cillian1 Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 08:42 Wojciech Groszyk - do dymisji! Za to to bym wywalał do zakonu, niech tam sobie pieprzy o takich prawach! Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 10:12 Do dymisji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 10:36 Powolal sie na "siodme przykazanie", a co robi jego kosciol i religia? Klamie od zarania dziejow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi Kto wie oczym mówi 29.10.09, 08:43 siódme przykazanie publikowane w Dekalogu oraz gdzie szukać tego Dekalogu? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Al_bandi , moze zrób maturę ? 29.10.09, 08:54 al_bandi napisał: > siódme przykazanie publikowane w Dekalogu oraz gdzie szukać tego Dekalogu? Proponuje , abyś pomyslał o zrobieniu matury , nawet giertychówki , to bedzie Ci troche łatwiej w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi Re: Al_bandi , moze zrób maturę ? 29.10.09, 09:01 remik.bz napisał: > al_bandi napisał: > > > siódme przykazanie publikowane w Dekalogu oraz gdzie szukać tego > Dekalogu? > > Proponuje , abyś pomyslał o zrobieniu matury , nawet giertychówki , > to bedzie Ci troche łatwiej w zyciu. ,,,,, no tia, no ale tak merytorycznie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pak4 Re: Al_bandi , moze zrób maturę ? 29.10.09, 09:54 Merytorycznie, to chyba poprzedni komentarz był propozycją akwizytora. Tyle, że nie wiem, czy szkół wieczorowych, czy też serii Wyborczej: kulturalnysklep.pl/SWI/prcl/swiete-ksiegi--biblia--tora--koran.html . A przecież można zauważyć (ku uldze części środowiska dziennikarsko-politycznego), że ani to czego się uczy w szkołach, ani to co publikuje Wyborcza, prawa w Polsce jeszcze nie stanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Al_bandi , moze zrób maturę ? 29.10.09, 10:11 7 przykazanie wg. katolików to "nie kradnij" A jakby koleś był żydem? Tam jest ciut inna kolejność i siódme przykazanie to "nie cudzołóż" albo w swojskiej wersji " nie pieprz" Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Al_bandi , moze zrób maturę ? 29.10.09, 10:53 luni8 napisała: > 7 przykazanie wg. katolików to "nie kradnij" > A jakby koleś był żydem? Tam jest ciut inna kolejność i siódme przykazanie to " > nie cudzołóż" albo w swojskiej wersji " nie pieprz" Zatem należy sprawdzić jakiego wyznania jest pan prokurator i co zatem zarzuca w swoim piśmie do obwinionego! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny czy 29.10.09, 08:54 rzymsko-katolicki. Przytoczę oryginalny Dekalog w szesnastowiecznej angielszczyźnie (czasy Reformacji): 1. Thou shalt have no other gods before me. 2. Thou shalt not make unto thee any graven image. 3. Thou shalt not take the name of the Lord the God in vain. 4. Remember the Sabbath day to keep it holy. 5. Honour thy father and thy mother. 6. Thou shalt not kill. 7. Thou shalt not commit adultery. 8. Thou shalt not steal. 9. Thou shalt not bear false witness. 10. Thou shalt not covet. Wersja rzymsko-katolicka jest w Polsce lepiej znana. Różnice polegają na tym, że katolicy usunęli trzecie przykazanie (nie będziesz oddawał czci obrazom - zwalczanie pogańskiego totemizmu), pozostałe przesunęli o jedno w górę zaś dziesiąte rozbili na dwa (nie pożądaj żony bliźniego swego, ani żadnej rzeczy która jego jest). W każdym razie, w wersji oryginalnej siódme przykazanie oznacza "nie cudzołóż" zaś w rzymsko-katolickiej "nie kradnij". W tym miejscu trzeba przyznać, że prokurator podniósł zarzuty zupełnie nieuzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
quosoo Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 09:16 > katolicy usunęli trzecie przykazanie (nie będziesz oddawał czci obrazom...) To chyba jednak było drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 09:21 Istotnie, masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
bp69 na początku była Anglia... ;) 29.10.09, 09:22 "oryginalny tekst dekalogu w angielszczyźnie" Dobre!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pak4 Re: na początku była Anglia... ;) 29.10.09, 09:58 A owszem. Ale z tego trudniej zrozumieć: www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/exo20.pdf Albo innej redakcji, ciut różniącej się: www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/deu5.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: na początku była Anglia... ;) 29.10.09, 10:01 O tyle dobre, że chodzi o WIERNE tłumaczenie prosto z oryginalnej Biblii. Chodzi o to, że podawana przez kler katolicki wersja odbiega MERYTORYCZNIE od pierwowzoru. Nauczenie się angielskiego jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 10:39 everettdasherbreed napisał: > W tym miejscu trzeba przyznać, że prokurator podniósł zarzuty zupełnie nieuzasa > dnione. Masz rację. Zapewne złożył niezgodne z prawdą "oświadczenie o prawie do dysponowania terenem na cele budowlane". W takiej sytuacji można zarzucić mu poświadczenie nieprawdy czyli kłamstwo ale nie kradzież. Zapewne również mijanie z prawdą nie było celowe. Zdarza się, że jeśli spadkobierca zmarłego nie interesuje się nieruchomością to drugi współwłaściciel zaczyna ją traktować jako wyłącznie swoja własność (np. płaci całość podatków). Prawo może nawet uznać takie traktowanie za zgodne z prawem czyli zasiedzenie. Z racji na to, że sąd umorzył sprawę mogło tak być w tym przypadku. Jednakże złamanie przepisów miało miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 11:19 everettdasherbreed napisał: > rzymsko-katolicki. > > Przytoczę oryginalny Dekalog w szesnastowiecznej angielszczyźnie Jesteś pewien że oryginalny rzymskokatolicki dekalog był opublikowany po angielsku? Zdaje się że w czasie ustalania dekalogu językiem urzędowym kościoła była łacina (albo greka, nie pamiętam kiedy się zmieniło) Poza tym "oryginalny" wypadałoby pisać o wersji biblijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 21:19 Jaki znowu "oryginalny dekalog rzymskokatolicki"?????????????????????????? Dekalog został objawiony niejakiemu Mojżeszowi. W związku z tym istnieje dowcip: Mojżesz schodzi z góry Synaj i przemawia do ludu: - Mam dla was dwie wiadomości, jedną dobrą i jedną złą. Dobrze, że zbiliśmy do dziesięciu. Źle, że nie ustąpił z "nie cudzołóż". Papiści ZNIEKSZTAŁCILI oryginalny mojżeszowy Dekalog wyrzucając przykazanie zakazujące totemizmu. Przytoczyłem angielskie tłumaczenie oryginalnego Dekalogu, czyli z przykazaniem, które papiści wyrzucili. Doceń, że staram się pisać komunikatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 11:23 w sumie chodziło o drugie. Ale mimochodem napisałeś prawdę. Katolicy usunęli 3 przykazanie czyli nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Bo czymże innym jest kult maryjny czy kult świętych? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To zależy, o który Dekalog chodzi: oryginalny 29.10.09, 21:19 To jest politeizm. Odpowiedz Link Zgłoś
pak4 Re: Kto wie oczym mówi 29.10.09, 09:50 W wideotece? Kieślowski coś kręcił. (I nawet CBA tym kręceniem się nie zajęła.) Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Kto wie oczym mówi 29.10.09, 10:45 al_bandi napisał: > siódme przykazanie publikowane w Dekalogu oraz gdzie szukać tego Dekalogu? W Dzienniku Ustaw nie znalazłem ) Ale może prokurator ma jakąś rozszerzoną wersję :) A tak na poważnie - zależy o którą wersję dekalogu mu chodziło. Bo ten z katechizmu dla katolików jest nieco inny niż ten z Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 następny świętoyebliwy się znalazł... 29.10.09, 08:43 czemu oni po prostu klechami nie zostali? j.kaczynski, putra, brudziński, 90% pisu + tacy jak opisny w tekscie prokurator... to wszystko powinno latać w czarnej kiecy i byłoby ok... a tak maskują się:) Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
szalonyprofesor Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 08:45 Czy ja wiem czy sprawa jest taka oczywista. Przeciez gdyby nie napisal o dekalogu, ale napisalby "Pan jest klamca" to nadal znaczyloby dokladnie to samo, a juz nikt by sie nie burzyl. Zatem nie chodzi o rozdzial kosciola od panstwa, ale o forme wypowiedzi. Poza tym, o ktory kosciol chodzi, bo chyba katolicki nie jest jedynym wyznajacym dekalog, a prokurator slusznie pisze, ze zakaz klamstwa to norma uniwersalna (a zatem nie tylko koscielna). Odpowiedz Link Zgłoś
zadbad Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:58 szalonyprofesor napisał: > Czy ja wiem czy sprawa jest taka oczywista. Pytasz,czy stwierdzasz? Przeciez gdyby nie > napisal o dekalogu, ale napisalby "Pan jest klamca" to nadal > znaczyloby dokladnie to samo, a juz nikt by sie nie burzyl. Burzyłby się,bo sąd umorzył sprawę o to,że kłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 10:12 spróbuję ci to wytłumaczyć na innym przykładzie - jeżeli urzędnik państwowy potraktuje Ciebie - petenta nieprzyjemnie lub niesympatycznie ale... w formie ogólnie przyjętej np. powie Ci "proszę stąd wyjść" to będzie Ci niemiło ale jeszcze do przełknięcia. Albo np. powie "przykro mi ale nie jestem w stanie Panu pomóc". A co innego będzie jak Ci ten sam urzędnik powie "spied...laj pan" albo "nie załatwię bo mam pana w du..pie" rozumiesz różnicę??? A tu dochodzi jeszcze kwestia KONSTYTUCYJNEGO rozdziału państwa i Kościoła oraz kwestii Praw Człowieka w których to jest ZAGWARANTOWANA wolnośc sumienia, czyli g...no urzędasowi do tego w co wierzy i jakie wartości wyznaje petent o ile nie łamie NORM PRAWA STANOWIONEGO. Kumasz czaczę? Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 10:51 paskudek1 napisała: > i g...no urzędasowi do tego w co wierzy i jakie wartości wyznaje petent o ile n > ie łamie NORM PRAWA STANOWIONEGO. > Kumasz czaczę? Czaczę kumam ale twojej wypowiedzi nie. Problemem jest to, że prokurator zarzucił człowiekowi kradzież, co nie miało miejsca a nie kłamstwo, które zapewne miejsce miało. Sam fakt użycia eufemizmu jakoś mnie nie bulwersuje. Gdyby prokurator napisał: "Nawet bez odwoływania się do norm prawa stanowionego uznać należy, że pana postępowanie naruszyło także normy uniwersalne. Przecież budowa domu na nieruchomości stanowiącej własność innych osób bez ich zgody jest niczym innym jak kradzieżą." problem nadal by istniał. W świetle prawa połowa tak wybudowanego domu jest przecież własnością drugiego współwłaściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 11:04 "W świetle prawa połowa tak wybudowanego domu jest przecież własnością drugiego współwłaściciela." No to nie kradzież a raczej darowizna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 11:27 ale czy do Ciebie nie dociera że prokurator NIE MA PRAWA powoływać się na dekalog? Na Torę, Koran Biblię czy Epos o Gilgameszu. Po prostu n nie ma. Prywatnie może sobie być wyznawcą jakich chce bóstw, wisi mi to i powiewa. Służbowo zas ma się opierać na: Kodeksie karnym, Kodeksie Cywilnym, Kodeksie Postępowania Administracyjnego, na konkretnych ustawach, rozporządzeniach oraz KONSTYTUCJI. Pojmujesz teraz? Facet mógłby naruszyć wszystkie 10 przykazań za jednym zamachem ale prokurator odpowiadając na pismo obywatela ma operować przepisami, paragrafami itd. a nie truć przykazaniami. Czy teraz rozumiesz o co chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 11:48 paskudek1 napisała: > ale czy do Ciebie nie dociera że prokurator NIE MA PRAWA powoływać się na dekal > og? Na Torę, Koran Biblię czy Epos o Gilgameszu. Po prostu n nie ma. Prywatnie > może sobie być wyznawcą jakich chce bóstw, wisi mi to i powiewa. Służbowo zas m > a się opierać na: Kodeksie karnym, Kodeksie Cywilnym, Kodeksie Postępowania Adm > inistracyjnego, na konkretnych ustawach, rozporządzeniach oraz KONSTYTUCJI. Poj > mujesz teraz? Facet mógłby naruszyć wszystkie 10 przykazań za jednym zamachem a > le prokurator odpowiadając na pismo obywatela ma operować przepisami, paragrafa > mi itd. a nie truć przykazaniami. > Czy teraz rozumiesz o co chodzi???? ,,,,,,, i o to to to właśnie chodzi. W Polsce obowiązuje Konstytucja, Ustawy i zarządzenia wydane na podstawie ustawy a nie Dekalog, Koran czy Tora. Bez względu czy jest się szkolonym czy gamoniem o tym trzeba wiedzieć a nie udawać inteligenta inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
szalonyprofesor Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 11:48 Ale dlaczego nei ma prawa. Nasze prawodawstwo jest spadkobierca prawa napoleonskiego, a wczesniej roznych rzymskich praw. I prawa zydowskiego tez. Dekalog to nie jest akurat tekst czysto religijny, to tez zbior praw. Nie pisz mi tu o jakims Gilgameszu, bo to nie jest akt prawny. Dekalog nim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:59 Nie udawaj, że nie rozumiesz. Właśnie o to chodzi, że kłamstwo jest złem w znaczeniu uniwersalnym, a dekalog to tekst przynależny do jednej religii, nawet jeśli część zawartych w nim praw zgadza się z etyką uniwersalną. Nie może prokurator z góry uznawać, że petent jest katolikiem i tyle. Masz trochę racji - chodzi tu o formę wypowiedzi, ale ta forma jest właśnie dowodem na to, że rodział Kościoła od państwa zaczyna u nas być fikcją. A tak w ogóle: "Ostrzej wypowiadają się przedstawiciele Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka - Złamano zasadę rozdziału Kościoła i państwa." to niby coś nowego w naszym rządzonym przez kler państwie? Odpowiedz Link Zgłoś
ziggyskydive dokladnie to samo znaczyloby 29.10.09, 10:00 jakby powiedział ''Pan jest złodziejem''. bronisz czegoś, czego nie znasz. wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 10:12 > Czy ja wiem czy sprawa jest taka oczywista. Przeciez gdyby nie > napisal o dekalogu, ale napisalby "Pan jest klamca" to nadal > znaczyloby dokladnie to samo, a juz nikt by sie nie burzyl. O ile się nie mylę, to siódme przykazanie brzmi "nie kradnij". A "Nie mów fałszywego... itd." to jest chyba ósme przykazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Nieuki, jakiego Kościoła? 29.10.09, 08:46 Dekalog należy co prawda do kręgu religii judaistycznej, natomiast przykazania, poza pierwszymi trzema nie należą do katalogu religijnego i stanowią ogólnoludzkie dziedzictwo kulturalne. Co więcej takie i inne "odmiany" dekalogu, w formie pomijającej te pierwsze trzy, są znane i w innych kulturach.... Dekalog jest też jednym z pierwszych kodeksów prawnych i jako taki może być cytowany w kontekście tak prawnym jak i moralnym. Jest tylko świadectwem retorycznego i kulturalnego warsztatu tego, który go cytuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Nieuki, jakiego Kościoła? 29.10.09, 08:56 Istnieją jednak pewne niejasności, o których napisałem powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Nieuki, jakiego Kościoła? 29.10.09, 09:20 "Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości". Tyle Mark Twain. bo co powie przedmówca n/t buddyzmu? Czy Papuasi też uznają dekalog za swoje dziedzictwo? Ot namolny katogłupeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
pak4 Re: Nieuki, jakiego Kościoła? 29.10.09, 10:01 Ale i pewnej niewidzy. Bo rzeczywiście, w judaizmie i protestantyzmie 7 przykazanie to 6 przykazanie w Kościele Katolickim, a 7 w Kościele Katolickim, to tam ósme. Prokurator zapewne zakładał, że on i petent są tego samego wyznania, co niekoniecznie musi być prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Nieuki, jakiego Kościoła? 29.10.09, 10:03 jaro_ss napisał: > > Jest tylko świadectwem retorycznego i kulturalnego warsztatu tego, który go > cytuje.... Och jestem zachwycony erudycją i retoryką parwnika, ależ głęboka wiedza, jaki szyk! Pan prokurator ma taki warsztat, że nawet dekalog (i paciorek) zna! Kolego nie wygłupiaj się. Sam napisałeś - poza pierwszymi trzema, więc jesli petent nie jest katolikiem, to znaczy, że trzy pierwsze odejmujemy, i wychodzi, że złamał przykazanie czwarte? A może po prostu nie wygłupiajmy się i nie mieszjamy porzadku prawnego z religijnym (ktory jest Twoją prywatna sprawą)? Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Nieuki, jakiego Kościoła? 29.10.09, 10:16 > Dekalog jest też jednym z pierwszych kodeksów prawnych i jako taki może być > cytowany w kontekście tak prawnym jak i moralnym. > > Jest tylko świadectwem retorycznego i kulturalnego warsztatu tego, który go > cytuje.... A który dekalog? Jeśli sie na coś powołuje to wypadałoby napisać konkretnie na co. 7. przykazanie w katolicyzmie to "nie kradnij" Tylko że jak "jednym z pierwszych kodeksów prawnych" jest co prawda dekalog ale żydowski a w tym siódme przykazanie to "nie cudzołóż" Używanie mądrych słów bez pojęcia wcale nie znaczy o kulturze Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Solidny prokurator powołuje się na VII przykazanie 29.10.09, 08:53 Ten Gość przywraca mi wiarę,że są jeszcze odważni i zasadami prokuratorzy w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Solidny prokurator powołuje się na VII przyka 29.10.09, 08:58 no, tylko że oni kradną najwięcej :)))))) Dalej masz tą wiarę? Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Solidny prokurator powołuje się na VII przyka 29.10.09, 09:21 slavik222 napisał: > Ten Gość przywraca mi wiarę,że są jeszcze odważni i zasadami > prokuratorzy w Polsce tjaaa -Kryże dla przykładu Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Solidny prokurator powołuje się na VII przyka 29.10.09, 09:34 slavik222 napisał: > Ten Gość przywraca mi wiarę,że są jeszcze odważni i zasadami > prokuratorzy w Polsce Ta! chcesz wziąć rozwód a sąd ci na to- NIE CUDZOŁÓŻ! ;-] A czemu nie stosuje się w naszych sądach zasad koranu? Tam też znajdziemy pewne ZASADY UNIWERSALNE Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 08:54 Teraz czekać tylko na taryfikator-jaki wyrok za naruszenie jakiego przykazania i reszty z reguł katechizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.bruksela Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 08:56 "Nawet be z odwoływanie się....prawa staniowionego....przeprosić na całą sytuację....czy "dziennikarzy" z gazety juz ortografia nie obowiazuje? Czy slowo: "korekta" "korektor" dotycza tylko gazet drukowanych na papierze? Nawet jesli npisze sie na klawiaturze azerty w wersji francuskiej litera "z" istnieje, brak tylko typowych polskich znakow Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 08:59 czy znaczki "" coś ci mówią? Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Żyjemy w Iranie? Katolicki szariat obowiązuje? 29.10.09, 09:02 Coraz bardziej zbliżamy się do irańskiego wzoru demokracji. Biskupi zajmują się polityką i kadrami w urzędach, kościół prywatyzuje majątek publiczny, proboszczowie terroryzują mieszkanców, urzędnicy państwowi zamiast prawa stosują 10 przykazań. Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 Dekalog NIE dla Rydzyka i Episkopatu...! 29.10.09, 09:06 Dekalog tylko dla nas, szaraczków... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz mówienie prawdy - to wartość uniwersalna 29.10.09, 09:04 Nie bardzo rozumiem , o co ten cały raban. "nie kłam" to wartość uniwersalna, tak samo jak "nie zabijaj"czy "nie kradnij". No chyba ,ze ktoś jest wyznawcą "dekalogu Kalego", to wtedy Dekalog mu przeszkadza. Przeciwnikom KK chyba cos odbija skoro nie podoba im sie cytowanie Dekalogu tylko i wyłącznie dlatego ,ze jest zbiorem wartości m.in również dla KK (ale nie tylko dla KK przeciez- dla wszystkich nie akceptujących mentalności Kalego) Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 remik.bz,mówienie prawdy , to coś dla ciebie.... 29.10.09, 09:10 czesto kłamiesz i pomawiasz. '"Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliżniemu swemu" Trzymaj sie tego i będzie git ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomy.c Re: remik.bz,mówienie prawdy , to coś dla ciebie. 29.10.09, 09:13 fly7181 napisał: > czesto kłamiesz i pomawiasz. '"Nie mów fałszywego świadectwa przeciw > bliżniemu swemu" Trzymaj sie tego i będzie git ! remik.bz, trafiony i zatopiony..Bardzo celne! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: remik.bz,mówienie prawdy , to coś dla ciebie. 29.10.09, 10:38 fly7181 napisał: > czesto kłamiesz i pomawiasz. Oj Szanowny Fly7181 , w tym momencie łamiesz nie tylko przykazanie Delkalogu ale na dodatek nasze prawo. Wiesz ,że za tego typu publiczne wypowiedzi możesz być "nieźle" przez Sąd RP potraktowany. Ale nie martw się. Nie chce mi się ciągać Ciebie po sądach. Będę milosierny dla Ciebie. Przyjmij tylko radę. Zastanów się zawsze przed publiczna wypowiedzią , bo możesz trafic na mniej milosiernego niz ja. Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 remik.bz,mówienie prawdy,to coś dla ciebie,łobuzie 29.10.09, 11:31 nie gadaj,łobuzie, jak Gosiewski, tylko pozywaj ! ps. Czytasz swoje posty, zakłamany szmondaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Proszę , nie denerwuj się tak , szkoda zdrowia 29.10.09, 12:08 fly7181 napisał: > nie gadaj,łobuzie, jak Gosiewski, tylko pozywaj ! > ps. > Czytasz swoje posty, zakłamany szmondaku ? Może nie czytaj moich postów , skoro tak Cię denerwuja (a więc szkodzą zdrowiu) ? Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi Re: mówienie prawdy - to wartość uniwersalna 29.10.09, 09:15 remik.bz napisał: > Nie bardzo rozumiem , o co ten cały raban. > "nie kłam" to wartość uniwersalna, tak samo jak "nie > zabijaj"czy "nie kradnij". > No chyba ,ze ktoś jest wyznawcą "dekalogu Kalego", to wtedy Dekalog > mu przeszkadza. > Przeciwnikom KK chyba cos odbija skoro nie podoba im sie cytowanie > Dekalogu tylko i wyłącznie dlatego ,ze jest zbiorem wartości m.in > również dla KK (ale nie tylko dla KK przeciez- dla wszystkich nie > akceptujących mentalności Kalego) ......... a skąd Ty wiesz, że to są wartości uniwersalne, jeżeli KK zezwala oskarżonemu na wszelkie formy obrony w tym mijanie sie z prawdą? Napisz proszę kto to jest ten "Kali"? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Jednak zrób maturę 29.10.09, 10:32 al_bandi napisał: Napisz proszę > kto to jest ten "Kali"? Ponawiam propozycję zrobienia matury . Nie będziesz musiał ciągle pytać o sprawy oczywiste dla ludzi chociaz średnio wykształconych . Odpowiedz Link Zgłoś
fly7181 remik.bz, wiem, Kali, to Rydzyk i Kaczynscy... 29.10.09, 11:33 jeden w trzech osobach..ha,ha,ha... Odpowiedz Link Zgłoś
quosoo Re: mówienie prawdy - to wartość uniwersalna 29.10.09, 09:19 "nie kłam" to jak rozumiem uproszczona wersja "Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu", ale to nie jest VII przykazanie, więc nie o tym tu mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: mówienie prawdy - to wartość uniwersalna 29.10.09, 10:26 quosoo napisał: > "nie kłam" to jak rozumiem uproszczona wersja "Nie mów fałszywego > świadectwa przeciw bliźniemu swemu", ale to nie jest VII > przykazanie, więc nie o tym tu mowa. Ja piszę o wartościach uniwersalnych. Nie tylko o VII przykazaniu. Ale masz racje. Niezbyt fortunnie to napisałem uzywając skrótów myslowych (nie kłam) i wrzucając wszystkie przykazania do "jednego wora" - podczas gdy artykuł dotyczy tylko VII. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: mówienie prawdy - to wartość uniwersalna 29.10.09, 10:20 > Nie bardzo rozumiem , o co ten cały raban. > "nie kłam" to wartość uniwersalna, tak samo jak "nie > zabijaj"czy "nie kradnij". > No chyba ,ze ktoś jest wyznawcą "dekalogu Kalego", to wtedy Dekalog > mu przeszkadza. Prokurator może napisać/powiedzieć "nie kłam" jako osoba prywatna. Jako instytucja jest zobowiązany jednak do przestrzegania wyroków sądu, czyli jeśli sąd uniewinnił to prokurator musi temu przyklasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
88i88 Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:07 Niezłe jaja. Katolicki szariat? Prawo kanoniczne w praktyce? No, ale pan Prokurator nosi na łańcuchu Orła ,a nie krzyż! (Tutaj były wulgaryzmy pod adresem p. prokuratora ale wykasowałem) Pogotowie komputerowe Odpowiedz Link Zgłoś
animation_life Niech idzie na księdza do jasnej cholery!!! 29.10.09, 09:10 Won z rządu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:11 hmm, a ja tu widzę drogę do bardzo ładnego pozwu cywilnego, prokurator beknął by za oskarżenie petenta o cudzołóstwo. Sprawa wygrana - a to dlatego że oryginalnie (czyt: nie po katolicku) pod 7 przykazaniem mamy "nie cudzołóż", a prokuracina jak by nie było oskarżyła go o to publicznie. Oskarżenie o to można podpiąć pod naruszenie dobrego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomy.c J.Kaczynski popełnia przestępstwo z 8 przykazania. 29.10.09, 09:17 w dzień w dzień, kilka razy... Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Przewiduje szybki awans prokuratora. 29.10.09, 09:13 Już nasi ajatollahowie nie popuszczą a i poseł Gowin tez pewnie pomoże awans będzie błyskawiczny. Teraz tylko czekać jak jakiś sąd w imieniu RP, skarze za złamanie np. szóstego przykazania Jeżeli ktoś miał jeszcze wątpliwości czy żyjemy w państwie wyznaniowym, to teraz już wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Typowy Polak "katolik"-pieprzony prymityw!! 29.10.09, 09:13 Co za bagno ta Polska. Takiego śmiecia należy natychmiast wy.... z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
szalapin Re: Typowy Polak "katolik"-pieprzony prymityw!! 29.10.09, 14:22 A coż to za prymityw ten mark6 1111.Myslałem ,że to forum dla inteligencji... Odpowiedz Link Zgłoś
s3kawka Widać wyraźnie jakich debili pisowskich mieliśmy 29.10.09, 09:21 Ludzie wstydźcie się teraz za idiotów jakich wybieraliście z pisu do rządzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Widać wyraźnie jakich debili pisowskich mieli 29.10.09, 09:42 s3kawka napisał: > Ludzie wstydźcie się teraz za idiotów jakich wybieraliście z pisu do rządzenia! >>> W Platformie też jest wcale liczna grupa "kapelanów" pilnujących interesów episkopatu. Polscy politycy dzielą się na tych którzy klęczą słuchając biskupów i tych, którzy biskupów się panicznie boją. Jest co prawda kilku takich jak Palikot ale to tylko garstka ! Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Re: Widać wyraźnie jakich debili pisowskich mieli 29.10.09, 10:37 ksks3 napisał: > W Platformie też jest wcale liczna grupa "kapelanów" pilnujących > interesów episkopatu. Polscy politycy dzielą się na tych którzy > klęczą słuchając biskupów i tych, którzy biskupów się panicznie > boją. Jest co prawda kilku takich jak Palikot ale to tylko garstka Przypomnijmy wykształcenie Palikota. Za Wikipedią: "Janusz Palikot studiował na Wydziale Filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Został absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego, na którym obronił pracę magisterską zatytułowaną Transcendentalna jedność a percepcja u Kanta...." Odpowiedz Link Zgłoś
grba Jasio z Księżyca 29.10.09, 09:23 to częsta postać w naszych mediach. Ten niesłychanie inteligentny, oczytany i zdolny, jak się okazuje do wszystkiego, nie wiedział, że spadkobiercy dziedziczą i bezczelnie orżnął ich, a teraz oburzony, bo mu ktoś to przypomniał będzie kroił cnotliwego gnębionego przez 10 przykazań... Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 No katoland pełną gębą! Cóż, takich mamy prawników 29.10.09, 09:24 debili. Skutki kumoterstwa przy aplikacjach. Mniej rodziny a więcej testów sprawdzających wiedzę ludzi starających się o aplikacje. Masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryga Jak nic nie wiesz to nie pisz. 29.10.09, 09:58 Znasz Groszyka, że się tak wypowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Watykanizacja Polski 29.10.09, 09:25 W każdym normalnym kraju taki prok poleciałby na kopach ze stanowiska. U nas pewnie dostanie za to awans na kościelnego w prokuraturze. Dzwonić to on sobie może własnymi jajami, a nie po kościelnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:27 extrafresh napisał: > Amen! Najzabawniejsze jest, że na katolicyzm powołują się wielbiciele "wolnej" Polski, zapominając przy tym, ze katolicki zabobon był nam narzucany siła przez Europę (eh ten zgniły Zachód) i obawiających się o własne stołki panów feudalnych. A był tak radośnie i chętnie przyjmowany przez ludzi, ze Chrobry kazał zęby wybijać za nieprzestrzeganie postów. O reakcji pogańskiej nawet nie wspomnę. Co to znaczy przyzwyczaić kogoś do chodzenia w łańcuchach... Powyższe to oczywiście spore uproszczenie, ale jednak coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 09:34 Nie widzę nic niestosownego w piśmie prokuratora, według mnie miął prawo powołać się na dekalog. Nie mówię że miał rację (nie znam sprawy) uważam jedynie że jeśli ktoś jest katolikiem to nie może tego zostawić za drzwiami, tak samo jak jest żydem czy buddystą. Ma się trzymać prawa, jeśli wyrok, decyzja jest zgodna z prawem to może w komentarzu dodać to co uważa za stosowne. Nie widzę to żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomy.c Remik.bz, udał sie do spowiedzi ??? 29.10.09, 09:41 Uświadomił sobie VIII przykazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 09:44 plynny napisał: > Nie widzę nic niestosownego w piśmie prokuratora, według mnie miął prawo powoła > ć > się na dekalog. > Nie mówię że miał rację (nie znam sprawy) uważam jedynie że jeśli ktoś jest > katolikiem to nie może tego zostawić za drzwiami, tak samo jak jest żydem czy > buddystą. Ma się trzymać prawa, jeśli wyrok, decyzja jest zgodna z prawem to > może w komentarzu dodać to co uważa za stosowne. Nie widzę to żadnego problemu. ,,,,,,,, czy Ty słyszałeś o rozdziale Kościoła od Państwa zagwarantowanego obywatelom w Konstytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 10:38 A co ma rozdział do tej sprawy? To ja jako katolik nie mogę być katolikiem w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 11:09 plynny napisał: > A co ma rozdział do tej sprawy? > To ja jako katolik nie mogę być katolikiem w pracy? Możesz, jeśli nie naruszasz przy tym prawa i nie narzucasz swojego wyznania innym. Jako przedstawiciel państwa masz się powoływać na skodyfikowane normy dotyczące wszystkich obywateli, a komentarze religijne zostawić sobie na później, gdy już nie będziesz w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacuo Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 10:55 A Ty słyszałeś o wolności religinej ? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 11:06 jacuo napisał: > A Ty słyszałeś o wolności religinej ? Wolności religijnej? Czyli jako mormon mogę mieć kilka żon a jako członek radykalnej sekty satanistycznej mogę cię zabić? Nie mogę? Niesamowite - czyli prawo świeckie stoi ponad religijnym. A to właśnie świeckie prawo mówi też o rozdziale państwa i kościoła. Poza tym - czyjej wolności religijnej? Bo właśnie prokurator naruszył wolność religijną człowieka do którego pisał narzucając mu przepisy własnej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
danz Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 15:48 Bzdury, nikt nie kwestionuje prawa w tym przypadku a w twoim przypadku zabójstwo i poligamia jest przestępstwem. Prawo mówi o rozdziale i to jest zachowane, jeśli ktoś powołuje się na swoje przekonania czy wyznanie to nie jest to jednoznacznie z przekroczeniem tego rozdziału. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 16:12 danz napisała: > Bzdury, nikt nie kwestionuje prawa w tym przypadku a w twoim przypadku zabójstwo i poligamia jest przestępstwem. Czyli mamy już ustalone że prawo świecki stoi nad religijnym. > Prawo mówi o rozdziale i to jest zachowane, jeśli ktoś powołuje się na swoje > przekonania czy wyznanie to nie jest to jednoznacznie z przekroczeniem tego rozdziału. Powołuje się na religię przy uzasadnieniu oficjalnej urzędowej decyzji. Jak dla mnie to jest jednoznaczne przekroczenie rozdziału. Gdyby mu to napisał w osobnym liście jako osoba prywatna - ok, mamy wolność wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 09:46 To, ze "nie kradnij" jest wartoscia uniwersalna nie daje urzednikowi panstwowemu w demokratycznym kraju prawa do narzucania komukolwiek wlasnych pogladow religijnych. Integryzm, niezaleznie od tego jakiej religii dotyczy, zawsze byl dla demokracji nebezpieczny. Pod tym wzgledem POlsce nic nie grozi, bo demokracji po prostu nie ma. To co sie dzieje, to jakas gorzka farsa, XXI-wieczna wersja krola Ubu w podwojnym wydaniu. Lamentable! Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 09:48 plynny napisał: > Nie widzę nic niestosownego w piśmie prokuratora, według mnie miął prawo powoła > ć > się na dekalog. > Nie mówię że miał rację (nie znam sprawy) uważam jedynie że jeśli ktoś jest > katolikiem to nie może tego zostawić za drzwiami, tak samo jak jest żydem czy > buddystą. Ma się trzymać prawa, jeśli wyrok, decyzja jest zgodna z prawem to > może w komentarzu dodać to co uważa za stosowne. Nie widzę to żadnego problemu. przeczytaj Konstytucję. Ze zrozumieniem. Prokurator jest urzędnikiem państwowym a nie koscielnym. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 10:39 Przeczytałem, to że ty masz problemy ze zrozumieniem to nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 09:55 plynny napisał: > Nie widzę nic niestosownego w piśmie prokuratora, według mnie miął prawo powoła > ć > się na dekalog. > Nie mówię że miał rację (nie znam sprawy) uważam jedynie że jeśli ktoś jest > katolikiem to nie może tego zostawić za drzwiami, tak samo jak jest żydem czy > buddystą. Ma się trzymać prawa, jeśli wyrok, decyzja jest zgodna z prawem to > może w komentarzu dodać to co uważa za stosowne. Nie widzę to żadnego problemu. Człowieku przecież Ty nic nie rozumiesz. Sam sprawa nie ma tu nic do rzeczy !!! Problemem jest to że prokurator ma prawo poruszać się WYŁĄCZNIE w obszarze prawa świeckiego. Każda inna postawa prokuratora jest kpiną z państwa prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 10:37 Człowieku, rozumiem. To Ty nie rozumiesz. Prawo jest świeckie, jak najbardziej, ale nikt mi nie będzie dyktował jak mam to skomentować, jeśli wyrok jest a ja jestem buddystą/katolikiem/muzułmaninem/żydem to mam prawo odnieść się do moralności jaka płynie z tych religii. Ważne bym wydał sprawiedliwy wyrok zgodny z kodeksem. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 10:59 plynny napisał: > Człowieku, rozumiem. To Ty nie rozumiesz. > Prawo jest świeckie, jak najbardziej, ale nikt mi nie będzie dyktował jak mam to > skomentować, jeśli wyrok jest a ja jestem > buddystą/katolikiem/muzułmaninem/żydem to mam prawo odnieść się do moralności > jaka płynie z tych religii. Nie masz takiego prawa. Wręcz przeciwnie. Komentować sobie możesz po pracy, prywatnie, ale nie w piśmie w którym występujesz jako przedstawiciel państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
danz Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 15:45 z tego co wiem zawsze jest uzasadnienie do wyroku, tak sędzia może uzasadnić wyrok/decyzje. Osobno wyrok i litera prawa a osobno uzasadnienie, co nim kierowało gdy wydawał wyrok gdy widełki np są od 5 do 10 lat. Dla mnie zakłamaniem jest pozwolenie powoływanie się na nory społeczne które narzuca świeckie państwo a nie możność powołania się na normy religijne. Dlaczego mogę się odwoływać do humanizmu a nie mogę do nauk kościoła katolickiego? To jest obłuda, w środku mogę być katolikiem ale na zewnątrz mam zakaz? To jest wolność? Wolę by sędzia wyraźnie napisał żyd/ateista/katolik/muzułmanin niż by później po latach to ktoś wyciągał to i dowodził że dlatego padł taki a nie inny wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 16:08 danz napisała: > Dla mnie zakłamaniem jest pozwolenie powoływanie się na nory społeczne które > narzuca świeckie państwo a nie możność powołania się na normy religijne. > Dlaczego mogę się odwoływać do humanizmu a nie mogę do nauk kościoła katolickiego? Bo każdy jest członkiem społeczeństwa, ale nie każdy jest członkiem kościoła. Nauki twojego kościoła nie powinny wpływać na wysokość kary dla kogoś kto nie jest jego członkiem. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Bo złamał siódme przykazanie 29.10.09, 10:40 plynny napisał: > Nie widzę nic niestosownego w piśmie prokuratora, według mnie miął prawo powołać > się na dekalog. Złamanie prawa przez prokuratora to nie jest nic niestosownego? > Nie mówię że miał rację (nie znam sprawy) uważam jedynie że jeśli ktoś jest > katolikiem to nie może tego zostawić za drzwiami, Jeżeli kto jest katolikiem? Prokurator? To nie ma nic do rzeczy. Jeżeli nie chce się stosować do oficjalnego prawa to nie powinien być prokuratorem. Odpowiedz Link Zgłoś
hwojtek Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:44 "Ta uwaga funkcjonariusza dotknęła najbardziej intensywnej strefy życia" Intensywnej? A może jednak "intymnej", analfabeto? Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:50 hwojtek napisał: > "Ta uwaga funkcjonariusza dotknęła najbardziej intensywnej strefy > życia" > > Intensywnej? A może jednak "intymnej", analfabeto? nie znęcaj się nad pismakiem/ew autorem wypowiedzi :) Nie kopie się leżącego. Odpowiedz Link Zgłoś
dialog Prokurator powołuje się na siódme przykazanie 29.10.09, 09:47 I to jest niestety poziom niejednego prokuratora, sędziego, adwokata - brak wiedzy prawniczej, ideologizacja itp. Takie pismo jest podstawą do złożenia wniosku o naruszenia uczuć religijnych, zresztą to też narusza moje uczucia - skoro prawo religijne jest używane w oficjalnej korespondencji prawa świeckiego, a jestem zdeklarowanym zwolennikiem z powodów religijnych rozdziału Kościoła od Państwa. Rozważam zgłoszenie tego do prokuratury Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni mam już dośc tego popie...nego kraju 29.10.09, 09:48 pełnego zacofanych debili. Tacy idioci powinni być w trybie natychmiastowym zwalniani z zajmowanych stanowisk państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
maj47 wolna droga- śmieci z wozu, koniom lżej 29.10.09, 12:05 Można ogłosic publiczną zbiórkę na przymusową albo sterylizację albo emigrację. Odpowiedz Link Zgłoś