newyorker77 IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmarł ... 09.02.10, 23:57 najwyrazniej IPN nie cieszy sie zaufaniem Waszyngtonu, skoro tak wazna informacje przekazano po 16 latach od wydarzenia (smierci Swiatly). Na miejscu prezesa podalbym sie do dymisji. Poczym najdrozszego sprzymierzenca poinformowalbym takze z opoznieniem. Niechaj Jankesy nie mysla, ze POlak sroce spod ogona wypada. A co?! Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmarł ... 10.02.10, 00:17 Skoro zbrodniarz stalinowski i oficer UB współpracował z radiem "Wolna Europa" to i radio współpracowało z nim. Czy można zatem powiedzieć ,że dyrektor tego radia "autorytet moralny" Nowak - Jeziorański współpracował z UB? Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Re: IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmar 10.02.10, 00:40 kemot696 napisał: > Skoro zbrodniarz stalinowski i oficer UB współpracował z > radiem "Wolna Europa" to i radio współpracowało z nim. Czy można > zatem powiedzieć ,że dyrektor tego radia "autorytet moralny" Nowak - > Jeziorański współpracował z UB? Jesteś bardzo dowcipny ale odpowiem Ci na poważnie. W każdym zwarciu politycznym chce się czy się nie chce współpracuje się z przeciwnikiem. Dla przykładu: bywało że AK współpracowała z Gestapo przy zwalczaniu AL, AL współpracowało z Gestapo przy zwalczaniu AK, AK i AL współpracowały przy zwalczaniu Gestapo. USA zwalczają talibów ale też z nimi współpracują. Itd. Możesz być pewien że Nowak wdawał się w różne gry z komunistami. Odpowiedz Link Zgłoś
mat-tab Re: IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmar 10.02.10, 10:35 Moralność nigdy nie chodzi w parze z polityką. Nowak był sam amerykańskim agentem wpływu i posługiwał się amerykańskimi metodami. Światło, nadający się świetnie do wykorzystania w walce z ZSRR, jEZIORAŃSKIEMU NIE SMIERDZIAŁ, TYM BARDZIEJ, ŻE TEN PATRIOTA MIAŁ NIEJAKIE UPODOBANIE DO CZOSNKU I CEBULI. Odpowiedz Link Zgłoś
johniii IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmarł ... 10.02.10, 00:26 Izak Fleischfarb Shalom Odpowiedz Link Zgłoś
referee Re: IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmar 10.02.10, 00:57 Swiatlo byl Polakiem zydowskiego pochodzenia. Dlatego ci co mu zarzucaja jako takie zydowstwo pisza bzdury.To tak jakby mecenasowi de Viron wmawiac ze jest Francuzem,a to Polak francuskiego pochodzenia. Co do jego ucieczki z PRL w 1953 to troche dziwne.Azyl w Stanach dostac bylo trudno,chociaz byl jako tako gruba ryba.Ja sam dostalem azyl w Danii w 1987,uznany pozniej przez Kanade-dlatego tam w 1988 moglem wyemigrowac,ale pamietam,ze mi mowiono ze o azylu w USA w 1987 czy 1988 to moge zapomniec.Ale podobno ludzie z pozycjami i szpiedzy dostawali-to moze dlatego i Swiatlo i Kuklinski dostali,a szaracy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkal Światło kolega tow. Łyżwińskiego 10.02.10, 01:06 czy to z tych Łyzwińskich? pl.wikipedia.org/wiki/Michał_Rola-Żymierski Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmarł ... 10.02.10, 01:18 To oczywista oczywistosc ta smierc Swiatly.Amerykanie zawsze tak robili ze swoimi zrodlami informacji.Chronili ich,bo byli dla nich cenni. Zdrajca Kuklinski tez nalezal do tych wybranych.swiatlo to typowy przedstawiciel zydo-komuny polskiej a wlasciwie polsko-radzieckiej. Zasluzyl na szubienice,ale byl potrzebny,bo duzo wiedzial...bali sie,ze NKWD go sprzatnie (wyeliminuje). Odpowiedz Link Zgłoś
kaz-133 Re:Gen. Marian Spychalski 10.02.10, 01:28 Czy ktos zna sprawe z ministrem obrony gen. Spychalskim? W 1968 roku na Cytadeli, kierowca wozacy wysokiej rangi oficerow dowodztwa Warszawskiego Okregu Wojskowego opowiadal mi ze gen. Spychalski mial juz bagaze w samolocie gdy go zatrzymano przy probie ucieczki do Izraela. W nagrode awansowal na przewodniczacego Rady Panstwa.:) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re:Gen. Marian Spychalski 10.02.10, 22:40 A ja slyszalem ze Spychalski uciekal wtedy na Mars. Odpowiedz Link Zgłoś
jkal ale ten kolega Światły ie poszedł na pasku 10.02.10, 01:30 amerykańskich imerialistow pl.wikipedia.org/wiki/Józef_Mitzenmacher Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynska.ja IPN o zagadkowej śmierci Józefa Światły: Zmarł ... 10.02.10, 07:58 A to jest bardzo ciekawy temat. Czytałem kiedyś na temat tego człowieka publikację-wg mnie to się nadaje na scenariusz oscarowy. Może ktoś podrzuci to Spielbergowi? Pozdrawiam-marko quiz Odpowiedz Link Zgłoś