maruda.r Beznadziejny portal 04.12.09, 17:16 "- Na stronie oprócz galerii można głosować na najgorzej zaparkowany samochód." **************************** Z części zdjęć nie wynika, że samochód jest zaparkowany (w sensie postoju). Nie wynika też, że łamie przepisy (nie widać odpowiedniego znaku). Beznadziejnie głupie jest też zamieszczanie fotografii samochodów zaparkowanych krzywo, bo nie wiadomo: czy jest wynik nieudolności kierowcy sfotografowanego samochodu czy też konsekwencja kierowców, którzy wcześniej źle zaparkowali (zmuszając do złego ustawienia) i opuścili już parking pozostawiając go na pastwę oszołoma z aparatem. Odpowiedz Link Zgłoś
hssxy Re: Beznadziejny portal 04.12.09, 17:49 // > pozostawiając go na pastwę oszołoma z aparatem. > Jak widać na zdjęciu krowa zaparkowała na pasach. nie tłumaczy jen to że opok nie było miejsca. Trzeba ruszyć 4L i poszukać miejsca gdzie indziej. A wykonywający zdjęcia prawdopodobnie złamał prawo !! ( to znaczy tak przypuszczam - był świadkiem łamania prawa i nie powiadomił służb ). Na bycze karki w BMkach na kopertach dla inwalidów działa tylko wezwanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Beznadziejny portal 04.12.09, 18:26 hssxy napisał: > Jak widać na zdjęciu krowa zaparkowała na pasach. ****************************** Tak po prawdzie, to wcale nie widać: stoi czy jedzie. Jak się już robi zdjęcie, to trzeba robić to porządnie - żeby nie było wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Beznadziejny portal 04.12.09, 18:40 maruda.r napisał: > hssxy napisał: > > > Jak widać na zdjęciu krowa zaparkowała na pasach. > > ****************************** > > Tak po prawdzie, to wcale nie widać: stoi czy jedzie. Jak się już robi zdjęcie, > to trzeba robić to porządnie - żeby nie było wątpliwości. Ja robię po 2 zdjęcia :) Na pamiątkę bo zasadniczo i tak dzwonię do SM :D Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Przejechac kluczem po lakierku_przez portfel ... 04.12.09, 19:30 do rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
szpr Re: Beznadziejny portal 04.12.09, 18:27 > A wykonywający zdjęcia prawdopodobnie złamał prawo !! ( to znaczy > tak przypuszczam - był świadkiem łamania prawa i nie powiadomił > służb ). Masz po kolei w glowie? Potrafisz rozroznic przestepstwo kryminalne od wykroczenia w ruchu drogowym? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: Beznadziejny portal 04.12.09, 19:20 Zgadzam się. Sporo zdjęć beznadziejnych i dennych. Dla kilku perełek nie warto wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 17:36 i bardzo dobrze ze taki portal istnieje skończy sie stawanie na miejscach dla niepełnosprawnych, stawanie krzywo jak to ma miejsce w centrach handlowych, na zakazach i w innych debilnych miejscach gdzie tylko ludzka wyobraźnia pozwoli. Nawet sam kilka zdjęć wstawiłem tam, i dalej poluję więc niedzielni kierowcy może iśc na naukę parkowania, ludzie spieszący sie może mniej samolubności w stawaniu. A ciekawi mnie czy ktoś sie tam znalazł. Może ktos sie przyzna ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 17:45 peter.steele napisał: > i bardzo dobrze ze taki portal istnieje skończy sie stawanie na miejscach dla > niepełnosprawnych, stawanie krzywo jak to ma miejsce w centrach handlowych, na > zakazach i w innych debilnych miejscach gdzie tylko ludzka wyobraźnia pozwoli. > Nawet sam kilka zdjęć wstawiłem tam, i dalej poluję więc niedzielni kierowcy > może iśc na naukę parkowania, ludzie spieszący sie może mniej samolubności w > stawaniu. A ciekawi mnie czy ktoś sie tam znalazł. Może ktos sie przyzna ?????? Więc od jutra ja będę polował na pieszych przechodzących nie po pasach i w sumie się okaże że piesi przekraczają przepisy kilkanaście razy więcej niż kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
szpr Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:28 A to w Polsce przekraczac jezdnie mozna juz tylko na pasach? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej28aaa Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 05.12.09, 04:36 Brawo. Może uda Ci się zrobić zdjęci mi, jak idę po ulicy, gdyż chodnik jest całkowicie zastawiony samochodami, obywatelu. Tylko tak dalej, Polaku! Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 07.12.09, 09:52 art. 13 ust. 2 i 3 p.o.r.d. - zważ, żeby na zdjęciach było widoczne, że przejście dla pieszych jest bliżej niż 100 metrów od przechodzącego, bo inaczej tylko cholewę z gęby sobie robisz takimi postami. Odpowiedz Link Zgłoś
luu-zak Do bani! 04.12.09, 17:42 Wiele zdjęć jest na pierwszy rzut oka - "wyrwanych" z kontekstu... Jest nawet radiowóz z policjantami wewnątrz ...:D Takich zdjęć można zrobić dużo. Przy dobrym sprzęcie utrwalimy w "bezruchu" całe skrzyżowanie a nawet samolot w powietrzu... Napiszemy, że zaparkował... może wygra konkurs?...:) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Do bani! 04.12.09, 18:29 luu-zak napisał: > Wiele zdjęć jest na pierwszy rzut oka - "wyrwanych" z kontekstu... Jest nawet > radiowóz z policjantami wewnątrz ...:D Takich zdjęć można zrobić dużo. Przy > dobrym sprzęcie utrwalimy w "bezruchu" całe skrzyżowanie a nawet samolot w > powietrzu... Napiszemy, że zaparkował... może wygra konkurs?...:) **************************** Otóż to. Jeżeli ktoś już robi zdjęcie samochodu parkującego na drodze, to musi jednoznacznie wskazać, że nie ma w tym samochodzie kierowcy. A tak: bylejakość piętnowana jest bylejakością. Odpowiedz Link Zgłoś
szpr Re: Do bani! 04.12.09, 18:32 > A tak: bylejakość piętnowana jest bylejakością. W zwiazku z tym nie robmy nic... Niech nadal bedzie byle jako. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Do bani! 04.12.09, 18:56 szpr napisał: > > A tak: bylejakość piętnowana jest bylejakością. > > W zwiazku z tym nie robmy nic... Niech nadal bedzie byle jako. ********************************* Nie, róbmy to porządnie. Słusznie zauważyłeś w innym poście, że pieszy przechodzący jezdnię nie po pasach nie musi popełniać wykroczenia. Trzymaj się więc tej reguły również wobec kierowców. Jeżeli zastosujesz inne standardy dla pieszych, a inne dla kierowców, to dalsze dyskusja nie ma żadnego sensu. PS. Nie ma żadnego problemu, by uchwycić pieszych przechodzących na czerwonym. Łapią się na określenie "święte krowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Do bani! 04.12.09, 19:48 Czyli: człowiek o mniejszych gabarytach chodzi gdzie chce, więc samochód o kilka razy większych gabarytach też może parkować gdzie chce... Przechodzenie pieszego poza przejściem dla pieszych, jest dozwolone jeśli odległość od przejścia przekracza 100 m. Parkowanie pojazdu może odbywać się w odległości 15 metrów od przejścia. maruda.r napisał: > Słusznie zauważyłeś w innym poście, że pieszy przechodzący jezdnię nie po pasac > h > nie musi popełniać wykroczenia. Trzymaj się więc tej reguły również wobec > kierowców. Jeżeli zastosujesz inne standardy dla pieszych, a inne dla kierowców > , > to dalsze dyskusja nie ma żadnego sensu. > > PS. Nie ma żadnego problemu, by uchwycić pieszych przechodzących na czerwonym. > Łapią się na określenie "święte krowy"? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 17:44 po pierwsze- aby dobrze parkować proponuję dalsze likwidowanie parkingów a działki zabudować. po drugie -proponuję likwidację ulic Po trzecie - a może tak zaczniemy robić zdjęcia pieszym jak przechodzą nie po pasach tylko gdzie się da albo wskakują na jezdnię pod samochód jak głupie psy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej28aaa Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 05.12.09, 04:38 zamknij się Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 17:45 ten serwis już chwilę istnieje, dotychczas miał jednak dość nieprzyzwoitą nazwę co blokowało jego rozwój. W tym momencie myślę, że będzie szybko się rozwijał. Trzeba robić fotki tak by było widać tablice rejestracyjne oraz by dało się łatwo identyfikować miejsce postoju. Dzięki temu można będzie zgłosić zdjęcia na policję i prosić o wystawianie mandatów. Tak więc polecam wszystkim mieć zawsze przy sobie aparat i fotografować wszystkich łamiących przepisy! Odpowiedz Link Zgłoś
luu-zak Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 17:55 idiota.... ale jak nie masz co robić w życiu... cóż, lesze to niż np. rysowanie lakieru albo przebijanie opon.... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:38 luu-zak napisał: > idiota.... ale jak nie masz co robić w życiu... Jeśli ktoś widzi samochód zaparkowany z naruszeniem prawa to jego obowiązkiem jest powiadomić odpowiednie służby. Peerelowska mentalność to raczej powód do wstydu a nie dumy. > cóż, lesze to niż np. rysowanie > lakieru albo przebijanie opon.... To zupełnie dwie różne rzeczy. Reakcja na łamanie prawa kogoś kto uważa się za normalnego człowieka może być tylko jedna. Odwracanie głowy to dowód zdziczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej28aaa Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 05.12.09, 04:39 ja na Ciebie, Polaczku, zawszę chętnie donoszę, gdyż jestem Żydem i dobrze mi z tym Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Nie jest prawdą, że brakuje miejsc parkingowych. 04.12.09, 17:50 Jestem z Wrocławia i jeszcze NIGDY nie zdarzyło się, bym nie mógł zaparkować samochodu w dozwolonym miejscu. Chamom, którzy blokują chodniki po prosu nie chce się przejść kilkudziesięciu metrów i tyle. Ja jakoś nawet w godzinach szczytu zaparkuję samochód (kombi) prawidłowo i to w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
rm429 Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 17:51 Proponuję weryfikację ustawienia znaków zakazujących parkowania gdyż są one nadużyciem ze strony słuzb drogowych. W wielu miejscach nie powinno ich byc. Z kolei sluzby jak straz miejska powinny ścigac kierowców parkujących na chodnikach niezgodnie z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Dodajmy jeszcze foto en face gospodarzy 04.12.09, 17:55 tych miast, którzy olewają budowę parkingów i będzie komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
turek696 Re: Dodajmy jeszcze foto en face gospodarzy 04.12.09, 20:50 Po to masz komunikacje miejska zebys jej uzywal Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Chamie, nie ty będziesz decydował 04.12.09, 22:48 czego ja będę używał. Jasne? Rozkazywać możesz swojej suce. Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:13 Tu oczywiście też wyłazi chamstwo tych naszych kierowców, ale także arogancja i bezradność służb odpowiedzialnych za urządzanie i porządkowanie miejsc parkingowych. Pewno "nie mają pieniędzy". Przede wszystkim nie mają po kolei pod deklem. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:17 peter.steele napisał: > i bardzo dobrze ze taki portal istnieje skończy sie stawanie na miejscach dla > niepełnosprawnych, stawanie krzywo (...) Naiwny jesteś. Paru pajaców dostanie mandaty, a reszta się tym nie przejmie... acer0 napisał: > (...) a może tak zaczniemy robić zdjęcia pieszym jak przechodzą nie po > pasach tylko gdzie się da (...) "A u was biją Murzynów". Co ma piernik do wiatraka, pajacu? Czy to, że ktoś przechodzi wbrew przepisom usprawiedliwia fakt, że Ty je łamiesz? Czy wejdziesz do sklepu wynieść telewizor "bo inni też kradną"? Typowe... Ile razy w śródmieściu Warszawy musiałem przepychać się przy ścianach budynku, bo jakiś kretyn zaparkował "na styk", zamiast zostawić przepisowe 1,5 metra dla pieszych... Mam znajomą na wózku inwalidzkim - dla niej taka sytuacja nie jest "drobną niewygodą", ale uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Fakr, parkingów za mało etc. - wszystko prawda. Ale jakoś zawsze udaje mi się znaleźć miejsce parkingowe zgodne z przepisami - czasami muszę chwilę dłużej pojeździć, czasami muszę zaparkować 200 metrów od "celu" i dojść piechotą. Ale da się. Więc nie usprawiedliwiajcie zwykłego chamstwa, egoizmu albo (w najlepszym razie) bezmyślności. A gdyby nasza policja kochana i straż miejska kochana jeszcze bardziej zechciała regularnie wlepiać mandaty za chamskie parkowanie, to może nie musiałaby narzekać na braki finansowe?... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:36 puuchatek napisał: > A gdyby nasza policja kochana i straż miejska kochana jeszcze bardziej zechciał > a regularnie wlepiać mandaty za chamskie parkowanie, to może nie musiałaby narz > ekać na braki finansowe?... Niestety, nie wiem jak w innych miastach ale w Warszawie Straż Miejska zdepenalizowała wykroczenia drogowe związane z postojem i zatrzymaniem. Nie raz widziałem strażników miejskich przechadzających się patrolowym krokiem obok idiotycznie zaparkowanych samochodów. Generalnie zasada jest prosta - nie ma problemu miejsc tylko jest problem kierowców. Problem zbyt małej ilości miejsc parkingowych byłby wtedy gdyby kierowca musiał iść do punktu docelowego dłuższy czas. Jaki? Powiedzmy 10-15 minut. Obecnie, przynajmniej w Warszawie ponieważ SM ma w d*pie źle zaparkowane auta ten czas to zazwyczaj kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Tak więc dopóki wykroczenia związane z postojem i zatrzymaniem zostały zdepenalizowane - nie ma nawet sensu zastanawiać się nad niedoborem miejsc parkingowych. Prosty przykład - mamy sobie przychodnię do której ludzie podjeżdżają samochodami. Oni muszą mieć te maksimum kilkadziesiąt sekund dojścia. Jaki cud miałby sprawić, że mogliby utrzymać ten czas nawet gdyby dodatkowych parkingów miasto dobudowało jak mrówków? Patrząc na to co się dzieje w Warszawie to nie parkingów nam potrzeba tylko sprawnej straży miejskiej. Póki co NIE OPŁACA SIĘ zaparkować tam gdzie wolno. Przykładem: parking w Złotych Tarasach - ciągle praktycznie pusty a dookoła niego samochody parkowane przez debili: na pasach, na przystankach, na zakazach. Bo wygodniej i o te 2 złote taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:44 puuchatek napisał: > Ile razy w śródmieściu Warszawy musiałem przepychać się przy ścianach budynku, > bo jakiś kretyn zaparkował "na styk", zamiast zostawić przepisowe 1,5 metra dla > pieszych... Mam znajomą na wózku inwalidzkim - dla niej taka sytuacja nie jest > "drobną niewygodą", ale uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Moja "zabawa" z parkingowymi kretynami zaczęła się jak spacerowałem z najmłodszą latoroślą po Warszawie. Pamiętam pierwszego - srebrna Nubira. Zostawił mniej niż 10 cm. Żeby go obejść trzeba było wyjść na jezdnię na łuku. Dostał w prezencie zawartość obs*anej pieluchy na klamki a samą pieluchę na szybę. Ale, że to nie jest metoda zrozumiałem pięć kroków później - przy następnym idiocie. Po prostu g*wno się skończyło. Od tej pory dzwonię na SM a ludków z tamtej strony słuchawki rozpoznaję już po głosie :) Odpowiedz Link Zgłoś
roberts0 Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 19:06 Hehe, myślę że jeśli jest g. to jest to jakaś metoda - debil takie coś zapamięta na długo, a równocześnie nie powodujemy w ten sposób żadnych trwałych strat, przez które sami moglibyśmy mieć jakieś większe problemy. Mi się zdarzyło wytrzeć kupę w którą wdepnąłem o zderzak omijając samochód zajmujący cały chodnik, nie pomyślałem wtedy o klamkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrew95 Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:27 I chyba nie bez powodu mówią Niemcy, że wystarczą trzy polskie samochody by zatarasowac cały duży parking. Polak potrafi! Ostatnio nawet prosiłem takiego chama by dał się sobie poprzygladać bo zawsze mnie ciekawiło do kogo adresowane są tego typu uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej28aaa Re: Święte krowy na chodnikach i parkingach 05.12.09, 04:42 No cóż, Polacy to największe gó... środkowej Europy. Tępić trzeba chamstwo, które nadaje się tylko do bycia wyrobnikiem i chłopem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Czas powiedziec sobie prawde w oczy 04.12.09, 18:39 Czas powiedziec sobie prawde w oczy. Nie da sie zrobic tak, zeby kazdy mogl swoim samochodem dojechac do pracy w miescie. Jesli miejsce pracy jest usytuowane w polu, to wtedy samochod jest koniecznoscia. W miastach, gdzie ilosc przestrzeni jest ograniczona, samochody sa przeklenstwem. Dla ludzi dojezdzajacych do pracy w miescie ze wsi, powinnismy miec parkingi na przedmiesciah i bilety parkingowe polaczone z biletami na komunikacje miejska. Inaczej, kiedy wszscy beda jezdzic samochodami, miasta sie zakorkuja. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czas powiedziec sobie prawde w oczy 04.12.09, 18:47 kosmiczny_swir napisał: > Czas powiedziec sobie prawde w oczy. Nie da sie zrobic tak, zeby kazdy mogl > swoim samochodem dojechac do pracy w miescie. Jesli miejsce pracy jest > usytuowane w polu, to wtedy samochod jest koniecznoscia. Źle. Nie da się zrobić tak, żeby KAŻDY od wyjścia z samochodu do celu miał maksimum kilkadziesiąt sekund drogi pieszo. Póki Straż Miejska w Warszawie na przykład ma w d*pie popełniane wykroczenia dopóty jakakolwiek dyskusja o nadmiarze bądź niedoborze miejsc parkingowych jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Czas powiedziec sobie prawde w oczy 04.12.09, 22:00 No przecież ja to dokładnie napisałem. Jak ktoś pracuje w fabryce umieszczonej za miastem, z wielkim parkingiem, to może sobie do pracy dojeżdżać samochodem. Natomiast w mieście samochód nie ma w ogóle sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czas powiedziec sobie prawde w oczy 04.12.09, 22:58 kosmiczny_swir napisał: > No przecież ja to dokładnie napisałem. Nie choć różnica jest subtelna. Słychać narzekania kierowców na brak parkingów w kontekście debili parkujących na przykład w nieprzepisowej odległości od przejścia dla pieszych. Co by zmieniły tutaj parkingi? Chodzi nie o możliwości dojechania samochodem do pracy tylko o CZAS jaki, legalnie parkujący będzie musiał do tej pracy IŚĆ. Nielegalnie parkujący kierowcy parkują tak nie dlatego, że jest za mało parkingów tylko dlatego, że dzięki nielegalnemu parkowania mają cel swojej podróży pod nosem. Parkingi nic by tu nie zmieniły. Nie da się przy każdym możliwym celu kierowcy zbudować parkingu. To nie jest to samo co za dużo samochodów w mieście. To jest po prostu za dużo kierowców mających przepisy w d*pie. Różnica jak pisałem subtelna :) > Jak ktoś pracuje w fabryce umieszczonej > za miastem, z wielkim parkingiem, to może sobie do pracy dojeżdżać samochodem. > Natomiast w mieście samochód nie ma w ogóle sensu. Myślę, że to trochę zbyt ostre postawienie sprawy. Choć lubię komunikację miejską to po Warszawie przemieszczam się samochodem. I bez względu na porę MAM ZAWSZE miejsce. Tylko ja mogę do celu iść nawet kilka minut. Ba! Pod blokiem w którym wynajmuję mieszkanie w porze w której zazwyczaj wracam NIGDY nie ma miejsc. I żaden parking nic tu nie zmieni bo przestrzeń miejska nie jest z gumy. Co robię? Rundkę i ZAWSZE znajduję miejsce. Czasem 2 ulice dalej ale znajduję. Firma z którą współpracuję i którą muszę 2-3 razy w tygodniu odwiedzać jest w ścisłym centrum obok dużego parkingu piętrowego (KING). W nim też ZAWSZE jest miejsce. A dookoła niego masa debili parkujących jak... no właśnie, jak debile. Czyli jeszcze raz - to nie jest kwestia parkingów. To nie jest kwestia zbyt dużej ilości samochodów. Czy chodzi o parkingi to się dowiemy jak Straż Miejska nie będzie bez żenady chwalić się, że jeden strażnik miał dwie interwencje dziennie. W normalnych warunkach za takie _statystyki_ to wierchuszka powinna ryjem zaliczyć bruk z prędkością światła. Czemu tak się nie dzieje w Warszawie? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_sc Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 18:58 Dodajmy, że pierwotna nazwa i adres strony brzmiały jakkutas.pl i w logo nie było krowy, ale tytułowy penis, ale najwyraźniej były to zbyt mało medialne znaki handlowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
ekleksus Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 19:20 no ten to przegiął pałe:) Odpowiedz Link Zgłoś
pcc6 Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 19:36 Polscy kierowcy to debile !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jw2009 Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 19:40 Wedlug mnie to swiete krowy siedza w urzedach zeby z taka kasa nic nie zrobic !!! Otoz napisze jak to powinno wygladac: Zgadzam sie ze parkingi trzeba budowac, tak jak sie buduje wszystko inne. Budowle, rozwoj miasta generuje naplyw ludnosci a co za tym idzie dodatkowy ruch samochodowy. Tak, trzeba budowac parkingi (w centrum wiulopoziomowe bo inaczej sie nie da). Jednak brak parkingow nie tlumaczy takiego parkowania jak na zdjeciach. Ja wiem, ze kazdy by chcial zeby bylo jak na amerykanskim filmie tzn. nawet w najbardziej ruchliwym miejscu w samym sercu miasta jest miejsce do zaparkowania. To tylko marzenia. Pytanie dlaczego miasto nie odholowuje takich samochodow. Powinno byc tak: Pojazd zle zaparkowany: - straz miejska wzywa policje - policja przyjezdza i daje mandat za zle parkowanie (np 50zl) - odpowiednie sluzby miejskie odholowuja samochow na parking (np 150zl) - za kazdy dzien parkingu naliczana jest oplata (np 15zl) Takie postepowanie ma wiele korzysci: daje prace wiekszej ilosci ludzi, sa dodatkowe pieniadze dla miasta a bezkarnych uczy karnosci. Oczywscie sa umieszczone znaki ze zle parkowane auto bedzie odholowane (a nie znaki ze za zle parkowanie "grozi" odholowanie). Parking bylby jeden duzy i kazdy policjant/straz miejska wskaze droge delikwentowi so jego ukochanego samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tersta nieprawdidłowo zaparkowany samochod powinien być 04.12.09, 19:44 sciagnięty na koszt własciciela-bezczela Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: nieprawdidłowo zaparkowany samochod powinien 04.12.09, 19:55 tersta napisała: > sciagnięty na koszt własciciela-bezczela W tej chwili służby odpowiedzialne za utrzymanie porządku w mieście nie są zainteresowane źle zaparkowanymi samochodami. Owszem, nakładają mandaty, wystawiają wezwania i odholowują samochody. Tylko skala tych działań jest mniej więcej taka jak gaszenie pożaru przy pomocy plucia. W Warszawie sytuacja jest taka, że gorsza już być nie może. Kierowcy debile są absolutnie bezkarni. Normą stało się parkowanie na przystankach, w odległości mniejszej niż przepisowa od przejść dla pieszych, na chodnikach w dowolnych konfiguracjach czy na każdym ogólnie wolnym skrawku przestrzeni, nawet jeśli początkowo jest porośnięty trawą. A panowie ze Straży Miejskiej sobie po tych zgliszczach po Prawie o Ruchu Drogowym spacerują :) Nie wiem jakie POWINNY być obecnie działania władz Warszawy. Przy takiej skali zawłaszczenia przestrzeni miejskiej przez kierowców debili chyba tylko zmiana regulaminu premiowania strażników by pomogła. Powiedzmy 10% od każdego mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland a gdzie portal "choreznaki" albo ... 04.12.09, 19:57 ..."pogrzaneulice" (gdzie wydano zgodę na budowanie się tuż przy drodze że potem nie ma jak jej poszerzyć !), "debilnewysepki" lub "kretynskiewzgorki" - gdzie na zlec. cwaniaka-samorzadowca lub innego prominenta mieszkajacego w okolicy robi sie na nowiutkiej drodze wzgorki rozwalajace zawieszenie i stawia 20km/h mimo ze to gl. droga do pracy dla tysiecy ludzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Cosik o wyjątkowo pachnących pracusiach 04.12.09, 20:17 www.zm.org.pl/?a=straz_miejska-089 Odpowiedz Link Zgłoś
turek696 nie rozumie tego 04.12.09, 20:40 Takie zle zaparkowane samochody to czyste pieniadze dla miasta. W Nowym Yorku szybciutko dostaliby mandacic a niektore bylyby tez zholowane Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 20:56 Portal nienowy, tylko wcześniej się nazywał tak, że nie dało się pewnie w tego typu portalu go opisać :) PS. Stara nazwa: www.jakkutas.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rai-lus Święte krowy na chodnikach i parkingach 04.12.09, 21:26 przeglądałem tą stronę teraz i wydaje mi się ze przynajmniej 1/3 zdjęc jest robiona dopiero po podstawieniu aut. Gość podjechał, kolega cyknął mu fotkę i wysłali w internet... że na da... Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Gdzie policja i straż miejska?! 04.12.09, 21:32 Przecież to najłatwiejszy przypadek jaki może być... może są zbyt głupi aby takich złapać? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Gdzie policja i straż miejska?! 04.12.09, 21:43 miroo napisał: > Przecież to najłatwiejszy przypadek jaki może być... może są zbyt głupi aby > takich złapać? Na dobrą sprawę nie wiadomo dlaczego strażnicy miejscy tolerują wykroczenia związane z zatrzymaniem i postojem? Średnia ilość interwencji dziennie (w sumie) przypadająca na jednego strażnika to... uwaga... DWIE INTERWENCJE. Zważywszy na obserwowany przeze mnie fakt lekceważenia przez patrole samochodów kierowców popełniających wykroczenia związane z zatrzymaniem i postojem wydaje się, że jest to zalecenie odgórne. W tak jawne olewactwo patroli nie uwierzę. IMHO Straż Miejska w Warszawie nie spełnia swojej podstawowej roli. Nie wiem co na to radni, co na to władze Warszawy - a Straż Miejska nie działa za darmo bo konsumuje pokaźne kwoty na swoje działanie. Podobno tylko wytypowane patrole mają obowiązek reagować na źle zaparkowane auta. Pozostałe mają odwracać głowę w drugą stronę. Tych wytypowanych jest kilka. To też ciekawe, bo z jednego przemarszu załóg po Warszawie SM miałaby na nowy samochód :D Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 [...] 04.12.09, 22:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś