Dodaj do ulubionych

Naukowcy napisali do polityków o TVP

03.02.10, 08:23
TVP pod władzą pisu przestała realizować swoją misję. Teraz zostaną tylko programy w stylu Wildsteina, Gargas albo programy promujące filozofię katolicką w wydaniu zaściankowym. Pogratulować kaczyńskim niszczenia TVP i pośrednie niszczenia Polskiej nauki bo niejeden dzieciak oglądający ten program pójdzie później na studia techniczne a nie na ulubione przez polityków pisu historię (IPNowską), filozofię czy prawo lub teologię.
Obserwuj wątek
    • uridezu Naukowcy napisali do polityków o TVP 03.02.10, 08:28
      Kiedyś by były ciekawe programy np sonda...
      Teraz kiedy u znajomych zobaczę co "leci" w telewizji (nie daj Bóg MTV)
      upewniam się tylko, że dobrze zrobiłem wyrzucając swój odbiornik 3 lata temu.

-------------------------------------------------
      Głupim społeczeństwem łatwiej sterować.
    • japolak Naukowcy napisali do polityków o TVP 03.02.10, 08:31
      W końcu lat 70 i w latach 80 organizowałem wwiele konferencji
      nakowych, studenów i młodyh pracowników nauki. Taki był mój wiek,
      którego nie wybierałem. Nie byłem kombatantem powstań styczniowych,
      wielkopolskich czy śląskich. Nie uczestniczyłem w kampanii
      wrześniowej ani w zdobywaniu Berlina. Zapraszałem partyjnych i
      bezpartynych uczonych, Janusza Korwin-Mikke, obecnego profesora
      Andrzeja Zybertowicza, prof. Ludwika Hassa, starego Żyda i
      trockistę, który sporą część życia na Syberią skazany spędził.
      Na tych spotkaniach więcej się uczyłem niż na uczelniach.
      Wczoraj się tłumaczyłem z odkładania jakiegoś mojego referatu,
      właśnie jestem znowu opieprzany.
      A TV jest "bronią masowego rażenia" - jak się komuś nie podoba,
      zmienia program, to już nie czasy 1-2 programów.
      • cinek08 Re: Naukowcy napisali do polityków o TVP 03.02.10, 09:42
        TVP jest bronią masowego rażenia. tylko ta broń jest opłacana między innymi z moich podatków. Ja podobnie jak wielu innych nie chcę żeby za moje pieniądze opłacać polityczne gnioty w stylu bronka czy anity. A jak mam do wyboru oglądać wystąpieina papieża z okazji niedzieli czy programy popularno-naukowe to zdecydowanie wolę to drugie.
      • nonna2 Re: Naukowcy napisali do polityków o TVP 03.02.10, 09:45
        Japolak:
        A TV jest "bronią masowego rażenia" - jak się komuś nie podoba,
        zmienia program, to już nie czasy 1-2 programów. "

Zapominasz Polaku, że nie wszyscy w Polsce maja TV satelitarna, kablówkę. Znam
        wiele takich domów gdzie są no może już nie dwa, ale trzy programy.

Bardzo więc ubolewam nad ograniczaniem programów naukowych w TVP.

• kzb37 mogą sobie pisać i pisać.... 03.02.10, 09:41
      Od Wielsteina do nastania Farfała, na podstawie tylko doniesień prasowych
      szacowałem marnotrawstwo środków z daniny publicznej na ponad milion
      abonamentów RTV. NIK w swoim raporcie podniósł tę liczbę do ponad 9 milionów
      abonamentów (150 mil. pln), które zostały wpakowane do kieszeni kolejnych
      prezesów, dyrektorów kierowników i innych totumfackich partyjnego układu
      pis-lpr-gietychowcy. Wyceniać marnotrawstwo w liczbie abonamentów jest
      najbardziej poglądowe i wstrząsające w swej wymowie. Pisałem w tej sprawie do
      prasy, w tym i do GW. Bez rezultatu. Zwracałem uwagę na kretyński zapis ustawy
      nakazujący płacić, gdy się kupi odbiornik, na zasadzie domniemania, że się
      ogląda tvp. To było dobre w prlu gdy były 2-3 stacje rządowe a nie dzisiaj,
      tym bardziej, że media można odbierać za pomocą szczotki do zamiatania, gdy
      jest na mikroprocesorach i ma taką opcję - a odbiornikiem wszak nie jest. By
      oglądać komercyjne, trzeba płacić tzw. publicznym mediom - to jest monopol
      zakazany prawem. Tym zapisem prawa powinien zająć się TK. KRRiTV obsadzona
      jest przez partyjny klucz byłych koalicjantów i podobnie zarządy i rady
      nadzorcze - czy są to zatem media publiczne czy partyjne i czy danina
      publiczna im się należy. Powinien o tym zadecydować sąd. I teraz w
      publicznych jest kampania by płacić, płacić, płacić..... Nawet w tvp kultura,
      która jest dostępna tylko w tv kanałowej, a zatem dodatkowo płatnej u
      operatora, zatem nie dostępnej dla wszystkich. Na jakiej zasadzie domagają się
      w tej stacji daniny publicznej??Zwracałem na te fakty uwagę Rzecznikowi Praw
      Obywatelskich. Bez rezultatu. Jak by była zapis cenzury! Jak by politycznym
      układom było to na rękę, wszystkim politycznym układom dodajmy. Obrzydliwe......
      • rydzyk_fizyk Re: mogą sobie pisać i pisać.... 03.02.10, 13:43
        Zwracałem uwagę na kretyński zapis ustawy
        nakazujący płacić, gdy się kupi odbiornik, na zasadzie domniemania, że się
        ogląda tvp.

Niedokładnie czytałeś ustawę, nie wspomina nic o tvp:

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera
        się opłaty abonamentowe.
        2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub
        telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego
        odbiornika.
    • jurek4491 Naukowcy napisali do polityków o TVP 03.02.10, 10:07
      "Wreszcie odzyskaliśmy telewizję" powiedział Kaczyński i co z niej zrobili
      to wszyscy widzą, wydoili z kasy ile tylko się dało oraz poupychali na etatach
      niedobitków i zgniłków po IV RP.Wszystko zmierza we właściwym kierunku, czyli
      do upadłości i to jest dobra wiadomość dla telewidzów,to co wpadnie w łapy
      pisiorów zostanie zniszczone.
    • koloratura1 Naukowcy napisali do czterech prezesów... 03.02.10, 11:00
      ..największych partii, domagając się przywrócenia zatraconej misji edukacyjnej publicznej telewizji.

Czy aby nie pomylili adresu?

No bo dlaczego do czterech?
      Co w TVPiS mają do powiedzenie prezesi PO, PSL, a nawet SLD, który robi za przystawkę u PiSu?
      • cudoktusk TVPIS-LSD ma to wszystko głęboko w du.... 03.02.10, 12:07
        Liczy sie tylko to,co mówią Kaczynscy, Napieraski,
    • falco2009 Niestety , tylko pisanie im pozostało ... 03.02.10, 13:27
      Bo prawda jest taka ,że misja PiSTelewizji /przepraszam i SLDTV / jest zapewnienie jedynie słusznej linii : plujemy na rząd , gramy na prezydenta Małpkę oraz synekur dla partyjnych publicystów typu wildschwein ,ziemkiewicz ,pospieszalski, janecki /ten od TW Rycerza"/ itp. A także propagowanie jedynie słusznej religii i ochrona interesów ekonomicznych czarnych braci w ubóstwie.
      Walka o misję nie ma sensu ,bo w telewizji więcej liczy się za przeproszeniem byle ku...szon niż ktoś kto ma coś do zaoferowania poza d..ą , sztucznym biustem. Bożyszczem tłumów prędzej będzie jakaś pani Jełopek niż wybitny naukowiec .
    • kzb37 dla rydzyk_fizyk 03.02.10, 19:43
      To jest wypis ze strony internetowej vp.
      „Każdy posiadacz radia czy telewizora będącego w stanie umożliwiającym
      natychmiastowy odbiór programu zobowiązany jest do rejestracji odbiornika w
      ciągu 14 dni od daty jego zakupu i regularnego płacenia opłaty abonamentowej”.
      Ponieważ abonament finansuje tylko tzw. media publiczne, zatem domniemywam, że
      opłaca ich oglądanie a nie za korzystanie w ogóle z tzw. eteru, jak mówią
      radiowcy. Za koncesje na korzystanie z tego eteru, tzn. za częstotliwości
      nadawcy wnoszą wysokie opłaty.
      • rydzyk_fizyk Re: dla rydzyk_fizyk 03.02.10, 21:54
        Zamiast domniemywać wystarczy przeczytać fragment ustawy, który
        przytoczyłem powyżej.

Ustawodawca nie wiąże obowiązku opłacania abonamentu z oglądaniem
        konkretnego programu a jedynie z używaniem odbiornika.
        • kzb37 Re: dla rydzyk_fizyk 04.02.10, 23:01
          Ciekawe, że akurat w takim duchu jaki prezentuje odpowiedziało mi biuro RPO. I
          gdyby nie było mediów publicznych nie byłoby abonamentu, bo on jest na misje,
          którą mają pełnić tzw. media publiczne. Czyli wszystko wiąże abonament z mediami
          publicznymi. Gdy kupujesz odbiornik bo chcesz oglądać komercje to musisz płacić
          na rzecz publicznych. Czyli monopol. A nawet gdyby interpretacja była tak a
          jaką prezentujesz, to byłby ewenement pobierania opłat za używanie sprzętu
          powszechnego użytku i chyba byłoby to niezgodne z konstytucją (art.32) i prawem
          unijnym. No cóż w czasie wojny za posiadanie odbiornika groziła czapa, dzisiaj
          sankcje. To faktycznie duży postęp.
          • rydzyk_fizyk Re: dla rydzyk_fizyk 05.02.10, 10:29
            Oczywiście, że jest niezgodne z prawem unijnym - dlatego już dawno wywalono
            Wielką Brytanię z UE ;))

www.tvlicensing.co.uk/check-if-you-need-one/topics/understanding-your-tv-licence-top3/
            A co do interpretacji mylisz dwie rzeczy - przeznaczenie opłaty (media
            publiczne) i tytuł jej poboru (używanie odbiornika rtv).

Na przykład akcyza od paliw pobierana jest od ich sprzedaży ale część wpływów
            niej zgodnie z ustawą przeznacza się na drogi.

Nie oznacza to jednak, że jeśli nie jeździsz po drogach publicznych albo np.
            kupujesz paliwo do kosiarki to możesz nie płacić akcyzy.
            • rydzyk_fizyk Re: dla rydzyk_fizyk 05.02.10, 10:33
              I jeszcze trochę zachodnich wzorców, z kraju w którym wymyślono abonament rtv:

Part 4 of the Communications Act 2003 makes it an offence to install or use a
              television receiver to watch or record any television programmes as they're
              being shown on television without a valid TV Licence. The Act empowers the BBC
              to make and amend the terms and conditions of a licence. It allows the
              government to make regulations to exempt or reduce the licence fee for certain
              persons in certain circumstances. It also makes it an offence for anyone to have
              any television receiver in their possession or under their control who intends
              to install or use it in contravention of the main offence (above), or knows, or
              has reasonable grounds for believing, that another person intends to install or
              use a television receiver in contravention of the main offence.

The Wireless Telegraphy Act 1967 (as amended) requires television dealers to
              notify TV Licensing of all their sales and rentals of television sets. This
              includes analogue and digital TV sets, DVD and video recorders, digital boxes
              and computers (including laptops) with TV cards.
    • antropoid Naukowcy napisali do polityków o TVP 04.02.10, 00:28
      Jasne, że w Polsce w tysiącach domów ludzie oglądają (z oszczędności) tylko
      ogólnie dostępne programy, czyli głównie 2 kanały TVP (obecnie TVPiS).
      Telewizja publiczna skretyniała już dawno temu, a kiedy już dostała się w
      łapska kaczorów i ich zgrai, stało się jasne, że jej poziom sięgnie dna, co
      bardzo szybko zresztą nastąpiło. Ludzie z tego układu zwyczajnie nie są
      zainteresowani edukowaniem poprzez media polskiego społeczeństwa, oraz
      wyrabiania w ludziach dobrego gustu i mechanizmu samodzielnego myślenia. Do
      spółki z biskupami chcą wychowywać kolejne pokolenia debili, którzy
      bezkrytycznie i bezrefleksyjnie połkną każde podane im g...o, którym można
      kształtować światopogląd według własnego widzimisię i narzucać swój punkt
      widzenia, zapewniając sobie dzięki temu kolejne rzesze zwolenników. Wywalanie
      zasłużonych, lubianych dziennikarzy, "bo to relikty PRL-u", usuwanie
      wartościowych programów, "bo na pewno nie mają widowni" i zstępowanie ich
      kolejnymi, kręconymi za nasze pieniądze telenowelami i marnej jakości
      serialami, gorzej niż marginalne traktowanie sportu, brak rzetelnej
      publicystyki, filmów historycznych i dokumentalnych, a jeśli już są, to z
      reguły w prostacki, ordynarny sposób tendencyjne, robione wyraźnie na
      zamówienie - oto dzisiejsza TVP w Polsce i idę o zakład, że gorszej nie ma w
      całej UE. Nie ma się jednak co dziwić - tak to musi wyglądać, gdy media
      publiczne w państwie są upolitycznione.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka