zoomca 19.11.09, 07:05 A ja nie chce krzyzy w klasie, urzedzie, sadzie! W domu nie ma problemu, ale w instytucji panstwowej nie zycze sobie zadnych religijnych symboli!!! Gdzie jest lista poparcia werdyktu w Strasburgu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
von_seydlitz Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepczej! 19.11.09, 07:07 I może sobie wisieć tak jak inne ważne symbole i pamiątki! Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 19.11.09, 07:48 Qrfa, kolejny temat zastepczy. Czyz nie ma innych wazniejszych rzeczy do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 19.11.09, 19:46 'Qrfa, kolejny temat zastepczy. Czyz nie ma innych wazniejszych rzeczy do dyskusji?' nie, nie ma. co tam gospodarka, edukacja, zdrowie, budżet, emerytury, energetyka... będą bronić krzyża. kościół milczy(?) w tej sprawie jako najbardziej zainteresowany, a politycy szaleją... wreszcie mogą zaistnieć.... wyjść z niebytu. i mówią, że krzyż jest niepolityczną sprawą... Odpowiedz Link Zgłoś
lexus_400 Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 21.11.09, 15:39 Czarne bydlaki to agenci Watykanu i to za Twoje podatki ... po co maja sie martwic o losy Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 19.11.09, 08:42 Ile to innych "waznych symboli i pamiątek" się wiesza? Jaki jest cel tego wieszania? Symbol czego? Pamiatka czego? Odpowiedz Link Zgłoś
wan20_3 Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 19.11.09, 09:16 szanowny vonie! Polska jest krajem świeckim. Z tym się pewnie zgodzisz. Konkordat nie zobowiązuje władz państwowych do wieszania wszędzie krzyży? No! Więc nie powinny wisieć w urzędach, sądach, szkołach itp. Jeśli ktoś ma taką potrzebę aby wpatrywać się w krzyż to w domu może sobie wieszać po 10 na każdej ścianie. Nie widzi się w innych krajach takich ilości krzyży. W USA nie do pomyślenia jest taka demonstracja. Oczywiście w szkołach prowadzonych przez kościół krzyże mogą sobie wisieć gdzie dyrekcja chce. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Histeria jateistycznej jaczejki? 19.11.09, 13:25 Nie, towarzyszu, nie zgadzam sie z idiotycznym wymyslem, ze kraj w wiekszosci zaludniony przez chrzescijan ma byc uznany za "swiecki", bo tak sie podoba paru ciemniakom z sekty wyznawcow kretka bladego i czerwonej szmaty na kijku. Jesli sie nie podoba - wolna droga. A propos USA - tam jest do pomyslenia podobna demonstracja, mimo nienawistnej nagonki obamistow. Wystarczy pozyc troche w prawdziwej Ameryce, godzine jazdy od smierdzacego ghetta lewactwa, jak LA czy NYNY. Sprobujcie kiedy, moze wyjdziecie na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wan20_3 Re: Histeria jateistycznej jaczejki? 19.11.09, 13:36 dobry bezpotrkowcu! Te inwektywy świadczą jedynie o tobie, żeś zwykły cham. Ty oczywiście możesz sobie chcieć czy nie chcieć ale Polska jest państwem świeckim (czyt. konstytucja). Jeśli już chcesz być taki święty to proszę bardzo Watykan lub Iran czekają. Kraj świecki to nie znaczy, że ludzie nie mogą chodzić do kościoła czy wierzyć w Pana Boga lub coś innego. Kraj świecki to znaczy neutralny wyznaniowo, bez religii państwowej czy dominującej. Kraj świecki to znaczy, że ksiądz czy nawet biskup ma takie same prawa jak każdy inny obywatel. Jeśli chcesz się obstawiać krzyżami to na własnej posesji. Przestrzeń publiczna powinna być neutralna. Odpowiedz Link Zgłoś
kyods Re: Histeria jateistycznej jaczejki? 19.11.09, 14:23 Jeśli każda osoba domagająca się usunięcia krzyży to komunista, to w takim razie, siłą rzeczy, każda osoba owych krzyży broniąca to pedofil. Zatem: drogi pedolocie! Jeśli o mnie chodzi, to możesz sobie symbol swojej wiary nawet wyrżnąć gwoździem na czole, jeśli masz taką ułańską fantazję. Możesz sobie krzyż nosić na garbie codziennie do pracy i z powrotem. Twoje czoło, Twój garb, Twoja sprawa. Ale ja nie życzę sobie widzieć krzyży w urzędach i szkołach, które są utrzymywane również z moich podatków, ponieważ nie identyfikuję się z tym symbolem i nie życzę sobie żeby państwo epatowało mnie jedyną słuszną ideologią. Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Re: Histeria jateistycznej jaczejki? 19.11.09, 19:01 bezportek napisał: > Nie, towarzyszu, nie zgadzam sie z idiotycznym wymyslem, ze kraj w > wiekszosci zaludniony przez chrzescijan ma byc uznany za "swiecki", > bo tak sie podoba paru ciemniakom z sekty wyznawcow kretka bladego i > czerwonej szmaty na kijku. Jesli sie nie podoba - wolna droga. > A propos USA - tam jest do pomyslenia podobna demonstracja, mimo > nienawistnej nagonki obamistow. Wystarczy pozyc troche w prawdziwej > Ameryce, godzine jazdy od smierdzacego ghetta lewactwa, jak LA czy > NYNY. Sprobujcie kiedy, moze wyjdziecie na ludzi. Polska zgodnie z Konstytucją ma aspiracje (podobno) by być państwem świeckim a nie totalitaryzmem chrześcijańskim. Jeśli nie potrafisz się z tym pogodzić to ty wynoś się stąd. Ja jestem u siebie i nigdzie się nie wybieram. Sam się stąd wynoś ! Odpowiedz Link Zgłoś
hssxy Re: Histeria jateistycznej jaczejki? 19.11.09, 19:26 Czerwona szmata na kiju to przyjemniejszy widok niż zwłoki na dwóch kijach. Jak Kuba .. 0 dyskusji wymiana epitetów ? ;( Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Histeria jateistycznej jaczejki? 19.11.09, 20:33 Mówiąc twoim językiem wypie...j do swoich stanów a od nas się odpie... Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Krzyż jest symbolem chrześcijaństwa 19.11.09, 09:28 Takimi widocznymi symbolami dla chrześcijan są budowle koscielne, kapliczki, cmentarze, to że większość społeczeństwa określa się jako katolicy nie powinno miec znaczenia dla urzędów, urząd nie jest ośrodkiem religijnym, natomiast wg mnie nauka religii powinna wrócić do koscioła. Pamiętam akcję zarówno wieszania krzyży jak i próby ich zdejmowania, wiele emocji a ja miałem mieszane uczucie czy o to chodzi? Jako katolik wcale nie potrzebuję podkreślac swojej wiary, ja ja po prostu wyznaję i stosuję w życiu, mam swój parafialny kosciół, mamy swoje święta które są dniami wolnymi dla wszystkich i jeszcze trochę może dojśc do sytuacji kiedy to tylko wierzący powinni mieć wolne a nie wszyscy a kto pracuje ten o dniówkę bogatszy, ciekaw jestem czy by te kilka złotych nie uwierało niektórych "ortodoksów", najlepiej się świętuje za społeczną kasę. Dla mnie to temat zastępczy, bo dlaczego ktoś opowiada się za krzyżem dajac jednocześnie przyzwolenie na rysowanie gwiazdy Dawida na szubienicy skoro wiara jesteśmy mocno z Żydami spokrewnieni? Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Krzyże w supermarketach? 19.11.09, 09:32 W takim razie proponuję porozwieszać krzyże w supermarketach, sklepach i na stacjach beenzynowych. Do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
kyods Re: Krzyże w supermarketach? 19.11.09, 14:37 Że nie wspomnę o agencjach towarzyskich o toaletach publicznych. Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
singlemother Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 19.11.09, 09:58 "Uznając, że znak krzyża jest nie tylko symbolem religijnym i znakiem miłości Boga do ludzi..." religia odebrała chyba niektórym zdrowy rozsądek :) człowiek wiszący na krzyżu, do którego jest żywcem przybity gwoździami, ma być symbolem miłości? Żeby tego było mało, wisi tam i kona, bo jego ojciec (!!!!!) zażyczył sobie takiego zadośćuczynienia? za Richardem Dawkinsem - nie wierzycie przecież w Baala, Zeusa, Izydę, Ra etc etc. Ja po prostu posunąłem się o jednego boga dalej. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Gorzej, od poczatku znał ciag dalszy. 19.11.09, 13:35 Gorzej, jego ojciec, jako wszystkowiedzacy, od samego poczatku musiał wiedzieć jak to wszystko się skończy. I, wiedzac, zdecydował sie stworzyć syna, który musiał skonać na krzyzu. Do tego stworzył ludzkość, co do której też znać musiał wszystkie jej przyszłe dokonania. Ciekawe - sadomasochista ? Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Krzyż JEST znakiem organizacji przestepczej :O) 19.11.09, 18:56 okradajacej od blisko 20 lat polskiego podatnika, ktoremu podstepnie wcisnela sie do kieszeni. Jest tez w Polsce znakiem przestepczosci zorganizowanej - ciagnacej zyski z ogromnej i nielegalnej szarej strefy, oraz ukrywajacych i wspomagajacych wlasnych pedofili. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepcz 19.11.09, 22:06 von_seydlitz napisała: > Krzyż nie jest znakiem organizacji przestepczej To nie jest tak całkiem pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy zoomca, nie pytaj sie, gdzie lista poparcia... 19.11.09, 07:19 pull your finger out i te liste rozpocznij, jesli cie ta obecna inicjatywa tak rozgniewala... Odpowiedz Link Zgłoś
pavle lista poparcia jest tutaj. 19.11.09, 11:45 lista poparcia jest tutaj: lista.racjonalista.pl/ Pora już się powoli wypisywać z organizacji watykańskiej. Mentalnie i formalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 07:24 Zauwazcie pewna zaleznosc: sposob pisania Gazety BARDZO Wybiorczej jako organu propagandowego PO. Kiedy cos zlego, albo cos, co mogloby Platformie zaszkodzic pisza po nazwisku np. min. Kopacz cos tam, np.posel Chlebowski cos tam itp. Kiedy jest cos na czym mogliby ugrac pare pkt. podaja w calosci PO to, PO tamto. Hipokryzja Michnika nie zna granic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 07:39 > Zauwazcie pewna zaleznosc: sposob pisania Gazety BARDZO Wybiorczej > jako organu propagandowego PO. Kiedy cos zlego, albo cos, co mogloby > Platformie zaszkodzic pisza po nazwisku np. min. Kopacz cos tam, > np.posel Chlebowski cos tam itp. > Kiedy jest cos na czym mogliby ugrac pare pkt. podaja w calosci > PO to, PO tamto. Zauważyłam. Gdy np. prezydent coś zrobi głupiego, to piszą: prezydent zrobił. Gdy zaś premier strzeli durnotę, to piszą: Kancelaria premiera zrobiła. :-) Car dobry, urzędnicy źli. Odpowiedz Link Zgłoś
floyd13 Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 12:04 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > > Zauwazcie pewna zaleznosc: sposob pisania Gazety BARDZO Wybiorczej > > jako organu propagandowego PO. Kiedy cos zlego, albo cos, co mogloby > > Platformie zaszkodzic pisza po nazwisku np. min. Kopacz cos tam, > > np.posel Chlebowski cos tam itp. > > Kiedy jest cos na czym mogliby ugrac pare pkt. podaja w calosci > > PO to, PO tamto. > > Zauważyłam. Gdy np. prezydent coś zrobi głupiego, to piszą: prezydent zrobił. > Gdy zaś premier strzeli durnotę, to piszą: Kancelaria premiera zrobiła. :-) Car > dobry, urzędnicy źli. A zauważyliście, ile artykułów na głównej gazeta.pl ma w tytule prezydent to, prezydent tamto, a jak się wejdzie w artykuł to okazuje się, że chodzi np. o prezydenta jakiegoś miasta albo innego kraju. W każdym razie sam tytuł artykułu potrafi nieźle zasugerować, że chodzi o Prezydenta RP. Taka mała, ale myślę, że skuteczna manipulacja. Nie wszyscy mają czas przeczytać cały artykuł i "lecą" tylko po tytułach i dają się nieźle urabiać, bo założe się, że w 99/100 przypadkach, jak ktoś widzi słowo prezydent, to myśli o Lechu Kaczyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 14:10 > A zauważyliście, ile artykułów na głównej gazeta.pl ma w tytule > prezydent to, prezydent tamto, a jak się wejdzie w artykuł to > okazuje się, że chodzi np. o prezydenta jakiegoś miasta albo innego > kraju. Prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
juesej2 Re: Krzyże bronione w Sejmie 20.11.09, 08:43 Alez tak jest wszedzie nie tylko Na Gazecie czy Wyborczej,to samo na Interii,Onecie,WP.....itd. Kazdy szuka czytelnika....... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 07:54 Prosze, z tego samego numeru i zeby nie byc goloslowna: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7269123,Drzewiecki_klamal__Bylo_tajne_spotkanie_z_Sobiesiakiem.html Pisza o Drzewieckim i nigdzie nie pada nazwa jego partii - PO ani nigdzie nie pada ze byl bardzo bliskim wspolpracownikiem Tuska. A po co pisac CALA prawde? Zeby obciazyc Tuska i odjac mu pare punktow procentowych? Odpowiedz Link Zgłoś
fly79 Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 10:48 czarna.pati napisała: > > > Prosze, z tego samego numeru i zeby nie byc goloslowna: > > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7269123,Drzewiecki_klamal__Bylo_tajne_spotkanie_z_Sobiesiakiem.html > > Pisza o Drzewieckim i nigdzie nie pada nazwa jego partii - PO ani > nigdzie nie pada ze byl bardzo bliskim wspolpracownikiem Tuska. > A po co pisac CALA prawde? > Zeby obciazyc Tuska i odjac mu pare punktow procentowych? > > masz rzepę w kąciku ust Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 11:49 > Kiedy jest cos na czym mogliby ugrac pare pkt. podaja w calosci > PO to, PO tamto. No ja nie wiem. U mnie i z pewnością u wielu czytelników gazeta.pl, Platforma mocno traci punkty takim ruchem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 07:24 W walce o krzyże w szkołach zupełnie nie chodzi i krzyż i jego symbolikę religijną. Gdyby tak by~ło szanowano by go i umieszczano w miejscach wyj~ątkowych, gdzie można go adorować i modlic się pod nim. Z krzyża zrobiona fetysz polityczny i umieszcza się go tam gdzie brak dla niego szacunku. Dobrze że ubikacjach publicznych nie wiesza się go, chociaz tam spokojniej niż w sejmie i w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek.08 Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 07:30 Krzyże krzyżami, ale te dzwony kościelne o 6-tej rano to dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:04 Złóż wniosek o zakłócanie spokoju. A swoją drogą współczuję... Odpowiedz Link Zgłoś
fly79 Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 13:40 wojtek.08 napisał: > Krzyże krzyżami, ale te dzwony kościelne o 6-tej rano to dramat. a wiesz, co robią dzwony o 6 rano na Żoliborzu? n@#$$#@alają :) to z rysunku w polityce Odpowiedz Link Zgłoś
romaniewskipiotr Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 07:45 Krzyże będziemy bronić - Krzyże to nasza niepodległość. Odpowiedz Link Zgłoś
fresno11 Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:07 Bedziemy bronili, do ostatniej kropli krwi Krzyzy i dzwonow o 6 rano. To nasza polskosc Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 10:08 romaniewskipiotr napisał: > Krzyże będziemy bronić - Krzyże to nasza niepodległość. Jak już chcesz koniecznie bronić, to broń ich chociaż po polsku. W naszym ojczystym języku mówimy i piszemy "bronić KOGO? CZEGO" /a nie: KOGO? CO?/... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 10:51 To akurat normalne - im bardziej ktoś deklaruje się jako "Polak katolik" tym bardziej nie potrafi używać języka polskiego. Jedyna pracująca komórka mózgowa zużywa się na "katolickość", na myślenie już nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik_b4 Panstwo i religie... 19.11.09, 07:51 Czy katolicyzm to jedyna religia ktora ma prawo dominowac wszystkie pozostale wiary i je dyskryminowac? Czy religia w Polsce jest wektorem funkcjonowania spoleczenstwa i politycy musza ja szerzyc i nia sie kierowac poniewaz Mieszko nakazal im ten obowiazek? Czy panstwa w ktorych religie stanowia prywatna sfere obywateli sa bardziej zacofane niz Polska? Moje "korzenie" sa katolickie, ale nie jest dla mnie obowiazkiem ich pielegnowanie - dlatego nie chce miec nic wspolnego z ta religia, jak i z zadna inna! Religie zniewolaja umysly ludzkie, a w konsekwenci stanowia usprawiedliwienie i alibi dla ich krzewicieli do popelniania najwiekszych swinstw i zbrodni w jej imie! Czlowiek wierzacy religii nie jest czlowiekiem wolnym - jest jej niewolnikiem! A fanatyzm jest stanem choroby psychicznej! Jestem pewien, ze swiat bez religii bylby duzo lepszy, a czlowiek bylby bardziej ludzkim czlowiekiem! Odpowiedz Link Zgłoś
servicio Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:04 kazik_b4 napisał: > Jestem pewien, ze swiat bez religii bylby duzo lepszy, a czlowiek > bylby bardziej ludzkim czlowiekiem! Jasne!:) Znakomicie potwierdza to ateistyczny komunizm, ateistyczna stalinowska Rosja - z gułagami i dziesiątkami milionów wymordowanych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:31 A dlaczego nie wspomniałeś o krucjatach , inkwizycji i konkwistadorach??? Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki_dostojnik Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 09:21 > kazik_b4 napisał: > > > Jestem pewien, ze swiat bez religii bylby duzo lepszy, a czlowiek > > bylby bardziej ludzkim czlowiekiem! > > Jasne!:) > Znakomicie potwierdza to ateistyczny komunizm, ateistyczna stalinowska Rosja - > z > gułagami i dziesiątkami milionów wymordowanych ludzi. tak jest. ateistyczny komunizm oraz żydowski hitleryzm. no i ewolucjonistyczny satanizm Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 09:21 Ateistyczny komunizm czy tez komunistyczny ateizm ma takie same cechy wyznania religijnego, jak wszystkie pozostałe. Koledze chodziło raczej o brak jakiegokolwiek wyznania. servicio napisał: > Jasne!:) > Znakomicie potwierdza to ateistyczny komunizm, ateistyczna stalinowska Rosja - > z > gułagami i dziesiątkami milionów wymordowanych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 10:43 No akurat nie, bo komuniści mieli zamiar tak jak wcześniej chrzescijaństwo, narzucić swą ideologię ludziom siłą i ona miała zastąpić religię, a boga pierwsi sekretarze. Likwidowali więc podobnie jak chrześcijanie każdego heretyka, który w ową ideologię nie wierzył. Już nie na stosach i szubienicach, a nowocześnie - w gułagach czy innych obozach. Widziałam fragmanty uroczystości ku czci boga północnych Koreańczyków. Zupełnie podobnie zachowywali się ci ludzie , jak katolicy przed oknem papieskim. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ciemniakow Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 11:19 Przy okazji najlblizszej olimpiady zimowej pilnie wypatruj w telewizji oznak sodomy i gomory. Zdecydowana wiekszosc mieszkancow Vancouver deklaruje sie jako ateisci. Jakos jest tu zdecydowanie bezpieczniej niz w teoretycznie katolickiej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:04 Odpowiem Ci. Nie, nie ma monopolu na wszystko, ale nie wolno SIŁĄ wyrzucac jej z polskich domow!!! A tak wlasnie robi pewna wplywowa gazeta, ktorej pracownicy i wspolpracownicy w wiekszosci wyznaja inna wiare. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:20 W domu można sobie mieć wszystko ... w instytucjach państwowych powinno wisieć tylko godło. Mieszanie polityki i religii to szczyt głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
tetsujin Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:29 W domu to możesz nawet się ukrzyżować. A w urzędzie, szkole publicznej nie powinno być żadnych innych symboli poza państwowymi. Ale Polska to mentalny 3 świat, w którym jeżeli krzyż nie wisi na każdym słupie, a w każdej wiosce nie ma choć jednej uliczki imienia papy II, to to już jest spisek i zamach na naszą polskość. Cholera, kiedyś to był najweselszy barak, dziś najgorszy kabaret. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 10:53 Po prostu katolik, jak przez 24h na dobę nie ma przed oczami krzyża, to zapomina, w co właściwie wierzy. Bo na to, że nie rozumie o co w tej wierze chodzi, to nie pomoże nawet wagon krzyży. Odpowiedz Link Zgłoś
mimovoli Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 11:43 błagam napisz o jaką wiarę chodzi. ale wprost. i najlepiej BOLDEM Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Nie z domów a z instytucji państwowych 19.11.09, 13:38 Nie z domów a z instytucji i organizacji państwowych. Tak mówi prawo, z naczelnym dokumentem tzn. Konstytucją RP. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:26 Alez oczywiscie. Idzmy dalej. Czemu koscioly katolickie maja byc uprzywilejowane i stac w centrum. Zburzyc a w ich miejsce postawic meczety albo centra handlowe. Przeciez nie moze byc tak ze ateista pojdzie na zakupy i koncikiem oka zobaczy swiatynie. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:32 Ciekawe skąd się bierze ten pociąg do niszczenia i zabijania u wyznawców sekt religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:36 Ciekawe skad sie bierze ta "tolerancja" u ateistow. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 08:47 Pomyliłeś się. Ateistów w ogóle nie obchodzi religia. To anty teiści i religianci walczą między sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Panstwo i religie... 19.11.09, 09:27 Religia nie, ale roszczenie sobie praw do różnych spraw zarezerwowanych dla państwa przez jedną wspólnotę religijną interesuje już wszystkich nawet nie klerykalnych członków tego kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Tolerancja :) 19.11.09, 09:16 Ciekawe słowo. Zawsze zależy od punktu siedzenia. Kiedy chce się zdjąć krzyż to "ateiści" są nietolerancyjni Kiedy krzyż wisi to "ateiści" muszą być tolerancyjni. Kiedy natomiast nastąpi tolerancja dla "ateistów"? "Ateisci"-mam tu na myśli wszystkich którzy nie są związani z katolicyzmem (nie mylić z chrześcijaństwem). Jednak zawsze wszuca się do tego worka agnostyków i innowierców jak gdyby istniały tylko dwa bieguny: katolicyzm i ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Tolerancja :) 19.11.09, 10:07 >>Jednak zawsze wszuca się do tego worka agnostyków i innowierców jak gdybyistniały tylko dwa bieguny: katolicyzm i ateizm. Masz racje. Ale wynika to w wiekszosci z ignorancji ludzi zaangazowanych w dyskusje. Wiekszosc pieniaczy ktorym tak przeszkadza religa sama podkresla ze oni sa ateistami. > Kiedy natomiast nastąpi tolerancja dla "ateistów"? A kto tepi ateistow? W zachodnich demokracjach juz od dawna wystepuje terror wiekszosci przez niejszosci. Parady gejow sa oki ale krucyfiksy sa nie oki? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 19.11.09, 10:30 > A kto tepi ateistow? W zachodnich demokracjach juz od dawna wystepuje terror > wiekszosci przez niejszosci. Parady gejow sa oki ale krucyfiksy sa nie oki? Odpowiednikiem parady gejów jest procesja/pielgrzymka. Odpowiednikiem krzyży w szkołach/urzędach publicznych było by wieszanie tam jakiś gejowskich symboli o ile takie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Tolerancja :) 19.11.09, 10:50 > Odpowiednikiem parady gejów jest procesja/pielgrzymka. Nie dokonca. Pielgrzymka jest zwiazana z jakims przezyciem duchowym uczestnikow. Celem pielgrzyma nie jest sam pochod jako taki ale chec dotarcia do celu i jakas czynnosc w miejscu docelowym. Pielgrzymka w jakims sensie tez jest demonstracja wiary i przekonan ale to nie jest jej glowny cel. Natomiast parada gejow ma na celu glownie demonstracje swojego pogladu. Zwrocenie na siebie uwagi. Czyli pelni role podobna do krucyfiksu. ja nie mam problemu ani z jednym ani z drugim. Smieszy mnie natomiat jak "postepowi" i wyzwoleni mysliciele maja problem z zaakceptowaniem ktorej kolwiek opcji roznej od ich przekonan Srodowiska gejowskie maja rowniez swoje symbole. Np tecza. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 19.11.09, 11:08 > Nie dokonca. Pielgrzymka jest zwiazana z jakims przezyciem > duchowym uczestnikow. > Celem pielgrzyma nie jest sam pochod jako taki ale chec dotarcia > do celu i jakas czynnosc w miejscu docelowym. Pielgrzymka w jakims > sensie tez jest demonstracja wiary i przekonan ale to nie jest jej > glowny cel. Gdyby tak było jak twierdzisz dotarcie do miejsca docelowego odbywało się najszybszym środkiem komunikacji, a sama podróż była by tak zorganizowana by nie "epatowac" nią otoczenia. JJak widac jest inaczej - pielgrzymi sa piesze zamiast jazdy autobusem czy pociągiem i nie sa prowadzone gdzieś opłotkami gdzie łątwiej jest iść tylko głównymi drogami. A co powiesz o procesjach? Też odbywają się jak najbardziej na widoku i mają maksymalnie "efektowną" oprawę. Zupełnie tak samo jak parady gejów. > Natomiast parada gejow ma na celu glownie demonstracje swojego > pogladu. Zwrocenie na siebie uwagi. Czyli pelni role podobna do > krucyfiksu. Nie. Taki cel mają procesje. Wieszanie krucyfiksu w szkołąch ma zupełnie innyc cel. Chodzi o "znaczenie" "swojego" terenu. To bym przyrównał do komunistycznych zwyczajów stawiania pomników wdzięczności, stawiania wszedzie ruskich gwiazd, popierś patronów itp. > ja nie mam problemu ani z jednym ani z drugim. Smieszy mnie > natomiat jak "postepowi" i wyzwoleni mysliciele maja problem z > zaakceptowaniem ktorej kolwiek opcji roznej od ich przekonan Masz problem z czymś znacznie ważniejszym. Ze zrozumieniem znaczenia niektórych gestów, czynności. Jeżeli ktos np ma potrzebę akcentowania swojej przynalezności religijnej będzie to robił albo poprzez uczestnictwo w publicznych takich propagandowych działaniach religijnych jak msze polowe na placach miejskich, przy pomocy swoich wypowiedzi, swojego ubioru czy swojej własności. Gdy próbuje swoimi symbolami religijnymi (i nie tylko religijnymi) "oznaczać" wspólną przestrzeń to już nie chodzi o demonstrowanie swoich poglądów, ale o zagarnianie tej przestrzeni dla siebie. Powiedz mi dlaczego ktokolwiek ma się zgadzać by jakaś część społeczeństwa w ten sposób "zagarniała" to co jest wspólne dla wszystkich? Czy kibice np Cracovi mają prawo swoimi symbolami "zawłaszczyć" Kraków? Czy kibice Wisły nie mieli prawa się buntowac jakby w szkołach w Krakowie wisiały barwy Cracovi? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Tolerancja :) 19.11.09, 12:17 >>> Gdyby tak było jak twierdzisz dotarcie do miejsca docelowego > odbywało się najszybszym środkiem komunikacji, a sama podróż była by > tak zorganizowana by nie "epatowac" nią otoczenia. Pielgrzymki wywodza sie z czasow gdy nie bylo komunikacji miejskiej czy podmiejskiej. To element tradycji. Ponadto przejscie kilkuset kilometrow pieszo jest wyzwaniem dla wielu ludzi. Element poswiecenia dla zeczy w ktore wierza. Sa rowniez pielgrzymki autokarowe. > A co powiesz o procesjach? Też odbywają się jak najbardziej na > widoku i mają maksymalnie "efektowną" oprawę. Zupełnie tak samo jak > parady gejów. No to juz jest bardziej zblizone. Dla tego albo nie tolerujesz obu albo tolerujesz wszystkie. Inaczej jetes hipokryta. >> Wieszanie krucyfiksu w szkołąch ma zupełnie innyc cel. Chodzio "znaczenie" "swojego" terenu. To tylko i wylacznie Twoja definicja i Twoje rozumienie problemu. Wytlumacz mi niby jak ten krzyz zawladna szkola. Polskie prawo tam nie obowiazuje? Muzulmanow nie wposzczaja? > Masz problem z czymś znacznie ważniejszym. Ze zrozumieniem znaczenia niektórych gestów, czynności. Ja mam bardziej wrazenie ze u niektorych ateizm przeradza sie w nienawisc do kosciola. Zyjemy w kraju ktory ma chrzescianskie korzenie. Ktorego kultura , obyczja , swiatopoglad jest uksztaltowany w jakiejs mierze przez chrzescianska historie. Ten krzyz nie trafil do tej sali dlatego zeby ja zaanektowac. Trafil tam bo taki byl zwyczaj wierzacych zeby wieszac krucyfiksy w miejscach gdzie przebywaja. Odlaczyles sie od kosciola i zaczol Ci krzyzyc przeszkadzac. Ale z jakiegos powodu nie przeszkadza Ci pewnie obchodzenie swiat bozego narodzenia. Z przyjemnoscia siedzisz w domu w Zielone Swiatki albo Boze Cialo. To jest wlasnie hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Tolerancja :) 19.11.09, 22:51 von.g napisał: > Ale z jakiegos powodu nie przeszkadza Ci pewnie obchodzenie swiat > bozego narodzenia. Z przyjemnoscia siedzisz w domu w Zielone > Swiatki albo Boze Cialo. Niemal wszystkie święta chrześcijańskie mają pogański rodowód i powstały z zaanektowania oraz przekształcenia świąt starożytnych Greków i Rzymian lub zwyczajów plemiennych Traków, Franków, Germanów, Celtów. Nie są więc one "patentem" chrześcijan, którzy właściwie nie wymyślili nic nowego. Nawet (budzący skądinąd dreszcz grozy i odrazę) zwyczaj konsumowania ciała Chrystusa pochodzi z prehistorycznych, kanibalistycznych obyczajów zjadania serca lub mózgu wroga, jako wyraz szacunku dla pokonanego. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Tolerancja :) 20.11.09, 06:50 No tak Boze Narodzenie , Trzech Kroli , Wielkanoc to typowe poganskie swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 20.11.09, 09:35 > No tak Boze Narodzenie , Trzech Kroli , Wielkanoc to typowe > poganskie swieta. Zwyczaj świętowania "czegoś" w tym okresie jest zwyczajem jak najbardziej starszym niż chrześcijaństwo. Chrześcijaństwo już obchodzonym świętom - rozumianym jako okres odpoczynku, radości, ucztowania itp itd. własnie tak jak świętuja te święta "niechrześcijanie" nadał inne, swoje własne znaczenie. Jednak dalej są to święta obchodzone w tym samym okresie. Wystarczy poczytać Biblię wby wiedzieć że jesli chodzi o święto Trzech Króli, czy Boże Narodzenie nie ma odpowiadajacych im dat. Co innego Wielkanoc. Tu data jest ściśle określona bo Jezus przybył do Jerozolimy na konkretne święto żydowskie Pesach/Paschę, którego data obchodzenia jest ściśle określona. pl.wikipedia.org/wiki/Pesach Ale i do tego święta są tacy co twierdzą że to jest też zaadaptowany jeszcze starszy zwyczaj. Czy to znaczy że te święta są pogańskie? Nie, nie są. Tak samo jak świętowanie jednoczesnie Pierwszego Maja jako święta robotniczego nie przeszkadza świętowaniu święta Jóżefa Robotnika jako religijnego czczenia dobrze wykonanej pracy. Więć nie masz co się rzucać że "niechrzesijanom" fajnie jest świętować chrześcijańskie święta. Bo one są tak naprawdę mocno wspólne, kazdy je jednak obchodzi na swoją modłę, podkładając pod nie swoją własną treść. Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk Re: Tolerancja :) 20.11.09, 10:24 von.g napisał: > No tak Boze Narodzenie , Trzech Kroli , Wielkanoc to typowe poganskie swieta. > Boli ciebie ze ateisci mają wolne podczas świąt katolickich? A co ty sobie wyobrazasz, że ty i reszta katolików będzieci robić sobie wolne z powodu swiąt katolickich a inni obywatele będą w tym czasie na ciebie zapieprzać w robocie? chcesz mieć wolne w wielkanoc, to pogódź się z tym, że również ateiści maja w tym czasie wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 20.11.09, 11:32 :) widzisz, a jakoś mu świętowanie 1 Maja nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
juesej2 Re: Tolerancja :) 20.11.09, 09:01 Jak narazie w Polsce jest aktualna terazniejsza konstytucja,ktora mowi,ze Polska jest panstwem swieckim,a wiec w budynkach uzytecznosci publicznej zadnych symboli jakiejkolwiek religii nie powinno byc.Sa symbole Polski takie, jak orzel i flaga bialo- czerwona.I one i tylko one moga tam zawisnac. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 20.11.09, 09:39 Mylisz się, nie Polska jest państwem świeckim, a administracja rządowa i samorządowa jest areligijna. religijność nie miesci się w ich zakresie sprawowania władzy. To jest co innego ponieważ "Polska" może mieć różne znaczenia. Administracja/władza jest pojęciem jednoznacznym. Jeszcze jedno. Symbole "państwowe" mają prawo być w jednostkach administracji państwowej. W jednostakach administracji samorządowej mogą być również symbole lokalne - miejskie/gminne, wojewoódzkie czy regionalne uznane przez odpowiednie organy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 20.11.09, 11:31 > Pielgrzymki wywodza sie z czasow gdy nie bylo komunikacji > miejskiej czy podmiejskiej. No ale dziś już je mamy. Nie musimy chodzić piesz. Jesli ktoś idzie na pieszo to tylko dla tego że chce a nie że musi. > To element tradycji. Tradycji było wiele. Te jednak dalej się kultywuje, z jakiego powodu? > Ponadto przejscie kilkuset kilometrow pieszo jest wyzwaniem dla > wielu ludzi. Element poswiecenia dla zeczy w ktore wierza. Tyle że to kompletnie nie tłumaczy konieczności poświęcania się tak by wszyscy na około to poświęcenie widzieli. To nagłośnienie faktu istnienia pielgrzymki i przemarsz ich środkiem miasta powoduje porównanie ich do parad gejów, czy pochodów pierwszo majowych. chęć podkreślenia swojej obecności i gotowości poświęcenia "dla sprawy". > Sa rowniez pielgrzymki autokarowe. Tyle, że ich nie mam na myśli o czym doskonale wiesz, nieprawdaż? > No to juz jest bardziej zblizone. Dla tego albo nie tolerujesz obu > albo tolerujesz wszystkie. Inaczej jetes hipokryta. Brawo!!! I właśnie o takie wyznanie mi chodziło. Mam nadziejeże Ty hipokrytą nie jesteś, bo mnie obydwie nie przeszkadzają póki w trakcie nich nie dochodzi do naruszania prawa. > To tylko i wylacznie Twoja definicja i Twoje rozumienie problemu. > Wytlumacz mi niby jak ten krzyz zawladna szkola. Polskie prawo tam > nie obowiazuje? Muzulmanow nie wposzczaja? Nie. To nie jest moje rozumienie problemu. Tak rozumują wszyscy - tyle że jedni wiedzą, że o to chodzi dla tego tak bronią tych krzyży, ale jednoczesnie kłamią, że chodzi o coś innego, drudzy zas otwarcie o tym mówią. Identyczny cel miało wprowadzenie nauczania religii do szkół bo od strony "religijnej" był to typowy strzał kościoła w stopę. Jak krzyż "zawładnął"? Proste. Szkoła jest "wspólna" - nagle jedna grupa zaczyna wieszać swój symbol wiary. Zobacz jak to motywując - "bo nas jest więcej a w demokracji większość ma rację". To już jest kolejny krok w "zawłaszczaniu" szkół. Pierwszym była religia w szkole. Przeniesienie jej do szkół było zupełnie niepotrzebne. Jakoś za komuny nauczanie przy parafiach całkiem spokojnie było realizowane, miało tez ten dodatkowy plus że nie był to jeszcze jeden przedmiot szkolny a coś ekstra, coś co powinno być traktowane zupełnie inaczej niż normalna nauka szkolna. a dziś jak młodzież traktuje religię? Jest czymś ekstra? Więc po co ją przeniesiono do szkół jesli tylko to zaszkodziło nauczaniu dzieci? Tak krok po kroku przejmuje się szkoły. Wpierw religia, potem wpisanie religii do średniej ocen, brak mozliwości nauczania etyki, nie realizowanie nauczania o wychowaniu do życia w rodzinie, potem krzyże, potem modlitwy, potem łączenie urocztystości szkolnych z uroczystościami religijnymi, potem proboszczowie zaczynają mieć wpływ na obasadę kadrową szkół i realizowanych w nich program. No i z szkół "państwowych" robią się szkoły religijne. Mamy czekać aż tak się stanie? Czy lepiej zaprotestowac na poczatku tego procesu? Czy nagle dzieci ateistów i inowierców czy nawet tych których katolickośc nie jest odpowiednio moherowa mają odkryć że Polska już nie jest ich krajem? > Ja mam bardziej wrazenie ze u niektorych ateizm przeradza sie w > nienawisc do kosciola. Oczywiście, że są i tacy. Tyle że najczęściej argument o "nienawiści do Kościoła" pojawia się gdy złapie się jakiegoś przedstawiciela Kościoła na czymś niegodnym, a Kościół zamiast przyznać się do błędu i rozpocząć procedury naprawcze woli oskarżąc o ataki. W ten sposób Kościół popada w coraz większą grzeszność i odrzuca od siebie coraz więcej wiernych. > Zyjemy w kraju ktory ma chrzescianskie korzenie. Ktorego kultura , > obyczja , swiatopoglad jest uksztaltowany w jakiejs mierze przez > chrzescianska historie. No prawda. Tyle że NIE TYLKO przez chrześcijańską. No i co z tego? Czy daje to jakieś ekstra prawa dla kogoś? > Ten krzyz nie trafil do tej sali dlatego zeby ja zaanektowac. > Trafil tam bo taki byl zwyczaj wierzacych zeby wieszac krucyfiksy > w miejscach gdzie przebywaja. Ten zwyczaj nie mający nic wspólnego z chrześcijaństwem jest właśnie starym znakiem "my tu jesteśmy". Dla chrześcijaństwa nie jest do niczego potrzebny. Ale o tym później. > Odlaczyles sie od kosciola i zaczol Ci krzyzyc przeszkadzac. Ale z > jakiegos powodu nie przeszkadza Ci pewnie obchodzenie swiat bozego > narodzenia. > Z przyjemnoscia siedzisz w domu w Zielone Swiatki albo Boze Cialo. > To jest wlasnie hipokryzja. Nie to przejaw twojej głupoty. Myślisz że wszyscy którym się nie podoba krzyż w szkole to ateiści. Mnie się podoba z zupełnie innego powodu. Nauczanie Chrystusa "gdzie jest Jego królestwo" było wyraźne. Jezus nie chciał mieszania spraw "świeckich" zarzadzania państwa z religią. Dodatkowow wieszanie krucyfiksu nie jako czystego ozdobnika ale znaku kultu jest naruszaniem przykazania o oddawaniu czci komuś/czemuś innemu niż Bogu. Oczywiście, że religia powinna istnieć w życiu codziennym i politycznym. Tyle że nie jako epatowanie wszyskich na około znakami kultu czy jakimiś rytuałami ale wyraźnie widocznymi dla każdego owocami wiary. Więc jak uczniowie chca podkreślić swoją chrześcijańskość to niech zaczną pilniej niż inni uczyć się, być grzecznym słuchać nauczycieli. Niech słuchają słów Chrystusa a nie zajmują się wieszaniem jego pobizny na ścianach bo to Bogu do niczego nie jest potrzebne. Jak dla mnie znamienne jest KTO staje na straży krzyża w szkole. Berlusconii dla którego robienie orgietek z wesołymi paniami to żaden problem. Bo "walczyć" o krzyż jest łatwiej niż żyć jak człowiek wierzący. Co do świąt to po pierwsze niżej już napisałem co o tym sądze, po drugie ciekawe jak głeboko religijnie Ty je przezywasz, a nie tylko masz kolejną okazję do laby. Może zacznij rozliczenia od siebie. Pamiętaj o "belce" w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Tęczowy krucyfiks 19.11.09, 11:09 Tęczowy krucyfiks powiesić w każdej szkolnej klasie - i wszyscy będą zadowoleni. No, przynajmniej dwa prężne środowiska. Nie? Kto nie zadowolony, niechaj pierwszy rzuci mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Re: Tolerancja :) 19.11.09, 10:57 Co wspólnego ma "ateizm" z parada gejów? Nie rozumiem. Nie rozumiem tez stwierdzenia: tępienie ateistów. Toleracja dziala w dwie strony: "ateista" może nie życzyć sobie krzyża w miejscu neutralnym i ma do tego prawo. U nas właśnie występuje terror "mniejszości" przez "większości". Takie terminy bowiem padają w dyskusjach. Ale chodzi o to żeby każdy mógł się czuć dobrze, nawet jeśli jest mniejszością. Jak ostatnio u Lisa Senyszyn mówiła do rzeczy jeśli chodzi o krzyże, to jej oponent (Brudziński) miał do powiedzenia tylko tyle ze "mówi Ona głupoty, reprezentuje mniejszość i promuje siebie". To jest właśnie ten ton dyskusji który nie prowadzi do niczego, a taki ton jest u nas normą. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Tolerancja :) 19.11.09, 13:19 To ze Brudzinski jest idiota nie znaczy ze kazdy zwolennik krzyza nim jest. To ze PiS nie potrafi sklecic jednego zdania nie znaczy ze takich argumentow nie ma. Krzyze trafily do klas w momencie gdy zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa deklarowala ze jest katolikami. Moim zdaniem to nie jest w porzadku gdy pewna grupa rezygnujac z kosciola pragnie zabrac wciaz wierzacym przywileje. Rownie dobrze daltonisci mogli by chciec zakazac malowania budynkow panstwowych na "kolorowo". Skoro oni tych kolorow nie widza to czemu inni by mieli. Swoja droga tak jak pytalem pare postow wyrzej. Jak to jest ze krzyze sa zle a boze narodzenie dobre? Jak to jest ze w imie rozdzialu religi od kosciola postuluje sie za zdjeciem krzyzy ale nie postuluje sie zlikwidowanie swieta panstwowego w Boze cialo? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Tolerancja :) 19.11.09, 13:26 Po prostu każdy sięn lubi polenić :) Choć ja akurat uważam, ze przydałoby się zlikwidowanie wolnego w pojedyncze dni, ja Dzień Zmarłych czy właśnie Boże Ciało. Przez jeden dzień specjalnie się nie odpocznie za to potrafi skutecznie zdezorganizować pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Tolerancja :) 19.11.09, 22:59 von.g napisał: > Krzyze trafily do klas w momencie gdy zdecydowana wiekszosc > spoleczenstwa deklarowala ze jest katolikami. Moim zdaniem to nie > jest w porzadku gdy pewna grupa rezygnujac z kosciola pragnie > zabrac wciaz wierzacym przywileje. Krzyże (i religia) trafiły do szkół nielegalnie, gdyż zarówno obecna jak i poprzednia Konstytucja stanowiły, iż Polska jest państwem świeckim (poprzednia) oraz zachowującym neutralność światopoglądową (obecna). Po prostu jesteśmy krajem hipokrytów, którzy co innego stanowią w kodeksach (bo tak wypada, tak robi cywilizowany świat), a co innego robią w praktyce. Zupełnie jak filmowy Pawlak, dla którego "sądy sądami, a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie"! Jeśli więc chodzi o rzeczywiste prawa, to żadnego "przywileju" wieszania krzyży w budynkach państwowych nie było i nie ma. Nikt więc nikomu żadnych "przywilejów" nie odbiera, a chodzi tylko o to aby prawo ustanowione było przestrzegane w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
juesej2 Re: Tolerancja :) 20.11.09, 09:11 Co za pokretna logika??!! Co maja krzyze w budynkach uzytecznosci publicznej do Swiat BN?Nikt nikomu nie kaze ich obchodzic i celebrowac. A w wielu krajach to tylko jeden dzien wolny od pracy i jest traktowany ,jak dodatkowe wolne,zakupy,radosc ,smiech...... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tolerancja :) 20.11.09, 10:16 On nie rozumie, że wieszanie krzyża zmusza ludzi do przebywania w jego otoczeniu. Chcesz czy nie chcesz musisz. Nie rozumie też tego że to bardziej nie oobecnośc krzyża chodzi tylko o kwestię "znaczenia" terenu przez określoną grupę osób, zawłaszczania w ten sposób tego terenu. Dokładnie tak samo jak np państwo stawia słupki graniczne. Ze świętami jest inaczej. Z jednej strony prócz świąt typowo religijnych większość z nich ma znaczenie bardzo "niereligijne", z drugiej strony nikt nikomu nie nakazuje ich obchodzenia. No... z tym jest już nie do końca tak. Uważam, że przepisy, które ostatnio się pojawiły o konieczności zamykania wszelkich sklepów itp. w określone święta to skandal. Własnie typowa próba wymuszania przez "religijnych" obchodzenia świąt przez ludzi którzy niekoniecznie chcą to robić. Ta paranoja idzie dalej teraz chcą nia objąc nim wszystkie niedziele. Zresztą to że ludzie tak "chętnie" zgadzają się z kolejnymi dniami wolnymi widać na przykładzie próby wprowadzenia jako wolnego święta Trzech Króli. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Wstyd ... 19.11.09, 08:02 Ile jeszcze mamy znosić panoszenie się wysłanników Watykanu w naszym kraju? Czy my na pewno jesteśmy suwerennym krajem? Czy my na pewno po to walczyliśmy o niepodległość aby potem rozdawać nieruchomości przedstawicielom innego państwa? I jeszcze ten projekt. Wstyd... średniowiecze i zacofanie. Buce z Sejmu zamiast zająć się sprawami ważnymi, marnotrawią czas i pieniądze podatnika na takie rzeczy. Siedzimy głęboko w czarnej d... i nijak nie możemy się z niej wydostać. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Wstyd ... 19.11.09, 08:28 A ile jescze bedziesz znosic panoszenie sie wyslannikow Brukseli w naszym kraju? Wstepujac do unii zgodzilas sie tez oddac jakas czesc suwerennosci. Mysle ze idealnym krajem dla Ciebie jest Bialorus. Ostatni suwerenny kraj w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Wstyd ... 19.11.09, 08:53 Nie rozumiem dlaczego wy religianci wciąż mieszacie politykę z religią ... politykę ze świeckością tego państwa? Czy to jakaś choroba umysłowa, która nie pozwala oddzielić dwóch różnych rzeczy od siebie? Czy tak trudno dojść do wniosku, że religia powinna być ograniczona do miejsc kultu i prywatnych domów jej wyznawców? Wiesz od czego rozpoczynały się wojny religijne? ... właśnie od włażenia ze swoimi poglądami w prywatne życie innych ludzi. Czy historia was niczego nie nauczyła? Miliony ofiar różnego rodzaju wypraw krzyżowych, wojen, pogromów i stosów? Czy wy na prawdę tak nienawidzicie innych ludzi żeby wciąż chcieć ich niszczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Wstyd ... 19.11.09, 09:08 Czy tak trudno dojść do > wniosku, że religia powinna być ograniczona do miejsc kultu i prywatnych domów > jej wyznawców? Jak widzisz bardzo trudno, tym bardziej że wolą nadrządu watykańskiego jest przeniesienie swojej władzy z dusz na świat realny. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Wstyd ... 19.11.09, 10:16 Nie wiem skad u takiego "wyzwolonego" i "postepowego" czlowieka ciagle wzmianki o niszczeniu i nienawisci. Jakbys juz zapomnial. To TY wspomniales o utracie suwerennosci. To TWOJA postepowa logika uwaza ze ograniczenie suwerennosci jest raz oki a raz nie oki. Suwerennosc to pojecie nie tylko polityczne. To rowniez aspekt kulturowy , gospodarczy itd. To TY wlasnie mieszasz religie z polityka bo ja o niczym takim nie wspomnialem. Jednym wszystko kojazy sie z sexem a innym wszystko kojazy sie "czarna mafia". Odpowiedz Link Zgłoś
juesej2 Re: Wstyd ... 20.11.09, 09:16 To sa dwie rozne kwestie Bruksela,jak powiadasz, a krzyze ,czy inne symbole religijne. Z logiki "jedynka". Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Wstyd ... 19.11.09, 09:52 > Ile jeszcze mamy znosić panoszenie się wysłanników Watykanu w naszym kraju? A! - bo to jakiś desant był, musiałem przegapić... A wielu znasz "funkcjonariuszy" kościoła katolickiego "urzędujących" "w naszym kraju" którzy z narodowości, pochodzenia i obywatelstwa nie są "w naszym kraju" po prostu u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 zapytaj ich, komu są winni wierność... 19.11.09, 10:17 otóż dowiesz się, ze nie prezydentowi Polski czy polskiej Konstytucji oni są winni wierność i absolutne posłuszeństwo Watykanowi.. tak trudno to załapać? czy może masz siano między uszami? jako że święta idą, to może jest to betlejemskie siano...? Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: zapytaj ich, komu są winni wierność... 19.11.09, 10:22 >>> otóż dowiesz się, ze nie prezydentowi Polski czy polskiej Konstytucji W odroznieniu od przecietniego Polaka ktory za konstytucje i prezydenta w ogien skoczy :) > oni są winni wierność i absolutne posłuszeństwo Watykanowi.. Tak jak kazdy podwladny jest winien posluszensto swojemu szefowi. Nie martwi Cie ze pracownik Coca-Coli jest winny posluszenstwo amerykanskiemu szefowi ktory nie jest wierny prezydentowi Polski? Nie martwi Cie ze przedstawiciele poszczegolnych komisji europejskich nie odpowiadaja przed polskim prezydentem i nie sa wierni naszej konstytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 czy Coca-Cola "odzyskuje" w Polsce kamienice? 19.11.09, 10:40 przecież nieruchomosci odzyskane rzekomo przez polski kler są tak naprawdę własnoscią Watykanu... Watykan kaze je sprzedac, coby miec na odszkodowania dla ofiar pedofilów w kieckach, to zostaną sprzedane... inne kraje nie dają się juz tak doić, to się doi Polskę, bo tu wciąż zabobon i ciemnogród.. i ksiądz postrzegany jak jakis nadczłowiek... i tyle w tym temacie... jak nie widzisz problemu, to ma sensu dalej pisać Polak-ateista ps. w latach 80. kilku moich kolegów zostało wykorzystanych przez klechę... wiesz jaka była kara dla klechy? przeniesienie na inną parafię... OVER! a chlopaki mieli spieprzoną mlodosc i problemy z samookreśleniem sie...3 skonczylo w seminarium tak się zapewne generuje nowe powołania... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: czy Coca-Cola "odzyskuje" w Polsce kamienice? 19.11.09, 10:55 Poruszasz kilka kwestii naraz. 1) Kosciol odzyskuje kamienice na tej samej zasadzie jak robia to inni przedwojenni wlasciciele kamienic. Jesli z jakiegos powodu sad faworyzuje kosciol to jest to naganne i choc nie jestem prawnikiem mysle ze sa jakies procedury ktore mozna przedsiewziac. Ale nie widze zwiazku miedzy odzyskiwaniem mienia a wieszaniem krzyzy. 2) A znajomi znajomego byli wykorzystani przez Krollopa. Tez maja spieprzone zycie przez tego zboczenca. Ale czy to znaczy ze powinnismy walczyc z chorami? Ale i tak nie widze jaki to ma zwiazek z wieszaniem krzyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 jest wielki związek, szkoda, że nie widzisz go 19.11.09, 11:23 związek polega wlasnie na tym, że polskie panstwo ("politycy") lezie czarnym w d...ska na maksa, bo się boi potępienia z ambony przed wyborami dla wielu prostaczków to, co powie klecha, chocby najbardziej zboczony i zapijaczony, to jest po prostu święte wiec związek jest wielki krzyże w szkołach i urzedach zostały powieszone i wiszą dokladnie z tego samego powodu, dla ktorego kler odzyskuje wiecej niż utracił, nikt znaczący nie ma odwagi zaprotestować... choć czarni wciąż twierdzą, ze nie odzyskali wszystkiego juz teraz 30% Krakowa nalezy do Watykanu!!! nasza kolebka narodowa jest własnoscią obcego panstwa! nie martwi Cie to? a jak kler bedzie w opałach (np. trzeba bedzie wziąc się do pracy pierwszy raz od 2000 lat) i wyprzeda to byle komu za duzą kasę i np. Arabowie lub Chińczycy przyjdą i to wyburzą, bo im się bedzie z źle kojarzylo? tyle zabytków pojdzie w perzynę? trzeba naprawdę złej woli, żeby nie widzieć tu związków Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: jest wielki związek, szkoda, że nie widzisz g 19.11.09, 12:23 > juz teraz 30% Krakowa nalezy do Watykanu!!! nasza kolebka narodowa > jest własnoscią obcego panstwa! nie martwi Cie to? Ja bym poprosil jakiegos linka na poparcie hipotezy. >>np. Arabowie lub Chińczycy przyjdą A sprawdziles ile procent krakowa nalezy juz do Chinczykow i Arabow? Moze juz wiecej niz do kleru. Nie martwi Cie to? Mysle ze powinnismy zabronic Chinczykom wstepu do Krakowa.... Koleny tolerancyjny ateista :) >>> związek polega wlasnie na tym, że polskie panstwo ("politycy") > lezie czarnym w d...ska na maksa, bo się boi potępienia z ambony > przed wyborami No tak bo politycy nie wchodza w d...ska korporacja i przedsiebiorca. Odpowiedz Link Zgłoś
pool_2 Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:05 Inicjatywa obywatelska przeciwko krzyżon w szkołach i urzędach www.pansiemyli.racjonalista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pool_2 Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:05 Inicjatywa obywatelska przeciwko krzyżom w szkołach i urzędach www.pansiemyli.racjonalista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
solidarny1 Nie maja nic lepszego do roboty 19.11.09, 08:14 PO i PSL nie maja nic lepszego do roboty. W Polsce zyje sie juz ludziom tak dobrze, ze nie warto koncentrowac sie na rzeczach wazniejszych. Polacy kochaja takie sprawy ideologiczne, szczegolnie kocha je Radio Maryja. Moze Rydzyk poprze teraz Tuska w wyborach? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:14 W tej sytuacji nie wiedzę innego wyjścia, jak danie PSL i SLD po krzyżu! Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Urząd, szkoła - są obiektami państwowymi, nie mie 19.11.09, 08:18 W Polsce istnieje konstytucyjny rozdział religii (wszelkich religii) od Państwa. Urząd, szkoła, też gabinet w urzędzie i klasa w szkole są obiektami państwowymi a nie miejscami kultu religijnego. Jako takie powinny być wolne od symboli religijnych. I tyle. Jeżeli urzędnik chce mieć przy sobie symbol religijny, niech go nosi na ciele, w ostatecznosci postawi na biurku (tak, jak się stawia prywatne pamiatki, np. zdjęcie rodzinne). Protestuję przeciwko zawłaszczaniu Państwa przez kler. PO traci mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Urząd, szkoła - są obiektami państwowymi, ni 19.11.09, 08:24 Moim zdaniem zaczyna się agresywna kampania wyborcza a jedną z linii podziałów jaką będą chcieli wprowadzić politycy to podejście Polaków do religii. Bravo, nasz Sejm i rząd będą mieli "pełne" ręce roboty ... a w tym czasie wszystko co ważne zostanie zapomniane lub odłożone na wieczność. Dlaczego sprawy religijne są roztrząsane w świeckich instytucjach? Czy to nie zadanie przedstawicieli poszczególnych sekt? Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Jak obsikiwanie terenu przez psa - wyznacza granic 19.11.09, 13:55 Ależ, dlatego, ze sprawy religijne rozłażą się na tereny im zabronione. Ekspansja, taki rodzaj wojem krzyzowych, tyle, ze tym razem wewnetrznych. Próba zawładniecia instytucjami państwowymi, naruszenia prawa obowiazujacego w RK. W sumie - symbol religijny w urzedzie czy w szkole jest tym samym, co obsikiwanie terenu przez psa - ma okreslać granice panowania. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Obrońcy??? 19.11.09, 08:25 To nie są 'obrońcy' prawdziwi. Oni po prostu spłacają dług wyborczy zaciągnięty u proboszczy !!! Mnie się wydaje ,że powinni nosić krzyże [ zamiast je wieszać]. Na piersi , conajmnej 0,5 kg. To by było przekonujące. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska0791 Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:26 a może krzyż to symbol miłości ksieży do dzieci (pdofilskiej)czyste zakłamanie Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek59 Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:26 Nie mam nic do krzyża jako symboku wiary.Mojej wiary.natomiast mam uwagi co do wykorzystywania tego syboliu do maniferstacyjnych nim manipulacji.Krzyż powinien być tam gdzie jego miejsce w sercu i kościele.Natomiast w urzędach państwowych w żadnym wypadku NIE NIE i jeszcze raz NIE.To już świętokradztwo.W SEJMIE grupa posłów po cichu w nocy zawiesiła no i co się polepszyło nic/ha ha ha /dalej kłótnie swary nic wspólnego nie mające z dobrem LUDU BOŻEGO!!!!! a tu dziwne kościołowi się podoba żeby wisiał wszędzie--dlaczego???? Dlaczego mnie ochrzczono dając symbol wiary do serca mnie o to nie pytając??? W szkole podstawowej modliłem się do krzyża Bieruta i Rokossowskiego. No i co i nic pozostał i szacunek do wiary i urzędników państwowych. To nic ze przemiany, postacie te oblały pomyjami.A to pozostało. A teraz ludzie kościoła i państwa polskiego sami pomniejszają wartość tego symbolu fałszywie staczając boje o jego być albo nie być To jest to samo!!!!! Zawiesić zapomnieć. A w społeczeństwie dzieje się odwrotnie: kradzieże, zabójstwa gwałty,przekręty afery, od lat najmłodszych do najstarszych . No i się pytam gdzie ten KRZYŻ gdzie ???? Odpowiedz jest prosta w SEJMIE bo w społeczeństwie go NiE MA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 PO i PSL 19.11.09, 08:31 nie bądźcie ciotki, po usunięciu krzyży, bóg was nie będzie mniej kochał, może Rydzyk i jego koledzy, ale oni nie są ważni, to tylko sługusy, tak mówił ich szef, kiedy chodził po ziemi (tfu, wodzie) :) Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 To jak obsikiwanie przez psa - znaczy teren 19.11.09, 14:00 To jak obsikiwanie granic pewnego obszaru przez psa - zwykłe znaczenie obszaru władania. Odpowiedz Link Zgłoś
mikwa Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:30 Krzyże wiszące w miejscach publicznych (szkoły, urzędy itp) nie są symbolem miłości, poświęcenia czy tp ale tylko i wyłącznie przejawem chęci dominacji kościoła katolickiego nad całym społeczeństwem (w tym innowiercami i ateistami). Dowodem jest histeria hierarchii związana z wyrokiem Trybunału. Protestuję przeciw symbolom religijnym wieszanym gdzie indziej, niż w miejscach kultu. Nie mam nic przeciwko wierze ale mam dużo przeciwko kościołowi i religii a także przeciwko większości wierzących - obłudnych i fałszywych. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 No to PO ma mnie z głowy 19.11.09, 08:37 Zagłosuję na lewusów. Żegnaj zatem PO! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Nie martw się. SLD też coś wymyśli. 19.11.09, 08:53 Ostatnio uczestniczą w wyścigu: >>Co zrobić głupszego by zniechęcić "wykształciuchów" do siebie<<. Numer SLD na spółkę z PiS z TVP nie podoabał ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: Nie martw się. SLD też coś wymyśli. 19.11.09, 14:49 Jedyne co np. mi się w nim nie podobało, to że SLD zawaliło sprawę. Sam pomysł nie był zły. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpits To jakaś nowa interpretacja znaku krzyża??? 19.11.09, 08:46 Nasi ..osłowie są specjalistami od durnych ustaw i od durnych wytłumaczeń. Teraz stworzyli na własne potrzeby durną interpretację znaku krzyża. Przecież każde dziecko wie, że to znak religijny. Jeżeli jest podział państwa od kościoła, to krzyże z placówek publicznych powinny zostać usunięte. To proste. Ale nasi ..osłowie muszą pokazać jak walczą o lud. Tylko, że ten lud jest już powoli dalej w rozwoju od ..osłów. Odpowiedz Link Zgłoś
haritka tak to bywa z koscielnym totalitaryzmem 19.11.09, 08:54 Jak wprowadzono krzyze do Urzedów wiadomo było ze juz na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
birkut44 Krzyże bronione w Sejmie 19.11.09, 08:56 Sadyzm i bicie dzeci przez siostry zakonne to też w imie krzyża panie Ujazdowski??? Te siostry które biją dzieci noszą na piersi krzyż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Budynki publiczne, a przestrzeń publiczna. 19.11.09, 09:00 Ludziom się mylą różne pojęcia. Zupełnie czymś innym jest budynek będacy własnością administracji państwowej czy samorządowej w której mieści się jakaś instytucja, a czym innym budynek prywatny, nawet dostępny dla wszystkich obywateli. Czym innym jest zabytek, pomnik czy inny sposób upamiętnienia jakiegoś miejsca (pytanie jakiego wydarzenia) a czym innym znaczenie "my tu istniejemy". Odpowiedz Link Zgłoś
laptop-zera powieście obok krzyża portret lenina 19.11.09, 09:01 wasz wódz Lechosław bardzo go wspierał pisząc pracę doktorską, bedzie to uwieńczenie waszego dyktatu katole Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski z TAKIMI posłami to my daleko nie zajdziemy 19.11.09, 09:03 zamiast tworzyć państwo dla WSZYSTKICH, robią tylko to co uznają za stosowne dla swoich interesów czy to z lewa, czy to z prawa wszedzie ten sam syf Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: z TAKIMI posłami to my daleko nie zajdziemy 19.11.09, 09:09 Dobrze ujęte ... a my się tu tym gorączkujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
laptop-zera Nie zajedziemy, bo wątpię czy kler odda to co 19.11.09, 09:32 za ich wiedzą i zgoda kradł SB Piotrowski, twój majątek zlicytują bez wachania Odpowiedz Link Zgłoś