malpa-z-paryza 07.12.09, 22:21 czy rektorzy czytaja pana Zakowskiego? jak nie , to niech wroca do szkoly i przypomna sobie dialogi Platona! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vibhisana Czesne wstydu 08.12.09, 09:22 W tym chorym kraju większość absolwentów zarabia przeciętnie. Z czego mieliby płacić te datki na uczelnie? W Stanach absolwent automatycznie ma prestiż i nie proponuje się mu byle jakiej pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
baboch_z_nosa Dziwactwa polskie-wstyd?? 08.12.09, 15:18 A podobno wstyd to krasc iz zdupy spasc.....tak uwielbiacie wzorowac sie na USA. A tam przeciez miejskie czy stanow uczelnie sa, a jkze , platne.I to wcale niemalo. Oczywiscie, mniej niz uczelnie prywatne, ale ciagle nie jest to nauka za darmoche na koszt miasta czy stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxok Czesne wstydu 08.12.09, 18:17 Absolutnie się nie zgadzam z propozycją pana Jacka. Przykład z mojego życia: gdy kończyłam studia dzienne na mojej publicznej uczelni (podobno jednej z lepszych w swojej dziedzinie), w mojej grupie dziekańskiej było ok. 20 osób. Z tego ponad połowa nadal nie wiedziała, dlaczego wybrała akurat taki a nie inny kierunek. Oni po prostu wybrali kierunek na zasadzie eliminacji innych opcji. Żadna uczelnia nie wydawała im się ciekawa, ale chłodna kalkulacja podpowiadała, żeby zdawać na moja uczelnię. Najgorsze jest to, że przez 5 lat się nie zmienili. Ich kryteria wyboru było widać przez cały okres studiowania. Oni nie wzięli nigdy do ręki fachowej prasy czy magazynów, nie szukali też praktyk i staży, żeby poszerzać swoja praktyczną wiedzę. Dlaczego? Bo w ogóle nie chcieli poszerzać swojej wiedzy. Przez 5 lat obserwowałam realizację słynnego ZZZ (Zakuć, Zdać, Zapomnieć). Rozmowy na tematy związane ze studiami ograniczały się do tego, co na kiedy trzeba zrobić, czy można rozwiązanie ściągnąć z internetu i od kogo można skserować notatki z wykładów. Jeszcze jedno skojarzenie, jakie mam z tymi ludźmi jest takie, że dominuje u nich postawa roszczeniowa. Oni maja papier i oczekują ofiarowania im dobrej pracy. Dobrej, czyli porządnie płatnej, rozwijającej (ale żeby nikt im nie kazał jeździć po jakichś kursach, bo oni już się swojego nauczyli i teraz chcą wreszcie zarabiać pieniądze). Ja postępowałam i postępuję inaczej i w razie osiągnięcia w przyszłości sukcesu finansowego nie mam zamiaru dać na studia takich ludzi złamanego grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
milet1 Re: Czesne wstydu 09.12.09, 11:05 Nie masz racji. Studia to nie tylko wiedza, ale także umiejętność jej zdobycia, a także umiejętność myślenia. Potrzebujemy społeczeństwa, które umie czytać ze zrozumieniem, które podejmuje świadome wybory, bo inaczej demokracja nie ma sensu. Potrzebujemy społeczeństwa, które studiuje. Nie wierzę, że po 5 latach studiów ci ludzie nie będą bardziej elastyczni przy zmianie pracy, nie nauczą się jakiegoś języka jeśli będą go potrzebować. Znam prostych ludzi, którzy poszli na słabe prywatne uczelnie i zmienili się nie do poznania. Nie stali się wybitnymi fachowcami, ale byli zaradni i potrafili zdobywać nowe umiejętności w przeciwieństwie swoich kolegów którzy nie studiowali. Dobry jest przykład Kenii. Po upadku kolonializmu wprowadzono publiczne i darmowe szkolnictwo, a po 10 latach zmieniono je na płatne tzw. zasada wspólnych kosztów - szybko pojawiła się ogromna liczba analfabetów, dzieci ulicy. Rozwój kraju stracił swój impet. Wreszcie powrócono do darmowego szkolnictwa, bo nie ma nic ważniejszego dla społeczeństwa niż edukacja. W naszym publicznym interesie jest to, aby prawie każdy miał szansę kończyć studia. Powinny być bezpłatne dla możliwie jak największej liczby osób. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxok Re: Czesne wstydu 09.12.09, 21:21 Oczywiście zgadzam się, że nie ma co polemizować w kwestii powszechnego dostępu do szkolnictwa. Przykład Kenii jest bardzo ciekawy i nie był mi wcześniej znany. Ale w Kenii ludzie byli/są biedni, a ja mam obserwacje z Polski dotyczące również takich osób, które jeździły codziennie na wykłady drogimi samochodami kupionymi przez rodziców. I im się bardzo często nie chciało uczyć. Dlatego nadal nie przekonuje mnie propozycja dodatkowego obciążenia podatkiem absolwentów, którym się szczególnie dobrze powodzi finansowo. To tak nie może działać. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Żakowski odwal się od Tymińskiego. 08.12.09, 18:29 Facet dość dobrze przewidzał to co stanie się z naszym krajem i to już 20 lat temu. Wystarczy przejrzeć jego wypowiedzi z kampanii wyborczej 1990r. Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Czesne wstydu 08.12.09, 18:58 Redaktor Żakowski oczywiście rację ma, opłata za studia "spowolni" proces kształcenia społeczeństwa, a więc spowolni proces polepszania życia jego obywateli. Jednak, także red. Żakowski nie ma racji, bo częściowa opłata za studia polepszyłaby kondycję uczeni, żeby mogły one utrzymać właściwą kondycję naukowo dydaktyczną, bez potrzeby wpuszczania w swoje mury osób, dla których studia są zbyt trudne. Czesne nie byłoby potrzebne gdyby państwo, tak jak inne kraje europejskie chciało inwestować w prawdziwą naukę i dydaktykę. Ale nie chce, bo politycy mają inne priorytety i gó... ich obchodzi to, że Polska ma jak na tak duże państwo w środku Euroby minimalny wkład w światową naukę i edukację na wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Czesne wstydu 08.12.09, 20:54 Red, Żakowski ogólnie ma rację. Tylko że rozumowanie to powinno odnieść się do wielu sfer życia. Wszystko dookoła wciśnięto w gorset neoliberalnej gospodarki (znacznie bardziej niż w USA, gdzie występuje wielki interwencjonzm państwowy) i trudno zachować naukę, jako wydzielony obszar, rządzący się innymi zasadami. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba-wka Czesne wstydu 08.12.09, 21:20 Bardzo szanuję poglądy Pana Jacka Zakowskiego, ale tym razem jego komentarz wprawił mnie w osłupienie. Nie potrafię określić jego propozycji inaczej, niż twórcze rozwinięcie idei Leszka Millera,Jarosława Kaczyńskiego i Andrzeja Leppera (weksle) o wspomaganiu finansowym partii politycznych. Otóż każdy z działaczy, którzy dzięki partyjnemu poparciu otrzymali posadę ( w tym, zdaje się, również europosłowie)odprowadzali (odprowadzają?) odpowiedni datek/podatek na partię. To jest XXI wiek? Po co sięgać do USA. Zresztą tam uczelnie są płatne i to słono. Czesne jest niesprawiedliwe? To należy znieść je dla WSZYSTKICH studentów, a nie fundować darmowe studia nielicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
brundlefly Re: Czesne wstydu 08.12.09, 22:35 e potrafię określić jego > propozycji inaczej, niż twórcze rozwinięcie idei Leszka > Millera,Jarosława Kaczyńskiego i Andrzeja Leppera (weksle) o > wspomaganiu finansowym partii politycznych. Otóż każdy z działaczy, > którzy dzięki partyjnemu poparciu otrzymali posadę ( w tym, zdaje > się, również europosłowie)odprowadzali (odprowadzają?) odpowiedni > datek/podatek na partię. To jest XXI wiek? A CO W TYM ZŁEGO? i co ma za znaczenie, kto to wymyślił wcześniej? sam pomysł Żakowskiego jest genialny Odpowiedz Link Zgłoś
zadrze Czesne wstydu 08.12.09, 22:00 REWELKA! QRD, jakie to proste, jak to Pan wymyślił? za to się należy tytuł 'publicysta roku' (ale nie czasopisma, tylko czytelników :-). u nas się mówi: mosz recht chopie! Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku CzesneJUŻ JEST, bo tysiace jest zaocznych.. 08.12.09, 22:27 a uczelnie i tak ich uczą na odpiernicz koszą kasę i nie uczą poszczają masowo z zerową wiedzą ludzi, którzy potem będą opowiadać że maja "wyższe wykształcenie" a w życiu książki do reki nie wzięli, z wyjątkiem momentu zaniesienia skryptu na ksero nie dajmy się oszukać, najpierw trzeba rozgonić to towarzystwo Odpowiedz Link Zgłoś
fpitt Czesne wstydu 09.12.09, 00:09 Pan Żakowski ma syndrom rozdwojenia jaźni lub brak wiedzy o dramatycznej kondycji Uczelni Wyższych w Polsce. Jego argumentacja jest demagogią a nie próba opisania Realnej sytuacji. Pracuję od wielu lat w tej branży (;-)) i mam świadomość niedostatków wynikających z wprowadzenia opłat za studia, ale wiem też co to da NARESZCIE Uczelniom... i Studentom. Moje doświadczenia ze studentami studiów dziennych, zaocznych i podyplomowych, są zdecydowanie "in plus" na rzecz opłaty za studiowanie. Rzeczywiście, studia to POWINNA być inwestycja w przyszłość. Dobrą przyszłość. I to jest rola polityki społecznej Państwa i rynku pracy (poprzez realne płace za dobrą prace) a nie Uczelni (tym bym oddał raczej istotną rolę w kształtowaniu i propagowaniu zapotrzebowania w oparciu o wiedzę nt. popytu i informowaniu o profilach preferencyjnych rynku pracy). W tym obiegu są one poza obiegiem decyzyjnym, są raczej reaktywne na zapotrzebowanie. Opłaty za studia dałyby nareszcie Uczelniom pieniądze na rozwój i uaktualnienie wiedzy, sprzętu i oprogramowania, których to pieniędzy budżet Państwa nie zapewnia. I w tym sensie byłaby to inwestycja w Przyszłość i Państwa, i Obywateli. A to, że dziś absolwent studiów wyższych nie zawsze zarabia na poziomie, pozwalającym na zwrot kosztów własnych, poniesionych z tytułu studiowania...no, cóż. Mnie też nie stać na studia moich dzieci(gdybym musiał w pełni za nie płacić), a jestem - podobno-tzw. kadrą wyższą.I wg Ustawy o Szkolnictwie Wyższym, powinienem zarabiać, podobno (;-) 3 średnie krajowe. I mam poczucie "kociokwiku". Bo wiem czego trzeba, i na co mnie dziś nie stać (na razie). A winę za to ponosi hipokryzja polityków, którzy znów nas przekonują, że można mieć coś wartościowego za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku skoro robisz "w branży" to wiesz 09.12.09, 00:43 że kosicie czesne na zaocznych i jakoś jakości usług nie poprawiacie tylko te samochody coraz lepsze zaoczni, jak najbardziej za czesne są uczeni niczego, przez tych magistrów i doktorów "na zastępstwie" i wyrzuty sumienia coraz cichsze wobec jakiejkolwiek misji o przepraszam "misji" i teraz mamy Wam dać jeszcze więcej pieniędzy na to G. ?? trxeba Was rozpędzić na 4 wiatry Odpowiedz Link Zgłoś
toidi Re: Czesne wstydu 09.12.09, 00:46 A ja zgadzam się z Panem Żakowskim. Opłaty na studia spowodują tylko przyjmowanie większej ilości studentów i obniżanie poziomu kształcenia. A jeśli, Fpitt, liczysz na to, że dostaniesz więcej kasy za pracę na uczelni... to się nie sprawdziło w UK i Australii - tam większość kasy jest zużywana przez administracje która wdraża kolejne programy które mają zapewnić wyższą jakość kształcenia studentów (i podniesienie pozycji uczelni w rankingu, często dzięki dotacji dla organizacji te rankingi tworzące)... Dodatkowo jest wiele programów które sprawdzają 'zadowolenie' studentów... Tu nie ma zaskoczenia: wielu studentów jest zadowolonych gdy nie wymaga się od nich zbyt dużo... Są niezadowoleni dopiero gdy nie mogą znaleźć pracy - ale tego w rankingach/ sondażach nie ma... Jeśli chodzi o laboratoria i oprogramowanie - owszem - sytuacja się poprawi. Ale nic się nie zmieni jeśli chodzi o sprzęt do badań. Czesne nie pomoże jakości kształcenia a podwyżki dla kadry będą minimalne. Dodatkowo, wprowadzenie czesnego spowoduje wycofanie większości dotacji państwowych; i uczelnia będzie musiała być zarządzana jako przedsiębiorstwo... które ma przynosić zysk. A uczelnia jest, jak słusznie stwierdził Autor artykułu, tak naprawdę organizacją pożytku społecznego - i z owoców pracy uczelni zysk ma całe społeczeństwo, a nie tylko absolwenci. Ostatecznie, rezultat będzie taki, że uczelnia będzie miała marginalnie więcej pieniędzy kosztem jakości kształcenia i podwyższenia ilości dydaktyki dla pracowników naukowych (bo tego wymaga uznanie uczelni za przedsiębiorstwo które ma przynosić zysk). Jeśli tego chcesz Fpitt, proszę bardzo. Ja uważam że to bardzo zła droga. Odpowiedz Link Zgłoś
tramonto kredyty dla studentow w anglii 09.12.09, 00:32 w Anglii istnieje bardzo dobry system kredytow studenckich ktorych udziela panstwo. dostaje sie pieniadze na studia na poziomie licencjatu, ktore: 1) ma się 9 lat na splacenie po skonczeniu studiow 2) placi sie 15% od tego co zarabia sie ponad 15tysiecy funtow 3) po 9 latach dlug jest anulowany datki na uczelnie powinny byc dobrowolne a nie regulowane prawem. dopoki uczelnie nie zostana zreformowane, nie bede czul, ze moj 1% zostanie dobrze wykorzystany a nie chce dawac kasy na niekompetentnych nauczycieli. uwazam, ze bezsensowna jest sytuacja w ktorej wszyscy studiuja. nie trzeba miec magistra, zeby byc osoba ktora nie da sie oszukac politykom itd. wystarczy popracowac nad programem nauczania w podstawowce i liceum, zeby ludzie wiedzieli jak sie nie dac oszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi3 Rozchwiana natura P.Żakowskiego. 09.12.09, 10:23 Uwielbiam Pana Żakowskiego za tę dwoistość natury,poza demokraty, tyłek w fotelu socjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś