bubster Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 08:53 Czy ja dobrze zrozumiałam, że mieszkasz w Łapach i że to, co napisala dziennikarka to nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
techa Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 08:55 Pochodzę z Łap... Ze smutkiem czytam i artykuł i komentarze do niego. Żal i złość czuję... Niestety prawdą jest to, że walka o stołki jest ważniejsza niż walka o dobro ludzi. Łapy są tego świetnym przykładem... Niekompetencja władz, głupota p. Czepe i arogancja - to sposób na uprawianie władzy. Jeszcze wczoraj słyszałem, że na pomnik Jana Pawła II władzą chcą wydać 180 tys. zł. Pytam siebie i innych: po co, komu to potrzebne? Czy w takiej sytuacji są potrzebne "igrzyska" i fanfary rodem z socjalizmu (przy całym szacunku do świętej osoby, jaką jest Papież)? Czemu nie zainwestować tych pieniędzy w remont choćby SP nr 1 - okna drewniane pamiętające lata budowy wypadają, nie mówiąc o walorach izolacyjnych... Nie chce dalej wylewać goryczy, kocham to miasto i życzę, aby tym miastem rządził ktoś kto jest gospodarzem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:20 I bardzo dobrze niech wydają i 300 tyś, więcej ludzi odwróci się od zabobonów a to warte każdych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna chcieli kapitalizmu,to wszystkiego dobrego ! 09.02.10, 08:58 chcieli kapitalizmu,to wszystkiego dobrego ! Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda Cała Polska powinna się przenieść do Warszawy 09.02.10, 08:58 ...Taka jest logika tych, co nawołują, by "ruszczyć du.py". Bo w Warszawie jest praca. Wyobraźcie sobie 30 milionową Warszawę. To byłoby miasto, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
4752434g A watykanczycy mają wszystko 09.02.10, 08:58 ziemia za 1%,kasa pstryk palcami i jest,budynki za bezcen,podatki symboliczne,etaty w wojsku,policji szpitalach i tak 7 miliardów z budżetu znika a POLACY, ech szkoda pisac Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Dary i dobre rady. 09.02.10, 09:29 Konkretnie to kosciol pomoze tylko swoim , ich jest dostatecznie duzo. Kowalski dostanie pocieche (Jezus o was nie zapomni) i dobre rady, ktore nic nie kosztuja i ktore mozna dostac od kazdego. W kazdym razie nic konkretnego.Moja dobra rada-zrobic sobie wlasne pieniadze i kazdy cos za nie oferuje i pobiera.Funkcjonuje to ,o ile wiem, w wielu miejscach i jest dozwolone.Procedury i recepty mozna znalesc. Jezeli to funkcjonuje np. w Brazyli, to dlaczego nie w Lapach. Wszystko jest lepsze od bezruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:01 Artykuł smutny, tak jak kady artykuł przedstawiający ludzką tragedię. Nie będę wnikać, czy napisano prawdę - trudno to stwierdzić, jeżeli się w Łapach nie mieszka. Natomiast zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1. Dlaczego jedni dojeżdżają do Warszawy, a inni nie? W Warszawie jest niedobór opiekunek do dzieci, pań do sprzątania itp. Nawet jak nie Warszawa (bo daleko) to czy ktoś z Łap spróbował pojechać do Białegostoku? To nie jest złośliwe pytanie na zasadzie "są biedni bo im się nic nie chce". Naprawdę mnie to zastanawia. 2. Dlaczego artykuł sugeruje, że "winni" są warszawiacy, którzy "nic nie rozumieją"? Zrozumiałabym czepianie się polityków - ale co do tego mają zwykli mieszkańcy Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaboo Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:02 Muszę przyznać że artykuł tendencyjny - skupienie się tylko na jednym problemie. W dużych miastach też nie dzieje się lepiej. Co ma powiedzieć człowiek po studiach, z wykształceniem który nie może znaleźć pracy? Może znaleźć a i owszem. Szkoda że nie w zawodzie. Za 1250zł weź utrzymaj mieszkanie, kup jedzenie itp. Rodzinie z artykułu wystarczy 460 zł na zapłacenie rachunków i jeszcze po 6 zł na dzień. W dużym mieście typu Wrocław, Kraków czy Warszawa można za te pieniądze wynająć jeden pokój. O utrzymaniu całego mieszkania nie ma mowy. Nie wspomnę już o zakładaniu rodziny czy posiadaniu dzieci. O młodych po studiach bez możliwości godnego życia nikt nie myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_gienia Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:11 bezsensowne krzewienie pretensji do bogu ducha winnych warszawiaków, na dodatek fatalnie napisane... Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 15:11 Kobieto o czym Ty piszesz,że jesteś po studiach i pracy nie możesz dostać choć mieszkasz w dużym mieście. To ja odpowiem tak,to że masz studia nic Ci nie dało jesteś jedną z Łap,czekasz na mannę z nieba i jeszcze bardziej mnie zadziwiasz niż opisani mieszkańcy Łap.Po prostu na tych studiach marnowałaś czas ,niczego się nie nauczyłaś ,chyba tylko tego że tak wysoce wykształcona osoba może jedynie pracować za duże pieniądze.Nie bierze pod uwagę nawet tego ,że wielu ludzi obecnie całkiem nieźle zarabiających zaczynało też z niewielkiego pułapu.Najpierw należy w pracy wykazać się umiejętnościami a potem żądać dobrego wynagrodzenia.Jeśli ktoś jest dobrym fachowcem to nie zależnie od wykształcenia znajdzie zawsze dobrze płatną pracę .Życzę cierpliwości,bo to tylko w naszych polskich serialach robi się tak zawrotne kariery.W życiu już jest znacznie trudniej choć nie jest to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jakbukda Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:07 Za dwa tygodnie taki sam artykuł napiszą o Opolu Lubelskim. Ogromna nieczynna cukrownia, zamknięta i postawiona w stan likwidacji już kiedy było wiadomo, że ceny cukru będą szły w górę. Wojsko wyprzedaje 540 ton cukru, ludzie się zabijają o niego, bo na giełdach osiąga rekordowe ceny, a Polska zamknęła cukrownie, bo mieliśmy nadprodukcję cukru... W gospodarce wolnorynkowej nie ma czegoś takiego jak NADPRODUKCJA! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 11:26 a kto Ci nagadał że mamy gospodarkę rynkową ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jbest Oto Polska Tuska i PO 09.02.10, 09:07 Przepych i bogactwo (względne) w dużych miastach a na prowincji bieda z nędzą i głód. By żyło się lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
radexxx75 Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:07 W dzisiejszej wyborczej/biz można przeczytać-obejrzeć jeszcze jeden artykuł "wietnamczyk podniesie polski PKB" motto "polskim bezrobotnym niechce sie pracować" dlatego warto zastąpić polaków wietnamczykami Ja proponuje by wietnamczyków zatrudnić u nadawcy programu POLSAT oraz zamiast rzecznika praw obyw. i oczywiście w wyborzczej bedzie taniej lepiej.Ludzie którzy lepiej zarabiają dobrze sami się ograniczaja i nie widzą biedy, WARSZAWA w garniturze widzi tylko zieloną wyspę w europie ŁAPY JESTEM ZWAMI TRZYMAJCIE SIE. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:16 Eeee, tam. Niemozliwe. W Tym najlepszym z systemów ?!?! PS Zamiast na Haiti - wysłać pomoc do Łap. Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki chcieliscie amerykanski model kapitalizmu to macie 09.02.10, 09:17 szkoda tylko tych glodnych dzieci. po przeczytaniu tego artykulu dziwie sie skad sie bierze kasa na wojsko w iraku i afganistanie, kiedy polacy gloduja. ale to chyba normalne w tym kraju, ze czlowiek sie nie liczy. najwazniejsze jest panstwo, switea krowa, dla ktorej zyja i istnieja zwykli ludzie a nie na odwrot. w swietle tego artykulu latwo mozna zrozumiec w jaki sposob dochodzilo do rozbiorow. szlachta(panstwo) zyla w totalnym oderwaniu od potrzeb zwyklych ludzi, a tym w koncu jest wszystko jedno czy urzedas mowi po polsku czy rosyjsku. nawazniejsze ze jest co do garnka wlozyc Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.anna.majewska Istotnie masz rację. 09.02.10, 09:25 Polskie wojenki w Iraku i Afganistanie, przy jednoczesnym braku działań na Białorusi, świadczy, jak najgorzej o polkskiej pol zagr. Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki Re: Istotnie masz rację. 09.02.10, 09:31 ja proponuje, zeby borys przeniosla sie na jakis czas z bialorusi (gdzie jest tak zle) do lap. potem pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: chcieliśmy ale nie mamy 09.02.10, 13:37 postkomuchy nas wyr...y i zrobiły prl-bis. A. Odpowiedz Link Zgłoś
concha Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:18 Rok temu Tabor wędruje do piekła bezzmian.redblog.poranny.pl/2009/03/17/tabor-wedruje-do-piekla/ Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Całe Łapy siedzą głodne To co powiem, będzie może 09.02.10, 09:18 To co powiem, będzie może niezbyt popularne. Zadaję sobie pytanie, dlaczego akurat Łapy? Dlaczego w tym mieście nieszczęścia tego typu zdarzają się częściej niż gdzie indziej? Gdyby spojrzeć na mapy największego bezrobocia i najczęstszych plajt firm, to niestety układa się to w pewną prawidłowość. Zjawiska te dotyczą głównie regionów o stosunkowo niskiej kulturze technicznej połączonej ze specyficznym stosunkiem do pracy i obyczajowością. Wielkie budowy socjalizmu przyciągneły tysiace ludzi zupełnie nie przygotowanych do nowej pracy. Co gorsze te nowe zakłady nie nauczyły tych nowych pracowników dobrej pracy. Kiepściuchna jakość pracy, wódeczka przy każdej okazji i to nawet na terenie zakładu pracy były i nadal są na porządku dziennym. Co gorsze, ci pracownicy a nawet całe ich otoczenie uznaje to za normalne. Nikomu nie przeszkadzają tabuny pętających się bez celu pracowników, do tego w znacznej części pijanych. Do tego wybitnie roszczeniowa postawa wywodząca się ze wspomnień socjalizmu, kiedy robotnicy byli "wiodącą siłą narodu". Nagle zdarza się katastrofa bo odbiorcy nie chcą już bylejakich produktów za niebotyczne ceny. Zwalniani pracownicy szukają winnych wszędzie: w dyrekcji, w rządzie, w Brukseli. Tylko nie u siebie. A katastrofa wisiała w powietrzu od dawna. Nie dostrzegano jej wtedy, kiedy związki zawodowe broniły wyrzucanych z pracy za pijaństwo, kiedy protestowały przeciwko stwierdzeniom, że w stosunku do potrzeb produkcyjnych jest o wiele za dużo zatrudnionych, kiedy broniły się rękoma i nogami przeciwko jakimkolwiek zmianom technologii czy profilu produkcyjnego. Argument był jeden: "łojce tak robili i było dobrze". Wszyscy bronili swego zaścianka i wszyscy razem poszli na dno... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkalem.w.lapach Bieda, pijaństwo, brak etyki pracy... 26.02.10, 02:06 hieronim_kowalski napisał: > To co powiem, będzie może niezbyt popularne. Zadaję sobie pytanie, > dlaczego akurat Łapy? Dlaczego w tym mieście nieszczęścia tego typu > zdarzają się częściej niż gdzie indziej? Gdyby spojrzeć na mapy > największego bezrobocia i najczęstszych plajt firm, to niestety > układa się to w pewną prawidłowość. Zjawiska te dotyczą głównie > regionów o stosunkowo niskiej kulturze technicznej połączonej ze > specyficznym stosunkiem do pracy i obyczajowością. Wielkie budowy > socjalizmu przyciągneły tysiace ludzi zupełnie nie przygotowanych do > nowej pracy. Co gorsze te nowe zakłady nie nauczyły tych nowych > pracowników dobrej pracy. Kiepściuchna jakość pracy, wódeczka przy > każdej okazji i to nawet na terenie zakładu pracy były i nadal są na > porządku dziennym. > Niestety, potwierdzam. Picie w Łapach jest problemem. Brak etyki pracy. KRADZIEŻ cukru była na porządku dziennym. Ileż nakradziono z ZNTK desek, z których wybudowano wiele ogrodniczych altanek. Uciekłem dawno z Łap, gdyż miałem dość etyki pijaństwa i kradzieży. Szkoda mi jedynie dzieci. To Tyle były Łapiak Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Ty durny ciulu! 09.02.10, 09:29 Ja takie sytuacje na pęczki widziałem, jak Balcerowicz likwidował PGR-y. Likwidował je politycznie, a nie ekonomicznie. Ci Łapianie i tak jeszcze mają nieźle, z tego co widzę. Bo "coś" tam dostają. Byłem na wsi popegerowskiej. Rozmawiam z kobietą. Ma dzieci na utrzymaniu i nie ma dostępu do wody. Bo ciul-właściciel wyznaczył cenę za użytkowanie studni. W którą ani zeta nie zainwestował i jej nie utrzymywał. W studni syf za gotówkę. Panie Balcerowicz! Całe polskie górnictwo węglowe powinno dostarczać za friko koks do piekła pod kocioł ze smołą, w której będą pana smażyli! W kociołku będziesz pan miał do kompanii paru biskupów. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Ty durny ciulu! 09.02.10, 10:09 PRL splajtował m.in. dlatego ze dotował wszystko, także PGRy Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Ty durny ciulu! Prawda o PGR 09.02.10, 10:25 Ty durny ciulu! Po pierwsze to nie Balcerowicz likwidował PGRy bo nigdy ministrem rolnictwa nie był. Zaprzestano jedynie olbrzymich dotacji Z NASZYCH KIESZENI do tych niewydarzonych tworów socjalizmu. To PSL i Min. Rolnictwa od początku do końca było winne temu, że nie stworzono żadnego programu przekształceń jak w innych dziedzinach gospodarki. To "ludowcy" uwłaszczyli się na tych gruntach (vide Balazs, który jest prawie władcą tej wyspy. Drugim beneficjentem był kler, który przejął dziesiątki tysięcy hektarów po PGRach. Odnośnie "ciężkiego losu" mieszkańców popegeerowskich wsi to bywałem wielokrotnie w tych wsiach. Nikt od nikogo pieniędzy za wodę nie brał. Kiedyś PGR postawił dla pracowników bloki, gdzie czynsze były za ćwieć darmo. Na podwórku można było i świnki i kurki hodować i karmić tym, co z PGR się ukradło. Teraz dach zaczął zaciekać i ci ludzie jak pijane dzieci we mgle nie wiedzieli co zrobić, bo przecież PGR zawsze wszystko dla nich robił. Karmy dla zwierzątek nie mozna było dalej kraść bo albo nowy właściciel albo ziemia leżała odłogiem. Tysiące hektarów leżały wtedy odłogiem i proponowano, żeby uprawiali za darmo tę ziemię. Nie było chętnych. Może by i który zaczął coś robić ale żądał, żeby państwo mu tę ziemię za darmo dało i jeszcze dołożyło darmowe maszyny. Lepiej było od rana na schodach GS siąść, raczyć się alkoholem i narzekać. Kiedy znaleźli się obrotni ludzie, którzy kupili ziemię, zaczęli obrabiać, hodować na wielką skalę bydło lub świnie i chcieli dać zatrudnienie bezrobotnym z okolicy, to konczyło się na spaleniu "intruza" bo jakim prawem on ma być bogatszy od nas a poza tym "ja za parobka robić nie będę". Taka jest niestety prawda o PGR... Tam do dziś jeden drugiego ciągnie za nogawki w dół, bo bieda musi być "po równo". Odpowiedz Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Ty durny ciulu! Prawda o PGR 09.02.10, 12:10 Panie hieronim_kowalski, coś Pan za dużo buchów wciągnąłęś, bo prawisz Pan jak przyrąb nie przymierzając...... Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Ty durny ciulu! Prawda o PGR 09.02.10, 13:15 Rusz tyłek od komputera, przejedź się na taką wieś a zobaczysz to, o czym piszę na własne oczy. Na razie żyjesz w wirtualnym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-bb Re: Ty durny ciulu! 09.02.10, 16:12 Balcerowicz powinen się smażyć za ustanowienie zamrożenie kursu złotówki na 9500zł oraz za ustanowienie odsetek 40% w skali miesiący. Tym działaniem położył setki zakładów, które prosperowały i miały zamówienia. Później jego koledzy uwłaszczyli się na resztce majątku po upadłym zakładzie. To są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Ty durny ciulu! Balcerowicz musi zostać 09.02.10, 17:46 To jest "prawda" wg PIS albo twoja. Fakty są zupełnie inne. Rzeczywiście Barcerowicz wprowadził sztywny kurs dolara na poziomie 9500 zł za $ po tym jak, kurs rynkowy sięgał 22 000 zł/$. Miało to na celu stabilizację złotówki i to mu się udało z korzyścią tak dla obywateli jak i przedsiębiorstw. Odsetki w wysokości 40% dotyczyły zarówno lokat jak i kredytów a były efektem galopującej inflacji, która sięgała 40% MIESIĘCZNIE. Oznaczało to, że 40% mojej pensji przyniesionej na 1-go znikało w sinej dali. To samo dotyczyło przedsiębiorstw: za sprzedane produkty w poprzednim miesiącu firma nie była w stanie kupić surowców do nowej produkcji (nie mówiąc o płacach, paliwach,podatkach itd). W przeciwieństwie do ciebie ja doskonale pamiętam te czasy. Balcerowicz uratował polską gospodarkę i kiedyś będą mu stawiać za to pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-bb Re: Ty durny ciulu! Balcerowicz musi zostać 09.02.10, 21:54 No i ładnie zarobiła spekuła bo mieli w miesiąc 40% z lokat dolarowych i wydrenowali niezłą kasę, plus wycena dolara dwukrotnie wyższa niż rynkowa. Soros powinien mu pomnik postawić. A zakłady padły na pysk i się już nie podniosły. Brawo i jeszcze raz brawo. Ja też i widzą to jako największą zdradę. Międzynarodówka ładnie wszystko wykończyła. To nawet nie był jego plan, a już wcześniej przygotowany przez Sorosa-J.Sachsa. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Ty durny ciulu! Balcerowicz musi zostać 10.02.10, 10:47 Naprawdę nie rozumiesz, czy rżniesz głupa. Dzięki Balcerowiczowi kurs dolara spadł z 22000 do 9500 zł. Czyli "spekuła" straciła ponad 50%. Oprocentowanie w wysokości 40% dotyczyło TYLKO lokat i kredytów złotówkowych a nie dewizowych. Można było na tym zarobić zamieniając dolary na złotówki i zakładając lokatę złotówkową a po jakimś czasie wykonać operację odwrotną. Nie ma róży bez kolców w tak dramatycznej sytuacji. Gdy się gasi pożar to nikt nie pyta ile wodociągi zarobiły na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewicawszechpolska Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:30 Co swoim bełkotem chciałeś udowodnić? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 09:37 Gość jest po prostu idiotą. A motto masz znakomite! Odpowiedz Link Zgłoś
bert76 Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 10:28 Zrób sobie kawę. A poza tym masz bardzo szerokie spojrzenie na świat.Studnia sąsiadki.Twoje opinie są tak "głębokie" jak ta studnia Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Całe Łapy siedzą głodne 09.02.10, 13:42 j-50 napisał: > A motto masz znakomite! Tu mnie zaskoczyłeś. Zakładałem, że Wy bolszewicy trzymacie razem? A. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Kapitalizm niszczy i zabija! 09.02.10, 09:33 Ilu jeszcze ludzi wyląduje w rynsztoku i zemrze z biedy zanim otumanieni Polacy zdadzą sobie sprawę jaki morderczy system rządzi dziś krajem? Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl tornson, mordercza to jest twoja głupota. 09.02.10, 09:45 Wyjedź do Koreańskiej Republiki Ludowo Demokratycznej. Zero kapitalizmu, niedouczony SB-ku. Coś dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Korea Polnocna to zly przyklad. 09.02.10, 10:39 Korea Polnocna to zly przyklad. Ja chce zeby w Polsce bylo tak jak w Szwecji. Jak by nie bylo, ale w socjalistycznej Szwecji zyje sie przecietnemu czlowiekowi latwiej niz w Poslce. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Korea Polnocna to zly przyklad. 09.02.10, 15:38 Korea i Kuba to dwa sztandarowe pseudo-argumenty zwierzęcych anty-lewicowców, którzy nie mają nic sensownego do powiedzenia. Żałosne żuczki jakby zapominali że Sierra Leone, Bangladesz czy Haiti to kraje kapitalistyczne. Najbardziej zabawny jest ten argument co do Kuby, Kuba bogatsza od wszystkich niemal kapitalistycznych krajów Ameryki Środkowej i Karaibów jest raczej przykładem wyższości socjalizmu. Bawi mnie też przeciwstawianie komunistycznej KRLD kapitalistycznej podobno Korei Południowej, której gospodarka jest tak kapitalistyczna że opiera się na całkowicie podporządkowanych państwu Czebolach. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Korea Polnocna to zly przyklad. 09.02.10, 15:44 Szwecja jest "od zawsze" krajem kapitalistycznym. Jest też w czołówce wszelkich rankingów przyjazności biznesowi i wolnosci gospodarczej. Polska w tych samych rankingach jest w środku stawki w towarzystwie różnych tam Algierii, Egiptów i Meksyków. Więc to Polska jest krajem socjalistycznym (jak śpiewał Kazik mamy "socjalizm koncesyjno-etatystyczny), a w porównaniu do niej Szwecja ultrakapitalistycznym i turboliberalnym. Nie ma na świecie zamożnego kraju i społeczeństwa socjalistycznego. Wszystkie bogate kraje i narody mają od dziesiatek lat kapitalizm, jednocześnie wszystkie kraje eksperymentujące z socjalizmem zbankrutowały, a ich społeczeństwa były/są biedne. Wyjątkiem było Nauru, gdzie ze względu na bogactwa naturalne udało się wprowadzić modelowy socjalizm. Efektem było bankructwo państwa oraz katastrofa społeczna i ekologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Gdzie ty masz modelowy kapitalizm w Szwdcji? 09.02.10, 16:25 Tam poziom redystrybucji PKB przekracza 70%! Kapitalizm, według kogo? Wszyscy fanatycy kapitalizmu boją się jak ognia rozwiązań skandynawskich i zaklinają rzeczywistość bełkocząc od kilku już dekad o upadku gospodarczym Skandynawii. Ty jak widać obrałeś inną metodologię zaklinania rzeczywistości i wmawiasz sobie że tam panuje twój wyśniony kapitalizm. Faktem jest że tylko kraje o wysokim poziomie redystrybucji PKB (euro-socjalizm), czy też te które trzymają wielki prywatny biznes na krótkiej smyczy (Korea Płd., Japonia) mają najwyższy standard życia, kraje gdzie biznes robi co chce, gdzie nie istnieje prawo pracy i socjal to kraje nędzy i niebotycznej przestępczości. Odpowiedz Link Zgłoś
martaka1only Re: Kapitalizm niszczy i zabija! 09.02.10, 10:58 Poprzedni system był lepszy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Komunizm to inna forma kapitalizmu 09.02.10, 12:40 Komunizm to inna forma kapitalizmu - to po prostu kapitalizm panstwowy. Potrzebne nam jest silne spoleczentwo obywtalskie i rownowaga. Komunizm i kapitalizm to odejscie od rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Kapitalizm niszczy i zabija! 09.02.10, 15:39 martaka1only napisała: > Poprzedni system był lepszy ???? Od zwierzęcego kapitalizmu bazującego na dawnych wzorcach latynoamerykańskich bananowych republik, TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Co się wszyscy Warszawy uczepili? 09.02.10, 09:35 Na wstępie: jestem warszawiakiem od kilku pokoleń.... Artykuł smutny, acz nic nie wnoszący według mnie. Czemu ludzie nie mają pomysłu na życie? Bo są przywyczajeni do dość sławnego powiedzenia "czy się stoi, czy się leży dwa tysiące się należy"... Smutne, ale prawdziwe. Dostają zapomogi, biadolą o 6pln/dzień i nic nie robią w związku z tym niestety. Może warto by pomyśleć co zrobić ze sobą żeby to zmienić? Rozumiem, że mieszkańcom Łap może być ciężko, ale mi do cho_lery też lekko nie jest! Kolejną sprawą jest "mit warszawy" (coś w podobie do amerykańskiego mitu w dawnych czasach) - owszem, tu napewno jest więcej wakatów ale dzięki masowemu napływowi mieszkańców "ściany wschodniej" zarobki wcale nie są takie malinowe. Nie wątpie, że mieszkańcowi Łap będzie się opłacać pracować za 1000pln/netto, bo ma niższe koszty utrzymania, ale w ten śliczny sposób niszczy rynek pracy zaniżając płacę :( Czemu Ci ludzie nie pomyślą o tak (dość istotnym) szczególe? Warszawa wcale nie jest tak idealnym miejsce pracy jak się o niej mówi. Nie wątpie, że jest tu tzw "klasa wyższa" ale przeciętny warszawiak zarabia ok 1800-2000 netto gdzie utrzymanie się za tą kwotę wcale nie jest łatwe. Nie piszcie więc Warszawa to, czy Warszawa tamto nie mając o tym pojęcia! Dla przykładu: jestem żonaty, mam dwójkę dzieci. Ja (prowadząc własną działalność) zarabiam ok 3000-3500pln, Żona ok 1200pln. Kredyt na mieszkanie to ok 1600, czynsz i opłaty to ok 700, przedszkole i żłobek dla Dzieci (państwowe, nie prywatne) to ok 500. Po odliczeniu wszystkich kosztów wcale nie jest tak cudownie, jak się wydaje... Dodam tylko, że jest baaaaardzo dużo rodzin, które muszą się utrzymać za mniejsze pieniądze i nie biegną z tym do gazety żeby opowiadać jak to im źle.... Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 09:44 dzieci tych ludzi, ktorzy zasuwali cale zyciew pocie czola, gloduja a ty pie...sz o mentalnosci jakiego menela. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 09:57 mlotek_na_kaczki napisała: > dzieci tych ludzi, ktorzy zasuwali cale zyciew pocie czola, gloduja a ty > pie...sz o mentalnosci jakiego menela. A może zamiast narzekać wzięliby się za siebie? Nie moja wina, że mają mentalność rodem z PRL "bo mi się należy" - za siedzenie i nei robienie niczego nikt nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 10:40 Fragment innego artykulu o Lapach: "Do Łap przybywamy z gwiazdką z nieba. Mamy propozycje pracy dla stróża parkingu, kierowcy autobusu, ogrodnika. Bogaci państwo spod Warszawy szukają pani do prowadzenia domu. Dają mieszkanie, utrzymanie i umowę o pracę z ubezpieczeniem. Kwalifikacje nie są wymagane, poza prawem jazdy oczywiście. Płaca do 3 tys. miesięcznie na rękę. Jeden warunek: pełna dyspozycyjność. Z takimi ofertami wchodzimy do bloków zakładowych ZNTK. Zaczepiamy kobietę sterczącą pod klatką. Przebudza się. – W niedzielę i święta to ja muszę z rodziną siedzieć, ale tutaj to na pewno ktoś będzie chciał. Jak zakłady padły… Pierwsze drzwi. – Poczekam jeszcze, może zakład ruszy. Drugie. – Nieee. Dzieci z żoną wychowujemy. Wyjechać tak po prostu? – Za trzy miesiące skończy się odprawa i co pan da dzieciom jeść? – przyciskamy. – Znajdziecie kogoś innego. Następne. – Chociaż ze dwa razy zasiłek jeszcze wezmę, dziękuję bardzo, do widzenia. Kolejne. Otwiera syn. W połowie zdania dobiega ojciec. Obaj pozakładowe sieroty. – Jemu to lepiej babę dajcie. – Pracy nie potrzebują. Za stary jestem, nie umiem, nie trzeba, nie mogę rozmawiać, bo obiad gotuję, mąż, żona, dziecko, pies. Na 48 mieszkań tylko jedna kobieta skłonna jest odmienić swój los. Ma 50-letnią niepełnosprawną córkę i od razu zgadza się zostać gosposią. Warunek: nie będzie myła okien." www.nie.com.pl/art21764.htm Ciekawe czy juz teraz by inaczej reagowali? Odpowiedz Link Zgłoś
domarilla Re: czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 11:49 Zła propozycja. Nie bogaci państwo, tylko bogaci ludzie. Poza tym, jak ludzie posiadający rodziny mogą się zgodzić na pełną dyspozycyjność? Pełna dyspozycyjność blokuje, albo w dużej mierze ogranicza własne życie rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 12:40 Rodzinę przeważnie ma i ojciec i matka. Ale jak się ma mentalnośc - to nie pasuje, to nie pasuje - to się siedzi głodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Re: czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 16:54 Ale co to za życie,jak długo wytrzymają w tej biedzie w zgodzie i bez wymówek.To są sieroty po PRL.W każdym miejscu w całym kraju można takich spotkać.Nie widzę dla nich ratunku,chyba jedynie taki iż pomoc dla nich zaniknie całkowicie i to zmusi ich do jakiegoś działania Odpowiedz Link Zgłoś
bert76 Re: czego nie zrozumiales w slowie GLOD? 09.02.10, 11:03 MAM PYTANIE:dLACZEGO"CAŁE ŁAPY SIEDZĄ GŁODNE" ZAMIAST NP;CAŁE ŁAPY SZUKAJĄ PRACY GŁODNE?? Odpowiedz Link Zgłoś
reformator10 Re: Co się wszyscy Warszawy uczepili? 11.02.10, 23:50 warszawa to kupa cwaniakow zlodziei. mialem takigo com mu kiedys pomagol tu w kanadzie jak przyjechol to mnie okradol w domu i podpieprzl jablka ze stolu jak go nie widzialem. a teraz sie dorobil chalupy to sie nie odezwie do mnie bo un je warszawiak. jak pamietom te kwasniwsskie i inne gady w warszawie to cwaniaki ktore w kazdem systemie se dadzo rade cy to w socjalizmie cy teroz. a to do roboty sie nie pcho ino do koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Całe Łapy zwykle pracowaly w Hameryce... 09.02.10, 09:36 ....i praca w ZNTK byla tylko dla tych co wizy jeszcze nie dostali.... Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 i postawy roszczeniowe jak w PRLu 09.02.10, 09:39 i co? winne te złe pańswto?..nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
mlotek_na_kaczki Re: i postawy roszczeniowe jak w PRLu 09.02.10, 09:46 nie, brak panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Prywaciarz 09.02.10, 09:40 Sorry, ja prosty nieobeznany czlowiek - co to znaczy, ze kupila kilka plastrow szynki u "prywaciarza"? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski A niby czemu winna jest Warszawa 09.02.10, 09:41 Na wstępie: jestem warszawiakiem od kilku pokoleń.... Artykuł smutny, acz nic nie wnoszący według mnie. Czemu ludzie nie mają pomysłu na życie? Bo są przywyczajeni do dość sławnego powiedzenia "czy się stoi, czy się leży dwa tysiące się należy"... Smutne, ale prawdziwe. Dostają zapomogi, biadolą o 6pln/dzień i nic nie robią w związku z tym niestety. Może warto by pomyśleć co zrobić ze sobą żeby to zmienić? Rozumiem, że mieszkańcom Łap może być ciężko, ale mi do cho_lery też lekko nie jest! Kolejną sprawą jest "mit warszawy" (coś w podobie do amerykańskiego mitu w dawnych czasach) - owszem, tu napewno jest więcej wakatów ale dzięki masowemu napływowi mieszkańców "ściany wschodniej" zarobki wcale nie są takie malinowe. Nie wątpie, że mieszkańcowi Łap będzie się opłacać pracować za 1000pln/netto, bo ma niższe koszty utrzymania, ale w ten śliczny sposób niszczy rynek pracy zaniżając płacę :( Czemu Ci ludzie nie pomyślą o tak (dość istotnym) szczególe? Warszawa wcale nie jest tak idealnym miejsce pracy jak się o niej mówi. Nie wątpie, że jest tu tzw "klasa wyższa" ale przeciętny warszawiak zarabia ok 1800-2000 netto gdzie utrzymanie się za tą kwotę wcale nie jest łatwe. Nie piszcie więc Warszawa to, czy Warszawa tamto nie mając o tym pojęcia! Dla przykładu: jestem żonaty, mam dwójkę dzieci. Ja (prowadząc własną działalność) zarabiam ok 3000-3500pln, Żona ok 1200pln. Kredyt na mieszkanie to ok 1600, czynsz i opłaty to ok 700, przedszkole i żłobek dla Dzieci (państwowe, nie prywatne) to ok 500. Po odliczeniu wszystkich kosztów wcale nie jest tak cudownie, jak się wydaje... Dodam tylko, że jest baaaaardzo dużo rodzin, które muszą się utrzymać za mniejsze pieniądze i nie biegną z tym do gazety żeby opowiadać jak to im źle.... Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Otake Polskę walczyli. 09.02.10, 09:42 Teraz czekają na trzęsienie ziemi. Przynajmniej nadejdzie pomoc. Kataklizm już jest, tylko nikt o tym nie wie, muszą to odnotować stacje sejsmiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 znam całe wsie gdzie 09.02.10, 09:43 wszyscy (post PGRy) biedni..bez pracy....ale człowieka do roboty chętnego nie uświadczysz.... piją po miesiącu ( jak dostają dotacje dla "rolników")..cała wieś nawalona równo... i mjastrują dzieci żeby mieś kolejny zasiłek... i oczywiście smieją się z frajerów co na ich NFZ i KRUS pracują... a Ci w Łapach to tez ofiary dawnego systemu..ktoś ma dać...ktoś czyli my podatnicy...autor artykułu jakby o bezdomnych pieskach w schronisku pisał a nie o ludziach z wolą ,energią i wolnością.... robole do roboty.. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkalem.w.lapach Re: znam całe wsie gdzie 26.02.10, 02:14 wejsunek11 napisał: > ... a Ci w Łapach to tez ofiary dawnego > systemu..ktoś ma dać...ktoś czyli my podatnicy... > To prawda. Napiszę jeszcze raz i będę bronił tej tezy jak niepodległości: Bak etyki pracy, pijaństwo i roszczeniowy tryb życia – to jest największe przekleństwo większości Łapiaków. Kradzieże cukru były na porządku dziennym. Podobnie z deskami z ZNTK. były Łapiak Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Sami są sobie winni 09.02.10, 10:44 yesname napisał: > "Wszyscy oni głosowali na Tuska". Skąd wiesz, podaj jakieś dane. Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Sami są sobie winni 09.02.10, 12:45 w ostatnich wyborach do sejmu frekwencja w Łapach wynosiła 53,28% z czego 59,76% wyborców zagłosowała na PIS a 25,96% na PO. Odpowiedz Link Zgłoś