Dodaj do ulubionych

Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta...

04.11.09, 08:37

"Koncerny nie podały m.in. tzw. skutków "późnego działania" szczepionki. - To
jest dziwne"

Aż takie dziwne to nie jest. Bo za pewien czas koncerny znów zaoferują
pełnopłatną pomoc - właśnie w leczeniu skutków późnego działania.

Obserwuj wątek
    • fort1 Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta... 04.11.09, 08:55
      nie moglem uwierzyc w wywiad rano w trojce . Wielki szacunek dla p. Kopacz za
      poczucie odpowiedzialnosci i charakter. I tak nie zaglosuje na PO ale ta pania
      zapamietam na zawsze . Jeszcze raz dziekuje.
      • uchachany Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 09:04
        trzeźwą postawą minister Kopacz.

fort1 napisał:

> nie moglem uwierzyc w wywiad rano w trojce . Wielki szacunek dla p. Kopacz za
        > poczucie odpowiedzialnosci i charakter. I tak nie zaglosuje na PO ale ta pania
        > zapamietam na zawsze . Jeszcze raz dziekuje.
        • meth.p Re: Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 10:32
          Aplauz na stojaco dla p. Kopacz!
          • zarafi Klaszczemy stopami! 04.11.09, 10:39
            • business3 Czemu Kopacz kłamie? Czemu blokuje szczepionki??? 04.11.09, 12:13
              Czemu Kopacz kłamie? Czemu blokuje szczepionki???
              • roastron Re: Czemu Kopacz kłamie? Czemu blokuje szczepionk 04.11.09, 12:15
                bo pewnie nic z tego nie ma !!!!!
                • business3 Fakt-w PO każdy bierze ile wlezie!!! 04.11.09, 12:18
                  Fakt-w PO każdy bierze ile wlezie!!!

Re: Czemu Kopacz kłamie? Czemu blokuje szczepionki

roastron napisał:

> bo pewnie nic z tego nie ma !!!!!
                  • 4krzych1 top secret of III RP!!! Donek jest jeb... leniem 04.11.09, 12:36
                    • indeed4 ________Szczepionka tylko dla wybranych_________ 04.11.09, 13:47

... czyli czego się boi rząd i minister Kopacz :-D

- Rząd boi się powiedzieć, że nie będzie szczepionek na nową grypę w
                      aptekach. 36 mln Polaków nie będzie miało dostępu do żadnej
                      szczepionki na świńską grypę - mówi Marek Balicki. - W tej sytuacji
                      rząd powinien przeprowadzić akcję promocyjną szczepień na grypę
                      sezonową - dodaje i tłumaczy, że w ten sposób ludzie byliby
                      zabezpieczeni przynajmniej przed zachorowaniem na tę "zwykłą"
                      odmianę choroby.

polskatimes.pl/stronaglowna/181182,szczepionka-tylko-dla-wybranych,id,t.html

• xagog Re: ________Szczepionka tylko dla wybranych______ 04.11.09, 23:12
                        "W Polsce co roku szczepi się ok. 5 proc. ludności, chociaż choruje 1-1,5 mln obywateli, a w wyniku powikłań pogrypowych umiera kilkaset osób"

Wiesz ile to jest w porównaniu do innych krajów?Rocznie,wg różnych źródeł, na grypę i powikłania umiera 300 tys. do MILIONA osób na całym świecie.
                        "Profesor Andrzej Zieliński, główny epidemiolog kraju, także zachęca do szczepień na grypę sezonową, ale uważa, że nie zastąpi to specjalnej szczepionki na nowy szczep grypy."
                        Więc co ma piernik do wiatraka?
            • michalcolo w balona robi Kopach ludzi 04.11.09, 12:20
              az dziw ze wiekszosc wierzy w to wszystko.
              Nie kupujemy szczepionki po pierwsze bo trwaja negocjcje.to niech sie zdecyduje
              czy dlatego ze negocjacje czy bo nie bylo badan nad szczepionka .
              • xagog Re: w balona robi Kopach ludzi 04.11.09, 23:14
                michalcolo napisał:

> az dziw ze wiekszosc wierzy w to wszystko.
                > Nie kupujemy szczepionki po pierwsze bo trwaja negocjcje.to niech sie zdecyduje
                > czy dlatego ze negocjacje czy bo nie bylo badan nad szczepionka .

Ah,weź poczytaj co piszą na temat tych szczepionek ludzie,których nazywa się "zwolennikami teorii spiskowych",bo to się zaczyna zbiegać z tym co mówi Kopacz.
          • indeed4 To Kopacz jeszcze żyje, jak miło :-) 04.11.09, 10:41
            www.se.pl/wydarzenia/kraj/umre-za-3-lata_117209.html
            • business3 Może ją ten cholerny wirus dopadnie !!! 04.11.09, 12:14
              Może ją ten cholerny wirus dopadnie !!!

indeed4 napisał:

> www.se.pl/wydarzenia/kraj/umre-za-3-lata_117209.html
        • loppe Re: Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 10:52
          wczoraj było ponoć straszliwe starcie min.Kopacz z red.Moniką
          Olejnik - szkoda że nic tu o tym nie czytamy - na ile się orientuję
          z Dziennika Olejnik pytala dlaczego jeśli ta szczepionka jest wg
          minister zagrożeniem, to ministerstwo pozwoliło jednak na jej obrót
          w Kraju?!
          • lukaszngw Re: Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 10:58
            podobno długotrwałym skutkiem ubocznym podawania tej szczepionki jest bezpłodność.
            • indeed4 A czy tu czasem nie chodzi o kasę, moi drodzy ? 04.11.09, 11:04
              www.dziennik.pl/polityka/article474207/Klotnia_u_Moniki_Olejnik_Kopacz_wsciekla.html

:-)
              • xagog Re: A czy tu czasem nie chodzi o kasę, moi drodzy 04.11.09, 23:17
                "Ale dziennikarka drążyła i pytała, dlaczego rząd nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności i kupić szczepionki"

A dlaczego rząd ma brać odpowiedzialnośc za skutki jakie może wywołać szczepionka NIEPRZETESTOWANA?!

""Pani chce, żeby rząd przejmował odpowiedzialność za firmy farmaceutyczne. Gratuluję pani"

I dobrze jej odpowiedziała.Olejnik idiotkę z siebie zrobiła.TO WSZYSTKO JEST W SIECI OD KILKU MIESIĘCY!!!LUDZIE!!Zrozumcie w końcu!!
            • business3 To szybko rób dzieci !!! 04.11.09, 12:17
              To szybko rób dzieci !!!

lukaszngw napisał:

> podobno długotrwałym skutkiem ubocznym podawania tej szczepionki jest bezpłodno
              > ść.
          • wassercug_fajwel Re: Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 11:06
            odpowiedź na to pytanie jest prosta - jeśli lek sprzedawany jest w obrocie za
            jego bezpieczeństwo ręczy firma i płaci za skutki uboczne - jeśli kupuje państwo
            to firma umywa ręce - cała odpowiedzialność spada na państwo - zapytaj się
            dlaczego firma broni się przed wprowadzeniem szczepionki do obrotu a chce
            sprzedawać tylko przez państwo :-)
            • indeed4 Pytanko : 04.11.09, 11:16
              " dlaczego w takim wypadku Ministerstwo Zdrowia chce, by
              szczepionka pojawiła się w aptekach, a nie została zakupiona przez
              rząd."

http://www.dziennik.pl/polityka/article474207/Klotnia_u_Moniki_Olejni
              k_Kopacz_wsciekla.html

kto w takim wypadku będzie za jej zakup płacił ?
              • tiato Re: Pytanko : 04.11.09, 11:25
                Bo wtedy to koncerny musiałyby brać odpowiedzialność za ewentualne skutki
                uboczne, wczesne i poźne, i musiałyby bardziej się starać je minimalizować przy
                produkcji szczepionek. A jak akcja jest rządowa, to niech rząd sam się o nie martwi.
                • indeed4 Ja o co innego pytam :-) 04.11.09, 11:33
                  O rzecz bardzo prozaiczną - mianowicie kasiorkę kochaną naszą z
                  budżetu wydawaną niechętnie nad wyraz przez rzeczoną szczęśliwie
                  jeszcze żywą Minister Zdrowia Kopacz Ewę ( lat 53 ) :

" Jeśli natomiast rząd uważa sezonową grypę za większe zagrożenie od
                  świńskiej, niech zakupi zwykłe szczepionki przeciwgrypowe z
                  przeznaczeniem dla osób z grup ryzyka, na przykład dla chorych
                  przewlekle czy pracowników ochrony zdrowia.

A jeśli brakuje mu na to pieniędzy?

- To nie są wielkie koszty [koszt jednej szczepionki jest szacowany
                  na około 5 euro], zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak wysokie mogą być
                  koszty masowych zakażeń w razie pandemii.

Jeśli ministerstwo kupi 4 mln szczepionek na sezonową grypę, wyda
                  co najmniej 50-60 mln zł. To wcale nie jest mało."

https://wyborcza.pl/1,75478,7218233,O_co_chodzi_z_niekupowaniem_szczep
                  ionki_na_A_H1N1.html
                  • butcher777 Re: Ja o co innego pytam :-) 04.11.09, 12:37
                    JAK jestes idiota (tka) to kup sobie szczepionek na wlasny kosza a
                    nie na moj czyt. podatnika. !!!
                    • business3 Qrwa - tylko czemu PO mi zabrania dostępu do niej? 04.11.09, 12:38
                      Qrwa - tylko czemu PO mi zabrania dostępu do niej?

butcher777 napisał:

> JAK jestes idiota (tka) to kup sobie szczepionek na wlasny kosza a
                      > nie na moj czyt. podatnika. !!!
                    • indeed4 Super :-) 04.11.09, 12:47
                      Rozumiem, że to apel do rządu i Minister Kopacz, żeby nie wydawać z
                      budżetu 60 mln na ochronę obywateli przed grypą A1NH1 ?
                • loppe Re: Pytanko : 04.11.09, 11:36
                  zawsze producent leku odpowiada, co ty wymyśliłes człowieku?:))
                  • ronin-teraz-zarejestrowany Te wpisy potwierdzają że ludzie w PL są śmieszni 04.11.09, 12:06
                    90% wymusza na lekarzach przepisywanie antybiotyków przy zwykłym przeziębieniu (pomijam już fakt że większość nie przyjmujego go zgodnie z zaleceniami), połowa niestosuje się do zaleceń lekarzy przy każdej innej chorobie a badania profilaktyczne robi nieznaczny odsetek osób, a tu niby taki strach przez powikłaniami po szczepionce...
                    • indeed4 Panika przed skutkami ubocznymi dziwnym trafem 04.11.09, 12:12
                      jest bardzo na rękę rządowi, któremu z kolei .... bardzo nie na
                      rękę
                      jest zwiększenie dziury budżetowej o 50 - 60 mlm zł :-)
                  • losiu4 Re: Pytanko : 04.11.09, 12:17
                    loppe napisał:

> zawsze producent leku odpowiada, co ty wymyśliłes człowieku?:))

nie zawsze, vide bodajże Ukraina :)

Pozdrawiam

Losiu
                  • wassercug_fajwel Re: Pytanko : 04.11.09, 12:49
                    loppe napisał:
                    > zawsze producent leku odpowiada, co ty wymyśliłes człowieku?:))

Ta przed Panem Bogiem, niektórzy mają gdzieś taką odpowiedzialność (i słusznie)
                    Akcja rządowa - odpowiada Państwo za skutki uboczne - kupujesz lek
                    ogólnodostępny - odpowiada producent
                    Kopacz wie że na szybko to można co najwyżej konia zwalić - nie ulega lobby
                    medycznemu i dobrze - niech się producent martwi o skutki uboczne szczepionki -
                    jestem pewien że nie wpuści tej szczepionki na rynek apteczny boby zbankrutował....
                • business3 W demokracji kupuję to co chcę-a w POlandii??? 04.11.09, 12:20
                  W demokracji kupuję to co chcę-a w POlandii???

tiato napisał:

> Bo wtedy to koncerny musiałyby brać odpowiedzialność za ewentualne skutki
                  > uboczne, wczesne i poźne, i musiałyby bardziej się starać je minimalizować przy
                  > produkcji szczepionek. A jak akcja jest rządowa, to niech rząd sam się o nie ma
                  > rtwi.
                  • gruby_dolar Re: W demokracji kupuję to co chcę-a w POlandii?? 04.11.09, 13:32
                    to jedź proszę do demokratycznego kraju, wejdź do demokratycznego sklepu i kup broń, troszkę kokainy odrobinę heroiny oraz gaz musztardowy i kilogram wąglika. Przecież w demokratycznym kraju możesz kupić co chcesz, zrób dla mnie lekcję pokazową i pokaż mi to.

A dla Pani Kopacz. WIELKIE BRAWA. Koncerny wcale nie dążą do wyleczenia chorów. Przecież wyleczenie choroby do końca oznacza dla nich spadek dochodów. Zresztą...tak robią wszyscy, producenci proszków do prania też na rynek nie wrzucają proszku, który wypierze wszystko a serwują co jakiś czas nowe wynalazki. Opracowanie nowej receptury nie ma najczęśiej podstaw jako wytłumaczenie, gdyż w jednym kraju jest dostępny od dawna a w innych to dopiero nowość.
              • xagog Re: Pytanko : 04.11.09, 23:21
                Chodzi o to,że musi zostać odpowiednio przetestowana aby trafić do aptek (musi zyskać odpowiednie atesty itd.),to po pierwsze.
                Po drugie,producent nie chce ujawnić jej składu do końca i nie ponosi odpowiedzialności za ew.skutki uboczne.Odpowiedzialność została zdjęta ZANIM oni ją w ogóle zaczęli na dobre testować.

"Znany epidemiolog Marc Girard twierdzi, że szczepionki przeciwko świńskiej grypie zabiją we Francji 60 tysięcy osób. Z góry wiadomo, że ludzie będą chorować z powodu tych szczepionek, bo prodcenci dodali do nich więcej substancji wzmacniających niż zwykle"

Ja powiem tyle-jak ludzie w swojej ignorancji zamulą tym razem to kiepsko z wami.Poczytajcie dobrze na temat tych szczepionek.
                www.rmf.fm/fakty,164308,Wytworcy,szczepionek,na,AH1N1,bezkarni.html
            • xagog Re: Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 23:33
              Dokładnie o to chodzi!Ta szczepionka jest niebezpieczna,od jakiegoś czasu krążą informacje na ten temat.Jeśli państwo weźmie na siebie odpowiedzialnośc to będzie tragedia!
          • business3 Europa Zach. się szczepi, a Kopacz nam pie...!!! 04.11.09, 12:16
            Europa Zach. się szczepi, a Kopacz nam pie...!!!

loppe napisał:

> wczoraj było ponoć straszliwe starcie min.Kopacz z red.Moniką
            > Olejnik - szkoda że nic tu o tym nie czytamy - na ile się orientuję
            > z Dziennika Olejnik pytala dlaczego jeśli ta szczepionka jest wg
            > minister zagrożeniem, to ministerstwo pozwoliło jednak na jej obrót
            > w Kraju?!
            • xagog Re: Europa Zach. się szczepi, a Kopacz nam pie... 04.11.09, 23:34
              business3 napisa pieprzysz jak potłuczony.Przeczytaj to: www.dziennik.pl/polityka/article474207/Klotnia_u_Moniki_Olejnik_Kopacz_wsciekla.html

Tym razem ze zrozumieniem.MÓDL SIĘ O TO,ŻEBY RZĄD NIE WZIĄŁ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TĘ SZCZEPIONKĘ.TO NALEŻY DO PRODUCENTA,A TEN NIE CHCE TEGO ZROBIĆ!
          • xagog Re: Muszę przyznać że i ja jestem mile zdziwiony 04.11.09, 23:31
            www.dziennik.pl/polityka/article474207/Klotnia_u_Moniki_Olejnik_Kopacz_wsciekla.html
            Nie o to chodzi.Chodzi o to,że producent nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności za szczepionkę,a Kopacz o tym wie.Ministerstwo nie pozwoliło jeszcze na jej obrót.Wokół tej szczepionki jest szum od kilku miesięcy.Poczytajcie.Kopacz dobrze mówi.Olejnik idiotkę z siebie zrobiła.Pytanie po czyjej stronie stoją niektórzy ludzie w mediach.

"Jeżeli pani twierdzi, że ta firma ten lek przetestowała, że wszystko jest z nim w porządku, to ja mówię: sprawdzam" - stwierdziła w pewnej chwili Kopacz. "Nie pani minister, to ja mówię: sprawdzam" - odparowała Olejnik. "Pani chce, żeby rząd przejmował odpowiedzialność za firmy farmaceutyczne. Gratuluję pani" - rzuciła w końcu zdenerwowana Kopacz."

Nie wprowadzaj zamętu
        • michalcolo trzeba z 10-20 lat poczekac 04.11.09, 12:17
          i jak nie bedzie w innych krajach jakis komplikacji po szczepieniach z tego roku
          to Polska kupi szczepionki na siwnska grype w tym roku
      • artie40 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 09:06
        fort1 napisał:

> nie moglem uwierzyc w wywiad rano w trojce . Wielki szacunek dla
        p. Kopacz za poczucie odpowiedzialnosci i charakter.

Kopacz wykazała się zdrowym rozsądkiem, na razie nie ulega presji
        koncernów farmaceutycznych. Za to prowadzący audycję w Trójce Marcin
        Zaborski zachowywał się tak, jakby Glaxo i inni płacili mu za
        robienie medialnej psychozy nt grypy.
        • uchachany Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 09:20
          farmaceutycznych byłoby załatwienie z WHO ogłoszenia pandemii, wtedy możnaby
          uzyskać zgodę wielu rządów na przymusowe szczepienia ludności pod rygorem
          odpowiedzialności karnej.
          Histeria wszczynana pod hasłem "świńskiej grypy" śmierdzi na kilometr
          sponsoringiem producentów szczepionek.

Polecam przypomnienie sobie powieści "Wierny Ogrodnik" Johna le Carré.

A także wnikliwą lekturę odpowiedzi prof. Majewskiej dla Polskiego Towarzystwa
          Wakcynologicznego, w której poruszany jest temat wpływu masowych szczepień
          dzieci szczepionkami z zawartością związków rtęci na zdrowie całej populacji:
          www.wykop.pl/ramka/225334/list-publiczny-prof-marii-d-majewskiej-dot-szkodliwosci-szczepionek
          artie40 napisał:

> Kopacz wykazała się zdrowym rozsądkiem, na razie nie ulega presji
          > koncernów farmaceutycznych. Za to prowadzący audycję w Trójce Marcin
          > Zaborski zachowywał się tak, jakby Glaxo i inni płacili mu za
          > robienie medialnej psychozy nt grypy.
          • fagusp Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 10:52
            O w mordę. Lektura rzeczywiście daje do myślenia. Nie miałem pojęcia, że
            szczepionki są konserwowane związkami rtęci. Dzięki za link.
            PS. Może decyzję o sprowadzeniu szczepionek powinien podjąć Minister Rolnictwa.
            To w końcu w jego gestii jest hodowla warzyw.
            • panpaniscus Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 10:56
              Były. Kiedyś. Thrimerosal wycofano z większości szczepionek. Związki rtęci
              stosowane w szczepionkach są w stosowanych ilościach nieszkodliwe - więcej rtęci
              przyswajasz z amalgamatowych plomb czy z ryb morskich.
              Pani Majewska to znane kuriozum, jej list jest pełen totalnych bzdur. Robi
              karierę dzięki temu, że polska nauka jest bardzo kulawa i ma małe zdolności do
              samooczyszczania.
              • sanna.i Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 11:33
                Niektóre szczepionki nadal są konserwowane rtęcią.Podaje się je
                malutkim dzieciom (noworodkom też). Choćby szczepienie na żółtaczkę
                typu B. Noworodki i paromiesięczniaki nie jedzą ryb i nie mają plomb
                w zębach. Mają za to bardzo wrażlwiy, niewykształcony jeszcze system
                nerwowy, który można łatwo zaburzyć.Więc co innego niewielka ilość
                rtęci dla ciebie czy dla mnie, co innego dla tak maleńkiego
                organizmu.
                • aegis_of_heart Nie ma to jak popisywać się ignorancją. 04.11.09, 11:41
                  Nie podaje się "rtęci", a określone sole rtęci.

A ich ilość jest dostosowana do masy niemowlęcia. Autorzy szczepionek to nie
                  debile i wiedzą, że szczepionki dla niemowląt są podawane niemowlętom, a nie
                  osobom dorosłym.

Niestety nie da się tego powiedzieć o wszystkich internautach...
                  • floyd13 Re: Nie ma to jak popisywać się ignorancją. 04.11.09, 11:47
                    No to cwaniczku szczep swoje dzieci tym szczepionkami. Ja i wielu
                    moich znajomych, w tym lekarze, już podziekowaliśmy.

aegis_of_heart napisał:

> Nie podaje się "rtęci", a określone sole rtęci.
                    >
                    > A ich ilość jest dostosowana do masy niemowlęcia. Autorzy
                    szczepionek to nie
                    > debile i wiedzą, że szczepionki dla niemowląt są podawane
                    niemowlętom, a nie
                    > osobom dorosłym.
                    >
                    > Niestety nie da się tego powiedzieć o wszystkich internautach...
                    • wassercug_fajwel Re: Nie ma to jak popisywać się ignorancją. 04.11.09, 12:51
                      są szczepionki bez rtęci - i te trzeba kupować :-)
                  • metenburg Re: Nie ma to jak popisywać się ignorancją. 04.11.09, 13:13
                    aegis i floyd;
                    W dawkach pediatrycznych nie uzywa sie thimerasol (konserwant) od
                    dluzszego juz czasu. Chyba ze jakies badziewne firmy jeszcze go
                    uzywaja. Tak czy inaczej wskaznik autyzmu u dzieci pozostal taki sam
                    po eliminacji tego konserwantu ze szczepionek. Byc moze cos innego
                    jest jego powodem, zbyt malo badan.
                • floyd13 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 11:43
                  sanna.i napisała:

> Niektóre szczepionki nadal są konserwowane rtęcią.Podaje się je
                  > malutkim dzieciom (noworodkom też). Choćby szczepienie na
                  żółtaczkę
                  > typu B. Noworodki i paromiesięczniaki nie jedzą ryb i nie mają
                  plomb
                  > w zębach. Mają za to bardzo wrażlwiy, niewykształcony jeszcze
                  system
                  > nerwowy, który można łatwo zaburzyć.Więc co innego niewielka ilość
                  > rtęci dla ciebie czy dla mnie, co innego dla tak maleńkiego
                  > organizmu.

Dokładnie.
              • floyd13 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 11:45
                Czyżby?
                Wyjaśnij fakt, że w Skanynawii, gdzie od początku lat 90-tych nie
                stosuje się związków rtęci do konserwowania szczepionek odsetek
                dzieci chorych na autyzm jest dużo niższy niż w USA i Polsce, gdzie
                takowe szczepionki są dopuszczone do obrotu?

A może inaczej. Powiedz, misiu, dla jakiego koncernu farm.
                pracujesz, żeby zbędnie nie tracić czasu na polemikę z Tobą.
                • gloggie Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 12:31
                  floyd13 napisał:

> Czyżby?
                  > Wyjaśnij fakt, że w Skanynawii, gdzie od początku lat 90-tych nie
                  > stosuje się związków rtęci do konserwowania szczepionek odsetek
                  > dzieci chorych na autyzm jest dużo niższy niż w USA i Polsce, gdzie
                  > takowe szczepionki są dopuszczone do obrotu?

Dlaczego tak gładko wiążesz akurat rtęć ze szczepionek z autyzmem? Mogę ci
                  znaleźć 10 innych powodów, z powodu których wskaźniki autyzmu mogą być niższe.
                  Przykładowo:

- Może jest tam łatwy dostęp do aborcji i badań prenatalnych, więc płody
                  'uszkodzone' są eliminowane zanim trafią do statystyk.

- Może to jest kwestia taniego jedzenia naszpikowanego chemią. Kraje
                  skandynawskie szczycą się wysokim poziomem życia, więc może nawet osoby
                  relatywnie biedne korzystające z zasiłków mogą jeść dobre jedzenie, etc..

- Może źródło danych na które się powołujesz (a może się powołujesz na własne
                  wymysły?) jest 'oszołomskie' a dane zostały błędnie zebrane.

- Może to kwestia dobroczynnego działania sauny, która to jest popularna w
                  krajach skandynawskich.

- Może to jeden z pozostałych 6 powodów których nie chce mi się już wymyślać?

• floyd13 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 15:36
                    gloggie napisał:

> Dlaczego tak gładko wiążesz akurat rtęć ze szczepionek z autyzmem?
                    Mogę ci
                    > znaleźć 10 innych powodów, z powodu których wskaźniki autyzmu mogą
                    być niższe.
                    > Przykładowo:
                    >
                    > - Może jest tam łatwy dostęp do aborcji i badań prenatalnych, więc
                    płody
                    > 'uszkodzone' są eliminowane zanim trafią do statystyk.
                    >
                    > - Może to jest kwestia taniego jedzenia naszpikowanego chemią.
                    Kraje
                    > skandynawskie szczycą się wysokim poziomem życia, więc może nawet
                    osoby
                    > relatywnie biedne korzystające z zasiłków mogą jeść dobre
                    jedzenie, etc..
                    >
                    > - Może źródło danych na które się powołujesz (a może się
                    powołujesz na własne
                    > wymysły?) jest 'oszołomskie' a dane zostały błędnie zebrane.
                    >
                    > - Może to kwestia dobroczynnego działania sauny, która to jest
                    popularna w
                    > krajach skandynawskich.
                    >
                    > - Może to jeden z pozostałych 6 powodów których nie chce mi się
                    już wymyślać?
                    >

Za dużo tego "może" w Twojej wypowiedzi.
                    Wybacz, ale wolę zaufać wiedzy prof. dr Marii Doroty Majewskiej
                    (Kierownika Katedry Marii Curie Komisji Europejskiej
                    Zakładu Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego
                    Instytutu Psychiatrii i Neurologii) niż Tobie forumowiczu.
                    Niemniej jednak otwarty jestem na wszelką dyskusję. Musisz jedakże
                    dostarczyć mi linków do badań i ich wyników, żebym mógł Twój głos
                    wziać pod uwagę.

Pozdrawiam,

ps. Dla tych, którzy nie wiedzą kim jest prof. Majewska polecam
                    poniższy link:
                    www.globalnaswiadomosc.com/profmajewskalist.htm
            • roastron Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 11:08
              To jest dokładnie taka informacja jak talibowie w klewkach ....
              praktycznie zwiazkow rtęci juz sie nie stosuje własnie ze wzgledu na
              to że wykryto ich szkodliwość !!!!
              • losiu4 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 12:41
                roastron napisał:

> To jest dokładnie taka informacja jak talibowie w klewkach ....
                > praktycznie zwiazkow rtęci juz sie nie stosuje własnie ze wzgledu
                > na to że wykryto ich szkodliwość !!!!

raz: talibowie w Klewkach byli, co półgębkiem, przy okazji spraw
                lądowań samolotów CIA, powiedziano.
                Dwa: stosuje sie związki rtęci w szczepionkach używanych w Polsce.
                Mimo że wykryto ich szkodliwość.

Pozdrawiam

Losiu
                • roastron Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 13:33
                  mówiłem o szczepionkach pediatrycznych !!! gdzie tiomersal był
                  posadzany o powodowanie autyzmu, po zaprzestaniu stosowanie poziom
                  autyzmu wcale nie spadł !!!
          • roastron Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 10:56
            TAK TAK, a swistak siedzi i zawija ......... a pani profesor nawet
            nie wie że zwiazków rteci do konserwowenia już praktycznie sie nie
            dodaje .....LUDZIE ZANIM NAPISZECIE TAKIE GłUPOTY TO SIE CZEGOŚ
            DOWIEDZCIE !!!! Np. poczytajcie cos co mówi prof. Lidia Brydak która
            od lat sie tym zajmuje !!! dzieki szczepieniom weliminowano
            praktycznie wiele groxnych chorób !!!!! tylko idiota jest przeciwny
            takiej formie ZAPOBIEGANIA !!!!
            • mppmpp To jestem idiotom. 04.11.09, 11:09
              Dobrowolnie szczepić się na grypę nie będę. Jak mam umrzeć, to wolę na
              przypadkowego wirusa z powietrza, niż na wszczepionego sobie dobrowolnie bakcyla.
              Łatwiej będzie umierać.
              PS. Ciekawym, ile to ludzi umarło w Meksyku, gdzie się podobno wszystko
              zaczęło?!? Miliony ofiar? Tysiące ofiar? Setki ofiar? I też się nie szczepili!
              Dobrej zabawy!
              • roastron Re: To jestem idiotom. 04.11.09, 11:38
                mppmpp napisał(a):

> Dobrowolnie szczepić się na grypę nie będę. Jak mam umrzeć, to
                wolę na
                > przypadkowego wirusa z powietrza, niż na wszczepionego sobie
                dobrowolnie bakcyl
                > a.
                > Łatwiej będzie umierać.
                > PS. Ciekawym, ile to ludzi umarło w Meksyku, gdzie się podobno
                wszystko
                > zaczęło?!? Miliony ofiar? Tysiące ofiar? Setki ofiar? I też się
                nie szczepili!
                > Dobrej zabawy!
                A masz jakiekolwiek dane, czy tylko "wydaje" ci sie ??? problemem w
                tej grypie nie jest to ze zabija bezwzglednie, tylko to że jest
                bardzo zakaźna czyli bardzo łatwo sie przenosi ... czyli bedzie
                bardzo duzo zachorowań w krótkim czasie, wtedy "polegna" najsłabsze
                jednostki ... a wyobraź sobie jak bedzie chore 30% populacji???
                czyli pracowników sklepów, szpitali, komunikacji itd itp jakie
                problemy może to wywołać ??? zdajesz sobie sprawe??
                • mppmpp A Meksyk zniknął z mapy świata? 04.11.09, 12:47
                  Naprawdę wierzysz, że ta grypa jest gorsza od "normalnej" grypy?
                  Gdzie są te tysiące zmarłych i okaleczonych? Masz jakieś dane o bezpieczeństwie
                  szczepień? Jakieś niezależne badania? Czy tylko takie same gdybania jak moje?
                  A tak na marginesie: społeczeństwa są o niebo lepiej odżywione i zaopatrzone niż
                  w czasie Hiszpanki. Nie sądzę, by ten wirus był gorszy od Hiszpanki więc i
                  spustoszenie zrobione przez niego będzie mniejsze. Znacznie mniejsze!
                  Chyba, że ten wirus jest specjalnie zrobiony w laboratorium i jest jakiś
                  dodatkowy haczyk... Widząc medialną nagonkę zaczynam mieć wątpliwości co do
                  naturalnego pochodzenia tego szczepu.
                  PS. Szczepić się nie będę. Tylko dwóch silniejszych od mnie policjantów mogą
                  mnie zmusić do szczepienia...
                  • roastron Re: A Meksyk zniknął z mapy świata? 04.11.09, 13:44
                    Po pierwsze nie jast lepsza czy gorsza tylko bardziej zakaźna !!!
                    Po drugie wirus grypy bardzo szybko mutuje i dlatego szczepionki sa
                    inne co rok.
                    BEZPIECZEŃSTWO SZCZEPIEŃ, co to znaczy ??? Jakich chcesz danych
                    dotyczacych spadku umieralnosci przy gruźlicy czy moze chorobie
                    Heinego-Medina? Czowieku ! o czym ty mówisz !!! Przeciez nikt nie
                    karze ci sie szczepić przeciwko grypie jakiekolwiek !!! DLACZEGO NIE
                    PROTESTUJESZ PRZECIWKO OBOWIAZKOWYM SZCZEPIENIOM DZIECI ??? uwazasz
                    ze są bardziej bezpieczne? a bierzesz antybiotyki? uwazasz ze sa
                    bardziej bezpieczne? czytałes dane??? a srodki przeciwbolowewe typu
                    paracetamol uwazasz ze sa bezpieczne? tez radze poczytac !!!
                    • mppmpp Re: A Meksyk zniknął z mapy świata? 04.11.09, 17:54
                      "PROTESTUJESZ PRZECIWKO OBOWIAZKOWYM SZCZEPIENIOM DZIECI ???" Jeśli szczepienia chroniłyby przed chorobą śmiertelną, to jestem za szczepieniem. Jeśli chronią, przed chorobą, która jest śmiertelna w ułamku promila, to jestem przeciw!
                      Wirus opryszczki jest bardziej zakaźny niż jakakolwiek postać grypy, ale szczepień ani pandemii nie ogłoszono!
                      PS. Antybiotyk ostatni raz brałem....hmmm... nie pamiętam kiedy!
                      Środki przeciwbólowe, powiadasz? Krótko: nie używam!
                      Ale masz rację, ryzykuję. Jak mnie bierze przeziębienie, to biorę aspirynę. Taki jestem! I jeszcze jeżdżę polskimi drogami! Też ryzyko!
                      I jeszcze piję wódę! Też ryzykuję! I puszki jem! A nawet sypiam z moim psem. Toć, to ryzyko straszliwe! Właściwie już nie żyję!
                      Człowieku, na tę grypę umarło mniej ludzi niż zginie w Europie podczas ubieranie spodni! To jest szaleństwo: zachęcać ludzi do ryzykownych szczepień na chorobę, która nie jest niebezpieczna! Baw się dobrze, tylko nie kosztem moim i moich bliźnich. Zaszczep siebie, swoje dzieci, swoich sąsiadów i kogo chcesz, ale nie wmawiaj mi, że mamy wydać publiczny grosz po nic!
            • jarro69 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 11:25
              przestań pierd.lić głupoty, najpierw sprawdź skład leków a potem się wypowiadaj, takich jeba.ów teoretyków jak Ty pełno jest na tym forum.
              przykład:
              "Inne składniki szczepionki Tritanrix HepB to: tiomersal, chlorek sodu, woda do wstrzykiwań"
              a teraz sprawdź co to jest tiomersal.
              • roastron Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 11:46
                jest to "stara" szczepionka z 1996 r , a poza tym nie jest
                szczepionka na grype, a o takich tu mówimy !!!! i kto pie.do.li
                • jarro69 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 12:48
                  proszę bardzo, jak ma być na grypkę:
                  Prepandrix:
                  Co zawiera szczepionka Prepandrix:
                  - Substancja czynna:
                  Po zmieszaniu, jedna dawka (0,5 ml) zawiera 3,75 mikrograma hemaglutyniny pochodzącej z
                  następującego szczepu wirusa grypy:
                  A/Vietnam/1194/2004 (H5N1)
                  - Adiuwant
                  Emulsja w fiolce zawiera adiuwant (AS03), który składa się z skwalenu (10,68 miligrama), DL-α-
                  tokoferolu (11,86 miligrama) i polisorbatu 80 (4,85 miligrama).Adiuwanty są stosowane w celu
                  poprawy odpowiedzi organizmu na szczepienie.
                  - Inne składniki:
                  Innymi skladnikami szczepionki są: polisorbat 80, oktoksynol 10, tiomersal, sodu chlorek (NaCl),
                  disodu wodorofosforan (Na2HPO4), potasu diwodorofosforan (KH2PO4), potasu chlorek (KCl),
                  magnezu chlorek (MgCl2), woda do wstrzykiwań
                  • roastron Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 13:18
                    dlatego mozesz wybierac szczepionki bez tiomersalu !!!
                    • jarro69 Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 13:40
                      "TAK TAK, a swistak siedzi i zawija ......... a pani profesor nawet
                      nie wie że zwiazków rteci do konserwowenia już praktycznie sie nie
                      dodaje .....LUDZIE ZANIM NAPISZECIE TAKIE GłUPOTY TO SIE CZEGOŚ
                      DOWIEDZCIE !!!!"

no więc kto tu powinien się czegoś dowiedzieć? są związki rtęci w szczepionklach aktualnie wytwarzanych i sprzedawanych? istnieją powiązania pomiędzy w/w rtęcią a występowaniem schorzeń neurologicznych? przeczytaj dokładnie badania Majewskiej, zerknij w źródła i dopiero się wypowiadaj, bo póki co zostajesz dla mnie kolejnym jebakiem-teoretykiem.

• roastron Re: Dokładnie. A najlepszym biznesem dla firm 04.11.09, 13:49
                        tiomersal, oswszem uwazało sie za odpowiedzialny za autyzm u dzieci,
                        po wyeliminowaniu z dawek pediatrycznych okazalo sie ze poziom
                        autyzmy wcale nie spadł (USA) to sa twarde dane, sparawa jest
                        przebrzmiala.... a poczytaj sobie co mówi prof. Lidia Brydak,
                        zajmuje sie grypą wczesniej niz byly u nas koncerny !
                        • preczzsocjalizmem Re: roastron 04.11.09, 14:51
                          roastron przestań już. Właśnie udowodniono ci że się mylisz.
                          Poza tym ostatnio chciałem zaszczepić mojego 2-miesięcznego synka szczepionką na
                          WZW b bez thimerosalu i po prostu nie ma takowej w Polsce. A ulotka Engerix B
                          zawiera tylko enigmatyczną informację o śladowych ilościach thimerosalu. Co to
                          są śladowe ilości? Dopiero z netu dowiedziałem się że jest to 12,5 mikrograma. W
                          ogóle to Engerix B na stronie producenta ma 2 rożne składy odpowiednio dla
                          Polski i USA z thimerosalem i dla reszty świata bez thimerosalu z uwagi na zakaz
                          używania tego konserwantu w tychże krajach
        • pana.cea alez medialni agenci sa oplacani przez farmamafie 04.11.09, 09:25
          i to na calym swiecie.
        • r1111111 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:34
          artie40 napisał:
          > Kopacz wykazała się zdrowym rozsądkiem, na razie nie ulega presji
          > koncernów farmaceutycznych. Za to prowadzący audycję w Trójce Marcin
          > Zaborski zachowywał się tak, jakby Glaxo i inni płacili mu za
          > robienie medialnej psychozy nt grypy.

Szacunek dla Pani Minister!
          Na Pani miejscu, przy tak prowadzonym wywiadzie spytalbym wprost: Panie
          Redaktorze, czy koncerny produkujące szczepionki sponsorują Pana? Bo Pana
          zachowanie, sposób prowadzenia rozmowy sugeruje taki fakt.
      • floyd13 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:36
        To samo mogę napisać, co przedmówca.
        Rząd PO nie jest "moim" rządem. Jednak należy docenić to, co jest
        obiektywnie dobre. W tym wypadku p. Kopacz zachowała się jak
        prawdziwy lekarz (czego nie można powiedzieć o wielu jej kolegach i
        koleżankach po fachu). Tak trzymać!

ps. Mam nadzieję, że nie usłyszymy za parę dni z ust pani minister
        (lub jej szefa) sprostowania na ten temat.
      • niveau52000 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 13:07
        Brawo Pani Minister!!!
    • swarozyc Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta... 04.11.09, 08:57
      100% pewnosc...
      Na pewnym poziomie i w pewnym wieku nie mowi sie 100% pewnosc, bo takiej nikt
      nigdy nie mial, tylko prawdopodobienstwo, mniejsze od 1.
    • kosa313tt Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta... 04.11.09, 09:04
      Brawo! W pełni popieram taki punkt widzenia. Pomyślcie: komu najbardziej
      zależy na straszeniu wirusem AH1N1??? Właśnie...
      • zbrojarz.betoniarz Nie lubię Kopaczowej ale w tym przypadku rozumiem 04.11.09, 10:25
        jej motywy. Ma rację. Chciwy koncern tym razem na Polsce nie zarobi.
    • krzysztof.sz Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 09:04
      Brawo Pani Minister! Nie poddała się panice pobudzanej przez
      koncerny i co dodaję z przykrością przez media. Za jakiś czas
      bedziemy się śmiać z innych, którzy nabili kabzę prywatnym firmom
      tak jak dzisiaj śmiejemy się z tych, którzy topili miliardy i
      biliony na pobudzanie gospodarki. Jeszcze raz: BRAWO RACJONALIZM!
    • turpin Musieliby mieć wehikuł czasu 04.11.09, 09:07
      Choćem lekarz, nie jestem specjalistą od szczepień, ale coś mi się
      zdaje, że 'późne działania' to można wykryć, ale późno.

Szczepionki zostały wprowadzone na rynek szybko, bo epidemia rozwija
      się szybko i pewnie szybko przeminie. Szczepionki na świńską grypę
      są technicznie podobne do dziesiątek szczepionek na inne wirusy
      grypy i można chyba bezpiecznie ekstrapolować, jakie i jak częste
      będa późne powikłania, bo na ten akurat temat zgromadzono sporą
      wiedzę. To po prostu ryzyko, które trzeba podjąć. Alternatywa, to
      doskonale przetestowana szczepionka na wirusa, który przeszedł do
      historii medycyny.
      • pana.cea NIE ma zadnej epidemi H1N1 , to wszystko giga 04.11.09, 09:27
        klamstwo.
      • ozlem Re: Musieliby mieć wehikuł czasu 04.11.09, 09:51
        No nie, w medycynie niczego nie można bezpiecznie ekstrapolować, bo ludzkie organizmy są zbyt skomplikowane, a tym samym nieobliczalne w zachowaniu
    • pana.cea brawo m. Kopacz: nie ufac zbrodniczym 04.11.09, 09:24
      farma mafiom. Polacy slusznie bardziej boja sie szczepionek niz swninksiej
      grypy, ktora de facto NIE istnieje. Nareszcie mamy przedsyawiciela rzadu
      po naszej ludzkiej stronie.
      • panpaniscus Re: brawo m. Kopacz: nie ufac zbrodniczym 04.11.09, 10:57
        Tak, a jej ofiary zmarły na atak wyobraźni.
    • tratwa100 Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta... 04.11.09, 09:35
      Szczepionka na świńską grypę może zabić!
      Szczepionka przeciwko grypie AH1N1 może powodować groźną chorobę układu
      nerwowego a nawet śmierć.
      Dziennik "Daily Mail" dotarł do ściśle tajnego listu wysłanego z ministerstwa
      zdrowia do szpitali neurologicznychw Wielkiej Brytanii, w któymministerstwo
      zaleca, aby szpitale były w stanie podwyższonej gotowości od momentu gdy ruszą
      szczepienia. Brytyjski rząd obawia się, że szczepionka prowadzić do
      uszkodzenia mózgu zwanego zespołem Guillain-Barre'a.

Choroba ta atakuje układ nerwowy organizmu, prowadząc stopniowo do całkowitego
      paraliżu, a ostatecznie do problemów z oddychaniem, co kończy się zgonem -
      pisze "Polska".Eksperci powołują się w nim na podobną szczepionkę, która
      została użyta w 1976 roku w USA.
      • aurita Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 09:49
        a grypa moze zabic?
        czy Daily Mail do tego dotarl?

Jezeli dobrze rozumiem wg pani Kopacz jeszcze w Polsce nikt nie umarl z powodu
        powiklan po grypie (na swiecie ponad 6 tys. osob) wiec poczekamy az troche ludzi
        umrze.
        Grypa przewaznie zabija ludzi starszych (elektorat Pis?) ale Hiszpanka zabijala
        ludzi w sile wieku. Wtedy tez nikt nie wierzyl ze rano mozna byc zdrowym a
        wieczorem skonczyc w trumnie.

Jako polityk jest pani swietna , jako lekarz... szkoda slow
        • rubeus Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:10
          a czytać ze zrozumiem ty potrafisz ? Polska zakupiła sporą ilość sprawdzonego leku przeciw wirusowego, który jest stosowany u chorych.
          • aurita Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:43
            a myslec potrafisz?
            1) lepiej jest miec cukrzyce i ja leczyc mniej lub bardziej skutecznie czy nie
            miec cukrzycy?

2) leki przeciwgrypowe mozna podawac do 48 godzin po wystapieniu objawow. W
            Polsce dostanie sie w ciagu 2 dni do lekarza graniczy z cudem

3) niektore szczepy A/California/H1N1 sa oporne na leki antygrypowe

4) Leki przecigrypowe maja wiele efektow ubocznych, w tym zgony (udokumentowane)
          • roastron Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:02
            TAAAAA zakupila i poczeka az vipy beda chore ........ dlaczego
            utajnili ile kupili???? dlaczego leku nie ma w aptekach ??? a
            dlaczego kopacz chciała zeby szczepionki były w aptekach ??? tamiflu
            działa jak się go zastosuje 48 godzin po zakazeniu !!! dlaczego
            ta "swięta" jak piszecie tego nie mówi???
            • jarro69 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:32
              dziecko, skończ już pitolić bo niedobrze się robi

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/24768/Tamiflu-zagraza-zdrowiu-mlodych-ludzi
              fakty.interia.pl/newsroom/news/rmf-uboczne-efekty-dzialania-leku-tamiflu,892153
              allseeingeye.blox.pl/2009/08/5Szczepionka-przeciwko-grypie-moze-zabic-Tamiflu.html
              • roastron Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:55
                JEZUUUU ! Jakie głupoty w jednym z tych anonimowych
                pseudo "artykułów' jest napisane ZE TAMIFLU TO SZCZEPIONKA, to jakis
                absurd !!! jak można wierzyć w takie głupoty, niczym nie
                sprawdzalne ........ Jesli sam zazywasz witamine c albo
                rutinoscorbin zapoznaj sie z mozliwymi reakcjami ubocznymi, mysle ze
                skoki z 10 pietra tez sie znajdą ..... wiec napewno to bardzo
                niebezpieczne leki i nalezy je natychmiast wycofać !!! nie mówiac o
                aspirynie i witaminach dla matek w ciażY !!!
                • jarro69 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 12:54
                  niestety na szczepoinkach przeciw A/H1N1v informacji o skutkach ubocznych brak, więc jeśli chcesz się szczepić nieprzetestowanym świństwem to droga wolna - tylko nie za moje pieniądze
                • xagog Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 22:51
                  Powinieneś wiedzieć,że w Japonii akurat Tamiflu zostało wycofane...
        • panpaniscus Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:05
          Nie, świńska grypa jest akuart w odróżnieniu od "zwykłej" grypy bardziej
          niebezpieczna dla młodych osób. I niezwykle niebezpieczna dla kobiet w ciąży -
          "zwykła" grypa jest dla nich też dużym zagrożeniem, ale świńska bardziej. Im
          leczenie grypy może po prostu nie pomóc.

"Daily Mail" to tabloid, więc nie bardzo jest z czym dyskutować.

Osoby, które protestują przeciwko szczepionkom na grypę niech się po prostu nie
          szczepią i trzymają z daleka ode mnie i od mojej rodziny.
          Koncerny dużo większe pieniądze robią na lekach dla chorych, niż na szczepionkach.
          Pani Kopacz nie chce wydać pieniędzy, zasłanianie się "nieznanymi późnymi
          skutkami", gdy dopuściło się lek do obrotu jest śmieszne - mamy czekać
          kilkanaście lat, żeby użyć leku, na chorobę, która zagraża teraz??

• kzwti Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 11:23
          Hiszpanką nie strasz bo wtedy były inne czasy i realia...
          Zabijała jak każda epidemia. Czemu?
          Bieda szerokich warstw społecznych to raz - nie oszukujmy sia ale
          bezpłatana powszechna służba zdrowia i powszechna edukacja odnośnie
          higieny to niedawny wynalazek. Dawniej na wsiach panował głód smród
          i ubóstwo. Niedożywienie i osłabienie na przednówku było na porządku
          dziennym. Brak podstawowych srodków higieny też robił swoje.
          Przykład: kiedy była akcja ze "sławojkami" na wsiach? Nie czasem już
          w 20 leciu miedzywojennym? W innych krajach europy lepiej nie było.
          To i grypa się roznosiła i powikłania po niej kosiły jak zboże. Kto
          wtedy znał antybiotyki? Zapalenie płuc równało się w 90% przpadków
          wyrokowi śmierci.
          Ponadto poczytaj kto się dorobił na hiszpance. Taki nowoczesny na
          uwczesne czasy środek leczniczy jak salicylany coś ci mówi. A
          wszelkiej maści aspirynki może są znane? Wiesz jakie są skutki
          uboczne długotrwałego przedawkowania? A lekarze wtedy przepisywali
          salicylany w dawkach nawet 10 krotnie przekraczających bezpieczne.
          Jak ktoś jadł 20 - 30 gr "aspiryny" dziennie to racz sparwdzić jakie
          to miało skutki dla jego organizmu. I grypa kosiła dalej. Psychoza
          strachu, nieświadomość i nieznajomość efektów ubocznych i dobra
          kampania reklamowa cudownego preparatu antygrypowego jakim miały być
          salicylany. Sprzedaż rosła w kosmos, zyski firm również.
          Śmiertelność na skutek grypy wśród podtrutych też.
          Nie widać analogii? Spiralkę strachu już się nakręca. Koncerny
          celują w "zamówienia rządowe". Czemu nie puszczą szczepionki do
          aptek? Czy aby nie dlatego, że się boją skutków ubocznych i pozwów
          sądowych? "Jak rząd kupi i zaszczepi to jakby co jego wina. My
          umywamy ręce". Obym sie mylił... Ale jak nie wiadomo o co chodzi
          to ... Czytajcie, analizujcie i nie dajcie się zwariować.
        • ionen76 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 15:14
          Co do Hiszpanki to o dziwo dotknęła ona głównie Europę zachodnią. Wg. ostatnich
          badań przeprowadzonych przez Japończyków tak dużą śmiertelność Hiszpanki mogła
          wywołać ASPIRYNA, uważana w tamtych czasach za panaceum na wszystko. Aspiryna
          pomogła hiszpance, poprzez obniżanie temperatury, a tym samym pozbawienie
          organizmu jego naturalnej broni.

Świńska grypa niczym się nie różni od grypy sezonowej. To medialna bańka nic
          poza tym. Dobrze to pokazuje przykład Ukrainy gdzie nie ma żadnej epidemii.
          Wystarczy porównać dane z zeszłym rokiem. Czy w zeszłym roku też była epidemia
          na Ukrainie?
      • kaworu_nagisa Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:52
        tratwa100, skarbie ty moj... Daily Mail to tabloid jak Fakt czy SuperE xpress,
        wiec moze sobie do tych scisle tajnych listow docierac rownie dobrze jak do
        ambasadorow pozaziemskich cywilizacji.
    • tratwa100 Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta... 04.11.09, 10:03
      Zycie pokaze a historia oceni
    • krakower Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo uta... 04.11.09, 10:08
      Brawo! Nasza ministresa - konował z ośrodka zdrowia - jest
      mądrzejsza od specjalistów epidemiologów z całego świata. Dać jej
      nobla!
      • net_friend Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:22
        O, jest pierwszy na niezbadanych lekach.
      • loppe Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:24
        no właśnie - klimaty jakieś czwartorzeczpospolitowskie
      • jkredman od których specjalistów 04.11.09, 10:25
        a może od biznesmenów którzy nic tylko chcą zarobić na strachu
      • cillian1 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:29
        ty weź zapisz się na królika doświadczalnego, najlepiej za free :) Kupujesz leki
        na targu, które są niby cudowne?

Polacy już są tak głupi, że przyklasną pisiarni w badaniu na nas skuteczności
        leku?! Bo pisiarnia mówi że to dobre? Oni zawsze mieli inne myślenie, nie biorę
        z innych państw tego co dobre, tylko co złe! :D

Np. z traktatem :))))))) inni podpisali, pisiarnia nie, teraz jest na odwrót!
        BARANY!!!!
      • zarafi Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:41
        Ładnie masz mózg wyprany.
        • cillian1 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:58
          > Ładnie masz mózg wyprany.

jak będziesz słuchał piechy zarafi, to też będziesz miał mózg wyprany, lakami
          wpuszczonymi za łapówkę dla niego, a ty będziesz się bał własnego cienia!

• sven_b Idź na Onet. Tam jest poziom dla ciebe. n/t 04.11.09, 10:42
      • artie40 Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 14:30
        krakower napisał:

> Brawo! Nasza ministresa - konował z ośrodka zdrowia - jest
        > mądrzejsza od specjalistów epidemiologów z całego świata. Dać jej
        > nobla!

Jakich specjalistów? Np z Europejskiej Agencji Leków (EMEA) ktora w
        2/3 jest finansowana przez koncerny farmaceutyczne? Niektórzy jej
        członkowie w tym samym czasie zasiadają w komisji i
        testują szczepionki.
        Dajesz się walić, i to bez wazeliny.
        Jesteśmy świadkami psychozy wykreowanej przez producentów i media.
        Jedni i drudzy koszą na tym kasę, albo mają na to ochotę.
    • bezojad40 A pieniądze na szczepionki są ?? 04.11.09, 10:17
      Macie jeszcze ??
    • sharn1 Był inwestor którego nie ma mogą być i takie leki 04.11.09, 10:19
      Za czasów POkomuny niemożliwe staje się możliwe.'

Swoją drogą Kononowicz jawi się jak wizjoner. No bo skoro chciał by
      nie było niczego znaczy że byłoby wszystko.
    • puzerjoczek Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:23
      Ewa to wporzo babka
      www.youtube.com/watch?v=giqxJOoyg80
      • puzerjoczek Re: Kopacz: Firmy farmaceutyczne nieprzypadkowo u 04.11.09, 10:24
        a w linku o tejze grypie
      • jkredman czy panikara Olejnik szczepi się na grypę sezonową 04.11.09, 10:32
        • gulcia77 Re: czy panikara Olejnik szczepi się na grypę sez 04.11.09, 10:40
          Ciekawe, że wczoraj w kropce w ogóle nie odpowiedziała na to pytanie, tylko
          przerzuciła na Kopaczową pytanie dlaczego szczepienia przeciw grypie sezonowej
          nie są darmowe. . Przyznaję, że jestem pod ogromnym wrażeniem minister Kopacz.
          Wygląda na to, ze w całym rządzie jak na razie ona ma największe jaja. Też mam
          wrażenie, że cały ten cyrk ze świńską grypą jest nakręcony przez koncerny
          farmaceutyczne.
          • cillian1 Re: czy panikara Olejnik szczepi się na grypę sez 04.11.09, 10:46
            też oglądałem wczoraj p. Monikę.....

Irytowała, jak rzadko, zamieniłem się na chwilę w pisiaka i węszyłem jej
            przekupienie :) Tak nielogiczne atakowanie, to rzadko jej się zdarza!
            • gulcia77 Re: czy panikara Olejnik szczepi się na grypę sez 04.11.09, 12:41
              No nie? Moniika dostała wczoraj kompletny odjazd. Trochę tak, jakby ktoś jej
              zapłacił...
              Choć generalnie szanuje ją jako dziennikarkę, to wczoraj wkurzała mnie na maksa,
              bo była, niestety,. nielogiczna i kompletnie nie słuchała tego co mówiła Kopacz.
              A Kopacz mówiła sensownie...
              • roastron Re: czy panikara Olejnik szczepi się na grypę sez 04.11.09, 14:25
                Z tego sensu kopacz wynikało jedynie ze nie kupia szczepionki "bo
                prawdopodobnie załuja kasy" nic wiecej, jej prywatne przekonania sa
                mało przekonywujace, po 1 nie jest specjalista epidemiologiem, po 2
                szczepionki sa dopuszczene do obrotu w UE, czyli u nas też i to jest
                wazne, szybciej bym sie zgodzil z tym ze potrzebne sa
                dodatkowe "zachety" dla p. minister, dlaczego p. kopacz podejmuje za
                mnie decyzje czy moge sie zaszczepic czy nie ? firmy i tak maja
                mniej szczepionek niz jest zapotrzebowanie i mysle ze kopacz chce
                pokryc ta gadka fakt ze polski rzad sie zgapił i nie zamowil
                szczepionek na czas !!! i taraz próbuje to przerzycac na koncerny,
                dokładnie tak samo wyglada sprawa z lekiem antywirusowym tamiflu,
                który jest wycofany z obrotu aptecznego, CZY DLATEGO ZE KUPILISMY GO
                TAK DUZO TO UTAJNILI ILE GO MAMY ???
                • artie40 Re: czy panikara Olejnik szczepi się na grypę sez 04.11.09, 14:46
                  roastron napisał:

> Z tego sensu kopacz wynikało jedynie ze nie kupia szczepionki "bo
                  > prawdopodobnie załuja kasy" nic wiecej, jej prywatne przekonania
                  sa
                  > mało przekonywujace, po 1 nie jest specjalista epidemiologiem, po
                  2

Roastron, pracujesz w marketingu/PR Glaxo, Baxter czy innej firmie
                  oferującej szczepionki? Zależy ci straszliwie na tym, żeby wepchnąć
                  je na rynek.
    • 1a-z p. Kopacz wie, ze NIE ma zadnej swinskiej grypy 04.11.09, 10:24
      bo nie ma, wiec dziala racjonalnie i ostroznie. Dzieki jej madrej decyzji
      Polacy maja szanse uratowac sie od szczepionkowej zaglady. 95% lekarzy w
      Polsce nie chce sie szczepic ta zabojczxa szcepionka, oni wiedza swoje.
    • 1a-z 90% Polakow nie chce sie zaszczepic 04.11.09, 10:26
      swinska szczepionka, wiec p. minister ma racje nie kupujac tej zarazy.
      • dobiczek a dla 10% co chca sie zaszczepic nie ma kasy 04.11.09, 10:48
    • arahat1 brawo kopacz! skur...farmaceutyczne wywolaly pande 04.11.09, 10:27
      a teraz wciskaj nam go... wystarczy wkliac grypa skutki uboczne i wszuysko
      wiadomo...w calej europie afera ze szczepieniami tylko nasze szczurki medialne
      jakies tego nie zauwazaja...
    • czululu BRAWO 04.11.09, 10:30
      BRAWO pierwszy raz jestem z Pani dumny, niech się Pani nie da
      zastraszyć i nie nabija im kabzy. Przy okazji polecam obczaić na ten
      temat film Piotra Beina na youtube.
    • jkredman grypa nieleczona trwa tydzień - leczona 7 dni 04.11.09, 10:30
      • roastron Re: pomylilo ci sie !!! Chodzi o katar !!! 04.11.09, 12:19
        gratuluje !!!
        • losiu4 Re: pomylilo ci sie !!! Chodzi o katar !!! 04.11.09, 13:11
          roastron napisał:

> gratuluje !!!

było nie było - też choroba wirusowa :)

Pozdrawiam

Losiu
          • roastron Re: pomylilo ci sie !!! Chodzi o katar !!! 04.11.09, 13:21
            tylko powikłań tak tragicznych nie daje !!!! u mojej ŚP mamy
            skończyło sie ciężką niewydolnoscią serca !
            • losiu4 Re: pomylilo ci sie !!! Chodzi o katar !!! 04.11.09, 21:02
              roastron napisał:

> tylko powikłań tak tragicznych nie daje !!!! u mojej ŚP mamy
              > skończyło sie ciężką niewydolnoscią serca !

katar - siłą rzeczy - też umozliwia róznorakie powikłania. A że się do badań nad
              nimi nie przykłada? Cóż...

Pozdrawiam

Losiu
    • 3mila_m Kopacz: Firmy "nieprzypadkowo" utajniły informa... 04.11.09, 10:30
      Brawo dla Pani Minister! A dziennikarze zamiast cieszyć się, że p.Kopacz nie
      jest na liście płac żadnego koncernu farmaceutycznego, robią jakąś histerię.
      Spytajcie lekarzy i farmaceutów ilu z nich zaszczepiłoby się tą szczepionką?
    • tereferex Wyborcza tubą koncernów? Brawo pani Kopacz! 04.11.09, 10:33
      Napastliwy ton tego artykułu udowadnia po raz kolejny po której stronie - nie
      cofających się przed niczym globalistów czy zwyczajnych ludzi - stoi Agora.
      Wstyd i hańba.

A pani Kopacz - gratuluję niepopularnych wypowiedzi. Nikt nie zabrania myśleć,
      ale jak się okazuje dla niektórych to gorzej niż zbrodnia.
    • and192 Kopacz: Firmy "nieprzypadkowo" utajniły informa... 04.11.09, 10:36
      Żadna decyzja administracyjna nie wpłynie na mój punkt widzenia: nigdy nie
      szczepiłem się na grypę i od lat na nią nie chorowałem. Natomiast moja mama
      szczepi się co rok - i co rok jest chora!
    • lokiferrari Kopacz: Firmy "nieprzypadkowo" utajniły informa... 04.11.09, 10:39
      i bardzo dobrze, że nie wykupią tych leków, nie chcę za to płacić i nabijać kabze korporacjom. oby się tylko nie ugięli, ale sądzę, ze pismaki ostro podsypani kasą przez farmaceutyczne korpo zaczną swoje emo wszędzie wypisywać i rząd sie pod presją ugnie, bo sondaże im poleca. ech... szkoda słów.
      to ja juz wolę ukraińskie metody stosować tnij.com/81NtX
      :) są na pewno tańsze niż niesprawdzone leki!
    • bling.bling koncerny farmaceutyczne 04.11.09, 10:40
      chca by nieobowiazkowe jak dotad i zazwyczaj finansowane prywatnie szczepienia na zwykla grype byly przejete przez panstwo i staly sie szczepieniami obowiazkowymi obejmujacymi cale spoleczenstwo.
      Jak dotad z informacji ktore naplywaja z krajow w ktorych wystepuje A/H1N1 nie wynika by ta odmiana grypy byla jakos szczegolnie bardziej smiertelna niz coroczna zwykla grypa. Ofiary smiertelne to osoby z grup wysokiego ryzyka dla ktorych kazda infekcja wirusowa jest krytyczna.
      Nikt do tej pory nie przedstawil publicznie kompleksowej analizy ryzyka i to z objeciem wszystkich mozliwych scenariuszy. Wlaczajac koszty spoleczne, medyczne jak i ekonomiczne.
      Minister Kopacz posluguje sie jezykiem emocji zamist wynikami gruntownej analizy.
    • minusn Kopacz piteruje tylko... 04.11.09, 10:41
      Na myśl o minister Kopacz przychodzi mi jedno słowo, którego etymologia
      związana jest z inną kobietą rządu Tuska Cudaka - Julią Piterą. To
      "piterowanie". Z grubsza określam to jako nie robienie nic i dorabianie
      zawiłych teorii do nic nie robienia, przy jednoczesnych deficytach
      kompetencyjnych. Wiem, wiem... to nie Pitera wymyśliła taki sposób sprawowania
      funkcji, choć w twórczy sposób go rozwinęła i praktykuje z powodzeniem od 2
      lat. Wiem, wiem... działa tak połowa rządu, z jego szefem, Cudakiem na
      czele... a jednak nikt tak nie "piteruje" jak Pitera...
      • maj47 Czy to to samo, co" przecheruje"? 04.11.09, 10:59
    • amanasunta Taaaak Pani ,,doktor'' Kopacz..... 04.11.09, 10:41
      Nie chcieli producenci dać ,,górki'' to...Kopacz pokazała wała jak
      Polska cała.
      Niech sie nauczą ,że ...najpierw sie,,rozmawia'' :)))))
      • j_malec Re: Taaaak Pani ,,doktor'' Kopacz..... 04.11.09, 11:06
        Chcesz przez to powiedzieć, że Kaczyńscy nic nie robili bo czekali cały czas aż
        ktoś da im w łapę ? Ciekawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka