rooboy 12.02.10, 07:17 skoro, w swietle wyborow prezydenckich na ukrainie, "partnerstwo wschodnie" wyglada na dead & buried, unia powinna nazwac nowy program "partnerstwo wschodnie dla modernizacji"... bylyby dwie pieczenia na jednym ogniu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warturek UE proponuje Rosji "Partnerstwo dla modernizacji" 12.02.10, 07:25 W kacapii strach napedza wszystko. By zagrzebać dziurę technologiczną należy pierw zacząć od poszanowania praw obywatela. Jednak nacisk chin podpowiada że przynależnoćś do euroatlantyckiej strefy daje więcej korzyści także na polu bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
city-zen UE proponuje Rosji "Partnerstwo dla modernizacji" 12.02.10, 08:41 Rosja powinna przede wszystkim starać się uniknąć dewastującego wpływu dużych banków inwestycyjnych i zabronić na swoim terenie bezpośrednich inwestycji zagranicznych (FDIs), które mogłyby ją, podobnie jak Chiny, przekształcić w krajl pół-kolonialny. Utrzymać jak najwięcej przedsiębiorstw publicznych i uczynić ich pracowników współudziałowcami tych przedsiębiorstw. Demokratyzacja i prawo miałyby szanse rozwinąć się wtedy jako produkt uboczny bogatego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 UE proponuje Rosji "Partnerstwo dla modernizacji" 12.02.10, 09:00 "Zdaniem Brukseli powinna się ona zacząć od budowy państwa prawa i demokracji. Rosjanie woleliby zaś rozmawiać z Zachodem o dostępie do technologii " Tak było jest i będzie w rozmowie z każdym reżimem. Rozpad CCCP przyśpieszyło wydalenie kilkuset agentów technologicznych en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Vetrov Przed WW2 głównym zadanie komuchów były wszelakie technologie wojskowe. Czy EU chce ruskim sprzedać sznur do powieszenia samej siebie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 UE proponuje Rosji "Partnerstwo dla modernizacji" 12.02.10, 09:15 "W geopolitycznym interesie Imperium Europaeum leży więc, aby Imperium Wschodnie nie tylko przestało być imperium, ale żeby zostało uzależnione, rozebrane, a w przyszłości weszło jako prowincja (lub kilka prowincji) w skład Imperium Europaeum. Ten długofalowy, dalekosiężny cel chce Imperium Europaeum osiągnąć używając jako instrumentu silniejszego dziś od siebie pod względem militarnym i politycznym Imperium Americanum, podniecając i wzmacniając jego imperialny impet." pl.indymedia.org/pl/2006/02/18333.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Czy taki dokument mógłby powstać w Warszawie? 12.02.10, 09:59 Nie nie mógłby bo zaczynał by się od preambuły: "Rosja świadoma za wszelkie bezeceństwa w historii a wszczególności za mord w Katyniu i podpisanie Paktu Ribbentop-Mołotow oraz zajęcie polskich terytoriów w 1939 r.......itd." Gdyby 20 lat temu ktoś pomyślał trochę wprzód, spokojnie moglibyśmy pisać takie propozycje uzyskując szacunek wszystkich naokoło. No ale... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejberlin Rosja chce pozostać totalitarnym krajem 12.02.10, 11:15 po wyczerpaniu bogactw naturalnych,zniszczeniu środowiska i zezłomowaniu broni atomowej stanie się bezludnym krajem 3 świata Odpowiedz Link Zgłoś
wolobuev UE proponuje Rosji "Partnerstwo dla modernizacji" 12.02.10, 11:27 Budowa panstwa prawa - to glowna rzecz, ktora powinne sie zajac wladze rosyjskie. W tym KE ma racje. Co do demokratyzacji jako podstawowego warunku modernizacji, tutaj mam watpliwosci. Jak swiadczy historia, modernizacja, tym bardziej szybka, jak z reguly odbywala sie akurat w krajach niedemokratycznych, ktore pozniej rzeczywiscie staly sie demokratycznymi. Ale pozniej! Juz po modernizacji. Nie bede wiec zdziwiony, jezeli wladze rosyjskie ustosunkuja sie nieufnie co do programu KE. Bo w "szalonych latach 90" juz sluchali roznych medrcow z Zachodu, dzieki ktorym tamte lata i staly sie "szalonymi". Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 12:24 "Zdaniem "Kommiersanta" dokument, który powstał z inicjatywy szefa KE Jose Manuela Barrosa, studiują teraz władze Rosji. Jednocześnie jednak nalegają, by "partnerzy europejscy nie podkreślali szczególnie tematu państwa prawa, a skupili się na ekonomicznych i technologicznych aspektach zbliżającej się modernizacji". _________________________ I znów ten geniusz Barroso, specjalista od przejęcia ukraińskich rur w 2008 r. Nie znam teści dokumentu ale jeśli GW choć w 1/3 pisze prawdę, to Barroso będzie sobie mógł wsadzić ten dokument tam, gdzie już siedzi porozumienie Barroso (EU)-Timoszenko (Ukraina) o oddaniu gazociągów pod władzę EU. Teraz znów, sądząc po artykule, Barroso chciałby (przypuszczalnie z podszeptami polskich doradców) niejako oddać Rosję pod władzę EU, podobnie jak próbuje się to robić z Białorusią, tylko tam odważniej. Rosja ma potrzebę modernizacji i dużo kasy, jeśli stara EU (bo to ona ma technologie) będzie chciała na tym zarobić, to Rosja jej pozwoli, jeśli będzie chciała wychowywać, to pożegna się z inwestycjami i zyskami. Konkurencja istnieje i to niemała. Te majaki Barroso sprawiające wrażenie poczucia rzeczywistości to tylko zagranie wysoko w 1. propozycji, później zostanie to sprowadzone na ziemię przez Rosję i zainteresowane kraje zachodnie mające potencjał do włączenia się w modernizację. Starej EU potrzebny jest dokument ramowy o współpracy EU-Rosją, po to by Polska i inna Litwa oraz taka GB nie podnosiły ciągle lamentu, że np. Niemcy porozumiewają się z Rosją ponad ich i EU głowami, ale także po to by określić zasady włączenia się kapitału zachodnioeuropejskiego na większą niż dotąd skalę i modernizację w Rosji. I dlatego na koniec będzie rozsądny i wyważony skupiający się na sprawach ekonomicznych. Barroso nie tyle będzie pisał te poprawki, co na koniec składał podpis. To potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 12:57 a-ve15, nie wiem, czy swoje słuszne uwagi o Barroso piszesz na podstawie tekstu oryginalnego z Kommersanta, czy wackowych impresji - a to dwie zupełnie różne rzeczy. Zajrzałem bowiem do tekstu www.kommersant.ru/doc.aspx?fromsearch=53d946fe-ebcd-4375-b918-f64393cf2647&docsid=1319877 i on ma się tak do panawackowych wypocin, jak wszystkie jego teksty do rosyjskich realiów. Wyjątkowa stronniczość obliczona na głupotę odbiorców i nieznajomość podstawowych faktów. Kluczowe zdanie z tekstu: Это не отношения благодетеля и облагодетельствованного". ( To nie relacja sponsor - obdarowany) Ono oddaje treść propozycji, którą wacek usiłuje obrzydzić. PS. Jeśli chodzi o możliwości Polski zamieszania w tym projekcie, czy w ogóle możliwości wpływania na politykę Unii, to najlepiej określa to wynik wczorajszego spotkania szefów państw UE. Tam stanęła kwestia pomocy dla Grecji, i okazuje się, że od Polski "nikt nie oczekuje czynnego udziału" tzn. współfinansowania. A nasza agit-prop może dalej wciskać kit, żeśmy tygrys gospodarczy Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Partnerstwo dla Modernizacji a Partnerstwo Wschod. 12.02.10, 13:43 ubat napisał: > a-ve15, nie wiem, czy swoje słuszne uwagi o Barroso piszesz na podstawie >tekstu oryginalnego z Kommersanta, czy wackowych impresji - a to dwie >zupełnie różne rzeczy. Piszę wszak już na początku posta: "Nie znam teści dokumentu ale jeśli GW choć w 1/3 pisze prawdę, to Barroso będzie sobie mógł wsadzić ten dokument tam, gdzie już siedzi porozumienie Barroso (EU)-Timoszenko (Ukraina) o oddaniu gazociągów pod władzę EU." Dzięki na linka, poczytam później, teraz zaraz muszę się wyłączyć. Najzabawniejsze jest to, że "Partnerstwo dla Modernizacji" wymyślili już ze 2 kata temu Rosjanie z Niemcami, nie EU i nie Barroso. To sprytny projekt/szyld niemieckich i rosyjskich guru od przemysłu i koncernów(z poparciem polityki) po to, żeby wreszcie mieć spokój od ciągłych poszczekiwań, no i żeby klarowniej określić reguły gry dając im ramy polityczno-prawne. Cosik podejrzewam, że "Partnerstwo dla Modernizacji" (PM) odniesie dużo większy i dużo bardziej wymierny sukces niż "Partnerstwo Wschodnie" (PW), tyle, że na zasadzie "tisze jediesz, dalsze budiesz". PM jest skazane na sukces, bo stoją za nim pragmatycy gospodarczy Niemiec, Francji, Rosji etc. PW jest skazane na porażkę bądź uwiąd, bo stoją za nim nabuzowani ideologicznie i misjonarsko polscy nawiedzeni "polycy". Mam wrażenie, że dano Polsce do ręki zabawkę, by siedziała cicho i się cieszyła, a ważne sprawy toczą się gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Partnerstwo dla Modernizacji a Partnerstwo Ws 12.02.10, 13:53 Rosja daje Ukrainie w roznych formach, w tym w zerowej akcyzie celnej, co rok wiecej pienedzy, niz cale Partnerstwo Wschodnie ma na 5 lat. Wiec nie ma co gadac. Dla obywateli Ukrainy EU nie jest marchewka. Oni nie rozumieja, dlaczego maja nie kolegowac sie z Rosja :) To Polska specjalnosc. I ze inni jej nie maja, nie robi z Polski eksperta od spraw wschodnich, co tak z siebie lansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Partnerstwo dla Modernizacji a Partnerstwo Ws 12.02.10, 14:00 a-ve15 napisał: > Piszę wszak już na początku posta: > > "Nie znam teści dokumentu ale jeśli GW choć w 1/3 pisze prawdę, to Barro > so > będzie sobie mógł... Ja to zauważyłem, ale rzecz w tym, że Kommersant też nie podaje treści dokumentu, ba, pisze, że nie ujawnia się go także na życzenie strony unijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Re: Partnerstwo dla Modernizacji a Partnerstwo Ws 12.02.10, 14:23 lubat napisał: >rzecz w tym, że Kommersant też nie podaje treści > dokumentu, ba, pisze, że nie ujawnia się go także na życzenie strony unijnej. Aaa, no to jest rzeczywiście ciekawie. Zdaje się, że nikt nie chce drażnić prawdziwą treścią różnych nawiedzionych ideologicznie w różnych zresztą krajach, nie tylko w Polsce. Poniżej artykuł w jaki sposób i na jakich zasadach Rosja przyciąga inwestycje, jeszt tam też mój wpis: wyborcza.biz/biznes/1,100896,7552500,Fiat_dostanie_od_Putina_2_1_mld_euro_na_wielka_fabryke.html Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 14:15 Zajrzałem bowiem do tekstu www.kommersant.ru/doc.aspx?fromsearch=53d946fe-ebcd-4375-b918-f64393cf2647&docsid=1319877 itd Z czystej ciekawości przeczytałem ten tekst w Kommersancie i naprawdę nie bardzo widzę w czym rożni się on tego co napisał Radziwinowicz. Mógłbyś z laski swojej przybliżyć te domniemane przekłamania. Ono oddaje treść propozycji, którą wacek usiłuje obrzydzić. To Radziwinowicz próbuje ten program obrzydzić? A gdzieś ty to wyczytał? Tam stanęła kwestia pomocy dla Grecji, i okazuje się, że od Polski "nikt nie oczekuje czynnego udziału" tzn. współfinansowania. A nasza agit-prop może dalej wciskać kit, żeśmy tygrys gospodarczy Europy. No i słusznie, że nie oczekuje, wszak są w UE znacznie bogatsze od nas kraje, taka np. Grecja jest bogatsza i nieczęsto zdarza się aby biedniejszy udzielał pomocy finansowej bogatszemu, czyż nie? Poza tym nie wiedziałem, że bycie tygrysem gospodarczym jest tożsame z byciem bogatym krajem... Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 14:31 yellow_tiger napisał: >> Tam stanęła kwestia pomocy dla Grecji, i okazuje się, że od Polski "nikt nie oczekuje czynnego udziału" tzn. współfinansowania. >> A nasza agit-prop może dalej wciskać kit, żeśmy tygrys gospodarczy Europy. > No i słusznie, że nie oczekuje, wszak są w UE znacznie bogatsze od nas kraje Problem jest w tym, że Polska ma ambicje rządzenia w EU, ale gdy przychodzi do realizacji jakichkolwiek celów, to nie ma na to pieniędzy. Jest duży dysonans między ambicjami a rzeczywistymi możliwościami. Zawsze największy wpływ będzie miał ten, którego jest stać na konkretną realizację swoich wpływów. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 14:40 Problem jest w tym, że Polska ma ambicje rządzenia w EU, ale gdy przychodzi do realizacji jakichkolwiek celów, to nie ma na to pieniędzy. Jest duży dysonans między ambicjami a rzeczywistymi możliwościami. Poważnie Polska ma takie ambicje? Możesz napisać czym się one niby objawiają? Mi się wydawało, że chcemy współdecydować o tym co będzie robiła UE i nie widzę w tym nic zdrożnego. Wszak jesteśmy jakby nie patrzył członkiem tej organizacji. Jak mi się wydaje współdecydowanie to nie to samo co rządzenie, ale może się mylę? Zawsze największy wpływ będzie miał ten, którego jest stać na konkretną realizację swoich wpływów. No, no spodziewałby się ktoś... a ja myślałem, że największy wpływ będzie miał ten kogo nie stać na realizację swoich pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 14:52 Obojętnie, jak to nazwiesz. Nawet i współdecydowanie wymaga posiadania środków do realizacji tych (współ)decyzji. Natomiast PL chce "współdecydować" na co będą wydawane cudze środki. > No, no spodziewałby się ktoś... a ja myślałem, że największy wpływ będzie miał ten kogo nie stać na realizację swoich pomysłów. No właśnie PL trochę tak rozumuje, a raczej liczy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 15:09 Obojętnie, jak to nazwiesz. Nawet i współdecydowanie wymaga posiadania środków do realizacji tych (współ)decyzji. Natomiast PL chce "współdecydować" na co będą wydawane cudze środki. No chyba nie obojętne? Wszak długopis to nie wykałaczka. Jak to cudze? Skoro jestem członkiem organizacji i opłacam w niej swój udział to chyba mam prawo współdecydować na co ta kasa idzie. Dokładnie tak samo jak Hiszpania ma prawo współdecydować na co idą te środki tak samo ma Polska. Jeśli pozostali członkowie na to się zgadzają to szafa gra, a jeśli się nie zgadzają to kasa na dany projekt nie idzie. Coś się nie zgadza? No właśnie PL trochę tak rozumuje, a raczej liczy na to. Poważnie tak jest? A może jakiś przykład podasz. Tak naprawdę to ja nie bardzo wiem o co tobie chodzi. Z twoich postów wynika, że Polska to taki polip który żeruje na zdrowym ciele UE nic nie wkładając do jego rozwoju, ba mało tego, działa na wyraźną niekorzyść UE przeforsowując (pan Bóg jeden wie jak) propozycje na które nikt się nie zgadza, nikt ich nie chce finansować i wszyscy się od nich odżegnują. Jak mi się wydaje ten obraz sytuacji, mówiąc delikatnie, niezbyt odpowiada rzeczywistości. Popraw mnie jeśli się mylę i opacznie rozumiem twoje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 16:43 Chodzi o to, że, jak już pisałam, ambicje (współ)rządzenia są większe od możliwości ponoszenia za to konsejkwewncji finansowych. I dlatego ważne, wręcz palące decyzje, jak choćby ta w sprawie Grecji, odbywają się bez udziału Polski. Trochę podobnie jest ze sprawą Partnerstwa dla Modernizacji. Polska zabiera głos, choć udziału w tym brać nie będzie, bo na to potrzebny jest potężny liczony w miliardach kapitał. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 17:12 Chodzi o to, że, jak już pisałam, ambicje (współ)rządzenia są większe od możliwości ponoszenia za to konsejkwewncji finansowych. I dlatego ważne, wręcz palące decyzje, jak choćby ta w sprawie Grecji, odbywają się bez udziału Polski Nadal nie bardzo rozumiem o jakie ambicje chodzi. Czy my mamy ambicję pomagać Grecji? Proszę weź napisz czarno na białym o jakie to ambicje chodzi. Już cię o to raz prosiłem, ale powtórzyć nie zaszkodzi. Czy ty odmawiasz Polsce prawa do wypowiadania się na forum UE, do formułowania projektów i do takiego działania które uważamy za słuszne? Powtórzę pytanie o co tobie chodzi? I proszę cię, nie odpowiadaj po raz drugi tymi samymi sloganami na które ja już wcześniej odpowiedziałem. Trochę podobnie jest ze sprawą Partnerstwa dla Modernizacji. Polska zabiera głos, choć udziału w tym brać nie będzie, bo na to potrzebny jest potężny liczony w miliardach kapitał. Poważnie Polska zabiera głos? A można wiedzieć skąd czerpiesz tą wiedzę? Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 17:47 Najwyraźniej nie chcesz rzrozumieć i zaczynasz bić pianę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejberlin Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 18:28 czekistka jak zwykle "zanurkowała" www.youtube.com/watch?gl=DE&hl=de&v=OIkE7EdpXF4 Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 15:15 Natomiast PL chce "współdecydować" na co będ > ą > wydawane cudze środki. Nie cudze, a wspólne...rozne wkłady do wpólnego budżetu, nie eliminuja głosu Polskijako członka Unii. Poza tym w ramach zreformowanej przezTraktat Lizboński polityki zagranicznej Unii MAMY wiele do powiedzenia. Czy podoba sie to komus,czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 14:48 Akurat duzo sie tekst rozni, jak i podanie informacji. Z wypowiedzi ambasodora przy EU, Radzinovickij wyjol ze zdania kilka slow i zrobil tekst. Zreszta to jego sprawa. Tylko wtedy sie nie tzreba powolywac sie na jakies dziennik. Bo tak jest zupelnie inna informacja. Porownaj uwaznie dzwiek, sens i slowa u dzienikarzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 15:11 Akurat duzo sie tekst rozni, jak i podanie informacji. To proszę napisz gdzie ten tekst się rożni od tego co napisał R. To naprawdę jest proste, wklejasz cytat z R, wklejasz cytat z K. i piszesz co się nie zgadza. Ile to roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 15:22 Cytaty no nie powklejam, bo zadlugo. Ale sens tekstu co Radzinovickij napisal, to ze chcemy technologii. A my NIC nie prosimy. Nie zauwarzyles? To propozycja EU. I tekst w Kommersant wedlug slow ambasadora w EU. Samego dokumentu poki nie widziano. W tym nie zna go i Radzinovickij. A co on nam pisze? Robi upor na jakis prawach czlowieka. A to tylko kilka zdan z calego duzego (wiekszego niz w gazecie) tekstu. O to chodzi. Bo tam sa inne rzeczy, choc by gotownosc EU uczesniczyc w roznych projektach, pomijajac juz sprawe praw czlowieka. Nie ma nic o dokladzie INSORu, nic o klotniach miedzy M i P. Czyli wazne sprawy o ktorych tam mowa, czyli wspolfinansowanie projektow czy warunki tego Radzinovickogo nie interesuja. A propozycje na to i propozycje, zeby ich wysluchiwac. В Москве документ в целом называют позитивным "интеллектуальным вкладом" в процесс модернизации Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 15:55 Cytaty no nie powklejam, bo zadlugo. A ja i owszem powklejam. Ale sens tekstu co Radzinovickij napisal, to ze chcemy technologii. A my NIC nie prosimy. R. napisał wyraźnie "Rosjanie woleliby zaś rozmawiać z Zachodem o dostępie do technologii", jak zaraz się okaże nie odbiega to nijak od tego co napisano w K. I tu cytat z K.: "В Москве документ в целом называют позитивным "интеллектуальным вкладом" в процесс модернизации. Однако настаивают на том, чтобы европейские партнеры не особо выпячивали тему правового государства, а вместо этого сосредоточились на экономических и технологических аспектах грядущей модернизации." i dość nieudolne tłumaczenie z googla z małymi poprawkami: "W Moskwie, cały dokument nazywany jest pozytywny "wkład intelektualny" w proces modernizacji. Jednak twierdzą, że europejscy partnerzy nie powinni byli szczególnie uwypuklać temat prawa, zamiast tego skoncentrować się na ekonomicznych i technologicznych aspektów zbliżającym się uaktualnienia." i drugi cytat: "Программа должна носить прикладной характер без пространных рассуждений о преимуществах европейских ценностей,— отмечает Владимир Чижов.— Мы видим в основе программы обмен технологиями, совместные с ЕС инновационные проекты, взаимодействие в научных сферах, использование преимуществ сторон в плане технических регламентов и стандартов." I tłumaczenie z googla: "Program powinien być stosowany bez długich argumenty na temat korzyści i wartości europejskich, - powiedział Władimir Czyżow .- Widzimy poprzez program transferu technologii, wspólne projekty innowacji w UE, współpracy w dziedzinach nauki, korzystając ze stron w zakresie regulacji i norm technicznych." W tym nie zna go i Radzinovickij. A co on nam pisze? Robi upor na jakis prawach czlowieka. I tu cytat z K. sam początek artykułu tłustym drukiem: "Главная идея документа, который без лишней огласки был передан для рассмотрения в правительство: модернизация невозможна без демократизации. Поэтому Евросоюз первым делом предлагает обеспечить в России "верховенство права", а затем с помощью ЕС заняться приведением российской экономики к европейским стандартам." I tłumaczenie z googla: "Główną ideą tego dokumentu, które po cichu, została przekazana do rozpatrzenia przez rząd: modernizacja nie jest możliwa bez demokratyzacji. Dlatego, pierwszą rzeczą Unii Europejskiej wskazują, że w Rosji, "prawa", a następnie z UE do wprowadzenia gospodarki Rosji do standardów europejskich." Nie ma nic o dokladzie INSORu, nic o klotniach miedzy M i P. Czy to oznacza, że R. nie może o tym napisać? Czyli wazne sprawy o ktorych tam mowa, czyli wspolfinansowanie projektow czy warunki tego Radzinovickogo nie interesuja. A powinno? Chodzi o znaczące różnice co do tego co obie strony uważają za konieczne warunki modernizacji, a nie o to jak będzie ona finansowana. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_ze_smolenska Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 17:54 ….. i drugi cytat: "Программа должна носить прикладной характер без пространных рассуждений о преимуществах европейских ценностей,— отмечает Владимир Чижов.— Мы видим в основе программы обмен технологиями, совместные с ЕС инновационные проекты, взаимодействие в научных сферах, использование преимуществ сторон в плане технических регламентов и стандартов." I tłumaczenie z googla: "Program powinien być stosowany bez długich argumenty na temat korzyści i wartości europejskich, - powiedział Władimir Czyżow .- Widzimy poprzez program transferu technologii, wspólne projekty innowacji w UE, współpracy w dziedzinach nauki, korzystając ze stron w zakresie regulacji i norm technicznych."…. Pozwole sobie nieco skorygowac twoje tlumaczenie, bo to znieksztalca slowa Czyzowa: …. Program powinien byc o charakterrze praktycznym …. – Widzimy u podstaw programow wymiane (nie transfer – jak napisales) technilogii, wspolne z UE projekty innowacyjne, wspolprace w dziedinach naukowych, korzystanie z zalet wspolpracy w sensie regulaminow i norm technicznych… Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_ze_smolenska Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 18:08 Wazne sa rowniez koncowe slowa Czyzowa, ktore w ogole nie przytoczyles, a ktore sa bezposrednio za twoim cytatem : Финансирование может осуществляться на основе софинансирования. Где- то паритетного, где-то примерно равного. Это не отношения благодетеля и облагодетельствованного". Finansowanie moze odbywac sie na podstawie finansowania wspolnego, nieraz parytetowego, nieraz w przyblizeniu rownego. To nie sa stosunki dobroczyncy i obdarowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 14.02.10, 11:40 kacap_s_moskwy napisał: > Cytaty no nie powklejam, bo zadlugo. Ale sens tekstu co Radzinovickij napisal, > to ze chcemy technologii. A my NIC nie prosimy. Nie zauwarzyles? To propozycja > EU. I tekst w Kommersant wedlug slow ambasadora w EU. Samego dokumentu poki nie > widziano. W tym nie zna go i Radzinovickij. A co on nam pisze? Robi upor na ja > kis prawach czlowieka. A to tylko kilka zdan z calego duzego (wiekszego niz w g > azecie) tekstu. O to chodzi. Bo tam sa inne rzeczy, choc by gotownosc EU uczesn > iczyc w roznych projektach, pomijajac juz sprawe praw czlowieka. Nie ma nic o d > okladzie INSORu, nic o klotniach miedzy M i P. Czyli wazne sprawy o ktorych tam > mowa, czyli wspolfinansowanie projektow czy warunki tego Radzinovickogo nie in > teresuja. > A propozycje na to i propozycje, zeby ich wysluchiwac. > > В Москве доку > мент в целом н > ;азывают пози > тивным "интел > лектуальным & > #1074;кладом" в про > цесс модерни& > #1079;ации Co Ty wydziwiasz????? Barroso jasno się wypowiedział - najpierw budowa prawdziwej demokracji i państwa obywatelskiego w Rosji a pożniej ewentualnie może być rozmowa o dostępie do technologii. Zapamiętaj sobie dobrze - nie będzie żadnej poważnej współpracy UE z Rosją bez w/w reformy całego państwa. Ja wiem, że Wy boicie się wymogu przestrzegania praw człowieka jak diabeł święconej wody ale nie uciekniecie od tego nigdy więc lepiej zabrać się już teraz za prawdziwe reformy!!!!!! Na matactwa i dezinformacje rosyjskie już nikt w Europie nie da się nabrać i to min. dzięki nam Polakom!!!!! Widzisz Kacap, my Was naprawdę dobrze znamy i jest to już mocno doceniane w Europie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 14.02.10, 12:44 przyjacielameryki, psy szczekają a karawana idzie dalej. Jak już wszyscy wiedza, tylko do Barosso i Polaków jeszcze nie dotarło że Rosja posiada już dużo zachodnich technologii. Począwszy na Fordzie skończywszy na Mercedesie i innych gałęziach przemysłu. Nawet Fiat rozważa przeniesienie się z Polski do Rosji by nie zostać w tyle i mieć możliwość skorzystania z korzyści ogromnego rynku. Nikt się nie ogląda na Barosso, Polskę albo na Unie, robi to co dla niego jest korzystne a do polskich rusofobów jakoś to dotrzeć nie może. Dlatego polskie parole przetrwania jak i bicia piany są tu na forum ostre. Psy szczekają a karawana idzie nie obgadawszy się na innych do przodu, liczy się zysk jak i dominacja na światowym rynku. --------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 14.02.10, 14:04 nie-tak napisała: > przyjacielameryki, psy szczekają a karawana idzie dalej. > Jak już wszyscy wiedza, tylko do Barosso i Polaków jeszcze nie dotarło że Rosja > posiada już dużo zachodnich technologii. Począwszy na Fordzie skończywszy na > Mercedesie i innych gałęziach przemysłu. Nawet Fiat rozważa przeniesienie się z > Polski do Rosji by nie zostać w tyle i mieć możliwość skorzystania z korzyści > ogromnego rynku. Nikt się nie ogląda na Barosso, Polskę albo na Unie, robi to c > o > dla niego jest korzystne a do polskich rusofobów jakoś to dotrzeć nie może. > Dlatego polskie parole przetrwania jak i bicia piany są tu na forum ostre. > Psy szczekają a karawana idzie nie obgadawszy się na innych do przodu, liczy si > ę > zysk jak i dominacja na światowym rynku. > > --------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 14.02.10, 15:10 przyjacielameryki to jest tylko twoja subiektywna rusofobij-styczna ocena która nie pokrywa się z rzeczywistością. --------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 14.02.10, 12:16 yellow_tiger gdzie ty się podziewałeś jak wielokrotnie udowodniłam tu na forum ze interpretacja zagranicznych artykułów na lamach polskich mediów rożni się bardzo od stanu rzeczy w oryginale? Podawałam nawet linki do zagranicznych oryginałów jak i polskich by sami czytelnicy mogli skonfrontować polska interpretacje z oryginalnym artykułem i zobaczyli jak się manipuluje w Polsce. ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Ewo 12.02.10, 13:50 Lubat juz ci podal link ( kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1319877 ) ktory to mowi cos zupelnie innego. Radzinovickij jak zwykle kilka zdan z tekstu wyjol i pisze. A tez te probe ciaglego szukania sporow miedzy wladza :) Nie szukal czegos takiego jak Kasjanow byl premierem. Potem te eunowskie propozycje sa tylko na poczatku z jakimis tam slowami o potrzebie "europejskich" zasadach. Co to "europejskie?"? Mordowanie cywilow w Afganie, Iraku, b.Jugoslawii? Uznawanie nowych oanstw? Pzreciez uczymy sie. Mamy te europejskie cennosci :) Wczoraj Medwedew spotkal sie ze studentami w Tomsku (to Wschodnia Syberia). I w czasie odpowiedzi na pytania (to wiecej 1,5 godziny trwalo) faktycznie zakreslil wszystkie propozycje INSORu (propagandowane tak starannie przez korespondenta GW). W Rosji toczy sie w tej chwili walko nie o to. Tylko o to, na co wydawac pienedzy, z ktorych chca modernizowac niektore regiony. Bo przepasc ogromna. Najbednejsze Ingusztia i Czecznia (duzo wyjasnia dlaczego latwo za pienedz znalezc tam czlowieka z bronia) sa w 40!!! razy biednejsze niz Moskwa. Ale oczywiscie z wiadomych powodow tam poki zadnych wielkich zakladow nie powstanie. To, ze kilka regionow karmi cala Rosje i jest problemem. Tylko tu sa rozbieznosci. Bo kto ma te pienedzy zagospodarowac? Wielke koncerny (czyli oligarchowie), wladza mejscowa (czyli korupcja), urzad federalny (owele mniejsza korupcja, ale wolne dzialanie i duza biurokracja), czy tworzyc jakies mejsca, jak w Chinach te zony gospodarcze. I normalne kraje EU chca na tym zarobic. Oczywiscie. Dlatego i jest ten dokument. Ale juz i amerykanie swoje propozycje zglaszali, i jakos bez wiekszych pedalowan na temat praw czlowieka i modernizacji a la EU :) Tego nie moze byc. Po prostu nie moze. No nie jestesmy Polska, ktora to wszystko robi co jej karza. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Denisie, 12.02.10, 13:59 tak, wiem, sama piszę, że może 1/3 tego, co podaje GW jest prawdą. Artykuł przeczytam później, teraz nie mogę, bo mam co innego do roboty, a po rosyjsku czytam jednak dość powoli. Masz rację z tą wielką nierównowagą regionalną. To rzeczywiście ogromne wyzwanie, podobnie jak to, że należy stworzyć kompetentne organy władzy lokalnej oraz organizacje przyrządowe, bo bez ich sprawnego funkcjonowania każde, nawet największe pieniądze, będą rzucone w błoto, a raczej na pastwę korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Ewo 12.02.10, 14:36 kacap_s_moskwy napisał: > Potem te eunowskie propozycje sa tylko na poczatku z jakimis tam slowami o potr > zebie "europejskich" zasadach. Co to "europejskie?"? A no takie na przyklad, dzieki ktorym laczna liczba skrag do Europejskiego trybunalu praw czlowieka z wszystkich panstw Rady Europy poza Rosja, jest równa liczbie skarg obywateli samej jedynie Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Ewo 12.02.10, 15:13 Liczba jakich skarg? wiekszosc to mieszkancy CZeczni. No niech skladaja. Potem nie wszystcy rozumia o co sa te sprawy, bo w wiekszosci (99%) i tak wyrok pozostaje i nic sie nie zmenia. Ale sad jest upolityczniony. To fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Ewo 14.02.10, 15:13 kacap_s_moskwy napisał: > Liczba jakich skarg? wiekszosc to mieszkancy CZeczni. To znaczy ze to juz nie obywatele Rosji? Czy moze obywatele podrzednego gatunku, wobec ktorych Europejskiej Konwencji Praw Czlowieka nie trzeba respektowac? No niech skladaja. > Potem nie wszystcy rozumia o co sa te sprawy, bo w wiekszosci (99%) i tak wyrok > pozostaje i nic sie nie zmenia. Ale sad jest upolityczniony. To fakt. Tak oczywiscie - sa djest upolityczniony. Łacznie z rosyjskim sedzią nominowanym do niego przez Prezydentas Fedacji Rosyjskiej Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Ewo 14.02.10, 14:15 kacap_s_moskwy napisał: ktory to mowi cos zupelnie innego. Radzinovickij jak zwykle kilka zdan z tekstu wyjol i pisze. A tez te probe ciaglego szukania sporow miedzy wladza :) Nie szukal czegos takiego jak Kasjanow byl premierem. > > Potem te eunowskie propozycje sa tylko na poczatku z jakimis tam slowami o potr > zebie "europejskich" zasadach. Co to "europejskie?"? Mordowanie cywilow w Afgan > ie, Iraku, b.Jugoslawii? Uznawanie nowych oanstw? Pzreciez uczymy sie. Mamy te > europejskie cennosci :) > > Wczoraj Medwedew spotkal sie ze studentami w Tomsku (to Wschodnia Syberia). I w > czasie odpowiedzi na pytania (to wiecej 1,5 godziny trwalo) faktycznie zakres > lil wszystkie propozycje INSORu (propagandowane tak starannie przez koresponden > ta GW). > > W Rosji toczy sie w tej chwili walko nie o to. Tylko o to, na co wydawac piened > zy, z ktorych chca modernizowac niektore regiony. Bo przepasc ogromna. Najbedne > jsze Ingusztia i Czecznia (duzo wyjasnia dlaczego latwo za pienedz znalezc tam > czlowieka z bronia) sa w 40!!! razy biednejsze niz Moskwa. Ale oczywiscie z wia > domych powodow tam poki zadnych wielkich zakladow nie powstanie. To, ze kilka r > egionow karmi cala Rosje i jest problemem. Tylko tu sa rozbieznosci. Bo kto ma > te pienedzy zagospodarowac? Wielke koncerny (czyli oligarchowie), wladza mejsco > wa (czyli korupcja), urzad federalny (owele mniejsza korupcja, ale wolne dziala > nie i duza biurokracja), czy tworzyc jakies mejsca, jak w Chinach te zony gospo darcze. I normalne kraje EU chca na tym zarobic. Oczywiscie. Dlatego i jest ten dokument. Ale juz i amerykanie swoje propozycje zglaszali, i jakos bez wiekszy ch pedalowan na temat praw czlowieka i modernizacji a la EU :) Tego nie moze by c. Po prostu nie moze. No nie jestesmy Polska, ktora to wszystko robi co jej ka rza. Jeszcze trochę takich tekstów, a można będzie Cię zaliczyć do rusofobów!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: Rosja traktowana jak jakaś Białoruś? 12.02.10, 18:56 Fakt, to przesada; kacapia sobie na taką łaskawość UE niczym nie zasłużyła ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 Co z fjutinowskim cudem gospodarczym? 12.02.10, 13:18 Miedwiediewa "Naprzód, Rosjo", w którym prezydent dowodził, że pogrążony w korupcji kraj o gospodarce tak zacofanej, że "nawet gospodarką nazwać jej nie można", musi przejść radykalną i szybką modernizację. Jak to się, ma do ''sukcesów'' ekonomiocznych i gospodarczych fjutina? Miałem wrażenie, ze ''reformy''przemieniły i zmodernizowały kołchoz i republikę nananową Eurazji. Okazujesie jednak,zerosja to czarna dziura i zadupie, z sovieckimi strukturami gospodarczymi,opartymi na sovieckich wzorach ekonomii. Tak czy siakreceptajest jedna - NIE KARMIĆ DYKTATURY!. Chyklacasię ku pewnej zapaści gospodarczej fjutinowska rosja dostałaby zastrzyk pozwalający naswobodną i radosna egzystencje tych, którzyuodpowiedzialni sąza dzisiejszy stan ekonomiczno - prawny. Najleprzymwyjściem jest pozwolenie na totalna zapaść by pokazać i uświadomić rosjanom pojęcie i prawdziweoblicze ''reform fjutina''. Barosso, lewacki debilu, pozwól zdechnać kacapskiemu molochowi! Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 partnerstwo dla zacofania i upadku 12.02.10, 13:28 To kolejny po ''programie reform i przyszłej akcesji do EU''przykład na to, jakbardzozrujnowana fjutinowskimkursemgospodarczym Rosja desperacko potrzebuje inwestycji i rynkówzbytu EU. Kacapstwozdecydowanie zdaje sobiesprawe,ze bez EU prędzejczypóźniej finansowo i ekonomicznie czarna dziura postsovieckiego nihilizmuzostanie wchlonieta przez dynamicznie rozwijajace sie chiny. Program analityków miedviediewowskich to desperackie wołanie o pomoctonacej i upadającej gospodarki - odpowiedz lewackiego barossa to niestety kolejny przejaw lewicowych sympatii elity zachodnioeuropejskiej. Wniosek tak czysiakjest prosty - kacapska gospodarka tonie niczymniemiecki ubot. Niebiezpieczeństwo jest tym wiekrze, iż niestety trup moze pociagnąć zasobą zdrowy organizm unijny,osłabiony kryzysem. Lewackiemu partactwu już dzis mówimy-nie karmić żywego trupa, tak by nie pociągnął nas samychw kierunku postsovieckiej czarnej dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: partnerstwo dla zacofania i upadku 12.02.10, 19:00 Organ zwany mózgiem rozwinięty na poziomie prehistorycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
2kbb Dla Niemiec i Francji to tylko przykrywka 13.02.10, 23:36 Tym czym nasze wladze ( dawne Sowieckie sluzby specjalne ) poily Polakow przez ostatnie 20 lat bylo tylko mydleniem oczu. Tak naprawde przyjmujac Polske i pozostale kraje wsch Europy do EU ,Zachod nie zdawal sobie sprawy ze tak szybko te kraje moga sie odbudowac i oslabic zachod EU w warunkach szybko postepujacej globalizacji swiatowej gospodarki. Dzisiaj Francja i Niemcy juz to rozumieja i jedyna droga minimalizacji tej konkurenci jest cichy sojusz z Rosja ktora poprzez brak demokracji utrzyma jeszcze na dlugo rynki zbytu w tym kraju dla Niemcow i Francuzow.Do tego slza rzady postsowieckich sluzb i oligarchow w Rosji srowadzajacej jego obwaeli do bezdsznych wykonawcow jedynego slusznego wodza. Rosja przy obecnym stanie globalizacji nie ma tez szans na inne wyjscie posiadajac tak ruznorodna porozrzucana ludnosc i tak ogromne zadania na ktore nie ma juz skad brac pieniedzy bo dotychczasowi sojusznicy jak kraje kaspijskie ( Turkmenistan )odwracaja sie szybko od tego kraju. Dla Rosji nie ma sensu wiec juz tkwic samotnie w swiecie bo to doprowadzilo by tylko do rozpadu Rosji. Jednak Polacy i inne kraje wschodniej EU choc nie sa juz w stanie wplywac na zachodnia EU ( traktat Lisbonski )poprzez wprowadzanie pozytywnych zmian i przyjecie do EU Ukrainy i Gruzji to pozostalo nam juz tylko dzialanie na wlasna pozycje i jedynie proby wspolpracy ze wschodem bez zadnych gwarancji sucesu. Globalizacja i gospodarczy leaderzy Zachodu nie sa juz w takiej sytuacji jak 10 lat temu. USA stracilo na rzecz Chin w 2009 najwiekszy rynek samochodowy a Niemcy status najwieszego eksportera na Swiecie. Dzisiaj paradoksalnie mamy szanse odbic sie jeszcze bardziej jezeli dojdzie do topniecia w EU na rynku Euro i byc moze jego upadku czy nawet jej rozpadu w przyszosci. Wtedy mozemy stac sie nowym graczem ale wczesniej musimy zbudwac wlasny biznes oparty na Polskim kapitae i wlasnych firmach miedzynarodowych. Polska aby istniec jako wazny kraj w Europie musi dzisiaj zakasac rekawy i promowac polskie produkty, polski interes i polski patriotyzm gospodarczy. W przeciwnym razie przy Janukowyczu Rosja wchlonie na powrot Ukraine i oderwie Krym do czego posluza jej te nowe okrety z Francji. Uniemozliwi to wtedy na stale Polskie sojusze na wschodzie i zostaniemy zakleszczeni w szczekach pomiedzy Niemiecami i Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś