Dodaj do ulubionych

UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3

13.12.09, 16:05
Gluchna na wlasne zyczenie
Obserwuj wątek
    • typ71 UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3 13.12.09, 16:10
      juz predzej to powinni wymusic dodawanie do odtwarzaczy sluchawek dokanalowych, ktore dobrze izoluja od dzwiekow z ewnatrz i wtedy mozna sluchac ciszej.
      • krasnov Idiotyzm 13.12.09, 16:16
        Głośność zależy w dużej mierze od tego, jakie słuchawki się podłączy. Niby jak chcą to kontrolować? Na głowy upadli, biorą się za rzeczy, na których się nie znają.
        • ssamiec Poziom natężenia dźwięku to... 13.12.09, 17:45
          Poziom natężenia dźwięku (logarytm z) mocy fali dźwiękowej przenoszona na
          jednostkę powierzchni i zależy od tego gdzie się mierzy.

Huk startującego samolotu w odległości 2m czy 200m? Jak sobie wsadzisz głęboko w
          ucho słuchawki będzie inny efekt niż jak się będą lekko trzymać.
          Inaczej jak będą to słuchawki zewnętrzne (niedouszne)
          Jeszcze inaczej jak zmienisz ich impedancję...

Przecież ten artykuł się k.py d.py nie trzyma!
          • jimmyjazz A zaraz nakażą aby noże i zyletki były tępe 13.12.09, 21:41
            co w istotny sposób poprawi bezpieczeństwo na ulicach oraz organiczy liczbę samookaleczeń/samobójstw.

Kolejne pomysły w drodze.
    • kallipygos Jeśli ktoś głupi - niech głuchnie. 13.12.09, 16:29
      Uwielbiam debili, którzy tak głośno słuchają swojej zaaaajeeefaaajneeej muzy, że
      pół tramwaju musi wraz z nimi rozkoszować się tą samą zapętloną melodią. Im
      prędzej ogłuchną, tym lepiej.
      • senseiek Im sa gluchsi tym glosniej daja muze.. :P 13.12.09, 17:01

> Uwielbiam debili, którzy tak głośno słuchają swojej zaaaajeeefaaajneeej muzy, ż
        > e
        > pół tramwaju musi wraz z nimi rozkoszować się tą samą zapętloną melodią. Im
        > prędzej ogłuchną, tym lepiej.

Im sa gluchsi tym glosniej daja muze, zeby ja slyszec :P
        • naczelny_troll_forum oj... 13.12.09, 17:47
          senseiek napisał:

>
          > > Uwielbiam debili, którzy tak głośno słuchają swojej zaaaajeeefaaajneeej m
          > uzy, ż
          > > e
          > > pół tramwaju musi wraz z nimi rozkoszować się tą samą zapętloną melodią.
          > Im
          > > prędzej ogłuchną, tym lepiej.
          >
          >
          >
          > Im sa gluchsi tym glosniej daja muze, zeby ja slyszec :P

A ja myślałem, że to debile słuchają głośniej w myśl zasady "moja muza jest
          bardziej jołjołowa niż twojsza - jołsza"
          • senseiek Debilem sa ludzie ktorzy mysla,ze sluchanie glosno 13.12.09, 20:30

> A ja myślałem, że to debile słuchają głośniej w myśl zasady "moja muza jest
            > bardziej jołjołowa niż twojsza - jołsza"

Debilem sa ludzie ktorzy mysla, ze sluchanie glosno muzyki jest debilizmem.. ;)
            • spgm-1903 Re: Debilem sa ludzie ktorzy mysla,ze sluchanie g 14.12.09, 15:55
              senseiek napisał:

>
              > > A ja myślałem, że to debile słuchają głośniej w myśl zasady "moja muza je
              > st
              > > bardziej jołjołowa niż twojsza - jołsza"
              >
              > Debilem sa ludzie ktorzy mysla, ze sluchanie glosno muzyki jest debilizmem.. ;)

Debilniejsi są ludzie, którzy myślą, że debilem są ludzie (!) uważający
              słuchanie głośnej muzyki za debilizm.

Możemy tak sobie debilować, ale co to da. Zastanowił sie któryś z was PO CO
              takie przepisy? Tak, ruch w mieście jest coraz głośniejszy (zwłaszcza ulice),
              głośniejsze są kurtki jak sie idzie, głośniej szeleszczą klucze, głosniejsze są
              ptaki starające się przekrzyczeć nad tym wszystkim, a jeszcze głośniejsze są
              opony, które też chcą sie porozumiewać, więc i ludzie podgłaśniają co powoduje
              coraz większy huk i huk hukiem pogania. Ostatecznie cierpią na tym bębenki, bo
              nie wytrzymują huku wewnątrz i na zewnątrz.
              A głuchy obywatel jest bardziej kosztowny, bo trzeba specjalnie dla niego
              budować specjalne bannery reklamowe, trzeba inwestować w specjalne bannery na
              kolei, pracę tracą panie zapowiadające pociągi (wszak ich praca poprzez ciągłe
              syczenie też jest ważna, jednakże wyraźnie przyczynia się tez do masowego
              pozbawiania słuchu), trzeba budować dla nich specjalną infrastrukturę i zamiast
              na nowe drogi czy estakady w centrach miast inwestuje się w inwestowanie w
              głuchych, którzy postanowili wszystkich wewnętrznie przekrzyczeć.

Dlatego wprowadzają ograniczenia.
    • basia555 UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 16:33
      Jestem za. Proponuję 0 dB. To powiino w zupełności wystarczyć.
      • smokpz Chciałaś błysnąć a nie wyszło. 0dB nie oznacza 13.12.09, 18:41
        ciszy jaką zapewne sugerowałaś w swoim naiwnym dowcipku. Decybel
        odnosi się do skali logarytmicznej. I na tym może poprzestanę bo
        później nie zaśniesz.
    • extrafresh Banda debili utrzymywana na naszą kasę... :( 13.12.09, 16:34
    • bydlo_prof_wb Eurosojuż w pełnej krasie... 13.12.09, 16:34
      Nie ma wątpliwości że jak osiągnie się ten poziom techniczny to i myśli będą
      chcieli kontrolować, tak jak już dziś narzucają kaganiec poprawności
      politycznej. Być może komuna jeszcze się nam przyśni jako oaza swobody. Trzeba
      tych lewaków i bezbożników powstrzymać zanim będzie za późno...
      • abrahadabra kontrola myśli? 13.12.09, 17:05
        A czemu służy wychowanie religijne jak nie wdrukowaniu ograniczeń w umysł wiernego.
        nie ma to jak wzbudzić poczucia winy...
      • kongreszydowski Re: Eurosojuż w pełnej krasie... 13.12.09, 17:18
        bydlo_prof_wb napisał:
        > Trzeba tych lewaków i bezbożników powstrzymać zanim będzie za
        > późno...

Zgadzamy sie w zupelnosci! Umieszczenie zdjecia Creative Zen w
        sasiedztwie notki traktujacej o iPodach to typowy dla lewakow i
        bezboznikow wulgaryzm.

• p4nther UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 16:37
      Taa... wystarczy mieć rozum i nie puszczać z całej epy. Na 40%, nie na 100%.
      • maruda.r Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 18:01
        p4nther napisał:

> Taa... wystarczy mieć rozum i nie puszczać z całej epy. Na 40%, nie na 100%.

Część społeczeństwa jest pozbawiona rozumu. Stąd np. tylu kandydatów do nagrody
        Darwina, tudzież dożywotnich kaleków na własne życzenie.

• w.i.l Ci łajdacy z Brukseli wtrącają się w nie swoje 13.12.09, 16:43
      sprawy.
      Należy ich wypieprzyć stamtąd, im prędzej tym lepiej bo będzie za
      późno.
      To moja rzecz jak głośno czy cicho słucham o ile nikomu w swojej
      posiadłości nie przeszkadzam.
      • zz26 to jest wlasnie ue 13.12.09, 17:12
        dla naszetgo dobra beda podejmowac decyzje za nas bo narod jest za glupi zeby
        odkladac na starosc wiec za nas beda odkladac nasze opieniadze na emeryture
        narod jest za glupi zeby oszczedzac prad wiec nam narzuca zarowki
        energooszczedne bo oni lepiej wiedza codla nas dobre teraz beda robic limity co
        nastepne?
        moze wprowadzmy tv ktore dzialaja tylko 2 godziny na dobe?
        bo przeciez narod jst glupi inie wie ile moze siedizec przed tv
        ue chce skontrolowac i narzucic limity na wszysko dla naszego dobra wszysko musi
        byc zaksiegowane zbadane skontrolowane kazde pierdniecie i bekniecie tez
        niedlugo bedize sie wpisywac dospecjanlej kartoteki aby na tej podstawie
        wyliczyc emisje CO2
        dla naszego dobra ofkors
      • zegareek Re: Ci łajdacy z Brukseli wtrącają się w nie swoj 13.12.09, 17:34
        nie "twoja rzecz" jak będziesz potrzebować potem aparatu - nie bądź taki mądry,
        będziesz się potem leczyć za wspólne składki zdrowotne -
        • nikodem_73 Re: Ci łajdacy z Brukseli wtrącają się w nie swoj 13.12.09, 19:10
          To może by tak znieść wspólne składki zdrowotne?
        • w.i.l Jak na razie żadnych aparatów nie potrzebuję 13.12.09, 21:36
          Potrzebuję natomiast kija aby wygrzmocić takich jak ty nachalnych
          osobników, bezczelnie wtrącajacych się w cudze życie.
          • maruda.r Re: Jak na razie żadnych aparatów nie potrzebuję 14.12.09, 14:28
            w.i.l napisał:

> Potrzebuję natomiast kija aby wygrzmocić takich jak ty nachalnych
            > osobników, bezczelnie wtrącajacych się w cudze życie.

On się nie wtrąca w Twoje życie, a dba o swoje. Przygłuchy 30-latek na drodze to
            poważne zagrożenie. Zresztą nie tylko o głuchotę chodzi - problemów pojawia się
            więcej.

• wredny1 UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 16:47
      Bardzo fajnie czytac o wszelkich nakazach i zakazach unijnych.
      Nastepnie czytac,ze skandalem jest porownywanie jej do ZSRR i
      jego satelit.
    • golyrpg UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 16:51
      Tu chodzi o zdrowie dzieci i młodzieży, którzy często z tego powodu mają
      zaburzenia słuchu.Jestem za.
      • irneriusz Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 17:05
        Mamy tyle wiekszych zagrozen dla zdrowia, a oni sie sluchawkami przejmuja, a co z:
        1)Eutanazja, przeciez pozbawia zdrowia
        2)Fajkami, alkoholem i narkotykami, sa rowniez destrukcyjne dla zdrowia
        3)Laptopy, i wszelkiego rodzaju monitory powinny miec zainstalowana opcej, ze
        ekran wylacza sie po 45 minutach, by uzytkownik nie psul sobie wzroku i mial 15
        minutowa przerwe na odprezenie (oczywiscie opcja ta musi byc obowiazkowa
        uruchomiona, nie do wylaczenia)
        4)W samochodach maksymalna predkosc 100 km, po co komu wiecej
        5)Zakaz glosowania na lewice, w koncu nie powinno glosowac sie na idiotow
        6)W ogole po co glosowac, ludzie sie nie znaja, a po co komu rzad? Politycy ssa,
        niech zyja eurobiurokraci.
      • zz26 Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 17:19
        golyrpg napisał:

> Tu chodzi o zdrowie dzieci i młodzieży, którzy często z tego powodu mają
        > zaburzenia słuchu.Jestem za.

aha czyli uwazasz ze to urzednik powinien wychowywac twoje dziecko a nie ty?
        gratuluje przeciez urzedas wie lepiej od rodzica co jest dla niego dobre
        a jak wejdzie przpeis za cala swoja wyplate bedizesz musial przelewac na konto
        ministerstwa do spraw zakupow a to ministesrstwo bedize ci wysylac to co ci sie
        wedle norm i przepisow nalezy to bedziesz zadowolony?
        wszak urzedas lepiej wie co jest dla ciebie zdrowe wiec zamiast sam robic zakupy
        i kupowac niezdrowa zywnosc urzaedas za ciebie zrobi zakupy tu chodzi o twoje
        zdrowie wiec rozumiem ze jestes za?
        • maruda.r Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 17:57
          zz26 napisał:

> aha czyli uwazasz ze to urzednik powinien wychowywac twoje dziecko a nie ty?

Owszem, bo niewiele osób zdaje sobie sprawę z zagrożenia.

• nikodem_73 Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 19:12
            O Nowy Wspaniały Świecie...
            • phoven Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 19:17
              Najzabawniejsze jest to, że dla nich to serio jest Nowy Wspaniały Świat. Bydło w końcu uwielbia mieć nad sobą bat, bez niego czuje się osamotnione. ;P
              • maruda.r Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 14.12.09, 14:25
                phoven napisał:

> Najzabawniejsze jest to, że dla nich to serio jest Nowy Wspaniały Świat. Bydło
                > w końcu uwielbia mieć nad sobą bat, bez niego czuje się osamotnione. ;P

Masz się za bydło?

• nikodem_73 Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 19:11
        A ja jestem przed. Te dzieci i młodzież to rozumiem sami wychowankowie domów
        dziecka - nie mają rodziców?
        • maruda.r Re: UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 14.12.09, 14:39
          nikodem_73 napisał:

> A ja jestem przed. Te dzieci i młodzież to rozumiem sami wychowankowie domów
          > dziecka - nie mają rodziców?

Rodzicom nie przeszkadza głośna muzyka w empetrójce, bo jej nie słyszą.
          Problemem nie jest więc hałas w pomieszczeniu, a niszczenie sobie zdrowia przez
          dziecko. Nie wszyscy są tego świadomi, gdy nie odczuwają hałasu bezpośrednio.
          Stąd parcie np. na ekrany dźwiękochłonne przy ulicach, ale już nie na natężenie
          dźwięku w słuchawkach empetrójki. Efekt jest jednak prawie ten sam - przy czym
          słuchawki zapewne uszkodzą słuch znacznie szybciej i trwalej.

Jednocześnie niezbyt głośna muzyka może być bardzo pozytywna - o ile nie jest
          zbyt głośna i nie trwa zbyt długo. Relaksuje. Długotrwały hałas wpływa
          negatywnie na psychikę. Sprawę gruntownie przebadano wiele lat temu.

• piehemoth Zabronić to powinni techniawy i HH 13.12.09, 16:58
      Ja od 1996 roku słucham głośno metalu i słyszę jak trawa rośnie. A dyskomuły
      im szybciej ogłuchną, tym lepiej.
      • smokpz Metal to ty sobie możesz co najwyżej gdzieś włożyć 13.12.09, 18:42
        House rządzi
        • jaceq Re: Metal to ty sobie możesz co najwyżej gdzieś w 13.12.09, 18:54
          > House rządzi

Dr House rządzi.
    • arkasza UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 16:59
      A ograniczenie dopuszczalnej prędkości samochodów do 0 km/h ograniczy liczbę
      wypadków do 0. Może pójdźmy ta drogą? Przeraża mnie jak Unia wkracza w każdą
      sferę naszego życia. Dokąd to zmierza
      ?
    • cvii Ch...nia Europejska - dyktatura ciemniaków 13.12.09, 17:12
      No bo jakim idiotą komuszym trza być, żeby takie kretynizmy wymyślać? :-/
    • spoko-spoko ograniczenia 13.12.09, 17:23
      Przede wszystkim nalezaloby wprowadzic ograniczenie mozliwosci
      ograniczania roznych rzeczy przez urzednikow.
    • d4x UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 17:42
      Artykuł sponsorowany przez Creative?
    • gugula UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 17:45
      Bardzo dobrze. Szkoda, że polscy prawodawcy nie mogli tego sami wymyślić.
    • kaczkodan 83 dB to maksymalna bezpieczna głośność. 13.12.09, 17:49
      Długotrwałe słuchanie głośniejszej muzyki niszczy trwale słuch, ale oczywiście urzędnicy są wystarczająco tępi żeby zaokrąglić tą wartość do 85dB, a to jest 60% większe natężenie dźwięku.
      • kongreszydowski Re: 83 dB to maksymalna bezpieczna głośność. 13.12.09, 18:18
        kaczkodan napisał:
        > Długotrwałe słuchanie głośniejszej muzyki niszczy trwale słuch

Co mowisz?
    • rampat UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 18:00
      blog
    • q-ku głupota i szkodliwy pomysł 13.12.09, 18:42
      odtwarzacze już mają słaby sygnał i wiele z nich jest za ciche by np
      wykorzystać do podłączenia w samochodzie

odtwarzacze powinny mieć WYŁĄCZANĄ" blokadę jak już niektóre firmy robią

większość analfabetów technicznych jej nie wyłączy a ci co potrafią,
      udowadniają świadomość i ślady inteligencji wystarczającej do korzystania z
      czego chcą
    • aleatoria UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 18:44
      Mam w nosie jaka jest maksymalna głośność. Niech panowie z europarlamentu
      zajmą się lepiej sobą, zamiast ingerować jeszcze bardziej w życie obywateli i
      bez sensu biurokratyzować życie publiczne. Obecnie odtwarzacze mp3 też mają
      jakieś tam zabezpieczenia przed zbyt głośnym słuchaniem, czytaj: nie da się
      zwiększyć głośności więcej niż o ileś tam procent w odniesieniu do głośności
      wejściowej. Z tym że pliki mp3 są nagrane w różnej głośności, więc to
      kompletny pic na wodę, bo niektóre pliki (szczególnie muzyka klasyczna) bywają
      tak ciche, że maksymalna głośność jest ledwo-ledwo (można to oczywiście
      zmienić ingerując w plik, ale komu by się chciało?). Poza tym osobiście często
      podłączam odtwarzacz mp3 do głośników i chciałabym móc regulować natężenie
      dźwięku do woli. Ale panowie w Brukseli oczywiście lepiej ode mnie wiedzą co
      dobre.
    • smokpz A wszystko na siłę. Narzucić, ustawowo 13.12.09, 18:45
      ograniczyć, standaryzować, ukarać. To jest właśnie Europa, czym to
      się różni od komuny to nie wiem.
    • pocalujta_wujta Bzdury Brukseli - lepsze sluchawki a nie grajki! 13.12.09, 19:03
      Sluchawki idace z iPodami nadaja sie od smieci. ja je wyrzucam i
      kupuje Sennheisery i takie inne.

Przez to gow... "wyciekajace" dzwiek pochodzace z Apple ludzie nie
      maja granic glosnosci. Wkurzaq mnie to jak musze sluchac czyjejs
      muzyki. Sam mam kilka sluchawek ale nigdy nie uzywam ioryginalnych
      zod iPod'a.

Spod Nowego Jorku...
      • kongreszydowski Re: Bzdury Brukseli - lepsze sluchawki a nie graj 13.12.09, 20:05
        pocalujta_wujta napisał:
        > Sluchawki idace z iPodami nadaja sie od smieci. ja je wyrzucam i
        > kupuje Sennheisery i takie inne.

Lewacki bezboznik!

• calcinus Nastepny etap jest taki... 13.12.09, 19:05
      ...ze ustawowo zdecyduja za nas czego sluchac a czego nie.
    • apollol UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 19:06
      A co z rezystywnością elektryczną słuchawek i wyjścia? Co z mocą przenoszenia słuchawek/głośników? Co z ludźmi korzystającymi z odtwarzacza jako źródła dźwięku dla zestawu audio?

Co więcej - ja szanuję swój słuch i ustawiłem sobie w ipodzie limit głośności na połowę skali i słucham w większości na 1/4 tego limitu, mam dobrze izolujące od zewnętrznych źródeł dźwięku słuchawki i nie korzystam z takiego słuchania dłużej niż 30 minut w jednym ciągu. Nie potrzebuję do tego urzędników.

Są jednak ludzie, którzy swojego słuchu nie szanują. Nie szanują też spokoju innych osób - katują swoje uszy i uszy współpasażerów w komunikacji miejskiej, basową, zapętloną sieczką. W takich zachowaniach przodują miłośnicy techno. Potem wracają do swoich domów - i tam też musi być głośno. Głośne radio. Głośne kino domowe, bo żeby pójść do kina, to za dużo zachodu i trzeba płacić za bilet, a po wywaleniu tysięcy złotych na subwoofery filmy ściąga się przecież z internetu "za darmo". Do tego wrzaski między sobą, bo normalnego poziomu głośności już nie słyszą.
    • aktyntasza UE ograniczy głośność odtwarzaczy MP3? 13.12.09, 19:25
      zawsze można sobie dokupić dopalacz do MP3 i słuchać na super maxa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka