > konfidentów nikt nie lubi.

Uważasz, że ktoś by był tak "inteligentny", że potencjalne ryzyko zapłacenia
            paru dyszek zamieniłby na niemal pewną odsiadkę? Ciekawe...

No ale uwzględniam to w swoich kalkulacjach - na akcji zawsze mam ciasne slipki
            i ochraniacz na zęby bo wiem jak przeciętnego, warszawskiego kierowcę zamienić w
            psychopatycznego zabójcę - wystarczy zwrócić mu uwagę, że źle aparkował i
            pstryknąć fotkę ;)
        • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:01
          unhappy napisał:

Zamiast:

> Kurde - nie jestem byłym milicjantem ani ormowcem (za młody jestem) ale coś
          > chyba mam w genach, że UWIELBIAM sytuację kiedy po moim telefonie drogowy cham

Powinieneś powiedzieć coś w stylu:
          "Ale jestem normalnym, odpowiedzialnym obywatelem, członkiem społeczeństwa i
          wiem, co oznacza wolność i gdzie ona się kończy - tam, gdzie zaczyna się wolność
          innego człowieka: do przejścia chodnikiem, do cieszenia się trawnikiem i
          kwiatkami na nim, do przejechania wózkiem po chodniku i nieobchodzeniu samochodu
          doopka po jezdni"
          • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 15:07

> unhappy napisał:
            >
            >
            >
            > Zamiast:
            >
            > > Kurde - nie jestem byłym milicjantem ani ormowcem (za młody jestem) ale c
            > oś
            > > chyba mam w genach, że UWIELBIAM sytuację kiedy po moim telefonie drogowy
            > cham
            > > staje się biedniejszy o parę dyszek :D
            >
            > Powinieneś powiedzieć coś w stylu:
            > "Ale jestem normalnym, odpowiedzialnym obywatelem, członkiem społeczeństwa i
            > wiem, co oznacza wolność i gdzie ona się kończy - tam, gdzie zaczyna się wolnoś
            > ć
            > innego człowieka: do przejścia chodnikiem, do cieszenia się trawnikiem i
            > kwiatkami na nim, do przejechania wózkiem po chodniku i nieobchodzeniu samochod
            > u
            > doopka po jezdni"

Wiem ale staram się do buractwa nadawać w ich języku. Dla nich ktoś kto
            spowodował, że ich chamstwo zostało ukarane to ormowiec, donosiciel, konfident
            etc. To pozostałość po komunie która być może zaniknie za 25-50 lat. A może i
            dużo szybciej jak uda się dopracować mechanizmy egzekwowania np. od patroli SM
            reagowania na źle zaparkowane pojazdy. Mam kilka filmików (typu idzie sobie
            patrol i omija samochód zaparkowany na pasach czy na przystanku) - ja to
            rozumiem bo to takie samo buractwo jak to od parkowania na chodnikach i pasach
            tylko, że służbowo ubrane.

Ilość interwencji SM w stosunku do ilości wykroczeń to są promile. Zastanawia
            mnie za co ta służba dostaje pieniądze z budżetu.
        • tepicpo Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 16:02
          unhappy napisał:

>
          > Kurde - nie jestem byłym milicjantem ani ormowcem (za młody jestem) ale coś
          > chyba mam w genach, że UWIELBIAM sytuację kiedy po moim telefonie drogowy cham

wida c dobre wychowanie jakiejs SB-ckiej rodzinki :P czekam na definicję
          parkingu osiedlowego i mine TK kiedy do niego wpłynie wniosek o zbadanie
          konstytucyjności tego bełkotu. Parking osiedlowy to prywatne tereny podobnie jak
          osiedlowe drogi. Wiec wara od tego.
          >
          • unhappy Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 20:05
            > wida c dobre wychowanie jakiejs SB-ckiej rodzinki :P

Nic z tego. Byłem wychowywany w rodzinie patriotycznej. Ja widocznie jestem taki
            naturalny ormowiec samosiejka :D
            • tepicpo Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 20.10.09, 14:33
              unhappy napisał:

> > wida c dobre wychowanie jakiejs SB-ckiej rodzinki :P
              >
              > Nic z tego. Byłem wychowywany w rodzinie patriotycznej. Ja widocznie jestem tak
              > i
              > naturalny ormowiec samosiejka :D
              >

i tacy byc musza wsród nas :P mamy demokracje :D
    • mebloscianka_dziadka_franka Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:36
      Policja nie radzi sobie z patrolowaniem osiedli nieprywatnych, a co dopiero
      jak jeszcze dojda parkingi przed supermarketami i osiedla zamkniete. No chyba,
      ze znajda sie kolejni chetni obywatele patrolujacy na wlasna reke te tereny,
      tak jak ten czlonek rady osiedlowej gdziestam, ktory chodzi i robi zdjecia zle
      zaparkowanym autom - i odwala robote za panow mundurowych :). A co do samego
      problemu: faktem jest, ze na parkingach plaga sa kierowcy, nie robiacy sobie
      wiele z tego, ze sa jakies linie wytyczajace miejsce parkingowe, czy ze sa
      jezdnie, ktore maja nawet pasy ruchu.... ale z drugiej strony, najczesciej na
      tych parkingach jest w pyte miejsca i zawsze sie jakies znajdzie, no chyba ze
      ktos koneicznie musi stanac pod samymi drzwiami, no to ma wtedy problem...
      Poza tym, czasami wyznaczone miejsca sa naprawde waskie - i owszem mozna
      zaparkowac idealnie miedzy liniami, ale wyjsc z pojazdy trzeba przez
      bagaznik... I w zasadzie jedyne co powinno sie scigac na parkingach przed
      supermarketami (i wszedzie indziej) to tych mistrzow, ktorzy zajmuja
      bezprawnie miejsca dla inwalidow.
      • babcia.klozetova Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:30
        Nie chodzi o to, żeby policja patrolowała non-stop parkingi supermarketówe, by
        mogła tam zainterweniować na konkretne wezwanie. Podobnie na terenie
        spółdzielni. Ot i tyle!
      • rechott Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:56
        > Policja nie radzi sobie z patrolowaniem osiedli nieprywatnych, a co dopiero
        > jak jeszcze dojda parkingi przed supermarketami i osiedla zamkniete.

Spokojnie, tam ich będzie pełno, bo to łatwa i pewna kasa. Tak to już z naszą
        policją drogową jest, że na takie kąski jest nader łakoma.
    • tweed Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:39
      Prawo prawem, a rzeczywistosc rzeczywistoscia. Smutna...

Tak jak i na "zwyklych" ulicach nie widac policji w akcji, wiekszosc
      jezdzi, jak chce i nikt nie dostaje mandatow, tak samo bedzie i
      tutaj.

Chcialbym zobaczyc, jak ktos dostaje mandat np. za jazde pod prad na
      parkingu pod supermarketem (albo jak zareaguje dyzurny, jak
      zadzwonie na 112 i podam numery rejestracyjne takiego delikwenta).
      Takiego bydla jest pelno i przydaloby sie to troche przytemperowac.
    • zayed Jestem ciekaw tresci ustawy 19.10.09, 13:39
      czy bedzie wymienione "parkingi przed supermakretami i parkingi osiedlowe" i jak zdefiniuja pojecia "supermarket" i "parking osiedlowy".

A moze pojawi sie stwierdzienie "parkingi prywatne", lub "posesje prywatne" co znacznie zmieni sens ustawy.

Takie genralne artykuly opisujace co sie stanie po wprowadzeniu ustawy bez przytoczenia tresci sa czysta propaganda...
      ... ale to chyba kazdy jest swiadomy czytajac jakie kolwiek art. gazety.pl i calego tego imperium medialnego.

/pozdr
      • epapier Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 13:52
        Nie wiem czy wiecie, ale teraz jak na swoim podwórku przestawisz samochód z pod
        stodoły pod dom, a nie będziesz miał zapiętych pasów policja może ci wlepić
        mandat. A jeśli jeszcze będziesz po piwku to prawo jazdy papa.
        • bambussi Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 14:01
          nie masz kolego racji - póki co trawnik między domem a stodołą nie
          jest drogą publiczną i można tam jeździć i bez pasów i na bani (inna
          sprawa że jeśli kogoś przy tym uszkodzisz, to odpowiadasz normalnie,
          ale z alkomatem na posesję nie mają ci prawa wejść)...

• yola13 Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 14:13
            bambussi napisał:

> nie masz kolego racji - póki co trawnik między domem a stodołą nie
            > jest drogą publiczną i można tam jeździć i bez pasów i na bani
            (inna
            > sprawa że jeśli kogoś przy tym uszkodzisz, to odpowiadasz
            normalnie,
            > ale z alkomatem na posesję nie mają ci prawa wejść)...
            >

nie kazda droga osiedlowa i parking przed prywatnym hipermarketem
            jest droga publiczną
            • babcia.klozetova Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 14:34
              yola13 napisała:

> nie kazda droga osiedlowa i parking przed prywatnym hipermarketem
              > jest droga publiczną

Czy to znaczy, że prawo ma tam w ogóle nie obowiązywać?? Skuć mordę komuś można
              bezkarnie? I zamordować, jak się jeszcze stawia? Zabrać Ci torebkę? I zgwałcić
              dla rozrywki?
              • greg0.75 Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 14:51
                Hmmm
                Kodeks karny nie jest ograniczony terytorialnie, przepisy ruchu drogowego - są (do dróg publicznych i stref zamieszkania właśnie).
                Też jestem ciekaw czy nowelizacja wejdzie tylko na "miejsca publicznie dostępne" czy na moje podwórko też.
                • gambiting Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 16:56
                  greg0.75 napisał:

> Hmmm
                  > Kodeks karny nie jest ograniczony terytorialnie, przepisy ruchu drogowego - są
                  > (do dróg publicznych i stref zamieszkania właśnie).
                  > Też jestem ciekaw czy nowelizacja wejdzie tylko na "miejsca publicznie dostępne
                  > " czy na moje podwórko też.
                  Tak bronicie swoich wolności,a moglibyście mi odpowiedzieć - po jaką cholerę
                  mielibyście jeździć po własnym podwórku na bani? Nie podoba mi się to że policja
                  mogłaby mnie kontrolować przed moim własnym domem,ale ludzie,wasze argumenty są
                  doprawdy wyssane z palca.
                  • zayed wypiles piwo do kolacji i chcesz wstawic fure do g 19.10.09, 17:17
                    wypiles piwo do kolacji i chcesz wstawic fure do garazu z podjazdu.
                    4 lata wiezienia proponue ?

a i kare chlosty ,
                  • greg0.75 Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 20:12
                    > Tak bronicie swoich wolności,a moglibyście mi odpowiedzieć - po jaką cholerę
                    > mielibyście jeździć po własnym podwórku na bani?

Chwilowo nie wiem po co, ale jakbym nabrał ochoty to własne podwórko wydaje się być najlepszym po temu miejscem.
                    Póki co mam prawo, które (być może) jakiś nadgorliwy urzędas chce mi bezinteresownie odebrać.
          • martischa Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 17:36
            i tu się mylisz!!! Jeszcze dzisiaj pytałam się instruktorki prawa jazdy jaka
            jest prawda i powiedziała, że pod wpływem alkoholu nie można uruchamiać nawet
            pojazdu silnikowego. W momencie jeśli ty przekręcisz kluczyk na bani a policja
            cie złapie odpowiadasz za prowadzenie pod wpływem. Siedzieć w nieuruchomionym
            aucie sobie możesz ile chcesz, z resztą pamiętam jak w zeszłym roku właśnie
            kolega stracił prawo jazdy kiedy pod wpływem ruszył z parkingu
            • greg0.75 Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 20:17
              > kolega stracił prawo jazdy kiedy pod wpływem ruszył z parkingu
              wyboldowałem podpowiedź, przemyśl...

• martischa Re: Do wszystkich uszczęśliwionych. 19.10.09, 20:37
                tak, tak wiem, to akurat napisałam tak przy okazji o tym parkingu ale nie
                wspomniałam, że nie miał zamiaru jechać w miasto tylko przestawić auto a to już
                troszkę zmienia fakt. I tak najważniejsze jest to, że jasno jest powiedziane, że
                kierujący pojazdem nie może prowadzić pod wpływem I nigdzie nie pisze, że tylko
                na drogach publicznych itp, a więc zasada odnosi się do każdego miejsca, tak mi
                to dzisiaj tłumaczyła instruktorka na jazdach.
    • jed67 Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:47
      A ciekawy jestem, czy nowe prawo rozróżni zamknięty parking przed prywatną
      kamienicą od parkingu zamkniętego przed domem jednorodzinnym?Czy policja
      będzie mi mogła wlepić mandat za to,że parkuję na swoim trawniku, na swojej
      działce?Jeżeli nie będzie wyraźnego rozgraniczenia to policja zawsze będzie
      miała pretekst żeby o dowolnej porze wtargnąć na prywatną posesję.Teraz może
      to tylko zrobić gdy ma uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa.A złe
      parkowanie to tylko wykroczenie.
      • bambussi paranoja jeśli chodzi o osiedla i domki grodzone 19.10.09, 13:58
        rozumiem, trawniki na osiedlach czy saupermarkety,a le osiedla
        grodzone??? to co, policja zacznie wchodzić na prywatny teren do
        podziemnych parkingów pod blokami i będzie sprawdzać czy kazdy
        parkuje "w liniach" i nie najechał 10 cm na miejsce parkingowe
        sąsiada???

a skoro osiedle grodzone to i takie najmniejsze - na 2 bloki - a
        skoro tak to i ogrodzony bliżniak czy domek jednorodzinny podpada -
        wjedziesz na własny trawnik = zapłacisz

ale bez obaw - to dopiero PROJEKT - co jak co, ale aż tak
        nieprecyzyjny bubel nie przejdzie (tak jak nie przeszły te nowe
        mandaty bez punktów)
    • yola13 pomysł i dobry i zły jednoczesnie 19.10.09, 13:52
      dobry bo wreszcie miejmy nadzieje skoncza się wariackie jazdy
      kretynów z BMW jezdzącymi drogami osiedlowymi 80km/h i wiecej
      (podczas gdy jest ograniczenie do 20km/h) no i przed hipermarketami
      skonczy sie parkowanie łysych gnojkow na miejscach dla rodzin z
      dziecmi czy niepełnosprawnych, ale gdy na osiedlach brak jest miejsc
      parkingowych z winy włodarzy miasta bądź społdzielni czy innych rad
      osiedla to trudno zeby karac wszystkich którzy parkuja np. na
      trawnikach, to gdzie mają parkowac? w niebie? Czy w sasiednim
      miescie?
      • zwyklaosoba Tylko i wyłącznie na parkingu z literką "P". 19.10.09, 14:02
        Na jezdni i chodniku (nawet zostawiając przepisowe 1,5 m) nie wolno
        parkować. Takie prawo nam zgotowali.
        • yola13 Re: Tylko i wyłącznie na parkingu z literką "P". 19.10.09, 14:15
          no to znaczy ze 50% spoleczenstwa to przestepcy według ich
          widzimisie, przykre to ale ta Polska coraz mniej mi sie podoba
    • nieprawomyslny Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:53
      hmmm, ciekawe czemu nie wezmą się za dziadów parkingowych i złodziei
      kradnących "na przebite koło". Tu jakos niechętnie władze państwa i
      supermarketów widzą problem, tu nie da się zarobić, mozna co
      najwyżej zarobić po pysku..
    • gugula Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 13:55
      Popieram.
      • sweet_brokacik Popieram. 19.10.09, 17:12
        Często bywam w Warszawie i mam nadzieję, że dzięki nowym uprawnieniom dla
        policji, nie będzie u nas jak w Wawie (kierowcy jeżdżą jak chcą, parkują jak i
        gdzie im się zachce).
    • duziabuzia a to się misie ucieszą,zamiast smażyć patelenkę i 19.10.09, 13:56
      liczyć kasę w krzakach , po osiedlach będą się włóczyć...he,he
    • zwyklaosoba No to zacznie się polowanie na osiedlach... 19.10.09, 13:59
      Prawie każde osiedle to strefa zamieszkania, a w takiej strefie
      można parkować tylko na miejscach wyznaczonych. Nie wolno parkować
      na jezdni czy na chodniku. Czyli zacznie się bolesne polowanie, bo
      zazwyczaj reczywistych miejsc parkingowych jest ok. 20%, a reszta
      parkuje tam gdzie można: przy klrawędzi jezdni, na chodniku, itp. No
      to walnęli babola. Trzeba pisać podania do zarządów spółdzielni o
      wydzielenie dodatkowych miejsc parkingowych wzdłuż krawędzi jezdni.
    • cochinek Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 14:01
      juz widze patrole z suszarkami za smietnikiem. i beda lapac bo tam 20km/h
      zdaje sie jest? no to za 32 km/h juz mamy 200zl i z 2 punkciki :)
      • jender Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:22
        To nie jest nowela, która spowoduje że za najechanie na linie miejsca
        parkingowego obok będziesz miał mandat. Jedyne co możesz za to dostać to w pysk
        od sąsiada, że zająłeś dwa miejsca, bo w końcu jednak parkujesz w miejscu do
        tego przeznaczonym. To głównie chodzi o koperty na parkingach, wyżej wymienione
        trawniki, chodniki, itd.

Mnie osobiście bardziej interesuje czy ta nowela mówi coś o samochodach bez
        rejestracji(czyli również bez ważnego ubezpieczenia OC) lub na obcych
        rejestracjach, które zalegają od 2 lat na parkingu spółdzielczym, ale są
        niestety zaparkowane " w liniach". Czy można będzie je w końcu zgłosić do
        odholowania czy też nie...

Cóż ja już widziałem "mistrzów kierownicy" co w strefie
        zamieszkania(20km/h)jeżdżą po 80km/h i nie ważne że obok bawią się dzieci i
        piłka może im wypaść na drogę. Ale w tym przypadku wystarczy dobrze przygadać
        takiemu, a że w naszym kochanym społeczeństwie rozmowa zeszła na dalszy plan
        tylko dla nich łatwiej jest po prostu zadzwonić zamiast grzecznie zwrócić uwagę.
      • stachu_wilk Re: Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osi 19.10.09, 14:34
        cochinek napisał:

> juz widze patrole z suszarkami za smietnikiem. i beda lapac bo tam
        20km/h
        > zdaje sie jest? no to za 32 km/h juz mamy 200zl i z 2 punkciki :)
        I bardzo dobrze!
    • bokhen Nowe prawo: policja wlepi mandat także na osied... 19.10.09, 14:07
      Bardzo dobrze, w końcu skończy się bezmyślne parkowanie na chodnikach, które całkowicie uniemożliwia przejście, nie wspominając już o przejechaniu wózkiem z dzieckiem!!!
    • czerwony-ruski-pedal po wpisach widać że nowy przepis 19.10.09, 14:16
      przeszkadza różnej maści burakom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka