geckoon ale tu jest cos nie tak z definicjami 04.01.10, 15:44 "dekret o zakazie palenia w miejscach publicznych" zaklada ze nie bedzie wolno palic w miejscach prywatnych (bary, dyskoteki chyba jeszcze nie sa panstwowe), ale zaklada ze, na ulice ktora jak najbardziej jest panstwowa mozna z takiego baru wyjsc i zapalic :) to jest w takim razie "ustawa o zakazie palenia w miejscach prywatnych i zezwoleniu na palenie w wybranych publicznych" Co trzeba zrobic zeby ta ustawe szlag trafil ? jest glupia w niewyobrazalnej skali przeciez to zdrowiej dla nie palacych jesli pale w knajpie z innymi palaczami, niz jak bede stal na chodniku przed i jaral ... wtedy to faktycznie przeszkadza przypadkowym osobom. a ja wole palic wsrod doroslych, odpowiedzialnych osob, ktore moga do lokalu "z dymkiem" wejsc albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: ale tu jest cos nie tak z definicjami 04.01.10, 15:46 www.electroniccigaretteplanet.com/wp-content/uploads/2009/05/lung-cancer.jpg Kto tu jest głupi? Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: ale tu jest cos nie tak z definicjami 04.01.10, 16:12 i co ? mam sie przerazic ? a widziales cialo po wypadku ? albo rzygajacego pijaka w tramwaju ? albo ciezkie pobicia choc mnie akurat zawsze przerazaly sceny ciecia ciala ... tak czy inaczej nijak ma sie twoje foto do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: ale tu jest cos nie tak z definicjami 04.01.10, 17:26 Widziałem, i co z tego? Czy wypadki to efekt uboczny chwilowej przyjemności sprawcy? Czy rzygający pijak w tramwaju zabija współpasażerów? NIE A twoje palenie - owszem. A ponieważ zabijanie innych jest ścigane prawem, to twoje palenie też powinno być zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: ale tu jest cos nie tak z definicjami 04.01.10, 15:53 Dorosla placa osoba z definicji jest nieodpowiedzialna, bezmyslnie stwarza zagrozenie dla siebie i innych. W barach sa osoby dorosle odpowiedzialne, oraz palacy ktorzy sa tylko dorosli. Palenie na zewnatrz rozni sie od palenia wewnatrz, jesli masz watpliwosci zapal ognisko na polanie w lesie i w swoim salonie, porownaj komfort oddychania. Cala twoja wypowiedz pokazuje, ze palenie mocno zwezilo Ci naczynia w mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: ale tu jest cos nie tak z definicjami 04.01.10, 16:25 tak, bo pale to juz jestem nieodpowiedzialny trudno o bardziej zawezony swiatopoglad, ale oczywiscie masz do niego prawo do poki go nie narzucasz innym sila - badz ustawa :). ognisko to prawie jak palenie ... no przeciez ze tez wczesniej tego nie zauwazylem. badz ze czlowieku powazny albo chociaz powazniejszy, nie ktytykuj mnie bo nie ma to zwiazku z tematem. mysle ze jednak lepiej palic w lokalu niz robic chmure na chodniku, bo przeciez to nie chodzi o jedna osobe tylko grupe, ciekaw jestem jak bedziesz ich omijal :) ale moze tobie przeszkadza dym w pomieszczeniach zamknietych tylko ... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Wkrótce w barze i na dyskotece papieros będzi 04.01.10, 15:45 www.electroniccigaretteplanet.com/wp-content/uploads/2009/05/lung-cancer.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Wkrótce w barze i na dyskotece papieros będzi 04.01.10, 15:47 Wreszcie! Nawet Wlosi I Hiszpanie nie musza juz smierdziec petami po powrocie do domu. Okazuje sie, ze jak palacze musza isc na dwor by nie zapalic, to zarzucaja palenie na kilka godzin (moje obserwacje, z krajow w ktorych zakaz juz dziala). Liczyc na kulture palaczy nie mozna, dobrze, ze teraz albo sie nią wykażą i oszczedza cierpien nieplacym, albo zaplaca. Cuchnaca mniejszosc przestanie terroryzowac nieplaca wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Wkrótce w barze i na dyskotece papieros będzi 04.01.10, 16:36 tak sie niefortunnie sklada ze widzialem jak ten przepis smiesznie wyglada we wloszech, pewnwie to nie norma w calym kraju ... a moze jednak. ale byly klanjpy gdzie wszyscy palili, kraj jest cieply, wiec czesto byly to pomieszczenia z otwartym frontem, co chyba jest niezla wentylacja, ale byly tez milo zadymione prawie bez zadnej wentylacji:) moze popracuj nad swoja nienawiscia, bo wiesz teraz mozesz sie cieszyc ale nie masz gwarancji ze to ostatni zakaz jaki nam chca zaserwowac. nie wiem tez dlaczego taki zaszczuty przez palaczy sie czujesz, cierpisz, smierdzisz , kurcze to wychodzenie do miasta musi cie meczyc, moze odpocznij od tego. nikt ci nie kazal wlazic do pubu/dyskoteki, mogles isc na kulturalny wieczor do restauracji dla niepalcych albo herbaciarni jakiejs, nie walcze o to zeby tam byl nakaz palenia bo w zadnej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wl02 Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 15:47 BRAWO,BRAWO,BRAWO. Nareszcie będzie można pójść do wielu pubów i restauracji,do których dotychczas barierą wejścia był smród dymu papierosowego. Wbrew niektórym reakcją - puby na tym tylko skorzystają pozyskując nowych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
aaat15 Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 15:48 Jak zostanie mozliwosc palarni w pabie to proponuje takie rozwiazanie... 99% pabu oznaczam wielkimi literami PALARNIA a na zadupiu w malym pkoiku umieszczam napis SALA GLOWNA lub podobnie i mam sprawe zalatwiona Odpowiedz Link Zgłoś
igor918 super! 04.01.10, 15:49 ja chodzę do pubu na piwo i zapalić fajka, więc teraz już nie będę chyba miał po co łazić po lokalach... współczuję ich właścicielom! PS. a co z lokalami z fajką wodną?? Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa1111 TAK TAK TAK 04.01.10, 15:53 Chcę móc pójść na imprezę do klubu, do restauracji czy na piwo do pubu i móc oddychać, a potem nie śmierdzieć cała petami! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Faszystowskie państwo 04.01.10, 15:53 Osoby popierające ten faszystowski zakaz, ponieważ ich nie dotyczy, albo nawet wydaje im się, że jest dla nich wygodny, niech się zastanowią, czy czasem aby nie są przywiązani do czegoś, co także uchodzi za niezdrowe i "dla ich dobra" może być przez rządzących faszystów zakazane. PS. Papierosów nie palę, dymu papierosowego organicznie nie cierpię, unikam miejsc, gdzie się pali, a w moim mieszkaniu nie zapaliłaby sobie nawet królowa angielska. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:01 > Osoby popierające ten faszystowski zakaz ja myślę, że bardziej faszystowskie, a właściwie nazistowskie jest urządzanie z klubów komór gazowych, gdzie osoba NIEPIJĄCA wychodzi z kacem Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:08 Ale wiesz o tym, że do klubów nie musisz chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
electronick Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:22 A wiesz o tym że jesteś idiotą? Jak rozumiem mam nie iść na piwo bo jakiś imbecyl Twojego pokroju smrodzi i uważa się za świętą krowę? Jak ktoś już powiedział "wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna wolność drugiego". Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:40 electronick napisał: > A wiesz o tym że jesteś idiotą? Jak rozumiem mam nie iść na piwo > bo jakiś imbecyl Twojego pokroju smrodzi i uważa się za świętą > krowę? Jak ktoś już powiedział "wolność jednego człowieka kończy > się tam, gdzie zaczyna wolność drugiego". Pomyśl teraz, że ja chcę iść do tej samej knajpy i napić się soku pomarańczowego, a ty mi śmierdzisz piwem. I kto teraz jest idiotą? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:45 Smierdzi piwem, mozliwe.. wazne, ze smrod piwa nie truje. Dym z papierosa owszem. I o to sie rozchodzi. Nie o niemily zapach. Chodzi o trucizny zawarte w dymie, ktore przyspieszaja znacznie rozwoj nowotworow. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:52 tlenek_wegla napisał: > Smierdzi piwem, mozliwe.. wazne, ze smrod piwa nie truje. Dym z > papierosa owszem. I o to sie rozchodzi. Nie o niemily zapach. > Chodzi o trucizny zawarte w dymie, ktore przyspieszaja znacznie > rozwoj nowotworow. To nieistotne. Jeśli wolność piwosza kończy się tam, gdzie zaczyna się moja wolność, to moja wolność obejmuje nie tylko wolność od trucia, ale i wolność od smrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:59 A kto oceni co to smrod? Dla mnie piwo pachnie chmielem i drozdzami. smierdza papierosy. Roze pachna, kaczence smierdza etc.. etc.. Prawo musi sie opierac na pewnych podstawach obiektywnych, wspolnych dla kazdego. Trujace wlasciwosci dymu sa taka podstawa. Mily / niemily zapach to juz kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:02 i na pewno kochasz ten zapach piwa w knajpach o 4 rano albo uroczy odor sfermentowanego alkoholu w windzie kazdy moze miec swoj fetysz Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:05 Byc moze.. Kwestia gustu. Wiesz jak to jest. Prawo nie moze opierac sie o tak ulotne sprawy jak kwestia gustu. Trucie, to moim zdaniem, bardzo solidna podstawa i dotyczy wszystkich. ocena zapachu to juz marginalna kwestia. jednemu bedzie milo, drugiemu srednio, innemu wcale. Co jest wazne. Piwosz swoim zaopachem nikogo nie truje. Palacz swoimi wyziewami wszystkich dookola siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:10 mam pytanie, bierzesz jakies dragi ? takie mocne, wiesz , opiaty jakies, koke sa takie srodowiska i skoro twoja wolnosc wyboru konczy sie gdzies tam na kwestiach zapachowych to wyobrazam sobie ze nie mogles darowac sobie okazji do wejscia w srodowisko narkomanow prawo nie powinno opierac sie na zakazywaniu swobod ktore kazdy moze sobie wybrac wlasciciele lokali sami decyduja czy ma byc dla palacych czy nie. i ty tez masz chyba jakas namiastke wolnej woli i mozesz zdecydowac ze nie wejdziesz do zadymionego pomieszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:15 > sa takie srodowiska i skoro twoja wolnosc wyboru konczy sie gdzies tam na > kwestiach zapachowych to wyobrazam sobie ze nie mogles darowac sobie okazji do > wejscia w srodowisko narkomanow Uwielbiam tych forumowych psychoanalitykow od siedmiu bolesci... Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:17 juz nie badz taki powazny, mnie sie humor trzyma, moze zapalimy na chodniku na zgode ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:10 tlenek_wegla napisał: > Prawo musi sie opierac na pewnych podstawach obiektywnych, > wspolnych dla kazdego. Dobrze piszesz. Te obiektywne podstawy, wspólne dla wszystkich, są takie, że nikt nie musi przebywać w prywatnej knajpie, jeśli coś mu tam śmierdzi lub szkodzi. Może sobie wybrać taką, gdzie się nie pali. > Trujace wlasciwosci dymu sa taka podstawa. Mily / niemily zapach > to juz kwestia gustu. Wyziewy alkoholu też są trujące. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:15 Oprocz pracownika, ktory musi... Taka umowa o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:19 to jest jakas ustawa o obowiazku podjecia pracy w pubach ? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:24 Nie . jest za to ustawa zwana kodeksem pracy. Rownie fascynujaca lekrtura, co ustawa o przedziwdzialaniu alkoholizmowi: isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19740240141+2010%2401%2406&type=3 Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:28 i co to ma do rzeczy, chyba wszyscy wiedza co to kodeks pracy. lapiesz sie coraz mniej klarownie jakichs pobocznych tematow. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 18:37 Poczytaj, wyciagnij wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:00 spoko, to bedzie pozniej wychodzi taki z baru i chce lac kogokolwiek (o ile sie na kogos przypadkiem zatoczy) albo idzie do domu i w przyplywie czulosci patologizuje rodzine. pijacy beda tez mieli swoj czas inkwizycji. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:03 Zachowania o ktorych wspominasz sa penalizowane. Podobnie jak nie wolno "patologizowac rodziy", nie powinno byc dozwolone palenie. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:06 ale przyczyna wielu patologi jest niestety alkohol dla dobra tkanki spolecznej powinno sie go ograniczac z cala surowoscia zreszta przyklady zlego wplywu alko mozna by wymieniac conajmniej tak dlugo jak skutki palenia Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:08 I jest ograniczana. Przczytaj ustawe o przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 147 poz. 1231 USTAWA z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1231.htm Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:14 teraz juz schodzimy z tematu bo przechodzimy na temat innej ustawy, ktoa swoja droga uwazam za rownie glupia, mimo swiadomosci z jakimi problemami zwiazany jest alkohol ograniczanie swobod po prostu jest glupie i nie ludzkie i musi sie skonczyc niewolnictwem - lub czyms podobnym (takie przerysowany przyklad, ale jesli ci to pomoze mozesz wysmiac) Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:16 Nigdzie nie zeszlismy. Podales przyklad alkoholu, jako rownie szkodliwego co papierosyu i pokazalem Ci, ze jego konsumpcja jest rowniez ograniczona prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:26 a ja stwierdzilem, ze jej (tej konsumpcji) ograniczanie jest rownie glupie. masz pomysl na kontynuowanie tego watku ? Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:54 organizmy zywe , w tym nowotwory potrzebuje swiezego powietrza do zycia Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:00 nowotwor nie jest organizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:03 moze chcesz powiedziec, ze nowotwor jest z poliestru, czy tez nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:06 Wroc do szkoly sredniej i poucz sie co do definicji organizmu. Nowotwor to TKANKA. Chyba, ze uznajesz swoja krew za osobny organizm.. Ale to tylko Twoja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:16 i mozemy tak dalej i dalej no bo z czego sklada sie organizm. jak funkcjonuje tkanka , itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:27 Jezeli nie pojmujesz hierarchicznej organizacji, to niestety nie mozemy dalej. Wyjasnie Ci raz i zakonczmy juz ten festw\iwal kompromitacji w Twoim wykonaniu. Zwiazki chemiczne -> organiczne zwiazki chemiczne -> komorka -> tkanka -> narzad -> organizm. I taki podzial obowiazuje w przypadku organizmow wielokomorkowych, tkankowcow (nie bede Cie zanudzal grzybami i glonami) Istnieja organizmy jednokomorkowe. Ale to opowesc na inny wieczor. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 18:08 nie trudz sie bo ja mowilem tylko o tym ze nie wazne czy to komorka normalna czy zmutowana to w tym przypadku do zycia potrzebuje tego samego, Odpowiedz Link Zgłoś
electronick Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 18:00 Widać że myślenie to nie jest Twoja mocna strona. Zauważ że alkohol od kogoś wyczuć można z odległości góra 2m natomiast jeśli ktoś w pomieszczeniu pali to śmierdzi wszędzie nawet w kiblu. Papierosy da się wyczuć nawet jak ktoś pali np na klatce schodowej lub piętro niżej na balkonie a ja mam np. otwarte okno. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:44 juz nie wyskakuj z takimi wolnosciowymi haslami jesli popierasz taki zakaz bo to jest zbyt groteskowe. i powiedz mi dlaczego tak uparcie wchodzisz tam gdzie sie pali przeciez sa lokale z zakazem palenia, no czy na prawde nie mozesz tam wesc i sie napic wiele faktfoodow podaje piwo i zakazuje palic w lokalu ... to zle tak , hccesz wiecej przestrzeni dla siebie (pamietasz takiego malego faceta ktory tez chcial wiecej przestrzeni ? grzywke mial inaczej i taki smieszny wasik ... Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:44 A gdybys musial podjac prace w pubie, szybko bys zmienil zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 16:57 a gdybys mial podlac prace w fabryce chemikaliow, albo w skladzie wegla, czy chocby w kopalni to co ? latwiej by ci bylo ? alez wy macie argumenty szukaj innej i nie rob tego czego nie lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:01 Trudniej czy nie. W takich miejscach pracodawca musi pouczyc o niebezpieczenstwie, zapewnic maksymalna ochrone i wyplacac dodatek za prace w szkodliwych warunkach.. w pubie pracodawcy maja w nosie, czy ich klientela (czyli to z czego zyja) truje ich pracownikow... Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:21 no to jestes jedynym czlowiekiem w kraju , ktory zdaje sobie sprawe z czym zwiazana jest praca w pubie, napisz poradnik, bo moze ktos wdepnac na mine. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:28 Byc moze... Jednak nie zmienia to obowiazkow pracodawcy wobec mnie, jako pracownika (jezeli zechcialbym popracowac w pubie). Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 18:13 teraz pracodawcow ktorzy nie stosuja sie do kodeksu pracy obarczasz odpowiedzialnoscia za zakaz palenia w lokalach? to ma byc forma walki o lepsze warunki pracy ... dosc daleko uciekles ze skojarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 18:36 Nikogo nie obarczam ten obowiazek ciazy na nich od 1954 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 17:13 tlenek_wegla napisał: > A gdybys musial podjac prace w pubie, szybko bys zmienil zdanie. Co to znaczy - "musiałbyś podjąć"? Kto by miał mnie do tego zmuszać? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Faszystowskie państwo 04.01.10, 18:38 Nawet jesli nie musi, a zwyczajnie chce... Pracodawca MUSI zadbac, aby jego miejsce pracy bylo nietrujace i bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson I bardzo dobrze!!! 04.01.10, 15:57 Zaczadzona impreza tylko potęguje kaca na drugi dzień, a smród fajek psuje atmosferę na samej imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś
daslicht Nareszcie! 04.01.10, 16:01 Najbardziej cieszą mnie pociągi - często nimi jeżdżę i jestem skazana na wdychanie trucizn, obrzydliwy smród, potworne pieczenie oczu, kaszel i obowiązkowe pranie wszystkich ciuchów zaraz po przyjeździe, bo walą niemożebnie. Najgorzej jest zimą, gdy myślący inaczej pracownicy kolei blokują otwieranie okien. Kolejarze w ogóle mają problem gdzieś i bydło pali wszędzie, nieważne że oprócz nich jadą dzieci, astmatycy, ludzie z innymi dolegliwościami i bez dolegliwości - nie, takie bydło po 20 minutach od stacji początkowej musi już terroryzować resztę pasażerów. Pomijając oczywisty brak kultury, co to musi być za zniewolenie, skoro nie da się wytrzymać krótkiego odstępu czasu. A może kolejarze się boją, bo palacze to bardzo agresywna grupa. W końcu będzie można pójść do lokalu bez trucia, smrodu i całej reszty syfu. Mam nadzieję, że zakaz będzie przestrzegany, bo np. w takim Spodku zakaz jest, a ostatnio na koncercie i tak się znalazło paru "tró zaj*bistych i wyluzowanych" co zatruwało resztę. "Najlepsi" są "szpanujący" gimnazjaliści na koncertach w klubach, którzy są pokazać swoje bezmózgowie i co to nie oni, w związku z tym zachowują się agresywnie i odpalają jednego szluga od drugiego. Wpuszczać od 18 lat, a połowa problemu zniknie. Klienci nie znikną, zamiast nich wejdą ci, którzy dotychczas nie chodzili, bo się brzydzą i szanują swoje zdrowie. Nawet jak się upiją, to nikt nie upije się przymusowo razem z nimi. A chyba najobrzydliwsze jest, jak wchodzisz do szpitala dziecięcego i pierwsze co, to uderza cię potworny tytoniowy smród. Żal tych dzieci, w domu mają pewnie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
grzala5 ??? 04.01.10, 16:09 Widzę że większość osób odwiedza chyba jakieś meliny i mordownie.Mi palenie osobiście nie przeszkadza bo wybieram porządne lokale gdzie działa dobrze wentylacja.Lokale powinny być zaznaczone w którym tolerowane jest palenie a w którym nie. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: ??? 04.01.10, 16:48 No w PKP to nie masz wielkiego wyboru. Facet sie uprze i ma gdzies ze pozostale 7 nie pali bo on jest w wagonie dla palacych ... A co do lokali to zalezy bardziej od ilosci ludzi na cm^2 niz wentylacji. Pozatym lokale w starych piwnicach kamieniczek zawsze maja slaba wentylacje. Odpowiedz Link Zgłoś
klaranyc Re: Wkrótce w barze i na dyskotece papieros będzi 04.01.10, 16:03 Czy naprawdę tak trudno zostawić sprawę do uregulowania rynkowi, zamiast wprowadzać nakazy i zakazy? Przecież knajpę dla niepalących może otworzyć każdy. Właściciele knajp sami powinni decydować, czy wolno w niej palić, czy nie, a klient sam wybierze. I założę się, że ani jedne drugie nie zbankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany Teraz czekam tylko na zakaz spożywania wszędzie 04.01.10, 16:05 fastfoodów i słodzonych napojów gazowanych zarówno w barach, knajpach, szkołach, stołówkach, przystankach, hotelach, pociągach itd. Widok kogoś zapychającego się takimi śmieciami przyprawia mnie o mdłości i robi mi się niedobrze. Czemu mam być skazany na taki widok? Dość tej dyskryminacji! Nie chce idąc ulica wąchać smrodów z kebabów, chińczyków czy innych pizzeri. I jeszcze jedno... każda osoba z nadwagą powinna płacić wyższą składkę zdrowotną bo jej leczenie będzie znacznie droższe. Niech grubasy jedzą te swoje śmieci w domu, lub zamkniętym miejscu do tego wydzielonym. Przesadziłem? A niby czemu? Czy spocony grubas w autobusie lepiej pachnie od palacza? Czy leczenie chorób wynikających z otyłości jest tańsze od leczenia palaczy? Może choć część z wypisujących tu głupoty zastanowi się nad swoimi wypowiedziami... Aha zapomniałbym nadmienić że ja, jak większość moich znajomych, nie palę. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Teraz czekam tylko na zakaz spożywania wszędz 04.01.10, 16:16 Ty się śmiejesz, a o ile chcesz się założyć, że niedługo jakiś kolejny wykwit intelektu postanowi, że np. automatów z coca-colą nie wolno umieszczać w szkołach, a McDonald's może się znajdować nie bliżej niż 5 km od dowolnej szkoły? Bo tu nie chodzi o "dobro ludzi" lecz jedynie o to aby pokazać, że "coś" się robi i aby pokazać "kto tu rządzi". Durni właściciele knajp nie chcieli sami otwierać lokali wyłącznie dla niepalących? To się ich zmusi. A tłuszcza będzie biła brawo, że "oto dop*lono tym śmierdzielom". Sam to czekam na obligatoryjnie montowane ograniczniki prędkości w samochodach odcinające zapłon po przekroczeniu 50 km/h. Idioci też się będą cieszyć, że oto walczy się z piractwem drogowym. Odpowiedz Link Zgłoś
klaranyc Re: Teraz czekam tylko na zakaz spożywania wszędz 04.01.10, 16:40 Dobre! A swoją drogą, obiło mi się o uszy, że Obama planuje wprowadzić podatek od fast foodów. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Teraz czekam tylko na zakaz spożywania wszędz 04.01.10, 16:47 Ladniej moze nie.. Ale spocony grubas nie truje nikogo potem, tak jak wyperfumowany palacz... Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw-z-lodzi Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 16:09 Na zachodzie i w USA już dawno tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 16:18 Dokładnie. Dlatego istnieją tam "prywatne kluby", gdzie wstęp jest tylko dla członków (karta członkowska do nabycia w barze, lub u bramkarza) i gdzie można palić bez ograniczeń. Tyle trzeba zmienić aby wszystko pozostało po staremu... Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 16:49 oł je i teraz bedziesz taki zachodni , taki wolny czlowiek bedziesz. wreszcie wszystko skompletowane, kowbojska czapka, mustang w garazu, bydlo w stodole ... i pewnie z radosci podspiewujesz sobie country. powialo cywilizacja jak nigdy wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw-z-lodzi Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 17:03 Będę wolny od smrodu, którego nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw-z-lodzi Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 17:04 I podając klimat ala Marlboro raczej kiepski przykład wyciągnąłeś :D Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 17:24 moze nie byl wybitny. ale pasuje ale ale , pan jest wolny od smrodu, zawsze jest jakies wyjscie (w tym przypadku to moga byc drzwi) Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw-z-lodzi Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 17:58 To tak, jakbyś poszedł do sąsiada, który o 2 w nocy słucha na cały regulator Radia Maryja i nie daje spać. A on Ci mówi: "Nie podoba się? Niech pan nie słucha". Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Yeeeeeeeessss!!! Czekałem na to tak długo! 04.01.10, 18:17 no nie , to na prawde nie jest racjonalny argument. jak siedzi Pan w domu to przeszkadza Panu dym papierosowy u sasiada , czy cos zle zrozumialem? mam nadziej ze bardzo zle zrozumialem bo postawa Pana jest bardzo faszystowska Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 16:13 NARESZCIE!!! Kopciuchy precz z miejsc publicznych! Śmierdźcie we własnym gronie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Głupia ustawa 04.01.10, 16:17 A dlaczego glupia? Bo: "Za to nie będzie np. zakazu palenia w samochodzie, na balkonie czy na klatce schodowej. Nie zdecydowano się na umieszczenie w projekcie ustawy zapisu o tym, aby strefa wolna od dymu tytoniowego obejmowała 10 metrów od budynku użyteczności publicznej" Przede wszystkim powinien byc zakaz palenia na klatkach schodowych i balkonach. Przeciez idac do swojego mieszkania MUSZE przejsc klatka schodowa i przede wszystkim tam nie powinno byc dozwolone palenie. Podobnie palenie na balkonie przez sasiada zmusza mnie do zamykania okien. Palenie w pubach jest dla mnie obrzydliwe ale mam wybor - zaglosuje nogami i tam gdzie pala nie pojde. Polecam wszystkim wizyte w pubie np. w Irlandii. Jest mila atmosfera, mozna raczyc sie piwkiem, sluchac muzyki i nie smierdzi sie po powrocie do domu fajkami. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimeks Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 16:20 Nie ma jak to dbanie o ludzi. Teraz znaczy sie nikt nie będzie palił w pubach, restauracjach tylko na powietrzu znaczy się gdzie sie da. Pod czyimis oknami, przy znaku i tak dalej. Oczywiście wymogu co do popielniczki też nie będzie bo i po co jak nie ma palarni. Podobaja mi sie te super pomysły. teraz będziemy mieli napalone gdzie popadnie i to ma niby byc dla naszego zdrowia. To bardzo jest dla mnie ciekawe. Ciekawy też jestem czym sie kierowali ci nasi posłowie, bo dla mnie to babka wróżaca z fusów ma lepsze argumenty na te pomysły niż ich pomysłodawcy. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że palacze jak palili tak palą i palic będą. Będą tylko zmieniać to co palą Odpowiedz Link Zgłoś
anonimeks Re: Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie c 04.01.10, 16:22 Bedzie tak jak ze światłami w samochodach. Liczba wypadków spadła ale nie wiadomo do końca gdzie. A my w powietrze walimy te tony dwutlenku wegłą dodatkowo, żeby światła sie paliły. I to jest niby w imię opieki. Należy sobie tylko zadać pytanie - Czyjeje ? Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 16:25 Bardzo by mnie ucieszył ten zakaz, bo do tej pory ilekroć pójdę do jakiegoś klubu czy pubu, muszę wdychać rakotwórczy dym, potem cały śmierdzę tym wszystkim, często boli mnie głowa. Moim zdaniem nie do pomyślenia jest to, że jako niepalący muszę to znosić. Zatem jeśli chcecie palić, palcie na zewnątrz i trujcie tylko siebie, to mnie nie obchodzi, wasza sprawa, wasze zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie c 04.01.10, 16:32 > Bardzo by mnie ucieszył ten zakaz, bo do tej pory a mnie bardziej ucieszy wybór, ten prawdziwy wolny wybór, gdzie przy wejściu będzie dla palących (lub nie), i ci - wyperfumowani, tam nie wejdą. Dobrze, że dzisiaj odbieram e-papierosa! Przynajmniej nie będę się bał, że jakiś "wyperfumowany jełop" zrobi mi sprawę! Albo napluje w twarz! Odpowiedz Link Zgłoś
scalla Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gronie!!! 04.01.10, 16:35 Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gronie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tankiannn Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 16:31 Wreszcie nie trzeba będzie się truć przez głupotę innych:)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chicagobull Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 16:34 Calkowicie popieram ten zakaz. Przeszedlem juz przez to mieszkajac w Chicago. Tutaj ten zakaz wszedl kilka lat temu i na poczatku tez bylo duzo protestow i biadolenia glownie wlascicieli tawern, i restauracji. Sam nie pale nalogowo raczej tylko wtedy kiedy gdzies wychodzilem ze znajomymi na piwo i wiedzialem, ze ludzie wokol mnie beda palic. Jak kupilem paczke to jak zostalo troche papierosow to je wypalilem wciagu tygodnia w drodze do pracy lub z pracy do domu ale jak juz paczka sie skonczyla to nie biglem po kolejna i moglem nie palic przez tydzien lub miesiac w zaleznosci od sytuacji. Na poczatku po wrpowadzeniu zakazu bylo troche dziwnie, ze zeby zapalic trzeba wychodzic na zewnatrz wiec czasami wychodzilem albo w ogole nie palilem ale na pewno palilem mniej. I przyjemniej mozna bylo spedzic czas szczegolnie w restauracji, nikt nie dymil obok mojego talerza ;) Teraz po latach jestem bardzo happy ze ten zakaz zostal wprowadzony. Przez kilka miesiecy po wprowadzeniu zakazu w gazetach ukazywaly sie artykuly o tym jak niektore tawerny stracily dochody ale bylo to raczej zwalanie winy na ten zakaz bo kazda tawerna, restauracja czy klub byly w podobnej sytuacji. W chicago jest tysiace miejsc gdzie mozna wyjsc wieczorem wiec po prostu niektore biznesy staja sie mniej popularne bo kazdego tygodnia otwieraja sie nowe miejsca. Po roku juz takich artykulow nie czytalem po prostu okazalo sie, ze palanie papierosow nie jest takie potrzebne do spedzania czasu. Jak sie naprawde chce mozna wyjsc na chwilke. Okazalo sie, ze duzo biznesow na tym skorzystalo, szczegolnie restauracje i kluby nocne. --------------------- Jak przelac pieniadze? Przelewy zagraniczne z Moneybookers. Wysylaj pieniadze w 30 róznych walutach! Odpowiedz Link Zgłoś
scalla Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gronie!!! 04.01.10, 16:36 Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gronie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiuki Re: Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie c 14.03.10, 14:29 W sumie to już jest taki zakaz,ponieważ w lokalach są wyznaczone strefy dla osób niepalących praz palących. Ciekawy jestem jak sprawa ma się z e-papierosem,czy tez bedzie zakazany. www.mptech.com.pl/index.php -elektroniczne papierosy. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowe_kontko Większość "wrogów palenia" popiera zakaz. 04.01.10, 16:38 Ale... czy równie entuzjastycznie poparlibyście CAŁKOWITY ZAKAZ SPOŻYWANIA ALKOHOLU POZA DOMEM? Albo bezwzględny zakaz puszczania na spacer samopas dzieci przed 8-ym rokiem życia? A może zakaz rozmawiania przez telefon komórkowy w środkach komunikacji miejskiej, w pubach i restauracjach? Zakaz organizacji hucznych imprez po 22-ej? Każda z powyższych czynności jest w mniejszym lub większym stopniu szkodliwa dla otoczenia lub wręcz potencjalnie niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
scalla Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gronie!!! 04.01.10, 16:44 gdy palcze wynajdą papierosy pachnące Chanel, to niech sobie palą ile wlezie Odpowiedz Link Zgłoś
scalla Re: Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gron 04.01.10, 16:45 i gdziekolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gron 04.01.10, 16:50 No włąśnie! Wynalezione e -papierosy, praktcznie bezzapachowe, bo dymu nie produkują, a posłowie chcą zabronić! To jak to w końcu jest? scalla napisała: > gdy palcze wynajdą papierosy pachnące Chanel, to niech sobie palą ile wlezie Koniecznie musi być Channel? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gron 04.01.10, 19:03 Powiem Ci jak to jest. Ze sprzedaży papierosów i alkoholu państwo ma olbrzymie dochody. Natomiast papieros elektroniczny stworzony został po to żeby zastąpić toksynę czymś nieszkodliwym (zwiększa szansę na rzucenie palenia) wiec odbierze zyski państwu. Proste i obnażające hipokryzję twórców tej ustawy ( o wpływie koncernów tytoniowych nie mówiąc). Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Śmierdziele obsmradzajcie się we własnym gron 04.01.10, 19:09 Nie musisz mówić. Ja to cholera wiem.:( sceptyk40 napisała: > Powiem Ci jak to jest. Ze sprzedaży papierosów i alkoholu państwo ma > olbrzymie dochody. Natomiast papieros elektroniczny stworzony > został po to żeby zastąpić toksynę czymś nieszkodliwym (zwiększa > szansę na rzucenie palenia) wiec odbierze zyski państwu. Proste i > obnażające hipokryzję twórców tej ustawy ( o wpływie koncernów > tytoniowych nie mówiąc). Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Większość "wrogów palenia" popiera zakaz. 04.01.10, 16:57 Ale... czy równie entuzjastycznie poparlibyście CAŁKOWITY ZAKAZ SPOŻYWANIA > ALKOHOLU POZA DOMEM? Taki zakaz istnieje! rzepis art. 14 ust. 2a ustawy o przeciwdziałaniu alkoholizmowi stanowi, że "zabrania się spożywania napojów alkoholowych na ulicach, placach i w parkach, z wyjątkiem miejsc przeznaczonych do ich spożycia... > A może zakaz rozmawiania przez telefon komórkowy w środkach komunikacji > miejskiej, w pubach i restauracjach? Zakaz organizacji hucznych imprez po > 22-ej? Jesli masz merytoryczne uzasadnienie. Uzasadnieniem w stosunku do zakazu palenia jest fakt, ze wyziewy palaczy truja osoby postronne, ktore przypadkowo moga znalezc sie w ich otoczeniu. > Każda z powyższych czynności jest w mniejszym lub większym stopniu > szkodliwa dla otoczenia lub wręcz potencjalnie niebezpieczna. Pijacy szkodzi sobie.. Jedzacy chipsy rowniez. Palacy szkodzi WSZYSTKIM dookola. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.c Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie cał... 04.01.10, 16:44 Wreszcie! Calkowicie popieram i ju znie moge sie doczekac. Kolejny powod, zeby wrocic do Polski! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Wkrótce w barze i dyskotece papieros będzie c 04.01.10, 17:01 > Kolejny powod, zeby wrocic do Polski! :))))) nie wiem czy to żart, czy.... hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Palenie w PKP. 04.01.10, 16:44 Nawet palenie w barach nie jest tak irytujace jak przedzialy dla palacych w pkp. Ludzie sie cisna jeden na drugim stoi a w przedziale 2 osoby odpalajace fajke od fajki. I zero wentylacji ... Odpowiedz Link Zgłoś
geckoon Re: Palenie w PKP. 04.01.10, 16:52 ale przedzial dla palacych jest jeden na wagon , naprawde wolisz byc w nim ... to nie rozumiem co ci przeszkadza, moze w glebi duszy jestes palaczem :) Odpowiedz Link Zgłoś
daslicht Re: Palenie w PKP. 04.01.10, 21:00 Bydło łazi po całym wagonie i smrodzi wszedzie. Pety leżą na korytarzu (całym), kible są całe zadymione. Nawet na korytarz nie musisz wychodzić - smród i toksyny dolecą do ciebie same! A okna zimą są zablokowane. Zawsze mnie zastanawiało co za kretyn wymyślił coś takiego jak nieizolowane i niewentylowane "przedziały dla palących" i umieścił je w każdym wagonie, zamiast zrobić jeden na końcu składu (żeby nie wiało). Sam pomysł takiego wagonu to kuriozum wyjęte z lat 20. ubiegłego wieku. Co to w ogóle za pomysł tworzenia przedziałów dla bydła, które musi uzupełnić poziom narkotyku trując wszystkich wokół i zasyfiając wagon? Bo nie wytrzyma ileś czasu, ojojoj, beznadziejne biedactwa. Rzal i bul. Nienawidzę jeździć pospiesznymi i osobówkami, a niestety czasem trzeba. Najwyższy czas zrobić z tym syfem porządek, niech kolej będzie dla porządnych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke BRAWO !!!!! 04.01.10, 16:49 śmierdzący dym i potem prześmierdłe tym dymem ubranie to jedyne co mnie powstrzymywało przed chodzeniem do klubów Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: BRAWO !!!!! 04.01.10, 17:11 a nie brak kasy na proszek do prania, albo na piwo? A dym to tylko wymówka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mack82 Nareszcie!! 04.01.10, 16:50 Najwyższy czas! Wreszcie będzie można wyskoczyć do knajpy i nie śmierdzieć zaraz po wyjściu. W Anglii palacze po prostu wychodzą przed wejście kiedy chcą zapalić i wszyscy są szczęśliwi. Oby ten przepis wszedł w życie jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś