aerman Sondaż dla "Gazety": dwie trzecie Polaków boi s... 08.12.09, 17:02 Aby zmienić system to trzeba chcieć .Ten system jest w 80 % komunistyczny wygodny można kręcić jak w młynku .Stare komunistyczne powiedzenie. Rób rób dostaniesz gó... w grób .Polska na dzień dzisiejszy jest krajem beznadziejnym .Zacofanie poprostu silny komunizm w szeregach władzy (beton). Odpowiedz Link Zgłoś
bez_owijania Znieść ten cholerny przymus! 08.12.09, 17:04 Niech każdy sam odkłada na własną emeryturę! Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Znieść ten cholerny przymus! 08.12.09, 17:07 Okradną cię do gołej dupy. ZUS da ci przynajmniej kasę na gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
simon77.pl szara strefa 08.12.09, 17:18 przejść do szarej strefy .. i samemu sobie odkładać ... olać te bande złodziei !!! Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: szara strefa 08.12.09, 18:03 A jak będziesz miał do wyboru: flaszka czy składka na emeryturę to na co wydasz? Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Nic nowego! 08.12.09, 17:45 Będzie tak jak teraz. Dzisiejsi emeryci też nie jeżdżą na wczasy, nie chodzą do kin itd. Wystarczy policzyć, ile taki emeryt mający 40 letni staż pracy, zarabiający przez cały czas średnią krajową, dostanie dzisiaj emerytury wg starych zasad. Nigdy nie dorobimy się dobrych emerytur mając statystycznie goowniane zarobki i zadna reforma tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Sondaż dla "Gazety": dwie trzecie Polaków boi s... 08.12.09, 17:52 A teraz to niby wszystkich emerytów stać na takie rozrywki?no chyba że pytano władze PRL i sbeków,bo reszta cienko przędzie.Więc to straszenie,to nic nowego.To tylko przypomnienie młodym,że na starość będzie gorzej,że nie będzie sushi,a chleb z margaryną i leki generyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Sondaż dla "Gazety": dwie trzecie Polaków boi 08.12.09, 18:54 Raczej pytano w PRL-u, bo akurat wtedy te rozrywki i inne typu książki były bajecznie tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Czytaj ze zrozumeniem, czy to takie trudne? 08.12.09, 19:25 Gazeta nie pisze ze obecne emerytury sa super ale ze te w przyszlosci beda jeszcze mniejsze i to co najmniej o 30% biarac ich realna sile nabywcza. Odpowiedz Link Zgłoś
ewasara5 Sondaż dla "Gazety": dwie trzecie Polaków boi s... 08.12.09, 21:20 Nasuwa się wniosek, iż najlepszym rozwiązaniem jest ...śmierc na stanowisku pracy! Zus odetchnie z ulgą, cała machina urzędnicza ma delikwenta z głowy, rodzina popłacze, ale co tam, życie toczy się dalej.A tak serio, wizja mojej emerytury ( ur.1963, niestety kobieta ) przytłacza. Obecni emeryci w naszym kraju to szara, przytłoczona , przerażona rachunkami w aptece, przerażona rachunkami ,żyjące na granicy ubóstwa, tak,tak ,,UBÓSTWA"grupa. Obserwuję moich rodziców i planowałam: ja na emeryturze na pewno nie tak, jak ONI. I co ? Scenariusz jest straszny.Jedyne co pozostaje, to wejśc na stronę,,sprawdź datę swojej śmierci" Bingo, jeśli to dzień przejścia na emeryturę.... Odpowiedz Link Zgłoś
and5555-1964 Sondaż dla "Gazety": dwie trzecie Polaków boi s... 08.12.09, 21:51 W 1989r.była szansa na stworzenie niezależnego państwa ale znowu nas podklejono do jakiegoś molocha zwanym unią,dobrze nie będzie,liczy się tylko statystyka,PKB,itd.Wysprzedano majątek na który pracowały pokolenia,skąd brać pieniądze skoro się nie inwestuje w gospodarkę narodową tylko szabruje.Zagraniczni kupcy dbają o własne interesy,wyprowadzają pieniądze na swoje zagraniczne konta.Nie zdziwi mnie jeśli sejm będziemy mieli w Brukseli,ten proceder musi upaść.Szkoda że doczekałem takich czasów,nasi przodkowie w grobach się przewracają patrząc na dzisiejszą gospodarkę, Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re Boją się? 09.12.09, 14:46 Wątpię w to. Gdyby się bali o swoją przyszłość toby przestali głosować lub nie na tych samych ludzi polityków. Ludzie powinni ostro stawiać politykom sprawę - dam głos ale.... Ale co ludzie robią, nic! Dalej nie głosują - nie głosując utrwalają istniejące sitwy. A jak już głosują - bo to znany i już wybierany. Więc głosują. Zamiast ostro stawiać sprawę. I tak ludzie to się boją polityków, a nie swojej przyszłości. A w to graj obecnym cyrkom politycznym. Ci którzy doprowadzają do tego przez brak reform dawno nie będą rządzić gdy my zostaniemy emerytami i będziemy gryźć ścianę. Powiedzmy sobie szczerze - ludziom jest dobrze z tym cyrkiem. Emocjonują się kwestiami trzeciorzędnymi i na ich podstawie dokonują wyborów lub niewyborów. Dopiero jak to się rozwali na ich karkach za 30 lat to będzie już po musztardzie. Jak nie znajdzie się rząd, który dokona reform, to nas czeka jak nic, wariant argentyński. Ja już wolę aby to stało się szybciej niż później. Aby moje dziecko mogło żyć w normalnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ewe.lla Sondaż dla "Gazety": dwie trzecie Polaków boi s... 10.12.09, 21:28 Witam! A ja się nie boje o swoją emeryturę. Składki odprowadzam do PZU i po pierwsze nie mam obaw czy kiedy przyjdzie do wyplat to społka będzie istniala bo jest bardzo mocno zakorzeniona na naszym rynku i nie jedną sytuacje kryzysowa przetrwala a ponadto teraz kiedy tyle jest informacji ze towarzystwa emerytalne nie daja sobie rady, ze zagrozone są rozwiazaniem a na moim koncie wciąż pomnażane są oszczednosci to o co ja mam się martwic? Chyba już nic gorszego niż światowy krach finansowy nie może się wydarzyc! Odpowiedz Link Zgłoś